Találatok a következő kifejezésre: Ha a Ch számít, (3 db)

Spanyol kiejtés: ha a c-t egy ch követi, akkor az két külön mássalhangzónak számít, vagy pedig egy darab duplázott "ch"-nak?

Mert az elsõ esetben a Machu Picchu "macsu pikcsu" lenne, a másodikban pedig "macsu piccsu". Melyik a helyes?

Legjobb válasz: Ez igazából nem spanyolul, hanem kecsua (inka) nyelven van, a helyes ejtése [macsu pikcsu]; jelentése 'Öreg Hegy'. (Kecsua helyesírással „machu pikchu” lenne, csak mivel a spanyolban nem használnak k-t, földrajzi névként c-vel írják.) Spanyol (valódi spanyol) szavakban nincs ilyen; legfeljebb -cc- lehet, de csak e, i elõtt és az [ksz]-nek vagy – Spanyolországban – [kθ]-nek hangzik (bár a legtöbb spanyol leegyszerûsíti az ilyen mássalhangzó-torlódásokat és a [k]-t nem ejti belõle).

Ez igazából nem spanyolul, hanem kecsua (inka) nyelven van, a helyes ejtése [macsu pikcsu]; jelentése 'Öreg Hegy'. (Kecsua helyesírással „machu pikchu” lenne, csak mivel a spanyolban nem használnak k-t, földrajzi névként c-vel írják.) Spanyol (valódi spanyol) szavakban nincs ilyen; legfeljebb -cc- lehet, de csak e, i elõtt és az [ksz]-nek vagy – Spanyolországban – [kθ]-nek hangzik (bár a legtöbb spanyol leegyszerûsíti az ilyen mássalhangzó-torlódásokat és a [k]-t nem ejti belõle).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!

Ha a nettó Ch számít, akkor például a tökmagot miért nem említi sehol Atkins?

Legjobb válasz: ez egy jó kérdés,de minthogy a magvak kategóriájába tartozik,akörülinek kell lennie a ch értékének is. mondjuk,mint a napraforgómagé,talán az áll a leginkább közel hozzá.

ez egy jó kérdés, de minthogy a magvak kategóriájába tartozik, akörülinek kell lennie a ch értékének is. mondjuk, mint a napraforgómagé, talán az áll a leginkább közel hozzá.
A zöldségekben is van szénhidrát, csak kevesebb, mint mondjuk a kenyérben vagy a sütikben. Nézz meg egy Ch táblázatot és látni fogod.
Szia! Az mindenképpen baj ha nem tartod be a diétát. Veszélyezteted velem a babát és magadat is. Keress fel agy dietetkust. Õ tud neked segíteni. Vagy ha igényleg én is szívesen de inkább magánban. Én is dietetikus vagyok.
Sokan valóban nem számítják bele a zöldségekben, gyümölcsökben, adalékokban, panírban, tejtermékekben, készételekben (bár reményeim szerint nem sok ilyet eszel) és habarás/rántásban lévõ szénhidrátmennyiséget. ha ezeket beleszámolod, biztos, h megvan, mert amúgy folyamatosan éhes lennél. Én 150 g-os diétán vagyok, és mindent bele kell számolni. Üresnek szerintem a húsfélék vagy a tojás számít, a többi ételben szinte mindenben van szénhidrát.
A kérdező hozzászólása: Találtam egy weboldalt, amin táblázatszerûen rajta van, hogy miben mennyi CH van.Ez alapján számolgattam.Az üres CH-nál arra utaltam, hogy bizonyos étkezéseknél nem eszek meg 10g-nál többet CH-ban, pedig minimálisan 20 g van kiírva. Ettõl függetlenül köszönöm szépen a válaszokat!!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!