Találatok a következő kifejezésre: Ha én férjem nevét, (20 db)

Olvastam itt hogy 5 év után is jár az adó visszatérítés a lakáshitelből. Kérdésem: ha a férjem nevén van a lakáshitel, de a gyerekek után én kapom a családi pótlékot akkor is vissza lehet igényelni?

Legjobb válasz: Tudtommal csak az elsõ 4 évben jár. A bankodat kérdezd meg elsõ körben. Ha a hitel a férjed nevén van, akkor a visszatérítés is neki járt.

Tudtommal csak az elsõ 4 évben jár. A bankodat kérdezd meg elsõ körben. Ha a hitel a férjed nevén van, akkor a visszatérítés is neki járt.
A kérdező hozzászólása: Az már biztos hogy nem csak a hitelfelvétel éve+4évben jár, ha nem vettük igénybe a szoc.polt, és van kiskorú a háztartásban aki után csal.pótlékot kapunk. Csak azt nem tudom hogy elég e a visszaigényléshez az, ha egy háztartásban élünk, így hogy a hitel a férjem nevén van a csal.p-ot meg én kapom?

Olyan kérdésben szeretnék választ kapni, hogy mi van akkor ha a férjem nevén van több hitel (fedezet nélküli) is, nincs hozzájuk biztosítás. Halál eset esetén ez öröklődik? Ha igen, akkor ki örökli? Én, a gyerekünk vagy az anyósom?

Legjobb válasz: Anyós NEM örököl. Feleség, egyeneságú leszármazott (gyermek). Az örökségrõl le lehet mondani (hivatalosan), így a törlesztés sem örökölhetõ.

Anyós NEM örököl. Feleség, egyeneságú leszármazott (gyermek). Az örökségrõl le lehet mondani (hivatalosan), így a törlesztés sem örökölhetõ.
Így van: Te vagy a gyerekek. Az adósság öröklõdik DE csak az örökül hagyott vagyon értékéig! Vagyis ha több az adósság mint a vagyon akkor le lehet mondani a teljes örökségrõl. Ha kevesebb akkor értelem szerûen érdemes elfogadni adósságostul.
A házasság alatt felvett hitel közös, így ez nem öröklõdik, egyszerûen csak neked kell tovább fizetni.
A kérdező hozzászólása: Házasság elõtt felvett (fedezetlen)hitelrõl van szó! Férjem nevén nincs semmi! A lakásunk pedig az én házasság elõtt szerzett vagyonom. Ha csak és kizárólag hitelt öröklünk (én és a gyerek), vagyont nem, akkor jol értem azt, h arról lemondhatok?
Alapesetben te nem is örökölsz, mert nem vagy egyenesági leszármazott. A gyerekek örökölnek mindent. Az adósságot csak az örökség mértékéig lehet örökölni -pl van egy 10milliós értékû ingatlan meg 15 millió hitel: elviszik a házat és az 5 milliót nem kell kifizetni. Az örökséget vissza lehet utasítani. Kiskorú örökös esetén ehhez kell a Gyámhivatal beleegyezése.

Válás után igaz-e az, hogy ha a férjem nevén van egy hitel (amit a házasságunk alatt vett fel), és nem fizeti vissza (én nem szerepelek a hitelen mint adós, vagy adóstárs sem! ), akkor a felét rajtam fogják behajtani?

Mivel a házasságunk alatt vette fel!

Legjobb válasz: Igen, eleve nem tagadhatott volna te Téged a hitelfelvételnél. Ugyanis a bíróság szerint a felvett pénz is közös, házasságban, vagyis közösen lett elköltve, még ha ez nem is így történt. Ingatlanfedezetre vette fel?

Igen, eleve nem tagadhatott volna te Téged a hitelfelvételnél. Ugyanis a bíróság szerint a felvett pénz is közös, házasságban, vagyis közösen lett elköltve, még ha ez nem is így történt. Ingatlanfedezetre vette fel?


Ha a férjemmel közös néven van egy lakásunk (de tudom bizonyitani hogy én fizetem a részleteket lassan fél éve), lefoglalhatják-e tartózás fejében a biróság a férjem részéröl?

A férjem nem dolgozik,én fizetek mindent,van 4 gyermekünk!A lakáson van elég sok banki hitelis meg szocpol!

Legjobb válasz: Az ingatlan közös. Ha házasság alatt történt a szerzés akkor meg pláne közös. Még ha csak te fizeted akkor is. DE!!! Az ingatlannak csak a RÁ ESÕ RÉSZÉT vihetik el, és te is lehetsz árverési vevõ. Mivel az ingatlan hitellel terhelt, szocpollal támogatott, így nem igazán tudnak vele mit kezdeni. Tekintve: van az ingatlanon egy mondjuk 8 millió forintos hitel, van rajta 2,5 millió forint szocpol és az ingatlan ér mondjuk 15 millió forintot. Akkor az ingatlan "értéke" 4,5 millió forint. Ennek a fele a férjedé, vagyis 2.250.000 Ft. Ez az "effektív értéke" a férjed részének. DE! A férjed részét nem fogja senki megvenni - hacsak te nem. Hiszen egy terhelt ingatlanban 50% tulajdont szerezni nem igazán "sikeres" dolog. Nem igazán hiszem, hogy félteni kellene azt az ingatlant.

Az ingatlan közös. Ha házasság alatt történt a szerzés akkor meg pláne közös. Még ha csak te fizeted akkor is. DE!!! Az ingatlannak csak a RÁ ESÕ RÉSZÉT vihetik el, és te is lehetsz árverési vevõ. Mivel az ingatlan hitellel terhelt, szocpollal támogatott, így nem igazán tudnak vele mit kezdeni. Tekintve: van az ingatlanon egy mondjuk 8 millió forintos hitel, van rajta 2, 5 millió forint szocpol és az ingatlan ér mondjuk 15 millió forintot. Akkor az ingatlan "értéke" 4, 5 millió forint. Ennek a fele a férjedé, vagyis 2.250.000 Ft. Ez az "effektív értéke" a férjed részének. DE! A férjed részét nem fogja senki megvenni - hacsak te nem. Hiszen egy terhelt ingatlanban 50% tulajdont szerezni nem igazán "sikeres" dolog. Nem igazán hiszem, hogy félteni kellene azt az ingatlant.
A kérdező hozzászólása: Ha tudom bizonyitani banki szálákkal hogy nekem jön oda pénzem, a férjemnek nincs munkahelye egy jó ideje.Igy is elvehetik?(a féjemnek van egy ügye sajna elég sok pénzt millókiat követelenek rajat, ö is benne volt a balhéban tehát azt nézük jogosan, biróságon van az ügy két tárgyalás volt, a harmadik most lesz)
A kérdező hozzászólása: DE ha ráterheli a biróság a..A BANK FELMONDJA NEM A SZERZÖDÉST, ÉS KÖVETELI A PÉNZT?
A lakás a földhivatalban a ti nevetek van, viszont mivel banki hital van rajta, már eleve fedezetként szolgál, gondolom az egész forgalmi érték mértékéig. A hitelezõ bank akkor ad rá hitelt, ha a földhivatali bejegyzésben szerepel az elidegenítési és terhelési tilalom-azt jelenti, hogy nem adhatod elkülföldinek, sem senkinek, illetve nem terhelhetõ, még a bíróság részérõl sem, hiszen tényleges vagyonod nem tud a lakásból származni, amit a bíróság lefoglalhat, mert ha eladnád 30 napon belül, abból a hitelt kéne kifizetni a banknak, így nem maradna semmid, amit a bíróság el tudna venni.. szóval nem hinném, hogy aggódni kéne.

Ha én felveszem férjem nevét, és Kiss-Nagy Tamara leszek, és a lányom Kiss-Nagy Szidónia lesz, és ha felnő, hozzá megy egy Nagy-Kiss Tamáshoz, akkor az ő gyereküknek mi lesz a neve?

Gondolkodunk párommal, hogy íly módon vegyük fel a nevünk, de manapság egyre többen használják így. Le van az tisztázva, ha két ilyen gyereke összeházasodik, az ? gyereküknek mi lesz a neve? Mert hát a Kiss-Nagy-Nagy-Kiss Tódi elég hülyén néz ki...

Legjobb válasz: Amikor a gyereketek megházasodik majd, akkor eldönti, hogy õ felveszi-e a férje nevét vagy mit akar csinálni. Ez az õ dolguk lesz. Ezen agyalni, tök felesleges. Mellesleg hülyeség is... :P:P:P:P A gyerek pedig alapból az apa után kapja a nevét, ha a szülõk mást nem kérvényeznek.

Amikor a gyereketek megházasodik majd, akkor eldönti, hogy õ felveszi-e a férje nevét vagy mit akar csinálni. Ez az õ dolguk lesz. Ezen agyalni, tök felesleges. Mellesleg hülyeség is... :P:P:P:P A gyerek pedig alapból az apa után kapja a nevét, ha a szülõk mást nem kérvényeznek.
Rengeteg lehetõség van házasságkötsékor a névválasztásra, így a gyreked ha majd odakerül, bõven válogathat (ha pont egy hasonlóan "duplanevû" férfihoz megy feleségül akkor mondjuk felveheti az õ vezetéknevét). Amúgy valóban igaza van az elõttem szólónak: mivel a nõ veszi fel ilyanmódon általában a férfi nevét és a gyreketek az apa nevét kapja, így õ nem Kiss-Nagy lesz, hanem csak Kiss. Ha esetleg mégis õt is így keresztelnétek, akkor is kicsi arra az esély hogy pont egy olyan férfival kerüljön össze, aki nemcsak az apja nevét kapta, hanem mindkét szülõét.
Ilyen házasság kötés és névválasztás esetén a kérdezõnek van igaza a közös gyermek nevét illetõen. tehát a gyerek vezeték neve Kiss-Nagy lesz. De az õ házasság kötésénél már akadnak "gondok" amit szerintem õk fognak majd megoldani, hiszen értelmesen végig gondolják, hogy milyen neve lesz így vagy úgy az utódaiknak stb... De valóban ezeket a kötõjeles dolgokat én sem tudom még egy generálció múlva elképzelni...

Az anyakönyvvezető előtt házasságkötéskor nyilatkozni kell a névviselésről, ha én még most úgy nyilatkozom hogy nem akarom a férjem nevét felvenni, később mégis majd igen, arra lessz majd lehetőségem?

Legjobb válasz: Igen. A házasságkötéskor megkérdezik, hogy milyen nevet akarsz felvenni, de utána, a házasság megkötéséig bármikor szabadon változtathatod, anyagi vonzata nincs, ha jól tudom. Ha az esküvõ után akarod mégis felvenni a nevét, akkor külön illetékért persze megteheted.

Igen. A házasságkötéskor megkérdezik, hogy milyen nevet akarsz felvenni, de utána, a házasság megkötéséig bármikor szabadon változtathatod, anyagi vonzata nincs, ha jól tudom. Ha az esküvõ után akarod mégis felvenni a nevét, akkor külön illetékért persze megteheted.
Így van, ha most felveszed, ingyenes (csak a papírokat kell kicseréltetni, és azért fizetni kell így is, úgy is), ha késõbb, akkor legalább 10 ezer Ft, ha nem 20.
Igen. Azt hiszem 10 rugó az illeték, de lehet változtatni akárhányszor akármire törvényes kereteken belül.
Így van és késõbb macerásabb. Levelet kell írni a BM-nek, stb.

Ha a férjem megy be igényelni az anyaságit, családit, gyest, de az én nevemben tölti ki a papírokat, akkor kell vinnie házassági anyakönyvi kivonatot?

Legjobb válasz: Én férjem csak felhatalmazást vitt, ami alá volt írva általam és két tanú által is. Nálunk is mindent õ intézett.

Én férjem csak felhatalmazást vitt, ami alá volt írva általam és két tanú által is. Nálunk is mindent õ intézett.
Két tanus meghatlamzás kell!Anélkül hiába a férjed nem intézhet semmit!
A kérdező hozzászólása: Ok, köszi! de akkor is kérdezném, hogy kell-e a házassági anyakönyvi?
Nem. De ha megnézed az államkincstár és az Oep honlapját, a különbözõ igényléseknél (kitöltési útmutató) tételesen felsorolják melyiknél mit kell bemutatni.

Milyen vezetéknevet adnak a kicsinek? Ki dönti el, hogy mi lesz a neve? Kaphatja a születendő gyermekem a volt férjem nevét, ha én ezt viselem?

Voltatok már hasonló helyzetben? Ilyenkor milyen nevet adnak a kicsinek vagy ki dönti el, hogy mi lesz a neve?

Legjobb válasz: Ha mész szülni, vinni kell apasági nyilatkozatot, amit az apa kér az önkormányzatnál, és az abban lévõ nevet kapja majd a gyerek, az apa vezetéknevét!

Ha mész szülni, vinni kell apasági nyilatkozatot, amit az apa kér az önkormányzatnál, és az abban lévõ nevet kapja majd a gyerek, az apa vezetéknevét!
Biztos, hogy nem könyvezik arra a névre, szerintem errõl ne is álmodj. Azzal, hogy a nevére veszi elismeri, hogy õ az apja...mmint na, szóval nem kaphatja az õ nevét, ez tuti. De miért akarod arra?Gondolom oka van annak, hogy elváltatok.Szerinted, hogy érezné magát az exed, hogy a te gyereked aki másik pasitól van az õ nevét viselné?
A volt férjed nevét csak abban az esetben kaphatja, ha õ apasági nyilatkozatot tesz annak ellenére, hogy nem az övé, de így már gyerektartásra is kötelezhetõ lenne... Ha a gyermek édesapja nem tesz apai elismerõt, akkor a gyermek a te leánykori vezetékneved kapja, de a családi jogállása rendezetlen marad. Ezt 3 éves koráig rendezni kell. Ilyenkor ún. képzelt apát jegyeznek be, ez lehet az anya nagyapja is. Legtöbbször így rendezik el. Hogy miért az nem tudom, de tény, hogy így van. Ez a hivatalos eljárás.
A kérdező hozzászólása: Akit gyerektartásra köteleznek, annak kötelezõ láthatást is biztosítanom? Az mit jelent, hogy a "családi jogállása rendezetlen marad"??? Mi történik 3 éves kor felett? Elõre is nagyon köszönöm válaszodat!
A kérdező hozzászólása: Sajnos a volt férjem még mindig sokkal különb, mint az exem, azaz a gyermekem édesapja.
2.nem tudja jol. A lanykori vezeteknevedre veszik a gyereked, ha nincs se hazassagi anyakonyvi kivonatod, se apasagi nyilatkozatod.
A te lánykori vezetékneved kaphatja, a volt férjedét nem, csak ha õ vállalja a gyereket!
A te lánykori nevedet fogja kapni! Ha nem telt volna el 300 nap a születése és a válásotok között, akkor a volt férjed vezetéknevét kapná!
Én úgy tudom, hogyha nem vagy férjnél és az apa nem tesz apasági nyilatkozatot, akkor a te vezetéknevedet kapja, tehát ha hivatalosan a te vezetékneved a volt férjed vezetékneve, akkor azt. Egyébként a hatályos szabályok döntik el, de ha bemész az illetékes gyámhatósághoz, akkor õk megtudják mondani, hogy ilyenkor mi lesz a név. Ez azért érdekes, de szerintem nem a te születési nevedet veszik alapul hanem a mostani hivatalos neved. Megírnád, hogy mi lett a vége, ha pontos információhoz jutsz, mert kiváncsi lennék rá.
Kell hogy legyen a gyereknek apja! Ha nem vállalja senki, akkor kitalálnak neki 1 apát! Ha a bolt párod vállalja a gyereket, igen kérheti a láthatást, de ha az igazi apja vállalja a gyereket, õ is kérheti a láthatást, te pedig tõle jogosan a gyerektartást, hisz az õ gyereke is, járuljon hozzá a gyerekneveléshez anyagilag! Szóval vagy a te leánykori neved kapja, vagy azét aki apaságit tesz!
A kérdező hozzászólása: Ha a volt párom nevére, azaz a gyermek édesapjának nevére teszem gyermekem, az milyen kötelezettségekkel jár???
A kérdező hozzászólása: Házassági anyakönyvi kivonatom van, de már nem érvényes, mert 2 éve elváltam.
A kérdező hozzászólása: Ha nincs apasági nyilatkozatom és hivatalosan a volt férjem nevét viselem, kérhetem ezt a babának? Ha én a kórházban ezt a vezetéknevet mondom, akkor még az Anyakönyvi Hivatalba beleköthetnek vagy a zárójelentésben szereplõ név és az én nevem elég lesz? Az illetékes gyámhatóság ahol lakunk vagy ahol szülni fogok?
A gyerektartás, és a láthatás két külön jogi eljárás, nem függ össze a törvény szemében. Láthatást akkor vagy köteles biztosítani, ha a te vagy az apa erre vonatkozóan pert indít, és a bíróság leszabályozza. Amíg nincs szabályozva, és a gyermeket az apja elismerte, egyformán van jogotok õt nevelni. Tehát el is viheti tõled. A legegyszerûbb az, ha tesz apai elismerõt, te pedig kezdeményezed a bíróságon, hogy a gyermeket nálad helyezzék el jogilag. A bíróság 3 éven aluli gyermeket az anyánál helyez el, (hacsak az anya nem veszélyezteti)az apa pedig az anya lakhelyén látogathatja a gyermeket, az anya jelenlétében. Ez így már elég bonyolult, de remélem érthetõ, ahogy leírtam. Most még kár ezt ennyire bonyolítani, pláne, ha nem is ismeri el.

Ha a kisfiam 6 hónapos korától én dolgozom, hogyan kell férjem nevére igényelni a gyedet vagy a gyest?

Melyik jár, hogy m?ködik ez, ha férjem marad itthon a babával? Hogy számolhatom ki, mennyi jár neki?

Legjobb válasz: Férjem nem dolgozik.

A kérdező hozzászólása: Férjem nem dolgozik.
A kérdező hozzászólása: Köszi már ne irjatok, mert megkérdeztem az OEP-et, és ugyanúgy megy, mintha magamnak igényelném, ugyanazok a feltételek.

Jelzáloghitelt vehetünk fel a férjem nevére, ha a házunk kizárólag az én nevemen van?

Legjobb válasz: Mivel házasok vagytok, minden közös, mindketten adósai lesztek a hitelnek.

Mivel házasok vagytok, minden közös, mindketten adósai lesztek a hitelnek.
A kérdező hozzászólása: Házassági szerzõdéssel is igaz ez? Mert nekünk van...
Mivel a ház a Tiéd, te mindenképpen zálogkötelezett leszel a kölcsönszerzõdésben. (Zálogkötelezett még passzív BÁR-os sem lehet a legtöbb bankban. Egy-két kivétel azért akad.) Mi a konkrét ok, amiért nem szeretnél adóstárs lenni?
A kérdező hozzászólása: Nem errõl van szó, hogy nem szeretnék. Csak arra gondoltam, hogy a férjem kaphatná csak meg a hitelt, én nem...
Azzal semmi gond nincs, ha pl nincs jövedelmed, ettõl még lehetsz adóstárs, mint házastárs. Ilyen esetben nem vizsgálják a hitelképességedet, csak a férjedét. Kizárólag akkor van gond, ha BÁR listás lennél.
A kérdező hozzászólása: Nem vagyunk BAR listásak és állandó jövedelemmel is rendelkezem, csak a férjem nálam jóval többet keres és babát várunk. Az elején vagyunk, de sajnos veszélyeztett vagyok... Csupán ezek miatt írtam ki a kérdést így, amúgy természetes, hogy minden áldás és teher is közös, nem is kérdés.
A kérdező hozzászólása: És természetesen nagyon köszönöm a segítséget! :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!