Találatok a következő kifejezésre: Ha a GYED-et fogom (18 db)

Ki fizeti mostantól a GYED-et, ha megszűnt a munkaviszonyom, és a munkahelyem volt eddig a kifizető? Fog csúszni az ez utáni első GYED érkezése?

a babám 14 hónapos,megszűnt a munkaviszonyom,és az érdekelne,hogy ezekután ki fogja nekem a GYED-et fizetni,ugyanannyi lesz e az összeg,és simán átkerül e kifizetés az új szervhez,vagy lesz csúszás?reméelm azért érthető:-)

Legjobb válasz: Azt nem tudom hogy lesz e csúszás,de ha jól rémlik akkor ezután passzív gyedet kapsz és az oep utalja.Hívd fel az Oep-et az a legegyszerübb.

Azt nem tudom hogy lesz e csúszás, de ha jól rémlik akkor ezután passzív gyedet kapsz és az oep utalja.Hívd fel az Oep-et az a legegyszerübb.
Nekem ugyanúgy a munkahelyemtõl jön. A Gyed alatt megszûnt a munkaviszonyom, és azóta is a munkahelyem küldi.
Elnézést, igaza van a 2-es válaszolónak.Félreolvastam.Úgy értettem hogy maga a cég szünt meg.Sorry:) ) Egyébként én is a munkahelytõl kapom, mert maga a cég nem szünt meg csak az üzlet ahol dolgoztam.

Ha a maximum GYED-et fogom kapni júliustól, de a jövedelmem átlépte az adósávot, akkor mennyi pénzre számíthatok?

A könyvelésen azt mondták, hogy 50 e Ft-tal átlépem az 1.250e Ft-os adóhatárt, ezért többet fognak vonni, mert nem vagyok jogosult adókedvezményre. Meg tudja mondani valaki, hogy mekkora összegre számíthatok így?

Legjobb válasz: ha 50 ezer forinttal léped át év végere az adosávot akkor csak az ötvenezer mértékéig nem jár, 1250-ig jár. ha mostantól nem kapod az adójóváírást akkor pontosan 12300 ft-tal kapsz havonta kevesebbet, de ha mégis járna valamennyi azt jövõ májusig leadandó adóbevallás alapján visszaküldi az apeh...A gyedet megkapod a maximumot így is, mert az adójóváírást az éves bér alapján határozzák meg. A gyed még kevesebb mint a béred, úgyhogy lehet nem is fogod elérni az adósávot. ahhoz hogy pontos választ adjak tudnom kéne mennyit kaptál idáig havonta, voltál e táppénzen és hogy mennyi a max gyed... így ki tudom számolni.

ha 50 ezer forinttal léped át év végere az adosávot akkor csak az ötvenezer mértékéig nem jár, 1250-ig jár. ha mostantól nem kapod az adójóváírást akkor pontosan 12300 ft-tal kapsz havonta kevesebbet, de ha mégis járna valamennyi azt jövõ májusig leadandó adóbevallás alapján visszaküldi az apeh...A gyedet megkapod a maximumot így is, mert az adójóváírást az éves bér alapján határozzák meg. A gyed még kevesebb mint a béred, úgyhogy lehet nem is fogod elérni az adósávot. ahhoz hogy pontos választ adjak tudnom kéne mennyit kaptál idáig havonta, voltál e táppénzen és hogy mennyi a max gyed... így ki tudom számolni.
megin én . A max gyed 87500 ft, ebbõl van levonás, de az adójóváírás ehhez az összeghez jár. havi 104000ft-ig jár. Megkapod a teljes gyedet. 87500-( 18%szja)+ 12000 kb adójóváírás -(8% nyugdíjjárulék) kb 76750-gyedet fogsz kapni.(adójóváírással együtt. Tudni kéne a júliusig kapott össz jövedelmedet!!
A kérdező hozzászólása: Szia! A könyvelésen elõre göngyölítetették az ez évi jövedelmemet, ezért tudom, hogy a 2008-as jövedelmem 1.302 e Ft lesz. Azt mondták, hogy adóbevalláskor majd kapok vissza / tehát 2009-ben /, de mivel meg fogom haladni az adósávot, így eleve nem adják meg az adójóváírást.
akkor valószínû 12000 ft-tal kevesebb gyedet fogsz lapni, de ha visszakapsz akkor nagyjából 65000 ft ot fogsz visszakapni, nem értem miért nem kaphatod havonta azt a pénzt és elég lenne, ha csak a juniusi bérednél nem fizetnék ki utána lehetne megin. Nem sokkal léped túl, mert ha göngyölített , akkor benne van decemberig minden hónap. Kérheted az adojóváírást, ha egész évben adják is , akkor is csak max 10000 ft-ot kell visszafizetned az apehnak.
megint én. Számított adó: 1302000x 0, 18= 234360ft adót kell egész évre fizetned, viszont: havonta levont adóelõleg ebbõl lejön, és leírható adójóváírás pedig : 11340x 12 hónap maximum 136080ft. 52000 ft túllépés x 0.18=9360, tehát erre az evre összesen neked 136080-9360= 126720 ft adójóváírás érvényesíthetõ a tavalyi szabályok alapján -ezért mondom hogy elég lenne ha egy hónapig csak nem kapnád, akkor visszakapnál kb 2000ft-ot, ha mostantol nem kapsz adójóváírást akkor a gyed kb 65000 lesz, de jövõre visszakapsz 6x 11340 -9360 ft-ot=58680 ft-ot. remélem segítettem.
A kérdező hozzászólása: Szia! Nagyon sokat segítettél, aranyos vagy.:-) Nem értem miért így csinálják, mert o.k., hogy végülis egy összegben visszakapom majd, de a gázszámlát meg a többit havonta kell fizetni. Még az a "szerencse", hogy agusztusban jön csak az elsõ ilyen kevéske pénz, tehát "csak" 5 böjti hónap elé nézünk...Legalábbis remélem, hogy januárban / vagyis amit februában utalnak / már rögtön az adójóváírással érvényesített összeget kapom, mert különben igencsak felkopik az álunk...

Ha GYED-en vagyok a kisbabámmal, és kistestvért szeretnénk, akkor az újabb babára megint jár a TGYÁS, vagy csak a GYED-et kapom tovább? Esetleg csak GYES-t fogok kapni?

Biztos sokan vannak/voltak hasonló helyzetben.

Legjobb válasz: Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.

Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.


Miből számítják a GYED-et a következő babámnál, ha 2011. 07.27-ig GYED-en voltam, 07.28-tól GYES, a baba 2012. márciusban fog megszületni?

Érdemes visszamennem dolgozni szeptembert?l? Ez beleszámítana a TGYÁS és a GYED számításába?

Legjobb válasz: A következõ tgyás és gyed szempontjából mindegy, hogy gyesen maradsz, vagy visszamégy dolgozni, kivéve, ha legalább 6 hónapot dolgozol. Ha nem, akkor ugyanabból a jövedelembõl számolják mindkét ellátást, mint az elõzõt, csak a tgyásnak is lesz maximuma, annyi, mint a gyednek.

A következõ tgyás és gyed szempontjából mindegy, hogy gyesen maradsz, vagy visszamégy dolgozni, kivéve, ha legalább 6 hónapot dolgozol. Ha nem, akkor ugyanabból a jövedelembõl számolják mindkét ellátást, mint az elõzõt, csak a tgyásnak is lesz maximuma, annyi, mint a gyednek.
Hú, köszi a kérdést és a választ is, nekem is nagyon hasznos volt!! (ugyanebben a cipõben járok)

Mennyi tGyás-t illetve GYED-et fogok kapni, ha 4 évig jártam egyetemre, most pedig 5 hónapja van munkaviszonyom? Lassan jön a baba, így sztem összesen 8-9 hónap munkaviszonyom lesz (terveim szerint).

A bruttó fizum most 114.000, kézhez 74.000et kapok. Akkor ezután fogom kapni?

Legjobb válasz: Az egyetem után egyszerre elhelyezkedtél? A felsõfokú tanulmányokból 180 nap számítható bele a biztosítási idõbe. (Ennek a szülést megelõ két évben kell 365 napnak lennie). Ha a szülés évében lesz min. 180 nap munkaviszonyod, akkor a mostani bruttó fizetésed lesz a TGYÁS és a GYED alapja. Ennek a 70%-a mindkét ellátás. A tgyás-ból csak adóelõleget, míg a gyed-bõl az adóelõlegen kívül 9,5 % nyugdíjjárulékot is vonnak. Ez alapján ki tudod számolni, hogy mennyit kapsz. Plusz igénybe veheted a családi adókedvezményt (te vagy a párod), ez havi 10.000.-Ft egy gyerek után és már a 91. terhességi naptól igényelhetõ.

Az egyetem után egyszerre elhelyezkedtél? A felsõfokú tanulmányokból 180 nap számítható bele a biztosítási idõbe. (Ennek a szülést megelõ két évben kell 365 napnak lennie). Ha a szülés évében lesz min. 180 nap munkaviszonyod, akkor a mostani bruttó fizetésed lesz a TGYÁS és a GYED alapja. Ennek a 70%-a mindkét ellátás. A tgyás-ból csak adóelõleget, míg a gyed-bõl az adóelõlegen kívül 9, 5 % nyugdíjjárulékot is vonnak. Ez alapján ki tudod számolni, hogy mennyit kapsz. Plusz igénybe veheted a családi adókedvezményt (te vagy a párod), ez havi 10.000.-Ft egy gyerek után és már a 91. terhességi naptól igényelhetõ.
Már terhes vagy, vagy csak tervben van, hogy lassan jöhet? Mert egyébként terhesség alatt is dolgozhatsz, ha olyan a munkád. Vagy elmehetsz táppénzre is, de az jóval kevesebb, miint a fizud.
A kérdező hozzászólása: Az egyetem után 2 hónappal sikerült elhelyezkednem.
Elsõ vagyok. Már terhes vagy, vagy még csak tervezed? Határozatlan idõre szól a szerzõdésed?
A kérdező hozzászólása: Szombaton fogok tesztet csinálni, 2 napja késik és vannak tünetek is :-)
Akkor még 3-4 hónapig tervezel dolgozni, aztán táppénz? És mi a helyzet a munkaszerzõdéseddel? Határozott vagy határozatlan?
A kérdező hozzászólása: Igen, szeretnék kb félidõig dolgozni. Határozatlan :-)
Akkor ne lesz gond, jogosult leszel a tgyásra is. Csak annyi, hogy minél elõbb jelentsd be, hogy terhes vagy, mert akkor védett leszel és nem rúghatnak ki. Ha mondjuk várnál a 12. hétig, közben meg kirúgnának, akkor nem lehetne egy szavad sem, mert õk nem tudtak róla.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm ezt nem is tudtam!!! :-))

2010 júniusában született meg a kislányom, ez év augusztásában járt le a 3 éves szerződésem a munkahelyemen. Kaptam a TGYAS-t és a GYED-et is. Ha második babát szeretnénk, újra kell valahol az egy év munkaviszony, vagy vonatkozni fog rám újra a GYED?

Legjobb válasz: Amint lejár a munkaszerzõdésed, másnaptól passzív gyedet fogsz kapni, onnantól kezdve nincs munkaviszonyod. A második babánál attól függ, hogy mikor születik. Az biztos, hogy mindenképpen kell majd bejelentett munkaviszony, viszont a 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie, az igénylést megelõzõ két évbõl kell lennie. Annyiban azonban mégis fontos, mert a ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél.

Amint lejár a munkaszerzõdésed, másnaptól passzív gyedet fogsz kapni, onnantól kezdve nincs munkaviszonyod. A második babánál attól függ, hogy mikor születik. Az biztos, hogy mindenképpen kell majd bejelentett munkaviszony, viszont a 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie, az igénylést megelõzõ két évbõl kell lennie. Annyiban azonban mégis fontos, mert a ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél.
Csak annyit helyesbítenék az elsõ válaszon, hogy "ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél." helyett: a tesóval annyi idõt lehetsz GYEDEN, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél. A biztosítási idõtõl függetlenül így is úgy is 3 éves koráig lehetsz otthon, csak az ellátás más a biztosítási idõ függvényében.
Igaz, kimaradt, hogy GYED-en.
A kérdező hozzászólása: Most hívtam fel az Egészségügyi Pénztárat, ott azt mondták, mivel passzív gyeden vagyok, újabb egy év teljes munkaviszony kell majd ahhoz, hogy a második babánál újra kaphassak majd TGYAS-t és GYED-et :(((((
Na várjál egy pillanatot, mert én gyors olvasás után úgy értelmeztem a kérdésedet, hogy ez év (azaz 2011) augusztusában jár le a szerzõdésed, csak most láttam, hogy azt írtad, hogy "járt". 2010. augusztusában járt le a szerzõdésed, vagy csak 2011. augusztusában fog lejárni a szerzõdésed? Ha 2010. augusztus, akkor igaza van az oepesnek, mert csak akkor nem kéne a 365 nap, ha már terhes lennél (a kérdésedbõl kiindulva nem vagy terhes). Ugyanis ha 2011. augusztusig megszülsz, akkor megvan a 365 nap, tehát ez a része teljesült és akkor már csak az élõ munkaviszony kéne.

Ha GYED alatt születik a 2. baba, mi alapján fogom kapni a TGYÁS-t és a GYED-et?

20 hónapos lesz a fiam, mikor megszületik a kicsi. Azt értem, hogy le kell majd mondanom a mostani GYED-et, csak azt nem tudom, hogy ugyanannyi lesz a TGYÁS és a GYED a 2.-nál, int az els?nél?

Ki ismer olyan kalkulátort, ahova ha beírom a bruttó fizetést, kiszámolja, hogy mennyi TGYÁS-t, GYED-et fogok kapni kézhez?

Legjobb válasz: Nincs ilyen kalkulátor a neten. De nem olyan ördöngösség kiszámolni. Pl ha 2009-ben igényled meg a tgyást mondjuk, akkor a 2008-as bruttó béred 70%-a lesz az alap. Ezt nem nagy cucc kiszámolni. Ebbõl pedig szja elõleget vonnak mindössze. A gyed annyival kevesebb, hogy még a nyugdíjjárulék is lejön belõle.

Nincs ilyen kalkulátor a neten. De nem olyan ördöngösség kiszámolni. Pl ha 2009-ben igényled meg a tgyást mondjuk, akkor a 2008-as bruttó béred 70%-a lesz az alap. Ezt nem nagy cucc kiszámolni. Ebbõl pedig szja elõleget vonnak mindössze. A gyed annyival kevesebb, hogy még a nyugdíjjárulék is lejön belõle.
A tgyás-t, gyed-et (és még egyébként a táppénzt) az elõzõ naptári évben elért összes jövedelembõl számítják, nem csak a havi béredbõl, hanem minden olyan jövedelem hozzáadódik, amibõl egészségügyi járulékot vontak. Ilyen plusz jövedelem pl. a prémium, de pl. az étkezési jegy, üdülési csekk nem. Ha nincs semmilyen plusz jövedelem, akkor összeadod a havi bruttó jövedelmeket, elosztod 365-el (ekkor megkapod az egy naptári napra esõ béred). Ezt megszorzod 0, 70-el és felszorzod 30-al vagy 31-el, attól függõen, hogy hány napos a hónap. Így megkapod a bruttó tgyást és a bruttó gyed-et. A különbség annyi, hogy míg a tgyás-ból csak 18% szja-t vonnak, addig a gyed-bõl még 9, 5% nyugdíjjárulékot is. A tgyás-nak nincs plafonja, a gyed-nek idén bruttó 100.100 Ft, azaz ennél többet semmilyen esetben nem kaphatsz. Azt kell még megnézni, hogy a tgyás-nál jogosult vagy-e adójóváírásra, ha igen, külön igényelni kell (ha nem teszed meg, akkor is megkapod, de majd csak adóév végén). A gyed-del (mivel maximalizálva van) minden esetben jár az adójóváírás, de ezt is külön igényelni kell.
Szia! Nem tudom aktuális-e még a dolog de itt megtalálod a kalkulátort. http://adozona.hu/kalkulator_tgyas_gyed_gyes.aspx Üdv


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!