Találatok a következő kifejezésre: Ha a Ch számít, akkor (2 db)

Ha a nettó Ch számít, akkor például a tökmagot miért nem említi sehol Atkins?

Legjobb válasz: ez egy jó kérdés,de minthogy a magvak kategóriájába tartozik,akörülinek kell lennie a ch értékének is. mondjuk,mint a napraforgómagé,talán az áll a leginkább közel hozzá.

ez egy jó kérdés, de minthogy a magvak kategóriájába tartozik, akörülinek kell lennie a ch értékének is. mondjuk, mint a napraforgómagé, talán az áll a leginkább közel hozzá.

Spanyol kiejtés: ha a c-t egy ch követi, akkor az két külön mássalhangzónak számít, vagy pedig egy darab duplázott "ch"-nak?

Mert az elsõ esetben a Machu Picchu "macsu pikcsu" lenne, a másodikban pedig "macsu piccsu". Melyik a helyes?

Legjobb válasz: Ez igazából nem spanyolul, hanem kecsua (inka) nyelven van, a helyes ejtése [macsu pikcsu]; jelentése 'Öreg Hegy'. (Kecsua helyesírással „machu pikchu” lenne, csak mivel a spanyolban nem használnak k-t, földrajzi névként c-vel írják.) Spanyol (valódi spanyol) szavakban nincs ilyen; legfeljebb -cc- lehet, de csak e, i elõtt és az [ksz]-nek vagy – Spanyolországban – [kθ]-nek hangzik (bár a legtöbb spanyol leegyszerûsíti az ilyen mássalhangzó-torlódásokat és a [k]-t nem ejti belõle).

Ez igazából nem spanyolul, hanem kecsua (inka) nyelven van, a helyes ejtése [macsu pikcsu]; jelentése 'Öreg Hegy'. (Kecsua helyesírással „machu pikchu” lenne, csak mivel a spanyolban nem használnak k-t, földrajzi névként c-vel írják.) Spanyol (valódi spanyol) szavakban nincs ilyen; legfeljebb -cc- lehet, de csak e, i elõtt és az [ksz]-nek vagy – Spanyolországban – [kθ]-nek hangzik (bár a legtöbb spanyol leegyszerûsíti az ilyen mássalhangzó-torlódásokat és a [k]-t nem ejti belõle).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!