Találatok a következő kifejezésre: Hány vallás vallási (17 db)

A földön, napjainkban hány fajta vallás lehet? Melyik az amelyik az Istennek tetszik? Melyik visz a menybe?

Legjobb válasz: Köszöntelek. A menybe egyik vallás se visz, mert Isten csak meghatározott számú emberekkel kötött szövetséget a messiási királyságra, és nem mindenkivel. a többi ember marad a földön. Persze ezt tanítják az embereknek, de hát ti tudjátok....

Köszöntelek. A menybe egyik vallás se visz, mert Isten csak meghatározott számú emberekkel kötött szövetséget a messiási királyságra, és nem mindenkivel. a többi ember marad a földön. Persze ezt tanítják az embereknek, de hát ti tudjátok....
Helló. Elsõsorban szeretném elmondani, hogy mi Jehova Tanúi is hisszük azt, hogy vannak akik a mennyben fognak élni, akiknek fontos feladatuk lesz. De õket Isten választja ki, és korlátozott a számuk. Az igaz Isten imádóinak a következõ feltételeknek kell megfelelniük. - A Bibliára alapozzák a tanításaikat. - Kizárólag az egyedüli igaz Istent imádják és ismerté teszik a nevét. - Õszintén szeretik egymást - Elfogadják Jézust annak, aki által Isten megmentésrõl gondoskodik. - Nem alkotják a világ részét. - Azt prédikálják, hogy Isten Királysága az emberiség egyedüli reménye.
2-es válaszoló! "Az elsõ nagy ostobaságot ír" Ha olvastad volna a Bibliát, akkor másképp látnád!
A kérdező hozzászólása: Isten Királysága , és Jézus Krisztus Királysága , az két különbözõ? Lesz a földön Istennel, vagy Jehovával is egy királyság , és lesz a menyben Jézussal is egy királyság?
Egyedül a Lófarkú Egysejtûek Egyháza üdvözíthet! Csak ezt a legtöbben nem hiszik el. De majd meglátják a világ végén, és akkor aztán lesz nemulass! Megbánják, hogy hitetlenek voltak, és nem követték az igaz tanokat! (Mert az élethez humor is kell... :-)) A humor meg a hülyeség az két különbözõ dolog. Szólásod az utóbbira sandít.
És miért te húzod meg a kettõ közti mezsgyét utsó?
Szia kedves kérdezõ Isten Királysága és Jézus Krisztus Királysága ugyan az. De jelenleg Jézus uralkodik az égben mint Király, és ez a Királyság nemsokára kiterjed a Földre is, amikor eljön Isten haragnapja, és meg lesz tisztítva a föld a gonosz emberektõl, és Sátán is meglesz kötözve. Jézus Királyi hatalmat kapott az Atyjától, és ezer évig fog uralkodni a társuralkodókkal együtt. Az égbõl fogja irányítani a földön élõ embereket. Majd az ezer év végén vissza adja az uralkodási jogot Égi Atyjának.
A kérdező hozzászólása: Ha jelenleg Jézus uralkodik az égben akkor ez hazugság . Mert Jézus mondta a következõket: Ha valaki ezt mondja akkor néktek: Ímé, itt a Krisztus, vagy amott; ne higyjétek. A Jehova Tanúit valahogy nem értem, pontosan ellent mondanak Jézus szavainak .
mivel?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A kérdező hozzászólása: Ha jelenleg Jézus uralkodik az égben akkor ez hazugság . Mert Jézus mondta a következõket: Ha valaki ezt mondja akkor néktek: Ímé, itt a Krisztus, vagy amott; ne higyjétek. A Jehova Tanúit valahogy nem értem, pontosan ellent mondanak Jézus szavainak . Jézus mondja, hogy sokan jönnek az õ nevében: - Én vagyok a Krisztus. De ne higyjétek. Hol jönnek az õ nevében? A földön. Hol uralkodik Jézus? A mennyben: Szemben áll ez a két kijelentés egymással? Nem. "A Jehova Tanúit valahogy nem értem, pontosan ellent mondanak Jézus szavainak ." Mivel nem tiszták az indítékaid, a megértésed egyenlõ a nullával!
A kérdező hozzászólása: Aha , na most már értem.
A Máté 24:23 versére gondolsz. Ez viszont a hamis prófétákra utal. Mibõl gondolod hogy ezáltal mi Jehova Tanúi hazudunk. Kifejtenéd?
"A Máté 24:23 versére gondolsz. Ez viszont a hamis prófétákra utal. Mibõl gondolod hogy ezáltal mi Jehova Tanúi hazudunk. Kifejtenéd?" Ezt kitõl kérdezed?
Ez a fórum legyen életed legnagyobb gondja, és máris irigyellek!
T. Válaszoló. Nem vagyok Katy Weaver. Õ elhagyta ezt az oldalt, mert nem tartja méltónak azt, hogy itt beszélgessen a Bibliáról emberekkel. S magam is ezt fogom tenni, mert undorító, hogy némely ember a vallás oldalon, Jézushoz méltatlan módon cseverésznek róla. S természetesnek veszik, hogy olyan szavak repkednek itt, hogy nem értem, hogy van lelki világa az illetõnek Jézus nevére hivatkozni, mikor a Stílusa elüt a keresztény elvárásoktól. Jehova Tanúit szidják, miközben egyetlen Tanút sem lehet megvádolni azzal, hogy trágár módon mások anyukáját szidva irkáltak volna itt. Minden jót.
Csak azt nem értem hogy ha semmilyen kölcsönhatásba nem lép az anyaggal ez a transzcendens világ, akkor honnan is tudnánk róla?
Az elsõ nagy ostobaságot ír. Ezt csak a Jehovák hiszik. A mennybe azok kerülnek, akik Istennek tetszõ életet élnek itt a földön. Ez független a vallástól. Tudtom szerint csak Magyarországon van legalább 100 vallás, és mind mást hirdet.
Üdv! Csak Jézus az út a mennybe! Nincs üdvözítõ egyház! "Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam." - Jn 14, 6
Az összes egyház hazudik, amelyik nem, az téved! Egyedül a Lófarkú Egysejtûek Egyháza üdvözíthet! Csak ezt a legtöbben nem hiszik el. De majd meglátják a világ végén, és akkor aztán lesz nemulass! Megbánják, hogy hitetlenek voltak, és nem követték az igaz tanokat! (Mert az élethez humor is kell... :-))
Hol lehet csatlakozni a Lófarkú Egysejtûekhez?
Ja és kérdezõ:Csak keresztényeknél 34 000 leírt szekta, gyülekezet, és egyház van.Értelmezés pedig még ennél is több. Összesen?Szerintem a milliós nagyságrend nem túlzás.
Egy felmérés szerint 19 nagy vallás és mintegy 10000 kisebb vallásfelekezet van világszerte. A Biblia leirja, h mi kell h jellemezze, azt a vallás ami elfogadható az Isten elõtt.
# 7! A Biblián kívül az Upanisadok is leírja, de megtalálod Hermész Triszmegisztosznál, azon kívül Buddha, Lao Ce, Konfuciusz, Mani vagy a szúfizmus, haszidizmus, stb...tanításaiban egyaránt. Mindegy milyen vallást követ az ember, mert a lényeg az, hogy megérti-e a tanítások javát. És ez persze fordítva is igaz, ha nem érti a tanításokat, akármelyiket félreértheti.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1-sõ válaszoló vagyok. A bibliában sehol nem olvastam, hogy Jézus ezt tanította volna. Sõt kizárólag azt tanította, hogy egy egységes tanítás van ami mindenhol ugyan az és nem szét tördelt hazugságok tarkítják. Nagyon komolytalan és zür zavaros lenne ha így lenne, akkor nem lehetne azonosítani Isten népét. Sajnos az emberek nem látják, hogy Isten mindig is egy népet támogatott és ez így is marad. Õ a rend Istene és nem fog káoszt használni a céljaira. Az õ igazsága nem olyan erõtlen, hogy szüksége lenne az egység nélküli ahány ház annyi szokás elvhez. az igazság össze kováltsolja az embereket, nem megosztottá teszi. s a földet pedig nekünk teremtette, az eget meg az angyaloknak. Nem fogunk oda mászkálni. De hát...
"s a földet pedig nekünk teremtette, az eget meg az angyaloknak. Nem fogunk oda mászkálni. De hát..." [link] [link] [link] [link] Ember:1-Isten:0 EPIC WIN
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Katy Weawer! "A bibliában sehol nem olvastam, hogy Jézus ezt tanította volna." Mármint? "Sõt kizárólag azt tanította, hogy egy egységes tanítás van ami mindenhol ugyan az és nem szét tördelt hazugságok tarkítják." Mutasd! "Nagyon komolytalan és zür zavaros lenne ha így lenne, akkor nem lehetne azonosítani Isten népét." Isten népe több mint 7, 1 milliárd lélek. A zûrzavart ne kívül keresd! "Sajnos az emberek nem látják, hogy Isten mindig is egy népet támogatott és ez így is marad." Mármint úgy érted, hogy a létezés teljessége (Isten), önmagát támogatja. Miért nem látod? "Õ a rend Istene és nem fog káoszt használni a céljaira." Hol itt a káosz? "Az õ igazsága nem olyan erõtlen, hogy szüksége lenne az egység nélküli ahány ház annyi szokás elvhez." Te hányas kabátot hordasz, milyen bort szeretsz, mi a számodra kedves szín, hang vagy illat? "az igazság össze kováltsolja az embereket, nem megosztottá teszi." Akkor ezt miért nem tudod realizálni? "s a földet pedig nekünk teremtette, az eget meg az angyaloknak. Nem fogunk oda mászkálni." Valójában oda mászkálsz ahol jól érzed magad.
Kb.10.000 vallas van.Mindeggyik azt mondja az ove az igazi. Jezus visztont azt, jo fat a jo gyumolcseirol lehet felismerni. Szep hasonlat fejtd meg te magad mit takar a szemleltetes.
Kedves Möbiusz-szalag, "az Ég az angyaloké" megjegyzés egy metafora, ami az anyagon túli, transzcendens világra utal. Ezért célszerû nagybetûvel, vagy "-jellel megkülönböztetni. Egyébként nem értek egyet a válaszolóval, csak jelzem, hogy nincsenek olyan fizikai eszközeink, amivel transzcendens jelenségeket tudnánk "lencse végre kapni". (nem anyagi jelenségeket, nem lehet anyagi eszközökkel érzékelni) Üdv, Csaba
A teremtõ TETT téged oda ahol voltál , vagy , és leszel !!! Néha közel kerülsz a teremtõhõz a ( dezsavû ) pillanatában !!! De mindenki azzal foglalkozik ( emlékszem rá , jártam már itt , ez már megtörtént velem ) csodálkozik a valóságon !!! Pedi az egy ajtó , amin be lehet menni !!! Nézd meg a valóságot TE magad : )

Hány irányzata volt végül a puritán vallásnak?

Történelembõl egy feladatlap megoldásához szükséges a kérdés megválaszolása.

Legjobb válasz:
Szervusz Találtam egy cikket a témáról, elküldöm, bár lehet nár késõn. A zarándokatyák és a puritánok — Kik voltak? ÉSZAK-AMERIKA partjainál, a Massachusetts állambeli Plymouth mellett található egy nagy gránitkõ, melybe az 1620-as szám van belevésve. Errõl a plymouthi szikláról általában úgy tartják, hogy nem messze van attól a helytõl, ahol európaiak egy csoportja partra szállt csaknem 400 évvel ezelõtt. Sokak elõtt úgy ismeretesek õk, mint a zarándokatyák. Sokan ismerik a vendégszeretõ zarándokatyákról szóló történeteket, akik meghívják bennszülött amerikai barátaikat bõséges betakarítási lakomáikra. De kik is voltak a zarándokatyák? És miért mentek Észak-Amerikába? Hogy megtudjuk, utazzunk vissza az idõben VIII. Henrik korába. Vallási zûrzavar Angliában Alig 100 évvel azt megelõzõen, hogy a zarándokatyák elhajóztak, Anglia római katolikus ország volt, és VIII. Henrik király megkapta a pápától „ A hit védelmezõje” címet. Ám amikor VII. Kelemen pápa nem volt hajlandó felbontani Henriknek hat felesége közül az elsõvel, Aragóniai Katalinnal kötött házasságát, meghasonlás támadt. Mialatt Henrik a családi ügyeivel bajlódott, a protestáns reformáció Európa-szerte zûrzavart keltett a római katolikus egyházban. Henrik vonakodott megválni attól a tekintélytõl, mellyel az egyház megtisztelte, ezért eleinte kitiltotta a hitújítókat Angliából. Aztán meggondolta magát. Ha a katolikus egyház miatt nem szakíthat feleségével, hát majd õ szakít a katolikus egyházzal! 1534-ben megszüntette a pápa hatalmát az angliai katolikusok felett, magát pedig kikiáltotta az anglikán egyház fejévé. Rövidesen bezáratta a kolostorokat, hatalmas vagyonukat pedig eladta. Amikor Henrik 1547-ben meghalt, Anglia protestáns nemzet volt. Henrik fia, VI. Edward folytatta a Róma-ellenes egyházpolitikát. Majd Edward 1553-ban bekövetkezett halála után Henrik és Aragóniai Katalin leánya, a római katolikus Mária lett a királynõ, aki ezt követõen megpróbálta rákényszeríteni a nemzetet, hogy vesse alá magát a pápai hatalomnak. Sok protestánst számûzött, és több mint 300 embert máglyán égetett meg, amivel kiérdemelte a Véres Mária nevet. De a változás szelét nem tudta feltartóztatni. Mária 1558-ban halt meg. Utóda és egyben féltestvére, I. Erzsébet pedig tett róla, hogy a pápának a továbbiakban ne legyen beleszólása Anglia vallási életébe. Némely protestáns azonban kevésnek érezte a római egyháztól való elkülönülést; úgy vélekedtek, hogy a római katolicizmus minden nyomát maradéktalanul el kell törölni. Meg akarták tisztítani az egyház imádatát, ezért puritánoknak hívták õket, ez a szó ugyanis tisztaságot, egyszerûséget jelent. Néhányan közülük úgy vélték, hogy egyáltalán nincs szükség püspökökre, és hogy minden gyülekezetnek önállónak kellene lennie, elkülönülten a nemzeti egyháztól. Õket szeparatistáknak nevezték. A puritánok ellenkezõ nézetei Erzsébet uralma alatt jöttek igazán felszínre. Egyes papok hétköznapi öltözéke bosszantotta a királynõt, aki 1564-ben arra utasította a canterburyi érseket, hogy állítson fel egységes irányadó mértéket az öltözékre vonatkozóan. Mivel a puritánok attól tartottak, hogy ez egyenes út lenne a katolikus papok hivatali ruhájához való visszatérés felé, megtagadták az engedelmességet. A hagyományos püspöki és érseki rang felett is vita kerekedett. Erzsébet megtartotta hivatalukban a püspököket, és azt követelte, hogy esküdjenek hûséget neki mint az egyház fejének. A szeparatistáktól a zarándokatyákig Erzsébetet 1603-ban I. Jakab követte a trónon, aki nagy nyomást gyakorolt a szeparatistákra, hogy vessék alá magukat a hatalmának. 1608-ban egy szeparatista gyülekezet Scrooby városából Hollandiába menekült, mivel az az ország biztosította a szabadságot. Idõvel azonban Hollandiának a más vallásokkal szemben, valamint a laza erkölccsel szemben tanúsított toleranciája a szeparatistákat jobban zavarta, mint az angliai állapotok. Úgy döntöttek hát, hogy elhagyják Európát, és új életet kezdenek Észak-Amerikában. Mivel oly készségesen vállalták, hogy elhagyják otthonukat és egy távoli helyre utazzanak hitnézeteik védelmében, idõvel ennek a szeparatista csoportnak a tagjai „zarándokatyák” néven lettek ismeretesek. A zarándokatyák — köztük több szeparatistával — engedélyt kaptak, hogy letelepedjenek Virginia brit gyarmatán, így hát 1620 szeptemberében útnak indultak, hogy Észak-Amerikába hajózzanak a Mayflower nevû hajón. A mintegy 100 felnõtt és gyerek két viharos hónapot töltött az Észak-Atlanti-óceánon, mielõtt a Cod-foknál partot értek, Virginiától több száz kilométerre északra. Ott megkötötték a Mayflower-szerzõdést, mely kifejezte azon óhajukat, hogy megalapítanak egy önálló közösséget, és alávetik magukat e közösség törvényeinek. A közeli Plymouthban telepedtek le, 1620. december 21-én. Új élet az Újvilágban Az Észak-Amerikába érkezett menekültek nem voltak felkészülve a télre. Hónapokon belül a csoport fele meghalt. A tavasz azonban enyhülést hozott. A túlélõk megfelelõ lakóházakat építettek, és megtanulták az amerikai bennszülöttektõl, hogyan kell a helyi haszonnövényeket termeszteni. 1621 õszére a zarándokatyák már olyannyira boldogultak, hogy kijelöltek egy napot, amikor hálát adnak Istennek az áldásáért. Ez az alkalom lett késõbb a hálaadás napja, melyet az Egyesült Államokban és más helyeken mindmáig megünnepelnek. Késõbb további bevándorlók érkeztek, így alig 15 év alatt Plymouth népessége meghaladta a 2000-et. Idõközben Angliában a szeparatistákhoz hasonlóan néhány puritán szintén arra jutott, hogy az „Ígéret földje” õket is az Atlanti-óceánon túl várja. 1630-ban egy csoport puritán szállt partra Plymouthtól északra, és megalapították a Massachusetts Bay nevû gyarmatot. 1640-re már körülbelül 20 000 angol bevándorló élt Új-Angliában. Miután 1691-ben a Massachusetts Bay gyarmat Plymouth települését is a hatáskörébe vonta, a szeparatista zarándokatyák többé nem voltak függetlenek. A vidék szellemi központja Boston lett, mivel akkorra már a puritánok irányították Új-Anglia vallásos életét. Hogyan gyakorolták imádatukat? A puritánok imádata Az Újvilágban elõször fából készült összejöveteli helyeket építettek, ahol vasárnap délelõttönként összegyûlhettek. Ezekben az épületekben jó idõben elviselhetõk voltak az állapotok, de a tél még a legedzettebbek tûrõképességét is próbára tette. Az összejöveteli helyeket nem fûtötték, így a fagyoskodó hívek csakhamar reszkettek a hidegtõl. Gyakran elõfordult, hogy a prédikátorok kesztyût viseltek az igehirdetés alatt, hogy a fagyos levegõtõl megvédjék kezüket gesztikulálás közben. A puritánok hitnézetei a francia protestáns hitújító, Kálvin János tanításain alapultak. Elfogadták az eleve elrendelés elvét, és úgy hitték, hogy Isten elõre meghatározta, kiket fog megmenteni, és kiket fog örökre a pokol tüzére kárhoztatni. E tanítás szerint mindegy, mit tesznek az emberek, nem tudják megváltoztatni Isten elõtti helyzetüket. Az ember nem tudhatja, hogy halála után vajon a menny hûvös szellõje simogatja majd, vagy pedig a pokoltûz lángjaiban fog-e kínlódni örökké. Idõvel a puritán lelkipásztorok kezdtek megbánást hirdetni. Figyelmeztették az embereket, hogy bár Isten könyörületes, azok, akik nem engedelmeskednek törvényeinek, egyenesen a pokolba jutnak. A lelkipásztorok állandóan szították a pokol tüzét, csak hogy a kezükben tartsák a népet. Egy XVIII. századi prédikátor, név szerint Jonathan Edwards egyszer a következõ témáról beszélt: „Bûnösök egy haragos Isten kezében”. Beszéde az alvilágról annyira rémisztõ volt, hogy más lelkészek érzelmi támogatást kellett hogy nyújtsanak a prédikációtól felzaklatott híveknek. A Massachusettsbe érkezõ, prédikációt tartó lelkészek veszélyben voltak. Az elöljárók háromszor is elzavartak egy kvéker prédikátort, Mary Dyert, de õ mindháromszor visszatért, és tovább hangoztatta hitnézeteit. 1660. június 1-jén felakasztották Bostonban. Phillip Ratcliffe nyilván elfeledkezett arról, milyen buzgalommal üldözik a puritán vezetõk az ellenszegülõket. Kormányellenes és a salemi gyülekezet elleni beszédeiért megostorozták és megbírságolták. Majd, hogy ne felejtse el, levágták a fülét, mielõtt elengedték. A puritánok intoleranciája miatt sokan elhagyták Massachusettst, így más gyarmatok is egyre népesebbé váltak. A gõg erõszakot szül Mivel a puritánok magukat Isten ’választottainak’ tartották, sokan közülük a bennszülötteket alsóbbrendûeknek tekintették, akiknek valójában nincs is joguk azon a földön élni. Ez a magatartás haragra lobbantotta a bennszülötteket, és néhányuk támadásokat intézett a puritánok ellen. A puritán vezetõk ezért enyhítettek a sabbatot érintõ törvényeken, hogy a férfiak fegyvert is behozhassanak az istentiszteletre. Aztán 1675-ben a dolgok még rosszabbra fordultak. Látva, hogy népének egyre fogy a földje, az amerikai wampanoag indiánok törzsfõnöke, Metacom — akit Fülöp királynak is neveztek — puritán településeket kezdett kirabolni, felgyújtotta a házakat, és lemészárolta a telepeseket. A puritánok ezt megtorolták, és a harc hónapokig tartott. 1676 augusztusában a puritánok elfogták Fülöpöt Rhode Islandben. Lefejezték, belsõ szerveit kiszedték, testét pedig felnégyelték. Így ért véget Fülöp király háborúja — és egyben Új-Anglia bennszülötteinek független élete. A XVIII. század a puritán buzgalom újabb megnyilvánulásának lehetett tanúja. Massachusettsben néhány lelkipásztor becsmérelte az angol uralmat, és hozzájárult a függetlenség utáni vágy tüzének fellobbanásához. A forradalomról szóló beszédeikben keveredett a vallás a politikával. A puritánok általában keményen dolgoztak, bátrak voltak, és rendíthetetlenül ragaszkodtak vallásukhoz. A köztudatban még ma is hasonló értelmet hordoz a „puritán” kifejezés. De az õszinteség önmagában még nem teszi tisztává a hamis tanításokat. Jézus Krisztus kerülte a politika és a vallás összekeveredését (János 6:15; 18:36). A kegyetlenség pedig éles ellentétben áll a következõ alapigazsággal: „ Aki nem szeret, nem ismerte meg az Istent, mert az Isten szeretet” (1János 4:8). A te vallásod tanítja a tüzes pokol elképzelését, az eleve elrendelést vagy más nem bibliai tantételeket? Vallásod vezetõi belekeverednek a politikába? Isten Szavának, a Bibliának az õszinte tanulmányozása segíteni fog abban, hogy megtaláld a valóban ’tiszta és beszennyezetlen imádati formát’, mely elfogadható Isten elõtt (Jakab 1:27).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szervusz Találtam egy cikket a témáról, elküldöm, bár lehet nár késõn. A zarándokatyák és a puritánok — Kik voltak? ÉSZAK-AMERIKA partjainál, a Massachusetts állambeli Plymouth mellett található egy nagy gránitkõ, melybe az 1620-as szám van belevésve. Errõl a plymouthi szikláról általában úgy tartják, hogy nem messze van attól a helytõl, ahol európaiak egy csoportja partra szállt csaknem 400 évvel ezelõtt. Sokak elõtt úgy ismeretesek õk, mint a zarándokatyák. Sokan ismerik a vendégszeretõ zarándokatyákról szóló történeteket, akik meghívják bennszülött amerikai barátaikat bõséges betakarítási lakomáikra. De kik is voltak a zarándokatyák? És miért mentek Észak-Amerikába? Hogy megtudjuk, utazzunk vissza az idõben VIII. Henrik korába. Vallási zûrzavar Angliában Alig 100 évvel azt megelõzõen, hogy a zarándokatyák elhajóztak, Anglia római katolikus ország volt, és VIII. Henrik király megkapta a pápától „ A hit védelmezõje” címet. Ám amikor VII. Kelemen pápa nem volt hajlandó felbontani Henriknek hat felesége közül az elsõvel, Aragóniai Katalinnal kötött házasságát, meghasonlás támadt. Mialatt Henrik a családi ügyeivel bajlódott, a protestáns reformáció Európa-szerte zûrzavart keltett a római katolikus egyházban. Henrik vonakodott megválni attól a tekintélytõl, mellyel az egyház megtisztelte, ezért eleinte kitiltotta a hitújítókat Angliából. Aztán meggondolta magát. Ha a katolikus egyház miatt nem szakíthat feleségével, hát majd õ szakít a katolikus egyházzal! 1534-ben megszüntette a pápa hatalmát az angliai katolikusok felett, magát pedig kikiáltotta az anglikán egyház fejévé. Rövidesen bezáratta a kolostorokat, hatalmas vagyonukat pedig eladta. Amikor Henrik 1547-ben meghalt, Anglia protestáns nemzet volt. Henrik fia, VI. Edward folytatta a Róma-ellenes egyházpolitikát. Majd Edward 1553-ban bekövetkezett halála után Henrik és Aragóniai Katalin leánya, a római katolikus Mária lett a királynõ, aki ezt követõen megpróbálta rákényszeríteni a nemzetet, hogy vesse alá magát a pápai hatalomnak. Sok protestánst számûzött, és több mint 300 embert máglyán égetett meg, amivel kiérdemelte a Véres Mária nevet. De a változás szelét nem tudta feltartóztatni. Mária 1558-ban halt meg. Utóda és egyben féltestvére, I. Erzsébet pedig tett róla, hogy a pápának a továbbiakban ne legyen beleszólása Anglia vallási életébe. Némely protestáns azonban kevésnek érezte a római egyháztól való elkülönülést; úgy vélekedtek, hogy a római katolicizmus minden nyomát maradéktalanul el kell törölni. Meg akarták tisztítani az egyház imádatát, ezért puritánoknak hívták õket, ez a szó ugyanis tisztaságot, egyszerûséget jelent. Néhányan közülük úgy vélték, hogy egyáltalán nincs szükség püspökökre, és hogy minden gyülekezetnek önállónak kellene lennie, elkülönülten a nemzeti egyháztól. Õket szeparatistáknak nevezték. A puritánok ellenkezõ nézetei Erzsébet uralma alatt jöttek igazán felszínre. Egyes papok hétköznapi öltözéke bosszantotta a királynõt, aki 1564-ben arra utasította a canterburyi érseket, hogy állítson fel egységes irányadó mértéket az öltözékre vonatkozóan. Mivel a puritánok attól tartottak, hogy ez egyenes út lenne a katolikus papok hivatali ruhájához való visszatérés felé, megtagadták az engedelmességet. A hagyományos püspöki és érseki rang felett is vita kerekedett. Erzsébet megtartotta hivatalukban a püspököket, és azt követelte, hogy esküdjenek hûséget neki mint az egyház fejének. A szeparatistáktól a zarándokatyákig Erzsébetet 1603-ban I. Jakab követte a trónon, aki nagy nyomást gyakorolt a szeparatistákra, hogy vessék alá magukat a hatalmának. 1608-ban egy szeparatista gyülekezet Scrooby városából Hollandiába menekült, mivel az az ország biztosította a szabadságot. Idõvel azonban Hollandiának a más vallásokkal szemben, valamint a laza erkölccsel szemben tanúsított toleranciája a szeparatistákat jobban zavarta, mint az angliai állapotok. Úgy döntöttek hát, hogy elhagyják Európát, és új életet kezdenek Észak-Amerikában. Mivel oly készségesen vállalták, hogy elhagyják otthonukat és egy távoli helyre utazzanak hitnézeteik védelmében, idõvel ennek a szeparatista csoportnak a tagjai „zarándokatyák” néven lettek ismeretesek. A zarándokatyák — köztük több szeparatistával — engedélyt kaptak, hogy letelepedjenek Virginia brit gyarmatán, így hát 1620 szeptemberében útnak indultak, hogy Észak-Amerikába hajózzanak a Mayflower nevû hajón. A mintegy 100 felnõtt és gyerek két viharos hónapot töltött az Észak-Atlanti-óceánon, mielõtt a Cod-foknál partot értek, Virginiától több száz kilométerre északra. Ott megkötötték a Mayflower-szerzõdést, mely kifejezte azon óhajukat, hogy megalapítanak egy önálló közösséget, és alávetik magukat e közösség törvényeinek. A közeli Plymouthban telepedtek le, 1620. december 21-én. Új élet az Újvilágban Az Észak-Amerikába érkezett menekültek nem voltak felkészülve a télre. Hónapokon belül a csoport fele meghalt. A tavasz azonban enyhülést hozott. A túlélõk megfelelõ lakóházakat építettek, és megtanulták az amerikai bennszülöttektõl, hogyan kell a helyi haszonnövényeket termeszteni. 1621 õszére a zarándokatyák már olyannyira boldogultak, hogy kijelöltek egy napot, amikor hálát adnak Istennek az áldásáért. Ez az alkalom lett késõbb a hálaadás napja, melyet az Egyesült Államokban és más helyeken mindmáig megünnepelnek. Késõbb további bevándorlók érkeztek, így alig 15 év alatt Plymouth népessége meghaladta a 2000-et. Idõközben Angliában a szeparatistákhoz hasonlóan néhány puritán szintén arra jutott, hogy az „Ígéret földje” õket is az Atlanti-óceánon túl várja. 1630-ban egy csoport puritán szállt partra Plymouthtól északra, és megalapították a Massachusetts Bay nevû gyarmatot. 1640-re már körülbelül 20 000 angol bevándorló élt Új-Angliában. Miután 1691-ben a Massachusetts Bay gyarmat Plymouth települését is a hatáskörébe vonta, a szeparatista zarándokatyák többé nem voltak függetlenek. A vidék szellemi központja Boston lett, mivel akkorra már a puritánok irányították Új-Anglia vallásos életét. Hogyan gyakorolták imádatukat? A puritánok imádata Az Újvilágban elõször fából készült összejöveteli helyeket építettek, ahol vasárnap délelõttönként összegyûlhettek. Ezekben az épületekben jó idõben elviselhetõk voltak az állapotok, de a tél még a legedzettebbek tûrõképességét is próbára tette. Az összejöveteli helyeket nem fûtötték, így a fagyoskodó hívek csakhamar reszkettek a hidegtõl. Gyakran elõfordult, hogy a prédikátorok kesztyût viseltek az igehirdetés alatt, hogy a fagyos levegõtõl megvédjék kezüket gesztikulálás közben. A puritánok hitnézetei a francia protestáns hitújító, Kálvin János tanításain alapultak. Elfogadták az eleve elrendelés elvét, és úgy hitték, hogy Isten elõre meghatározta, kiket fog megmenteni, és kiket fog örökre a pokol tüzére kárhoztatni. E tanítás szerint mindegy, mit tesznek az emberek, nem tudják megváltoztatni Isten elõtti helyzetüket. Az ember nem tudhatja, hogy halála után vajon a menny hûvös szellõje simogatja majd, vagy pedig a pokoltûz lángjaiban fog-e kínlódni örökké. Idõvel a puritán lelkipásztorok kezdtek megbánást hirdetni. Figyelmeztették az embereket, hogy bár Isten könyörületes, azok, akik nem engedelmeskednek törvényeinek, egyenesen a pokolba jutnak. A lelkipásztorok állandóan szították a pokol tüzét, csak hogy a kezükben tartsák a népet. Egy XVIII. századi prédikátor, név szerint Jonathan Edwards egyszer a következõ témáról beszélt: „Bûnösök egy haragos Isten kezében”. Beszéde az alvilágról annyira rémisztõ volt, hogy más lelkészek érzelmi támogatást kellett hogy nyújtsanak a prédikációtól felzaklatott híveknek. A Massachusettsbe érkezõ, prédikációt tartó lelkészek veszélyben voltak. Az elöljárók háromszor is elzavartak egy kvéker prédikátort, Mary Dyert, de õ mindháromszor visszatért, és tovább hangoztatta hitnézeteit. 1660. június 1-jén felakasztották Bostonban. Phillip Ratcliffe nyilván elfeledkezett arról, milyen buzgalommal üldözik a puritán vezetõk az ellenszegülõket. Kormányellenes és a salemi gyülekezet elleni beszédeiért megostorozták és megbírságolták. Majd, hogy ne felejtse el, levágták a fülét, mielõtt elengedték. A puritánok intoleranciája miatt sokan elhagyták Massachusettst, így más gyarmatok is egyre népesebbé váltak. A gõg erõszakot szül Mivel a puritánok magukat Isten ’választottainak’ tartották, sokan közülük a bennszülötteket alsóbbrendûeknek tekintették, akiknek valójában nincs is joguk azon a földön élni. Ez a magatartás haragra lobbantotta a bennszülötteket, és néhányuk támadásokat intézett a puritánok ellen. A puritán vezetõk ezért enyhítettek a sabbatot érintõ törvényeken, hogy a férfiak fegyvert is behozhassanak az istentiszteletre. Aztán 1675-ben a dolgok még rosszabbra fordultak. Látva, hogy népének egyre fogy a földje, az amerikai wampanoag indiánok törzsfõnöke, Metacom — akit Fülöp királynak is neveztek — puritán településeket kezdett kirabolni, felgyújtotta a házakat, és lemészárolta a telepeseket. A puritánok ezt megtorolták, és a harc hónapokig tartott. 1676 augusztusában a puritánok elfogták Fülöpöt Rhode Islandben. Lefejezték, belsõ szerveit kiszedték, testét pedig felnégyelték. Így ért véget Fülöp király háborúja — és egyben Új-Anglia bennszülötteinek független élete. A XVIII. század a puritán buzgalom újabb megnyilvánulásának lehetett tanúja. Massachusettsben néhány lelkipásztor becsmérelte az angol uralmat, és hozzájárult a függetlenség utáni vágy tüzének fellobbanásához. A forradalomról szóló beszédeikben keveredett a vallás a politikával. A puritánok általában keményen dolgoztak, bátrak voltak, és rendíthetetlenül ragaszkodtak vallásukhoz. A köztudatban még ma is hasonló értelmet hordoz a „puritán” kifejezés. De az õszinteség önmagában még nem teszi tisztává a hamis tanításokat. Jézus Krisztus kerülte a politika és a vallás összekeveredését (János 6:15; 18:36). A kegyetlenség pedig éles ellentétben áll a következõ alapigazsággal: „ Aki nem szeret, nem ismerte meg az Istent, mert az Isten szeretet” (1János 4:8). A te vallásod tanítja a tüzes pokol elképzelését, az eleve elrendelést vagy más nem bibliai tantételeket? Vallásod vezetõi belekeverednek a politikába? Isten Szavának, a Bibliának az õszinte tanulmányozása segíteni fog abban, hogy megtaláld a valóban ’tiszta és beszennyezetlen imádati formát’, mely elfogadható Isten elõtt (Jakab 1:27).

A Biblia hány vallást említ, és melyik vallással fogok a menybe jutni, vagy Istent megismerni?

Legjobb válasz: Az Ószövetségben az egyiptomi és mezopotámiai istenek vannak úgy konkrétan említve, bár utóbbiak inkább démonként. Más vallások követõit inkább csak simán bálványimádónak nevezik akik "utálatosak az Úr szemében", és nem sok funkciójuk van azon kívül, hogy Isten parancsot ad a zsidóknak a komplett kiirtásukra. Beleértve a háziállataikat is.

Az Ószövetségben az egyiptomi és mezopotámiai istenek vannak úgy konkrétan említve, bár utóbbiak inkább démonként. Más vallások követõit inkább csak simán bálványimádónak nevezik akik "utálatosak az Úr szemében", és nem sok funkciójuk van azon kívül, hogy Isten parancsot ad a zsidóknak a komplett kiirtásukra. Beleértve a háziállataikat is.
Kedves#6/8-as válaszoló! Én református voltam, és pont az ilyen dolgokért léptem ki onnan, mert a kérdéseimre nem kaptam megfelelõ válaszokat csak olyanokat ami nem egyezett meg a Bibliában leírtakkal, vagy egyszerûen csak hazugság volt amit válaszoltak! Javasolnám a kételkedõknek én is, hogy tüzetesen olvassák el a Jelenések könyvét, mert abban le van írva, hogy kik melyik valláshoz tartoznak és kinek mi lesz a büntetése vagy jutalma!
"jw.org" Inkább menj be az elsõ katolikus vagy református temploma kérdezõsködni a papoktól, mielõtt ezekhez a Bibliahamisítókhoz fordulnál "segítségért".
Elég szomorú, hogy felnõtt emberek vagytok és ezt elhiszitek és ilyesmiken vitáztok.
Kedves 6-os Kérlek szépen olvasd már el a jelenések könyve 18. fejezetét, mert ott vannak leírva, milyen hatalmas büntetést fognak hamarosan a Te általad említett "vallások" a "Kedvességükért" és a "példa értékû" "keresztény" életükért. Annak ellenére, hogy egyre jobban leplezõdnek le az Istent gyalázó hitük, és tetteik, érdekes, hogy még mindig a védelmükbe veszed õket. Különös kép a 4-es versét javaslom, hogy aki ezekhez a "vallásokhoz" tartoznak, és nem hagyják el, részesei lesznek a büntetésükben. S nem bántani akarlak, de többen felfigyeltek ezekre, csak még elég sokan vannak akik még nem látják.
A kérdező hozzászólása: Húsvétkor, a tévében valamelyik adón, beszéltek a feltámadásról, és a mennyek országáról, nem nagyon figyeltem oda , de ha tényleg van meny és pokol, ha lehet én a menybe szeretnék jutni.Vagy majd meg látjuk a végén?
Imádkozz és kérd meg Istent hogy vezessen téged abba az egyházba amelyik Neki tetszik. És aztán figyelj oda hogy mi lesz a válasza.
Ha a mennybe szeretnél jutni, akkor meg kell ismerned Istent és az õ akaratát ránk nézve. Ehhez pedig szorgalmasan olvasni kell a Bibliában az Újszövetséget, mert az az Isten szava. Sok sikert!
Az Atyához csak Jézus által lehet járulni. Hinned kell Isten Fiában ha Isten országába akarsz bejutni. Hallgass még több olyan hitépítõ beszédet mint amilyet húsvétkor hallottál, és olvass Bibliát.
Jézus mondta: "Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet - válaszolta Jézus. - Senki sem juthat el az Atyához, csak általam". Jézushoz vezetés a cél.
Ki árulta le hogy a mennybe jutsz? :-)
Istent már itt a Földön megismerheted, nem kell ahhoz a menny. A bálványimádók akkoriban gyerekeket is áldoztak, gondolom nem érzed úgy, hogy ez lenne a követnivaló igaz hit (bár ahogy az ötös válaszoló is tette burkoltan, elég sokan védik és sajnálják õket). De minden a te döntésed.
Egyikkel sem. A vallás csak szemellenzõ.
A kérdező hozzászólása: Szép gondolatok , de mit kezdjek velük?
Kérdezõ: ajánlom neked az innen letölthetõ mp3-as tanításokat: http://elizeus.kozosseg.com/ Nagyon jók és lelkesítõek is :)

Ha kitalálok egy új vallást, hány embert kell behülyíteni, hogy ne szekta legyen, hanem teljes értékű vallás?

Van erre valami jogszabály, vagy akármi, hogy X számú hívő után nevezheti magát vallásnak egy felekezet?

Legjobb válasz: Ahány embert sikeresen behülyítesz,azoknak is mondani kell,hogy minél több embert hülyítsenek be.Aztán pedig indulhat a nem adózás és a pénzkeresés hülye dogmákkal és a családok tönkretétele.-.-"

Ahány embert sikeresen behülyítesz, azoknak is mondani kell, hogy minél több embert hülyítsenek be.Aztán pedig indulhat a nem adózás és a pénzkeresés hülye dogmákkal és a családok tönkretétele.-.-"
Igen, meg van határozva hogy hány hívõ kell ahhoz, hogy hivatalosan egyházként jegyezzék be. De azért nem olyan egyszerû ám az, hogy kitalálsz valami hülyeséget aztán majd dõl a lé.
A Jedizmus után kedves barátom... azt kell hogy mondjam ne aggódj. Annyi a feladatot, hogy keresel egy szép "borítót" a vallásodnak, kicsit megfésülködsz, mert te leszel az arca, majd pedig elmondasz néhány film idézetet. Garantált a siker. Ja és kérlek, csinálj majd meg nekem egy listát...csakhogy tudjam 10 emberbõl hány hülye, hogy beveszi majd a dumádat :)
Hogy teljes értékû vallás legyen, ne más vallásokból meríts ihletet. Ha egyházat akarsz, akkor kezdj mindent az elejétõl. Új istenek, új törvények, stb. Elég lesz, ha behülyítesz néhány 100 000 embert.
A kérdező hozzászólása: Családokat tönkretenni nem akarnék, de az adómentesség után sóvárgok erõsen, úgyhogy gondolkodok a bizniszen. Csak nem tudom, mennyi ember fog kelleni.
A kérdező hozzászólása: Nem akartam más vallásokból meríteni. Teljesen új istenek, törvények, mitológia, erkölcsi értékrend. És persze sok pénzadomány, hogy isten meg ne haragudjon. ;)
Szép kis ateista vagy...
...szerintem ki kell próbálni, de imádkozz, hogy adjon hozzá erõt, kitartást :D:D

A Magyarországon élő zsidók körülbelül hány %-a gyakorolja a vallását?

Legjobb válasz: Nem mindegy, hogy ki a képzeletbeli barátunk? Amúgy szerintem a zsidók fiatalabb generációja pont annyira tesz a vallásra, mint a magyarok.

Nem mindegy, hogy ki a képzeletbeli barátunk? Amúgy szerintem a zsidók fiatalabb generációja pont annyira tesz a vallásra, mint a magyarok.
"a magyarok szinte mind elveszítették, nem is ismerik õseik vallását." Mivel valami Vajk nevezetû ember átment István-ba, és rákényszerítette egy "pogány" népre a kereszténységet.
Ez így van Csilla, de lám, az illetõ még ma is él, és buzgón lepontoz a GYK-n.
Biztos vagyok benne, hogy sokkal többen, mint a Magyarországon élõ magyarok a saját, magyar vallásukat. A zsidók nagy számban hûségesen megtartották az õvékét, a magyarok szinte mind elveszítették, nem is ismerik õseik vallását.
Sztem kb uganannyi %-a, mint a Magyarországon élõ keresztényeknek az övéket.

A török uralom alatt, a magyar lakosság hány százaléka "tért" át a muzulmán vallásra, és tartották meg a leszármazottak?

Gondolom elég elenyész? lehetett, de hol találok róla valamilyen adatot?

Legjobb válasz: jelentéktelen. a törökök az általuk megszállt területen nem terjesztették saját hitüket, meglehetõsen toleránsan viselték a más vallásokat. (nem mindenhol, a szerbeket például keményen térítették) igaz, mindet semmibe vették, hitetleneknek, gyauroknak titulálták õket. tehát az embereket nem kényszerítette semmilyen körülmény, hogy áttérjenek, maguktól pedig nem tették. errõl nem hiszem, hogy találnál hiteles forrásokat, ilyen témával nemigen foglalkoztak. a török szolgálatban lévõ magyar íródeákok, és cigányság között volt, aki áttért. és persze az asszonyok között, akiket törökhöz adtak feleségül, illetve a török szolgálatában lévõ magyar katonák. hegyi klára foglalkozik a témával pár írásában, keress rá, többet is megtudhatsz belõle

jelentéktelen. a törökök az általuk megszállt területen nem terjesztették saját hitüket, meglehetõsen toleránsan viselték a más vallásokat. (nem mindenhol, a szerbeket például keményen térítették) igaz, mindet semmibe vették, hitetleneknek, gyauroknak titulálták õket. tehát az embereket nem kényszerítette semmilyen körülmény, hogy áttérjenek, maguktól pedig nem tették. errõl nem hiszem, hogy találnál hiteles forrásokat, ilyen témával nemigen foglalkoztak. a török szolgálatban lévõ magyar íródeákok, és cigányság között volt, aki áttért. és persze az asszonyok között, akiket törökhöz adtak feleségül, illetve a török szolgálatában lévõ magyar katonák. hegyi klára foglalkozik a témával pár írásában, keress rá, többet is megtudhatsz belõle
Nem azért nem terjesztették a hitüket, mert toleránsak voltak, hanem mert a muzulmánoknak nem kellett adót fizetniük. Volt pár elõkelõbb család, akik a jó viszony érdekében át akartak térni, és nem engedték nekik. Szóval valószínûleg semennyi.
Inkább fordítva volt: az itt lévõ törökök "magyarosodtak". Miután kivonultak a törökök, sok muszlim család itt maradt, és késõbb megkeresztelkedett.
Létezik egy ilyen népcsorport ezzel a kérdéssel kapcsolatban, azok a magyarabok akik Észak-Afrikában élnek.
A bosnyákokat teljesen elmuzulmánosították, de minket nem sikerült!!

Hány vallás álítja azt, hogy van cél az életünkben és melyik vallás tagadja ezt az állítást?

Legjobb válasz: Nem teljesen egyértelmû a kérdés. Fejtsd ki részletesebben!

Nem teljesen egyértelmû a kérdés. Fejtsd ki részletesebben!
Tudtommal csak a az agnosztikusok állítják azt, hogy nincs cél az életben, illetve õk úgy mondják, hogy nem tudják, van-e. Szerintük nincs biztos tudás, lehet, hogy van cél és lehet, hogy nincs.
A cél az üdvösség. Üdvösséget az tud adni, aki legyõzte a halált. Egyetlen ember van, aki legyõzte a halált: a názáreti Jézus. Egyetlen vallásalapító sem tette meg, hogy feltámadt a halálból, és tudtommal egyetlen vallásalapító sem tette le az életét az emberiségért. Úgyhogy még mindig csak Jézus marad.
A budhizmus úgy tartja, hogy életünk célja az, hogy kikerüljünk a létforgatagból.Azaz azért születtünk a földre, és azért születünk mindíg újjá, hogy mindíg új és új leckéket tanuljunk meg, kijavítsuk elõzõ életünkben szerzett rossz karmáinkat.A végén pedig elérhetjük a megvilágosodást, amikor már tiszta lelkek leszünk, semmi nem köt a földi dolgokhoz akkor nem kell újjá születnünk, mint például Budhának.Egyébként a budhisták Jézust is egy megvilágosodott jóginak tartják.
A halal utan van orok elet es orok karhozat a cel az hogy elnyerjuk az orok eletet es a szamunkra elkeszitett helyet.Sokan azt mondjak hogy jo cselekedetekkel nyerhetjuk el, de ha igy volna akkor az Ur jezus nem kelett volna meghaljon.Ezt az aldozatot kell nekunk elfogadni es ertekelni.
a cel az hogy eljunk Isten dicsossegere

Hány hívő kell egy új vallás bejegyzéséhez?

Megfogalmaztam egy új világnézetet és követ?kre is találtam és azt szeretném tudni mikortól számít vallásnak.

Legjobb válasz: Ha jól tudom, Magyarországon 100 alapítótag kell egy új egyház nyilvántartásba vételéhez. Az egyház a vallás intézményesült formája.

Ha jól tudom, Magyarországon 100 alapítótag kell egy új egyház nyilvántartásba vételéhez. Az egyház a vallás intézményesült formája.
A vallását mindenki gyakorolhatja teljesen szabadon, akár egyénileg is. Tehát akár egy fõ is létrehozhat és gyakorolhat egy vallást. Sõt egy vallást még akár egy számítógép is megalkothat, hiszen az nem más, mint egy rendezett erkölcsi és világnézeti rendszer. Ha valaki egy vallást intézményesíteni szeretné, -ez az egyházzá alakulás -akkor ezt is megteheti akár néhány fõvel is, mert az állam akkor is elismeri. Az egyház hivatalos bejegyzése nem kötelezõ, ezzel azok az egyházak élnek, akik igényt szeretnének tartani az állam a hazai egyházak számára nyujtott kedvezményeire. Itt megkötés a 100 alapító tag. (nekik egyébként érdekes, de nem is kell az adott vallást elfogadniuk) Hazánkban kb. 300-400 vallási és egyházi szervezet mûködik és ebbõl kb 150 van államilag is bejegyezve. A bajegyzés nélkül mûködõ egyházak közül számos jóval nagyobb létszámal mûködik, mint 100 fõ, csak szeretnének az államtól teljesen elkülönülten mûködni.
eskü akkor elkezdek én is gyûjteni ilyen hajléktalanokat magamköré akiknek fizetek. ha csak 100 kell akkor egybõl 2 vallást is csinálok.

Hány vallás és vallási közösség működik ma hazánkban?

Sokan elfeledkeznek róla, hogy hazánk egy sok vallásu és sok világnézet? ország. Szeretném tudni, hogy mennyire is színes ez a kép?

Legjobb válasz: way too many...

way too many...

Hány vallás, egyház működik ma hazánkban?

Legjobb válasz: kb. 300-400 komolyabbnak mondható vallási, egyházi csoportosulást ismerek, amibõl kb a fele jogilag is bejegyzésre került. A jogi bejegyzést nem irják elõ kötelezõ jelleggel. Ezeket itt gyüjtöttem össze, a legtöbbet linkelhetõen: http://www.freeweb.hu/p-dox/egyhazak/egyhazak.htm

kb. 300-400 komolyabbnak mondható vallási, egyházi csoportosulást ismerek, amibõl kb a fele jogilag is bejegyzésre került. A jogi bejegyzést nem irják elõ kötelezõ jelleggel. Ezeket itt gyüjtöttem össze, a legtöbbet linkelhetõen: http://www.freeweb.hu/p-dox/egyhazak/egyhazak.htm

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!