Találatok a következő kifejezésre: Ha évek nem kapok (63 db)

Egy vakon született embernek, ha 15 vagy több év után megjön a látása, nem kap sokkot a színektől és "látványtól"?

Legjobb válasz: Van ilyen. Sokkot nem kap, de elõször nagyon nehezen tájékozódik a látottak alapján, azt külön meg kell tanulni. Még az egyik egyetemi elõadáson mesélt a prof egy olyan esetrõl, amikor valakit, aki születetten vak volt, huszonéves korában sikeresen megmûtöttek. Amikor már látott, az utcán még jó darabig becsukta a szemét, és inkább a kutyájával vezettette magát, mert nem érezte magát biztonságban, ha látott. Aki születésétõl fogva lát, annak természetes, hogy amit lát, abból mi van közelebb, mi távolabb, mi közeledik, mi távolodik stb., de ez egy frissen látónak egyáltalán nem evidens, meg kell tanulnia, szoknia.

Van ilyen. Sokkot nem kap, de elõször nagyon nehezen tájékozódik a látottak alapján, azt külön meg kell tanulni. Még az egyik egyetemi elõadáson mesélt a prof egy olyan esetrõl, amikor valakit, aki születetten vak volt, huszonéves korában sikeresen megmûtöttek. Amikor már látott, az utcán még jó darabig becsukta a szemét, és inkább a kutyájával vezettette magát, mert nem érezte magát biztonságban, ha látott. Aki születésétõl fogva lát, annak természetes, hogy amit lát, abból mi van közelebb, mi távolabb, mi közeledik, mi távolodik stb., de ez egy frissen látónak egyáltalán nem evidens, meg kell tanulnia, szoknia.
Szerintem sokkot nem kap, de biztos, hogy elõször nagyon rosszul lát, mivel az agynak meg kell tanulnia látni úgymond, mint pl. a mozgást is el kell sajátítanunk kicsikorban. Attól, hogy anatómiailag ép lesz a szeme pl. egy mûtéttõl, attól még egybõl nem fog tökéletesen látni. Csecsemõként köztudott, hogy kb. 20-30%-os a látásunk és az agy fokozatosan tanulja meg összehangoltan használni a szemeinket.
Nem tudom, lehet-e ilyen, de ha igen, szerintem is kaphat sokkot. Én pl. 5-6 dioptriás vagyok, elég rosszul látok. Gyerekkoromban szódásszifon szemüvegem volt, ami erõsen torzította az arcomat. Ha levettem a szemüvegem, egy nagyon szép kislányt láttam a tükörben, mert nem torzította az arcomat az üveg, ha felvettem, akkor csak egy szemüveges bagoly nézett vissza rám a tükörbõl. A fényképek szerint is egy nagyon szép kislány voltam, ha nem volt rajtam az a borzadvány. 6 évesen lettem szemüveges és 15 éves koromban kaptam végre kontaktlencsét. Na, akkor jött a sokk...Kontaktlencsével már nem is láttam magam olyan szépnek, mint ahogy az a rossz szememmel szemüveg nélkül tûnt a tükörben. Hozzá kellett szoknom ehhez az új archoz, a csalódáshoz...Volt egy kis sokk.
Eszmeráldán kívül én ilyet még nem hallottam, szerintem nincs is ilyen.
Engem mindig is a kíváncsiság hajtott elõre, így, ha vak lennék, tudni akarnám, milyen látni. A Bieber-féléktõl elõször sokkot kapnék, de talán a Rivotril segítene! :D Amúgy hirtelen nem is biztos, hogy tudná, mi az a szín. Külön meg kéne tanulnia. Te pl. hallasz, mégse tudod megkülönböztetni az "a" hangot a "g"-tõl (zene). Legalább, ha nõ lenne az illetõ, nem csesztetne, ha az okkerre is sárgát mondok! :D
Hogyne volna olyan, ne beszélj már hülyeségeket. Esmeraldanak is azért látott felnõtt korában, mert akkor találkozott egy szemorvossal, aki saját pénzén állta a mûtéti költséget. Már Esmeraldat kisebb korban is meglehetett volna mûteni csak nem volt rá pénze.
A kérdező hozzászólása: Köszönnöm a értékelhetõ választ és hogy nem tollkordtál!
Nagyon érdekes volna válasz olyantól akinek van ilyen élménye - de akár egy születet vak is - miképp értékeli amikor hall fényekrõl színekrõl. Néhány gondolat: A látás több mint a (pixel)látvány - a fizikai értelmében - hozzátartozik az agyi feldolgozás - az elvont belsõ látvány. Léterjön úgy is pl - ha olvasunk - látványmentes látás. Ilyen értelemben a vakoknak is van látásuk - alkotnak valamilyen képet a környezetrõl. Amikor látunk - dolgokat látunk - a látáshoz hozzátartozik a pixelhalmaz részeire bontása és értelmezése, elvont tulajdonságok és összefüggéseik rendezése. Ez egyébként valószínûleg a számítógépes látás alapvetõ megközelítésbeli problémája - a pixelhalmaz értelmezése - eléggé gyermekcipõben jár - nagyon konkrét dolgokat/formákat nagy munkával tudnak felismerni. Mi egy pillanat alatt látjuk egy macskáról, hogy egy macska mert nem a sikeresen kürülhatárolt pixelhalmazt transzformálgatjuk meg hasonlítgatjuk valami etalon macskaképhez - ami esetleg nem úgy görbíti a farkát ahogy a képen, hanem a mi etalon macskaképünk egy elvont tulajdonsághalmaz: szõre van, feje-farka van, mérete - és innentõl már talán még egyre célzottabban keresi agyunk a még szûkebb macska jellemzõket ami megkülönbözteti pl a kutyától. Egy másik gondolat: a született vaknak alighanem fogalma sincs arról mi hiányzik mert - amíg nincs mihez viszonyítani - késõbb hall arról hogy mások látnak a szemükkel és kitapintja a szemét ami nem lát - tud róla, hogy van ilyen. De nagy kihívás fogalmat alkotni benne arról, hogy mi fekete és mi a fehér... a hó fehér - aha hideg a cukar fehér - aha édes... eee... a fehér az ami a hóban és a cukorban közös - ??? tulajdonságvetület ... amit érzékelünk az a dolgok teljes valóságának egy-egy tulajdonságvetülete - másik független dimenzió... A nagy kérdés - ami mint a vaknak a szín - nekünk is nehezen jut az eszünkbe: vajon hány olyan tulajdonsága van a dolgok teljes valóságára - amire mint egészséges emberek vagyunk vakok ? Hány érzékünk hiányozhat, hányféleképp vagyunk vakok ? Amúgy - valószínûleg a központi idegrendszer nagyon univerzális - egyszerûen azt térképezi be amije van úgy ahogy van - akár mint érzéket akár mint a test geometriáját... a girbe-görbelábú keverékkutya és szépen megtanul futni ortopéd lábacskáin. Sõt: eszközeinket is betérképezi, a szerszámainkat, vagy a teniszezõ teniszütõjét is - mint testrészt - a labda jóval arrébb van mint a teniszezõ keze, mégis érzi hogy gol az ütõ vége és eltalálja...
@Zagzag: Ha az idegpálya megvan, akkor az agyterület is...
Nem is arról van szó, hogy egyszerre csak hopp, megjön a látása. Egyes esetekben mûtéttel vissza tudták adni a látást. Nem kaptak sokkot az alanyok, de meg kellett tanulniuk látni. Gyermekként ez 8 évig tart.
Aki születésétõl fogva vak, az sosem fog látni, tehát sokkot sem kap a látványtól sem a színektõl. A vakságnak különbözõ okai lehetnek, de az biztos, hogy a látás kialakulásához a szemen kívül szükségeltetik azt az aggyal összekötõ idegpálya és maga az agy erre kialakult területe is. Ha valamiért nincs látás, akkor sem az idegpályák sem pedig a külön terület nem alakul ki, így még ha sikerül is a szemet helyettesíteni valamivel, nem lesz ami közvetítse és feldolgozza a jelet. Ezen szervek fejlõdése csak csecsemõkor után lehetséges, felnõttkorban erre nincs lehetõség.
Sokkot nem kap, de neki is meg kell tanulnia a látást...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az értéktelen válaszokat!
hallottam olyanról, hogy valaki öngyilkos is lett a sokktól
szerintem akár sokkot is kaphat.olyanról már hallottam hogy olyan ember aki süket volt, születésétõl, megmûtötték és aztán már hallott. és sokkot kapott a sok új zajtól.
Ez az utolsó válasz nagyon érdekes, hogy az agyunk feltérképezi az eszközeit. Pl. én azt vettem észre, hogy ahogy egyre többet vezettem, úgy érzékelem az autó határait (pl. parkolásnál), mintha része lenne a testemnek. Mint a teniszezõ az ütõt.

Ha lemondtuk a TV szolgáltatót, de ők elfelejtették beszüntetni számunkra az adást, és kapjuk a TV-t de már nem kapunk számlát (mondjuk majd 1 éve) akkor abból lehet baj?

Elvégre nem a mi hibánk, mi lemondtuk és ők nem küldenek számlát, sztem nem tehetik meg, hogy mi lemondjuk és utána ők tovább küldik az adást (mintha nem érdekelné őket, hogy mi lemondtuk) és utána rá 1-2 évre meg majd küldik a számlát.

Legjobb válasz: Meg van a papír amin lemondtátok? Ha igen akkor jó.

Meg van a papír amin lemondtátok? Ha igen akkor jó.
Második: Honnan tudták azt, hogy nézed a TV-t? ("igénybe veszed")
én pontosan egy ilyen ügy miatt kerültem bíróságra, és kapaszkodj meg , a bíró évekre visszamenõleg megítélte nekik az elmaradt díjakat ! mert a jog szerint, ha én igénybe veszem a szolgáltatásukat, akkor köteles vagyok ki is fizetni, -én hiába hápogtam ott, hogy de itt a papír tõlük , amiben évekkel ezelõtt írásban tudomásul vették , hogy nem kérem a jövõben a szolgáltatásukat, -kiröhögtek
Azt mondtam volna, hogy nem, de a 2. hozzászóló megrendített ebben. Járj utána.

Ha lejár a munkanélküli járadékom ebben az évben és nem találtam munkát, hogy bedolgozzam azt az időt, ami hozzá kell, a mellett, hogy nem kapok tovább semmilyen juttatást, van más következmény?

Beteg vagyok egy ideje. Tavaly ?sszel kezd?dött. Akkor is fent állt ez a probléma, de egy vállalkozó ismer?söm segítségével megoldottuk azt az egy hónap munkát, ami kellett a "segélyhez". Viszont idén már jobban vagyok, cska még nincs munka, de szintén le fog járni az id?. Ha most inkább nem kérem a járadékot (ezt a 22ezer ft-ot), nem zárnak ki valamib?l, vagy milyen következménnyel jár?

Legjobb válasz: Az álláskeresési járadék mindenképpen lejár az ellen nem lehet mit tenni. A segélyhez kell 30 nap munka egy évben (nem naptári évben egyébként), de ez lehet önkéntes munka is, sõt háztartási munka is valakinél.

Az álláskeresési járadék mindenképpen lejár az ellen nem lehet mit tenni. A segélyhez kell 30 nap munka egy évben (nem naptári évben egyébként), de ez lehet önkéntes munka is, sõt háztartási munka is valakinél.
A TBt külön is rendezheti az önkormányzat, akkor is ha nem kapod a foglalkoztatást helyettesítõ támogatást (segélyt) Kérelmezni kell. A szociális törvényben megtalálod ennek (is) a feltételeit.
Neked is tisztázni kellene a fogalmakat, mert így nehéz értelmezni a kérdésed. járadék vs segély(ebbõl is van több féle) A járadékot a ledolgozott munkaviszonyod alapján kapod(Min 360nap). A foglalkoztatást helyettesítõ támogatást, rászorultsági alapon állapítja meg az önkormányzat, de ebben az esetben is kell tartanod a munkaüggyel a kapcsolatot. Egyik alapfeltétele, hogy egy éven belül le kell dolgoznod 30 napot, ha ez nincs meg akkor megvonják 1 évig. Ha ezt kapod a tb-d fizetve van. Az elõttem szólóhoz: Ha sehonnan nem kapsz semmi ellátást, attól még, hogy regisztrált álláskeresõ vagy, nincs a tb-d fizetve!
Hú de össze-vissza írsz. Álláskeresési járadékhoz nem 1 hónap munka kell tudtommal. Mindenesetre ha nem dolgozol, annak nincs következménye. A Tb-t be kell fizetned, illetve ha nem fizeted, az szépen gyûlik, de nem vészes, havi 5 ezer körüli összeg. Büntetni nem fognak, ha nincs melód :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, mindkét válasz hasznos volt! Egyébként a segélyre gondoltam. Az viszont nem jó hír, hogy a TB-t nem fizeti tovább az önkormányzat..
Ha be vagy jelentve a munkaügyi központba, mint reg álláskeresõ, akkor a TB-ét az állam átvállalja.


Fél éve vagyok egy tanfolyamon, amin havonta kapok 73.500 ft-ot, viszont nem vonnak belőle semmit; TB -t se. Más juttatást nem kapok. Ha bemegyek most fizetni a TB -hez, akkor visszamenőleg is behajták a pénzt? Ha igen, akkor 100%, vagy csak sanszos?

Viszont állandó gyógyszerem van, ami TB -támogatott, és meg is kapom támogatva minden hónapban. Ilyenkor mi van?

Legjobb válasz: Elõbb-utóbb kamatokkal együtt behajtják. Szóval ajánlott minél elõbb rendezni.

Elõbb-utóbb kamatokkal együtt behajtják. Szóval ajánlott minél elõbb rendezni.
Ha minden hónapban megkapod a támogatott gyógyszered, akkor biztosítva is vagy. Lehet, hogy a munkáltató utalja a TB-nek. Kérdezz rá a TB-nél.
A kérdező hozzászólása: Hát ezaz, hogy nincs munkáltató. Van a szervezet, akiktõl kapom a pénzt, de abból nem fizetik senkinek se a TB -t, se semmit... Ezért nem értem... Ha nincs fizetve, hogy kaphatok így támogatott gyógyszert? Amúgy köszönöm az eddigi válaszokat! :)
Regisztrált munkanélküli vagy? Ha igen, akkor az állambácsi fizet. Vagy a szervezet fizeti. Ha valaki nem fizetné utánad a TB-t akkor az max 3 hónap után kiderülne és a doki nem írná ki a támogatott gyógyszereket.

Az igaz, hogy ha 2 év után visszamegyek dolgozni, a fizu mellé igénylem a gyest, akkor nem kapok adójóváírást a következő évben?

Legjobb válasz: csak akkor igaz, ha a bruttó béred meghaladja az évi (azt hiszem, most) 3600000

csak akkor igaz, ha a bruttó béred meghaladja az évi (azt hiszem, most) 3600000

Mi van, ha valaki a maximális időtartam (1 év) után is beteg? Táppénzen maradhat, csak nem kap ellátást? Ha nem tud bemenni dolgozni, akkor nem írhatják vissza keresőképesre. Elvileg.

Legjobb válasz: 1 év után megszüntetik a táppénzt. Ha nem mész vissza dolgozni, kirúghatnak. Nem érdekes, hogy meggyógyultál-e.

1 év után megszüntetik a táppénzt. Ha nem mész vissza dolgozni, kirúghatnak. Nem érdekes, hogy meggyógyultál-e.

Ha kapok kölcsön egy érvényes matricát a diákomra, akkor beiratkozhatok a jogsira, mint diák? (2 éve nem járok suliba)

Legjobb válasz: Iskolalátogatásit is tudsz hamisítani? Ha lebuksz: Magánokirat-hamisítás 276. § Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszûnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot használ, vétséget követ el és egy évig terjedõ szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendõ. Neked megéri?

Iskolalátogatásit is tudsz hamisítani? Ha lebuksz: Magánokirat-hamisítás 276. § Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszûnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot használ, vétséget követ el és egy évig terjedõ szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendõ. Neked megéri?
Persze, de ha lebuksz megszívtad.
Néhány ember az ilyesmit "élelmességnek" hívja. Én kisstílû csalásnak.
Magánokirat hamisítás, ha jól emlékszem, és ma már nagyon komolyan veszik. Nem éri meg.
A kérdező hozzászólása: Csalás ide-oda, nagyon drága, és csak az M-es jogsit rakom most le. Lényegesen kevesebb, ha diák vagyok. Utánanéznek, vagy ezzel õk nem foglalkoznak?
Magyarán, ha lebuksz, sokkal többet fizetsz. Próbálkozhatsz, de jobban megszívhatod!
Nem diákot kérnek, iskolalátogatásit. Azt necces hamisítani, és ezt õk is tudják.
és miért nem jársz suliba?

Ha egy évig dolgoztam akkor csak egy év gyedet kapok? Nem értem ezt az egészet!

Folyamatos munkaviszonyról van szó a szülés el?tt? Nekem most lett vége egy 4,5éves munkaviszonyomnak,de el?tte is dolgoztam már pár évet de,ha most munkanélküli leszek és nem találok melót csak mondjuk fél év múlva és ha rá fél évre terhes lennék,akkor csak az utolsó munkahelyet nézik,(vagy az is számít,hogy el?tte már jó pár évet dolgoztam)a GYED id?tartamának megállapításához?

Legjobb válasz: én úgy tudom, hogy az is számít, amit elõtte dolgoztál

én úgy tudom, hogy az is számít, amit elõtte dolgoztál
Jelenleg szülést megelõzõ 2 évben kell 180 napi biztosításban eltöltött idõ. Gondolom, most 2 éven belül kell a 365 nap.
És szerintem munkanélküliként (ha álláskeresési támogatásban részesülsz) biztosított vagy.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!