Találatok a következő kifejezésre: Ha a Down-koros (22 db)

Ha Down-kóros a baba, akkor is sokat mocorog a pocakban? És milyen eltérések vannak terhesség alatt, ami Down-kórra utal?

Legjobb válasz: Gentikai ultrahangon latszhat meg a Down kor,35 even felul foglalkoznak meg jobban ezzel es kimutattak hogy epp ezert sokkal tobb Down koros baba szuletik 35 even aluli noknek mert ez allatt nem veszik komolyan a dolgot.A mocorgasbeli kulombseg nem jellemzo.

Gentikai ultrahangon latszhat meg a Down kor, 35 even felul foglalkoznak meg jobban ezzel es kimutattak hogy epp ezert sokkal tobb Down koros baba szuletik 35 even aluli noknek mert ez allatt nem veszik komolyan a dolgot.A mocorgasbeli kulombseg nem jellemzo.
A baba mocorgásából nem lehet a Down-kórra következtetni. A genetikai ultrahang idõpontja(18-20 hét) elõtt is van lehetõség megnézetni, hogy mennyi a valószínûsége annak, Down-kóros e a baba, igaz fizetõs, de megnyugtató eredményt ad bármely életkorban. A vérbõl és ultrahang alapján végzik a speciális vizsgálatot, a terhesség 12.hetében már elvégezhetõ.Én is elvégeztettem. Nézd meg a http://www.gendiagnosztika.hu oldalt, ott bõvebb választ kapsz.. 37 hetes pocakos
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Csak errõl már lekéstem, 35 hetes vagyok.
Biztosan most is meglátják UH-n, de most már tulképpen késõ. :( A csontozatuk is más. Én úgy tudom, hogy a kezük, lábuk, fejük kisebb az átlagnál. Ezt meg tudod nézni a régebbi papírjaidon is. A nyaki redõ értékét nézd a 12. heti UH-n még. 3 mm-ig jó. Illetve AFP és ßHCG értéket néznek még, és PAPP-A eredményt. A 0, 7 alatti AFP érték lehet gyanús, illetve a szabad ßHCG érték magas értéke.
A kérdező hozzászólása: Nyaki redõ 1, 8 mm volt, AFP pedig 0, 79.

Ha a baba Down-koros az mar a szuletesekor kiderul?

Aggodom magam miatt a terhessegem alatt vegeig Down koros gyerekekkel talalkoztam ahova mentem ott voltak minden ejszaka remalmok gyotortek de a lelkem melyen ereztem hogy semmi gond makk egeszseges babam lesz.Igy is lett de valahogy azota is keresem benne neha szinte elsirom magam. Pedig csogaszep egeszseges kisfiu:)Szerintetek normalis vagyok?Lehet hogy kozre jatszik hogy kulfoldon elek tavol a csaladtol segitsegem csak a ferjem aki imad minket.Vagy tul sokat vagyunk egyedul a babaval.

Legjobb válasz: Elõször is számolj le a Down-kóros rémképeiddel.A Down-kór születéskor látszik,vagy amikor a baba buksija már helyre áll,mert ugye a szülõcsatornában kicsit eldeformálódik. Ezt fejben kell lemeccselned magaddal.

Elõször is számolj le a Down-kóros rémképeiddel.A Down-kór születéskor látszik, vagy amikor a baba buksija már helyre áll, mert ugye a szülõcsatornában kicsit eldeformálódik. Ezt fejben kell lemeccselned magaddal.
Szerintem ne idegesítsd magad, a Down kór magyar megfelelõje mongoloid idiótizmus, látszik a mandula vágású szem a megszélesett orr, a nyelv kilóg általában a szájból, és ezek csak a külsõ jelei, örülj a kisfiadnak és ne legyenek negatív gondolataid!!! légy boldog!
A Dawn-kór annyira jellegzetes külsõ jegyekkel jár, hogy már születéskor is világosan látszik. Ha akkor rendben volt minden, azóta nem lett Dawn-kóros a babád, ez tuti. Valóban a fejedben kell rendberaknod a dolgokat!
A kérdező hozzászólása: Koszi, erre szamitottam:( lehet hogy kornyezetvaltozas kell, 2 het es Magyarorszagon leszek vegre a csaladdal:)
Sõt, sokszor már terhesen is látszik, ha a baba Down szindrómában szenved. Anyukám gyógypedagógus, én már sok ilyen gyereket láttam, kisbabákat is. Bár babakorban még olyan nagyon nem látszik, de nem nehéz akkor sem észrevenni a legjellegzetesebb ismertetõjeleket. Ahogy elõttem is írták, mandulavágású szem, lapos orr, elõreugró homlok. Ha a te babáddal minden rendben van, akkor nincs miért aggódni, és különben is már szóltak volna, ha valami baj lenne.
Szia.A down szindrómát 12hetes terhesen már megtudjáp állapítani mikor mész a nyakredõ vastagság vizsgálatra.
Szerintem normális vagy, és hidd el abban, hogy így érzel és õrlöd magad, nagyban közrejátszik az, hogy egyedül vagy távol a családodtól. Nekem a családom itt van mellettem mégis sokszor olyasmiken gondolkodom, olyasmiket csinálok amit nem gondoltam volna soha, hogy kijohetnek belõlem. És minden nap sírok egy sort. Aztan helyrejovok. Nem írtad mekkora a fiacskád, de gondolom még elég elején lehettek. Majd mikor kicsit jobban kialakul az életetek, biztos jobban érzed majd te is magad. Kitartást kívánok Neked és minden anyukának! Nem könnyû feladat annak lenni, de syép :-)
Én ugyanezt találtam ki a kórházban, mert azt mondták a babám nem aktív (nem sírt a fürdetésnél). Nyújtogatta a nyelvét és mandulavágású a szeme. Mellettem ott volt az egész család és a férjem. Mindenki hülyének nézett, de ezek valós félelmek voltak. Nem vagy egyedül:) Kislányom most 3 hónapos, és õ a leggyönyörûbb a földön, és makk egészséges:) Nálatok is minden oké! Puszi

1 hete szültem. Ha Down-kóros lenne a baba, már észrevették volna?

Legjobb válasz: Hát azért az látszik egy babán szerintem, teljesen más egy down-kóros búrácskája.

Hát azért az látszik egy babán szerintem, teljesen más egy down-kóros búrácskája.
Szerintem látszana az arcán. De mirefel ez a hirtelen aggodalom?
Születés után azonnal látják, nyugodj meg! A te babád egészséges!
Persze, hogy észrevették volna. A gyerekorvos azonnal megvizsgálja születés után. De szerintem egy laikus is látná azonnal, ha az lenne. Ilyenen ne aggódj!
Szia! Ne aggódj, biztosan észrevették volna. Én Klinikán dolgozom és sajnos láttam már szomorú dolgokat. Legtöbbször a Down-os babáknak jellegzetes a testfelépítésük, az arcformájuk, a testtartásuk. Viszont van mozaik Down-szindróma is, ami azt jelenti, hogy külsõre a baba betegnek néz ki, viszont szellemileg ép, vagy éppen fordítva, külsõleg nem látszik rajta semmi, viszont ha megcsinálják a genetikai vizsgálatot kiderül, hogy valójában Down-szindrómás. Bár az ilyen babák valahogy másképp viselkednek, észre lehet venni, hogy valami nem stimmel. Ne gondolj ilyenekre, ezek szerencsére ritkán fordulnak elõ. Élvezd, hogy édesanya lettél és töltsd minden idõd a babóddal! Szép babás napokat kívánok!


A 4D uh ki tudja mutatni, ha down-kóros a baba? (pl. szívhiba)

Legjobb válasz: A down kór és a szívhiba nem ugyanaz! A down kór lehetõségét a 12. uh-on a nyaki redõ mérésével szûrik ki, indokolt esetben továbbküldik a kismamát magzatvíz vagy corionboholy-mintavételre, amibõl már teljességgel kiszûrhetõ a down kór. A down kór egy genetikai betegség, egészen pontosan egy kromoszómarendellenesség. A szívhibára elég jól következtethetnek a 4D-n, de nem minden látszik meg ott, vannak olyan elõforduló hibák, amelyekre csak születés után derül fény.

A down kór és a szívhiba nem ugyanaz! A down kór lehetõségét a 12. uh-on a nyaki redõ mérésével szûrik ki, indokolt esetben továbbküldik a kismamát magzatvíz vagy corionboholy-mintavételre, amibõl már teljességgel kiszûrhetõ a down kór. A down kór egy genetikai betegség, egészen pontosan egy kromoszómarendellenesség. A szívhibára elég jól következtethetnek a 4D-n, de nem minden látszik meg ott, vannak olyan elõforduló hibák, amelyekre csak születés után derül fény.
Bocsi, az elsõ válaszoló vagyok: 12. heti uh-t akartam írni, a "heti" szó kimaradt, remélem, azért érthetõ voltam.
szia! ha olyan helyre mész 4d-re ahol genetikus a doki is, akkor 95% ban kitudják zárni a betegségeket... egy sima 4d-n ahol csak dula nézi, ott nem.... érdemes ezért a 13.héten és a 21-23.héten többet kiadni érte, és genetiikus dokihoz menni...
Elvileg több jele is van annak, hogyha a baba beteg, csak abban nem vagyok biztos, hogy ezt közlik is az anyával, hiszen a 12-20.hétig lehet teszteket végeztetni/kombinált, integrált/ ahol 75-95%-osan kimutatják vérbõl +UH-val.Késõbb csak jelei lehetnek, ami nem 100%-os.Aki ért hozzá, az nézi a baba szívében lévõ kis izomcsomót /ez is jel/ és állítólag nagyon fontos a hüvelyk újj is.Ez lehet, h ogy másik újj, de rá utaló jel.Nem tudom, hogy hányadik hétben vagy, én ajánlanám neked vmelyik teszt elvégzését, ha idõben vagy, mert iszonyatos megnyugtatás.Kb 25 e ft.
Szia! Jól írtad a szív hibát mert az egyik "tünete" a Down-kórnak mint többek között a csöves csontok rövidülése és a kisfejüség.. Ha azt nem is hogy a Down-kór fenn áll de a fenti rendellenességet ki tudják zárni a 4d-uh-n.
Viszont ha akár több betegségre utaló jelet is látnak (vagy 12 van pl a szívhibát is beleértve) attól még távolról sem biztos, hogy tényleg beteg is a gyerek, több ilyen jellel együtt is lehet egészséges! Ezek nagy részét ugyanis egészséges babák kinövik, de attól még születés elõtt jelen lehetnek. Szóval amniocentézis a biztos.

Ha látszik az ultrahangon a baba orrcsontja, akkor tuti biztos, hogy nem Down-kóros?

Van olyan, akinek látható volt a baba orrcsontja és mégis Down-os lett a baba?

Legjobb válasz: Szerintem csak ebbõl nem lehet messzemenõ következtetéseket levonni. Tarkóredõt is mérnek, az mennyi lett? Ne aggódj! Késõbb még lesz több ultrahang, ott is sok mindent néznek. Meg el tudsz végeztetni vérbõl bizonyos teszteket, amik elég jól kiszûrik a betegségeket (többek között a down-szindrómát is). Nem tudom ebben a korai terhességi idõben hogy hívják ezt a vizsgálatot, nekem késõbb volt az quartett-teszt volt. Ha ideges vagy, akkor csináltass ilyet, fizetõs, de megnyugszol!

Szerintem csak ebbõl nem lehet messzemenõ következtetéseket levonni. Tarkóredõt is mérnek, az mennyi lett? Ne aggódj! Késõbb még lesz több ultrahang, ott is sok mindent néznek. Meg el tudsz végeztetni vérbõl bizonyos teszteket, amik elég jól kiszûrik a betegségeket (többek között a down-szindrómát is). Nem tudom ebben a korai terhességi idõben hogy hívják ezt a vizsgálatot, nekem késõbb volt az quartett-teszt volt. Ha ideges vagy, akkor csináltass ilyet, fizetõs, de megnyugszol!
Pont pár hete olvastam, hogy az orrcsont hiánya 60-70%-ban fordul elõ Down szindrómánál. Azt is olvastam, hogy a tarkóredõ+orrcsont+afp+vérteszt(hcg és papp valami) már 95%-os biztonsággal zárja ki a down kórt.
Szerintem inkább a vastag tarkóredõ a mérvadó.Nálunk vastag volt és down-os volt a babám.Az orrcsontról csak mismásoltak a dokik pedig rákérdeztem többször is hogy megvan e.
Szia, 19.58-as vagyok, 3.9mm volt a tarkóredõ, 20.héten minden látszódott az ultrahangon ami jellemzõ erre a betegségre külsõleg.Rövidebb combcsontok, vesemedence tágulat, folyadékcsik a szivben, aminek nem kéne ott lennie stb...
Kedves 22.16-os! 31 éves voltam.Nem hordtam ki a babát, mikor a magzatviz eredménye egyértelmûen mutatta hogy baj van, megszakittattam a terhességet a 20.héten.Testileg-lelkileg borzalmas volt :( Most a 2. babámat várom, 32 éves vagyok, Õ minden vizsgálat szerint egészséges.37 hkm
19 58 mennyi volt a vastag tarkóredõ?
Tuti biztosat uh alapján nem mondhatnak, de én minden ezzel foglakozó oldalon azt olvastam, hogy az orrcsont megléte nagyon is megnyugató tényezõ. A downos babáknak a korai idõben (pl a 12 hetes uh-on) még nem nagyon látszik.
Kedves utolsó! Mi lett, megszülted a babát? Én anyira nem tudom, mit tennnék ilyen helyzetben! Hány éves voltál?
Hat amit felsoroltak 4-5 összetevö az a majdnem szaz % nem down -kor, de az orrcsont meglete valoban nagyon biztato, mert a downos babaknak csak a 15-16 ik heten kezd latszani. De menj el szüresre, az megnyugtat.
Nem csak a down-t, az Edwards és a Patau szindróma valószínûségét is mutatja.
Ha így is úgy is megtartanád, akkor felesleges megcsináltatni!! De azt hiszem Edwards meg Patau szindrómát is szûr
Biztos sokan lepontoznak miatta de én nem csináltattam meg. 24 éves vagyok és akármi is lett volna az eredmény nem változtat semmin. A sima uh-n nem volt semmi eltérés soha. 10 hetes a lányom és egészséges szép baba. Igaz annyi komplikációnk volt h a nyakára csavarodott a zsinór ezért császár lett a vége de ez ezzel nincs összefüggésben. Mindenki ahogy érzi ha akarod megcsináltatod ha nem akkor nem. Fõleg ha nem változtat semmin akkor meg nem mindegy?
én is így voltam, mint te, nem is csináltattam meg a tesztet. igen, csak az esélyességét mutatja ki. hallottam olyanról, akinek az jött ki, hogy nagy az esély a down-ra, aztán nem lett beteg a baba, és olyat is, hogy minden eredmény rendben volt, mégis down-os lett a gyermek (ez épp a család-barát c. mûsor egyik riportjában volt a tévében).
Én sem csináltattam meg! Nekem azt mondta az orvosom fiatal vagyok én is és a párom is ( én 22 párom 25) Elsõ terhességem nem volt még vetélésem semmi, az ultrahangon mindig mindent rendben talált Szóval azt mondta nagyon kicsi az esély , hogy beteg a baba. A másik meg azt mondta nem 100% os az eredmény! De , hogy az én döntésem mi megbeszéltük párommal és úgy döntöttük , hogy nem csináltatjuk meg. Még 6 hét a szülésig és folyamatosan azt mondja az orvosom , hogy minden rendben a picivel! Boldog baba várást!
Sziasztok.Én megyek megcsináltatni, mert egyik barátnõmnek down kóros a kislánya.Az orvosok azt mondták neki örüljön, ha az elsõ szülinapját megéli, de most 7 éves.Én sajnálom nagyon, azóta szenvedés az életük minden megváltozott nekik :(

24. héti ultrahangon látták volna, ha down kóros a babám?

Legjobb válasz: csak ráutaló jeleket. a 12. heti uh nyakierdõ mérése pontosabb. A többi javarészt szülésnél derül ki. Egy ismerõsöm babája nagyon betegen született, a 30. héten láttak valamit a veséjével kapcsolatban, aztán megszületett Edwards kórosan.

csak ráutaló jeleket. a 12. heti uh nyakierdõ mérése pontosabb. A többi javarészt szülésnél derül ki. Egy ismerõsöm babája nagyon betegen született, a 30. héten láttak valamit a veséjével kapcsolatban, aztán megszületett Edwards kórosan.

Miért van az, hogy valakinek csak a szülés után veszik észre ha down kóros a baba?

Most volt az rtl hírekben.Ez mit?l lehet?

Legjobb válasz: A Down kór ügyében biztos választ csak a magzatvíz vizsgálat ad. Ezt nem végzik el automatikusan mindenkinél, csak indokolt esetben. Az összes többi vizsgálati módszer (ultrahang, tarkóredõ, integrált teszt) csak valószínûsíti, hogy nincs baj. Az ultrahangos diagnosztika egy külön szakterület amihez igazán profi módon kevés ember ért az országban. Szó sincs arról, hogy valakinek azért születik beteg babája, mert nem jár rendesen terhesgondozásra. Maga a terhesség egy nagy kockázat vállalás. A kismamák többségénél akkor sem lenne semmi gond ha nem végeznének semmilyen szûrõvizsgálatot. A magzatvíz vizsgálatot kivéve egyik módszer sem 100 %-os biztonságú, sajnos vannak néhányan akiknek nincs szerencséjük. Jelenlej ennyire képes az orvos tudomány, néhányan sajnos a hiba százalékba esnek.

A Down kór ügyében biztos választ csak a magzatvíz vizsgálat ad. Ezt nem végzik el automatikusan mindenkinél, csak indokolt esetben. Az összes többi vizsgálati módszer (ultrahang, tarkóredõ, integrált teszt) csak valószínûsíti, hogy nincs baj. Az ultrahangos diagnosztika egy külön szakterület amihez igazán profi módon kevés ember ért az országban. Szó sincs arról, hogy valakinek azért születik beteg babája, mert nem jár rendesen terhesgondozásra. Maga a terhesség egy nagy kockázat vállalás. A kismamák többségénél akkor sem lenne semmi gond ha nem végeznének semmilyen szûrõvizsgálatot. A magzatvíz vizsgálatot kivéve egyik módszer sem 100 %-os biztonságú, sajnos vannak néhányan akiknek nincs szerencséjük. Jelenlej ennyire képes az orvos tudomány, néhányan sajnos a hiba százalékba esnek.
Ne legyél ideges, élvezd a terhességedet!Nem olyan sûrûn elõforduló betegség ez!Nem kell ilyenekkel foglalkozni!Eléggé felháboritó, de nem tehetünk ellene semmit!Neked kellemes babavárást kivánok!
Utolsó vagyok. Azért neked nem kell idegeskedned, tényleg nem olyan gyakori ez a betegség és nagy százalékban ki is szûrhetõ, de mivel csak a magzatvízvétel ad 100%-os eredményt, vizsgáltasd ki, ha az megnyugtat. Nem írtad hány hetes kismami vagy. Boldog babavárást!

Tuti nem lesz down-kóros a babánk, ha orrcsont van és nyaki redő normál tartományban?

Legjobb válasz: szerintem nem valószínû, de az orvosok is azt szokták mondani, szülés után kiderül..egyik se meri rámondani, hogy nem lesz az :S de szerintem ne aggódj :)

szerintem nem valószínû, de az orvosok is azt szokták mondani, szülés után kiderül..egyik se meri rámondani, hogy nem lesz az :S de szerintem ne aggódj :)
nincs tuti. egyik teszt, vizsgálat sem 100%-os. nem íratták alá veled az ezzel kapcsolatos papírokat? Mindenhol ezzel kezdik, szerintem
Sosem mondják biztosra. Mert mi van, ha mégis tévednek? De ha a nyaki redõ normál tartományba esik, orrcsont is van, akkor nagy valószínûséggel nem lesz baj. De 100%-ra sosem mondják.
Nekem mondta a doki, hogy õ szerinte minden rendben, de az uh csak 80%-os. Nem lehet tutira megmondani sajnos. De felesleges ilyeneken agyalnod:) Boldog babavárást! 29hkm.
Nem tuti.
Nekem az ultrahang alapján minden rendben, de a kombinált teszt nem lett jó. Így amniocentézisre küldött az orvos. Abból kiderül, hogy mi újság a babával.
Nem tuti, csak kisebb az esély rá. Születik downos baba normális nyaki redõvel és észlelhetõ orrcsonttal is. Ahogy a vastagabb nyaki redõ sem jelenti azt, hogy tuti downos. Csak növeli az esélyét. Az ultrahang nem 100%-os, még a magzatvízvétel is csak 99.
Sajnos semmi nem tuti (csak ha megszületik), de valószínûleg egészséges lesz!

Megtartanád a babát, ha biztosan tudnád, hogy Down kóros lesz?

Mondjuk, ha amniocentézis eredménye azt mutatja, hogy Down kóros lesz a baba, megtartanád, vagy elvetetnéd? Milyen érvek jönnek számításba? Volt-e valaki, aki elvetetett ilyen babát a 20. hét után?

Legjobb válasz: Ez nagyon nehéz, kérdés és amíg az adott helyzetben nincs az ember erre nem lehet válaszolni. Persze, hogy volt aki ezért vette el, egyszer volt itt egy válasz aki azt írta az ismerõse azért vetette el mert nyúlszája volt. Az meg még kevesebb.

Ez nagyon nehéz, kérdés és amíg az adott helyzetben nincs az ember erre nem lehet válaszolni. Persze, hogy volt aki ezért vette el, egyszer volt itt egy válasz aki azt írta az ismerõse azért vetette el mert nyúlszája volt. Az meg még kevesebb.
Az a faramuci ebben, hogy "biztosra" ezt nem lehet tudni, fõként nem, hogy mennyire súlyos. (A down szindróma széles skálájú, egészen enyhétõl nagyon erõsig, van aki teljesen önellátó, és van, aki folyamatos ápolásra szorul) Mi a férjemmel eldöntöttük, még mielõtt belevágtunk volna babaprojektbe, hogy megtartjuk, bármilyen babánk /babáink is lesznek. (Mert hogy 3 gyereket tereztünk minimum). Épp emiatt az amnio szóba sem jött soha (a vetélési kockázat miatt sem!), pedig a harmadik gyermekünket már 35-el szültem. Abban reménykedtem, ha Isten megenged egy beteg gyermeket, akkor ad hozzá erõt is, hogy felneveljük. Nem lettek a szó szoros értelmében "betegek". Bár egyiküknek van krónikus baja, amivel minden betegség sokkal nagyobb kínlódás, mint egy egészségessel, egy másiknak pedig olyan rendellenessége van, amit meg kell még mûteni kisiskolás kor elõtt. Soha nem gondoltam, hogy ezek miatt a "hátrányok miatt" jobb lenne, ha nem lennének. És persze magam is tudom, hogy egy down súlyosabb ezeknél, meg azt is, hogy azt lehet mondani, hogy "aki nem próbálta, nem tudja milyen", és ez igaz is, de mindezek ellenére azt mondom, hogy nem tudnék egy életképes gyermeket elvetetni. És még nem vetettük el teljesen a negyedik kérdését, ha úgy alakulna, hogy egy-két év múlva bevállaljuk, akkor sem fogok errõl másként gondolkozni. Azt elfogadom, ha más másként éli meg és dönt.
ez szörnyû kérdés. én vagyok olyan elvetemült, és ragaszkodok annyira, hogy el tudom képzelni, megtartanám. de remélem soha nem kell ilyenen gondolkoznom.
Szörnyû kimondani, de én elvetetném. Van 2 egészséges gyermekünk, nem tudnánk bevállalni egy beteg babát. Sem érzelmileg sem anyagilag.
Épp amniocentézisre várok Down kockázat miatt. Ha beteg a baba, nem tartom meg. Fájó érzés ez és még heteket kell várni, de egy egészséges gyerek mellett nem tudnék egy beteg babát anyagilag bevállalni. Emellett senki se támogatna sajnos, hiszen mindenki azt mondja, hogy beteg gyerek tönkre fogja tenni az életünket. Ebben én nem hiszek. De mivel a család így gondolja, egyedül biztos nem vállalám. Ahogy írtam, kicsit érintett vagyok sajnos. Bár nem tudom elképzelni, hogy a 20.hét után ilyen miatt megszakítsam a terhességet, de remélem nem is kell megtennem!!
Nem. En azt gondolom, hogy nem vagyok olyan eros, hogy kepes legyek valoban szeretettel nevelni es gondozni egy fogyatekos gyermeket.
Magában a down kór a gyereknek és a felnõttnek sem jár fájdalommal és szenvedéssel. Én inkább azért aggódnék mi lesz vele ha mi a szülei meghalunk, van-e jogom a testvéreire hagyni?
Biztos, hogy nem tartanám meg.
Nekem van egy egészséges gyermekem, és szét tudom aggódni így is a fejem, meg simán kikészít dolgokkal. Nem érzem magam erõsnek egy beteg babához. Persze tény, hogy egy abortuszhoz is elég kevésnek érzem magam lelkileg... Vááá, nehéz.
De aki az írja, hogy õ is szenvedne az mit ért alatta, mert én ezt nem értem? A down koros nem szenved õ a saját világában él de fizikai fájdalma nincs a betegség miatt. "A down-os szülõk között járja egy mondás, mely szerint Isten hat nap alatt megteremtette a világot, a hetedik nap megpihent, a nyolcadik napon pedig megteremtette a down-osokat, hogy szeretetet hozzanak a Földre."
ha biztosra tudnám hogy beteg nem tartanám meg akári elitél miatta :(
utolsó vagyok. Nekem már van két egészséges gyermekem, és azok is elég nehéz esetek voltak csecsemõkorban. Nem hiszem, hogy egy súlyosabb formával meg tudnék birkózni. :(
Down szindrómás betegek hajlamosabbak a éguti betegségekre kardiológiai betegségekre és a tüdõ betegségekre. miért a testük felépítésébõl és talán a genetika. Én bizony elvetetném a gyereket ha kiderülne, hogy beteg. Mert ennek is vannak különbözõ szintjei amit ne lehet tudni, hogy mikor melyik lesz.
Isten õrizz, hogy valaha is ilyen helyzetbe kerüljek, de ha úgy adódna, hogy biztos tudnám, beteg lenne, nem tartanám meg. Úgy érzem sok féle betegséggel meg tudnék birkózni, de a down-nal soha.
Csak akkor tudnék válaszolni, ha ebben a helyzetben lennék. Imádkozom, hogy soha ne kerüljek ilyen dilemma elé. Inkább egy gyereke se legyen az embernek, mint ilyen döntéshelyzet elé kerüljön. Én abban hiszek, hogy nincs jogunk dönteni élet és halál felett, ugyanakkor meg azt is tudom, hogy nem lenne elég erõm egy beteg gyerek felneveléséhez...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigi nagyon õszinte válaszokat. Valaki azt írta, a Down kór nem jár fizikai fájdalommal. De sajnos lehet. Én is ismerek egy fiúcskát, születésétõl fogva, az utcánkban laknak, anyukája jó barátnõm. Nagyon-nagyon szeretik és türelemmel gondozzák, de a felszín alatt sokminden van eltemetve. Az apuka inni kezdett, az anyuka lelkileg teljesen tönkre van menve. Ugyanis a kisfiúnak vannak fizikai fájdalmai! Azon kívül, hogy súlyos értelmi fogyatékos, és 6 évesen még pelenkázzák, rengeteg egészségügyi baja van, többek között valami renyhe bélmozgás, mely miatt születésétõl fogva gondot okoz neki a székletürítés, gyengék a bélizmok, nem segít rajta semmi, ilyenkor órákig sír, fetreng a fájdalomtól, és ez 3-4 naponta rendszeresen így van. Ugye ez elég szörnyû, és ez csak egy baj a sok közül! Én ezért rettegek nagyon. Az anyukája is mondta nekem, mindenképp csináltassam meg az amniot, és ha nekik összejön a második, mindenképp kéri ezt a vizsgálatot, akár indokolt, akár nem, mert csak egészséges gyereket szeretne. Õ tudja mit beszél! Remélem, nem kerülök döntéshelyzetbe, mert fájdalmas választás lenne, ami egy életre kihat. Még egyszer köszi, hogy ilyen õszintén írtatok!
Nekem van egy baratnom akinek 100%-ra mondtak h Down koros lesz a babaja o azt mondta h megtartja es mikor megszuletett makk egeszseges volt a kislanya.De azt is tudom h mikor a vizsgalat eredenyeit varta lelkileg teljesen osszetort, depresszios lett ami nem is csoda.Aztan meg semmi baja nem lett a babanak es szinte az egesz terhesseget vegig aggodta.Tehat azokra az eredmenyekre sem lehet szamitani.Remelem neked is szep egeszseges kisbabad fog szuletni:)
nem tartanám meg õ is szenvedne, mi is szenvednénk, .
Én is még 2 hetet várok az eredményre de ilyenkor már megnyugodhatunk gondolom te is úgy 2 hete lehettél amnión , bár most nem mondták de 3 éve mikor a kislányommal voltam akkor mondták ha baj van 1--2 héten belül jelentkeznek mivel nem jelentkeztek én már megnyugodtam hogy biztos minden ok és ha megtartanám betegen nem mentem volna el amniora , és nem magam miatt nem tartanám meg hanem pont amiatt hogy bár nem lehet tudni de ha nem súlyosan lenne downos akár minket szülõket túlélhet akkor ki gondoskodna róla a testvére , akinek külön családja lesz gyerekek hadjak rá egy beteg testvért mikor amióta megszületett és még azelõtt is azon vagyunk hogy a jövõjét biztosítsuk ilyen nem szabad megtenni egy már egészséges gyerekkel!!!!
A kérdező hozzászólása: Az adott helyzetben sem tudom a választ! Az amniocentézis eredményére várok, ami még 2 hét, eddig úgy gondoltam, biztos elvetetném, ha beteg lenne. De így átélni más, a baba már mozog, ez nem ugyanaz, mint mikor valaki az elsõ 3 hónapban abortuszra megy. Remélem, jó lesz az eredmény, mert ha nem, nagy dilemmába leszek.
Nem tartanám meg. Van a családban down kóros gyerek, nem a legsúlyosabb, de így is széthullott a szûk család körülötte, a szülõk házassága ráment, a egészséges pár évvel idõsebb nõvére gyûlöli a beteg ygereket, mert vele nem foglalkoznak eleget, anyagilag padlóra kerültek. Én ehhez nem vagyok elég erõs, párom sem.
Nem! Volt a családunkban down szindrómás. Egész életéban egy öt éves gyerek szintjén maradt, nem tudta ellátni magát. A szüleit viszont túlélte. Intézetbe kellett volna mennie, de az egyik testvére vállalta hogy gondoskodik róla.Végül 45 évet élt, de nagyon sokat szenvedett õ és a környezete is. Én nem szánnék ilyen sorsot a gyermekemnek.
Meg. Mivel erkölcsi, lelkiismereti okokból képtelen lennék elvetetni, akkor is, ha beteg.
A kérdező hozzászólása: Kedves 5-ös, szorítok neked is az eredményért! Kedves 10-es, nagyon jókat írtál. Én sajnos nem érzem magam ilyen erõsnek. Van két gyermekünk, én meg már 38 leszek, ha Down kóros lenne a pici, felnõtt korában is ellátásra szorul, akárhogy is számolom, nem tudnám élete végéig segíteni, akkor meg a testvéreire hagynám? A férjem egyértelmûen azon van, hogy nem, én meg nagyon sajnálnám a picit, félek egyik lépéshez sincs elég lelkierõm.
Kedves Kérdezõ!! Kívánom, hogy legyen az a pici egészséges és ne kelljen döntened!! Ez nagy felelõsség. És mint várandós kismama, egyértelmû, hogy hullámzik benned minden és bár egyszer már eldöntötted, mégse vagy abban biztos, hogy az a helyes! Szívbõl kívánom neked, hogy legyen jó az eredmény és boldogan várd tovább a gyermeked!! Kitartás!!
Én biztosan elvetetném. De ilyen eshetõségre a terhesség eleje óta kell készülni, hisz ez fõleg a te döntésed, de gondolom a párod/férjed sem örülne egy beteg gyermeknek. Esetleg ha rosszak az eredmények és mégis egészséges, ami csak akkor derülne ki, amikor megszületik, akkor talán meg lehetne szülni - és ha kiderül, hogy tényleg beteg, akkor gondolom örökbe lehet adni. De ez utóbbi azért még nehezebb... Hány vizsgálat mutatott neked rossz eredményeket? :(
A kérdező hozzászólása: Csak a korom miatt küldtek erre a vizsgálatra.
A kérdező hozzászólása: Örülök, hogy ilyen is van, a te gyermeked biztos, hogy jó helyre született. Kívánok sok boldogságot hozzá! Egyébként igaz, hogy az orvosok riogatnak vele, bennem is teljes pánikot okoztak, és annyira azt sugallták, hogy szükséges a vizsgálat, és minél hamarabb, mert ha el kell vetetni, az is minél hamarabb legyen meg! Na mindegy, ezen én már túl vagyok, de hányan lesznek még így!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!