Találatok a következő kifejezésre: Hüvelyi vagy ultrahang (110 db)

Az első ultrahang hüvelyi vagy hasi?

A héten megyek el?ször orvoshoz, most vagyok 6 hetes. Mi lesz az els? vizsgálaton?Miket vizsgál, és milyen az ultr.?

Legjobb válasz: Általában ilyen kis korban még nem végzik el az ultrahangot. Kézi vizsgálattal tudja megállapítani, elküld laborba. Onnan állapítja meg a terhesség meglétét. Illetve ad beutalót az ultrahangra. Ha mégis végez, akkor hüvelyi ultrahang lesz. Mert olyan pici még, hogy hasival nem igazán látható. Szívhang sincs még ilyenkor. Hüvelyi uh-nál épp hogy a hüvelyhez helyezi a készüléket.

Általában ilyen kis korban még nem végzik el az ultrahangot. Kézi vizsgálattal tudja megállapítani, elküld laborba. Onnan állapítja meg a terhesség meglétét. Illetve ad beutalót az ultrahangra. Ha mégis végez, akkor hüvelyi ultrahang lesz. Mert olyan pici még, hogy hasival nem igazán látható. Szívhang sincs még ilyenkor. Hüvelyi uh-nál épp hogy a hüvelyhez helyezi a készüléket.
Kedves elsõ, ahogy leírtad, valszinû a te hüvelyi uh-d a vérzés miatt volt "1-2 cm-es felhelyezés". Nekem semmi ilyen vérzéses problémám nem volt, gondolom a többi válaszadónak sem, akinek sima hüvelyi uh-ja volt. Ennyi. És nem tudom, mitõl voltál szerencsés, hidd el mi sem voltunk emiatt szerencsétlenek, és az én orvosom is emlékezett rám a kontrollon, ill. most a második babát is nála szeretném szülni.
Akkor én kivétel vagyok (elsõ válaszoló). Ugyanis nekem tényleg csak "oda" rakták. Na jó az eleje 1-2 cm-re talán bement, de nem tovább. Elég korai volt a terhesség akkor még, de mivel elkezdtem vérezni a teszt napján ami 2 napig tartott, azonnal küldött a nõdokim (itt vidéken nem volt akkor uh, így pestre kellett mennem). Ezért is kellett hüvelyi. És mindent látott, addigra már csak a méhen volt egy vérömleny. De nagyon jó minõségû UH-juk volt, mind a sima, mind a hüvelyi. A UH-s orvos viszont maximálisan képzett, ez irányú szakorvos volt és SZUPER RENDES. Ami ritka mostanában, a legtöbb orvos úgy kezeli az embereket mint egy futószalagos portékát. De õ a kontrollok alkalmával is emlékezett rám. Szóval bocsi akkor, de tényleg nem kellene ezért leszólni, tényleg szerencsés lehettem. És csupán a saját tapasztalatomat osztottam meg. Pro és kontra.
A hüvelyi ultrahang sokkal pontosabb képet ad, mint a hasi, ezért szerintem leggyakrabban azt használják korai terhességnél. És ha csak oda helyeznék, max a hüvely belsejét látná az orvos a képernyõn. Azt bizony méhszájig bedugják, de sztem elég vékony ahhoz, hogy ne fájjon, és problémát se okozzon.
Kedves elsõ, márpedig az orvosok nemigen finomkodnak az elsõ UH-n, és nem "épphogy odahelyezik" a készüléket. Az elsõ terhességemnél hüvelyi uh volt elõször, utána már hasi. A másodiknál elsõ uh hüvelyi, itt a menstruáció idõpontjához képest 2 héttel kisebb volt a baba, ezért 2 hét múlva vissza kellett mennem kontrollra, ahol szintén hüvelyi uh volt, és igen, ezt a vibrátorszerû cuccot bevezetik a hüvelybe, a méhszájig. Az uh-kat egyébként két különbözõ orvos végezte.
szia, 6+6h voltam elõször a nõgyógyásznál, vizsgált kézzel, ill. hüvelyi- és hasi uh-val. A hüvelyin látszott rendesen a petezsák, a szívhangot is úgy mérte meg. Hozzáértõ, nem bántott semmit odabent... :) )
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, hogy ilyen sokan írtatok. Jó tapasztalatokat olvasni, mert egy kicsit félek. Attól is, hogy ne hogy méhen kívüli legyen. Vagy akkor már lenne valami negatív tünetem?
Hogyan helyeznék a méhbe az ultrahangot ha a méhszáj zárt? Se ki, se be 9 hónapig. A hüvelyi uh, mint ahogyan a neve is mutatja hüvelyi, tehát a hüvelybe helyezik. A legtöbb kórház ezt alkalmazza a 12. hétig. Az elsõ vizsgálaton kézzel kitapintják a méhed, megnézik a méhszájat, megállapítják, hogy zárva van, majd elõvesznek egy ultrahang készüléket és még nézik a dolgokat odabent. Az ultrahang nem fáj, a hüvelyi kellemetlen, de kibírható, a hasi az csikis (nekem legalább is).
Nekem is az elsõ hüvelyi volt hat hetesen. Lehetett hallani a szívhangot is és látni is. Utána a 12. heti is hüvelyi volt, majd a 16. héten volt az elsõ hasi.
méhbe helyezni??? Ez nem tökrözés. Azért UH.
Nekem az elsõ 2 ultrahang (a pozitív teszt után, és 6 hetesen) hasi volt, majd visszahívtak 8 hetesen, mert nem volt szívhang, de még ez is hasi volt. A 12. hetes genetikai ultrahang volt hüvelyi, azzal indokolták, hogy így látni rendesen mindent.
Sõt elvileg méhbe helyezik fel, hiszen oda van beágyazódva és csak úgy látják, nem?
elsõ vagyok. Személyes tapasztalat. Még a kézi vizsgálatnál is megvan a kockázata a vetélésnek (nagyon sokan tapasztalnak ilyenkor vérzést, olvashatunk ilyenrõl) nemhogy a teljes felhelyezésnél. Felhelyezik igen, egyéb esetben (nem terhességnél), de hogy problémamentes "hathetes kismamánál?" Nehezen tudom elképzelni, esetleg, ha nagyon rossz az uh gép, vagy ha "szadista" az orvos. Illetve, ha valami probléma van. Tehát azért nem kizárt, de alap esetben szerintem nem dugják fel. Te ezt tapasztaltad?
Igen, ezen én is kiakadtam: "Hüvelyi uh-nál épp hogy a hüvelyhez helyezi a készüléket." Odahelyezi? Inkább felviszi a hüvelybe, hogy lásson is valamit. Amúgy igen, tényleg egy elég "nagy" mûszer, amit felhelyeznek. Nekem az elsõ uh-ám hüvelyi volt, a 12 hetes már hasi.
Kedves elsõ! "Hüvelyi uh-nál épp hogy a hüvelyhez helyezi a készüléket." Ezt hol hallottad?? Egy hosszú vibrátorszerû izét igenis feldugnak "oda" !
Nekem mindkét terhességemnél (elsõnél 5 hetes volt, másodiknál 6 hetes volt) hasi ultrahangot csináltak elõször, késõbb volt hüvelyi.
Nekem ennyit írtak a papíromra 6 hetesen: Grav. S-6 , szívmûködés: van , petezsák: 22mm , Fft: 3, 5mm Ekkor kaptam beutalót laborba, belgyógyászhoz stb, ez után mehettem a védõnõhöz is... Az, hogy hüvelyi vagy hasi uh az orvosonként változó, nálam hüvelyit csináltak.. 26hkm
Én 5 hetes vagyok, de nekem már csináltak hüvelyit! Látszott is a petezsák!
Szerintem nem szerencsés voltál, csupán annyiról van szó, hogy lehet azt gyengéden csinálni, úgy hogy alig érzed! De úgy, hogy csak 1-2 cm-re helyezik be, úgy nem lehet értékelhetõ képet kapni. Hidd el, az jobban benned volt, csak nem érezted.

Ha úgy néz ki hogy terhes vagyok, akkor hüvelyi vagy hasi ultrahangot kellene csinálnia az orvosnak?

Csak azért kérdezem mert én úgy hallottam, hogy az els? hetekben még hüvelyi ultrahangot csinálnak, viszont nekem most két hete késik a m. és mégis egyb?l hasi ultrahangot csináltak. Miért??

Legjobb válasz: Nekem 1 hete késik, és meg sem vizsgált a dokim. Azt mondta, hogy menjek vissza 2 hét múlva, mert akkor már a 4.-5. hét között leszek, és akkor biztosat tud majd mondani. Amúgy kórházanként változó, hogy hüvelyi vagy hasi ultrahangot csinálnak. Ne aggódj amiatt, hogy hasit csináltak, és nem hüvelyit. A doki tudja mit csinál. :-)

Nekem 1 hete késik, és meg sem vizsgált a dokim. Azt mondta, hogy menjek vissza 2 hét múlva, mert akkor már a 4.-5. hét között leszek, és akkor biztosat tud majd mondani. Amúgy kórházanként változó, hogy hüvelyi vagy hasi ultrahangot csinálnak. Ne aggódj amiatt, hogy hasit csináltak, és nem hüvelyit. A doki tudja mit csinál. :-)
A 12. hétig hüvelyi ultrahangot szoktak csinálni abból az okból hogy jobban látni mindent.Mivel ilyenkor még elég pici a baba.
Általában hüvelyit szoktak, de dokitól függ!
Szia!Én 5 hetesen voltam elõször nõdokinál, megvizsgált és hasi ultrahangot csinált.Szerintem ez orvosfüggõ.
Biztos hogy orvosfüggõ, de pl.akinek hájas a hasfala többnyire hüvelyit csinálnak és nemcsak az elsõ hetekben.

A 12 hetes ultrahang az hüvelyi vagy hasi?

Legjobb válasz: Orvosfüggõ. Nekem egyik ultrahang sem volt hüvelyi.

Orvosfüggõ. Nekem egyik ultrahang sem volt hüvelyi.
Valóban dokifüggõ. Nekem sem volt egy hüvelyi sem, mint hasi volt.
Attól függ hogy mennyire látszik a baba a hasi UH-on. Nálam volt hogy kipróbálták a hasit, de nem látszott, ezért hüvelyi UH-ot is csináltak (ez 4D-n volt). A fogadott nõgyógyászom mindkét terhességemnél 12 hetesen már hasi UH-ot csinált.
Nekem hasi volt.
Nekem próbálta hasival, de mondta, hogy pont ott vannak a tele beleim:-) nem látja jól, így bocsi, de hüvelyit kell csinálni, és váltott hüvelyire.
Nekem kereken 2 és fél órát tartott. Iszonyat volt, nagyon fájt, mert nagyon erõsen nyomta a doki az UH fejet a hasamra. Volt felváltva hüvelyi és hasi UH. Már elnézést kért, hogy ilyen erõsen nyomja az UH-ot a hasamra, de állítólag iszonyat kemény és vastag hasizmom van és nem ment át rajta az UH :(
Mármint nem látta a babát, mert az UH hatósugara nem ment el a babáig, visszaverõdött a hasizmomról :(

Uzsoki kórházban a 12. heti ultrahang hüvelyi vagy hasi?

Párom bejöhet velem?

Legjobb válasz: Szió! Hüvelyi , legalább is nekem az volt a 12 heti ultrahang, igen bemehet a párod :).

Szió! Hüvelyi , legalább is nekem az volt a 12 heti ultrahang, igen bemehet a párod :) .
Bemehet. Nekem mind a kettõ volt.

Az első 12. hétben nektek hüvelyi vagy hasi ultrahang volt? Melyikről mi a véleményetek, tapasztalatotok?

Legjobb válasz: Nekem hasi ultrahang volt. Egyértelmûen kényelmesebb, mint a hüvelyi.

Nekem hasi ultrahang volt. Egyértelmûen kényelmesebb, mint a hüvelyi.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! :) Még egy kérdésem lenne: A vastag hasfal a felesleget jelenti vagy az izom is beleszámít?
8as vagyok, kb 20 mp alatt látszott, ahogy látótérbe került a méhem. :)
5-ös vagyok. Igen, vastag a hasam alul, pont ott ahol nézik. Lehetett látni ezt azt, de elég rossz volt a minõség (pedig a gép és a doki is profi).
A kérdező hozzászólása: 8. (akinek a férje az orvosa :) ) Mennyi idõ alatt találtátok meg elõször az 5. hétben az ultrahangon a babát?
8 hétben hüvelyi, azután 12.hétben már hasi. De mondta a doktornõ ha esetleg nem jól látszódott volna akkor hüvelyi lett volna.
Nekem a férjem nem engedte a hüvelyit (õ az orvosom is), csak akkor csináltuk volna, ha nem látszik hasin, de az õ tapasztalatai szerint pl. szinte mindig látszik. Szóval nekem soha nem volt hüvelyi, és már mindjárt szülök... A pozitív teszt után is minden látszott, 5+5 hetesen meg szívhang, embrió, petezsák, szóval ami kell. Õ nem szereti a hüvelyit (mondjuk én sem :) ), és ott, ahol dolgozik pl. nem is csinálják. (A hasfala egyébként senkinek nem vastagszik meg hipphopp annyira, hogy ne legyen jól látható hasin, sõt, ahogy halad elõre, sokkal jobban kell látszania. Lehet, hogy bénább volt a szonográfus vagy az orvos, aki csinálta.)
Biztos vastagabb a hasfala.
A kérdező hozzászólása: 18 hetesen alig látszódott valami??? Ez hogy lehet? Van, akinek a terhesség megállapításhoz is hasit használnak.
Nekem 7 és 12 hetesen is hüvelyi volt. Egyáltalán nem volt kellemetlen, sõt! :) A 18. heti hasi rosszabb volt, mert agyonnyomkodta a hasam és még így is alig lehetett látni valamit.
Nekem volt mindkettõ. A hasi sokkal kényelmesebb, ellenben a hüvelyivel az elején jobban látnak (nem a legjobb dolog a világon, de semmi rossz élményem nem fûzõdik hozzá) Viszont nem akartam, hogy Apa a hüvelyinél bent legyen, ezért az orvos minden esetben csinált hasit is, amikor már Apa is bent volt, így Õ is láthatta a Maneszt. :)
12. hétig hüvelyi! Nekem nem volt vele bajom. Jó, nem a legjobb dolog a világon, de ennyit szerintem el lehet viselni egy babáért.
Nekem hüvelyi volt, csak a 12. héten volt hasi.
Nálam felesleget jelent, pont a köldökömtõl kezdõdik egy kis pocak. :(

Az első genetikai vizsgálatot (12. hét) hüvelyi, vagy hasi ultrahanggal végzik?

Legjobb válasz: Szia! Hüvelyi ultrahanggal csinálta,legalábbis Nekem az orvosom.

Szia! Hüvelyi ultrahanggal csinálta, legalábbis Nekem az orvosom.
Nekem 12 hétig csak hüvelyi UH-ot csináltak.Ekkor mondta a doki , h ez az utolsó hüvelyi.16. héttõl hasi Uh. volt
Nekem is hüvelyi ultrahangom volt a 12. héten.
nekem hüvelyit és hasit is csináltak.
Nekem hasi volt, meg is lepõdtem és rákérdeztem a dokitól, aki azt mondta, hogy kismamáknál ha lehet, kerülik a hüvelyi uh-t, ha lehet akkor már a 12. hetin is hasit csinálnak. Itthon utánaolvastam és azt írták több helyen is, hogy SZERENCSÉRE MA MÁR AZ ORVOSOK NAGY RÉSZE HASI UH-T CSINÁL A 12. HÉTEN IS. Szóval, hogy is van ez a "jobb helyeken"??? Nem értem az olyan embereket, akik ilyen kifejezéseket használnak. Kíváncsi lennék arra a jobb helyre!!!
Nekem hüvelyi UH-val nézték a nyakiredõt, mert úgy pontosabb.
Jobb helyeken a 12. héten és elõtte hûvelyit csinálnak, mert akkor nagyon kicsi a magzatka, és sokkal pontosabb értéket ad, mint a hasi. Nálam is így csinálták.
Nekem is hasi uh volt. Én 16 hetes elmúltam, de nekem az eddigi uh vizsgálatok mind hasi uh-ok voltak.
Nekem hasi UH volt.
Azt beszélik orvosa válogatja(Itt olvastam elsõzör olyanról, h hasi UHt csinált egy doki a 16.hét elõtt is, de én úgy tudtam, h hasi Uh-t csak a 16hét után csinálnak.)
Nekem a terhességem elejétõl kezdve (6. hét) hasi UH volt.Mindig csak hasi volt, hüvelyi még nem volt nekem sosem. szal sztem is orvosa válogatja:)

A 7-8. heti ultrahang hüvelyi, vagy hasi?

A hetedik betöltött hét után lesz az els? ultrahangom, mert így kaptam id?pontot. Az els? ultrahang mindig hüvelyi? Vagy a terhesség korától függ?

Legjobb válasz: Ez nem egészen így van. Nem a terhesség korától függ, hanem, hogy milyen minõségû UH-val vizsgálnak. Egy normális képminõségû, kórházi UH már a terhesség elejétõl jól lát hason keresztül is, nincs szükség hüvelyire, csak ha valamit nagyon nem akar a baba megmutatni, amit az orvosnak meg kellene nézni. Ahol csak "gagyi" UH van, ott sokmindent nem látnak a hasfalon keresztül és olyankor kell a hüvelyi. Én 17 hetes vagyok és csak akkor láttam hüvelyi UH fejet, mikor eladtam (orvosi eszközöket forgalmazok). Én eddig minden UH-n kaptam képet és mind olyan éles és jól kivehetõ, mintha direkt ceruzával rajzolták volna. Bár az én orvosom kórházban rendel (direkt ilyet kerestem) és mindig a nagy kórházi UH-val vizsgál.

Ez nem egészen így van. Nem a terhesség korától függ, hanem, hogy milyen minõségû UH-val vizsgálnak. Egy normális képminõségû, kórházi UH már a terhesség elejétõl jól lát hason keresztül is, nincs szükség hüvelyire, csak ha valamit nagyon nem akar a baba megmutatni, amit az orvosnak meg kellene nézni. Ahol csak "gagyi" UH van, ott sokmindent nem látnak a hasfalon keresztül és olyankor kell a hüvelyi. Én 17 hetes vagyok és csak akkor láttam hüvelyi UH fejet, mikor eladtam (orvosi eszközöket forgalmazok). Én eddig minden UH-n kaptam képet és mind olyan éles és jól kivehetõ, mintha direkt ceruzával rajzolták volna. Bár az én orvosom kórházban rendel (direkt ilyet kerestem) és mindig a nagy kórházi UH-val vizsgál.
A terhesség korától függ. A pici bébi, még jobban látható hüvelyivel, úgyhogy hüvelyi lesz sztem, de vannak helyek ahol hasi. Olyan 12. hét körül lesz hasi uh-od.
A kérdező hozzászólása: Azért érdekel, mert gondoltam viszem magammal a páromat is, de így inkább nem.
A kérdező hozzászólása: Köszi! A Péterfybe megyek ultrahangra. Ez egy nagykórház, gondolom jó a készülék is.
Engem egyáltalán nem vizsgáltak hüvelyivel, csak hasi Uh.-al.Ez teljesen kórházfüggõ.19 hetes kismami
Szia. Nekem a legelsõ ami 7-8 hetesen volt és a 12 hetes uh is hasi is meg hüvelyi is volt. De tényleg kórházfüggõ. Nálunk be se engedik a férjet csak a 30 hetesre és a 36 hetesre. Üdv, 39 hetes kismama
Szia! Amikor a 8. hetes uh-n voltam, a doki azt mondta, hogy ha teli lett volna a hólyagom( persze a vizsgálat elõtt 2 perccel kellett elmennem pisilni), akkor hasival már lehetett volna látni.Így maradt a hüvelyi.
szia!nekem a 16 heti ultrahangom volt hasi, addig mindig hüvelyit csinált a doki. a páromat én bevittem (12 heti hüvelyire), de mondta a doki, hogy magyarázzam el a páromnak , hogy hüvelyi ultrahang lesz.megérte mert láttam arcát amikor meghallotta a baba szívhangját!! csodálatos élmény neki is!kérdezd meg a dokit bemehet-e veled a párod. boldog babavárást

A 12. heti genetikai ultrahangra bejöhet az apuka? Ez hüvelyi vagy hasi ultrahang?

Legjobb válasz: Ez az elsõ genetikai ultrahang, hasi. Általában be szokták engedni az apukákat, de kérdezz rá ott,ahová te jársz azért.

Ez az elsõ genetikai ultrahang, hasi. Általában be szokták engedni az apukákat, de kérdezz rá ott, ahová te jársz azért.
A 20. hétig hüvelyi ultrahang van, utána hasi. Mindig bent volt velem a férjem, igaz hogy a doki ismerõs volt.
Az a géptõl függ. A dokimnál hüvelyi volt, a genetikai tanácsadóban már hasi. Hogy bemehet-e, az meg az orvostól függ.
Nálunk a sima rendelésre nem mehet be apuka, de én magándokihoz járok, oda minden további nélkül bejöhet. A 12. heti még hüvelyi, a többi hasi.
Elsõ vagyok, nekem csak a 7. héten (amikor kiderült, h baba van:) volt hüvelyi uh-m. Biztosan kórháza, mûszere válogatja, nem tudom, de nekem az összes többi hasi volt már, így a 12.heti is.
Nekem a 12. heti uh. hasi volt pár hete.
Nekem is csak az elsõ 7. heti volt hüvelyi uh, a 12.-dik és a 20.-dik is hasi volt már. Az utóbbinál már bejöhetett az apuka is, nagy élmény volt neki :D
Ha jó fejek, és olyan a kórház, akkor beengedik az apukát már a legelsõ alkalommal is. Hívd fel õket, és kérdezd meg! (Pl.:Uzsokiban be lehet menni, Kecskeméten nem, mert ott futószallagon megy az egész, és a vetkõzõben is egyszerre több nõ vár.)
Én a miskolci megyei kh-ba járok ultrahangra. Ott két vizsgáló is van. A 4d képes, 1-es vizsgálóba nagyon nehezen engedik be az apukát, olyan mintha nagyon nagy szívességet tennének neked, a 2-es vizsgálóba nyugodtabban be mehet. A 12. heti még hüvelyi itt és néha hasi is.

A genetikai ultrahang és a sima ultrahang között mi a különbség? A genetikai ultrahang hüvelyi, vagy hasi?

Legjobb válasz: Szia. Hasi uh, és sima 2D-s uh, csak azért genetikai, mert ilyenkor szûrik a baba méretei alapján ki a genetikai rendellenességeket.

Szia. Hasi uh, és sima 2D-s uh, csak azért genetikai, mert ilyenkor szûrik a baba méretei alapján ki a genetikai rendellenességeket.
igen, ez így van, hasi, csak 2D-s, és nálam hangosan mondta az eredményeket amiket mért, és le is volt írva a papírra, amit megkaptam ott, és kb. 6x megkérdeztem hogy minden rendben van e, és azt mondta igen. képet is lehetett kérni, de persze csak a fekete-fehér 2D-set, és fizetni kellett érte
Az afp vérvétel de a 16. héten veszik le.
Afp 17 hetesen van. Nem kell êhgyomorral menni ês csak egy vêrvêtel. 12 hetesen genetikai uh van.
vérvétel és uh elõbb megpróbálják majd a hasi uh-t, de nem biztos, hogy tökéletesen lehet látni mindent, nekem mindkettõnél hüvelyivel fejezõdött be a vizsgálat éhgyomorra, mert jó esetben nem csak az afp-t nézik
AFP 16 héten történik. 12 héten genetikai Uh van.
Szia! Az AFP-t már leírták! Ez majd a 18 hetes genetikai Uh-hoz fog kelleni, ne ijedj majd meg ritka kinek jó, nekünk is volt eltérés ( mondjuk csináltattunk 9000 ft-ért kombinált tesztet az nagyon jó lett). Eléggé elavult vizsgálat, sokan nem is veszik figyelembe az eredményét mert minek max. ha nagyon kirívó. Az Uh már általában hasi... de van, hogy hüvelyi kismamája válogatja. Ilyenkor már tarkóredõt is néznek ami a Down szind. utalhat. A 18 hetes a nagy genetikai Uh, ahol majd a belsõ szerveket és a hosszú csöves csontokat is tudják már nézni.
utolsó, ez nem egészen így van...Kórháza válogatja, nekem az összes vérvételre éhgyomorra kellett mennem, mivel nálunk a rutin része, h néznek glükózt...Ahogy pedig itt olvasgattam, ez nem csak helyi sajátosság, hanem nagyon sok helyen így van..
12 hetesen uh van, az afp késõbb van ca. 16. héten és az vérvétel. Kismamáknál a cukorterheléses vizsgálaton kívül soha nem kell éhgyomorral megjelenni a vérvételeken.
Nekem 12 hetesen nem volt vérvétel, csak ultrahang, de az viszont még hüvelyi volt, mert annyira pöttömke volt szegény kisfiam, hogy a hasin nem látszódott jól :) A 19. heti ultrahangon már fordítva volt, a hüvelyi felesleges volt, mert már akkora volt a fiam, hogy nem látszódott semmi belõle, csak a hasi ultrahanggal. A AFP-t nekem a 16. héten vették. Az enyém éhgyomori volt, de csak azért mert mellette egyéb okok miatt teljes labort vettek. Amúgy nem kell éhgyomorra menni, úgy tudom.
Én kedden megyek 12 hetes vizsgálatra, nem kell éhgyomorral menni, csak azt mondta a doki hogy ne egyek zsírosat reggelire. A kombinált tesztet csináltatom, lesz UH is, az elõzõ terhességemnél a 12. hét körül már csak hasi UH volt, de van akinél még hüvelyit csinálnak.
A 16 hetes afp vervetelt mar kivettek, a kiskonyvekben is ki van huzva, a 12 es a 18 hetes uh mellett vervetel is van. Nekem nem mondtak, hogy ehgyomorra kene menni. Ha a dokid rendes, akkor olyan helyre kuld ahol nem kell fizetni sem :)
AFP-t 16 hetesen csinálják, amit 12 hetesen csinálhatnak az kombinált teszt esetleg. AFP: 16 hetesen csinálják, vérvétel és ha problémás az eredmény akkor hasi uh, vagy hüvelyi uh ha a hasin nem látható jól a baba mert pl. rosszul fekszik Kombinált teszt: általában fizetõs kb. 9000FT vérvétel + hasi vagy hüvelyi uh 12 hetesen genetikai uh-t szoktak csinálni, ami szintén inkább hasi uh, de ha a baba nem mutogatja magát akkor hüvelyit is csinálnak. Egész terhesség során kivéve 6 hetesen fõleg hasi uh-t csinálnak, de szükség lehet hüvelyire is, 12 hetes kórtól szinte csak hasit csinálnak mert akkor már hasin is jól látszik a baba bárhogyan is fekszik. Az éhgyomorra kelle menni?. Nem tudok neked válaszolni, mert nekem ilyen vizsgálatokkal (AFP, kominált teszt) mindig teljes vérképpel együtt csinálták és ezért mindig éhgyomorra kellett mennem. De ha csak AFP-t vagy csak kombinált tesztet csinálnak akkor elképzelhetõ, hogy nem kötelezõ az éhgyomorra menés. Ezt meg kell kérdezni elõre, hogy hogyan érkezzél.
Az AFP rövidítés az alfa-fötoprotein kifejezés kezdõbetûibõl összeállított mozaikszó. Az alfa-fötoprotein egy fehérje, melyet a magzati máj termel. Jelentõsége a magzati életben pontosan nem ismert, azonban termelõdése, az anyai keringésbe történõ átjutása sok további fontos következtetésre ad lehetõséget. Az AFP a magzat keringésében jelentõs mennyiségben kimutatható, az anyai vérbe azonban csak igen kis mennyiségben, szinte nyomokban kerül át élettani esetben. A lepény gyakorlatilag teljes mértékben gátját szabja ezen fehérje átjutásának az anyai keringésbe. Az AFP mennyiségét az anyai keringésben kétféleképpen szokás napjainkban megadni. Egyfelõl megadható hagyományos módon az anyai vérben mérhetõ koncentráció alapján, ez többnyire nanogram/milliliter mértékegységben szerepel a laboreredményen.
Én addig fel sem ébredek amíg nem eszek legalább 1 falat kaját, terhesen pedig még rosszullét is társult hozzá ha nem ettem reggel. Mivel folyton panaszkodtam a vérvételen erre és többször elsápadtam, szédültem, egyszer még rossz buszra is felszálltam odafelé menet mert annyira nem voltam még "ébren" annyit megengedtek, hogy 3 szem háztartási kekszet ehetek vérvétel elõtt, szóval nincs ilyen, hogy kismama nem mehet éhgyomorra, kismamának is éhgyomorra kell menni.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!