Találatok a következő kifejezésre: Hány molekula egy (8 db)

15 l klor normalis korulmenyek kozott hany molekula? Hogyan kell kiszamolni h egy mennyiseg hany molekula?

valaszaitokat koszonom...am vmi 4,035.10 23on nak kene kijonnie...

Legjobb válasz: Egy mol gáz normál körülmények között 22,41dm3 helyet foglal. Ezt alapul véve, illetve az Avogadro számot (6*10^23 darab atom tesz ki egy mol anyagot) kijön, hogy 16/22,41*6*10^32 = 4,016*10^23

Egy mol gáz normál körülmények között 22, 41dm3 helyet foglal. Ezt alapul véve, illetve az Avogadro számot (6*10^23 darab atom tesz ki egy mol anyagot) kijön, hogy 16/22, 41*6*10^32 = 4, 016*10^23
A kérdező hozzászólása: 16/? nem 15?
Sorry, de, az. Számológépben úgy írtam, csak itt nem javítottam át.
A kérdező hozzászólása: oke, koszonom

Hány molekula van egy csepp vízben?

Legjobb válasz: az többek között attól is függ,h mekkora az a csepp ha egy köbcentiméter, akkor az 1 gramm víz kb, és az, ha desztillált,azaz teljesen tiszta, akkor az 0,055555...mol víz, tehát 0,33333...*10 a 23-dikon darab vízmolekula asszem jól számoltam :)

az többek között attól is függ, h mekkora az a csepp ha egy köbcentiméter, akkor az 1 gramm víz kb, és az, ha desztillált, azaz teljesen tiszta, akkor az 0, 055555...mol víz, tehát 0, 33333...*10 a 23-dikon darab vízmolekula asszem jól számoltam :)
1. Nem atomra, hanem molekulára kérdezett. 2. Egy csepp víz ritkán 1 cm^3. Én azt mondanám, 3 mm átmérõjû, legyen gömb alakú a közelítés, akkor a térfogata kb. 14, 14 mm^3, az 0, 01414 cm^3, ugyanennyi gramm, és 18 g/mol a moltömege. Tehát 0, 000785 mol, ez úgy 4, 7*10^20 molekula.
3.
Én vagyok az elõzõ válaszoló, a kérdés szempontjából rosszul adtam meg a választ, mert 1 vízmolekula áll 3 atomból.
Gyakorlati tapasztalatom alapján szerintem a vízcsepp normális körölmények közt kb 50 mikroliter (azaz 50 mm^3).

Hány molekula alkot egy embert?

Legjobb válasz: Egyrészt abszolút meghatározhatatlan, másrészt pedig ne hallgass a helytelen válaszokra (a másik kérdésednél)! :)

Egyrészt abszolút meghatározhatatlan, másrészt pedig ne hallgass a helytelen válaszokra (a másik kérdésednél)! :)
Nem fogod tudni kiszámolni. Megteheted, hogy fejenként számolsz 70 liter vízzel. Nem lesz pontos, de legalább kapsz egy értéket, és fogsz tudni aludni. :D
Hát egy kicsit nagyobb molekulák vannak az emberben, mint a víz, ami csak 60%-ot képvisel az emberbõl. Például ott a hozzávetõlegesen 15 kg fehérje, ami jóval nagyobb helyet fog foglalni a víznél.
Megpróbáltam neked átgondolni, de sajnos ezt még csak közelítõleg becsülni sem lehet. Ami becsülhetõ: - A sejtek száma, átalgos mérete és az áltlagos fehérjeméret és fehérjekoncentráció alapján a fehérjék darabszáma. - A vízmolekulák drabszáma. - A DNS darabszáma. - A sejtek száma és felszíne, valamint felszíni molekulák mérete alapján becsülhetõ a lipidek körülbelöli száma. (De hogy az ER és a mitokondriumok hogy becsülhetõek, az jó kérdés.) Ami nagyon nem becsülhetõ, az az intermedier kismolekulák száma: nukleotidok, aminosavak, cukrok, glutation, a citrátkör elemei, stb. Ezek közül csak nagyon kevásnek tudjuk a koncentrációját, márpedig a molkeula darabszámban ezek valószínûleg nagyon meghatározóak.
A kérdező hozzászólása: köszi.én utálom a kémiát!nem értem az egészet!!


Egy négy kiralitáscentrumot tartalmazó molekulának hány enantiomerje lehet?

A megoldókulcs szerint 1...miért?

Legjobb válasz: Te is arra gondoltál egybõl, hogy n kir.centrumnál 2^n izomer, mely 2^n/2 párba rendezõdik, igaz? :) Szerintem trükkös a kérdés, mert egy adott molekulára gondol, és egy molekulának csak 1 enantiomerje lehet, és mindegy, hogy hány centruma van. Van egy 10 kir.centrumú molekulánk, de annak az adottnak akkor is csak 1 enantiomerje van. Remélem érthetõ, mire próbálok kilyukadni :)

Te is arra gondoltál egybõl, hogy n kir.centrumnál 2^n izomer, mely 2^n/2 párba rendezõdik, igaz? :) Szerintem trükkös a kérdés, mert egy adott molekulára gondol, és egy molekulának csak 1 enantiomerje lehet, és mindegy, hogy hány centruma van. Van egy 10 kir.centrumú molekulánk, de annak az adottnak akkor is csak 1 enantiomerje van. Remélem érthetõ, mire próbálok kilyukadni :)
A kérdező hozzászólása: Pff, igen elõször én is arra gondoltam. Most már értem, köszi a segítséget. :D

Hány mol nátriumion és oxigénion van egy nátrium-oxid molekulában?

hogyan kell ezt kiszámolni? napok óta ezen szenvedek. :(

Legjobb válasz: Valószínû rossz a kérdés, nem 1 DARAB Na₂O molekuláról lehet itt szó! Ha 1 mol Na₂O-ról van szó, akkor abban 2 mol Na és 1 mol O ion van. A mol ugyanis egyszerûen azt jelenti, hogy 6·10²³ darab valami (molekula/atom/ion/akármi).

Valószínû rossz a kérdés, nem 1 DARAB Na₂O molekuláról lehet itt szó! Ha 1 mol Na₂O-ról van szó, akkor abban 2 mol Na és 1 mol O ion van. A mol ugyanis egyszerûen azt jelenti, hogy 6·10²³ darab valami (molekula/atom/ion/akármi).

Egy kis kémia! Hány darab molekula és hány db nitrogén atom található 6, 41 dm3 levegõben (25°C-on és légköri nyomáson)? A nitrogéngáz sûrûsége az adott körülmények között 1, 143 kg/m3 és a levegõ 78, 0 térfogat % nitrogént tartalmaz.

Ha tudjátok kérlek írjátok le a levezetését. Köszi

Legjobb válasz: Szerintem a sûrûség nem fog kelleni: T=25°C p=101,3 kPa Tehát Vm=24,5 dm^3/mol V=6,41 dm^3 V/V%=78,0%=n/n% ------ n(levegõ)=6,41/24,5=0,262 mol n(N2)=0,78*0,262=0,2044mol Innét menni fog szerintem a nitrogén darabszáma, ha nem akkor szólj! :)

Szerintem a sûrûség nem fog kelleni: T=25°C p=101, 3 kPa Tehát Vm=24, 5 dm^3/mol V=6, 41 dm^3 V/V%=78, 0%=n/n% ------ n(levegõ)=6, 41/24, 5=0, 262 mol n(N2)=0, 78*0, 262=0, 2044mol Innét menni fog szerintem a nitrogén darabszáma, ha nem akkor szólj! :)

Hány oxigénatom van egy izobutil-alkohol molekulában?

Legjobb válasz: Ha beírod google-ba akkor kiadja a képletét.

Ha beírod google-ba akkor kiadja a képletét.
1?!:)
Te tényleg hülye vagy. Na akkor elölrõl: http://hu.wikipedia.org/wiki/Oxig%C3%A9n <- itt megtalálod az oxigén vegyjelét. http://hu.wikipedia.org/wiki/Izobutanol <- itt megtalálod az izobutanol (= izobutil-alkohol) képletét.
0!
Kezdem azt gondolni hogy provokatív a kérdés, ellenkezõ esetben neked súlyos tanulási problémáid vannak és virágokat fogsz locsolni életed hátralevõ részében. Gondolkodj el: mi az oxigénatom vegyjele? Ha ez megvan, nézd meg a vegyület képletét, és mondd meg hogy hány ilyen vegyjelet látsz benne. Természetesen egyszerûbb lett volna ha egybõl rávágom, de akkor a szellemi és problémamegoldó képességed nem fog javulni.
9?
Ez már szégyen. Be van linkelve az izobutil-alkohol szerkezete. Azt azért illik tudni hogy mi az oxigén vegyjele, és egy vegyületben felismerni azt.
Felsoroltak közül melyik a jó?!
"Most akkor 9, 13, 0 vagy 1???" Mivan?
Most akkor 9, 13, 0 vagy 1???
A kérdező hozzászólása: am én se vok jó kémiából, sõt ami azt illeti rühellem
A kérdező hozzászólása: heh de :D
Csak nem bH kérdés? :) Szerintem egy, de sose voltam jó kémiából..
A kérdező hozzászólása: számmal kifejtve?
Na végre -.-

Honnan lehet tudni, hogy hány nemkötő elektron van egy molekulának?

A kovalens kötést vesszük.Polaritást. pl. NH3-ban az N-nek miért van nemköt? e- -ja?

Legjobb válasz: Vegyérték elektronok számából

Vegyérték elektronok számából
Héjfizika, atompláyamodellek, Pauli-féle kizárási elv, ezekkel elég jól megmagyarázható.
Lerajzolod elõbb az atomokat, majd molekulát készítesz belõle. Ha jól csinálod, meglátod!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!