Találatok a következő kifejezésre: Ha GYED-en és (99 db)

Ha GYES-en esek teherbe tényleg nem jár szülés után GYED? Miért?

Legjobb válasz: Ha az elsõ gyerek után kaptál TGYÁS-t és GYED-et, akkor a második után is kapsz, ha közben nem szûnt meg a munkahelyed. Az eltérés az elsõ gyerekhez képest abból adódhat, hogy mielõtt a második megszületik, mennyi idõt voltál GYES-en, ha 180 napnál többet, akkor a TGYÁS alapja a szerzõdés szerinti béred lesz, a GYEd alapja pedig a minimálbér. Ha kevesebbet vagy GYES-en, mint 180 nap, akkor a GYED alapja is a szerzõdés szerinti béred lesz. Úgyhogy, ha van munkahelyed (és a GYES miatt onnan vagy fizetés nélküli szabadságon), és az a szülés idején is lesz, akkor jogosult leszel újra TGYÁS-ra és GYED-re is.

Ha az elsõ gyerek után kaptál TGYÁS-t és GYED-et, akkor a második után is kapsz, ha közben nem szûnt meg a munkahelyed. Az eltérés az elsõ gyerekhez képest abból adódhat, hogy mielõtt a második megszületik, mennyi idõt voltál GYES-en, ha 180 napnál többet, akkor a TGYÁS alapja a szerzõdés szerinti béred lesz, a GYEd alapja pedig a minimálbér. Ha kevesebbet vagy GYES-en, mint 180 nap, akkor a GYED alapja is a szerzõdés szerinti béred lesz. Úgyhogy, ha van munkahelyed (és a GYES miatt onnan vagy fizetés nélküli szabadságon), és az a szülés idején is lesz, akkor jogosult leszel újra TGYÁS-ra és GYED-re is.
Kérdezõ, az elsõ hatalmas nagy baromságot írt, a 3. válaszoló írta jól. Ha gyes alatt teherbe esel, célszerû táppénzre menni, több pénz is és kevesebb az esélye, hogy 180 napnál többet vagy gyesen.
Mert nem gyermekgondozási díjat kapsz, hanem jövedelempótló segélyen vagy. Gyes alatt tkp. nincs biztosítási jogviszonyod (egyedül az egészségügyi ellátásoknál számít), a gyedhez pedig kell a biztosítási jogviszony, (munkaviszony). Hiába van munkahelyed, ott fizetésnélküli szabin vagy.
A kérdező hozzászólása: nagyon szépen köszönöm a válaszokat
A kérdező hozzászólása: Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget
Elsõ vagyok. Saját tapasztalatból írtam, amit, bár lehet, hogy azóta már változott a törvény, nem pont idei történet. Két gyermekem között 5 nap eltéréssel pont három év a korkülönbség. Amikor igényeltem volna a tgyást és gyedet, pofára estem, mert közölték, hogy csak gyes jár, mert a szülést megelõzõ egy évben nem volt biztosítási jogviszonyom (pedig 10 évig volt elõtte munkaviszonyom, nem szûnt meg, azóta is ott dolgozom), ugyanis a gyes nem számít annak. GYES-bõl csak 10 százalék nyugdíjjárulékot vontak, mást nem, így szolgálati idõnek minõsül ugyan, de az egészségügyi ellátásokat méltányossági alapon kaptam. Nekem legalábbis ezt magyarázták 13 éve.
Igen, mehetsz táppénzre, de akkor a gyest le kell mondanod!
Megszunteted a fizetesnelkuli szabadsagodat - ezt 30 nappal elotte bejelented a munkáltatónak- aztán ki iratod magad táppénzre. Egyúttal a munkáltatónak a terhesseg tényét is jelentsd be, irasban.
A kérdező hozzászólása: Már csak egy utolsó kérdés. Remélem nem vagyok túl idegesítõ. Például ha mondjuk 2 hónapja GYES-en vagyok és teherbe esek, elmehetek táppénzre?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm :) Végre minden világos :) )))))
Ha van munkaviszonyod, akkor a gyed jár majd, ha nincs akkor gyes.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Akkor az elsõ kommentelõ butaságokat írt.
A gyes alatt abban az esetben nincs biztosítási jogviszonyod, ha nincs munkaviszonyod... Ha van munkaviszonyod, akkor van biztosítási jogviszonyod is.
A kérdező hozzászólása: Egyikõtök azt írta hogy nem lesz biztosítási alapom, mert fizetés nélküli szabadságon leszek. Akkor menjek be az OEP-be hogy befizessem a biztosítást? Mert ugye ha nem vagyok biztosítva, akkor orvoshoz sem tudok menni.
Kedves utolsó! Akkor ezek szerint mégiscsak megszûnt a munkaviszonyod (lehet hogy csak papíron, és gyes után pedig újra felvettek), mert ha nem szûnt volna meg, akkor lett volna biztosítási jogviszonyod, függetlenül attól, hogy éppen gyesen voltál! EZ szerintem régebben is így lehetett...

Ha GYED-en vagyok a kisbabámmal, és kistestvért szeretnénk, akkor az újabb babára megint jár a TGYÁS, vagy csak a GYED-et kapom tovább? Esetleg csak GYES-t fogok kapni?

Biztos sokan vannak/voltak hasonló helyzetben.

Legjobb válasz: Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.

Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.

Hogyan járunk jobban? Ha a kistesó előtt visszamegyek dolgozni min.180 napra, vagy ha Gyed alatt már várandós leszek és a szülést megelőző évben GYED-en és táppénzen leszek? Különbséget csak a TGYÁS-ban éreznék?

Míg vártam a kisfiam táppénzen voltam, akkor még magasabb volt a táppénz összege, Gyedben is a plafont kapom. Jelenleg 1 éves a kisfiam. Szeretnénk kistesót, de az anyagi helyzetünk kérdése sem elhanyagolható.

Legjobb válasz: A gyed mindkét esetben ugyanannyi lenne, a tgyás összege lenne csak más, igen. Ha visszamégy, akkor nincs korlátja, ha nem, akkor max. a minimálbér kétszeresének 70%-a lesz.

A gyed mindkét esetben ugyanannyi lenne, a tgyás összege lenne csak más, igen. Ha visszamégy, akkor nincs korlátja, ha nem, akkor max. a minimálbér kétszeresének 70%-a lesz.
Én jobban jártam volna, ha visszamegyek, mert jól kerestem, így a fél év tgyás jól jött volna megint, ha ugyanazt az összeget kapom, mint az elsõ babával. Ha tervezitek, és magas volt a fizetésed, akkor mindenképp érdemes.
Ha nem mész vissza, akkor a tgyás maximuma kb. annyi, mint a gyed maximum. Én pl. a gyed maximum kétszeresét kaptam tgyásnak, ezért úgy döntöttem, hogy visszamegyek 180 napra, mert azért 5 hónap csak 5 hónap. Nézd meg mennyi tgyást kaptál a fiadnál. Ha jóval többet, mint a gyed maximum, akkor megéri visszamenni, ha csak pár ezerrel többet, akkor szerintem (legalábbis nekem) nem érné meg az a 4 hónap munka (a 180 napba minden beleszámít, kivéve a 15 betegszabi utáni betegállomány, illetve ha a gyerkõc jogán vagy betegszabin, az sem számít bele)
3. válaszoló vagyok. Attól is függ, mikor jön a kistesó. Úgy tudom, ha még a gyedben érkezik (a fiad két éves koráig megszületik) akkor ugyanazokat kapod, mint a fiaddal. Ehhez bele kell húznotok :o) A táppénznek is van egy napi maximuma, valszeg te is azt kapnád, azt hiszem valami 130 ezer körül van. Szóval ha a nettód 170 lenne, akkor megérné visszamenni. Ha nem vagy bölcsi ellenes, azért is érdemes, mert a gyerkõc társaságban van, sokat tanul, te több pénzt kapsz, ráadásul kb 4 hónapot kell munkában tölteni, mert a 180 nap az naptári nap, és a szabik is belszámítanak, amit az elején kivehetsz, meg a 15 nap betegszabi is. Ha pedig jön a kistesó, sokkal könnyebb úgy, hogy a nagyobb bölcsiben van és még jól is érzi magát. Én így voltam, ledolgoztam azt a pont 180 napot, amit kellett, a nagyot felvették bölcsibe, most itthon vagyok a picivel, és a nagy (bár évvesztes, és a bölcsit járja kétszer) bölcsiben van. Jó, ha itthon vagyunk 4-en, de akkor is más sem megy, mint a nyafogás a nagyfiam és mi részünkrõl is. Õ játszana, amit nem mindig tudunk teljesíteni, mi meg állandóan veszekszünk vele, hogy ne kiabáljon (minket is zavar, nemcsak a hugi miatt), ne játsszon hangos játékkal, rendesen egyen, ezt ne csináld, azt ne csináld... Szóval ha nincs kinti program, én nem bírnám a hétköznapokat itthon egyedül két gyerekkel. Jó, ellennénk, mert más is megcsinálja (tisztelem is õket), de jobb neki a bölcsiben, nyugodtabb õ is én is. Szóval meggondolandó.... de ez már más téma.
3. válaszoló: ha gyedbe érkezne a kistesó, akkor sem ugyanazt kapná, mert a tgyásnak akkor is lenne maximuma, 180 bérezett nap híján. A táppénz maximuma meg napi 6200, vagyis 186 ezer.


Ha GYED-en vagyok és születik egy második babám akkor hogyan alakul a pénz amit kapni fogok?

Ha valaki volt már ilyen helyzetben megköszönném ha megírná, hogy hogyan számolták a következ? babánál a TGYÁS és a GYED-et.

Legjobb válasz: Én is a "GYED-be szültem".Ezek után már csak a második gyerek után kaptam GYED-et

Én is a "GYED-be szültem".Ezek után már csak a második gyerek után kaptam GYED-et
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Azt esetleg még meg tudod mondani, hogy a második gyerek után ugyan annyi GYED jár mint addig, vagy annak csak valahány %-a?
A második gyermek után is ugyanannyi GYED jár mint az elsõ után, mert a GYED fizetésfüggõ. Legalább is 3 éve még így volt.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm neked a segítséget!

Ha GYED-en vagyok és most veszünk lakást (a férjem a hitelfelvevő), melyik banknál tudjuk felvenni a hitelt a legkedvezőbb feltételekkel?

Legjobb válasz: szia, ennyi infó alapján nem fogsz megfelelõ választ kapni. Ahhoz, hogy választ kapj (normálisat)a következõ adatok kellenek: férjed igazolható nettó havi jövedelme, Neked a gyeded. Milyen havi törlesztõitek, hiteleitek, kötelezettségeitek vannak. Ingatlan irányítószáma, ház vagy lakás? tégla vagy vályog? Hány gyerkõc van? Mekkora a vételár, mennyi a hitelösszeg és mennyi futamidõre vennétek fel. ha ezeket megírod, akkor meg tudom mondani, honnan érdemes ajánlatot kérni. :)

szia, ennyi infó alapján nem fogsz megfelelõ választ kapni. Ahhoz, hogy választ kapj (normálisat)a következõ adatok kellenek: férjed igazolható nettó havi jövedelme, Neked a gyeded. Milyen havi törlesztõitek, hiteleitek, kötelezettségeitek vannak. Ingatlan irányítószáma, ház vagy lakás? tégla vagy vályog? Hány gyerkõc van? Mekkora a vételár, mennyi a hitelösszeg és mennyi futamidõre vennétek fel. ha ezeket megírod, akkor meg tudom mondani, honnan érdemes ajánlatot kérni. :)

Ha GYED-en vagyok és felmondok, akkor a munkáltató köteles kifizetni a felhalmozódott szabadságom?

Tudom, hogy a törvényben is utánanézhetnék, de most nincs id?m böngészni, és hátha van itt valaki, aki volt hasonló helyzetben és éppen tudja. Köszi el?re is

Legjobb válasz: Hát gyed mellett nem tudom, de túl sokat ne várj, mert a tárgyévre esedékes szabikat váltják meg, vagyis max erre a 24 napra arányosítva, ami kb két lyukas garas lesz. :D Bár azért az sem mindegy, hogy sima munkavállaló vagy esetleg közalkalmazott vagy pl, bár fejbõl én se tudom, van-e különbség.

Hát gyed mellett nem tudom, de túl sokat ne várj, mert a tárgyévre esedékes szabikat váltják meg, vagyis max erre a 24 napra arányosítva, ami kb két lyukas garas lesz. :D Bár azért az sem mindegy, hogy sima munkavállaló vagy esetleg közalkalmazott vagy pl, bár fejbõl én se tudom, van-e különbség.
A kérdező hozzászólása: Nekem a fõnököm azt mondta, hogy valószínûleg megkapom, 60 napom van. Csak nem volt benne biztos, mert nem õ intézi a pénzügyeket. Közalkalmazott vagyok.
A 60 nap kb. reális, hiszen szabi a tgyás teljes idejére és a gyed elsõ évére jár. És igen, köteles a bentmaradt szabadságot kifizetni amikor felmondasz.

Ha GYED-en vagyok és igényeltem az adójóváírást, akkor azt havonta a GYED-del együtt kapom, vagy a következő évi adózásnál veszik figyelembe?

Kérem, csak olyanok írjanak, akik most vannak GYED-en és szintén kérték az adójóváírást, na meg talán jobban figyeltek nálam az ügyintézéskor! Köszönöm!

Legjobb válasz: Havonta kaptam, bár nekem a munkáltató a kifizetõ.

Havonta kaptam, bár nekem a munkáltató a kifizetõ.
Az adójóváírás jár. Azt kérded, hogy havonta vegyék figyelembe, így úgy is kapod: havonta a gyededdel együtt. Ha nem kérded volna, akkor kérhetnéd adóév végén.
Ha már kérted, akkor egyértelmûen havonta fogod kapni. Két lehetõség van alapból: 1. nem kéred, és jövõre a bevallással egyidejûleg kéred, 2. kéred, akkor pedig mindig havonta kapod.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Valamit itt nagyon elrontott az OEP, mert én is úgy tudtam, hogy ez havonta jár, és az elszámolásokon rajta is van, de az utalás épp annyival mindig kevesebb. Azt hiszem, megyek asztalt borogatni!
Csak gyes melett dolgozhatsz.
És akkor is csak akkor, ha már elmúlt egy éves a gyerkõc, akkor viszont akár napi 8 órában is lehet dolgozni.

Ha Gyeden vagyok és a férjem szeretné a második gyerekre (még magzat) is igényelni a családi adókedvezményt, akkor nekem kinél kell leigazoltatnom, hogy nem én veszem igénybe az adókedvezményt?

A gyedemet folyósító OEP-nél vagy a munkáltatómnál, akinél ugye fiz nélküli szabin vagyok szülés óta?

Legjobb válasz: Nálunk is a férjem veszi igénybe és nekem be kellett vinnem a papírt a munkahelyemre aláíratni és lepecsételtetni és utána vitte be a munkahelyére.

Nálunk is a férjem veszi igénybe és nekem be kellett vinnem a papírt a munkahelyemre aláíratni és lepecsételtetni és utána vitte be a munkahelyére.

Lehet abból bajom, ha GYED-en vagyok és közben árulok a Vaterán?

Mert ugye GYED alatt nem lehet személyesen munkát végezni, illetve keres? tevékenységet folytatni.

Legjobb válasz: Valóban kiadja, 800 ezer forint feletti vásárlási összeg esetén évente. Ha ennyit nem árulsz egy év alatt, akkor nem kell parázni, nem fog veled foglalkozni az apeh.

Valóban kiadja, 800 ezer forint feletti vásárlási összeg esetén évente. Ha ennyit nem árulsz egy év alatt, akkor nem kell parázni, nem fog veled foglalkozni az apeh.
Ha nem vallod be, akkor büntetnek, ha tudják, hogy nem vallottad be. Nyugodtan elhiheted, hogy erre nincsen kapacitása az APEH-nak. Nagyon egyszerû a dolog, ha kiszednek téged ellenõrzésre, és felhozzák a vatera dolgot (ennek az esélye kb. 0, 1%, vagy annyi se), akkor mondd, hogy a férjed vallotta be, õ meg adjon be egy önellenõrzést. Vagy mondd, hogy szívességbõl árultál a barátnõdnek. De mint említettem, ennek a lehetõsége kb annyira kicsi, mint hogy Mo-nak lesz tengerpartja:S
A kérdező hozzászólása: na, akkor most megint beparáztam :( igen, de a gyes mellett lehet dolgozni, keresõ tevékenységet folytatni, a gyed mellett pedig nem lehet
regisztrálj a férjed nevén. de szerintem sokan árulnak gyed alatt a vatera és a teszveszen
A kérdező hozzászólása: húú ez jó ötlet :) köszi!! hogy ez eddig nem jutott eszembe :)
A kérdező hozzászólása: én úgy tudom, hogy 800 ezer után kell adót fizetni, (mert a bevételem 25 %-nak a 25%-a az adó, de 50 ezerig nem kell fizetni) viszont ! az ennél kevesebb bevételt is be kell vallani az adóbevallásban, vagyis be kéne. És ha nem vallom be, azért is büntetnek, nem?
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a választ! remélem igazad van :)
Annak az esélye hogy az apeh foglalkozik veled nem is olyan kicsi. Nekem egy ismerõsöm szokott eladni dolgokat a vaterán és nem vallotta be és bizony az apeh felkereste és büntetést is szabott ki. Pontos részleteket nem tudok, de érdemes megfontolni....
4 éve teszveszezek, 3 éve vagyok gyesen, sosem volt gondom belõle...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!