Találatok a következő kifejezésre: Ha PCO vagyok, (21 db)

Hogyan zárható ki (vagy igazolható) a PCO, ha szűz vagyok? Azt olvastam, hogy hüvelyi ultrahanggal diagnosztizálható.

Vagy tágul annyit a sz?zhártya, hogy meg tudják nézni hüvelyi UH-val? Bocs, ha most hülyeséget kérdeztem, fogalmam sincs, hogy mekkora az az eszköz.

Legjobb válasz: A PCO-nak nem csak ez a tünete, hanem tünet együttese van. Cukoréhség, rossz cukorgörbe, zsíros haj, zsíros bõr, pattanások,hasi fájdalom, vérzészavar sok tünete van, de ehhez is elõbb nõgyógyász kell, egyáltalán nem biztos, hogy PCO-d van.

A PCO-nak nem csak ez a tünete, hanem tünet együttese van. Cukoréhség, rossz cukorgörbe, zsíros haj, zsíros bõr, pattanások, hasi fájdalom, vérzészavar sok tünete van, de ehhez is elõbb nõgyógyász kell, egyáltalán nem biztos, hogy PCO-d van.
A kérdező hozzászólása: Remélem igazd van és csak hormonzavar... Köszi a választ!
Ha szûz vagy szerintem nem hüvelyivel fogja vizsgálni a doki, de megeshet... ultrahang a lényeg. A petefészkeken látható cisztákat keresik ilyenkor. Szerintem egy jó uh-s megtalálja hasival is.
Ha nincs rajtad túl sok felesleg, akkor meg tudja nézni hasi ultrahanggal is. De egyik lány ismerõsöm mondta, hogy neki hasi ultrahangon nem látszott semmi, szóval hüvelyivel vizsgálták, pedig szûz volt. Amúgy nem egy túl nagy eszköz:) Elég vékonyka:D De mondjuk ha csak ki akarod zárni, akkor ad egy beutalót hormonvizsgálatra, abból már lehet sejteni, hogy baj van-e.
Hormonvizsgálat, endokrinológia, valójában nem nõgyógyászati betegség, csak nõgyógyászati problémákat okoz. Az ultrahangtól nem kell félned, ha mégis csinának, attól még szûz maradsz. És elsõsorban az egészséged számít.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Tudom, hogy az endokrinológus tud segíteni a PCO-n, de igazából nem tudom, hogy az van-e nekem, csak megijedtem, hogy eseteleg amiatt hosszú a ciklusom. Szóval gondolom ilyenkor elõbb nõgyógyászhoz kell menni, aztán ha beigazolódik, hogy amiatt hosszú a ciklusom, akkor utána endokrinológushoz. Vagy rosszul gondolom?
A kérdező hozzászólása: Igen, tudom, hogy nem biztos, azért írtam azt, hogy hogyan zárható ki vagy hogyan igazolható. Viszont a bajszom is befeketedett, megerõsödött, és szakállam is lett. De nem pár darab, hanem 30-40 szál. :-s
Ennyi alapján "sima" hormonzavar is lehet, nem biztos, hogy PCOS. Mindenképpen menj el nõgyógyászhoz, és mondd meg neki, hogy szûz vagy. Mindent meg fog mondani.

Ha PCO gyanús vagyok, milyen adatokat kell nézni a vérképen?

Még csak a lelet van meg, de dokihoz csak a héten jutok el. Milyen értékeken belül kellene lennie a dolgoknak (nem az általános vérkép, hanem pl. progeszteron és nem tudom még mit kell nézni). Ugye nem esélytelen így babásnak lenni? Köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Kicsi annak a valószínûsége hogy így teherbe ess.De ha kezelik akkor könnyebben teherbe tudsz esni.A vérképnél a következõbõl derül ki, ha az LH eredményét elosztod az FSH eredményével és kijön a 2,5 vagy afelett akkor nagy a valószínûsége, hogy PCO-s vagy.Nekem pl.LH:13,2 FSH: 5,2 elosztva 2,5-öt kapok, tehát róam kiderült PCOS vagyok. Remélem tudtam segíteni.

Kicsi annak a valószínûsége hogy így teherbe ess.De ha kezelik akkor könnyebben teherbe tudsz esni.A vérképnél a következõbõl derül ki, ha az LH eredményét elosztod az FSH eredményével és kijön a 2, 5 vagy afelett akkor nagy a valószínûsége, hogy PCO-s vagy.Nekem pl.LH:13, 2 FSH: 5, 2 elosztva 2, 5-öt kapok, tehát róam kiderült PCOS vagyok. Remélem tudtam segíteni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, igen sokat segítettél. Én is megcsináltam és az eredmény 3, 5. Akkor én is PCOS vagyok?! Te milyen gyógyszert kapsz, vagy hogyan kezelik?
Van egy honlap ahol mindent megtalálsz erröl a betegségröl!!! http://www.pcos.hu

Ha cisztám vagy PCO-m lenne azt kimutatta volna a hüvelyi UH, vagy csak az MRI ad erre végleges választ?

Sem a hasi, sem a hüvelyi UH nem mutatott eltérést, mégis MRI-re küldtek. Miért?

Legjobb válasz: PCO tökéletesen látszik a hüvelyi uhon, nekem is az van. Szerintem MR.re más miatt küldhettek, de kérdezz rá nyugodtan a dokinál... A ciszta lehet hogy olyan helyen van, hogy nem látszik uhon, arra el tudom képezlni az mrt.

PCO tökéletesen látszik a hüvelyi uhon, nekem is az van. Szerintem MR.re más miatt küldhettek, de kérdezz rá nyugodtan a dokinál... A ciszta lehet hogy olyan helyen van, hogy nem látszik uhon, arra el tudom képezlni az mrt.
Mert a PCO nem mindíg okoz konkrét nagy cystákat a petefészken. Ez egy tünetcsoport összefoglaló neve. Bizos kimutatását általában UH + hormonvizsgálatokkal szokták csinálni. Azért küldtek MRI-re mert az sokkal pontosabb int az ultrahang.

Ha PCO-s vagyok, akkor magas a hCG hormon szintem?

Csináltam terhességi tesztet, és pozitív lett, akkor terhes vagyok, vagy csak magas a hCG szintem a psos szindróma miatt?

Legjobb válasz: A PCO-val önmagában nem jár hcg-emelkedés... Nekem is van (uh és labor igazolta, ir is jár mellé - erre figyelj majd! Próbálj meg "dietazni" lassan felszivodo szénhidrátok stb), és volt neg. tesztem a terhessegeim elõtt - spontán fogant mind :) úgyhogy inkább gratulálok! Menj nõgyógyászhoz majd azért...:)

A PCO-val önmagában nem jár hcg-emelkedés... Nekem is van (uh és labor igazolta, ir is jár mellé - erre figyelj majd! Próbálj meg "dietazni" lassan felszivodo szénhidrátok stb), és volt neg. tesztem a terhessegeim elõtt - spontán fogant mind :) úgyhogy inkább gratulálok! Menj nõgyógyászhoz majd azért...:)
A kérdező hozzászólása: mennyire biztos ez? nem szeretnék babát, de mindkét teszt pozitivot mutat, és ugye pcos vagyok
[link]
A PCO-tol lehetsz terhes. Kisebb a valószínûsége a teherbeesesnek, de ez nem sokat jelent... Én nem hallottam még arról sem az egyetemen (orvosi), sem azóta, hogy hcg-emelkedéssel is jár a PCO. Nem ez a szakterületem, de ez a saját tapasztalatom is, meg nem is tudom, honnét lenne hcg-d máshonnan (jó, van pár olyan betegség, de a terhesség a legvalószínûbb. Szerintem. ) De ha megfordul a fejedben, hogy nem tartod meg (tudván, hogy ki tudja, mennyi az esélye a következõnek), mindenképp hívd fel a nõgyógyászod. Ha megtartod, még ráérhetsz pár napot/hetet, attól is függ, hányadik napon vagy... Biztosan negatív eredményt még az uh sem mutatna PCO-nál, mivel ált. rendszertelen a ciklus, és lehet fiatalabb is a baba, mint az "eredeti" számítás szerint... De azt gondolom, ez nem lesz negatív...

Ha elmegyek laborba egy sima vérvizsgálatra, ott ki tudják mutatni, ha endomteriózis vagy PCO betegségem van? Vagy ezt csak nőgyógyász tudja kideríteni?

Sajnos olyan tüneteim vannak,amik valamilyen betegség gyanújára adnak okot: fokozott sz?rösödés,fájdalmas,késett menstruáció(36 napos ciklus) zsíros haj,pattanások :( Viszont nem vagyok kövér(152 cm és 42 kg) azt olvastam a PCo elhízással jár.A TSH szintet kérni fogom,hogy nézzék meg,nincs-e pajzsmirigy bajom.De a többi (PCO,endometriózis)csak n?gyógyász tudja elvégezni?

Legjobb válasz: Sima rutin laborból semmi nem derül ki. Ott májfunkciót, vesefunkciót néznek, nem hormonokat. PCOS diagnózisához hormonsor kell, emellett hüvelyi UH + IR vizsgálat. Nem minden PCOS-es kövér, sõt... TSH-t sem néznek sima rutin laboron, csak ha az orvos kéri. Talán az az egyetlen hormonvizsgálat, amit a házidoki is tud kérni, a többihez nõgyógyász vagy endokrinológus kell. Az endometriózis diagnózisához meg hüvelyi vizsgálat, UH, esetleg CA-125 mérés, de ezekbõl is max. sejteni lehet. Tutira csak laparoszkópiával lehet megmondani.

Sima rutin laborból semmi nem derül ki. Ott májfunkciót, vesefunkciót néznek, nem hormonokat. PCOS diagnózisához hormonsor kell, emellett hüvelyi UH + IR vizsgálat. Nem minden PCOS-es kövér, sõt... TSH-t sem néznek sima rutin laboron, csak ha az orvos kéri. Talán az az egyetlen hormonvizsgálat, amit a házidoki is tud kérni, a többihez nõgyógyász vagy endokrinológus kell. Az endometriózis diagnózisához meg hüvelyi vizsgálat, UH, esetleg CA-125 mérés, de ezekbõl is max. sejteni lehet. Tutira csak laparoszkópiával lehet megmondani.
Egyébként ha megoldást is akarsz a problémádra, nem csak a szõnyeg alá söpörni a dolgot, akkor ne nõgyógyászhoz, hanem endokrinológushoz menj. A nõdokik 90%-a képtelen ezeket a problémákat normálisan kezelni. Adnak egy fogamzásgátlót, hogy örüljél, mert attól normálisan jön meg, plusz a szõrösödésen is segít, az meg, hogy késõbb, ha abbahagyod visszajön a probléma nem érdekli...
mondom, hogy az IR nem kritériuma a PCOS-nek!!! 3 dologból 2-nek kell meglennie: - oligo- vagy anovuláció - a magas androgénszint klinikai vagy laborjelei - policisztás petefészek
Általában 3 eredménybõl mondják ki a PCOS-t. UH, Hormonok és IR. Amíg csak 1 vagy 2 mutat pozitív eredményt, addig PCO gyanús vagy, ha mind a három eredmény poz., akkor van PCOS. Legalábbis, ahol én voltam, ott kellett mind3 eredmény.
Köszönöm a választ! Sajnos ezen a papíron latin kifejezések vannak a ciklussal kapcsolatosan, de ha jól nézem az LH az 1, 7 , az FSH pedig 9, 5. A tesztoszteron rendben van viszont.
Plusz általában magas a tesztoszteron.
A ciklus 3. napján az LH/FSH arány magas (nagyobb, mint 2)
Ha valakinek PCO-ja van, akkor hogy néznek ki a laboreredmények? (nemrég voltam vérvételen;ugyanaz a problémám, mint a kérdezõnek). Nekem a hormonjaimat is megnézték.
A terheléses cukor és inzulinvizsgálat csak kiegészítés. Lehet úgy is PCOS-e, hogy nincs IR-ja. A diagnózishoz (mint már írtam) hormonsor és UH kell.
PCOS-t csak terheléses inzulin vizsgálattal lehet kimutatni meg UH-gal. Az endot pedig csak mütéti úton hogy vesznek szövetmintát. A tüneteid inkább PCOS-ra utalhatnak, de lehet más is. Én PCOS vagyok és 52 kg, sosem voltam több 58-nál. A fogamzásgátló pedig tényéleg csak elfedi a tüneteket nem kezeli. endokrinológust keress a hormin vizsgálatokhoz. Ez az ö szakterületük nem a nõgyógyászé.
Hát mert a fogamzásgátló nem az okot kezeli, hanem a tünetet. Kikapcsolja a szarul mûködõ hormonrendszered, és felülírja. Keress endokrinológust.
A kérdező hozzászólása: Igen, voltam nõgyógyásznál és írt is ki fogamzásgátlót.5 évig szedtem, semmi bajom nem volt.Most, hogy abbahagytam, minden újra elõjött :(
Nekem endometriózisom van, mivel nem estem teherbe, ezért javasolta a doki a mûtétet és itt derült ki, elég sokat leszedtek belõle a közel 3 órásra nyúlt mûtét alatt, majd fél évig olyan injekciót kaptam, amivel leállították a nõi hormonok termelõdését, tulajdonképpen mesterséges klímaxnak nevezte a doki.Ezt követõen fél év múlva teherbe estem, két éves a gyerekem.Amúgy Én is 48-55kg. közt mozgok(170cm.-hez), kezelés elõtt 40-50-60 napos ciklusok(szülés óta 30), a hormonok normálisak voltak, kicsit szõrösebb vagyok Én is.A pco-t ultrahanggal tudják megállapítani(ezt nálam mindjárt ki is zárták).

Az éves nőgyógyászati vizsgálaton kiderült volna ha PCO-s vagyok?

Biztos buta kérdés, de sajnos ilyen téren elég tájékozatlan vagyok :S Írjatok légyszi!

Legjobb válasz: Hát nekem nagyon sokáig nem derült ki. Igaz csak egy tünetem volt, hogy kimaradt, de azt annak tudták be, hogy nagyon sovány voltam, plusz versenyszerûen sportolok. Ha nem megyek el magándokihoz lehet, hogy még ma sem derült volna ki. Bár azt megjegyzem, hogy az én dokimat nem érdekelte mi bajom van, soha nem csinált ultrahangot csak megvizsgált és felírta a fogamzásgátlót, hogy ne maradjon ki. Pár évig elfogadtam, hogy biztos az a baj, hogy sovány vagyok, aztán meg úgy döntöttem, hogy nyugodtabb vagyok ha másik orvos is megvizsgál.

Hát nekem nagyon sokáig nem derült ki. Igaz csak egy tünetem volt, hogy kimaradt, de azt annak tudták be, hogy nagyon sovány voltam, plusz versenyszerûen sportolok. Ha nem megyek el magándokihoz lehet, hogy még ma sem derült volna ki. Bár azt megjegyzem, hogy az én dokimat nem érdekelte mi bajom van, soha nem csinált ultrahangot csak megvizsgált és felírta a fogamzásgátlót, hogy ne maradjon ki. Pár évig elfogadtam, hogy biztos az a baj, hogy sovány vagyok, aztán meg úgy döntöttem, hogy nyugodtabb vagyok ha másik orvos is megvizsgál.
Attól függ, hogy mit csinált a doki. Sima manuális vizsgálatból maximum annyit érez, hogy nagyobbak a petefészkek. Rákszûrésbõl nem derül ki a PCO, a ciszták UH-val láthatóak. Meg hormonpanel kell a diagnózishoz.

Ha PCO-s vagyok ne is használjak ovulációs tesztet?

Úgy hallottam,hogy akinek ilyen problémája van,az ne is adjon erre a tesztre..de nagyon szeretnénk már babát...,a menstruációm nagyon rendszertelen,és már nem tudom mivel próbálkozzunk(a szexen kívül),hogy eltaláljuk azt a bizonyos napot???:(

Legjobb válasz: Én is PCOS/IR-es vagyok. A hármas kezelés mellett én hõgörbéztem, egyértelmûen mutatta mindig, hol volt ovum. Ehhez nagyon pontosan kellett mérni, azonos idõ, azonos hõmérõ, második csipogásig mértem digitális hõmérõvel, de eltaláltuk :) Fontos volt a grammra pontos diéta, heti 3-4 nap mozgás és gyógyszerek is. http://pcos.comlu.com/06atreattriple.html www.mensmentis.hu

Én is PCOS/IR-es vagyok. A hármas kezelés mellett én hõgörbéztem, egyértelmûen mutatta mindig, hol volt ovum. Ehhez nagyon pontosan kellett mérni, azonos idõ, azonos hõmérõ, második csipogásig mértem digitális hõmérõvel, de eltaláltuk :) Fontos volt a grammra pontos diéta, heti 3-4 nap mozgás és gyógyszerek is. http://pcos.comlu.com/06atreattriple.html http://www.mensmentis.hu
Szia! 4-es vagyok.Gondoltam írok, hogy voltam dokinál és megállapította, h 6 hetes terhes vagyok:) Veled mi a helyzet?
10 körül ehetsz joghurtot, de csak ha eszel mellé lassút is, viszont reggelizni 7 körül kell és akkor csak lassut lehet enni. A banán tiltó listás, de ha eszel is akkor max uszira szabad egy felet. Én megértelek, én is baromi válogatós vagyok.
A kérdező hozzászólása: pfff...:Sköszi, jó h mondod:-D...hát a doki azt mondta 9kor ehetek már joghurtot, és este is megehetek akár egy fél banánt, szal nem én találtam ki, de akkor majd vmit átvariálok:-S :-D..az a baj hogy én nagyon válogatós vok, sok mindent nem eszek meg:SSS:-D-.....
Nem jól csinálod a diétát. Reggel nem szabad joghurtot enni és vacsira nem szabad gyümit, akkor is valami lassú ch kell mindenképpen.
A kérdező hozzászólása: jajj de jó!!!!:-D nah szorítok h baba legyen=)))))!!!! Nah kicsit megkönnyebbültem, köszi a választ!!!!remélem nekem is nemsokára sikerül teherbe esnem ;-D!!!! reggeli:2db graham toast kenyér flora vajjal vékonyan kenve, és pmell sonka, és egy joghurt ebéd:szintén egy ilyen kenyér, 1 müzli szelet. uzsi:grépfrut, v két kivi vacsi:egy alma, vagy egy fél banán...de változo:-) 6 napja csinálom az ovu teszteket, és mellette van pg53-am is azt is minden nap nézem...a pg53on mindennap páfrányos volt, ma nem!a tesztek tegnapig változok voltak, 2 csik de az elsö mindig kicsit halványabb, tegnap az elsõ erõsebb volt mint a második, nem tudom mit jelenthet...este 7kor csinálom meg a mait, kíváncsi leszek mit mutat:-))) hát az inzulinom magas, cukor anyagcserezavarom van azt mondta a doki...ezért kell diétáznom leginkább... KÖSZI A VÁLASZOKAT LÁNYOK!!!SOKAT JELENTENEK!!!!!=)
Nyugodtan használj ovutesztet! Én is pcos vagyok és nekem sem írtak fel gyógyszert , csak diétáznom kell. Nincs cukorbetegségem és IR-em sem. A ciklusaim össze- visszák voltak, hol 38, hol 44 naposak. Elkezdtem ovutesztet használni, és nekem mûködött. Öthónapnyi próbálkozás után most úgy néz ki, hogy sikerült teherbe esnem:) Jövõhéten megyek dokihoz. Szóval hajrá, hajrá!:)
Milyenek lettek a 3. napi hormon eredményeid és a terheléses cukor és inzulin vizsgálatod eredményei? Milyen diétát tartassz?
A kérdező hozzászólása: bocsi, de lehet még túl tapasztalatlan vagyok ebben a témában de mi az a hõgõrbézés?:D...egyébkén már énis diétázom ez a 3. hetem...mozogni még sajnos nem tudok menni, nem engedi a munka:S...gyógyszert nem irt fel a doki, azt mondta ha ezt betartom szigorúan, menni fog... de én kimondhatatlanul vágyom egy kisbabára...nem akarom a véletlenre bízni, és sokáig várni?:(szóval az ovu teszt felesleges??:/...köszi amugy az infot!!!!:-)
A kérdező hozzászólása: Hát szívbõl gratulálok!!!!!!=))))!!akkor most nagyon tessék vigyázni magadra!!!!!:) ))))nekem semmi, énis voltam dokinál, de csak annyit mondott hogy megnagyobbodott a bal petefészkem a policiszták miatt...de nem vagyok elkeseredve..majd jön ha már úgy érzi itt az ideje ;-)))

Melyik megoldás jobb peteérés előidézésére, ha PCO-m van? Barátcserje kapszula vagy E-vitamin+folsav?

Legjobb válasz: A peteérés elõidézésre az E vitamin+ folsav hatástalan. Az e vitamin abban segít, hogy mgfelelõ vastagságú legyen a méhnyálkahártya az embrió befogadásához, így sikeresebb a beágyazódás. A folsavnak meg a baba fejlõdésében van szerepe. Úgyhogy barátcserje, vagy cickafark tea.

A peteérés elõidézésre az E vitamin+ folsav hatástalan. Az e vitamin abban segít, hogy mgfelelõ vastagságú legyen a méhnyálkahártya az embrió befogadásához, így sikeresebb a beágyazódás. A folsavnak meg a baba fejlõdésében van szerepe. Úgyhogy barátcserje, vagy cickafark tea.
Ha PCO-s vagy és bizonyítottan nincs peteérésed, akkor hiába iszod a cickafarkat vagy a barátcserjét, nem lesz attól se. A nõgyógyász ilyenkor ha tényleg nincs peteérésed clostilbegitet ad, és UH-al ellenõrzi a tüszõcskéket a ciklus közepén.

Akinek PCO-ja van, annak csinálnak inszeminációt? Ha igen, kérni kell vagy az az utolsó megoldás? Ha nem, akkor miért nem?

Legjobb válasz: én meg akartam gyogyulni, nem felborult hormonokkal varni a babat, es aggódni. ezert endokrinologussal rendbehozattam a hormonjaim, eltuntettem a pco-t, es a miatta felszedett plussz kilókat, es igy jott magatól a baba. kb fel ev volt, de szerintem megérte. merkformint kaptam, holott semmi baja nem volt a cukromnak. tudom, hogy az inszeminació gyorsabb, de a pco-sok kozott a vetelesek aranya nagyobb, és féltem kockaztatni. a lakroszkopiat is ajanlotta egy nodoki, es azt sem fogadtam el, jartam orvostól orvosig, nagy kinszenvedes, sokszor megalazó volt, de ugy erzem, megerte. kb. a 3-4.honapban jott ossze a baba 25,3 hetes kismama

én meg akartam gyogyulni, nem felborult hormonokkal varni a babat, es aggódni. ezert endokrinologussal rendbehozattam a hormonjaim, eltuntettem a pco-t, es a miatta felszedett plussz kilókat, es igy jott magatól a baba. kb fel ev volt, de szerintem megérte. merkformint kaptam, holott semmi baja nem volt a cukromnak. tudom, hogy az inszeminació gyorsabb, de a pco-sok kozott a vetelesek aranya nagyobb, és féltem kockaztatni. a lakroszkopiat is ajanlotta egy nodoki, es azt sem fogadtam el, jartam orvostól orvosig, nagy kinszenvedes, sokszor megalazó volt, de ugy erzem, megerte. kb. a 3-4.honapban jott ossze a baba 25, 3 hetes kismama
szerintem kell idõpont, és azt is megmondják, hogy éhgyomorra kell-e menni vagy ehetsz valamit
A kérdező hozzászólása: értem, köszönöm
cukorterhelés elõtt nem szabad enni 10-14 órát
Az adott kórházban kell megkérdezni. Ahol én voltam (Szent István kórház), ott nem kellett idõpont, reggelre oda kellett menni, aztán soron kívül megcsinálták a terheléses vizsgálatokat.
A kérdező hozzászólása: köszönöm

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!