Találatok a következő kifejezésre: Hány éves lehet eljegyezni (3 db)

Tudom hogy hülyén hangzik de hány éves kortól lehet eljegyezni valakit? Azt tudom, hogy házasodni csak 18-tól lehet.

Legjobb válasz: Nincs korhoz kötve, nem jogi kategória. Se következménye, se jelentõsége.

Az eljegyzés lehet egy gesztus is arra vonatkozóan, hogy szereted az illetõt és komolyan a szándékaid (persze nyilván ekkor szó van esküvõrõl is). De ahogyan sokan már írták, nem kötelez semmire, lehet, hogy a párod magasról ejt rá, sokan még a házasságot sem veszik komolyan, nem tisztelik a másikat (az ilyenek állatok is lehetnének ezzel az erõvel).
Nincs korhoz kötve, nem jogi kategória. Se következménye, se jelentõsége.
Mivel az eljegyzés nem hivatalos dolog, ezért nincs semmiféle korhatára sem. De nem is jelent semmit, nem kötelez semmire - ezért értelmetlen bohócságnak tartom.
Számomra mint ha valami 16 körüli kor rémlene a házassághoz, de van benne egy olyan is, ha a két fél szülei megegyeznek hogy összeházasodhat a 2 gyerek akkor már 18 alatt is lehet. Úgy gondolom hogy nem biztos hogy jót tesz a gyerekeknek ha érdekházasságról van szó és emiatt 18 alatt esküdnek meg a felek. De az biztos hogy nincsen hozzá korhatár, hogy mikor jegyzel el valakit. Mivel semmi jogi vonzata nincsen az ügynek. Tehát szülõi engedéllyel sok minden megoldható a mai világban. (vagy nagykorúsíttatod magad).
ez csak attól függ, mennyire komoly a kapcsolat, de 18 alatt szerintem még kicsit korai... olyankor még bármi történhet :) a párom is esküvõ elõtt szeretne csak eljegyezni, de mivel még mindketten tanulunk, úgy döntöttünk esküvõ csak akkor lesz, ha megvan a munka is, és így nem a szülõk nyakába szakad az egész 20/L
Az biztos, hogy 16 éves kortól lehet jogilag megházasodni. Más kérdés, hogy az illetõk felkészültek-e már hiszen e-korban még annyira tapasztalatlan az ember.. Ilyenkor még élvezze az életet, tapogassa ki a határokat nem pedig kösse le magát..
Csak akkor van értelme az eljegyzésnek, ha rövid idõn belül követi az esküvõ. Különben csak felesleges formaság.
Régen már kisbaba korban is megtörtént az eljegyzés.
Az eljegyzés csak egy formaság, egy hagyomány aminek semmilyen hivatalos vonzata nincs, olyan mint bármely más fogadalom amit teszel valakinek. Akkor jegyzel el valakit amikor csak akarsz, akár már az oviban is, az persze más kérdés, hogy valaki komolyn veszi és a szülõknek esetleg nem tetszene de semmilyen jogi akadálya nincs.
korhatár tudtommal nincs de azért szerintem 17-20 év alatt nem érdemes mert ha pár év múlva elveszlek címû a dolog akkor 30százalék hogy lesz belõle valami... csecsemõkor ...a történelemben az érdekházasságok bajnokai az uralkodók voltak kedvenc esetem a fél éves herceget (igaz itt nem eljegyzés hanem komolyabban) házassági szerzõdésben hozzáadják a még meg nem született 3-8 adik hónapban lévõ születendõ hercegnõhöz aki!!!jó eséllyel meghal születés közben vagy ha túléli meghal 5 éves kora elõtt... itt két új kérdést ki lehetne írni:1hogyan mondják ki az igent ha még nem hogy beszélni sem tudnak de foguk sincsen tehát nem csaqk agyi de fizikai szinten is képtelenek rá.2:a nászéjszaka jobb bele se gondolni nem hiába a SÖTÉT középkor...de legalább 1 uralkodó rokon ergo no háboru velük...

A magyar jogszabályok szerint hány éves kortól lehet eljegyezni egy lányt?

Van erre valami jogszabály, hogy hány éves kortól jegyezhet? el egy lány, persze tudom, hogy 18 éves kortól lehet esküv?, de érdekelne, hogy hány éves kortól lehet eljegyzés? 17 évest el lehet jegyezni?

Legjobb válasz: Erre nincs semmilyen jogszabály, mivel az eljegyzés csak formalitás, de egyáltalán nem hivatalos, jogilag nem kötelez semmire.

Erre nincs semmilyen jogszabály, mivel az eljegyzés csak formalitás, de egyáltalán nem hivatalos, jogilag nem kötelez semmire.
Az eljegyzés magánügy, , az állam nem tartja nyilván a jegyeseket, ezért nem is vonatkozik rá semmilyen jogszabály.
12:08-nak. Naaaa, nem kell ennyire pesszimistának lenni! Én 15 évesen ismertem meg a leendõ férjemet, szerelem volt elsõ látásra, amúgy pedig egy diszkókalandnak indult. Akár el is jegyezhetett volna 17 évesen - de nem tette, viszont késõbb igen és már 20 éve mûködik a dolog! Nem minden ember bolondult még meg ebben a nagyon bolond világban!
Eljegyezni gyerekeket is szoktak. Magyarországon is. Mármint gyereket gyerekkel.
Lehetni lehet, csak felesleges. Az eljegyzés a házassági szándék bejelentése. Ne tegyél és ne fogadj el olyan ígéretet, ami majdnem biztosan bukta. 17 évesen senkinek nem a házasság a dolga, hanem hogy tanuljon, meg hogy tanulja a kapcsolatokat. Kivételek mindig vannak, de ritka az a kapcsolat, ami 17 évesen már megvan, és házasság lesz belõle. Ha meg össze is jön, nagy a valószínûsége egy válásnak.
Vannak hazánkban élõ népcsoportok, ahol eljegyzés is van, és NEM HIVATALOS esküvõ. Náluk 17-18 évesen második, harmadik gyerek már úton van...ha érted. A sima eljegyzés nem jogi kategória, sokkal inkább erkölcsi.

Hány éves korától lehet eljegyezni egy lányt?

Legjobb válasz: Nincs korhoz kötve, ha mind2en úgy gondoljátok akkor nincs akadálya, de azért érdemes megvárni legalább a 16ot mert még változhatnak a dolgok

Nincs korhoz kötve, ha mind2en úgy gondoljátok akkor nincs akadálya, de azért érdemes megvárni legalább a 16ot mert még változhatnak a dolgok
az eljegyzés, akárhogy is nézzük egy szokás. És most ne kövezzetek meg, mert ténleg így van, jogilag nincs semmilyen alapja, az sem bûntény ha egy 4 éves kisfiú egy 6 hónapos kislányt jegyez el. Csak aranyos inkább:) A házasság viszont mástéma:)
vitatkoznék az elõzõ válaszadóval - eljegyezni bármikor lehet, az esküvõhöz kell csak szülõi beleegyezés, az eljegyzéshez nem nem tudom hány évesek vagytok, de szerintem érdemesebb várni - engem 16 évesen jegyeztek el - 18 éves voltam, amikor szakítottunk, mert rájöttem, hogy túl fiatal voltam még, más embereket is meg akartam ismerni, mielõtt végleg lekötöm magam
Amikor csak akarod, de vigyázz, mert 18 éves kora elõtt nem veheted el, max a gyámhatóság engedélyével! :)
18 éves kor alatt scak szülõ beleegyezésével lehet. de ha kb.18-19 éves vagy akkor még várj , nem egy gyûrû köt össze hanem a szerelem. felesleges elkapkodni.mert ha téleg szeretitek egymást akkor még 1-2 évet kibirtok gyûrü nélkül is.
Szerintem ez nincs meghatározva. Amikor úgy érzed, hogy eljött az ideje. Nem az a kérdés, hogy hány éves, hanem, hogy megérett-e rá a kapcsolatotok.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!