Találatok a következő kifejezésre: Gyessel vagy járok (234 db)

A jövőben hogyan változik a gyed és gyes? 2 éves korig jár a gyed (kivéve ha hamarabb visszamész dolgozni akkor átvált gyesre) és utána már nem jár gyes, vagy 1 éves korig gyed, utána 2 éves korig gyes jár?

Legjobb válasz: Ez már változott, amit az elõzõ írt. Mindenképpen csak 1 évig akarják adni majd a GYED-et. Az elsõ variáció az volt, hogy két évig járt volna azoknak, akik legalább két évig dolgoztak, de most ezt is átvariálták - de már kb. 1 hónapja. Szóval most a helyzet (de még ez is csak terv): GYED-re csak az mehet, akinek legalább 1 év munkaviszonya volt (ellentétben az eddigi fél évvel). A GYED maximum a gyerek egy éves koráig jár (tehát nem nem egy évig jár a GYED, hanem egy éves korig, hiszen ha elõtte TGYÁS-t kapsz fél évig, attól még csak a gyerek elsõ szülinapjáig fog járni). A GYED lejárta után pedig egy évig jár majd a GYES. Annak, aki GYED-re nem jogosult, 2 évig jár a GYES.

Ez már változott, amit az elõzõ írt. Mindenképpen csak 1 évig akarják adni majd a GYED-et. Az elsõ variáció az volt, hogy két évig járt volna azoknak, akik legalább két évig dolgoztak, de most ezt is átvariálták - de már kb. 1 hónapja. Szóval most a helyzet (de még ez is csak terv): GYED-re csak az mehet, akinek legalább 1 év munkaviszonya volt (ellentétben az eddigi fél évvel). A GYED maximum a gyerek egy éves koráig jár (tehát nem nem egy évig jár a GYED, hanem egy éves korig, hiszen ha elõtte TGYÁS-t kapsz fél évig, attól még csak a gyerek elsõ szülinapjáig fog járni). A GYED lejárta után pedig egy évig jár majd a GYES. Annak, aki GYED-re nem jogosult, 2 évig jár a GYES.

Határozatlan idejű munkaviszonyom van, gyesen vagyok 2014márciusig, ha gyes lejárta előtt teherbe esnék akár egy hónappal, akkor milyen juttatásokra számíthatok utána, újra Tgyás, gyed, gyes jár?

Legjobb válasz: Újra jár majd a tgyás, gyed, gyes, csak az összege fog attól függni, mikor esel teherbe. Ha a gyes lejárta elõtt 1 hónappal esel teherbe, és táppénzre mégy szülésig, akkor jobban jársz, mintha pl. most esnél teherbe.

Újra jár majd a tgyás, gyed, gyes, csak az összege fog attól függni, mikor esel teherbe. Ha a gyes lejárta elõtt 1 hónappal esel teherbe, és táppénzre mégy szülésig, akkor jobban jársz, mintha pl. most esnél teherbe.
Igen járni fog tgyás és gyed, ha a munkaviszonyod még fent áll. Viszont, ha az irányadó idõszakban több mint 180 napot vagy gyesen, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz.
Én is így voltam, és minden ugyanúgy járt, csak valamivel kevesebb lett.
A jelenlegi jogszabályok alapján megéri fél évig maradék szabadságot/táppénzt kivenni, már ha nem rúgnak ki a munkahelyedrõl közben, mert akkor magasabb lesz a gyed. Bár a tiéd sokkal kevesebb volt a 130 ezres plafonnál, így nem tudom, mennyi különbséget jelent ez konkrétan (lehet, hogy ennyi a minimum?)
Az utolsó mondatnak véletlenül kitöröltem egy részét, így elég értelmetlen lett:) Bocsi, szóval kimaradt, hogy ... nem rúghatnak ki rendes felmondással....


Napi 3órás bejelentett munkaviszonyom volt másfél éven keresztül. Gyes vagy Gyed jár ennyi biztosított időszakot követően? Ha nincs megfelelő mennyiségű biztosított időszakom, milyen juttatásokat kaphatok?

Kérem csak az írjon, aki biztos az állításában, mert ha csak f?állás után jár Gyes, akkor még egy évet dolgoznom kell, de ha nem, vállalhatnék a kicsi érkezéséig is részid?s munkát.

Legjobb válasz: Szia! A gyes jár alanyi jogon. A gyedhez az elmúlt két évbõl kell legalább 365 biztosítotti nap. Amennyit munkában töltöttél az elmúlt két évben annyit lehetsz gyeden, ha ez kevesebb, mint két év, akkor a hiányzó idõben gyest kapsz majd. A törvény nem írja elõ, hogy napi hány órában kell foglalkoztatottnak lenni. Jelentõsége viszont sok van, hiszen az igénylést megelõzõ naptári év átlagjövedelmébõl számolnak napi díjat, annak a 70%-a lesz a gyed napi díja. Minél kevesebbre voltál bejelentve, annál kevesebb lesz a gyeded, akár az is elõfordulhat, hogy a gyessel (fix összeg, 2010-ben br. 28500 Ft) jobban jársz. Arra nem tértél ki, hogy van-e most bejelentett munkád. Ha nincs és nem is kapsz álláskeresési járadékot, akkor hiába van meg a kellõ napod, nem vagy jogosult gyedre.

Szia! A gyes jár alanyi jogon. A gyedhez az elmúlt két évbõl kell legalább 365 biztosítotti nap. Amennyit munkában töltöttél az elmúlt két évben annyit lehetsz gyeden, ha ez kevesebb, mint két év, akkor a hiányzó idõben gyest kapsz majd. A törvény nem írja elõ, hogy napi hány órában kell foglalkoztatottnak lenni. Jelentõsége viszont sok van, hiszen az igénylést megelõzõ naptári év átlagjövedelmébõl számolnak napi díjat, annak a 70%-a lesz a gyed napi díja. Minél kevesebbre voltál bejelentve, annál kevesebb lesz a gyeded, akár az is elõfordulhat, hogy a gyessel (fix összeg, 2010-ben br. 28500 Ft) jobban jársz. Arra nem tértél ki, hogy van-e most bejelentett munkád. Ha nincs és nem is kapsz álláskeresési járadékot, akkor hiába van meg a kellõ napod, nem vagy jogosult gyedre.
A kérdező hozzászólása: Szia! Köszi a választ, igen, jelenleg sincs munkám, és csak ez a másfél év bejelentett munkaviszony van, de az is csak 3óra volt naponta. Ha a baba születéséig nem dolgozom többet, vagy csak részidõben, mennyi Gyed-et kaphatok? Mert a Gyes ezek szerint fix mindenkinél.. Vagy ha még egy évet dolgoznék fõállásban mennyivel járnék jobban anyagilag a szülés után?

2, 5éves a kisfiam, gyesen vagyok vele akut bőr problémája van 1, 5 éve. Emelt családi pótlékban részesülök. Most megyünk az éves felülvizsgálatra. Meddig lehetek vele még gyesen? Emelt családi pótlék meddig jár? TB-nél kell mindent intézni?

Legjobb válasz: Emelt csalási pórlék addig jár amíg a kezelõ orvos kiállítja az ehhez szükséges papírt. Gyesen addig lehetsz amíg a gyerek tartósan betegnek minósül, de max. 10 éves korig. A tartósan beteg státuszt általában csak egy évre adják meg, olyan esetben is amikor a gyerek állapotában lényeges javulás pláne gyógyulás nem várható. (Az egyik munkatársamnak a koraszülött gyerekrõl minden évben igazolni kell, hogy 1500 gramm alatt született a gyerek) A családi pótlék és a gyes igénylése is a MÁK-hoz tartozik.

Emelt csalási pórlék addig jár amíg a kezelõ orvos kiállítja az ehhez szükséges papírt. Gyesen addig lehetsz amíg a gyerek tartósan betegnek minósül, de max. 10 éves korig. A tartósan beteg státuszt általában csak egy évre adják meg, olyan esetben is amikor a gyerek állapotában lényeges javulás pláne gyógyulás nem várható. (Az egyik munkatársamnak a koraszülött gyerekrõl minden évben igazolni kell, hogy 1500 gramm alatt született a gyerek) A családi pótlék és a gyes igénylése is a MÁK-hoz tartozik.
A "csalási" pótlék természetesen családi pótlék akart lenni, csak elgépeltem egy kicsit.

Kivehetem a szabadságom? 3, 5 éves lányommal gyesen vagyok (sajnos 10 éves koráig jár, betegsége miatt) 11 hét múlva szülök, megszakíthatom a gyest és kivehetem az eddigi szabadságaimat a szülés előtt?

Legjobb válasz: Mivel tartós betegség miatt jár a gyes így nem kell megszakítani, hiszen 8 órás munkát is vállalhatsz mellette. Tudom, mert nálunk is így volt/van. 2 tartósan beteg státuszban lévõ fiam van és gyes mellett dolgoztam/voltam szabin és most táppénzen. Kérdés, hogy anyagilag megéri-e? Ezt a részét kéne átgondolni. Mármint hogy mibõl számolják majd a gyededet.

Mivel tartós betegség miatt jár a gyes így nem kell megszakítani, hiszen 8 órás munkát is vállalhatsz mellette. Tudom, mert nálunk is így volt/van. 2 tartósan beteg státuszban lévõ fiam van és gyes mellett dolgoztam/voltam szabin és most táppénzen. Kérdés, hogy anyagilag megéri-e? Ezt a részét kéne átgondolni. Mármint hogy mibõl számolják majd a gyededet.
A munkáltatóddal kell egyeztetned a szabiról, ha õ is hozzájárul, akkor kiveheted bátran. A gyest pedig valóban nem kell megszakítani. Mióta vagy gyesen? Mivel 11 hét múlva jön a baba, a gyeded alapja ez az év lesz, és ha gyes miatt nincsen 180 bérezett napod, akkor a minimálbér lesz a gyed alapod. Ezért érdemes lenne úgy számolnod, hogy inkább táppénzre menj, mert akkor kedvezõbb szempontok alapján számolják a gyedet a második babára.
gyes.
mindenképp gyest
Ha októberben szülsz, és elõtte elmégy álláskeresési támogatásra úgy, hogy kapd a támogatást szüléskor, akkor kapsz tgyást, és ha marad pár nap az álláskeresésibõl a tgyás lejárta utánra akkor még a gyed is igényelhetõ, hiszen a szükséges 365 napod meglesz, csak a biztosítottságod fog hiányozni, azt meg áthidalhatod az álláskeresési támogatással.

Lejár lassan a gyesem. Hogyan tovább? A munkahely köteles kiadni a szabadságot ami a gyed és gyes után jár, vagy nem.

Legjobb válasz: Ha megszûnt a munkahelyed akkor köteles kifizetni a szabadságokat.De csak hogy tudd a t-gyásra és a gyed elsõ évére jár csak szabadság a gyesre nem.Ha viszont megvan a munkahelyed akkor a gyes lejárta után van lehetõséged kivenni a szabadságokat.Mindenképpen beszéld meg a munkahelyeden.

Ha megszûnt a munkahelyed akkor köteles kifizetni a szabadságokat.De csak hogy tudd a t-gyásra és a gyed elsõ évére jár csak szabadság a gyesre nem.Ha viszont megvan a munkahelyed akkor a gyes lejárta után van lehetõséged kivenni a szabadságokat.Mindenképpen beszéld meg a munkahelyeden.
A munkahely köteles visszavenni. Te köteles vagy kivenni, õ pedig kiadni neked az eddig felgyülemlett szabadságokat. Ebben nincs kibúvó, a törvény kötelez mindkettõtöket. Úgyhogy kb. 1, 5 évnyi szabadság kivételével kezdesz. Utána szépen munkába állsz. Nem kérdezted, de általában ezek is kérdések szoktak lenni ilyenkor: ha visszamentél, utána 1 hónap elteltével mondhat fel, ha akar. A szabadságodat pénzben nem fizetheti ki, mert azt csak akor lehet, ha megszûnik a szerzõdésed, neked meg nem szünhet meg a szerzõdésed, mivel védett vagy a gyes után még min. 1 hónapig.
Igen köteles.
Nagyon köszönöm a hasznos válaszokat!Sok sikert ismét a munkában!
A kérdező hozzászólása: Holnap megyek a munkahelyre mert dec. 12-vel jár le a gyesem.Örülök, hogy ki kell adniuk a szabit.Hát remélem nem fognak kirúgni 1 hónap után.Köszönöm a válaszokat.
Légyszi írd meg mit mondtak a munkahelyeden mert engem is érdekel.Ha jól értelmeztem akkor a 3 év eltelte után amit otthon töltöttél rögtön kiveheted a szabadságodat és ezzel is meghosszabodik az otthoni idõd?Ilyenkor viszont már a rendes fizut adják, ugye?Hamarosan nekem is lejár a gyes.Köszi a válaszokat.
Az utolsó kérdezõnek: igen, amikor visszamennél, akkor elõbb kiveszed a szabikat és akkor már fizetést kapsz. Nekem pl. 48 nap szabim van, azaz 2 hónapig már fizetést fogok kapni, mikor még itthon leszek, beszoktatom a gyereket, stb....
A kérdező hozzászólása: Szia szerencsére visszavettek a munkahelyre, és ki kell vennem a felgyûlt szabikat.Jövõhéten megyek megtudni menyi szabi jár pontosan.Akkor többet tudok mondani.

Gyes alatt táppénz? 2, 5 éves kislányommal gyesen vagyok, de gyes mellett 6 órában dolgozom, ő pedig bölcsibe jár.

Ha kislányom beteg lesz és itthon kell vele maradnom, akkor nekem jár a táppénz vagy ilyenkor hogyan maradhatok itthon vele. Szabadságot nem tudok kivenni, mert már nincs ebben az évben több. Úgy tudom, hogy apuka nem mehet el vele táppénzre, mivel én gyesen vagyok vele.

Legjobb válasz: Szerintem te sem. hacsak meg nem kéred a te háziorvosodat, hogy vegyen táppénzre valami kamu betegséggel. A gyerek után biztos nem jár két ellátás. Viszont ha te magad vagy beteg, akkor mehetsz táppénzre. Bár ebben sem vagyok biztos.

Szerintem te sem. hacsak meg nem kéred a te háziorvosodat, hogy vegyen táppénzre valami kamu betegséggel. A gyerek után biztos nem jár két ellátás. Viszont ha te magad vagy beteg, akkor mehetsz táppénzre. Bár ebben sem vagyok biztos.
Ha dolgozol a gyes mellett, akkor jár egyszerre a táppénz és a gyes. Annyi idõre, amennyit dolgoztál. Vagyis ha dolgozol 2 hónapot gyes mellett, majd elmégy táppénzre, akkor legfeljebb 2 hónapig lehetsz táppénzen úgy, hogy kapod mellette a gyest. A törvény így hivatkozik a helyzetedre: 49. § (1) A gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj mellett munkát végzõ biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a) a táppénzfolyósítás idõtartamának megállapításánál biztosítási idõként csak a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának idõtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat.

Szeptemberben fogok szülni, első gyermekem után októberig jár a gyes, akkor lesz 3 éves. Ilyenkor mi van, vissza kell mondani, vagy jár tovább?

Legjobb válasz: Meghagyhatod arra za egy hónapra, de értelme nem sok van. Ha él a munkaviszonyod, akkor igényelj a kicsire tgyást, majd gyedet, valószínû az több, mint a gyes. És a gyest természetesen le kell mondanod.

Meghagyhatod arra za egy hónapra, de értelme nem sok van. Ha él a munkaviszonyod, akkor igényelj a kicsire tgyást, majd gyedet, valószínû az több, mint a gyes. És a gyest természetesen le kell mondanod.
Le kell mondani, csak figyelni kell az idõpontokra, ugyanis egyszerre két ellátás nem jár. Az átfutási idõk miatt lehet egy kis gond: Ha a szülés elõtti napig szeretnél gyest, és a szülés napjától tgyást, akkor ezt csak szülés után tudod intézni, mert elõre nem tudhatod, milyen idõponttal mondd le a gyest elõre. Ilyenkor viszont a tgyást addig nem folyósítják, amíg meg nem gyõzõdtek róla, hogy már nem kapsz gyest, így csúszhat a kifizetés. Viszont meg tudod tenni, hogy egy biztosnak tûnõ idõpontra lemondod már most a gyest (pl. ha szeptember 15-re vagy kiírva, akkor szept. 1-tõl). A szülési szabadságodat és a tgyást pedig kérheted a szülés elõtt már négy héttel, és így nem maradsz ellátás nélkül. Nálunk a 2. gyerek születése elõtt a férjem kapott gyest, december 8-ára voltam kiírva, lemondtam november 30-ával a gyest már jóval elõbb, hogy megkapjuk a határozatot a megszüntetésrõl. Dec. 2-án szültem, így éppen jól jártunk. A gyes lemondásához elég egy általad megfogalmazott levél a MÁK-nak, amiben pontosan leírod, hogy meddig kéred, és mikortól kezdve már nem.
:-D Én is szeptemberre vagyok kiírva! Szülés elõtt 28 nappal igényeld meg a t.gyás-t, mert úgy jobban jársz! Vissza számolsz, és a gyes-t úgy mondod le, majd igényled a következõ naptól a t.gyás-t. Én jövõhéten adom fel a leveleket!:-D Boldog babavárást, könnyû szülést és egészséges kisbabát!! Üdv:2gyerkõcös, 35 hkm.
ó, azt elfelejtettem, hogy amikor 2 éve így csináltam, akkor a t.gyás-ra ráültek, mert a mák nem küldte az oep-nek az igazolást, hogy nem jár már a gyes! 2 hónapig lestünk, mire közölte az oep, hogy amit kaptam a mák-tól, azt lefénymásolva ha beküldöm, akkor az is jó, és következõ esedékes utaláskor küldik a t.gyás-t. Szóval most ha megkapom a mák-tól a papírt, akkor azonnal fénymásolom is le és küldöm is el!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!