Találatok a következő kifejezésre: Ha GYED-en a (198 db)

Ha GYED-en vagyok a kisbabámmal, és kistestvért szeretnénk, akkor az újabb babára megint jár a TGYÁS, vagy csak a GYED-et kapom tovább? Esetleg csak GYES-t fogok kapni?

Biztos sokan vannak/voltak hasonló helyzetben.

Legjobb válasz: Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.

Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.

Ha GYED-en vagyok, miképp csinálhatok vállalkozást anélkül, hogy feladnám a juttatást?

Van f?állásom és elég biztos is (pedagódusi), ha nem lennék itthon, kiváltanám a vállalkozóit. De itthon vagyok és szeretnénk még babát.

Legjobb válasz: Szia! Amíg Gyed-en vagy, sehogy. Vagy ahogy az elsõ írja, más nevén lévõ vállalkozásban, de akkor sem "nagydobra verve", ugyanis gyed mellett nem dolgozhatnál.

Szia! Amíg Gyed-en vagy, sehogy. Vagy ahogy az elsõ írja, más nevén lévõ vállalkozásban, de akkor sem "nagydobra verve", ugyanis gyed mellett nem dolgozhatnál.
Bt-ben kültagként, vagy kft-ben résztulajdonosként lehet róla szó, ha nem vagy bejelentve munkavállalóként a cégekbe és nem veszel fel osztalékot vagy jutalékot a cégtõl. De kell hozzá társ, aki bt-nél beltagként vállalja a teljes vagyonával történõ felelõsséget, illetve kft-ben a társtulajdonosságot, plusz kft.-nél kell törzstõke is, készpénzben, banki letétben.
A te neved alatt sehogy.
ahogy az elõttem lévõ írta, vagy úgy, ha felveszel egy alkalmazottat (lehet minimális, pár órás is, akár heti 2 is) arra az idõre (papíron).

Ha GYED-en vagyok és születik egy második babám akkor hogyan alakul a pénz amit kapni fogok?

Ha valaki volt már ilyen helyzetben megköszönném ha megírná, hogy hogyan számolták a következ? babánál a TGYÁS és a GYED-et.

Legjobb válasz: Én is a "GYED-be szültem".Ezek után már csak a második gyerek után kaptam GYED-et

Én is a "GYED-be szültem".Ezek után már csak a második gyerek után kaptam GYED-et
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Azt esetleg még meg tudod mondani, hogy a második gyerek után ugyan annyi GYED jár mint addig, vagy annak csak valahány %-a?
A második gyermek után is ugyanannyi GYED jár mint az elsõ után, mert a GYED fizetésfüggõ. Legalább is 3 éve még így volt.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm neked a segítséget!


Csak gyes melett dolgozhatsz.
És akkor is csak akkor, ha már elmúlt egy éves a gyerkõc, akkor viszont akár napi 8 órában is lehet dolgozni.

Ha GYED-en vagyok és felmondok, akkor a munkáltató köteles kifizetni a felhalmozódott szabadságom?

Tudom, hogy a törvényben is utánanézhetnék, de most nincs id?m böngészni, és hátha van itt valaki, aki volt hasonló helyzetben és éppen tudja. Köszi el?re is

Legjobb válasz: Hát gyed mellett nem tudom, de túl sokat ne várj, mert a tárgyévre esedékes szabikat váltják meg, vagyis max erre a 24 napra arányosítva, ami kb két lyukas garas lesz. :D Bár azért az sem mindegy, hogy sima munkavállaló vagy esetleg közalkalmazott vagy pl, bár fejbõl én se tudom, van-e különbség.

Hát gyed mellett nem tudom, de túl sokat ne várj, mert a tárgyévre esedékes szabikat váltják meg, vagyis max erre a 24 napra arányosítva, ami kb két lyukas garas lesz. :D Bár azért az sem mindegy, hogy sima munkavállaló vagy esetleg közalkalmazott vagy pl, bár fejbõl én se tudom, van-e különbség.
A kérdező hozzászólása: Nekem a fõnököm azt mondta, hogy valószínûleg megkapom, 60 napom van. Csak nem volt benne biztos, mert nem õ intézi a pénzügyeket. Közalkalmazott vagyok.
A 60 nap kb. reális, hiszen szabi a tgyás teljes idejére és a gyed elsõ évére jár. És igen, köteles a bentmaradt szabadságot kifizetni amikor felmondasz.

Ha GYED-en vagyok és igényeltem az adójóváírást, akkor azt havonta a GYED-del együtt kapom, vagy a következő évi adózásnál veszik figyelembe?

Kérem, csak olyanok írjanak, akik most vannak GYED-en és szintén kérték az adójóváírást, na meg talán jobban figyeltek nálam az ügyintézéskor! Köszönöm!

Legjobb válasz: Havonta kaptam, bár nekem a munkáltató a kifizetõ.

Havonta kaptam, bár nekem a munkáltató a kifizetõ.
Az adójóváírás jár. Azt kérded, hogy havonta vegyék figyelembe, így úgy is kapod: havonta a gyededdel együtt. Ha nem kérded volna, akkor kérhetnéd adóév végén.
Ha már kérted, akkor egyértelmûen havonta fogod kapni. Két lehetõség van alapból: 1. nem kéred, és jövõre a bevallással egyidejûleg kéred, 2. kéred, akkor pedig mindig havonta kapod.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Valamit itt nagyon elrontott az OEP, mert én is úgy tudtam, hogy ez havonta jár, és az elszámolásokon rajta is van, de az utalás épp annyival mindig kevesebb. Azt hiszem, megyek asztalt borogatni!

Ha GYED-en vagyok és most veszünk lakást (a férjem a hitelfelvevő), melyik banknál tudjuk felvenni a hitelt a legkedvezőbb feltételekkel?

Legjobb válasz: szia, ennyi infó alapján nem fogsz megfelelõ választ kapni. Ahhoz, hogy választ kapj (normálisat)a következõ adatok kellenek: férjed igazolható nettó havi jövedelme, Neked a gyeded. Milyen havi törlesztõitek, hiteleitek, kötelezettségeitek vannak. Ingatlan irányítószáma, ház vagy lakás? tégla vagy vályog? Hány gyerkõc van? Mekkora a vételár, mennyi a hitelösszeg és mennyi futamidõre vennétek fel. ha ezeket megírod, akkor meg tudom mondani, honnan érdemes ajánlatot kérni. :)

szia, ennyi infó alapján nem fogsz megfelelõ választ kapni. Ahhoz, hogy választ kapj (normálisat)a következõ adatok kellenek: férjed igazolható nettó havi jövedelme, Neked a gyeded. Milyen havi törlesztõitek, hiteleitek, kötelezettségeitek vannak. Ingatlan irányítószáma, ház vagy lakás? tégla vagy vályog? Hány gyerkõc van? Mekkora a vételár, mennyi a hitelösszeg és mennyi futamidõre vennétek fel. ha ezeket megírod, akkor meg tudom mondani, honnan érdemes ajánlatot kérni. :)

Ha gyed-en vagyok, akkor is kell nyilatkoznom minden évben újra az adójóváírásról (nem a családi adókedv. -ről)?

Legjobb válasz: Igen, nekem is kellett. Persze csak ha kéred. Ha nem kéred, akkor jövõre visszaigényelheted egy összegben az egészet.

Igen, nekem is kellett. Persze csak ha kéred. Ha nem kéred, akkor jövõre visszaigényelheted egy összegben az egészet.

Lehet abból bajom, ha GYED-en vagyok és közben árulok a Vaterán?

Mert ugye GYED alatt nem lehet személyesen munkát végezni, illetve keres? tevékenységet folytatni.

Legjobb válasz: Valóban kiadja, 800 ezer forint feletti vásárlási összeg esetén évente. Ha ennyit nem árulsz egy év alatt, akkor nem kell parázni, nem fog veled foglalkozni az apeh.

Valóban kiadja, 800 ezer forint feletti vásárlási összeg esetén évente. Ha ennyit nem árulsz egy év alatt, akkor nem kell parázni, nem fog veled foglalkozni az apeh.
Ha nem vallod be, akkor büntetnek, ha tudják, hogy nem vallottad be. Nyugodtan elhiheted, hogy erre nincsen kapacitása az APEH-nak. Nagyon egyszerû a dolog, ha kiszednek téged ellenõrzésre, és felhozzák a vatera dolgot (ennek az esélye kb. 0, 1%, vagy annyi se), akkor mondd, hogy a férjed vallotta be, õ meg adjon be egy önellenõrzést. Vagy mondd, hogy szívességbõl árultál a barátnõdnek. De mint említettem, ennek a lehetõsége kb annyira kicsi, mint hogy Mo-nak lesz tengerpartja:S
A kérdező hozzászólása: na, akkor most megint beparáztam :( igen, de a gyes mellett lehet dolgozni, keresõ tevékenységet folytatni, a gyed mellett pedig nem lehet
regisztrálj a férjed nevén. de szerintem sokan árulnak gyed alatt a vatera és a teszveszen
A kérdező hozzászólása: húú ez jó ötlet :) köszi!! hogy ez eddig nem jutott eszembe :)
A kérdező hozzászólása: én úgy tudom, hogy 800 ezer után kell adót fizetni, (mert a bevételem 25 %-nak a 25%-a az adó, de 50 ezerig nem kell fizetni) viszont ! az ennél kevesebb bevételt is be kell vallani az adóbevallásban, vagyis be kéne. És ha nem vallom be, azért is büntetnek, nem?
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a választ! remélem igazad van :)
Annak az esélye hogy az apeh foglalkozik veled nem is olyan kicsi. Nekem egy ismerõsöm szokott eladni dolgokat a vaterán és nem vallotta be és bizony az apeh felkereste és büntetést is szabott ki. Pontos részleteket nem tudok, de érdemes megfontolni....
4 éve teszveszezek, 3 éve vagyok gyesen, sosem volt gondom belõle...

Mint egyedül álló, ha gyed-en vagyok igényelhetem a szocpolt?

Olvastam,hogy 180 nap biztosítási idő kell és nem lehet köztartozás. Köztartozásnak számít ha a szemétszállítási díjjal elcsúsztam?

Legjobb válasz: Nem házasnak kell lenni.

Nem házasnak kell lenni.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!