Találatok a következő kifejezésre: Hány lóerős űrhajó (1 db)

Hány lóerős egy űrhajó rakétája?

Legjobb válasz: éppenséggel ki lehet számolni, hogy hány lóerõs egy rakéta hajtómûve, de mint az elsõ válaszoló írta - nem sok értelme van. a tv- ben meg sok marhaságot mondanak, nem kell mindent készpénznek venni- fõleg, ha egy "tudományos" mûsorban hangzik el ... :)

éppenséggel ki lehet számolni, hogy hány lóerõs egy rakéta hajtómûve, de mint az elsõ válaszoló írta - nem sok értelme van. a tv- ben meg sok marhaságot mondanak, nem kell mindent készpénznek venni- fõleg, ha egy "tudományos" mûsorban hangzik el ... :)
A kérdező hozzászólása: Hello 2. válaszoló én is láttam azt a részt és ezért tettem fel ezt a kérdést csak már nem emlékeztem, hogy menyi volt
6, 67 meganewton kb 10-12 ezer lóerõt jelenthet. De tényleg baromság ilyet számolni, nem az számít.
Pont tegnap láttam a Tiszta Tudomány - A Hold titkai címû részt (spektrum), ott azt mondták, hogy a Föld elhagyására 15 millió lóerõ kell, a Hold elhagyására pedig csak 6300. (ez úgy került szóba, hogy a Holdnak sokkal kisebb a gravitációs ereje, és ezzel szemléltették a különbséget)
a rakétáknál nem igazán szoktak teljesítményt számolgatni. ugyanis igazából semmi értelme nincsen. (valójában a kocsiknál is az adott fordulatszámhoz tartozó forgatónyomaték az érdekes, nem a teljesítmény) a rakétákat a tolóerõ, az égési idõ, illetve specifikus impulzus jellemzi. A Saturn 5 hordozórakétában (ez az amerikai holdrakéta) 5 db Rocketdyne F-1 hajtómû (elsõ lépcsõ), 5 db Rocketdyne J-2 hajtómû (második lépcsõ) és mégegy 1 db Rocketdyne J-2 hajtómû (harmadik lépcsõ) volt. Rocketdyne F-1 hajtómû 6, 67 MN (meganewton) tolóerõt ad le, az égési ideje 150 s. (Apollo 4, 6, and 8 küldetések) Rocketdyne J-2 hajtómû 900 kN-1300kN tolóerõt ad le (vannak altípusok) és 500 s hosszan ég.
Nem akarok hülyeséget írni, csak egy emlékfoszlány: mintha azt mondták volna nemrég a tv-ben egy ismeretterjesztõ mûsorban, hogy a Föld elhagyásához az ûrhajónak 52 ezer lóerõsnek kell lennie. (Ha mégsem jól emlékszek, akkor bocsi!!!)
"6, 67 meganewton kb 10-12 ezer lóerõt jelenthet." ha már hozzászólsz egy majd 1 éves kérdéshez, akkor legalább ne irjál baromságokat. ez a két mértékegység nem összevethetõ egymással.
A valaha volt legnagyobb teljesítményû rakéta, a Saturn V elsõ fokozatának teljesítménye 190 gigawatt, vagyis körülbelül 260 MILLIÓ LE volt 2, 5 percen keresztül :D Nem rossz mi?


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Hogyan kell kiszámítani a közös hőmérsékletet fizikából?

Meg van adva két különböző fajhő(c1 és c2), meleg és a hideg hőmérséklet( Tm és Th) , meleg anyag és hideg anyag tömege( mm és mh).

4

Hol lehet az alapszintű kémiai ismereteket megtalálni na neten, tanulható formában?

Nagyon érdekel a kémia és megy is a suliban. De az osztálytársaim egy része nehezebben birkózik meg vele ezért gyakran toporgunk ugyanannál az anyagnál. Ezért gondoltam hogy kiépezném magam, főként netről, de nem tudom hol kezdjek hozzá.

1

Hogyan oldjam meg a következő döntéselmélet feladatot? (Hosszú, de kérlek olvassátok át! )

Van 100 millió forintom. 3%-os valószínűséggel az ötödére csökken. 2,5 millióba kerül egy teljes körű biztosítás teljes kárpótlással. Ha a kockázathoz való viszonyom u=w^(1/2), akkor vajon hajlandó vagyok-e ennyit adni egy biztosításért?

Van két megoldásom, az egyik a biztosítás nélküli hasznosság, ami 9,834. Fogalmam sincs hogy jön ki.
A másik a biztosítással együtt lévő hasznosság, amit a következőképpen számolhatunk ki. (100 m- 2,5m)^(1/2)=9,874
Nem nehéz kitalálni, hogy az u=w^(1/2) egyenlet szerint jártunk el, és a 100 a vagyonunk a 2,5 pedig a biztosítás ára.

A gondot a biztosítás nélküli hasznosság jelenti számomra. Az biztos, hogy a 100-at be kell szorozni a vagyonmegmaradás valószínűségével, tehát a 0,97-tel. Elvileg a megmaradó vagyont is be kell szorozni az vagyonvesztés valószínűségével, ami ugye 0,03, azaz 3%. De nekem az istenért nem jön ki az a végeredmény ami a tanárnak. Arra gondoltam, hogy 97%-os valószínűséggel marad 100 millióm. Ennek a pénzértéke 97 millió. Ennek veszem a gyökét a hasznossági függvény miatt. Aztán ugye 3%-os valószínűséggel veszítek 80 milliót. Ennek a pénzértéke 2,4 millió. Ennek veszem szintén a gyökét. Az 1,549. De ez 8,299. Elvileg külön kell számolni a vagyonmegmaradás és a vagyonvesztés lehetőségének hasznosságát, de megpróbáltam együtt. Ekkor (97-2,4)^(1/2)=9,726 jött ki. Nincs olyan számítás, ami alapján kijönne. Van egy döntéselmélet könyvem de abban még hasonló sincs.

7

Mi lehet az 551 osztói ha a primszámellenörző szerint nem prím? Hogy kehet az ilyet megkeresni

7

Van olyan energia fegyver mint az alien vs predatorba? Vagy barmi ilyesmi? Vagy csak elmelet?

0

Milyen mértékegységben adják meg a gitár- illetve basszusgitárhúrok vastagságát?

Pl. veszek egy 45-ös méretű basszerhúrt, ez milyen mértékegységet takar?

3

Impulzus tétel matematikai levezetésről valakinek van anyaga?

Az impulzus tétel matematikai levezetése érdekelne Newton II törvényéből kiindulva. Könyv, jegyzet segítség bármi jöhet.

1

Tudatos álmodás?

Nagyon szeretnék tudatosan álmodni. Valami olyasmit olvastam, hogy ha óránként csinálok valamit miközben ébren vagyok akkor az a napi rutin részévé válik és álmomban is megfogom majd tenni és észreveszem hogy álmodom. Csak nem tudom mi volt már az a dolog amit csinálni kell. Ja és mostanában nem is emlékszem az álmaimra miután felkeltem. :( Olyan mintha nem is álmodnék.

3

Ha valaki mészkénlevet és sósavat összekever mondjuk egy vödörben, akkor kénhidrogén keletkezik?

Csak egy elméleti kérdés, nem öngyilkossággal kapcsolatos.

1

Mi a véleményetek ilyen relaxációs kamrák bevezetéséről vagy legalábbis a velük való kísérletezéssel? Beválnának a szervezet pihentetésére, afféle olcsóbb wellnessezés megteremtésére?

Egy olcsóbb alternatívája lenne a Wellness-nek. Lennének ilyen szarkofág-méretű kamrák, amibe beszáll az ember meztelenül, ezután jön az orvos, aki bevezet egy etetőcsövet a gyomorba, légzőcsövet a torokba, intravénás csöveket a véráramba, katétert a húgyvezetékbe és a végbélbe. Az intravénás csövön infúzió oldat mellett altató is jönne. Amikor a Wellness-ező elaludt, a szarkofág becsukódik és testmeleg vízzel töltődik fel.

Mondjuk 1 hétig lenne benne az ember és csak 10.000 forintot kéne fizetni érte.

Szerintetek ez a módszer pihentető lenne vagy megviselné a szervezetet, mi a véleményetek róla?

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!