Találatok a következő kifejezésre: Ha a közalkalmazott (17 db)

Az apának akkor is jár az 5 nap szabadnap "apanap" a munkáltatótól, ha nem közalkalmazott?

A védőnő mondta, hogy a párom is fizetéslevonás nélkül kivehet 5 napot amit "apanapnak" hívnak, mikor itthon lehet velünk. Csak elfelejtettem megkérdezni, hogy akkor is ha nem közalkalmazott? 36 hkm

Legjobb válasz: Persze, ez minden hivatalosan bejelentett munkahelyen jár.

Persze, ez minden hivatalosan bejelentett munkahelyen jár.
Igen, mindenkinek jár.
Ki lehet venni részletekben is, viszont a szülést követõ 2 hónapon belül kell!
Munka törvénykönyve: 38/A. §373 (1) Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidõ-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésõbb a születést követõ második hónap végéig kérésének megfelelõ idõpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidõ-kedvezmény tartamára távolléti díj jár. A közalkalmazottakra, köztisztviselõkre, kormánytisztviselõkre is vonatkozik ez a szabály, de elsõsorban az MT. tartalmazza, az pedig nem az állami alkalmazottakra vonatkozik, hanem a munkaviszonyban állókra.
A kérdező hozzászólása: Ja azt elfelejtettem még odaírni, hogy szülés után gondoltam persze :) amikor már itthon vagyunk a picurral :)
A kérdező hozzászólása: De jó :) mert nem voltam benne biztos, persze van neki rendes bejelentett munkahelye, csak már ijesztgettek, hogy csak közalkalmazottaknak jár. :( De akkor ezek szerint nem :D és egybe kell kivennie az 5 napot vagy részletekbe is meg lehet oldani? bár ezt majd lehet a munkáltatótól kellene megkérdezni, de addig is okosodok itt :D
A kérdező hozzászólása: Igen-igen azt tudom, csak nem tudtam, hogy egyszerre kell vagy részletekben is ki lehet :)
Igen jár neki, csak a születési anyakönyvi kivonat kell hozzá!
A kérdező hozzászólása: Na nekem már ez is új. Sajnos olyan védõnõnk van hogy nem igen tájékoztat semmirõl se. Most is kellett volna beutaló szerdára, és erre elment szabadságra :( elmentem a háziorvoshoz, és õ felmentett a saját felelõsségére a 36 hetes vérvétel alól, mivel eddig nem volt gond a véreredményemmel. Mert ugye nem lett beutalóm. És pont szerdán fog visszajönni a védõnõ. És nekem meg addigra kellett volna...

Munkajoggal kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni: mi a menete annak, ha a munkáltató dolgozóját (közalkalmazott) kényszerszabadságra küldi?

Mennyi id?vel elöbb kell közölni a dolgozóval, hogy szabaságra akarják küldeni?

Legjobb válasz: Szólnak pl. kedden és szerdán már nem kell bemenni.

Szólnak pl. kedden és szerdán már nem kell bemenni.


Ha a főállásomban (közalkalmazott) táppénzen vagyok, folytathatok-e kereső tevékenységet egyéni vállakozóként (adhatok-e számlát stb.)? Van a munka jellegének ehhez köze?

Ha például el van törve a lábam, nem tudok bemenni a munkahelyemre, de fordítást mondjuk vállalhatok otthon?

Legjobb válasz: Amennyiben táppénzen vagy, akkor nem folytathatsz tevékenységet az egyéni vállalkozásod keretein belül sem.

Amennyiben táppénzen vagy, akkor nem folytathatsz tevékenységet az egyéni vállalkozásod keretein belül sem.

Ha valaki közalkalmazott, akkor milyen egyéb juttatásokat kap a fizetésén felül? Kötelező, hogy kapjon ruhapénzt, étkezési utalványt, stb?

Vagy ez a munkáltatón múlik, ha akar ad, ha nem akar, nem? !

Legjobb válasz: A közalkalmazotti törvényben foglalt juttatások kötelezõen járnak, nem a munkáltatón múlik, hogy ad-e vagy sem.

A közalkalmazotti törvényben foglalt juttatások kötelezõen járnak, nem a munkáltatón múlik, hogy ad-e vagy sem.
Sajos ki kell ábrádítsalak. Csak a besorolásod szerinti munkabér az ami kötelezõen jár mindenhol. Az étkezési utalvány, a ruhapénz ADHATÓ támogatás. Vagyis a mukáltató dönti el, hogy ad e, és hogy mennyit. A párommal mindketten közalkalmzottak vagyunk, de nem egy helyen. Én évente változó mennyiségû ruhapézt kapok, náluk nem adnak. Én havi 5000 Ft étkezési utalváyt kapok, õ 2500-at.

8 évig közalkalmazottként dolgoztam, majd 5 évig vállalkozónál. Ha megint közalkalmazott leszek, akkor a közalkalmazotti bértábla szerint a 9. év szerint kapom a fizetésem vagy előről indul a kiesés miatt?

Legjobb válasz: Én ugyanígy voltam 3 évvel ezelõtt, és nekem a vállalkozóként töltött idõszakot is beszámították. 2 év munkaviszonyom volt közalkalmazottként, utána 5 év vállalkozóként, és utána megint közalkalmazottként kapásból 7 év munkaviszony alapján kaptam a fizut (vagyis magasabb kategóriába kerültem). Az apeh helyi irodájába kellett bemennem, mert a vállalkozóknak õk adnak "munkáltatói igazolást", de ezeket a részleteket már elmondják a munkahelyeden. Nekem is õk segítettek.

Én ugyanígy voltam 3 évvel ezelõtt, és nekem a vállalkozóként töltött idõszakot is beszámították. 2 év munkaviszonyom volt közalkalmazottként, utána 5 év vállalkozóként, és utána megint közalkalmazottként kapásból 7 év munkaviszony alapján kaptam a fizut (vagyis magasabb kategóriába kerültem). Az apeh helyi irodájába kellett bemennem, mert a vállalkozóknak õk adnak "munkáltatói igazolást", de ezeket a részleteket már elmondják a munkahelyeden. Nekem is õk segítettek.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!

Ha Gyeden vagyok, akkor is megillet minden juttatás amit a munkatársaim kapnak? Most 1 havi munkabért fognak kapni, 2 részletben. Közalkalmazott vagyok. Remélem én is kapok.

Legjobb válasz: Én is közalkalmazott vagyok, de én nem kaptam, szerintem te sem fogsz. :-( Mondjuk belegondolva logikus, mert minek adjanak jutalmat vagy ösztönzõt, mikor nincs mögötte teljesítmény az adott idõszakban és még csak nem is ösztönöz így, hogy gyeden vagy. Szomorú, de ez van.

Én is közalkalmazott vagyok, de én nem kaptam, szerintem te sem fogsz. :-( Mondjuk belegondolva logikus, mert minek adjanak jutalmat vagy ösztönzõt, mikor nincs mögötte teljesítmény az adott idõszakban és még csak nem is ösztönöz így, hogy gyeden vagy. Szomorú, de ez van.
Nem valószínû, korrektül meg szokták foglamazni, kinek jár és kinek nem. Nálunk a cégnél az ilyet úgy fogalmazzák meg, hogy az aktív dolgozók kapják, a jogi állományban lévõk nem.
Én is közalkalmazott vagyok! Megkérdeztem a munkaügyesünket, nekünk nem jár! :(
Már miért járna?Nem vagy aktív dolgozó!A plussz juttatásokat csak azok, kapják akik teljesítenek.
dehogy jár. nem dolgozol. miért kapnál? hogy jut eszedbe?
A kérdező hozzászólása: Kösz 20.27-es. Sok gyeden lévõnek nem tetszik ez a stílus. Elbírnánk mi is költeni. Ja bocs, nekünk nem jár, mert gyerekünk van és nem "dolgozunk".
Igen, ugy esszeru.
Én úgy tudom orvosi papírral kell igazolni a terhességet.
Igen. Bejelentheted szóban, mint bárki más, de ajánlott írásban.
a szóbeli közlés is elég, a közvetlen fõnöködnek ha elárulod, hogy várandós vagy, már védettséget jelent, de ha van valami okod aggódni, tartani a munkáltató korrektségétõl, akkor tedd írásban, emailben pl.

Mi van akkor, ha gyed alatt esek teherbe a második babával? Ugyanúgy jár minden, mint az elsőnél? Közalkalmazott vagyok. És ha gyes alatt esek teherbe?

Azért szeretném megtudni,mert úgy hallottam kell 180 nap munkaviszony,hogy újra gyedet kapjak.

Legjobb válasz: nem vettem ki,jan.2-án lejárt a gyás,és azóta táppénz...

nem vettem ki, jan.2-án lejárt a gyás, és azóta táppénz...
szia! szintén állami szférában melozok, bár én gyás alatt estem teherbe, mikor lejárt, akkor ujra táppénzre kellett mennem, és onnan ujra kezdõdik minden szülés után gyás, gyed, gyes... ha ne talánta történe valami terhesség alatt, akkor vége lesz a táppénznek, és kezdpõdik a gyedem...szerintem ha gyed alatt esel teherbe ugyanez van..
A kérdező hozzászólása: Köszönöm válaszod. Még azt had kérdezzem meg, hogy amikor teherbe estél úgy mentél táppénzre, hogy kivetted a szabid?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!