Találatok a következő kifejezésre: Ha a Román állampolgár (9 db)

Ha össze akarunk házasodni a párommal, akkor milyen papírokra lesz szükségünk abban a helyzetben, ha én román állampolgár vagyok?

1990 óta itt élek, most 25 éves vagyok, itt végeztem el az iskolákat (ált. isk., érettségi, szakma), aztán dolgoztam, most Gyeden vagyok, szóval úgy élek, mint bárki más. Megvan minden papírom (személyi, lakcímkártya, TB kártya, Adó kártya, stb., ami kell). Már régesrégen meg kellett volna csinálnom az állampolgárságot, nem tartana semmib?l (azt mondták a hivatalban, vizsgáznom sem kéne), le van fordítva az anyakönyvi kivonatom is (OFFI), csak gyerekkoromban anyámék nem intézték, utána meg én halasztgattam.

Legjobb válasz: Köszönöm a válaszod! Akkor nekem nem kell Romániából semmilyen papír, meg engedély, meg ilyesmi, igaz?

A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod! Akkor nekem nem kell Romániából semmilyen papír, meg engedély, meg ilyesmi, igaz?
Eredeti szül.akvi kivonat kell, de az nálad van, azt kell az OFI-nak magyarra fordítani.A többi szükséges iratot az elõzõ válaszomban megtalálod. Még vmi, férjed ...-né nevét ne vedd fel, mivel Románia ezt a névviselési formát nem ismeri, te pedig román állampolgár vagy. Hagyd meg a lánykori neved, aztán a magyar állampolgárság megszerzése után ha akarod felveheted a férjed nevét ...-né-ként is.

Román-e a magyar nemzetiségű román állampolgár? Szlovák-e a magyar nemzetiségű szlovák állampolgár? Sértő-e, ha annak nevezik?

Szerintem román/szlovák is az ott él? magyar, de attól még magyar nemzetiség?. Lehet kett?s a köt?dése, attól nem lesz románellenes vagy románáruló. Sem szlovákellenes vagy szlovákáruló.

Legjobb válasz: Én Szerbiában, Vajdaságban élek.Eléggé vegyes nemzetiségûek a felmenõim: magyarok, ukránok, szerbek, lengyelek és még amirõl nem tudok.Tehát, az anyanyelvem magyar és magyarnak vallom magam.Magyar nyelvû iskolát fejeztem.Igenis sértõnek nevezem, ha leszerbeznek.Attól hogy ide, Szerbiába születtem, még megmaradok magyarnak.Ezek a gondolataim tömören.

Én Szerbiában, Vajdaságban élek.Eléggé vegyes nemzetiségûek a felmenõim: magyarok, ukránok, szerbek, lengyelek és még amirõl nem tudok.Tehát, az anyanyelvem magyar és magyarnak vallom magam.Magyar nyelvû iskolát fejeztem.Igenis sértõnek nevezem, ha leszerbeznek.Attól hogy ide, Szerbiába születtem, még megmaradok magyarnak.Ezek a gondolataim tömören.
Magyar a nemzetiségük, román az állampolgárságuk. Vagy kettõs.De tudják nagyon sértõen mondani. És én se amarikaizom a kettõs állampolgár magyar gyerekekekt, ha itt élnek Magyarországon. A magyar nagyapjuk amerikai, mert õ kinn él éppen. nincs ebben semmi, de ha olyan hangsúllyal mondják, akkor mégis taplóság. A cigány is cigány, õ mondja, mégis le tudom cigányozni úgy, hogy kést rántson. Nem?
Nem könnyü, de nem lehetetlen meghatározni, hogy ki minek-kinek minösül. Svájci állampolgárság van, svájci nemzetiség nincs (például). Ugyanis Svájcot négy nemzet(nép)képviselõi lakják;német, francia, olasz, rétoromán. 4 hivatalos nyelv van természetesen. Nagy Britannia és Észak-Iroszág(Egyesült Királyság lakói; angol skót, ir, walesi, francia(Csatorna szk.) De nem tanácsos például egy skótot, (wales-it irt stb leangolozni mert esetleg pofáncsap.Brit állampolgár, de megsértõdik, ha leangolozzák. De milyen nemzetiségü az angol királynõ? A királyi család jelszava; "Dieu et mon droits"(Isten és az én jogom) francia. A család eredeti neve Szász-Koburg-Gotha( német)(jelenleg Windsor de ez felvett név)A királynõ anyanyelve angol. A francia állam álláspontja szerint Franciaországban nincsenek nemzetiségek. Az Elzász-lotharingiai németek (1, 2 millió ember), a bretonok baszkok, provanszálok olaszok(Nizza, Savoya), occitánok stb ezt nem fogadják el. - Még egy példa; Kanadai állampolgárság van, kanadai nemzet(iség) nincs. Kanadát két nép lakja angolok és franciák(Quebec)Két hivatalos nyelv van természetesen.
Ez definíció kérdése. Angolul van nationality és ethnicity. A romániai magyar a román nemzet része, tehát a nationality-je román, viszont az ethnicity-je meg magyar.
Érdekes dolog, hogy csak a régi Magyarország területén élõ magyarok tartják sértõnek, ha az állampolgárságuk alapján nevezzük õket! Kivétel: az Ausztriában élõk, õk nem sértõdnek meg, ha valaki pl. azt mondja róluk, hogy: "a múltkor haza jöttek látogatóba az osztrák rokonok", akik természetesen magyar nemzetiségûek! Az Amerikában élõ (magyar!) "nagybácsik" se sértõdnek meg, ha a magyarországi családtagjaik pl. azt mondják, hogy: "nyáron jön az amerikai nagybátyám"!
En roman allampolgar vagyok de MAGYARNAK tartom magam, megis anyanyelvi szinten beszelem a roman nyelvet , tudom a tortenelmuket es a legtobb igazolvanyom(kiveve a MAGYAR igazolvany)roman irasu, de MAGYAR vagyok.Tenleg baromsag leromanozni egy magyart, mert mi nem tehetunk az 1920-as evrol.
Külföldön a románok is rendszerint le szokták tagadni románságukat, egy nem románt lerománozni pedig már nagyon durva igazságtalanság és sértés.
Válaszoltam a pannonos kérdésedre is :)
A kérdező hozzászólása: Ez a válasz is jelzi az ellentmondást: románnak nevezni egy Romániában született magyart "baromság". De magyarnak nevezni egy Magyarországon született románt teljesen természetes, értse õ bele magát a "magyar" jelzõbe - gondolják sokan. Még meg is sértõdünk, ha õ nem szívesen érti bele magát ebben a jelzõbe. Sajnos ez így nem logikus, nem igazságos. Ezért kéne egy gyûjtõszó, ami nem sért, nem rekeszt ki, hanem valóban egyesít. Ezt közben külön kérdésként is kiírtam, válaszoljatok inkább arra.
Utolsó Válaszoló! Teljesen igazad van! Te, mint román állampolgár, lehetsz magyar! Ebben nincs semmi rossz, de 1920 az már régen elmúlt! Ezt el kellene már "felejteni" a magyarországi "magyaroknak" is és a "kint" rekedteknek is!! Ez már így fog maradni.

Én román állampolgár vagyok magyar személyivel. Férjem szír állampolgár állandó tartózkodási engedéllyel.3 gyerekünket hogy tudnám a nevére iratni? Mert még mindíg az én nevemet viselik. (Ha egyátalán lehet. )

Legjobb válasz: A gyerekek magyar állampolgárok? Az õ gyerekei? Ha az övé, akkor apaságit kell csinálnia, hogy elismeri a gyerekeket, aztán minkettõtök aláírásával beadjátok a névváltoztatási kérelmet. (Miért nem adott apaságit már a születésekkor?) Ha nem az õ gyerekei, akkor az apának le kell mondania a gyerkekrõl és hozzá kell járulnia, hogy a férjed örökbefogadja õket. Akkor mindhárom résztvevõ aláírásával egy örökbefogadást kell elindítanotok.

A gyerekek magyar állampolgárok? Az õ gyerekei? Ha az övé, akkor apaságit kell csinálnia, hogy elismeri a gyerekeket, aztán minkettõtök aláírásával beadjátok a névváltoztatási kérelmet. (Miért nem adott apaságit már a születésekkor?) Ha nem az õ gyerekei, akkor az apának le kell mondania a gyerkekrõl és hozzá kell járulnia, hogy a férjed örökbefogadja õket. Akkor mindhárom résztvevõ aláírásával egy örökbefogadást kell elindítanotok.
A kérdező hozzászólása: A gyerekeim is román állampolgárok és a férjem gyerekei.
A kérdező hozzászólása: Így is az a menete amit írtál és biztos sikerül?


Ha a férj Román állampolgár de a feleség Magyar állampolgár, milyen formában és hol kell beadni a válást a feleség oldaláról?

A házasság Magyarországon történt,de a közös gyerek kett?s állampolgár, magyar útlevéllel rendelkezik.

Legjobb válasz: Szerintem ott, ahol jelenleg éltek. Két magyar állampolgár ismerõsöm Amerikában házasodott össze, és ott is váltak el, ebbõl gondolom.

Szerintem ott, ahol jelenleg éltek. Két magyar állampolgár ismerõsöm Amerikában házasodott össze, és ott is váltak el, ebbõl gondolom.
Ahol a házasság történt ott lehet elválni . (ezért nem szabad Las Vegasban házasodni.)

Ha a jövendõbelim kínai állampolgár és én kettõs (magyar és román) állampolgárként feleségül veszem akkor õ megkaphatja valamely ország állampolgárságát?

Tehát lehet kínai és román vagy kínai és magyar kettõs állampolgár ha akar? Vagy egyáltalán lesz lehetõsége választani a kettõ közül? Ez pontosan hogyan mûködik?

Legjobb válasz: Nem minden ország engedélyezi a polgárainak a kettõs állampolgárságot. A kínaiaknál például nem lehetséges. Ennél fogva lényegtelen, hogy a magyar és a román szabályozás milyen.

Nem minden ország engedélyezi a polgárainak a kettõs állampolgárságot. A kínaiaknál például nem lehetséges. Ennél fogva lényegtelen, hogy a magyar és a román szabályozás milyen.
6800 havonta, ezt biztos, januárban még fizettem. Ha letelepedett itt, kérheti az állampolgárságot x év itt élés után (azt hiszem, 10, ha gyerek is van, akkor 3 vagy 5.) A románt nem hiszem, hogy megkapja, ahhoz az kellene, hogy ott éljen veled. A kínai törvény teljesen irreleváns abbõl a szempontból, hogy Magyarország kinek adja meg az állampolgárságot; maximum az fordulhat elõ, hogy a kínait így elveszti, ennek utána kell érdeklõdni.
A kérdező hozzászólása: Ez gondolom évi 50.000, mert de ha jól tudom valami 6800 ft havonta...
Ha nincs munkahelye, akkor a TB-t is fizetni kell, ami kb. ötvenezer lesz...
Tartózkodási engedély kell, házasság céljából, ha ez megvan akkor be kell adni a letelepedési engedélyt, szintén házasság miatt, illetve majd ezzel tud munkát vállalni, ha nincs munkahelye akkor ott az idegenrendészeten írsz egy nyilatkozatot, hogy el tudod tartani beviszed a fizetési papírod is, illetve kérhetnek bankszámla kivonatot is, lakásodról papírt, hogy van hol laknia, tulajdonképpen ha a megélhetést biztosítod neki akkor megadják, ám a letelepedési engedély nem jogosítja fel arra, hogy Magyarországon kívül munkát vállaljon.
A kérdező hozzászólása: Az nem gond, a lényeg, hogy tudjon itt maradni, mellettem és ha akar akkor tudjon munkát vállalni az unióban.
tartózkodási engedélyt valószínûleg igényelhet. érdeklõdd meg a konzulátuson, nagykövetségen. az állampolgárságra biztosan éveket kell várnia.
A kérdező hozzászólása: Vagy valami tartózkodási engedélyt igényelhet a házasságra hivatkozva?
A kérdező hozzászólása: Ez azt jelenti, hogy rendszeresen 90 naponként vissza kell utaznia, ha nem rendelkezik magyar állampolgársággal? Most olvastam, hogy igényelhet más állampolgárságot (például magyart) de amint azt megkapja a kínait elveszíti.
Azt hiszem a szlovákiai magyarok csak akkor kaphattak magyar állampolgárságot a könnyített eljárás révén, ha lemondanak a szlovákról, tehét ezek szerint bármikor lemondhat valaki az állampolgárságáról. A probléma itt az, hogy házasság által nem lehet azonnal magyar állapolgár, ki kell várni a minimum öt évet, hogy házastársi alapon kérvényezhesse a magyar állapolgárságot.
A magyar megkapható házasság által. De nem azonnal. Azt hiszem minimum 5 év házasság kell hozzá, ha van gyerek, ha nincs gyerek, akkor 10 év. De ha a kínai mellett nem lehet semmilyen kettõs állampolgár, akkor mindegy is, hogy milyen a magyar vagy a román rendszer.
A kérdező hozzászólása: Házasság esetén esetleg lemondhat a kínai állampolgárságáról, hogy megkaphassa a magyart?
A román szabályozást nem tudom, de a magyart senki nem kaphatja meg automatikusan házasság által.
Persze, tartozkodasi engedelyt azt kap. Allampolgarsag viszont nem jar a hazassag melle. Ahhoz meg jopar egyeb feltetelnek is meg kell felelni (nyelvtudas pl)

Ha elvállok és van egy 7 honapos kislányom aki 700km-re lakik erdélyben az anyjával, én magyarországon élek mind a hárman román állampolgárok vagyunk az anya teljesen eltilt a gyerektől mit lehet ilyenkor tenni? van láthatásom?

Legjobb válasz: A romániai jogszabályokat nem tudom, de szerintem hasonlóan mint itt természetesen megítélnek váláskor egy láthatást. Az anya nem tilthat el a gyerektõl (persze ha nem vagy menthetetlen alkoholista, nem verted össze...). Az teljesen mindegy, hogy hol élsz.

A romániai jogszabályokat nem tudom, de szerintem hasonlóan mint itt természetesen megítélnek váláskor egy láthatást. Az anya nem tilthat el a gyerektõl (persze ha nem vagy menthetetlen alkoholista, nem verted össze...). Az teljesen mindegy, hogy hol élsz.
Nem jogos az eltiltás, tehát perelhetsz a láthatásért. Csak jelentened kell, hogy szabálytalanul jár el, de ha jól értem, még nem váltatok el. Majd a válás lezártával meg kell egyeznetek a láthatás feltételeirõl. Biztos, hogy engednie kell, hogy lásd a gyereket.

A párom román, én magyar állampolgár vagyok. Ausztriában szeretnénk munkát vállalni, esetleg letelepedni. Milyen papírokra lenne szükségünk? Előny lenne, ha előbb összeházasodnánk?

Kislányom másik apától van, akit?l elváltam. Neki milyen papírok, engedélyek lennének szükségesek, hogy velünk együtt letelepedhessen?
Mi lenne, ha a testvéredet kérdeznéd?
mivel magyar allampolgar is vagy ezert rad is az vonatkozik mint a magyarokra.
jo lenne ha valaki tudna erre a kerdesre adni egy konkret valaszt
Magyar allampolgarsagodon nem ront/kisebbit az hogy mas allamnak is allampolgara vagy. A valasz tehat igen, a amgyar utlevellel utazhatsz gond nelkul, mivel nem kell vizum Kanadaba (turistauthoz)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!