Találatok a következő kifejezésre: Ha úgy be a szülés, (16 db)

Holnap leszek 40 hetes 10 napos és azt mondta a doki, hogy ha addig sem indul be a szülés akkor be kell menjek a korházba, de már úgy, hogy ottmaradok. Mire számíthatok?

... félek

Legjobb válasz: szia! örülj,hogy eddig még nem fektettek be!Itt nálunk ha betöltötted a 40.hetet, be is kell feküdni! :( Valószínûleg minden nap meg fognak vizsgálni, ha jól tudom 2 naponta magzatviz színt néznek. Napi 2x nst és vérnyomásmérés. Különösebben semmit nem fognak csinálni ezeken kívül, ezektõl pedig ne félj! Már ismered ezeket a vizsgálatokat gondolom! Egyébként nem hiszem hogy sokat fognak várni,max.4 nap és meglesz a babád,mert gondolom 14 napi túlhordás esetén megindítják a szülést. Megindíthatják a szülést oxitocin infúzióval is, vagy burokrepesztéssel,bár hallottam különbözõ zselékrõl is. Gondolok rád, kitartás, nem lesz semmi gond, beszélj a babádhoz hogy bújjon ki minnél hamarabb!!! Könnyû szülést kívánok és jó egészséget!! :) 39 hetes kismami

szia! örülj, hogy eddig még nem fektettek be!Itt nálunk ha betöltötted a 40.hetet, be is kell feküdni! :( Valószínûleg minden nap meg fognak vizsgálni, ha jól tudom 2 naponta magzatviz színt néznek. Napi 2x nst és vérnyomásmérés. Különösebben semmit nem fognak csinálni ezeken kívül, ezektõl pedig ne félj! Már ismered ezeket a vizsgálatokat gondolom! Egyébként nem hiszem hogy sokat fognak várni, max.4 nap és meglesz a babád, mert gondolom 14 napi túlhordás esetén megindítják a szülést. Megindíthatják a szülést oxitocin infúzióval is, vagy burokrepesztéssel, bár hallottam különbözõ zselékrõl is. Gondolok rád, kitartás, nem lesz semmi gond, beszélj a babádhoz hogy bújjon ki minnél hamarabb!!! Könnyû szülést kívánok és jó egészséget!! :) 39 hetes kismami
Nekem az orvosom szex-et javasolt a párommal, mert a spermában vannak olyan anyagok, amelyek beindítják a méhösszehúzódásokat! Próbálkozzatok még meg vele, bár lehet már túl vagytok rajta! :) Könnyû szülést
Arra, hogy ottfognak, tehát minden cuccodat vigyed. Felvesznek, kivizsgálnak és megindítják a szülést, általában másnap reggel. BArátnõm reggel 6-kor megkapta a beöntést, 7-kor bekötötték az infúziót. Onnan kezdve feküdni kell, nem ehetsz, nem ihatsz, és meglesz a babád valamikor aznap.-) Ne félj, nincs mitõl!! Ha valakit szeretnél magad mellé, ott lehet veled végig!
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat. Még nem vagyunk túl rajta, nem nagyon próbáltunk semmit ki eddig, mert szerettük volna ha magától indul be, ráadásul a fertõzésektõl is félünk, mert nem tudom ment-e már el a nyák vagy sem, ugy-e azt nem mindig lehet észrevenni.

Ikreket várok! Ha idő előtt indul be a szülés és mentőt kell hívni akkor hova visz be? A Bajcsyhoz tartozom de ott nincs koraszülött osztály. Akkor ugye oda visznek ahol van kora szülött osztály pl sote I-II?

Legjobb válasz: Igen, valószínû. Én a SOTE II-n szültem kétszer és sajnos a koraszülött osztályon is jártunk (bár idõre jött, csak más volt a gond), és teljesen rendben van, ne izgulj. Jó helyen leszel ott is. Sõt és nem is értem (jó értem, nincs rá pénz), hogy hogy lehet kórház PIC nélkül. Normál terhesség és szülés után is alakulhatnak nemvárt dolgok. Jobb, ha olyan helyen szül az ember, ahol ezek az eszközök és a segítség rögtön kéznél vannak.

Igen, valószínû. Én a SOTE II-n szültem kétszer és sajnos a koraszülött osztályon is jártunk (bár idõre jött, csak más volt a gond), és teljesen rendben van, ne izgulj. Jó helyen leszel ott is. Sõt és nem is értem (jó értem, nincs rá pénz), hogy hogy lehet kórház PIC nélkül. Normál terhesség és szülés után is alakulhatnak nemvárt dolgok. Jobb, ha olyan helyen szül az ember, ahol ezek az eszközök és a segítség rögtön kéznél vannak.
A kérdező hozzászólása: A lányomat ott szültem, nekem sem volt vele semmi bajom.Bár õ nem volt PIC-en de láttam az osztályt.Csak azóta elköltöztünk és nem oda tartozunk.:(
A Honvéd Kórházban(volt MÁV) is van PIC. Oda is vihetnek. Ez attól függ, hol van hely két pici babának. Ilyenkor, amíg robog értetek a mentõ, fölhívják az un. központi ágynyilvántartót, és megtudakolják, melyik III. kategóriába tartozó PIC-en van két szabad inkubátor. Kívánom, hogy ne legyen rá szükség!!!!

Ha az elsőnél úgy indították be a szülést, akkor elképzelhető hogy a másik babánál is be kell indítanni?

38 hetemet kedden töltöm,és nagyon félek attól hogy nemfog természetessen beindulni a szülés.Az els? babával 38 órát szenvettem.Köszönöm a válaszokat.

Legjobb válasz: Szerintem semmi köze a kettõnek egymáshoz. Az, hogy az elsõt hogy szülted, nem befolyásolja a második születését. A legfontosabb az lenne, hogy ne így állj hozzá, ne azt várd, ami akkor ovlt. Határozd el, hogy ez egy könnyû és gyors szülés lesz!! Hidd el, az agyad a legnagyobb úr, és amit mondogatsz magadban, a tested annak fog engedelmeskedni! TEhát csak pozitívan!!! És ha indítani kell, az még nem a világ vége...

Szerintem semmi köze a kettõnek egymáshoz. Az, hogy az elsõt hogy szülted, nem befolyásolja a második születését. A legfontosabb az lenne, hogy ne így állj hozzá, ne azt várd, ami akkor ovlt. Határozd el, hogy ez egy könnyû és gyors szülés lesz!! Hidd el, az agyad a legnagyobb úr, és amit mondogatsz magadban, a tested annak fog engedelmeskedni! TEhát csak pozitívan!!! És ha indítani kell, az még nem a világ vége...
Ne félj!Nekem a második szülést beinditották, és hamar meg lett a babám kb:2óra allatt vajúdással eggyütt.Sok sikert és könnyü szülést kívánok neked!
Én is ebben a cipõben jártam. Nagyon féltem, mert az elsõvel rengeteget szenvedtem(indítani kellett). 9 hete született meg a második babám és úgy, ahogy a nagy könyvben meg van írva, mindenféle segédeszköz ill. gyógyszer nélkül. Van abban valami igazság, hogy fejben dõl el az egész, úgyhogy nyugi, és bízz magadban és a babádban. Üdv: egy boldog kétgyermekes anyuka
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, kicsit nyugotabb vagyok.És mindenkinek boldog babavárást, és könnyû szülést.


Ha úgy indul be a szülés, h nem ment le a hasam, akkor hosszabbítja ez a vajúdás idejét, mert még be kell feküdnie, meg kell találnia a kiútat kifele?

Legjobb válasz: Nekem se ment le a hasam, mikor spontán beindult a szülés, és 3,5 óra alatt megszültem.

Nekem se ment le a hasam, mikor spontán beindult a szülés, és 3, 5 óra alatt megszültem.

Ha úgy indul be a szülés, hogy elfolyik a magzatvíz (és utána jönne a fájások), akkor hosszabb a vajúdás, mintha fájásokkal indul?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Ez érdekes sokat gondolkozom rajta én is, mert egyrészt elvileg ha burkot repesztenek a vajúdás során attól a folyamat meggyorsulását várják. Másrészt nekem ahány ismerõsömnek így indult a szülés mindnek órákat kellett várnia még mire fájásai lettek volt akinek nem is jelentkeztek fájások, csak oxitocin bekötése után. Nekem 3 gyerekem van ebbõl 2 indult fájásokkal, a harmadiknál elment a magzatvíz de onnantól 2 óra múlva meglett tehát nekem pont hogy felgyorsította az egészet. Nehéz ezt megmondani elõre.

Ez érdekes sokat gondolkozom rajta én is, mert egyrészt elvileg ha burkot repesztenek a vajúdás során attól a folyamat meggyorsulását várják. Másrészt nekem ahány ismerõsömnek így indult a szülés mindnek órákat kellett várnia még mire fájásai lettek volt akinek nem is jelentkeztek fájások, csak oxitocin bekötése után. Nekem 3 gyerekem van ebbõl 2 indult fájásokkal, a harmadiknál elment a magzatvíz de onnantól 2 óra múlva meglett tehát nekem pont hogy felgyorsította az egészet. Nehéz ezt megmondani elõre.
Én éjfélkor egy erõs fájásra ébredtem, a 2.-nál elkezdett bugyogni a magzatvíz, rögtön 3-5 perces fájások jöttek (elõtte való nap azért éreztem gyenge fájásokat, de azt hittem ezek csak erõsebb keményedések), hajnali 5.10-kor a kezemben volt a baba. A dokira úgy kellett rácsörögni, hogy hol van már, de épp odaért a kitolásra. :) Elsõ baba, azt mondják, ez nagyon jó idõnek számít elsõre.
Nekem frissek az élményeim :) Fél 11-kor elfolyt a magzatvizem 11-kor bent voltunk a kórházba. Fájásaim elõszõr nem voltak utána 1 órára kezdõdtek emészt elég gyengén. Fél 5-kor kaptam oxitocint hogy erõsebbek legyenek mert a baba feje nagyon fent volt még. Az oxitocintól olyan fájásaim lettek hogy látni nem láttam. 11:46-kor született meg a kisfiam 37+1 naposan 5 napja :)
Nekem éjjel 3/4 3-kor folyt el a magzatvíz. Fájásokat 1/2 7 körül kezdtem érezni. A baba 1/4 6.-kor született. Nagyon durva szülés volt, egy rakás oxyt kaptam, h táguljak. :( A doki azt mondta, h az az oka, h elõbb a magzatvíz folyt le.
Nekem fél 6-kor folyt el a víz (bár elég kevés), a fájások pedig fél 8 körül kezdõdtek (maguktól, nem kaptam oxit, és egybõl 3-4 percenként jöttek). Fél 11-kor pedig megszületett a babám. Az elsõ igazi fájástól számítva 3 óra alatt meglett.
Nekem negyed 1-kor folyt el a magzatvíz, kb 2-kor jöttek a fájások és fél 6-kor született meg a kisfiam. A fájásoktól csak 3 és fél óra.
Nekem az elsonel egy ora fajas utan folyt el a magzatviz, 7orara lett meg a baba. Amikor fajasokkal indult, akkor mentem be amikor 5percesek voltak, 2orara lett meg a baba, burokrepesztesre fel orara ra. Otta azt mondtak ha burkotrepesztenek, akkor fel-1ora es baba kint van.
Nekem elsö lányomnál volt pár fájás amik igen erösek voltak majd elfolyt a magzatvíz. (épp a korházban voltunk) majd 4 órával késöbb meglett a lányom. másodiknál éjszaka eldurrantam úgy hogy elötte egy fájásom sem volt. majd már leakart szakadni a hátam és 3 órával késöbb megvolt a második lányom.
Általános szabály nincs.De azt szokták hangoztatni, hogy a száraz szülés nehezebb, vagy ha elfolyik a víz nem mindenkinek jönnek a fájások.Aztán kinek így, kinek úgy:) Nálunk is víz folyt el, nehezen lettek fájások, nem tágultam, császár lett.
Szerintem nem lehet általánosítani. Nekem az elsõ szülésemnél elõször elfolyt a magzatvíz, a fájások kb. másfél órával késõbb kezdõdtek. De ettõl nem lett hosszabb a vajúdás. Du. fél kettõ körül folyt el a víz, 3-körül kezdõdtek a fájások, és este fél nyolckor született meg. A másodiknál is ezzel indult, de mivel azt indítani kellett, ezért nem mérvadó. (Ott egyébként kb. 3 órát vajúdtam, de mivel elakadt, sürgõsségi császár lett belõle.)
...ekkor mar a szules elindul, nalam 1/2 12-kor ment el a magzatviz, s 1-kor mar megszuletett a baba pl. ket ilyen szulesem volt, keves fajdalommal, viszont nagyon sokat setaltam, lepcsoztem a szulesek elott.
Szerintem erre nincs általános szabály. Nekem elfolyt a magzatvíz, de a fájások nem jöttek...a kórházban kaptam mindenféle "jót", hogy beinduljanak a fájások, és lassan be is indultak, de ki tudja mi lett volna rásegítés nélkül. Aztán fél nap alatt sem tágultam, úgyhogy császár lett a vége. De mint írtam, ez nem általános dolog. Mindenkinél másképp alakul, akár fájással, akár magzatvíz-elfolyással indul a szülés. Mondjuk azért szívesen megtapasztaltam volna, hogy mi lett volna akkor, ha fájásokkal indult volna.
Elõzõ vagyok, de a mellettem levõ vajúdóból hallottuk, hogy mondja valaki, hogy "elfolyt magzatvíz, fájás nélkül" õ azt hiszem oxit is kapott, szóval nincs általános recept. Nekem is friss, 4 hetes élmény. :)

Ha nem indul be a szülés és úgy megyek be a kórházba, hogy mára vagyok kiírva, de beutalom nincs akkor is fogadnak? Mi a teendő várjak hétfőig és menjek dokihoz vagy holnap a kórházba?

Nincs beutalom,de mára voltam kiírva.Semmi jele hogy jönne a pici,a nyákdugó távozgat már három napja.

Legjobb válasz: Szerintem, ha nem mondták, hogy menjél be, akkor holnap még ne menjél, elég lesz hétfõn is.

Szerintem, ha nem mondták, hogy menjél be, akkor holnap még ne menjél, elég lesz hétfõn is.
Mindenképp menjél be, mert a magyar protokoll szerint a betöltött 40. héttõl naponta kell ctg-re menni. Én is bementem és ott is maradtam, mert úton oda beindult a szülés:)
Szerintem is menjél. Ilyenkor már megnézik, hogy tiszta-e a magzatvíz, nem kakilt- e bele a baba. Én legalább is mennék a magam megnyugtatására, nameg a babó egészsége miatt.. Én majdnem két hetet ráhordtam és tök zárt volt a méhszájam, képzelheted tiszta para voltam, hogy nem tudták megnézni, hogy nincs e gond a magzatvízzel. De ha ela nyákdugó, szerintem bármikor beindulhat. Lehet már az éjjel. Szép szülést!
A kérdező hozzászólása: Csak a nõvérke mondta, hogy menjek be a doki nem szólt.Mikor utóljára voltam ctg-én akkor mondta.
Én három nappal a kiirt idõ után szültem, de nem fektettek be azon a napon. Csak minden nap ctg. Sõt 2 nappal elõtte már kezdem tágulni, de mivel nem folyt el a magaztviz, senki nem izgatta magát, igy én sem.

Ha iszonyúan megijedtek, úgy hogy a gyerek is elkezd rúgkapálni, ugye nem indíthatja be a szülést? 37 hetes vagyok.

Frászt kaptam, már nem ver úgy a szívem, a babám is nyugisabb, csak egy picit fáj a hasam. A dokim a héten szabin van... 3. baba.

Legjobb válasz: Igyál egy kis konyakot. Nem vicc, kolléganõm nagy hassal karambolozott, sírva hívta a doki, aki ezt javasolta neki.

Igyál egy kis konyakot. Nem vicc, kolléganõm nagy hassal karambolozott, sírva hívta a doki, aki ezt javasolta neki.
A kérdező hozzászólása: Véletlenül rossz kategóriába írtam.
Hát én biztos nem innék alkoholt.... A stressz elvileg beindíthatja a szülést, de ne aggódj, biztos minden rendben lesz!!!!! :)

Milyen ha úgy indítják be a szülést és nem a magától indul meg?

Legjobb válasz: oxitocint adnak, ami fokozza a méhösszehúzódásokat, így sûrûsödnek a fájások, és hamarabb megindul a szervezetben a tolási rész.

oxitocint adnak, ami fokozza a méhösszehúzódásokat, így sûrûsödnek a fájások, és hamarabb megindul a szervezetben a tolási rész.
En oxitocint kaptam es olyan eros fajasaim voltak hogy a doki megynyugtatott hogy ha meg akarok babat ne feljek mert normalis korulmenyek kozott nem faj igy.Most a masodikat varom es kivancsi vagyok milyen lesz.
Oxitocinnal lehet, hogy gyorsabb, de sokkal intenzivebbek, erosebbek a fajasok. (Ezt a doki mondta nekem) Amugy alkati kerdes, hogy ki mennyi ideig vajudik. En konkretan reggel 8-kor ebredtem fajasokra, de delutan 3-ig meg nagyon jol elvoltam. Este 6-kor folyt el a magzatviz, es ejjel 1-kor szuletett meg a kisfiam. Szerintem amugy ez a gyakoribb, nem pedig a napokig vajudas.
Szia! Nekem indított szülésem volt. Az orvosom zselét helyzett fel de.11-kor, 13 óráig megfigyelésen voltam, majd visszamentem a szobába, 14 órától kezdõdtek a fájások (elviselhetõek voltak), majd 15 órától elég keményen jöttek a fájások, hooszú ideig tartottak, sûrûn követték egymást:( visszamentem (csoszogtam) a szülõszobára, és 16.40-kor meglett a lányom:) :) A fájások hosszabbak és fájósabbak voltak, mint az elõzõ szülésemnél, az orvos azt mondta, hogy az indított szülés fájdalmasabb, de gyorsabb. Igaza lett:) :) Ma 1 éves a kicsi lányom:) :) Minden jót neked:)
nálunk a kórházban elõször adnak méhszájpuhítót. én 2x is kaptam, de sajnos nem hozta meg a kívánt eredményt. (4 ujjnyira voltam nyitva tõle, még 9 óra eltelte után is, csak 5 perces fájásaim voltak 1, 5 napig.) burkot repesztettek meg kaptam oxitocint.
kicsit hülyén magyaráztam, de remélem a lényeget kivetted belõle:-)
semmilyen különbség nincsen érzésileg benne, csupán az, hogy nem "szenvedsz" annyit. van akinél napokig eltarthatnak a 8-10 perces fájások anélkül, hogy sûrûsödnének. ilyen esetekben szoktak oxitocint adni, mert a kismama annyira kimerül két nap alatt, hogy nem bírja. fõként, hogy közben beöntést kap, és nem ehet, nem ihat esetleg!
A kérdező hozzászólása: És melyik gyorsabb?Vagy ez változó?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenki válaszát!
Én 2 hete szültem, inditották. Reggel fél 7-tõl másnap délelõtt 10.-ig tartott. Ezalatt 2 percenként voltak 2, 5 percig tartó fájásaim. Soha többé nem engedném, hogy inditsák.
Az elõzõnek. Uram Isten, jól értettem? Több mint 24 órán át? Hát azt nem tudom, hogy lehet kibírni. Nekem is indították, de így 2 óra alatt megvolt a baba. De a végén már nem tudtam magamról, tényleg, kiestek dolgok, hogy mik történtek velem. Én is úgy hallottam, hogy az indítás gyorsabb, de fájdalmasabb. De nekem muszáj volt, mert elfolyt a víz, és nem voltak fájások. Nekem azt mondta a doki, hogy a málnalevél teától, mert az izomlazító hatású, és azért nem indultak el a fájások spontán. Hát, majd remélem a második jobb lesz.

Honnan tudhatom meg hogy meddig várnak a szülésmeginditással, és mennyivel elötte fektetnek be a ha minden rendben van csak nem indul meg? A joslofájások elmulhatnak, ugy hogy nem indul mega szülés, de akkor mikor lessz baba (39hetes vagyok)?

Pécsen az édesanyák utján fogok szülni,mi ott a rendszer mikor fektetnek be,mennyit várnak az inditással?Szült ott valaki igy,kérem irjon nekem ,ire számithatok??FONTOS LENNE KÖSZÖNÖM ELÖRE IS!!

Legjobb válasz: A kíírt napra mindenképp be kell feküdni,ha nem indul be a szülés állapotodtól függõen,otthon v.a kórházban ráhúzhatsz max.2 hetet.

A kíírt napra mindenképp be kell feküdni, ha nem indul be a szülés állapotodtól függõen, otthon v.a kórházban ráhúzhatsz max.2 hetet.
Kérdezd meg a dokidat, ha nincs fogadott orvosod, akkor éppen azt, amelyik kéznél van.Barátnõ azt sem tudta mi az a jóslófájás, amíg be nem indult neki a szülés.Nekem meg hetekig voltak.Majd akkor lesz baba, amikor õ úgy gondolja.Amúgy egy hetet minimum várnak, de van ahol kettõn túl is , ha minden rendben van.(Nem pécsett szültem, de ez az általános.)
A kérdező hozzászólása: Tényleg be kell feküdni a kiirt napn a korházba ha nem indul meg a szülés?Csak arra a napra vagy a szülésig bent kell maradni?
Szia! Nálam a kiírt napon még nem kellett befeküdnöm, csak pont egy hét múlva. És még egy hetet hagytak volna (ha a baba még nem akar jönni) a szülésig, csak magas lett a vérnyomásom, és meg kellett indítani a szülést. Nálam egyáltalán nem voltak jóslófájások, és még a hasam sem erszkedett le, az én lányom nem nagyon kívánkozott ideki:) )
Én teljesen zárt voltam és mivel aug.20.-ára volt kiírva a szülés nem szerettem volna a kórházba tölteni.Akárhogy könyörögtem a dokinak azt monta, hogy aznap kötelezõ, szabály, de ha nem lesz semmi hazamehetek. de mindegy, mert 18.-án jöttek a fájások, 19.-én megszültem úh.20.-án már a babával néztem az ablakból a tüzijátékot.:-)

Akkor mi van ha haratba fekszik a baba es nem fordul be? Ugye hagynak azert vajudni par orat? Nem akarom, hogy csak ugy kivegyek, hogy nem legyen szules elemnyem egy kicsi sem.

Legjobb válasz: Ezt az orvosoddal kell megbeszélned. Õ látta a képeket a baborol õ tudja, h te milyen állapotba vagy. De úgy tudom, h ha felnyulnak be tudják igazítani a babát csakhát kérdés vállalja e a doki a kockázatot.

Ezt az orvosoddal kell megbeszélned. Õ látta a képeket a baborol õ tudja, h te milyen állapotba vagy. De úgy tudom, h ha felnyulnak be tudják igazítani a babát csakhát kérdés vállalja e a doki a kockázatot.
Császármetszésre csak akkor kerül sor, ha indokolt. A baba fekvésébõl a doki dönti el. Elsõsorban a természetes szülés az elsõ a dokiknak is. Ha viszont császározni akarnak, az a baba érdekében fontos.
Vajúdás után meg majd azt fogod gondolni de hü[email protected] voltam hogy miért nem mentem bele egybõl a császárba!!!
Hát pedig ha harántba fekszik akkor valószínûleg császár lesz. nekem 40 hetesen még forgolódott a leányzóm, volt hogy harántnak tapintották, és már rá írták a papíromra hogy másnap császár, de a picurkám megijedt, és gyorsan vissza fordult :) vagy a doki tapintotta rosszul, én ezt nem tudhatom...
A kérdező hozzászólása: Harantba fekszik hetfon kell bemennem es kedden csaszaroznak.... szultem mar igy tudoom milyen a vajudas :) mindenhol azt lehet olvasni/hallani ha nem vajudhat az anyuka, nem keszul fel a baba a szuletesre es egy sokknak eli meg...en inkabb vajudnek 2-3 orat rasegitessel, hogy a babamnak ne legyen akkora trauma a szuletese.
A harántfekvés a legveszélyesebb, azért nem hagynak vajúdni! Azért, mert nincs semmi a méhszájnál (se fej, se popsi), így ha elfolyik a magzatvíz, kisodorhatja a köldökzsinórt. A baba utána mozdul, és beszorítja a köldökzsinórt, saját magának okozva a bajt. Egy orvos. (akinek a babája szintén harántban feküdt és szintén császároztak) sajna, mert én 2 gyerekkel egyáltalán nem tudom milyen vajúdni, vagy szülni :(
Szia! Sajna nem fordult be a babam csucsul a hasamban! 39+5 vagyok holnap csaszaroznak! En is szivesen vajudtam volna hisz elso baba...iszonyuan felek!!! sok sikert a csaszarhoz!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!