Találatok a következő kifejezésre: Ha a alatt (3849 db)

A) Mennyi idõ alatt pusztít végig egy 100 km hosszú sávot az a vihar, amelynek változatlan sebessége 42 m/s? B) Milyen messzire jut el a levegõben 5 másodperc alatt a hang, ha a terjedési sebessége ott 340 m/s?

Legjobb válasz: A) valasz: atalakitod a 42 m/s -ot km/h-ba egyszeru harmas szaballyal is megy: ha 0,042 km tesz meg 1s alatt akkor X-et tesz meg 3600 s(egy ora) alatt kijon, hogy x=0,042*3600=151,2km/h nos ha tudod, h egy ora alatt megtesz ennyit, akor kiszamolod ismet harmas szaballyal ,hogy mennyit tesz 100km-en: Legyen ez mondjuk y=(3600*100)/151,2=2380,95 masodperc, ezt atalakitod oraba ami percben: (2381*60)/3600=39,68perc ami kerekitessel olyan 40 perc korul van B)340m/s azt jeleni, hogy 1s alatt megtesz 340 metert; nos akkor 5s alatt 5-szor ennyit tesz meg: 340*5=1700m=1,7km

A) valasz: atalakitod a 42 m/s -ot km/h-ba egyszeru harmas szaballyal is megy: ha 0, 042 km tesz meg 1s alatt akkor X-et tesz meg 3600 s(egy ora) alatt kijon, hogy x=0, 042*3600=151, 2km/h nos ha tudod, h egy ora alatt megtesz ennyit, akor kiszamolod ismet harmas szaballyal , hogy mennyit tesz 100km-en: Legyen ez mondjuk y=(3600*100)/151, 2=2380, 95 masodperc, ezt atalakitod oraba ami percben: (2381*60)/3600=39, 68perc ami kerekitessel olyan 40 perc korul van B)340m/s azt jeleni, hogy 1s alatt megtesz 340 metert; nos akkor 5s alatt 5-szor ennyit tesz meg: 340*5=1700m=1, 7km

Ha Gyes alatt fogok szülni akkor miből számolják ki a Gyedet a 2. gyerek után? Mi van aha Gyes alatt megszünik a munkaviszonyom?

Legjobb válasz: Ha gyes alatt szülsz, akkor két lehetõség van a következõ gyed számítására. Az elsõ, hogy gyes alatt szülsz, de az igénylést megelõzõ évben nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyeden voltál. Ekkor a második gyed alapja a szerzõdés szerinti béred lesz. A másik lehetõség, hogy gyes alatt szülsz, és a következõ gyed igénylését megelõzõ évben nagyobbrészt gyesen voltál. Ekkor az alap a minimálbér. (persze ha a szerzõdés szerinti béred minimálbér, vagy kevesebb, akkor az alapján számolják mindkét esetben) Ha gyes alatt megszûnik a munkaviszonyod, és nincs másik, akkor nem kapsz gyedet. Ilyenkor igényelni kell álláskeresési támogatást, és annak fennállása alatt igényelni a gyedet, akkor újra járni fog.

Ha gyes alatt szülsz, akkor két lehetõség van a következõ gyed számítására. Az elsõ, hogy gyes alatt szülsz, de az igénylést megelõzõ évben nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyeden voltál. Ekkor a második gyed alapja a szerzõdés szerinti béred lesz. A másik lehetõség, hogy gyes alatt szülsz, és a következõ gyed igénylését megelõzõ évben nagyobbrészt gyesen voltál. Ekkor az alap a minimálbér. (persze ha a szerzõdés szerinti béred minimálbér, vagy kevesebb, akkor az alapján számolják mindkét esetben) Ha gyes alatt megszûnik a munkaviszonyod, és nincs másik, akkor nem kapsz gyedet. Ilyenkor igényelni kell álláskeresési támogatást, és annak fennállása alatt igényelni a gyedet, akkor újra járni fog.
Ja, elfelejtettem példát írni. 1. 2011. májustól kapsz gyest, és 2011 októberben megszületik a tesó: ekkor a gyed alapja 2011, amikor 5 hónapot voltál gyesen, így a szerzõdés szerinti bér lesz az alap. 2. májustól gyesen vagy, de a kicsi 2012-ben születik, ekkor is 2011 a gyed alapja, de már 8 hónap a gyes abban az évben, így alap a minimálbér.
Elnézést, hogy így bepofátlankodtam a kérdésedbe de engem is érint ez most:) !
Júniusig gyed, majd szabik letöltése ezután aug.ban megszûnik a munkaviszony, szept. születik a tesó. Ilyenkor mi van?? Ha megszûnik a munkaviszony azonnal gyes vagy munkanélküli, hogy kapjak tgyst és gyedet??Ilyenkor mi az alapja az ellátásnak ha nincs munkahely?? Elõzõ évben végig gyeden voltam.Vagy elmenni tgys-re szülés elõtt 28 nappal???Így járna a gyed?? Milyen alappal??Köszi
2013. július 15-ig kellene megszülessen, ekkor az utoljára kapott ellátás alapja lesz az újé is. Ha ezután születik, és a tgyást sem tudod július közepéig megkezdeni, akkor már 2013. lesz a gyed alapja, amikor 6 hónapot meghaladóan gyesen leszel (kivéve ha táppénzre még, mert akkor az elsõ variáció lép érvénybe.)
Nekem is ilyen jellegû kérdésem lenne.Ha az elsõ babám 2013 január 14.-én tölti be a 2.életévét, ahhoz hogy a gyed alapján számolják a 2.babám után járó összeget és ne a minimálbér szerint, mikor kellene hogy szülessen?
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!!!
Hát, azt nem nagyon tudod megoldani, hogy normál idõben szülessen, ahhoz, hogy a szerzõdés szerinti béred után számoljanak az kellene, hogy elmenj táppénzre. Azt elõnyszabály úgy szól, hogy ha azért nem volt 180 bérezett nap, mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesültél, akkor a szerzõdés szerinti bér az alap. Vagyis kb. októbertõl táppénzre kellene menned.
Elnézést, hogy én nem válaszolok érdemben, de az elõttem szóló tökéletes választ adott. Nekem pont ehhez kapcsolva lenne kérdésem. Én pont úgy járok, hogy 2011 májustól leszek gyesen, és 2012-ben fog születni a következõ babám. (Még csak tervben van). Mikor kéne hogy szülessen ahhoz, hogy újra normálisan kapjam a bérem után a GYED-et?
Szia, pontosan mikorra vagy kiírva, és pontosan melyik nap szûnik meg a munkaviszonyod?

Három hét alatt hány vizsgára lehet felkészülni, ha a három hét alatt nem lesz vizsgám?

(egyetemen)

Legjobb válasz: Melyik ujjamból szopjam elõ, hogy milyen szakon? Mert nagyon nem mindegy. Büfészakon 3 hét alatt 6 félév vizsgáira is fel bírnék készülni, orvosin max 1-2 vizsgára.

Melyik ujjamból szopjam elõ, hogy milyen szakon? Mert nagyon nem mindegy. Büfészakon 3 hét alatt 6 félév vizsgáira is fel bírnék készülni, orvosin max 1-2 vizsgára.
Oda ne rohanjak... Nekem három hét alatt lesz összesen 7 vizsgám, mégis fel fogok tudni rájuk készülni. Nyilván azért, mert már idõközben is tanultam, nyilván azért, mert ahelyett, hogy ide kérdéseket írogatok ki, beosztom az idõmet, eltervezem, mit mikor tanuljak meg. Ha egyetemre jársz, elég jó lenne, ha tudnád, hogyan tanulsz, mennyi idõ kell mennyi anyagra stb. Ezt mi nem tudjuk helyetted. Bár a kérdésedbõl ítélve olyan szinten lehetsz, amivel nem biztos, hogy ez a három vizsga sikerül.
A kérdező hozzászólása: Ki kérte, hogy rohanjál bárhova is? Elsõ vizsgaidõszakom, nem értem, mire fel ez a támadó hangnem, meg büfészakozás, és , , bezzeg nekem milyen sok lesz" hülyeség. Mindenesetre gratulálok, hogy egy egyszerû kérdést így tudtatok lereagálni, Ti biztos magasan az átlag felett vagytok. Ja, és második: ez nem éppen egy kifejtett kérdés, mindenesetre kevesebb idõmbe telt kiírni, mint neked megírni ezt a trollkodós választ. Gondolom, egyéb kérdésekre is így reagálsz, biztos szörnyen bölcs és okos vagy. Nekem 8 vizsgám lesz három hét alatt, és a kérdésben nem volt semmi olyasmi, hogy lehetetlenül soknak tartom a vizsgáim számát. No mindegy, kár reagálnotok erre, törlöm ezt a kérdéseim közül. Leszív minden ilyen rosszindulatú, elszállt reakció. Elszomorító, hogy a magyarok között egyáltalán nem ritka a nagyképû hozzáállás a semmire fel.


január 15 ig kell bevinni, de ha most viszed akkor se tángálnk el legfeljebb ejnye-bejnyét kapsz.
Nem leadni kell, hanem lezáratni KELLETT VOLNA január 15-ig. Beviszed ( talán még nem késõ ), ott lefénymásolják, lepecsételik, beleírják, hogy lezárták és már kapod is vissza. Siess, minél elõbb vidd be!
igen lezáratni kell de nem január 15-ig hanem január 31-ig!!! bár ezt megyéje válogatja!!!!

Van egy 13 hónapos kislányom GYED-et kapok rá. De szeretnénk még egyet, ha GYED alatt születik meg a második akkor mit kapok? Vagy ha GYES alatt akkor mit?

Legjobb válasz: Ha van fennálló munkaviszonyod, ugyanúgy tgyás és gyed is jár a 2. babára is. Ha gyes alatt szülsz, akkor is jár tgyás és gyed, ha van munkahelyed is, csak arra figyelj, ha 180 napnál többet vagy gyesen és úgy szülsz, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz.

Ha van fennálló munkaviszonyod, ugyanúgy tgyás és gyed is jár a 2. babára is. Ha gyes alatt szülsz, akkor is jár tgyás és gyed, ha van munkahelyed is, csak arra figyelj, ha 180 napnál többet vagy gyesen és úgy szülsz, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz.
A kérdező hozzászólása: igen van munkaviszonyom. akkor ha gyed alatt szulok vagy gyes alatt de kevesebb ideig vagyok mint 180 nap akkor ugyanannyit kapok mint most? de attol fuggetlenul a gyest ugyanugy kapom az 1. gyerek utan?
Attól függ pontosan mikor születik, megszakítod-e majd a fizu nélküli szabidat, eddig mennyi volt a béred, idõközben volt-e béremelés, mennyit leszel tpen ..... Ha van pontos idõpontod jó egy szakértõ tanácsát kikérni. Nekem pl több lesz most az alapom pedig fizuemelésünk nem volt, csak tudni kell kihasználni a tv-i lehetõségeket, de pl ha a saját fejem után megyek még a szerzõdés szerinti béremtõl is kevesebb lehetett volna az alapom. Meg persze nekem kellett a munkáltató is hogy mikor felvázoltam, hogy visszamennék, és egybõl elkezdeném a szabit, majd közben tpre jönnék, tehát effektíve dolgozni nem dolgoznék ezt jó néven veszi és nem próbál keresztbe tenni.

Ha a személyi igazolványom lejár október 13-án, akkor már most augusztusban is lehet intézni az új készítését? Vagy mennyi idővel előtte lehet? Mennyi idő alatt készül el?

Legjobb válasz: Én is késõbb csináltattam meg. Útlevéllel is tudja magát igazolni az ember. Ha jól megy minden, pár nap alatt megvan.

Én is késõbb csináltattam meg. Útlevéllel is tudja magát igazolni az ember. Ha jól megy minden, pár nap alatt megvan.
Szerintem minél hamarabb intézd el, annál jobb. Ráadásul mire sorra kerülsz az okmányirodában...:S Én az állandó lakcímemet szeretném átírni, nem tudom, Te hol laksz, én Pesten, és neten lehet idõpontot kérni, 3 hét múlva sincs idõpont. Talán 2 hét múlva van 1-2, de az is délelõtt, amikor egy átlagember dolgozik, vagy tanul...Szóval én sem tudom, mikor jutok el odáig. :D
Bocsi a kis elírásért, nyilván most a suliban szünidõ van, általánosságban értettem.:)
megcsináltathatod most is
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat, amúgy egy kis városban lakok! :) Ment a zöld mindenkinek. :)
Most voltam személyit csináltatni múlt héten. Januárban járt le. Semmi baj nem volt belõle, mert volt jogsim, ami szintén alkalmas személy azonosítására. Elõre foglalt idõpontom volt, kb negyed órát vett el az egész az életembõl. 1500 ft-ot fizettem, azt mondták 20-30 nap, mire kijön.

Mennyi idő alatt bomlik le a 214PB82 rádióaktív izotóp 75%-a, ha a rádióaktív bomlás felezési ideje 26, 8 perc?

Legjobb válasz: A felezési idõ azt jelenti, hogy annyi idõ alatt lebomlik az izotópok fele. Még egyszer annyi idõ alatt lebomlik a megmaradt izotópok fele. Harmadszorra lebomlik a még mindig megmaradtak fele, stb. Most akkor 26,8 perc alatt lebomlik 50%, marad 50%. A második 26,8 perc alatt lebomlik a maradék 50% fele, ami a teljesnek a 25%-a. Megmarad a teljesnek a 25%-a. Vagyis összesen kétszeres felezési idõ alatt pont a 75% bomlott le.

A felezési idõ azt jelenti, hogy annyi idõ alatt lebomlik az izotópok fele. Még egyszer annyi idõ alatt lebomlik a megmaradt izotópok fele. Harmadszorra lebomlik a még mindig megmaradtak fele, stb. Most akkor 26, 8 perc alatt lebomlik 50%, marad 50%. A második 26, 8 perc alatt lebomlik a maradék 50% fele, ami a teljesnek a 25%-a. Megmarad a teljesnek a 25%-a. Vagyis összesen kétszeres felezési idõ alatt pont a 75% bomlott le.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen

Jár-e a végkielégítés ha táppénz alatt küldenek el? 10 éve dolgozok egy helyen. Nem multi hanem maszek.

Legjobb válasz: Táppénz alatt nem lehet felmondani, tudtommal.. vagy ez már változott? Ha közös megegyezés, akkor pedig ahogy megegyeztek..

Táppénz alatt nem lehet felmondani, tudtommal.. vagy ez már változott? Ha közös megegyezés, akkor pedig ahogy megegyeztek..
Ja, jól emlékeztem. Munka törvénykönyv, 90. §. Sõt, ha hosszabb ideig voltál táppénzem, még utána is jár védelem. "Keresõképtelenség alatt a munkavállaló védettséget élvez, a rendes felmondás tényét még csak közölni sem lehet vele jogszerûen. A rendes felmondás tényét a keresõképes állományba való visszakerüléskor lehet közölni, azonban a felmondási idõ csak a védettségi idõszak lejártával kezdõdik. A védettségi idõszak 15 nappal hosszabbodik meg, ha a keresõképtelenség idõtartama a 15 napot meghaladta, 30 nappal, ha a 30 napot meghaladta.
A kérdező hozzászólása: 8 hónapja vagyok táppénzen, ha felmond jár valami pénz?
Az elég durva. Nem volt érthetõ? 1. nem mondhat fel!!!!! 2. amikor visszamentél dolgozni, egy ideig még nem mondhat fel, mert védett vagy 3. amikor felmond, akkor majd egyezkedtek, de majd akkor jár a törvényben 10én munkaviszonyhoz elõírt végkielégítés Ha most rá akarnak beszélni, hogy közös megegyezéssel bontsátok fel a munkaszerzõdésed, akkor kérj a 10évre járó végkielégítésnél többet.
Keresõképtelenség alatt felmondási védelem alatt állsz. Majd utána, bizonyos idõ elteltével felmondhat Neked, ha gondolja és oka van rá. Akkor ha Neked mondanak fel (rendese felmondás esetén, rendkívüli esetén nem!) jár a végkielégítés, jár felmondási idõ is, no meg az idõarányos szabadságnak a ki nem vett része készpénzben. Ha közös megegyezéssel váltok el egymástól, akkor nem jár a végkielégítés, nem kötelezõ a felmondási idõ, de az idõarányos szabadság bent maradt része igen. Viszont a közös megegyezésnek pont az a lényege, hogy akkor az van, amiben közösen, írásban megegyeztek. Ha abban egyeztek meg, hogy kapsz valamennyi végkielégítést, akkor az is jár, ha felmondási idõben egyeztek meg, akkor az is jár stb. De nem kötelezõ! Az, hogy multi-e vagy maszek, teljesen mindegy. Munkáltatónak minõsül, ha valakit munkaviszonyban foglalkoztat, és rá is ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint egy multira. Tehát a Munka Törvénykönyve.
A kérdező hozzászólása: világos!köszönöm!

Ha a gyest megszakítva visszamennék dolgozni de még a szabikat kikérem előtte és az alatt esek teherbe akkor mi van és úgyanaz vonatkozik e ha nem a szabi alatt esek teherbe hanem a tényleges munkakezdés 1. hójában?

Legjobb válasz: Szabi alatt már olyan, mintha dolgoznál jogilag, mindegy, ekkor esel-e teherbe vagy késõbb, amikor már valóban dolgozol. Nálunk a legtöbb nõ ezt használja ki, hogy ne kelljen 2 gyerek között semmit se dolgozni, terhesség alatt 90 %-os bért kapjon munka nélkül, és szülés után is teljes pénzt kapjon 5 hónapig (fegyveres testületnél).

Szabi alatt már olyan, mintha dolgoznál jogilag, mindegy, ekkor esel-e teherbe vagy késõbb, amikor már valóban dolgozol. Nálunk a legtöbb nõ ezt használja ki, hogy ne kelljen 2 gyerek között semmit se dolgozni, terhesség alatt 90 %-os bért kapjon munka nélkül, és szülés után is teljes pénzt kapjon 5 hónapig (fegyveres testületnél).
Nem értem, miért kell a gyes megszakítanod? Dolgozhatsz mellette napi 8 órában is. A szabadságra már munkabért kapsz egyébként. Mire vonatkozik az, hogy "akkor mi van?"
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Kicsit utána jártam azóta én is. Nem szakítom meg a gyes-t (meglehet egyáltalán?) úgy tudom az akkor is jár ha dolgozom. Szóval nem lehetek terhes csak úgy hogy meglegyen a 365nap különben nem kapok tgyást se jó gyedet mert ha elõbb születik meg akkor a minimálbért veszik alapul. Gyed, Gyes nem számítódik bele a 365napba! Gyesrõl csak akkor kell lemondanom, (de apuci felveheti) ha táppénzre szeretnék menni, ami kizárt mivel csak annyi tápénzre lehet menni amennyit ledolgoztál, tehát ha csak 2 hónapot dolgozól nem írathatod ki magad a dokival mert akkor csak 2hó táppénz jár. Szívás kismamának lenni, ill. gyerekvállalást tervezni. :(
A kérdező hozzászólása: Ja és csak reménykedhetek, hogy nem szekálnak ki ha nem vagyok terhes a munkahelyrõl, mert semmibe nézik azt, hogy gyes folyósítása alatt nem rughatnak ki! Sajnos 2 barátnõmet is szó szerint addig macerálták a munkahelyen míg élni se volt kedvük bejárni dolgozni, így alláírták a közös megegyezés felmodásukat.
I = Q / t, azaz Q és t egyenesen arányos. Ergo, 10 s alatt 10 C töltés folyik át.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!