Találatok a következő kifejezésre: Ha a GYED-et (164 db)

Ha a GYED-et lemondom mondjuk szeptember 1-től akkor onnantól munkába is állhatok? Persze helyette gyesre mennék.

Legjobb válasz: Nem értem: most akkor dolgozni fogsz? Ha nem, miért mondod le a gyed-et? Nálunk úgy van, hogy a gyed lemondása után azonnal kitelezõ kivenni a szabadságokat, és utána lehet dolgozni. De ha nem akarsz dolgozni, akkor csak lemondod a gyed-et és másnaptól megigényled a gyes-t.

Nem értem: most akkor dolgozni fogsz? Ha nem, miért mondod le a gyed-et? Nálunk úgy van, hogy a gyed lemondása után azonnal kitelezõ kivenni a szabadságokat, és utána lehet dolgozni. De ha nem akarsz dolgozni, akkor csak lemondod a gyed-et és másnaptól megigényled a gyes-t.
Igen, amelyik naptól a gyedet lemondod, akkor dolgozhatsz. A szabadság kivételéhez is le kell mondani a gyedet, mivel az már munkába állásnak számít. Gyes mellett viszont heti 30 óránál többet nem dolgozhatsz.
A kérdező hozzászólása: Igen dolgozni szeretnék menni mert egyedül maradtam a 17 hónapos kisfiammal, Csak nem tudom hogy ennek mi a menete.És mi van ezzel a fizetetlen szabadsággal?Ezt a munkáltatótól kell kérni.?
A gyed a fizetetlen szabadság. Ha gyes mellett dolgozol, nem leszel fizetetlen szabadságon. Tehát, szeptember 1-tõl lemondod a gyedet és attól a naptól kezdve kiveszed a felhalmozott szabidat. Ha elõtte teljes munkaidõben dolgoztál, vagyis több mint heti 30 órát, akkor a szabi lejárta után tudod a gyest megigényelni, amint munkába állsz részmunkaidõsen, attól a naptól. Pl. szeptember 1-10-ig szabin vagy (amit teljes munkaidõs béreddel számolnak. Szeptember 11-tõl munkába állsz heti 30 órában, akkor szept.11-tõl tudod a gyest is igényelni.
Írni kell egy e-mailt vagy levelet a munkáltatónak, hogy szeretnél visszamenni dolgozni. Ezt törvény szerint a munkába állás elõtt 30 nappal meg kell tenned, szóval mondhatja a munkáltatód hogy nem szeptember 1-tõl alkalmaz, hanem 1 hónap múlva. A szabadságodat õk fogják kiszámolni és kiadni, ennek nem tudom a törvényi hátterét, kérdezz rá a levélben. Ezzel egyidõben le kell mondanod a gyed-et. Ha a munkáltatód fizeti, nincs vele külön teendõd, fognak küldeni egy nyomtatványt. Ha nem a munkáltatódtól kapod, akkor sajnos nem tudom. A lényeg, hogy minél elõbb írásban értesítsd a munkáltatódat arról, hogy vissza szeretnél menni.
A kérdező hozzászólása: Szülés elõtt két hónappal álláskeresõin voltam, így akkor majd hozzájuk fel fordulnom, a gyed lemondása után.Úgy-e?
Akkor nincs munkahelyed? Hová akarsz visszamenni dolgozni?
A kérdező hozzászólása: De elõtte volt csak lejárt a szerzõdésem december 31-én, és mivel nem hosszabította meg muszáj volt munkanélkülire menem ahhoz hogy biztositva maradjak, de ahonnan eljöttem tudom hogy vissza vennének mivel már beszéltem a fõnökömmel.

Ha a GYED-et átutalással szeretném megkapni hova kell forduljak? Eddig a postás hozta, de szeretném átutaltatni, de nem tudom hogyan kezdjek neki.

Legjobb válasz: A MÁK utalja tudtommal,tõlük kérd,hogy kp. helyett utalják. De azt nem árt tudnod,ha van hiteled,és nem tudod fizetni,akkor a Bank minden pénzbõl törleszt,ami a számlára megy. Tehát a GYED-bõl is.

A MÁK utalja tudtommal, tõlük kérd, hogy kp. helyett utalják. De azt nem árt tudnod, ha van hiteled, és nem tudod fizetni, akkor a Bank minden pénzbõl törleszt, ami a számlára megy. Tehát a GYED-bõl is.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm! :-) Én azt hittem az OEP-tõl kapjuk a Gyedet..Na mindegy, tehát õket kell hívnom, rendben. Hála az égnek nincs hitelem. De köszi a figyelmeztetést, mert ezt sem tudtam.
Jól tudtad. A gyedet ha tb. kifizetõhely a munkáltató, akkor õk utalják, ha nem, akkor az OEP. Semmi köze nincs a MÁK-nak a gyedhez, õk a családi pótlékot és a gyest utalják.


Ha a GYED-et a munkáltatóm folyósítja, lemondani is a munkahelyemen keresztül kell?

Ha igen, elég bevinnem egy általam megfogalmazott lemondó nyilatkozatot?

Legjobb válasz: Nekem a munkahelyem mondta le. Elég volt megírnom, hogy visszamegyek x dátumtól dolgozni, és õk automatikusan lemondták attól a naptól, amikor újra fizetés jár.

Nekem a munkahelyem mondta le. Elég volt megírnom, hogy visszamegyek x dátumtól dolgozni, és õk automatikusan lemondták attól a naptól, amikor újra fizetés jár.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen!

Ha fiamat 22 hónaposan bölcsibe szeretném adni, akkor le kell mondanom a GYED-et?

Mert ugye az két éves koráig járna. De úgy tudom aki GYED-et kap, annak nem mehet bölcsibe a gyereke. Egyetemre mennék, és jól jönne, ha még két hónapig a GYED-et kapnám. Egyáltalán, egyetemista, aki nappalis, kaphat GYED-et? Ja, és ha a bölcsiben mutatok róla igazolást, hogy nappalis vagyok, az nem elég? Mert hallottam ilyet is, hogy akkor nem kell a GYED-et lemondani. De nem tudom, hogy ez tényleg így van-e. Járt valaki úgy nappalira, hogy közben GYED-et kapott és a gyerek bölcsis volt?

Legjobb válasz: attól a naptól amikortól járhat bölcsibe, de legkésõbb 24 hónapos korában amúgy is le kell mondani, de mindenképp várd meg, amíg a bölcsi felveszi. A másik, aki gyedet kap az nem csinálhat semmit és nem is lehet a gyerek bölcsibe. A GYES-t viszont tudod igényelni, rögtön a gyed lejáratának napjától és azt suli,meló és bölcsi mellet is adják 3 éves korig, ha jogosult vagy . A GYED lemondását mindenképp idõben add be, esetleg ha 2.-án viszed és csak 10.-étõl megy a gyerek bölcsibe, akkor úgy kell szólni,hogy 10.-étõl nem kéred, mert aznap már bölcsi, a GYES-t pedig 10.-étõl igényeled. (pl) Annyit tudok hoy a sógornõm a gyed alatt elvégezte a hidat, de az nem nappalinak számít, hanem heti egy nap volt.

attól a naptól amikortól járhat bölcsibe, de legkésõbb 24 hónapos korában amúgy is le kell mondani, de mindenképp várd meg, amíg a bölcsi felveszi. A másik, aki gyedet kap az nem csinálhat semmit és nem is lehet a gyerek bölcsibe. A GYES-t viszont tudod igényelni, rögtön a gyed lejáratának napjától és azt suli, meló és bölcsi mellet is adják 3 éves korig, ha jogosult vagy . A GYED lemondását mindenképp idõben add be, esetleg ha 2.-án viszed és csak 10.-étõl megy a gyerek bölcsibe, akkor úgy kell szólni, hogy 10.-étõl nem kéred, mert aznap már bölcsi, a GYES-t pedig 10.-étõl igényeled. (pl) Annyit tudok hoy a sógornõm a gyed alatt elvégezte a hidat, de az nem nappalinak számít, hanem heti egy nap volt.
Szerintem a gyed-et nem a bölcsi, hanem a munkavállalás miatt kell lemondani. Tehát ha már bölcsibe jár, de még nem végzel jövedelemszerzõ tevékenységet, akkor nem kell lemondani, csak akkortól, amikortól dolgozol. Szerintem tehát egyetem mellett kaphatsz gyedet akkor is, ha bölcsibe jár a fiad. De azért azt tudd, hogy én nem vagyok szakértõ (csak az én fiam is most fog bölcsibe menni, 23 hónaposan.) Ha rosszul tudom, javítson ki valaki, de írja azt is, hogy honnan tudja, ugyanis a hivatalos szabályokat lenne jó tudni, nem a szóbeszédet.

Ha a tesót a lányom 2. életéve előtt megszülöm, akkor is le kell mondani a GYED-et és csak GYES-t kapok? Ha GYED-et, akkor azt miből számolják? Hol tudok utánanézni?

Sajna nem vagyok már fiatal, és kis cégnél dolgoztam (nem tudom lesz-e helyem, de ha igen, akkor nem akarok kiszúrni velük, hogy csak 1 évig maradok), ezért nem lenne értelme visszamennem dolgozni a két gyerek között. Most, hogy bejött ez a változtatás elkeztünk agyalni itthon Apával. A GYED-hez szükséges fél évet még csak-csak meg tudtuk volna oldani, de egy évet már nem.

Legjobb válasz: szia, visszmondod, gyedet, s újra kapod tgyást, ill megigényled, majd újra gyed s gyes...vagy nem tudom, h írtad új változás...az mi??Engem is érdekelne

szia, visszmondod, gyedet, s újra kapod tgyást, ill megigényled, majd újra gyed s gyes...vagy nem tudom, h írtad új változás...az mi??Engem is érdekelne

A GYED-et az Oep-nél kell igényelni? Ha TGYÁS-t a cég rendezte, mert T. Kifizetőhely, akkor a GYED-et is rendezik?

Legjobb válasz: A GYED-et is a munkáltatód fogja folyósítani, mivel bérjellegû jövedelem. A GYES-t viszont majd már a MÁK.

A GYED-et is a munkáltatód fogja folyósítani, mivel bérjellegû jövedelem. A GYES-t viszont majd már a MÁK.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!!!

Ki fizeti mostantól a GYED-et, ha megszűnt a munkaviszonyom, és a munkahelyem volt eddig a kifizető? Fog csúszni az ez utáni első GYED érkezése?

a babám 14 hónapos,megszűnt a munkaviszonyom,és az érdekelne,hogy ezekután ki fogja nekem a GYED-et fizetni,ugyanannyi lesz e az összeg,és simán átkerül e kifizetés az új szervhez,vagy lesz csúszás?reméelm azért érthető:-)

Legjobb válasz: Azt nem tudom hogy lesz e csúszás,de ha jól rémlik akkor ezután passzív gyedet kapsz és az oep utalja.Hívd fel az Oep-et az a legegyszerübb.

Azt nem tudom hogy lesz e csúszás, de ha jól rémlik akkor ezután passzív gyedet kapsz és az oep utalja.Hívd fel az Oep-et az a legegyszerübb.
Nekem ugyanúgy a munkahelyemtõl jön. A Gyed alatt megszûnt a munkaviszonyom, és azóta is a munkahelyem küldi.
Elnézést, igaza van a 2-es válaszolónak.Félreolvastam.Úgy értettem hogy maga a cég szünt meg.Sorry:) ) Egyébként én is a munkahelytõl kapom, mert maga a cég nem szünt meg csak az üzlet ahol dolgoztam.

Ha GYED-en vagyok a kisbabámmal, és kistestvért szeretnénk, akkor az újabb babára megint jár a TGYÁS, vagy csak a GYED-et kapom tovább? Esetleg csak GYES-t fogok kapni?

Biztos sokan vannak/voltak hasonló helyzetben.

Legjobb válasz: Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.

Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!