Találatok a következő kifejezésre: Ha a GYED-et fogom kapni (13 db)

Ha a maximum GYED-et fogom kapni júliustól, de a jövedelmem átlépte az adósávot, akkor mennyi pénzre számíthatok?

A könyvelésen azt mondták, hogy 50 e Ft-tal átlépem az 1.250e Ft-os adóhatárt, ezért többet fognak vonni, mert nem vagyok jogosult adókedvezményre. Meg tudja mondani valaki, hogy mekkora összegre számíthatok így?

Legjobb válasz: ha 50 ezer forinttal léped át év végere az adosávot akkor csak az ötvenezer mértékéig nem jár, 1250-ig jár. ha mostantól nem kapod az adójóváírást akkor pontosan 12300 ft-tal kapsz havonta kevesebbet, de ha mégis járna valamennyi azt jövõ májusig leadandó adóbevallás alapján visszaküldi az apeh...A gyedet megkapod a maximumot így is, mert az adójóváírást az éves bér alapján határozzák meg. A gyed még kevesebb mint a béred, úgyhogy lehet nem is fogod elérni az adósávot. ahhoz hogy pontos választ adjak tudnom kéne mennyit kaptál idáig havonta, voltál e táppénzen és hogy mennyi a max gyed... így ki tudom számolni.

ha 50 ezer forinttal léped át év végere az adosávot akkor csak az ötvenezer mértékéig nem jár, 1250-ig jár. ha mostantól nem kapod az adójóváírást akkor pontosan 12300 ft-tal kapsz havonta kevesebbet, de ha mégis járna valamennyi azt jövõ májusig leadandó adóbevallás alapján visszaküldi az apeh...A gyedet megkapod a maximumot így is, mert az adójóváírást az éves bér alapján határozzák meg. A gyed még kevesebb mint a béred, úgyhogy lehet nem is fogod elérni az adósávot. ahhoz hogy pontos választ adjak tudnom kéne mennyit kaptál idáig havonta, voltál e táppénzen és hogy mennyi a max gyed... így ki tudom számolni.
megin én . A max gyed 87500 ft, ebbõl van levonás, de az adójóváírás ehhez az összeghez jár. havi 104000ft-ig jár. Megkapod a teljes gyedet. 87500-( 18%szja)+ 12000 kb adójóváírás -(8% nyugdíjjárulék) kb 76750-gyedet fogsz kapni.(adójóváírással együtt. Tudni kéne a júliusig kapott össz jövedelmedet!!
A kérdező hozzászólása: Szia! A könyvelésen elõre göngyölítetették az ez évi jövedelmemet, ezért tudom, hogy a 2008-as jövedelmem 1.302 e Ft lesz. Azt mondták, hogy adóbevalláskor majd kapok vissza / tehát 2009-ben /, de mivel meg fogom haladni az adósávot, így eleve nem adják meg az adójóváírást.
akkor valószínû 12000 ft-tal kevesebb gyedet fogsz lapni, de ha visszakapsz akkor nagyjából 65000 ft ot fogsz visszakapni, nem értem miért nem kaphatod havonta azt a pénzt és elég lenne, ha csak a juniusi bérednél nem fizetnék ki utána lehetne megin. Nem sokkal léped túl, mert ha göngyölített , akkor benne van decemberig minden hónap. Kérheted az adojóváírást, ha egész évben adják is , akkor is csak max 10000 ft-ot kell visszafizetned az apehnak.
megint én. Számított adó: 1302000x 0, 18= 234360ft adót kell egész évre fizetned, viszont: havonta levont adóelõleg ebbõl lejön, és leírható adójóváírás pedig : 11340x 12 hónap maximum 136080ft. 52000 ft túllépés x 0.18=9360, tehát erre az evre összesen neked 136080-9360= 126720 ft adójóváírás érvényesíthetõ a tavalyi szabályok alapján -ezért mondom hogy elég lenne ha egy hónapig csak nem kapnád, akkor visszakapnál kb 2000ft-ot, ha mostantol nem kapsz adójóváírást akkor a gyed kb 65000 lesz, de jövõre visszakapsz 6x 11340 -9360 ft-ot=58680 ft-ot. remélem segítettem.
A kérdező hozzászólása: Szia! Nagyon sokat segítettél, aranyos vagy.:-) Nem értem miért így csinálják, mert o.k., hogy végülis egy összegben visszakapom majd, de a gázszámlát meg a többit havonta kell fizetni. Még az a "szerencse", hogy agusztusban jön csak az elsõ ilyen kevéske pénz, tehát "csak" 5 böjti hónap elé nézünk...Legalábbis remélem, hogy januárban / vagyis amit februában utalnak / már rögtön az adójóváírással érvényesített összeget kapom, mert különben igencsak felkopik az álunk...


Mennyi tGyás-t illetve GYED-et fogok kapni, ha 4 évig jártam egyetemre, most pedig 5 hónapja van munkaviszonyom? Lassan jön a baba, így sztem összesen 8-9 hónap munkaviszonyom lesz (terveim szerint).

A bruttó fizum most 114.000, kézhez 74.000et kapok. Akkor ezután fogom kapni?

Legjobb válasz: Az egyetem után egyszerre elhelyezkedtél? A felsõfokú tanulmányokból 180 nap számítható bele a biztosítási idõbe. (Ennek a szülést megelõ két évben kell 365 napnak lennie). Ha a szülés évében lesz min. 180 nap munkaviszonyod, akkor a mostani bruttó fizetésed lesz a TGYÁS és a GYED alapja. Ennek a 70%-a mindkét ellátás. A tgyás-ból csak adóelõleget, míg a gyed-bõl az adóelõlegen kívül 9,5 % nyugdíjjárulékot is vonnak. Ez alapján ki tudod számolni, hogy mennyit kapsz. Plusz igénybe veheted a családi adókedvezményt (te vagy a párod), ez havi 10.000.-Ft egy gyerek után és már a 91. terhességi naptól igényelhetõ.

Az egyetem után egyszerre elhelyezkedtél? A felsõfokú tanulmányokból 180 nap számítható bele a biztosítási idõbe. (Ennek a szülést megelõ két évben kell 365 napnak lennie). Ha a szülés évében lesz min. 180 nap munkaviszonyod, akkor a mostani bruttó fizetésed lesz a TGYÁS és a GYED alapja. Ennek a 70%-a mindkét ellátás. A tgyás-ból csak adóelõleget, míg a gyed-bõl az adóelõlegen kívül 9, 5 % nyugdíjjárulékot is vonnak. Ez alapján ki tudod számolni, hogy mennyit kapsz. Plusz igénybe veheted a családi adókedvezményt (te vagy a párod), ez havi 10.000.-Ft egy gyerek után és már a 91. terhességi naptól igényelhetõ.
Már terhes vagy, vagy csak tervben van, hogy lassan jöhet? Mert egyébként terhesség alatt is dolgozhatsz, ha olyan a munkád. Vagy elmehetsz táppénzre is, de az jóval kevesebb, miint a fizud.
A kérdező hozzászólása: Az egyetem után 2 hónappal sikerült elhelyezkednem.
Elsõ vagyok. Már terhes vagy, vagy még csak tervezed? Határozatlan idõre szól a szerzõdésed?
A kérdező hozzászólása: Szombaton fogok tesztet csinálni, 2 napja késik és vannak tünetek is :-)
Akkor még 3-4 hónapig tervezel dolgozni, aztán táppénz? És mi a helyzet a munkaszerzõdéseddel? Határozott vagy határozatlan?
A kérdező hozzászólása: Igen, szeretnék kb félidõig dolgozni. Határozatlan :-)
Akkor ne lesz gond, jogosult leszel a tgyásra is. Csak annyi, hogy minél elõbb jelentsd be, hogy terhes vagy, mert akkor védett leszel és nem rúghatnak ki. Ha mondjuk várnál a 12. hétig, közben meg kirúgnának, akkor nem lehetne egy szavad sem, mert õk nem tudtak róla.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm ezt nem is tudtam!!! :-))

Mennyi gyed-et fogok kapni kb., ha a fizetésem brutto 102.000 ft volt?

Legjobb válasz: Szia! Durván bruttó 70.500 Ft-ot, ebbõl lejön 18%SZJa (12690) és 9,5% nyugdíj (6698), marad kb. 51eFt-t, erre jön még rá (ha külön kéred!) az adójóváírás, ami 11340 Ft, így összesen 62eFt körül fogsz kapni.

Szia! Durván bruttó 70.500 Ft-ot, ebbõl lejön 18%SZJa (12690) és 9, 5% nyugdíj (6698), marad kb. 51eFt-t, erre jön még rá (ha külön kéred!) az adójóváírás, ami 11340 Ft, így összesen 62eFt körül fogsz kapni.

Ki ismer olyan kalkulátort, ahova ha beírom a bruttó fizetést, kiszámolja, hogy mennyi TGYÁS-t, GYED-et fogok kapni kézhez?

Legjobb válasz: Nincs ilyen kalkulátor a neten. De nem olyan ördöngösség kiszámolni. Pl ha 2009-ben igényled meg a tgyást mondjuk, akkor a 2008-as bruttó béred 70%-a lesz az alap. Ezt nem nagy cucc kiszámolni. Ebbõl pedig szja elõleget vonnak mindössze. A gyed annyival kevesebb, hogy még a nyugdíjjárulék is lejön belõle.

Nincs ilyen kalkulátor a neten. De nem olyan ördöngösség kiszámolni. Pl ha 2009-ben igényled meg a tgyást mondjuk, akkor a 2008-as bruttó béred 70%-a lesz az alap. Ezt nem nagy cucc kiszámolni. Ebbõl pedig szja elõleget vonnak mindössze. A gyed annyival kevesebb, hogy még a nyugdíjjárulék is lejön belõle.
A tgyás-t, gyed-et (és még egyébként a táppénzt) az elõzõ naptári évben elért összes jövedelembõl számítják, nem csak a havi béredbõl, hanem minden olyan jövedelem hozzáadódik, amibõl egészségügyi járulékot vontak. Ilyen plusz jövedelem pl. a prémium, de pl. az étkezési jegy, üdülési csekk nem. Ha nincs semmilyen plusz jövedelem, akkor összeadod a havi bruttó jövedelmeket, elosztod 365-el (ekkor megkapod az egy naptári napra esõ béred). Ezt megszorzod 0, 70-el és felszorzod 30-al vagy 31-el, attól függõen, hogy hány napos a hónap. Így megkapod a bruttó tgyást és a bruttó gyed-et. A különbség annyi, hogy míg a tgyás-ból csak 18% szja-t vonnak, addig a gyed-bõl még 9, 5% nyugdíjjárulékot is. A tgyás-nak nincs plafonja, a gyed-nek idén bruttó 100.100 Ft, azaz ennél többet semmilyen esetben nem kaphatsz. Azt kell még megnézni, hogy a tgyás-nál jogosult vagy-e adójóváírásra, ha igen, külön igényelni kell (ha nem teszed meg, akkor is megkapod, de majd csak adóév végén). A gyed-del (mivel maximalizálva van) minden esetben jár az adójóváírás, de ezt is külön igényelni kell.
Szia! Nem tudom aktuális-e még a dolog de itt megtalálod a kalkulátort. http://adozona.hu/kalkulator_tgyas_gyed_gyes.aspx Üdv

Ha GYED-en vagyok a kisbabámmal, és kistestvért szeretnénk, akkor az újabb babára megint jár a TGYÁS, vagy csak a GYED-et kapom tovább? Esetleg csak GYES-t fogok kapni?

Biztos sokan vannak/voltak hasonló helyzetben.

Legjobb válasz: Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.

Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.

Ha GYED alatt születik a 2. baba, mi alapján fogom kapni a TGYÁS-t és a GYED-et?

20 hónapos lesz a fiam, mikor megszületik a kicsi. Azt értem, hogy le kell majd mondanom a mostani GYED-et, csak azt nem tudom, hogy ugyanannyi lesz a TGYÁS és a GYED a 2.-nál, int az els?nél?

A gyed-et a bruttó vagy a nettó fizetés után számolják? Ha kb. 150 ezer a bruttó fizetésem, akkor mennyit fogok kapni?

Legjobb válasz: a 150ezret.. veszik alapul, annak a 70% de max 96ezer lehet azt hiszem.... talán.. Nem akarlak elkeseríteni, de egyik barátnõmnek is hasonló fizuja volt. a Tgyás az még jó is volt..90vmennyi.. de most a gyed csak 67 lett.. mert az adó elviszi... Remélem neked jobb lesz!!!!

a 150ezret.. veszik alapul, annak a 70% de max 96ezer lehet azt hiszem.... talán.. Nem akarlak elkeseríteni, de egyik barátnõmnek is hasonló fizuja volt. a Tgyás az még jó is volt..90vmennyi.. de most a gyed csak 67 lett.. mert az adó elviszi... Remélem neked jobb lesz!!!!
A kérdező hozzászólása: én úgy tudom, csak a Tb-t és nyugdíjjárulékot vonják le...
bruttó 96.600 Ft. lehet maximum. Ebbõl levonják az szja-elõleget és a nyugdíjjárulékot.

Férjemnek és nekem saját vállalkozásunk van egy bolt ahol eladók vagyunk a GYES-t és a GYED-et kitől fogom kapni az államtól vagy a férjemtől ha ő alkalmaz engem?

Legjobb válasz: Az államtól, pontosabban az eü szakigazgatási szervtõl (volt oep) a férjed a munkáltatód, akkor a könyvelõje kiállitja neked a szükséges papirokat.

Az államtól, pontosabban az eü szakigazgatási szervtõl (volt oep) a férjed a munkáltatód, akkor a könyvelõje kiállitja neked a szükséges papirokat.
A GYED elõtti terhességi-gyermekágyi segélyt (Thgy) és a GYED-et a társadalombiztosítási szervtõl (volt OEP, vagy MEP), a GYES-t viszont a Magyar Államkincstártól. Mindegyiket az illetékes szervtõl kell igényelni, a Thgy-hoz és a GYED-hez a férjed könyvelõje adja ki az igazolásokat, a GYES-hez nem kell jövedelemigazolás meg a biztosítási jogviszony igazolása, mert az alanyi jogon jár.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!