Találatok a következő kifejezésre: Ha Down-kóros baba, az (5 db)

Hogy lehet azt feldolgozni, ha Down-kóros baba születik?

Legjobb válasz: Nagyon, nagyon nehezen.Sajnos nekem 5 napos korában meghalt a down szindrómás kisfiam, gyomorfejlõdési rendellenesség miatt!A mai napig nem dolgoztam fel. 6 évvel késõbb ismét downos babát vártam, a kislánynak pedig szivfejlõdési rendellenessége is volt. Sajnos nem élte volna túl a születést.

Nagyon, nagyon nehezen.Sajnos nekem 5 napos korában meghalt a down szindrómás kisfiam, gyomorfejlõdési rendellenesség miatt!A mai napig nem dolgoztam fel. 6 évvel késõbb ismét downos babát vártam, a kislánynak pedig szivfejlõdési rendellenessége is volt. Sajnos nem élte volna túl a születést.
Borzasztó ilyeneket megélni. Csak azt nem értem, hogy a terhesség alatt egyáltalán nem derült ki, hogy beteg a baba?
Én az elsõ válaszoló vagyok. Sajnos nem derült ki a terhesség alatt, CSAK a szülés után! A következõ babánál a 15.héten derült ki a genetikai mintavétel során.
Elsõ válaszoló! Van másik gyereked a tragédiák után? Az orvosok tettek valamit 2 ilyen szörnyûség után, vagy csak a véletlenre fogták? Ne haragudj hogy faggatlak...
A downos kislánynál a nyaki redõ 5, 3 volt, ami nagyon magas.
Az elsõ válaszoló vagyok. Igen van 2 egészséges gyerekem. Az elsõ terhességem problémamentes volt, õ 12 éves fiú. A második kisfiú volt aki 5 napot élt. A harmadik terhességembõl szintén egészséges kisfiú született. Õ 5 éves. A negyedik terhességem 14 hetesen elhalt méhen belül, oka ismeretlen. Az 5. terhességem volt a downos kislány. Tavaly decemberben. Az downos kisfiú 37. hétre született 3500 grammal. Afp jó volt, nyaki redõt még akkor nem néztek (2001-ben) Születése után egybõl megmondták down kóros. Ki sem engedték a korházból, mert a gyomra sem volt rendesen kifejlõdve, amit szintén nem vettek észre a terhesség alatt. Az utolsó terhességnél is sziven ütött a genetikai vizsgálat eredménye. 21-es triszómia vagyis down kór. Nagyon nehéz feldolgozni, érthetetlen számomra a mai napig. Vigasztal a 2 egészséges kisfiam. De még egy kislányt is szerettem volna, így 36 évesen nem tudom mennyi esélyem van rá....
Kedves Kérdezõ! Felmerült a gyanú, hogy down-os lesz a baba, vagy tán az iemrõsödnek?
A kérdező hozzászólása: Most látom, hogy öt napig élt. Nagyon-nagyon sajnálom. Egyáltalán hogy lehet ezt elviselni?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Kedves elsõ válaszoló! Az elsõ babánál csak szüléskor derült ki? Ha nem haragszol, megkérdezhetem, milyen volt vele az AFP, nyaki redõ, és hogy milyen súllyal született? És hogy viselkedett az elsõ hetekben?
Szia! Most láttam a kérdésedet csak. Down szindrómás a babád, vagy az ismerõsödé? Nekem a kisfiam Down szindrómás. Ha gondoljátok, keressetek meg priviben, tudok egy-két dolgot, ami megkönnyíti az életeteket :)

Miért van az, hogy valakinek csak a szülés után veszik észre ha down kóros a baba?

Most volt az rtl hírekben.Ez mit?l lehet?

Legjobb válasz: A Down kór ügyében biztos választ csak a magzatvíz vizsgálat ad. Ezt nem végzik el automatikusan mindenkinél, csak indokolt esetben. Az összes többi vizsgálati módszer (ultrahang, tarkóredõ, integrált teszt) csak valószínûsíti, hogy nincs baj. Az ultrahangos diagnosztika egy külön szakterület amihez igazán profi módon kevés ember ért az országban. Szó sincs arról, hogy valakinek azért születik beteg babája, mert nem jár rendesen terhesgondozásra. Maga a terhesség egy nagy kockázat vállalás. A kismamák többségénél akkor sem lenne semmi gond ha nem végeznének semmilyen szûrõvizsgálatot. A magzatvíz vizsgálatot kivéve egyik módszer sem 100 %-os biztonságú, sajnos vannak néhányan akiknek nincs szerencséjük. Jelenlej ennyire képes az orvos tudomány, néhányan sajnos a hiba százalékba esnek.

A Down kór ügyében biztos választ csak a magzatvíz vizsgálat ad. Ezt nem végzik el automatikusan mindenkinél, csak indokolt esetben. Az összes többi vizsgálati módszer (ultrahang, tarkóredõ, integrált teszt) csak valószínûsíti, hogy nincs baj. Az ultrahangos diagnosztika egy külön szakterület amihez igazán profi módon kevés ember ért az országban. Szó sincs arról, hogy valakinek azért születik beteg babája, mert nem jár rendesen terhesgondozásra. Maga a terhesség egy nagy kockázat vállalás. A kismamák többségénél akkor sem lenne semmi gond ha nem végeznének semmilyen szûrõvizsgálatot. A magzatvíz vizsgálatot kivéve egyik módszer sem 100 %-os biztonságú, sajnos vannak néhányan akiknek nincs szerencséjük. Jelenlej ennyire képes az orvos tudomány, néhányan sajnos a hiba százalékba esnek.
Ne legyél ideges, élvezd a terhességedet!Nem olyan sûrûn elõforduló betegség ez!Nem kell ilyenekkel foglalkozni!Eléggé felháboritó, de nem tehetünk ellene semmit!Neked kellemes babavárást kivánok!
Utolsó vagyok. Azért neked nem kell idegeskedned, tényleg nem olyan gyakori ez a betegség és nagy százalékban ki is szûrhetõ, de mivel csak a magzatvízvétel ad 100%-os eredményt, vizsgáltasd ki, ha az megnyugtat. Nem írtad hány hetes kismami vagy. Boldog babavárást!

Ha Down-kóros a baba, az már a fogantatás pillanatában eldől? És mi vezet Szellemi fogyatékossághoz?

Nagyon aggódom mindenen. 15 hetes vagyok.

Legjobb válasz: Szia ha voltál 12 hetesen ultrahangon ott már nézték a nyaki redöt most 16 hetesen lesz az AFP és ott teljesen kiszürik ha esetleg beteg a baba de nyugodj meg nem lesz semmi baj 23hetes kismama:))

Szia ha voltál 12 hetesen ultrahangon ott már nézték a nyaki redöt most 16 hetesen lesz az AFP és ott teljesen kiszürik ha esetleg beteg a baba de nyugodj meg nem lesz semmi baj 23hetes kismama:) )
A kérdező hozzászólása: Igen, voltam 12. heti uh-on, 1, 8 mm lett a nyaki redõ.
Az teljesen jó érték ne izgulj:) ) elsö válaszolo:)
Szia! A Down kórt ki fogják szûrni. Szellemi fogyatékossághoz pedig nagyon-nagyon sok minden vezethet, pocakon belül, szülés közben, és a pocakon kívül is, nagyon gyakran rajtunk kívülálló ok. Ne izgulj, könnyû leírni, de én is aggódom sok minden miatt, mert sajnos nagyon sok más minden lehet ezeken kívül is, amikrõl jobb, ha nem is tudunk! Egészséget, és sok boldogságot magunknak! :-)
Szíja!Ha nagyon agódsz, csináltas Integrált tesztet.Nagyon sokk betegségek kitud szûrni, igaz nem ólcsó de meg éri 35 FT.Én meg csináltattam, igy vagyok nyugis.19 hetes kismami
Ha Down-kóros a baba, az már a fogantatás elsõ pillanatában eldõl, ugyanis az ilyen fokon sérült babáknak eggyel több kromoszómájuk van, ez okozza a fogyatékosságukat. Tehát ez egy veleszületett rendellenesség. Fogyatékossághoz a szerzett rendellenességek is vezethetnek, ezek kiváltó okai lehetnek méhen belüli sérülések, szülési sérülések, baleseti sérülések, stb... A Down kór genetikai zavar: a te értéked teljesen normális, egészséges a babád. Ne nyugtalankodj (fõleg emiatt), mert ha gerjeszted magad, az a babádra is rossz hatással van!


Ha a baba Down-koros az mar a szuletesekor kiderul?

Aggodom magam miatt a terhessegem alatt vegeig Down koros gyerekekkel talalkoztam ahova mentem ott voltak minden ejszaka remalmok gyotortek de a lelkem melyen ereztem hogy semmi gond makk egeszseges babam lesz.Igy is lett de valahogy azota is keresem benne neha szinte elsirom magam. Pedig csogaszep egeszseges kisfiu:)Szerintetek normalis vagyok?Lehet hogy kozre jatszik hogy kulfoldon elek tavol a csaladtol segitsegem csak a ferjem aki imad minket.Vagy tul sokat vagyunk egyedul a babaval.

Legjobb válasz: Elõször is számolj le a Down-kóros rémképeiddel.A Down-kór születéskor látszik,vagy amikor a baba buksija már helyre áll,mert ugye a szülõcsatornában kicsit eldeformálódik. Ezt fejben kell lemeccselned magaddal.

Elõször is számolj le a Down-kóros rémképeiddel.A Down-kór születéskor látszik, vagy amikor a baba buksija már helyre áll, mert ugye a szülõcsatornában kicsit eldeformálódik. Ezt fejben kell lemeccselned magaddal.
Szerintem ne idegesítsd magad, a Down kór magyar megfelelõje mongoloid idiótizmus, látszik a mandula vágású szem a megszélesett orr, a nyelv kilóg általában a szájból, és ezek csak a külsõ jelei, örülj a kisfiadnak és ne legyenek negatív gondolataid!!! légy boldog!
A Dawn-kór annyira jellegzetes külsõ jegyekkel jár, hogy már születéskor is világosan látszik. Ha akkor rendben volt minden, azóta nem lett Dawn-kóros a babád, ez tuti. Valóban a fejedben kell rendberaknod a dolgokat!
A kérdező hozzászólása: Koszi, erre szamitottam:( lehet hogy kornyezetvaltozas kell, 2 het es Magyarorszagon leszek vegre a csaladdal:)
Sõt, sokszor már terhesen is látszik, ha a baba Down szindrómában szenved. Anyukám gyógypedagógus, én már sok ilyen gyereket láttam, kisbabákat is. Bár babakorban még olyan nagyon nem látszik, de nem nehéz akkor sem észrevenni a legjellegzetesebb ismertetõjeleket. Ahogy elõttem is írták, mandulavágású szem, lapos orr, elõreugró homlok. Ha a te babáddal minden rendben van, akkor nincs miért aggódni, és különben is már szóltak volna, ha valami baj lenne.
Szia.A down szindrómát 12hetes terhesen már megtudjáp állapítani mikor mész a nyakredõ vastagság vizsgálatra.
Szerintem normális vagy, és hidd el abban, hogy így érzel és õrlöd magad, nagyban közrejátszik az, hogy egyedül vagy távol a családodtól. Nekem a családom itt van mellettem mégis sokszor olyasmiken gondolkodom, olyasmiket csinálok amit nem gondoltam volna soha, hogy kijohetnek belõlem. És minden nap sírok egy sort. Aztan helyrejovok. Nem írtad mekkora a fiacskád, de gondolom még elég elején lehettek. Majd mikor kicsit jobban kialakul az életetek, biztos jobban érzed majd te is magad. Kitartást kívánok Neked és minden anyukának! Nem könnyû feladat annak lenni, de syép :-)
Én ugyanezt találtam ki a kórházban, mert azt mondták a babám nem aktív (nem sírt a fürdetésnél). Nyújtogatta a nyelvét és mandulavágású a szeme. Mellettem ott volt az egész család és a férjem. Mindenki hülyének nézett, de ezek valós félelmek voltak. Nem vagy egyedül:) Kislányom most 3 hónapos, és õ a leggyönyörûbb a földön, és makk egészséges:) Nálatok is minden oké! Puszi

Ha látszik az ultrahangon a baba orrcsontja, akkor tuti biztos, hogy nem Down-kóros?

Van olyan, akinek látható volt a baba orrcsontja és mégis Down-os lett a baba?

Legjobb válasz: Szerintem csak ebbõl nem lehet messzemenõ következtetéseket levonni. Tarkóredõt is mérnek, az mennyi lett? Ne aggódj! Késõbb még lesz több ultrahang, ott is sok mindent néznek. Meg el tudsz végeztetni vérbõl bizonyos teszteket, amik elég jól kiszûrik a betegségeket (többek között a down-szindrómát is). Nem tudom ebben a korai terhességi idõben hogy hívják ezt a vizsgálatot, nekem késõbb volt az quartett-teszt volt. Ha ideges vagy, akkor csináltass ilyet, fizetõs, de megnyugszol!

Szerintem csak ebbõl nem lehet messzemenõ következtetéseket levonni. Tarkóredõt is mérnek, az mennyi lett? Ne aggódj! Késõbb még lesz több ultrahang, ott is sok mindent néznek. Meg el tudsz végeztetni vérbõl bizonyos teszteket, amik elég jól kiszûrik a betegségeket (többek között a down-szindrómát is). Nem tudom ebben a korai terhességi idõben hogy hívják ezt a vizsgálatot, nekem késõbb volt az quartett-teszt volt. Ha ideges vagy, akkor csináltass ilyet, fizetõs, de megnyugszol!
Pont pár hete olvastam, hogy az orrcsont hiánya 60-70%-ban fordul elõ Down szindrómánál. Azt is olvastam, hogy a tarkóredõ+orrcsont+afp+vérteszt(hcg és papp valami) már 95%-os biztonsággal zárja ki a down kórt.
Szerintem inkább a vastag tarkóredõ a mérvadó.Nálunk vastag volt és down-os volt a babám.Az orrcsontról csak mismásoltak a dokik pedig rákérdeztem többször is hogy megvan e.
Szia, 19.58-as vagyok, 3.9mm volt a tarkóredõ, 20.héten minden látszódott az ultrahangon ami jellemzõ erre a betegségre külsõleg.Rövidebb combcsontok, vesemedence tágulat, folyadékcsik a szivben, aminek nem kéne ott lennie stb...
Kedves 22.16-os! 31 éves voltam.Nem hordtam ki a babát, mikor a magzatviz eredménye egyértelmûen mutatta hogy baj van, megszakittattam a terhességet a 20.héten.Testileg-lelkileg borzalmas volt :( Most a 2. babámat várom, 32 éves vagyok, Õ minden vizsgálat szerint egészséges.37 hkm
19 58 mennyi volt a vastag tarkóredõ?
Tuti biztosat uh alapján nem mondhatnak, de én minden ezzel foglakozó oldalon azt olvastam, hogy az orrcsont megléte nagyon is megnyugató tényezõ. A downos babáknak a korai idõben (pl a 12 hetes uh-on) még nem nagyon látszik.
Kedves utolsó! Mi lett, megszülted a babát? Én anyira nem tudom, mit tennnék ilyen helyzetben! Hány éves voltál?
Hat amit felsoroltak 4-5 összetevö az a majdnem szaz % nem down -kor, de az orrcsont meglete valoban nagyon biztato, mert a downos babaknak csak a 15-16 ik heten kezd latszani. De menj el szüresre, az megnyugtat.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!