Találatok a következő kifejezésre: Ha a 15 (1725 db)

Milyen számjegyek írhatók x és y helyére ha a, 15/5x327y b, 12/5x327y? /=osztója

Legjobb válasz: 15 | 5x327y 15-tel akkor osztható, ha 5-tel és 3-mal is. 5-tel: ha y=0 vagy y=5 3-mal: szamjegyek összege... 5+x+3+2+7+y = 17+x+y Ha y=0: 17+x Ez akkor osztható hárommal, ha x=1, x=4, vagy x=7 Ha y=5: 22+x Ez akkor osztható hárommal, ha x=2, x=5, vagy x=8 --- A másikat hasonlóan kell, csak 3-mal és 4-gyel való oszthatóságot kell nézni. Próbáld meg.

15 | 5x327y 15-tel akkor osztható, ha 5-tel és 3-mal is. 5-tel: ha y=0 vagy y=5 3-mal: szamjegyek összege... 5+x+3+2+7+y = 17+x+y Ha y=0: 17+x Ez akkor osztható hárommal, ha x=1, x=4, vagy x=7 Ha y=5: 22+x Ez akkor osztható hárommal, ha x=2, x=5, vagy x=8 --- A másikat hasonlóan kell, csak 3-mal és 4-gyel való oszthatóságot kell nézni. Próbáld meg.
Tehát az a kérdésed, hogy mit írhatunk x és y helyére, hogy a, 5x327y osztható legyen 15-tel b, 5x327y osztható legyen 12-vel? Ha igen, akkor ez az oszthatósági szabályokra kell gondolnod!15-tel azok a számok oszthatók, amik 3-mal és 5-tel is oszthatók (15=5*3) 12-vel pedig azok, amik 3-mal és néggyel is oszthatók.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ!!! :D

Szulok! Mit szolnatok, ha a 15 eves lanyotok bevallja hogy cigizik?

Legjobb válasz: 15-16 éves voltam, mikor anyu megtudta, hogy cigizek. Mindig utáltam és mindig "nyávogtam", ha mellettem õ cigizett. De a barátnõim addig nem hagytak békém, míg én is rá nem gyújtottam. Így mikor megtudta, hogy én is szívom, annyit mondott, hogy még egyszer meg ne hallja, hogy "fúj cigifüst". Tudta jól, hogy hiába tiltja, ha akarom, úgyis szívni fogom... Persze ennek már 15 éve. Sajnos többet te sem tehetsz, mint elmondani neki, hogy ez milyen káros (bár szerintem tudja õ magától). Ha tiltod erõszakkal, annál jobban fogja csinálni. Max. a lelkére beszélhetsz, hogy pl. "ennél több eszûnek gondoltad". Én amúgy azt veszem észre, hogy manapság már az inkább menõ, ha valaki nem cigizik, de lehet, hogy rosszul gondolom. A barátai is szívják? Mert az sokat jelent. Vagy vázolhatod milyen sokba kerül, mennyi jó ruhát, ékszert, parfümöt, stb. tudna venni, ha nem szívná.

15-16 éves voltam, mikor anyu megtudta, hogy cigizek. Mindig utáltam és mindig "nyávogtam", ha mellettem õ cigizett. De a barátnõim addig nem hagytak békém, míg én is rá nem gyújtottam. Így mikor megtudta, hogy én is szívom, annyit mondott, hogy még egyszer meg ne hallja, hogy "fúj cigifüst". Tudta jól, hogy hiába tiltja, ha akarom, úgyis szívni fogom... Persze ennek már 15 éve. Sajnos többet te sem tehetsz, mint elmondani neki, hogy ez milyen káros (bár szerintem tudja õ magától). Ha tiltod erõszakkal, annál jobban fogja csinálni. Max. a lelkére beszélhetsz, hogy pl. "ennél több eszûnek gondoltad". Én amúgy azt veszem észre, hogy manapság már az inkább menõ, ha valaki nem cigizik, de lehet, hogy rosszul gondolom. A barátai is szívják? Mert az sokat jelent. Vagy vázolhatod milyen sokba kerül, mennyi jó ruhát, ékszert, parfümöt, stb. tudna venni, ha nem szívná.
én 13 éves voltam sajnos... azóta leszoktam, sajnos 10 évig szívtam. rossz társaság...stb, rá lehet fogni bármire. anyám mindig azt mondta, hogy inkább otthon szívjam, mint csavarogjak, ne menjek haza, titkolózzak. még meg is vette nekem. nem állítom, hogy ahogyan õ csinálta az jó. de az biztos, hogy sosem voltam csavargós gyerek, megbízható voltam és egy éve az eszem is megjött, már nem szívom. az biztos, hogy semmiképp ne patáliázz, mert akkor soha semmit nem fog elmondani. mondd el a véleményed a cigirõl(persze ha te is dohányzol, elég képmutató dolog lesz ellene beszélni), tájékoztasd a káros oldaláról, nézzetek meg együtt néhány dohányos tüdõt a neten, kérdezd meg, nincs e esetleg olyan dolog, amire azt a sok pénzt esetleg szívesebben elköltené. mert ugye egy doboz cigi kb 600 ft. ha egy héten egy doboz is megy el, akkor is, havonta 2400 ft. pl egy nagyon menõ felsõje lehetne minden hónapban. de biztos tudsz ellene érvelni! hajrá :)
Megdicsérném, hogy õszinte. Meg köszönném. Meg kérdezném, hogy miért és mióta. Szerinte ez jó, helyes?
Elsõ válaszoló, sajnálom a gyereked, ha van. Én mindenképp leültetném, megbeszélném vele, megkérdezném mióta cigizik és mennyit szív. Mivel megtiltani úgysem tudom, így megvonnám a zsebpénzt, ha szívni akarja menjen el dolgozni.
Én nem lepõdnék meg, mert tisztában vagyok azzal, hogy a mai tizenévesek, ha nem is rendszeresen, de alkalmanként rágyújtanak, isznak, és ha "csak" ennyi, az még a jobbik eset. Nagyon remélem, hogy ha ennyi idõsek lesznek a gyerekeim (még törpék), akkor õszintén be merik majd vallani ezt is vagy egyéb dolgaikat is, és nem fognak elõttem titkolózni. Próbálok velük megfelelõ bizalmi kapcsolatot kialakítani. Ha a saját példámból indulok ki, akkor úgyis rá fognak jönni, hogy hülyeség, és nem fognak komolyabban rászokni. Persze annak örülnék a legjobban, ha már tiniként is lennének olyan okosak, hogy nem gyújtanak rá, de nem vagyok naiv, és tudom, hogy a baráti kör ebben a korban meghatározó hatású.
Jé, egy antidohányos. Nem kevés embert ismerek, akirõl 30-40 évesen meg nem mondanám hogy cigizik, az egészségi állapota alapján. 60 évest esetleg. Egyénfüggõ, hogy kire milyen hatással van a dohányzás és legfõképp nem lesz senki attól undorító, vagy rossz ember, hogy cigizik. Persze, ha mellette ad magára. Itt többségben nagyon jó válaszokat írtak, az egyetlen, ami visszatart a pénz.
Hosszú beszélgetés lenne, az fix. Nem vagyok sem kiabálós sem verekedõs ember. Csak józan és reális. Ha meg tudja indokolni, mi értelme annak, hogy már 15 évesen hazavágja a szervezetét, amit majd 25-30 évesen, amikor gyereket akar, sajnálni fog, meghallgatnám. Nem tiltok én semmit sem. De ez a legnagyobb baromság a világon. Nem szorul rá, mgéis csinálja. Aztán meg nem tudja, mi baja van, amikor sárgul a foga, hullik a haja, köhög minden reggel, mint egy gusztustalan kocsis, ... ennyi erõvel gyorsabb pusztítást is választhatna, és túlesne rajta hamarabb. Azért mert valaki tini, még nem kell, hogy hülye is legyen!
5-ös vagyok. Amúgy nem cigizek rendszeresen, és egyedül sem(ezt megfogadtam) sosem. Zsebpénzt sem kapok így havonta, ha gondolják a szüleim adnak, az én dolgom, hogy mire költöm (ha pl parfümöt akarok venni, akkor hoppá nincs, mert elköltöttem cigire) és kész. A lelkére beszélés meg nálam (de szerintem másnál se) nem hat, egyik fülemen be, másikon ki.
jól szájonvágnám és onnantól nem kapna zsebpénzt h ne cigire költse
Azt hogy ez érdekes. Örülnék hogy bevallotta. Bár én szülõ nem vagyok, csak egy cigizõ 15 éves lány :D Sose mondanám meg anyáméknak, de szerintem apám már rájött, neki félig-meddig bevallottam, azt mondta: Ennyi idõsen én is ezt csináltam. Lázadás eszköze. Aztán megkérdezte, hogy milyen cigit szívunk. Jól tudja, hogy a tiltással csak ront a helyzeten. Õ egyébként leszokott a cigirõl, miután kinõtte a bulis korszakát (35 évesen). Én is így szeretnék majd valahogy. Csak azért szívom mert most menõ, laza, jelképezi a lázadást és a társaságot. Egyébként nem esik jól.
#24 - "Egy 14 éves buta kisfiú." - te mondád:) Szépen felmondtad a leckét a dohányzás károd hatásairól... csak éppen a kérdés nem ez volt, nem a kérdésre válaszoltál. Van az életben sok dolog, aminek vannak kockázatai, lehetséges káros hatásai... lásd az összes "megengednéd-e" típusú kérdés témája. A kérdés az volt, hogy ez KINEK A DÖNTÉSE? Szülõként el tudod-e fogadni, hogy a gyereked döntéseket hoz meg a saját életével kapcsolatos dolgokban, avagy nem.
Kérdezd meg tõle, hogy akarja-e, hogy a kedvese a reggeli harákolását hallgassa, az összeaszalódott bõrében gyönyörködjön, és a megsárgult ujjait csókolgassa.
Megmondanám neki hogy fejezze be a cigizést vagy ha cigizik akkor vegyen egy elektromos cigit ami nem károsítsa az egészségét.
Azért mert van egy-két pokoli mázlista, aki máshogy is károsította magát és nem közvetlenül a cigi káros hatásaiba pusztult bele, vagy mázlijára elõbb ütötte el a busz, mint aszalta el szépen "lassan" a tüdõrák, attól még a cigaretta káros és emberek milliói halnak bele a "jótékony hatásaiba" világszerte. Nem 30 évet veszít? Jó, akkor 20-t, 10-t... most komolyan? Ebbe kell belekötni? Eszed? Nulla. Ebbe nem lehet belekötni!
Én azt mondom, hogy aki hülye haljon meg! 1.Semmi értelme a ciginek. 2.Nem hinném hogy egy társaságban valaki menõ tõle. 3.Pénzkidobás
Bevallja? Én titkoltam, de az is kevés volt mert suli után szagolták a kezem... :S Ilyenek a mai gyerekek? Ha odaállok anyuék elég ezzel hogy jajjj képzeljétek cigizek, akkora pofont kaptam volna aputól (soha nem ütöttek minket) hogy egy életre elmegy a kedvem a cigizéstõl... Sajnos most a leszokással kínlódok mert terhes vagyok és így 24 éves fejjel már baromira bánom, hogy akkor nem hagytam abba... Én megvonom a zsebpénzét a gyerekemnek ha rajtakapom majd ennyi idõsen a cigizésen, nem fog úgy járni mint én...
Ha megvonod biztosan nem jut hozzá? Barátoktól, haveroktól nem fog kapni? Lányok dohányzását meg különösen felelõtlennek tartom, hisz csak a ti méhetekben fejlõdik majd egy gyerek. Ezért is kell magatokra vigyázni.
Beszarok, de most komolyan, igazam volt, pár ember egyetértett velem, aztán jött pár bagós és sunnyiban lepontoztak mert nem tudtak mivel érvelni, ennyire tellik csak? Mert nem bírjátok felfogni, hogy egézségtelen és káros. Komolyan? Hát igen megint én vagyok a hülye, hogy nem szívom mert napi pár száltól tuti, hogy nem lesz bajom. Néhányan meg azzal jöttek, hogy 30 évet nem veszít vele az ember, valaki abba kötött bele, hogy az elsõ válaszomnál nem a kérdésre válaszoltam. Ez komoly, ebbe kell belekötni? Kínotokban már nem tudtok mást kitalálni? Aki meg támogatja, hogy egy kiskorú cigizik azt meg felpontozzátok? És, hogy az egyik válaszoló szavaival éljek: "Eszed? Nulla.". De hát le lehet pontozni, hisz pont én pofázok aki megpróbál egészségesen élni. A buta fiú voltam.
"Mert nem bírjátok felfogni, hogy egézségtelen és káros. Komolyan?" Mi felfogtuk. Te képes vagy felfogni, hogy nem ez a kérdés, hanem ez: "Szulok! Mit szolnatok, ha a 15 eves lanyotok bevallja hogy cigizik?"
Már válaszoltam a 3. Oldalon
Jó. És akkor min problémázol még?
A bagósnak nem tudod elmagyarázni, hogy a cigi káros az egészségre. Mert mindnek van egy 100 éves rokona, akit végül a villamos ütött el. Igen, lehet, hogy 77 éves, és még él, de hogy? Szét van rohadva a tüdeje, a szája, reggelente fuldokolva ébred. Az életminõség is számít, nem csak a hossza. Én nem adnék több zsebpénzt a gyereknek, az biztos, ne cigire költse.
Hát, te tényleg buta kisfiú vagy... Mi az, hogy 30 évet veszít? Te el is hiszed mindezt? Itt van példának a papám. Gyerekkora óta szívja, most 77 éves. Kb. 10 évvel ezelõtt gyakorlatilag a csoda segített csak rajta: gyomorrák. Nem tüdõ, nem száj. Gyomor. Vagy pl. az egyik mamám. Õ is dohányzott egy ideig, mégis agyrákba halt meg. Nem mondom, hogy nem káros, mert káros. Azért beleszagoltatnék mindenkivel a jó kis fõvárosi levegõbe, pl. az Õrség után.. Na az mi ha nem káros? Mindent lehet csinálni, csak mértékkel.
Azt hiszitek nem tudnak ezekrõl, meg nem mutogattak nekik ilyen képeket?
16 vagyok, de annyira ellenszenves a dolog. Igen, kipróbáltam, hogy ne mondjam azt valamire amit "nem ismerek" h nem tetszik. De akkor sem tetszett jobban. sõt! Viszont sokaknak ez a "vagány" érzés elõjön, vagy csak mint már mondták a "barátai" kínálgatták De ha elmagyarázod neki észérvekkel, például, hogy mennyire felmentek az árai, és ha heti több dobozt el szív az már milyen sok költség. Majd havonta. És ez szaporodni fog ha jobban rákap. Már ha azt az alapvetõ tényt nem veszi figyelembe, hogy elcseszi az egész szervezetét, legalább az anyagiakat lássa át.
érdekes, hogy mindenki dicséri a gyerekét amiért cigizik, szexel, iszik és még pénzt is adnak rá, és még csodálkoznak a felnottek, hogy miért ilyenek a fiatalok.egy pofonba még senki sem halt bele maugy meg én biztos nem dicsérném meg, hanem inkább szégyelném magam, hogy nem vettem észre és olyan gyereket neveltem aki saját magát teszi tonkre.és igen adnék neki egy pofot, és pénzt nem kapna, ha kell neki valami azt megvenném, suliba kaját innit kapna, másra meg nem lenne neki.a tiniknek van anni eszuk, ha látják, hogy a szuleik megdicsérik oket akkor ezt kihasználják, kell a szigor egy családba, kulonsoen ha kmaszról van szó, mert amit most tesz kihat a jovojére, és a szulok dolga rendesen nevelni a gyerket, senkinem mondta, hogy lilála kell verni vagy olyan dolgok tenni amibol komoly baja lehetne.nem értelek benneteket még sosem halottátok, hogy cigi káros, vagy eleve orultok annak, hgy a gyereketek kárt tesz magában?
Utolsó válaszoló! Nem hiszem, hogy elolvastad a válaszokat, mert egyikben sem volt szó róla, hogy bárki is megdicsérné a gyermekét azért, ha cigizik! A dicséretet max. arra írták, hogy BEVALLJA, nem arra, hogy csinálja! Óriási különbség!!! Senki nem szeretné, hogy a gyerek dohányozzon, de nem vagy vele a nap 24 órájában, így nem tudod mit csinál a hátad mögött. Ha meg valami baromságot csinál, inkább mondja meg, mint titkolózzon. Mert ha ilyen viszonylag kis dologban a fejét vesszük, mi lesz, ha komoly baj van? Megtiltani úgysem lehet, ha nem adsz neki pénzt, mindent megveszel neki és õ mégis szívni akarja, úgyis megtalálja a módját. Épp ezért írja mindenki, hogy inkább rá kell vezetni, hogy magától hagyja abba.
#14 - valóban, egy pofonba még senki sem halt bele... ha visszakapja, abba se...
És hogy a kérdésre is válaszoljak, elbeszélgetnék vele a dohányzás hatásairól, õszintén, lehetõség szerint objektíven, a legjobb tudásom szerint. Valamint a dohányzásnak mint szokásnak az illemtanáról. A tiltás, cirkuszolás eszembe sem jutna.
kezét törném, és nem kapna tõlem pénzt, ilyen szennyre.
Hát én biztos, hogy adnék neki 1-2 pofont, és ne kapna zsebpénzt. Apukám a szemem láttára haldoklott a cigitõl, tüdõrákban halt meg. Éveken át olyan undorítóan köhögött, hogy az valami hihetetlen... Bár remélem az én gyerekem nem lesz olyan h*lye, hogy cigizzen.
17 éves srác vagyok, én is 15 évesen vallottam be, hogy dohányzok. Nagy balhé volt belõle, tiltottak mindentõl. Én azóta is dohányzok, de úgy tudják, hogy leszoktam. Mióta ez megtörtént azóta nem is nagyon mondok nekik semmit el...
15 voltam, mikor anyum megtudta. El akartam mondani neki, csak õ elõbb találta meg nálam a cigit. Nem haragudott, elbeszélgettünk, hogy miért, mióta, meg káros, stb, de azt mondta, ez az én döntésem, nem igazán örül neki, de nem tilt el, nem haragszik. 16/L
Grat! Dicsérjétek a dohányos kamaszokat! Mi baja lehet ebbõl, max. 30 évet veszít az életkorából, vagy ha majd terhes lesz (mert ugye manapság 18 év alatt elveszteni is menõ dolog), had cigizzen, had szíja a kisbaba úgy is egésséges meg menõ, hát igen, a mai divat. A kérdésre pedig, elbeszélgetnék vele és mondanám neki, hogy nagyot csalódtam benne stb. Ez egy olyan fiatalnál aki szereti a szüleit jobban fáj mint egy pofon, esetleg még 2 napos halgatás megteszi a hatását (átéltem már 1x amikor sokáig voltam egy buliban és [email protected]). Lepontozhattok de sajnos ezzel csak a ti HATALMAS IQ-tokat bizonyítjátok. Személy szerint én utálom a cigit és a drogokat na meg a piát. Egy 14 éves "buta kisfiú".
Én egy kisgyerekes anyuka vagyok.amikor ennyi idös voltam cigizgettem anyum meg értõvolt apum nagyon okos kiszámoltatta velem hogy mennyi pénz megy el ráhavonta evente... .ameddig egyetere jártem bulikba néha koca dohányos voltam.viszont napközbe hogy ne maradjak egyedül a tanterembe mint szakközépbe mint az egyetemen almát vittem magammal és azt eszegettem. Amikor tudtam hogy babát szeretnék onnantól kezdve egyátalán és azota se gyujtottam rá.szeretnék jo példát mutatni. Ne légy szigoru inkabb okos.ha tiltod roszabb. A tálsoság miatt csinálhatja javasold neki az almát. Kitartást és sok türelmet

Milyen számjegyek írhatók x és y helyére ha a, 15/5x327y b, 12/5x327y?

Legjobb válasz: 15-el való oszthatóság: 3-mal osztható, 5-el osztható 5-el akkor osztható, ha az utolsó számjegy 0 vagy 5. 5x3270 -->osztható 3-mal, ha x=1,4,7 (mert a szjegyek összege osztható kell lennie 3-mal) 5x3275 --> x=2,5,8 12-vel akkor osztható, ha 3-mal és 4-el osztható. 4-el osztható, ha az utolsó 2 számjegybõl álló szám osztható 4-el. 72 vagy 76 5x3272 --> x=2,5,8 5x3276 --> x=1,4,7

15-el való oszthatóság: 3-mal osztható, 5-el osztható 5-el akkor osztható, ha az utolsó számjegy 0 vagy 5. 5x3270 -->osztható 3-mal, ha x=1, 4, 7 (mert a szjegyek összege osztható kell lennie 3-mal) 5x3275 --> x=2, 5, 8 12-vel akkor osztható, ha 3-mal és 4-el osztható. 4-el osztható, ha az utolsó 2 számjegybõl álló szám osztható 4-el. 72 vagy 76 5x3272 --> x=2, 5, 8 5x3276 --> x=1, 4, 7

Egy 20 éves fiút zavarna, ha a 15 éves barátnője már volt egy fiúval előtte?

Legjobb válasz: Engem zavarna, 20 vagyok, 15 évesen még korai.

nm, sztem a 20 éves fiút eleve azkéne h zavarja h a csaja CSAK 15 éves. kislány.
Engem zavarna, 20 vagyok, 15 évesen még korai.
ha én fiu lennek, nem nézném vmi jo szemmel, h 15 évesen már megd.gtak.
tegnap 23:50: Hülyeség amit mondasz, tapasztalatból mondom. A kérdésre válaszolva, ha valóban szeret nem fog problémát okozni, mond meg neki õszintén.
Jaja, ha már ilyen friss a csaj, akkor legyen bontatlan.
20 évesen nem fog várni szerintem senki egy 15 évesre ki tudja meddig, mert már vannak "igényei"... Max azt mondja, hogy vár, aztán máshol meg leteszi a patront közben...
szerintem fiú létedre több erkölcs van benned, mint a kis prüntyibe. szal felejtsd el! 29/F
Ti hulyek vagytok!! Miert lenne kurwa ha 15 evesen nem szuz? lehet csak 1x hibazott es mostmar nem tudja viszaforgatni az idot... es gyakran dugtak az sem nagy gaz....sztem...miert? a sex bunnek szamit nalatok?mindenkinek joga van hozza sztem kortol fuggetlenul...ezert nem kel lekurwazni valakit....15/L
Engem nem zavarna. Kifejezetten örülnék, hogy van már tapasztalata ilyen téren.
Hát...Nem... Csak nem tudom, mit gondolnék a csajról... Kb., hogy egy kis k.rva...
Én tologatnám egy darabig, aztán lecserélném a vén ribancot..:D
Ha ilyen korán érõ csemetét kapnék, alap elvárásom lenne, hogy a csomagolás bontatlan legyen! -ReapeR-23/F
na igen :) )
ma 12:25, szerintem eleve tudja, hogy miféle csajjal van, aki 20 évesen ilyen korkülönbséget megenged maguknak XD
nem zavarna, csak tisztában lennék vele hogy egy krvával járok
A kérdező hozzászólása: utolsó: de ha korai neki, akkor te is várnál rá? akkor is, ha a lány is benne van?
18:01-es gratulálok... Gondolom téged is gyakran dugnak meg, ebbõl kifolyólag látszik, hogy írni megtanulni már nem futotta idõdbõl, túl sokat pucsítottál... Reggelire gabonapehely van ondóval? Biztos fincsi lehet... Hülye kis r.bike, olvass még kicsit, aztán okítsd a felnõtteket, hogy ki a hülye, és ki nem az...

Szülők! Mit mondanátok, ha a 15 éves lányotok megkérdezné tőletek, hogy lefeküdhet-e a barátjával?

Legjobb válasz: Probald neki elmagyarazni, hogy meg 15 evesen eleg korai, varjon meg vele legalabb egy evet. Persze szepen kell elmagyarazni neki, mert ha lehurrogod azzal nem ersz semmit, mert ugyis azt csinal amit akar:)

Probald neki elmagyarazni, hogy meg 15 evesen eleg korai, varjon meg vele legalabb egy evet. Persze szepen kell elmagyarazni neki, mert ha lehurrogod azzal nem ersz semmit, mert ugyis azt csinal amit akar:)
Anyuval már beszéltem errõl:) Nincs barátom, és szûz vagyok. De azt mondta hogyha majd lesz egy komolyabb barátom, akkor együtt elmegyünk a nõdokihoz és iratunk tablettát, meg elõtte elbeszélgetünk:) Szerintem atöbbi szülõnek is így kéne hozzáállnia a dologhoz...mert a tiltással nem mennek semmire. 14/l
Én is örülnék, hiszen megbízik bennem ennyire, érdekli, számít neki a véleményem. Elbeszélgetnék vele arról, milyen a kapcsolata a fiúval, õ erõlteti-e, igazán szerelmesek-e egymásba? Ha csak kíváncsi, szerintem nincs még itt az ideje a szexnek. Aztán ha régóta vannak már együtt, ismerem jól a fiút, a szüleit, megbizonyosodnék róla, hogy rendesek... Akkor utána megkérdezném, mennyit, mit tud a fogamzásgátlási módszerekrõl, megbeszélnénk, melyik lenne neki a legmegfelelõbb. Persze, ez mind csak akkor, ha tudom a lányomról, hogy felelõsségteljes, megfontolt, nem csinálna butaságot, vigyázna nagyon.
Én azzal kezdeném hogy: Szerintem még fiatal hozzá DE ha úgy érzi hogy eljött az ideje és szereti elbeszélgetnék vele a védekezésrõl. Sõt ha tényleg komolyan gondolja vennék neki óvszert és sikosítót is (ami az elõjátékhoz is jó). Ilyenkor támogatni kell nem veszekedni vele. Ha vszekeszel vele akkor csak azt éred el hogy ezekbe a dolgokba nem avat be bizalmatlan lesz veled. Ha baj van nem szól és olyan embertõl kér tanácsot aki csak hülyeséget mondhat neki.
A legtöbb 15 éves ezt nem a szüleivel beszéli meg, sajnos... Ha megkérdezne, az egyik szemem mosolyogna (hiszen bízik bennem), a másik meg sírna (hiszen olyan gyerek még...). 15 évesen már nem borulnék ki, persze ez attól is függ, mennyire komoly a kapcsolatuk a fiúval. Megbeszélném vele a védekezés témát is, hiszen felnõtt játékokat csak az játszhat, aki képes felnõttként gondolkodni.
"Ne feledd, én nem tiltom!Mert tudom, hogy bármennyire is tiltanám, te magad döntenéd el, hogy mit tegyél.Örülök, hogy megkérdezted.Mindenképp védekezzetek, ha megteszitek!Legyen a fiúnál is meg nálad is mindenképp óvszer, hátha az egyik kiszakad, akkor még pótlékként ott a másik.Rengeteg vírus, fertõzés van, amit nemi úton ellehet kapni, ezek ellen kell az óvszer.Ha akarsz, akkor veszek neked esemény utáni tablettát.Mondd a fiúnak, hogy te nem szeretnél bújkálni a szülõk elõl, így ha a fiú szülei nem engednek be titeket "azt" csinálni, akkor gyertek ide hozzánk.Mi elmegyünk, nem nyitunk rátok.Megbeszélem apáddal is, és amit õ mondd, azt is vedd figyelembe!Ne vidd túlzásba, és ne siettesd a dolgot, még várj vele 1 hetet, gondolkodj el rajta, hogy biztos, hog kész vagy-e rá!"
"sajnos" 15 évesen manapság már nem korai... azt mondanám neki, hogy az elsõ egy olyan különleges alkalom, amit egy olyan fiúval kell átélni, akire ha egész életében visszagondol, jóérzéssel fog gondolni:) csak a kíváncsiság miatt nem jó ötlet, hiszen erre az egyre TUTI fog mindig emlékezni... gondolkodjon ezen és ha ezek után is úgy gondolja, hogy ez a fiú AZ a fiú, akkor beszélgessünk a fogamzásgátlástól.:)
Azt mondanám neki, hogy ráér még, és várjon még egy-két évet vele.
nem, ebben a korban még nem .... meg amúgy is , (tisztasági gyûrû...) L/15
Azt, hogy nem.
Szia! Szerintem becsüld meg, ha egyáltalán megkérdezi, és engedd meg, azzal a feltétellel, hogy óvszert használnak... Hollandiában ezt örömmel megenedik a szülõk, csak legyen óvszer...És örülj, hogy ennyire érett a lányod, hogy ezt megkérdezze... Engedd meg neki mindenképp, mert ha nem, ki tudja mi sülhet belõle ki...
Én nagyon örülnék a helyedben, hogy a lányom ilyen jellegû dolgokat oszt meg velem. Biztos jó a kapcsolatotok is. Mindenképp mond el neki, hogy ennyi idõsen még fiatal hozzá, és lehet, hogy csalódni fog. Ismered a fiút?Komolyan beszéld meg vele a dolgot, minden témát érintve, és kérd meg hogy mondja el majd hogy döntött. Talán örülni fog neki, mert érezni fogja, hogy megbízól benne.... Én remélem, hogy okosan dönt majd, és vár még pár évet ezzel...:)
nem , nagyon fiatal ehhez, ráér még pár évet várni..
én is 15 évesen vesztettem el, és nem bántam meg. Anyukám csak utána tudta meg elõtte nem mondtam neki..
01:19 válasza tetszik. :( Kár, hogy az én anyám nem így viszonyul a dolgokhoz... 15/L
Nem az en dontesem, hanem az ove. Nincs szuksege az engedelyemre, de persze orulnek, hogy megkerdezett rola. Vennek neki ovszert vagy ha gondolna, tablettat, de a tobbi az o dolga. Ha idegennek fekszik le es rossz elmenyei maradnak, az is, ha jol dont, az is. Nem fogom ennyi idosen megmondani neki, mit tegyen, maximum a velemenyemet mondom el.
Azt, hogy még csak pettingeljenek.
Én megengedném persze csak úgy ha ismerem a fiút és tudom hogy nagyon szeretik egymást és már jó ideje együtt járnak:)

Ti mit szolnátok ha a 15 éves gyereketek hazaállítana piercingel az ajkába?

elötte hosszas beszélgetés után tiltották neki.

Legjobb válasz: Kivetetném vele. Ha 18 évesen még mindig vágyik rá, akkor az én pénzemen elviszem profi helyre, ahol maximális a tisztaság, de 15 évesen még gyerek hozzá, ráadásul sok tanár sem nézi jó szemmel... Ha mondjuk a fülébe akarná, az más lenne, de az ajak túl feltûnõ és nagyon fertõzésveszélyes. Amikor gimis voltam, az osztálytársamnak csúnyán elszúrták az ilyen piercingjét, kiterjedt fertõzés lett belõle...

Kivetetném vele. Ha 18 évesen még mindig vágyik rá, akkor az én pénzemen elviszem profi helyre, ahol maximális a tisztaság, de 15 évesen még gyerek hozzá, ráadásul sok tanár sem nézi jó szemmel... Ha mondjuk a fülébe akarná, az más lenne, de az ajak túl feltûnõ és nagyon fertõzésveszélyes. Amikor gimis voltam, az osztálytársamnak csúnyán elszúrták az ilyen piercingjét, kiterjedt fertõzés lett belõle...
Ha én mint szülõ nyomatékosan megtiltom a piercinget, és többször meg is mondom hogy már pedig 15 évesen nem lehet, és ennek ellenére piercinggel állítana haza, kivetetném vele.. Nem a piercinggel van a bajom, hanem azzal hogy semmibe vette a szülõi tekintélyemet.. Hogy nem hallgatott rám.. (csak megjegyzem: Valóságban nem vagyok ilyen szigorú. Igaz, én sem engedtem a 15 éves lányomnak a köldök piercinget, mivel õ elfogadta a döntésemet, nem csináltatta meg. 17 évesen még mindig vágyott rá, így a bizalom miatt magam vittem el egy jó helyre és vettem meg neki az általa kiválasztott piercinget. )
6-os, minden szülõnek ilyennek kéne lennie, és nem szolgaian megengedni mindent, amit kinyafizik a kölyök. Ezért van annyi semmirekellõ, nulla gyerek, mert mindent szabad, aztán 18 évesen már kiégett selejtek lesznek :(
Jobb mintha tetoválással menne haza. A piercinget bármikor kiveheti ha megunja. 20/L
en azt gondolnam h majd kinovi!
inkább egy pc mint egy tetkó. a pc-t bármikor kiveheti, a tetkót is már lelehet szedetni de drágább mint maga a tetkó.
szerintem ne próbáld ki. mert te vagy a gyereke, az tuti, hacsak nem anyukádnak ilyen pocsék a helyesírása a piercing nem valami szép holmi, csak azt hiszi, aki viseli. de nem is ez a lényeg, hanem, hogy 15 évesen még gyereke, és a szülei nem akarják, hogy elcsúfítsa magát. én, ha anyád lennék, nem vágnálak pofán, de nagyon szomorú lennék. fõleg azért, mert semmibe veszed a kérésem.
Nagyon egyszerû: kivetetném és jó ideig nincs net és telefon. Aztán majd megtanulja, hogy érdemesebb inkább szót fogadni. Én aztán nem fogom hagyni, hogy olyan selejt, neveletlen legyen, mint mostanában sokan.
Nekem anyám megengedte "ha hülyét akarsz magadból csinálni jány, én mosom kezeimet" címszóval. 15 évesen meglett az elsõ ajakpiercingem, 16 évesen a második, hogy legyen szimmetrikus. Ráfogták, hogy majd kinövöm. 19 évesen lett egy harmadik, most 21 vagyok, második hónapos a negyedik. Függõ lettem. Profi csinálja, értek a kezeléshez is, nem kontármunka egyik sem. Nem fogom kinõni. A munkahelyen sem zavaró, mert kiveszem, és kész. Csak a friss van bennhagyva, egy pötty nem zavar senkit.
Semmit. Õ élete, ennyi idõsen már szerintem van olyan gyerek, aki elég érett arra, hogy eldöntse mit akar. Most csináljon ilyeneket, had élje ki magát, ne 35 évesen....
Ez tetszik.. :D De itt is egyetemistáról van szó, nem 15 éves kamaszról ;) Azért érdekelne, akik ennyire toleránsak, azoknak van/volt kamaszkorú gyermekük, vagy csak nemrég léptek a felnõtt korba, és emlékeznek, mennyire rossz volt, ha nem volt nekik minden megengedve? :)
"vagy csak nemrég léptek a felnõtt korba, és emlékeznek, mennyire rossz volt, ha nem volt nekik minden megengedve? :) " - abszolút emlékszem rá, hogy mennyire rossz volt:) (49/F)
*és örökké csak siránkozni fog, hogy neki ezt ki kellett hagynia, és mindig azt fogja gondolni, hogy az a jó. Lemaradt, bocsánat.
" Akik ennyire ellenzik a piercinget, azok leragadtak a 80-as években, mikor még csak a börtönviselteknek voltak tetkói és piercingjei? Tipikus magyar mentalitás, éljünk és siránkozzunk a múltért, mert a jelen [email protected]" Kíváncsiságból olvasom ezeket a kérdéseket, a kisbabám még picike, messze sem 15 éves, és én sem vagyok öreg a 29 évemmel, remélem legalábbis :) Mégis úgy gondolom, hogy nem való 15 éveseknek a piercing. Nem hiszem, hogy ettõl lenne különlegesebb az élete. Ez csak egy lázadási szimbólum ebben a korban. Fõleg, ha azt vesszük, hogy a tinik 80%-nak a stílusa úgy változik, mint az idõjárás. Én nem örülnék, ha 15 évesen egy gyerek akármit megcsináltathatna egy ilyen szalonban és nem kérnék a szülõ beleegyezését. Nevetségesnek tartom, hogy van, akinek ettõl lesz "felnõttesebb" érzése. Ez csak egy vaskarika, bikán még mutat valahogy, de egy 15 éves fiatalnak lehetnének igényei azért.
#33 " Ez csak egy lázadási szimbólum ebben a korban." - az hát. És nem az a természetes, hogy egy 15 éves lázad? Mikor lázadjon? 50 évesen? Most nem azért, de én ezt az egész szülõi beleegyezõsdit, meg 18-as karikásdit halál megalázó dolognak élem meg... lehet, ha hagynak békében lázadni 15 évesen, akkor most én sem így látnám:)
A kérdező hozzászólása: 21es , bocs hogy ilyen sok ideig nem irtam semmit, nah amugy van hely ahol megcsináltatják, vagyis ismerõsünk, csak érdekelne a közvélemény ki hogy fogadná :)
Megalázó? Azért oda ne jussunk el, hogy 15 évesen azt csinál mindenki, amit akar lázadás címén, mert ha ellenállna a szülõ, akkor még rosszabb lesz. Ugyanmár! Senki nem halt még bele abba, hogy várt 3 évet, mielõtt telelövette magát vassal! Azért nem kell túldramatizálni a tiltást.
Hát, biztos van, aki lázad... én nem lázadtam, és nem is divatból vannak tetoválásaim, és piercingeim. Ebben a témában nem lehet tutibiztos választ adni, mert ezt tényleg embere válogatja. Lehet van olyan 15 éves, aki tudja mit szeretne, nem hirtelen fellángolás, nem divatkövetés. Viszont van olyan, akinek ez hóbort. A testmódosítás (aki komolyan veszi) az egy hosszútávra szóló (jó esetben örökre) ÉLETFORMA. Aki 15 évesen szúrat magának, majd pár hónap múlva kiveszi, mert már nem tetszik, nem divat, annak nem való. Viszont ha megtartja, éveken át töretlenül tetszik neki, akkor nemvolt egy rossz döntés. 23/N
A kérdező hozzászólása: nem divat hóbort lenne, jó ideje füzögetem õket, de még rákérdezek párszor, 1x talán megtörnek, ha nem akkor megcsináltatom ismerõsnél és lesz ami lesz 1 próbát megérhet...
És ha cserébe apád akkora pofont ad, hogy a fal adja a másikat, mi lesz? Akkor is elégedetten fogsz mosolyogni? Nagyon kemény kislány vagy, mit ne mondjak. Nem vagyok az erõszak híve, de megérdemelnéd azt a pofont.
A kérdező hozzászólása: khm, apám nehezen ad pofont ha csak visszanem tér 10 év után;) de m1. õszintén azt is magasrol lesz4rnám, nemvagyok az a tipus aki most ujj, lekevertek 1 nyakast, kiveszem gyorsan. amit kiharcoltam magamnak nemfogom odadobi ilyen könnyen.
úgy két hónapja voltam ugyan ebben a helyzetben. a szüleim nem engedték, mert, hogy "a mi családunkban nem illik", "undorítóan néz ki", "elcsúfítod az arcod" és ehhez hasonlók. én nagyon, nagyon akartam, mivel már elég régóta tetszik. és tényleg úgy éreztem, hogy nekem az K E L L. :) és nem azért, mert nemet mondtak, hanem szimplán tetszett és kész. mivel minden szalonban kell szülõi beleegyezés, ezért az egyik legjobb barátnõm szúrta át. szerencsére minden rendben lett, figyeltünk a higiéniára is... a szüleim elõször eléggé kiakadtak, amit meg is értek, tudtam, hogy így fognak reagálni. mára már megszokták, továbbra sem tetszik nekik, de nem szólnak bele. :) 15/L
"zülõként viszont megpróbálnám elmagyarázni, hogy irtó sok az olyan pedagógus stb., akik simán alá fognak rakni csak azért mert nem szimpatikus." - nézd #22, ha csak magyarázod, mint a saját érvedet, azzal a világon semmi gond, jól teszed, ha a dolognak ezt az oldalát is megvilágítod, a jó döntés alapja a több oldalú meggondolás. A baj csak akkor van, ha valaki ilyen alapon nem gondolkodtat, hanem hatalmi szóval tiltani kezd... úgye az ántivilágban én is sokat hallgattam õseimtõl ezt a "csak a te érdekedben, majd ha nagy leszel megérted, majd még hálás leszel érte" c. tirádákat, de mellé a tiltásokat és elvárásokat is, oszt ennek meg az lett a természetes következménye, hogy mire én lettem kamasz, a szüleimet beskatuláztam a "gyáva opportunista megalkuvó kispolgár" kasztba és a felnézést felváltotta a lenézés, a véleményeik kezelése meg eszerint..., mert hát azt sem kellene elfelejteni, hogy a gyerek gondolkodik is, meg véleményt is alkot, a szülõ minden mondata és minden cselekvése megítélés tárgya - és a számonkérésnek, felelõsségvállalásnak is el szokott jönni az ideje.. Nem két nap múlva, az igaz... hanem amikor mondjuk a t. szülõre a gyerek 18 évesen ráb...a az ajtót... Tudod, X-szer hallani, hogy nagyobb kamaszok szülei azon görcsölnek, hogy a gyerek vajon miért nem hallgat rájuk... csak éppen arra nem gondolnak, hogy talán ez azért van, mert az elõzõ években sikeresen lejáratták magukat a gyerek elõtt az át nem gondolt és kellõen meg nem indokolt tiltásaikkal, pl.
Ment a privát. :)
Egyik évfolyamtársamat az apja addig nem engedte be amíg ki nem vette, pár óra ácsorgás után a hidegben józanítóan hatott rá. A másik ismerõsömnek meg begyulladtak a mellbimbói, kegyetlen fertõzést kapott...
Kivetetném vele, és lenne valami bünti is. Zsebpénzmegvonás, és elvenném a telefonját x idõre. Nem a piercing miatt, hanem mert olyat csinált, amit kifejezetten megtiltottam neki.
Nyakon vágnám és elvenném tõle.
Kérdezõ, fogalmam sincs mit szólnék, mert nem tiltanám meg eleve, max elmondanám az ellenvéleményem, ha van... de szerintem nem lenne. Azt gondolom, hogy a tiltáshoz annál sokkal nyomósabb ok kellene, mint hogy valamelyik szülõnek személy szerint nem tetszik...
A 14-es bölcsebb hozzászóló, mint a habzó szájjal fröcsögõ összes többi. Ne a tekintélyetekre hivatkozva tiltsatok meg ész nélkül mindent a gyereknek amire vágyik, mert a) nektek nem tetszik, b) mert csak. A piercing semmivel sem veszélyesebb mint a fülbevaló, nem fertõzõdik el jobban, nem csúfít el egy életre, ki lehet szedni bármikor. Ne terjesszétek már a hülyeséget egymásnak, hogy elfertõzõdik meg kirohad meg kórházba kerül a gyerek. Ha azon kívül nincs értelmes érvetek, hogy nektek nem tetszik, meg nem csináltathat mert ti azt mondjátok, azzal csak lázadásra nevelitek a gyereket. "Aki tiltással nevel, hazudni tanít."
Én alapból nem tiltanám, ha a hosszú beszélgetés után még mindig akarja + ráhúznék 2-3 hét gondolkodási idõt, hogy akkor is akarja-e még. Ha meg akarja, akkor inkább elvinném egy normális helyre, hogy ne gyulladjon be utána. Esetleg lekorlátoznám a piercning méretét és színét, hogy mégse egy 2 cm átmérõjû csillogó rózsaszín /neonzöld vacakkal rohangásszon, hanem valami elfogadhatóbbal.
Egyébként a 12-es voltam.
Hol csinálták neki? Nagy barmok voltak. Normális helyen kérnek szülõi engedélyt vagy jelenlétet. http://www.westend-tattoo.hu/hu/letoltes
Nem szólnék semmit. 1 percet kapna, hogy kivegye és kidobja a kukába. A "nem" az nálunk nem "talán", vagy "attól függ", vagy "ha már bent van, mindegy".
Azt mondanám, hogyha most már úgy gondolja képes felelõsségteljes döntéseket hozni, akkor ideje elmenni dolgozni is, mert én nem finanszírozom tovább a hülyeségeit. Amúgy az egyik hozzászólónak igaza van, 18 év alatt csak szülõi engedéllyel csinálnak ilyet, szóval nyugodtan feljelentheted a helyet. Mikor az orromat lõtték 25 éves voltam, és nyilatkozatot kellett aláírnom, hogy tisztában vagyok a kockázatokkal bla bla bla. Ezt nyilván egy gyerek nem írhatja alá. Ha meg suttyomban csinálták neki, akkor pláne gáz.
A szalont ahol csinálták feljelenteném testi sértésért. A piercinget pedig kivetetném. Nem vagyok egyébként piercing ellenes, alapvetõen tetszenek, a férjemnek is van több, de 15 évesen még ne legyen. Tudom, hogy ebben a korban az ember nagy ívben tesz arra, hogy ki mit gondol és milyen elõítéletesek az emberek. Szülõként viszont megpróbálnám elmagyarázni, hogy irtó sok az olyan pedagógus stb., akik simán alá fognak rakni csak azért mert nem szimpatikus. Már pedig egy piercinggel a szájában elég könnyû unszimpatikussá válni. Tehát nem azért nem engedném mert nem tetszik vagy korlátolt vagyok, hanem azért mert félteném, hogy mások megítélése miatt nehézségekbe ütközik. Pár év múlva majd jobban fogja tudni kezelni az elõítéleteket.
22-es vagyok és a piercerestõl szeretnék kérdezni. Csináltattam szalonban a fülembe kettõt is, egyik sem maradt meg. Nem gyógyultak, pedig betartottam mindent.Nem nyúltam hozzá, nem forgattam, tisztítottam betadinnal, kamillateával is. Mégis csak gennyesedett, dagadt, két hónapig bírtam, kivettem, pár nap alatt be is forrt, nyoma sincs. Én szärtam el valamit, vagy olyan, hogy egyszerûen az orvosi fémet is kidobja az ember teste?
"És ha cserébe apád akkora pofont ad, hogy a fal adja a másikat, mi lesz? Akkor is elégedetten fogsz mosolyogni? Nagyon kemény kislány vagy, mit ne mondjak. Nem vagyok az erõszak híve, de megérdemelnéd azt a pofont." Akkor az apuka egy hatalmas állat. Szerinted azzal jobb, ha megvered a gyereked?? Ha ennyire ütni akarsz, üsd a falat, de a gyereked ne bántsd. Vagy arra a sorsra akarsz jutni, amit a 41-es válaszoló írt? Akkor üssed csak... De visszakapod. Az én apám is visszakapta, mind lelkileg, mind fizikailag.

Ti mit szólnátok ha a 15 éves fiatok járna a tanárnőjével?

most is nézem a TV-t, megy a Gyanú Árnyékában c.m?sor és ennek alapján tettem fel a kérdést. Az apukát szemmel láthatóan nem érdekli, szerinte a gyerek szerelmes és nincs ezzel semmi baj, csak az anyát zavarja.. bezzeg ha lány lenne, a tanár meg fiú...

Legjobb válasz: Egy tanárnõ, hogy tud "járni" egy 15 éves fiúval? Felhívja magához és szörpöt iszogatnak, meg kártyáznak?

Egy tanárnõ, hogy tud "járni" egy 15 éves fiúval? Felhívja magához és szörpöt iszogatnak, meg kártyáznak?
Én is néztem de biztos nem fújtam volna fel ennyire a dolgot mint az az idegbeteg nõ. De az apja sem reagált valami jól, õ meg mintha örült is volna. Valahol a kettõ között lenne a viselkedésem.
Mindkét eset büntethetõ. Azonnal feljelenteném a tanárnénit. Na, de nekem tényleg van 2 hasonló korú fiam. Sõt tanárnéni is voltam. Meg kolléganõt is küldtek el az iskolából ilyesmi miatt. Sajnos egyre sûrûbben fordul elõ az ilyesmi. Mi is szerelembe estünk az osztályfõnökkel, és becsülöm is az ofõt, hogy soha nem élt ezzel vissza. Ennyi idõsen ez nem szerelem.
tökös kis kölyök én ezt mondanám
Én nem néztem, de biztosan tudom, hogy nem valódi a szituáció..
Azért ilyeneket mutatnak mert ami normális unalmas a többségnek s szélsõséges hülyeséget keresnek. Persze, mert egy felnõtt diplomás nõ akinek háza, kocsija, már gyerekszülésre gondolna az egy 15 éves kiskamaszra figyel. Szép lehet, napközben ad egy karót neki, othon meg a dogáját javítja (közben véletlen se jön rá semmiben se lehet partner se érzelmi, értelmi szinten) s várja elengedik-e moziba amit fizetni se biztos, hogy tud.
A tanar meg pedofil. Persze, egy 15 eves fiu mar nagyjabol kifejlodott, de akkor is, meg olyan babaarcuk van, meg max csak pelyhedzik az alluk, megha a tanrneni nagyon fiatal is (22-24 eves) akkor is, gondoljunk vissza a 22 eves onmagunkra...raneztunk valaha is a 15 eves fiukakra ennyi idosen? Mert en nem. Hat igen, ha lanya lenne apucinak, akkor persze apuka menne szetverni a tanarbacsi fejet, a lanyat meg 20 evre szobafogsagra itelne, es lemerne stopperrel, mennyi ideig tart hazaerni a sulibol, hogy idore hazaerjen a kicsi lanya.
Én is láttam most ezt a részt, én az anyára térnék ki. Egy idegbeteg nõ, akinek nem való az anyaság. Tönkretette egy tanárnõ életét, a fia meg utálja õt. Ha meg is békélnek valaha, soha nem fogja neki egy barátnõjét bemutatni az biztos :D Abszolút fel lett fújva a dolog.
Amerikában még le is csukják ezért a tanárnénit, rendszeresen van ilyen.
A kérdező hozzászólása: azt nem fejtették ki rendesen, de a fiú szerint érettebb, neki nem kell 15 éves éretlen kislány. :D
álmodik a nyomor, ugyebár?!
Én is láttam, és nem értettem hogy mit vannak úgy kiakadva, fõleg az anya....mit patáriázott???? nekem is mindig az idõsebb pasik jöttek be!!és akkor mi van??? 14/L
Ez azért nem annyira különleges eset, én mindkettõre tudok példát személyes ismerõseim közül. Pl. havernak is tartott mindig a magyar tanárnõ "felkészítõ különórát":D Bár úriember volt és sosem mesélte el mi volt, kb. mindenki sejtette, h nem magyar nyelvleckéket kap:D Abból nem lett semmi, de a csávóra mindig is buktak az idõsebb nõk. Meg az egyik tanárunk gimiben érettségi után elvette a tanítványát. Mondjuk õk asszem el is váltak pár év után.
A 14 éves kislánynak, az egy dolog, hogy te idõsebb férfiakról álmodozol, de bizony egy tisztességes férfi nem fog egy hozzád hasonló kislánnyal leállni, és a szüleid helyében fel is rúgnám azt a "férfit", aki neked csapná a szelet..

Mit tegyek, ha a 15 éves lányom karján valószínűleg önkézzel okozott sebeket találtam?

Nagyon felzaklatott a dolog. Reggel fel akartam ébreszteni, és akkor láttam, hogy a kezén hosszú, mélyebb sebek vannak vízszintesen csíkozva és néhány x alakú. Eddig nem is gondoltam arra, hogy vagdoshatja magát a leányzó. Nem is t?nt fel, hiszen évek óta majdnem minden nap armwarmert hord (olyan, mint a lábmelegít?, csak a kezére való, ilyen keszty?féle és könyékig ér), vagy hosszúujjút. Még nem beszéltem vele err?l? Mit csináljak vele? Amúgy haverjai nem nagyon vannak, akikkel barátkozna azoktól tiltom (alkoholisták), nem nagyon jár itthonról. Ti mit tennétek ilyen esetben? Nem a lányom min?sítését szeretném hallani, tudom, hogy butaságot csinált, hanem segítséget szeretnék. egy szomorú és aggódó édesapa

Legjobb válasz: Mindenképpen le kéne ülni beszélni vele. Én is 15 éves lány vagyok, ha velem apa leülne beszélni, még ha nehezen is, de megnyílnék elõtte. Az ilyeneket muszáj megbeszélni, mert ha nem érdeklõdik irántam a szülõ, akkor magányt érzek és azt, hogy nem vagyok fontos nekik. Ha vagdossa magát, akkor valószínûleg valamilyen lelki problémája van, ami már lassan az õrületbe kergeti, nem beszélte meg még senkivel (vagy csak 1-2 emberrel) és a magában tartása már nehezére esik, fáj. Sûrgõsen beszélni kell vele, nehogy véletlen felindulásból olyan kárt tegyen magában, ami már visszafordíthatatlan (barátnõm felakasztotta magát - gondolok páldául erre). Szóval itt az idõ, most vagy soha, meg kell tudni, hogy mi a probléma. Sok sikert! Majd írjon, hogy mi történt!

Mindenképpen le kéne ülni beszélni vele. Én is 15 éves lány vagyok, ha velem apa leülne beszélni, még ha nehezen is, de megnyílnék elõtte. Az ilyeneket muszáj megbeszélni, mert ha nem érdeklõdik irántam a szülõ, akkor magányt érzek és azt, hogy nem vagyok fontos nekik. Ha vagdossa magát, akkor valószínûleg valamilyen lelki problémája van, ami már lassan az õrületbe kergeti, nem beszélte meg még senkivel (vagy csak 1-2 emberrel) és a magában tartása már nehezére esik, fáj. Sûrgõsen beszélni kell vele, nehogy véletlen felindulásból olyan kárt tegyen magában, ami már visszafordíthatatlan (barátnõm felakasztotta magát - gondolok páldául erre). Szóval itt az idõ, most vagy soha, meg kell tudni, hogy mi a probléma. Sok sikert! Majd írjon, hogy mi történt!
a vagdosás mindig segélykiáltás, én speciel örülnék ha észrevennék, de kb a szemük alá nyomhatnám akkor se látnák, szoval sztem ne mondja h látta hanem "véletlenül" vegye észre, és kérdezze meg h "az micsoda?" és ne legyen s duhos, se ingerült, ne tiltsa, (mert akkor ott vagdalja magát ahol nem láthatja..)csak kérje meg h mondja el h miért..hallgassa végig és beszélgessenek, beszéltesse
A lányoddal nincs semmi gond, 15 évesen mindenkinek nehéz. Veled annál több probléma van, a gyerek problémái valamilyen szinten a szülõ elfojott, meg nem oldott problémáinak kivetülése... Én csak annyit tennék hozzá az elõzõekhez, hogy nem csak a leányzót kellene pszichoterápiában részesíteni, hanem Téged, az anyát is.
Engem is elrángattak pszihológushoz, de még hányhoz. Nem segített, épp ellenkezõleg. ( 22:02)
22:15 ne beszélj már badarságokat... El kell vele menni pschiológushoz, ha rám hallgatsz inkább magánrendelésbe. Ott minden bizonnyal kiderül pár alkalom után a probléma. A legjobb megoldás viszont terapeuta, ha profi a szakmájában akár elsõ alkalommal meglátja a bajt.
Pont a tiltás miatt ellenkezik. Szerintem irány pszichológus. Elõbb-utóbb artériát vág, és akkor elmegyógyintézet pár hónap min.
Nincsenek barátai, akik pedig lennének neki, azoktól eltiltod, akkor nem csoda, ha vagdossa magát. Szerintem az égvilágon semmi meglepõ nincs ebben. Pocsék dolog egyedül lenni. Persze, tudom hogy jót akarsz neki, nem azért tiltod el, hogy rossz legyen, de így elvágod minden lehetõségét. Olyan barátokat kéne találnia, akik megfelelõen viselkednek. (könnyû ezt mondani) Annak idején én is vagdostam a karom és egy kifejezetten alkoholista társaságba keveredtem. Viszont, ha nincs ez a társaság, öngyilkos lettem volna. Õk voltak az egyetlenek, akikhez tudtam szólni, jó volt tartozni valakikhez. Ittam velük, de mindig tartottam egy bizonyos mértéket. Ez utóbbit viszont sajnos nem igazán láttam magam körül. Én nem számíthattam a szüleimre, pedig nagyon nagy igényem lett volna a támogatásukra.Próbáld meg egy kicsit kimozdítani otthonról, valami színt vinni az életébe.
Figyelmet szeretne, valószínûleg nem foglalkoznak vele eleget otthon, na meg gondjai vannak és nincs kinek elmondani. Nem ártana beszélgetned vele normálisan, nem lecseszõsen mert akkor tuti semmit nem fog mondani.
Üljön le vele megbeszélni, de ha nem akarja megbeszélni, avgy szégyenli az édesapja elött, akkor érdemes pszichológushoz fordulni, mert olyan nyomás nehezedik rá, amit nem bír elviselni, éscsak akkor nyugszik meg, ha fájdalmat okoz magának (pl, vmilyen bûntudat, iskolai eredmények stb) vagy kéne beszélni az osztályfõnökkel, hogy mostanába történt e vele vmi, vagy ki van e közösítve, megszégyenítik stb..
Igen, tényleg figyelemfelkeltésnek egy eltorzult módja. Az a furcsa, hogy én mindig azt hittem, hogy aki már odááig "süllyed", hogy vagdossa magát, az annyira nem normális és annyira beteg, hogy nem is tud már magáról, nem tudja, hogy mit csinál. Egészen addig ebben a tudatban éltem, amíg velem is meg nem történt. Szerintem ez sokmindentõl függ. Lehet genetikailag valamilyen betegsége van (mániákus depresszió, skizofrénia stb), de az is lehet, hogy simán a figyelemfelkeltés. Ha a 2., akkor nem lesz öngyilkossági kísérlet az 99, 99%, mert abszolút csak azért csinálja, mert valami gubancot érez az életében. Fõleg, hogy még csak 15 éves, én erre tippelek. Szóval, ha nem szó szerint beteg, akkor nem fog elborulni az agya, szóval józan ésszel figyel arra, hogy nehogy fõeret vágjon. Kezdj el vele beszélgetni, mindig egyre többet és többet. Ha már megnyílt elõtted, akkor pedig beszéld rá a pszichológusra. Valószínûleg azért csinálja, mert magában lát mindenféle hibát és ezért akarja magát büntetni. Nem muszáj nagy dolognak lennie. De igaza van egy elõzõ válaszolónak, szerintem elõször neked kéne pszichológushoz menned. Legalább egy órára, de valami megbízhatóhoz. Õ biztos meg tudná mondani, hogy hogyan kezdj neki a lányoddal való beszélgetésekhez és ez is igaz, hogy biztos van némi köze a dolognak hozzád is, és az okoknak a feltárásában is segíthet a pszichológus, csak mondj el neki mindent, hogy igazából a lányod miatt vagy ott. Írd meg mi lett!

Ti mit szolnatok ha a 15 evea lanyotok a baratjanal akar aludni?

Sziasztok.

Legjobb válasz: Szerintem nem hitte el. én mondjuk csak 19 éves vagyok, de ha a 15 éves lányom ott akarna aludni nem tiltanám el. úgy gondolom ha a tinik dugni akarnak, akkor dugni is fognak, akkor meg már inkább tudjak róla, és legyenek normális körülmények között

Szerintem nem hitte el. én mondjuk csak 19 éves vagyok, de ha a 15 éves lányom ott akarna aludni nem tiltanám el. úgy gondolom ha a tinik dugni akarnak, akkor dugni is fognak, akkor meg már inkább tudjak róla, és legyenek normális körülmények között
A kérdező hozzászólása: Remélem elenged..
15 évesen már engedném. Hazudd azt, hogy barátnõhõz mész.
A kérdező hozzászólása: Mennyi az eselye h.elengedne?
Teljesen egyetértek az elsõ válaszolóval.Én is megengedném mivel úgy is megtennék, ha megtiltom.Akkor meg minek csinálnám feleslegesen a konfliktust?Csak sajnos a szülõk nem így gondolkoznak.Azt, hogy miért nem tudom mert nem vagyok az, de így van és szerintem ezért nem is fogják megengedni.Egyébként a nyakkiszívásos sztorit biztos, hogy nem hitte el..Ne is próbálkozz ilyenekkel a felnõttek felnõttek..Láttak, tapasztaltak már pár dolgot.
A kérdező hozzászólása: De nem ertem, miert ne lehetne? Nem csinalnak semmit
szerintem anyukádnak van egy kis élettapasztalata... a kiszívás nem úgy néz ki mintha beütötted volna. Ha nekem lenne egy lányom akkor nem engedném el, azt mondanám, hogy aludjon ö nálunk, persze külön szobában. És az elöttem szólónak igaza van, ha a tinik szexelni akarnak akkor azt fogják csinálni, mert kíváncsiak, éretlenek(persze mindig van kivétel) .
A kérdező hozzászólása: Ágyba:D
Mibe?Egy vámpír fogába? :DD
Elõször inkább jöjjön a fiú, és 15 évesen még talán korai. Szerintem is külön szoba kell. Persze, elsõ alkalommal még nem csináltok semmit. Talán... ha a fiú türelmes. De mi lesz a 2. alkalommal?

Ha a 15 hónapos oltás után kiütéses lett a lányom, akkor azt kell valamivel kenni? És ha esetleg a nyirokcsomó duzzanat is elkap, azzal mit kell csinálni? Vagy vigyem az ügyeletre?

Legjobb válasz: 15 hós oltás mellékhatása egy hét elteltével a hõemelkedés, és/vagy orrfolyás 2-3 napig. Kiütés és nyirokcsomó duzzanat nem természetes velejárója az oltásnak, tehát mutasd meg dokinak, és õ felír rá valamit.

15 hós oltás mellékhatása egy hét elteltével a hõemelkedés, és/vagy orrfolyás 2-3 napig. Kiütés és nyirokcsomó duzzanat nem természetes velejárója az oltásnak, tehát mutasd meg dokinak, és õ felír rá valamit.
Idézet az oltási tájékoztatóból, amit elvileg neked is meg kellett kapnod: " Az oltóanyag élõ, gyengített kanyaró, rózsahimlõ és mumpsz vírusokat tartalmaz. A természetes fertõzéshez hasonló módon hat a védekezõrendszerre (immunrendszer). Általában az 5-12. nap között ún. oltási betegség léphet fel lázzal, kiütéssel, esetleg nyálmirigy duzzanattal. A tünetek sokkal enyhébbek, mint a természetes betegségnél és 1-2 napnál nem tartanak tovább. A kisgyermekeknél kialakult lázas állapot gondos megfigyelést és folyamatos lázcsillapítást igényel (gyógyszeres és hûtõfürdõ). Az oltást követõ reakciókról minél hamarabb értesíteni kell az oltást végzõ orvost! "
A kérdező hozzászólása: Tudom, hogy ezek a mellékhatásai, csak azt nem tudom mivel kezeljem!Sajnos a láz az már elkapott, szerda óta van.
Ha lázas, csillapítsd.. amíg nincs kiütés, nyirokcsomó duzzanat (ezek nagyon ritkán jönnek elõ), addig más teendõ nincs :)
Semmi teendõ vele, magától elmúlik, ahogy jött, úgy megy is. Az én dokim az oltásnál felhívta a figyelmemet, hogy 10-14 nap múlva is kijöhet láz, orrfolyás, köhögés és pöttyök. A pöttyök is úgy jöttek ki, mintha szeplõs lenne az egész teste, csak halvány rózsaszínben. Másnapra elmúlt. Láz max 38, 9 volt egyszer, következõ éjjel már csak 38, 5-ig ment. Orrfolyás, köhögés is volt nálunk, de én azt nemcsak az oltásra, hanem a fogára is fogtam, mert kijött közben egy szemfoga is...

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!