Találatok a következő kifejezésre: Ha a Down-koros (23 db)

Ha Down-kóros a baba, akkor is sokat mocorog a pocakban? És milyen eltérések vannak terhesség alatt, ami Down-kórra utal?

Legjobb válasz: Gentikai ultrahangon latszhat meg a Down kor,35 even felul foglalkoznak meg jobban ezzel es kimutattak hogy epp ezert sokkal tobb Down koros baba szuletik 35 even aluli noknek mert ez allatt nem veszik komolyan a dolgot.A mocorgasbeli kulombseg nem jellemzo.

Gentikai ultrahangon latszhat meg a Down kor, 35 even felul foglalkoznak meg jobban ezzel es kimutattak hogy epp ezert sokkal tobb Down koros baba szuletik 35 even aluli noknek mert ez allatt nem veszik komolyan a dolgot.A mocorgasbeli kulombseg nem jellemzo.
A baba mocorgásából nem lehet a Down-kórra következtetni. A genetikai ultrahang idõpontja(18-20 hét) elõtt is van lehetõség megnézetni, hogy mennyi a valószínûsége annak, Down-kóros e a baba, igaz fizetõs, de megnyugtató eredményt ad bármely életkorban. A vérbõl és ultrahang alapján végzik a speciális vizsgálatot, a terhesség 12.hetében már elvégezhetõ.Én is elvégeztettem. Nézd meg a http://www.gendiagnosztika.hu oldalt, ott bõvebb választ kapsz.. 37 hetes pocakos
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Csak errõl már lekéstem, 35 hetes vagyok.
Biztosan most is meglátják UH-n, de most már tulképpen késõ. :( A csontozatuk is más. Én úgy tudom, hogy a kezük, lábuk, fejük kisebb az átlagnál. Ezt meg tudod nézni a régebbi papírjaidon is. A nyaki redõ értékét nézd a 12. heti UH-n még. 3 mm-ig jó. Illetve AFP és ßHCG értéket néznek még, és PAPP-A eredményt. A 0, 7 alatti AFP érték lehet gyanús, illetve a szabad ßHCG érték magas értéke.
A kérdező hozzászólása: Nyaki redõ 1, 8 mm volt, AFP pedig 0, 79.

Ha két down szindrómás ember összeházasodik akkor a gyerekük is down kóros lesz? Vagy kb. mennyi erre az esély?

Legjobb válasz: A Down-kóros férfiak terméketlenek, és a nõknek is csak nagyon ritkán sikerül teherbe esni.

A Down-kóros férfiak terméketlenek, és a nõknek is csak nagyon ritkán sikerül teherbe esni.
A Down-szindrómás férfiak nemzõképessége általában csökkent, vagyis nehezebben vagy egyáltalán nem lehet gyerekük. Down-szindrómás nõknek kb. 50%-ban Down-szindrómás a magzata. A képet az árnyalja, hogy ezeket az adatokat nagyon szûk merítésbõl, régi vizsgálatokból tudjuk. Ha konkrétan merül fel a kérdés valakivel kapcsolatban, nem lehet arra hagyatkozni, amit ezek a régi adatok mondanak, egyénileg kell vizsgálni a dolgot.
A kérdező hozzászólása: Értem. És ha mondjuk 2 down szindrómásnak gyereke lesz akkor lehet, hogy teljesen ép ás egészséges lesz?

Ha a baba Down-koros az mar a szuletesekor kiderul?

Aggodom magam miatt a terhessegem alatt vegeig Down koros gyerekekkel talalkoztam ahova mentem ott voltak minden ejszaka remalmok gyotortek de a lelkem melyen ereztem hogy semmi gond makk egeszseges babam lesz.Igy is lett de valahogy azota is keresem benne neha szinte elsirom magam. Pedig csogaszep egeszseges kisfiu:)Szerintetek normalis vagyok?Lehet hogy kozre jatszik hogy kulfoldon elek tavol a csaladtol segitsegem csak a ferjem aki imad minket.Vagy tul sokat vagyunk egyedul a babaval.

Legjobb válasz: Elõször is számolj le a Down-kóros rémképeiddel.A Down-kór születéskor látszik,vagy amikor a baba buksija már helyre áll,mert ugye a szülõcsatornában kicsit eldeformálódik. Ezt fejben kell lemeccselned magaddal.

Elõször is számolj le a Down-kóros rémképeiddel.A Down-kór születéskor látszik, vagy amikor a baba buksija már helyre áll, mert ugye a szülõcsatornában kicsit eldeformálódik. Ezt fejben kell lemeccselned magaddal.
Szerintem ne idegesítsd magad, a Down kór magyar megfelelõje mongoloid idiótizmus, látszik a mandula vágású szem a megszélesett orr, a nyelv kilóg általában a szájból, és ezek csak a külsõ jelei, örülj a kisfiadnak és ne legyenek negatív gondolataid!!! légy boldog!
A Dawn-kór annyira jellegzetes külsõ jegyekkel jár, hogy már születéskor is világosan látszik. Ha akkor rendben volt minden, azóta nem lett Dawn-kóros a babád, ez tuti. Valóban a fejedben kell rendberaknod a dolgokat!
A kérdező hozzászólása: Koszi, erre szamitottam:( lehet hogy kornyezetvaltozas kell, 2 het es Magyarorszagon leszek vegre a csaladdal:)
Sõt, sokszor már terhesen is látszik, ha a baba Down szindrómában szenved. Anyukám gyógypedagógus, én már sok ilyen gyereket láttam, kisbabákat is. Bár babakorban még olyan nagyon nem látszik, de nem nehéz akkor sem észrevenni a legjellegzetesebb ismertetõjeleket. Ahogy elõttem is írták, mandulavágású szem, lapos orr, elõreugró homlok. Ha a te babáddal minden rendben van, akkor nincs miért aggódni, és különben is már szóltak volna, ha valami baj lenne.
Szia.A down szindrómát 12hetes terhesen már megtudjáp állapítani mikor mész a nyakredõ vastagság vizsgálatra.
Szerintem normális vagy, és hidd el abban, hogy így érzel és õrlöd magad, nagyban közrejátszik az, hogy egyedül vagy távol a családodtól. Nekem a családom itt van mellettem mégis sokszor olyasmiken gondolkodom, olyasmiket csinálok amit nem gondoltam volna soha, hogy kijohetnek belõlem. És minden nap sírok egy sort. Aztan helyrejovok. Nem írtad mekkora a fiacskád, de gondolom még elég elején lehettek. Majd mikor kicsit jobban kialakul az életetek, biztos jobban érzed majd te is magad. Kitartást kívánok Neked és minden anyukának! Nem könnyû feladat annak lenni, de syép :-)
Én ugyanezt találtam ki a kórházban, mert azt mondták a babám nem aktív (nem sírt a fürdetésnél). Nyújtogatta a nyelvét és mandulavágású a szeme. Mellettem ott volt az egész család és a férjem. Mindenki hülyének nézett, de ezek valós félelmek voltak. Nem vagy egyedül:) Kislányom most 3 hónapos, és õ a leggyönyörûbb a földön, és makk egészséges:) Nálatok is minden oké! Puszi


1 hete szültem. Ha Down-kóros lenne a baba, már észrevették volna?

Legjobb válasz: Hát azért az látszik egy babán szerintem, teljesen más egy down-kóros búrácskája.

Hát azért az látszik egy babán szerintem, teljesen más egy down-kóros búrácskája.
Szerintem látszana az arcán. De mirefel ez a hirtelen aggodalom?
Születés után azonnal látják, nyugodj meg! A te babád egészséges!
Persze, hogy észrevették volna. A gyerekorvos azonnal megvizsgálja születés után. De szerintem egy laikus is látná azonnal, ha az lenne. Ilyenen ne aggódj!
Szia! Ne aggódj, biztosan észrevették volna. Én Klinikán dolgozom és sajnos láttam már szomorú dolgokat. Legtöbbször a Down-os babáknak jellegzetes a testfelépítésük, az arcformájuk, a testtartásuk. Viszont van mozaik Down-szindróma is, ami azt jelenti, hogy külsõre a baba betegnek néz ki, viszont szellemileg ép, vagy éppen fordítva, külsõleg nem látszik rajta semmi, viszont ha megcsinálják a genetikai vizsgálatot kiderül, hogy valójában Down-szindrómás. Bár az ilyen babák valahogy másképp viselkednek, észre lehet venni, hogy valami nem stimmel. Ne gondolj ilyenekre, ezek szerencsére ritkán fordulnak elõ. Élvezd, hogy édesanya lettél és töltsd minden idõd a babóddal! Szép babás napokat kívánok!

A 4D uh ki tudja mutatni, ha down-kóros a baba? (pl. szívhiba)

Legjobb válasz: A down kór és a szívhiba nem ugyanaz! A down kór lehetõségét a 12. uh-on a nyaki redõ mérésével szûrik ki, indokolt esetben továbbküldik a kismamát magzatvíz vagy corionboholy-mintavételre, amibõl már teljességgel kiszûrhetõ a down kór. A down kór egy genetikai betegség, egészen pontosan egy kromoszómarendellenesség. A szívhibára elég jól következtethetnek a 4D-n, de nem minden látszik meg ott, vannak olyan elõforduló hibák, amelyekre csak születés után derül fény.

A down kór és a szívhiba nem ugyanaz! A down kór lehetõségét a 12. uh-on a nyaki redõ mérésével szûrik ki, indokolt esetben továbbküldik a kismamát magzatvíz vagy corionboholy-mintavételre, amibõl már teljességgel kiszûrhetõ a down kór. A down kór egy genetikai betegség, egészen pontosan egy kromoszómarendellenesség. A szívhibára elég jól következtethetnek a 4D-n, de nem minden látszik meg ott, vannak olyan elõforduló hibák, amelyekre csak születés után derül fény.
Bocsi, az elsõ válaszoló vagyok: 12. heti uh-t akartam írni, a "heti" szó kimaradt, remélem, azért érthetõ voltam.
szia! ha olyan helyre mész 4d-re ahol genetikus a doki is, akkor 95% ban kitudják zárni a betegségeket... egy sima 4d-n ahol csak dula nézi, ott nem.... érdemes ezért a 13.héten és a 21-23.héten többet kiadni érte, és genetiikus dokihoz menni...
Elvileg több jele is van annak, hogyha a baba beteg, csak abban nem vagyok biztos, hogy ezt közlik is az anyával, hiszen a 12-20.hétig lehet teszteket végeztetni/kombinált, integrált/ ahol 75-95%-osan kimutatják vérbõl +UH-val.Késõbb csak jelei lehetnek, ami nem 100%-os.Aki ért hozzá, az nézi a baba szívében lévõ kis izomcsomót /ez is jel/ és állítólag nagyon fontos a hüvelyk újj is.Ez lehet, h ogy másik újj, de rá utaló jel.Nem tudom, hogy hányadik hétben vagy, én ajánlanám neked vmelyik teszt elvégzését, ha idõben vagy, mert iszonyatos megnyugtatás.Kb 25 e ft.
Szia! Jól írtad a szív hibát mert az egyik "tünete" a Down-kórnak mint többek között a csöves csontok rövidülése és a kisfejüség.. Ha azt nem is hogy a Down-kór fenn áll de a fenti rendellenességet ki tudják zárni a 4d-uh-n.
Viszont ha akár több betegségre utaló jelet is látnak (vagy 12 van pl a szívhibát is beleértve) attól még távolról sem biztos, hogy tényleg beteg is a gyerek, több ilyen jellel együtt is lehet egészséges! Ezek nagy részét ugyanis egészséges babák kinövik, de attól még születés elõtt jelen lehetnek. Szóval amniocentézis a biztos.

Ha látszik az ultrahangon a baba orrcsontja, akkor tuti biztos, hogy nem Down-kóros?

Van olyan, akinek látható volt a baba orrcsontja és mégis Down-os lett a baba?

Legjobb válasz: Szerintem csak ebbõl nem lehet messzemenõ következtetéseket levonni. Tarkóredõt is mérnek, az mennyi lett? Ne aggódj! Késõbb még lesz több ultrahang, ott is sok mindent néznek. Meg el tudsz végeztetni vérbõl bizonyos teszteket, amik elég jól kiszûrik a betegségeket (többek között a down-szindrómát is). Nem tudom ebben a korai terhességi idõben hogy hívják ezt a vizsgálatot, nekem késõbb volt az quartett-teszt volt. Ha ideges vagy, akkor csináltass ilyet, fizetõs, de megnyugszol!

Szerintem csak ebbõl nem lehet messzemenõ következtetéseket levonni. Tarkóredõt is mérnek, az mennyi lett? Ne aggódj! Késõbb még lesz több ultrahang, ott is sok mindent néznek. Meg el tudsz végeztetni vérbõl bizonyos teszteket, amik elég jól kiszûrik a betegségeket (többek között a down-szindrómát is). Nem tudom ebben a korai terhességi idõben hogy hívják ezt a vizsgálatot, nekem késõbb volt az quartett-teszt volt. Ha ideges vagy, akkor csináltass ilyet, fizetõs, de megnyugszol!
Pont pár hete olvastam, hogy az orrcsont hiánya 60-70%-ban fordul elõ Down szindrómánál. Azt is olvastam, hogy a tarkóredõ+orrcsont+afp+vérteszt(hcg és papp valami) már 95%-os biztonsággal zárja ki a down kórt.
Szerintem inkább a vastag tarkóredõ a mérvadó.Nálunk vastag volt és down-os volt a babám.Az orrcsontról csak mismásoltak a dokik pedig rákérdeztem többször is hogy megvan e.
Szia, 19.58-as vagyok, 3.9mm volt a tarkóredõ, 20.héten minden látszódott az ultrahangon ami jellemzõ erre a betegségre külsõleg.Rövidebb combcsontok, vesemedence tágulat, folyadékcsik a szivben, aminek nem kéne ott lennie stb...
Kedves 22.16-os! 31 éves voltam.Nem hordtam ki a babát, mikor a magzatviz eredménye egyértelmûen mutatta hogy baj van, megszakittattam a terhességet a 20.héten.Testileg-lelkileg borzalmas volt :( Most a 2. babámat várom, 32 éves vagyok, Õ minden vizsgálat szerint egészséges.37 hkm
19 58 mennyi volt a vastag tarkóredõ?
Tuti biztosat uh alapján nem mondhatnak, de én minden ezzel foglakozó oldalon azt olvastam, hogy az orrcsont megléte nagyon is megnyugató tényezõ. A downos babáknak a korai idõben (pl a 12 hetes uh-on) még nem nagyon látszik.
Kedves utolsó! Mi lett, megszülted a babát? Én anyira nem tudom, mit tennnék ilyen helyzetben! Hány éves voltál?
Hat amit felsoroltak 4-5 összetevö az a majdnem szaz % nem down -kor, de az orrcsont meglete valoban nagyon biztato, mert a downos babaknak csak a 15-16 ik heten kezd latszani. De menj el szüresre, az megnyugtat.
Nem csak a down-t, az Edwards és a Patau szindróma valószínûségét is mutatja.
Ha így is úgy is megtartanád, akkor felesleges megcsináltatni!! De azt hiszem Edwards meg Patau szindrómát is szûr
Biztos sokan lepontoznak miatta de én nem csináltattam meg. 24 éves vagyok és akármi is lett volna az eredmény nem változtat semmin. A sima uh-n nem volt semmi eltérés soha. 10 hetes a lányom és egészséges szép baba. Igaz annyi komplikációnk volt h a nyakára csavarodott a zsinór ezért császár lett a vége de ez ezzel nincs összefüggésben. Mindenki ahogy érzi ha akarod megcsináltatod ha nem akkor nem. Fõleg ha nem változtat semmin akkor meg nem mindegy?
én is így voltam, mint te, nem is csináltattam meg a tesztet. igen, csak az esélyességét mutatja ki. hallottam olyanról, akinek az jött ki, hogy nagy az esély a down-ra, aztán nem lett beteg a baba, és olyat is, hogy minden eredmény rendben volt, mégis down-os lett a gyermek (ez épp a család-barát c. mûsor egyik riportjában volt a tévében).
Én sem csináltattam meg! Nekem azt mondta az orvosom fiatal vagyok én is és a párom is ( én 22 párom 25) Elsõ terhességem nem volt még vetélésem semmi, az ultrahangon mindig mindent rendben talált Szóval azt mondta nagyon kicsi az esély , hogy beteg a baba. A másik meg azt mondta nem 100% os az eredmény! De , hogy az én döntésem mi megbeszéltük párommal és úgy döntöttük , hogy nem csináltatjuk meg. Még 6 hét a szülésig és folyamatosan azt mondja az orvosom , hogy minden rendben a picivel! Boldog baba várást!
Sziasztok.Én megyek megcsináltatni, mert egyik barátnõmnek down kóros a kislánya.Az orvosok azt mondták neki örüljön, ha az elsõ szülinapját megéli, de most 7 éves.Én sajnálom nagyon, azóta szenvedés az életük minden megváltozott nekik :(

24. héti ultrahangon látták volna, ha down kóros a babám?

Legjobb válasz: csak ráutaló jeleket. a 12. heti uh nyakierdõ mérése pontosabb. A többi javarészt szülésnél derül ki. Egy ismerõsöm babája nagyon betegen született, a 30. héten láttak valamit a veséjével kapcsolatban, aztán megszületett Edwards kórosan.

csak ráutaló jeleket. a 12. heti uh nyakierdõ mérése pontosabb. A többi javarészt szülésnél derül ki. Egy ismerõsöm babája nagyon betegen született, a 30. héten láttak valamit a veséjével kapcsolatban, aztán megszületett Edwards kórosan.

Miért van az, hogy valakinek csak a szülés után veszik észre ha down kóros a baba?

Most volt az rtl hírekben.Ez mit?l lehet?

Legjobb válasz: A Down kór ügyében biztos választ csak a magzatvíz vizsgálat ad. Ezt nem végzik el automatikusan mindenkinél, csak indokolt esetben. Az összes többi vizsgálati módszer (ultrahang, tarkóredõ, integrált teszt) csak valószínûsíti, hogy nincs baj. Az ultrahangos diagnosztika egy külön szakterület amihez igazán profi módon kevés ember ért az országban. Szó sincs arról, hogy valakinek azért születik beteg babája, mert nem jár rendesen terhesgondozásra. Maga a terhesség egy nagy kockázat vállalás. A kismamák többségénél akkor sem lenne semmi gond ha nem végeznének semmilyen szûrõvizsgálatot. A magzatvíz vizsgálatot kivéve egyik módszer sem 100 %-os biztonságú, sajnos vannak néhányan akiknek nincs szerencséjük. Jelenlej ennyire képes az orvos tudomány, néhányan sajnos a hiba százalékba esnek.

A Down kór ügyében biztos választ csak a magzatvíz vizsgálat ad. Ezt nem végzik el automatikusan mindenkinél, csak indokolt esetben. Az összes többi vizsgálati módszer (ultrahang, tarkóredõ, integrált teszt) csak valószínûsíti, hogy nincs baj. Az ultrahangos diagnosztika egy külön szakterület amihez igazán profi módon kevés ember ért az országban. Szó sincs arról, hogy valakinek azért születik beteg babája, mert nem jár rendesen terhesgondozásra. Maga a terhesség egy nagy kockázat vállalás. A kismamák többségénél akkor sem lenne semmi gond ha nem végeznének semmilyen szûrõvizsgálatot. A magzatvíz vizsgálatot kivéve egyik módszer sem 100 %-os biztonságú, sajnos vannak néhányan akiknek nincs szerencséjük. Jelenlej ennyire képes az orvos tudomány, néhányan sajnos a hiba százalékba esnek.
Ne legyél ideges, élvezd a terhességedet!Nem olyan sûrûn elõforduló betegség ez!Nem kell ilyenekkel foglalkozni!Eléggé felháboritó, de nem tehetünk ellene semmit!Neked kellemes babavárást kivánok!
Utolsó vagyok. Azért neked nem kell idegeskedned, tényleg nem olyan gyakori ez a betegség és nagy százalékban ki is szûrhetõ, de mivel csak a magzatvízvétel ad 100%-os eredményt, vizsgáltasd ki, ha az megnyugtat. Nem írtad hány hetes kismami vagy. Boldog babavárást!

Tuti nem lesz down-kóros a babánk, ha orrcsont van és nyaki redő normál tartományban?

Legjobb válasz: szerintem nem valószínû, de az orvosok is azt szokták mondani, szülés után kiderül..egyik se meri rámondani, hogy nem lesz az :S de szerintem ne aggódj :)

szerintem nem valószínû, de az orvosok is azt szokták mondani, szülés után kiderül..egyik se meri rámondani, hogy nem lesz az :S de szerintem ne aggódj :)
nincs tuti. egyik teszt, vizsgálat sem 100%-os. nem íratták alá veled az ezzel kapcsolatos papírokat? Mindenhol ezzel kezdik, szerintem
Sosem mondják biztosra. Mert mi van, ha mégis tévednek? De ha a nyaki redõ normál tartományba esik, orrcsont is van, akkor nagy valószínûséggel nem lesz baj. De 100%-ra sosem mondják.
Nekem mondta a doki, hogy õ szerinte minden rendben, de az uh csak 80%-os. Nem lehet tutira megmondani sajnos. De felesleges ilyeneken agyalnod:) Boldog babavárást! 29hkm.
Nem tuti.
Nekem az ultrahang alapján minden rendben, de a kombinált teszt nem lett jó. Így amniocentézisre küldött az orvos. Abból kiderül, hogy mi újság a babával.
Nem tuti, csak kisebb az esély rá. Születik downos baba normális nyaki redõvel és észlelhetõ orrcsonttal is. Ahogy a vastagabb nyaki redõ sem jelenti azt, hogy tuti downos. Csak növeli az esélyét. Az ultrahang nem 100%-os, még a magzatvízvétel is csak 99.
Sajnos semmi nem tuti (csak ha megszületik), de valószínûleg egészséges lesz!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!