Találatok a következő kifejezésre: Gyerektartást milyen lehet (9 db)

Gyerektartást milyen indokkal lehet felemeltetni? Ha jön a közös babánk, nem mi kérhetjük a gyerektartás csökkentését?

Apárom 5 éve fizet a nettó pénzéb?l 20%-os gyerektartást. Érkezik a közös babánk, de az anya több gyerektartást akar. Ilyen helyzetbe nem mi kérhetjük a gyerektartás csökkentését, mivel 2 gyermeket fog már el tartani?

Legjobb válasz: Szia! Ha a párod fizetésének 20%át fizeti gyermektartásra nem biztos hogy ezt a közös babátok születése után csökkentheti a bíróság, ugyanis ha valakinek 2 gyerek után kell gyermektartást fizetni akkor a fizetésének max. az 50 %át viheti el a gyermektartás összege. Az én véleményem az hogy ha már a második közös gyermeketek is megszületik akkor érdemes a bíróságnál gyermektartási összeg csökkentését kezdeményezni. Nálunk a férjem elõzõ házasságából 2 gyerek van, és szülés elõtt álltam a közös gyermekünkkel amikor a válásukat kimondták, és nem vették figyelembe a "harmadik" gyereket. Tavasszal születik a mi második közös babánk, és akkor mehetünk a bíróságra, mert akkor a férjemnek már 4 gyermeke lesz, így van esélyünk a gyermektartás csökkentésére, hiszen az elsõ bírósági döntés 2 gyerekrõl szólt.

Szia! Ha a párod fizetésének 20%át fizeti gyermektartásra nem biztos hogy ezt a közös babátok születése után csökkentheti a bíróság, ugyanis ha valakinek 2 gyerek után kell gyermektartást fizetni akkor a fizetésének max. az 50 %át viheti el a gyermektartás összege. Az én véleményem az hogy ha már a második közös gyermeketek is megszületik akkor érdemes a bíróságnál gyermektartási összeg csökkentését kezdeményezni. Nálunk a férjem elõzõ házasságából 2 gyerek van, és szülés elõtt álltam a közös gyermekünkkel amikor a válásukat kimondták, és nem vették figyelembe a "harmadik" gyereket. Tavasszal születik a mi második közös babánk, és akkor mehetünk a bíróságra, mert akkor a férjemnek már 4 gyermeke lesz, így van esélyünk a gyermektartás csökkentésére, hiszen az elsõ bírósági döntés 2 gyerekrõl szólt.

A volt férjem beperelt, mert szerinte nem a gyerekekre költöm a gyerektartást. Milyen számlákat lehet ilyen esetben bemutatni a bíróságon?

4,5 éve váltunk el és mivel a férjemnek nagyon jó fizetése van, megítélték két gyerek után a 2*40000Ft összegű gyerektartást. Egyszer már próbált csökkentést kérni, de nem módosították az összeget. Most ez az újabb próbálkozása. A gyerekek most 5 évesek egy fiú és egy lány. Milyen számlákat mutathatok be ebben az esetben? Elég pl boltból a blokk, nyugta vagy kifejezetten számlát kell kérnem? Kell-e külön orvosi igazolást kikérnem, ha ilyen jellegű számlákat is bemutatok (gyógytorna, fejlesztés, élelmiszerek, cipők, gyógyszerek)? Ha nekik veszek valamit, azt kérjem ezután külön számlára/blokkra vagy mehet a mieinkkel egyre, csak jelöljem be, hogy ez az ő részük? A közmű számlákat is bemutathatom?

Legjobb válasz: Amikor az én exem ide telefonált kérni fogja számoltassanak el mire költöm a gy.tartást kirobbant belõlem a röhögés.Még azt is megmondtam neki hová kell mennie:)Olyankor nem hömbölög mikor 36 meg 27 ezer ft-okat költök csak tankönyvre.Soha semmit nem ad a gyereknek gy.tartáson kivül,még csak az sem érdekli él e.Szerintem csak havonta 1szer gondol ránk:)Na nem szeretetbõl ,gondolom habzik a szája is.Én semmit nem sajnálok a gyerektõl,biztos vagyok benne 2szer annyit költök rá mint ami az õ kemény 25 ezer ft-ja.sajnos nagyon makacs vagyok,különben vissza küldeném neki vegyen rajta gyógyszert.De ezt nem tehetem nehogy élje világát.Bár igy is,mert mi gondja?Röhögd ki

Amikor az én exem ide telefonált kérni fogja számoltassanak el mire költöm a gy.tartást kirobbant belõlem a röhögés.Még azt is megmondtam neki hová kell mennie:) Olyankor nem hömbölög mikor 36 meg 27 ezer ft-okat költök csak tankönyvre.Soha semmit nem ad a gyereknek gy.tartáson kivül, még csak az sem érdekli él e.Szerintem csak havonta 1szer gondol ránk:) Na nem szeretetbõl , gondolom habzik a szája is.Én semmit nem sajnálok a gyerektõl, biztos vagyok benne 2szer annyit költök rá mint ami az õ kemény 25 ezer ft-ja.sajnos nagyon makacs vagyok, különben vissza küldeném neki vegyen rajta gyógyszert.De ezt nem tehetem nehogy élje világát.Bár igy is, mert mi gondja?Röhögd ki
Ja... Errõl az egészrõl az anyám jut eszembe, õ is kapott gyerektartást, és egész gyerekkoromban egy darab ruhát, egy füzetet, egy könyvet nem kaptam belõle. Mások levetett/leselejtezett gönceit kaptam, anyámnak viszont volt vagy 100 pár cipõje. Én igenis úgy írnám elõ, hogy ezeket a pénzeket fillérre a gyerekre kell költeni.
elso valaszolo akkora hulyesegeket irt, h az elkepeszto! Mi az, h gyerekre nincs rezsikoltseg? Ugyanugy hasznal aramot, furdik, melegedik, mosnak ra stb. Siman elharmadolhatod a rezsit es meg van az egy gyerekre eso. Ezerszer leirtam mar, de akkor meg egyszer utoljara: annak, aki neveli a gyereket, nem kell a gytartas osszeget szinten a gyerekre kolteni. Hiszen o neveli, o apolja, o tanitgatja, o van vele, ha barmi tortenik stb. Csunyan hangzik, de magyarul az o nyakan maradt a gyerek, mig a masik fel elheti vilagat, ha akarja. Ennek is van egy erteke, a birosag ezt is figyelembe veszi. Kerdezo, szerintem ne aggodj, nem kell szamlakat bemutatnod, a volt ferjedet ugy elkuldi a biro a francba, h orom lesz nezni. 40e egy gyerekre egyaltalan nem sok. Rezsi, etetni, itatni, ruhazni kell. Es akkor meg egy db jatekot vagy mesekonyvet nem kapott. A ferjed is egy goreny lehet, ha jol keres, de a gyerekeitol sajnalja.
Nem értem az ilyen férfiakat. Megcsinálni jó volt, meg könnyû volt a gyereket....de amikor fizetni kellene, az már nem tetszik. Egyik ismerõsömet is beperelte a gyerek apja, aki egyébként 700ezer körül keres, hogy csökkentse a gyerektartást. Ennél már csak az a nagyobb görénység, ha a férfi terhesen hagyja el a nõt. A saját gyerekére sajnálja a pénzt?????? A saját vérére????? Komolyan, mit gondol az ilyen? Képes túllátni az egóján???? Az ilyen komolyan úgy [email protected] rúgnám!!!!! Fú de felbosszantottak!
Második válaszoló, annyira primitív vagy, már olvastam szó szerint ugyanezt a hozzászólásodat egy másik kérdésnél. Mi az hogy az anyának hozzá kell tenni ugyanennyit??? Ezt te hol hallottad?? Nevetséges vagy!
Kérdezd meg egy ügyvédtõl.
Azért #6-os versenyzõ, a harciasság közepette nem szabad megfeledkezni arról a tényrõl se, hogy a másik fél meg lazán megteheti, hogy elmegy egy szakmailag érdekesebb, ámde fele annyit fizetõ állásba... és máris teljesen megalapozottan és jogszerûen fognak csökkenni azok a magas tartásdíjak... A hosszú távú jó megoldás itt is a kommunikáció és a megegyezés...
Nem valószínû, hogy csökkentik. De 80.000.- Ft két gyerekre elég sok. A felébõl is szépen ellehet tartani a gyerekeket. Te mennyit keresel? Elvileg neked is annyit kellene a saját keresetedbõl költeni rájuk, mint amennyit az apa fizet. A rezsit nem számolhatod fel, mert az alig több, mintha egyedül lennél. Elég a blokk, vagy a nyugta is, ha kiderül belõle, hogy mit vásároltál. A bírótól függ, hogy mit vesz majd figyelembe. Pl. ha márkás ruhákat veszel nekik, a fejlesztés nem orvosilag indokolt és hasonlók, neked nincs önálló jövedelmed, az rád nézve hátrányos lehet. Ennyi pénzbõl havonta félre lehetne tenni a gyerekek részére 20-30.000.- Ft-ot. Tapasztalatból írom ezeket. De ismétlem, a bírótól függ, hogy mit vesz figyelembe.
Persze, lehet szépen szónokolni arról, hogy a gyerek mekkora áldás és öröm, tényleg az, de amellett nagyon sok pénz, idõ és energia a felnevelésük, akkor is, ha örömmel és önként csinálja a szülõ. Csak az nem korrekt, hogy ha egy gyereket közösen vállaltak a szülõk, majd egyszer az egyik kilép ebbõl a közösségbõl, onnantól kezdve minden gyerekkel kapcsolatos kötelezettséget a másikra lõcsöljön.
"Csak az nem korrekt, hogy ha egy gyereket közösen vállaltak a szülõk, majd egyszer az egyik kilép ebbõl a közösségbõl, onnantól kezdve minden gyerekkel kapcsolatos kötelezettséget a másikra lõcsöljön." Ez is nagyon igaz, tényleg nem korrekt ha egy gyerek pénzügyi szükségleteirõl csak az egyik félnek kötelezõ gondoskodni.
Látom ma közkedvelt téma a gyerektartás. Sokakat érint, embereket állít egymással szembe. Én férfiként azt mondom, hogy anyuka kel fel a gyerekhez éjjel, meg törli a sz*ros fenekét, akkor azt is illik belevenni a "költségekbe". Igaz nem pénz költség, hanem idõ és energia. Apukának lesz új családja, de ott sem fogja törölni a sz*ros fenekét az új gyerekének. Dolgozik? Igen, de a legtöbbször csak azért túlóráznak egyesek, hogy ne maradjanak otthon. A dolgozók kb 2%-ának indokolt a foylamatos túlóra, de azoknak meg nincs családjuk.
# 34/40 Mennyire igazad van.
38: Azért 400 ezer és 40 ezer Ft között nagy a különbség, és aki a 40 ezer Ft-ra úgy tekint, mintha elég lenne arra, hogy a gyerek és anyuka is Versace cuccokban a Ferrarin gördüljön a fizetõs magánsuli elé, az nagyon el van tévedve.....
Kedves 37-es, én azért megkérdezem, hogy ha a férjedtõl kapnák 1200 euró, azaz kb. 400.000 forint gyerektartást, miközben te 100-200.000 forintot keresel, akkor te a volt férjedtõl kapott pénzt mind a gyerekre költenéd? A gyerek járna szuper cuccokban, te meg olcsókban, nem vennél semmit sem magadnak abból a pénzbõl és magadra csak a saját fizetésedbõl szánnál? ... No látod, ezért mondják egyesek azt, hogy ez akkor reális, ha az anya is hozzátesz annyit, mert mindenki el tudja képzelni a helyzetet, és ha az anya nem tudna hozzátenni annyit, akkor valószínûleg az a pénz nem a gyerek szükségleteire megy el.
Az en ferjem 6000eurot keres (kulfoldon elunk), ha elvalnank akkor miert ne fizetne 1200 eurot? Az o gyereke is. Persze aki 50 ezer ft ot keres az fizessen 10 ezer gyerektartast. Kedves kerdezo, mindenrol kerjel szamlat, a ruhakrol, elelmiszerrol, mozijegyrol kezdve mindenrol es akkor majd rajon az exed, hogy nem is olyan sok a 80 ezer amit fizet. Mi a gyereknek vettunk egy kabatot most 300 euroert es az csak egy kabat....
Nézd Kedves #31, bármi is az ember véleménye róla, attól még ez van. Egyébként én azt gondolom, hogy vannak esetek (és a Kérdezõ által a #33-ban leírt eset mondjuk tipikusan ilyennek tûnik) ahol egyértelmûen szánalmas, és kész. Viszont más esetben (megkockázom abból van a több)meg ugyanaz igaz rá, mint minden más párkapcsolati konfliktus elmérgesedésére, már, hogy KÉT kompromisszum-képtelen indulat-vezérelt fél kell hozzá, aki "majd õ megmutassa, hogy csakazértis az lesz..." és elindul egymás szívatása, vagyonmegosztással, tartással, kapcsolattartással, mindenfélével, ki mivel tudja a másikat... a hülyeség nem kötött az ivari kromoszómához, mindkét nem képes elborulni...
34: Tudod ezzel a gondolatmenettel csak az a baj, hogy általában nem azok a szülõk szoktak panaszkodni akinél a gyerek, hogy fel kellett hozzá kelni éjjel és ezt egy bébiszitter plusz +500 Forintért tette volna meg, hanem az elvált szülõ nyafog, hogy miért kell annyit fizetnie, és ötszáz forintokon lovagol.... Most is errõl van szó, a kérdezõ esetében is a férj pampog a pénz miatt.
Kedves 42-es! És az szerinted korrekt, hogy ha egy (vagy több) gyereket közösen vállaltak a szülõk, majd egyszer az egyik kilép ebbõl a közösségbõl, és a másik szülõt megfosztja a gyereknevelés jogától, hiába is szeretné az tovább nevelni a gyerekét? Mert azért ne csak abból induljunk ki, hogy az apa lelép és otthagyja az anyát a gyerekkel. Nálunk például az exnejem pasizott be, mert én már nem tudtam biztosítani az egyre telhetetlenebb anyagi igényeit. És hiába harcoltam a gyerekekért, hiába akartam én nevelni, férfiként esélyem sem volt. Pedig én szívesen vállalnám úgy is, hogy õ egy kanyi vas gyerektartást nem fizetne, csak nevelhessem én õket. És ne haragudj, de én akkor sem fogok tapsikolni örömömben, hogy csupán arra degradálódott a szülõi mivoltom, hogy fizethetem a gyerektartást, amibõl õ dönti el, hogy szerinte mi kell a gyereknek, holott lehet, hogy én azzal egyet sem értek.
17:28 Teljesen igazad van. De ide többnyire sértett nõk járnak, azoknak pedig minden férfi egy szélhámos puncilesõ. Tehát másként gondolkodnak, és te azt úgysem fogod megérteni, mert nem nõ vagy. Miránk férfiakra csak kétlábonjáró pénztálcára tekintenek, akiknek csak az a dolguk, hogy fizessünk, és lessük minden igényüket. És ha ez ellen netán szót mernénk emelni, akkor belegondolni is rossz, hogy mivel kell szembenézni. Szóval ezen a fórumon kb. annyi az esélyed, mint egy feminista klubban.
Laikus tanácsom: Mindenrõl kérj minél több papírt igazolást, akkor is ha nincs is pénzhez köze. Bürokrata világban élünk minél több papírt tudsz felmutatni annál jobb. És a bírótól se várd el hogy pusztán szavak alapján elhiggye hogy felelõs anya vagy s megérdemled ezt a szép magas gyerektartást. De ha ezt rengeteg papírral igazolod neki akkor nem fog kételkedni.
Mindenki leírta a saját történetét, szidott itt minden férfit. De a kérdezõ volt férje fizet 80.000Ft-ot kap 30.000Ft családi plusz 20.000Ft adókedvezményt. Ez 13000Ft bõven elég két gyerekre és az anya még egy fillért nem költött rá. Nõ létemre az mondom ezt az összeget én is felülvizsgáltatnám. Mert akinek két gyerekre nem elég fejenként több mint a minimálbér, az tényleg nem jól költi el a pénzt. Aztán majd én félretennék a gyerekeim taníttatására, jogsira vagy amire tényleg kell.
"Nem volt szép dolog kigúnyoltatni a férjed, jellemzõ nõi viselkedés, nem is csodálom, ha odébbállt. " Nem önként és dalolva, úgy kellett erõvel kirugdosni, és utána is könyörögte volna magát vissza.
Nem kell neki sem tudnia azt, hogy a töltött káposztába kell-e bors vagy nem, bõven elég ha leül az asztalhoz és belapátolja. Szintén nekem sem kell tudni, hogy a villanykörte ilyen vagy olyan, ha felkapcsolom a lámpát, égjen. De a gyereket közösen vállaltuk, egy apának nem csak a nemzéskor van feladata, hanem utána a nevelésben is. Ha ebben nem kíván részt venni, nem foglalkozik a gyerekkel akkor oké, de akkor nem is kell sírni, ha váláskor annak ítélik a gyereket, aki addig is foglalkozott vele.
46: Az a te történeted, az enyém meg az, hogy a volt férjem rágta a fülem, hogy gyerekgyerekgyerek, ami persze nekem sem volt ellenemre. Aztán a második után kitalálta, hogy inkább bulizna meg csajozna, túl sok neki a felelõsség. nulla segítséget jelentett nekem, a nõi munkák mellett rám maradtak a férfi munkák is mert egy villanykörtét se cserélt ki, a gyereknevelésbõl annyira nem vette ki a részét, hogy a kisebbik gyerekem két hétig nem vette észre, hogy apuci már nem lakik nálunk. Pedig be lett nekik jelentve, amikor több éves cirkusz, különszobában alvás után végre kirúgtam. És még a számlákba sem adott semmit, se egy bevásárlás, csak reggel elvitte a tejet a gyerekek elõl, hogy neki kevesebbe kerüljön a reggeli. Márkás cuccokra mindig jutott neki, meg a csajának ajándékra. Rugalmas láthatásban egyeztünk meg. Tudod hányszor mondta, hogy inkább nem jön, mert fáradt? Más elvált apa összepisálta volna magát az örömtõl, ha akkor látja a gyerekét amikor akarja, emellett nekem is jó lett volna, ha néha el tudok szabadulni és elintézem a dolgaimat, és mondjuk nem két hullafáradt gyerekkel, iskolatáskákkal meg málhával állok 20 percet a postán. De nem, most fáradt vagyok, most nincs kedvem, akkor késõn érnék haza, az túl korán van..... És mégsem mondom, hogy minden férfi szemét. Viszont azt látom, hogy a környezetemben sok anyuka - még akkor is ha együtt él a férjével - rohan, állandóan kapkod, hogy helyt álljon a munkahelyén, a gyereknevelésben, hazafelé bevásárol és cipekedik, és volt olyan, hogy egy anyukának a fia szülinapján én, az idegen anyuka segítettem, mert apuka elment futni. Sok apa a környezetemben - tisztelet a kivételnek - a házasság és együttélés során is annyit csinál, hogy lök haza némi pénzt. Ismerõs pár veszekedett, apuka mondta, hogy oké válhatnak, de akkor viszi a gyerekeket. A kisebbik meg rácsodálkozott, hogy de hát apa nem is ismer minket.... (együtt élnek!!!!) Az én férjemnek a legjobb dumája az volt, amikor az ovis ünnepségen egy apuka megkérdezte tõle, hogy a gyerekünk jár-e úszni. Akkor amúgy még együtt éltünk. Erre a férjem felém fordult és megkérdezte: Jár úszni? És még én voltam a bunkó, aki azt mondta hogy igen, rámutattam a gyerekre és azt mondtam: és õ az, õt kell filmezni.... A másik apuka szakadt a röhögéstõl.
Az zokni, radir számlája is ide számit, gyógytorna gyógyszerek, amikor kezelésre viszed a gyereket annak az uti költsége, a bkv jegy árával kiszámolod oda visza az utat, osztálypénz, ha az iskola minden gyerektõl kér egy csomag fénymásoló papirt annak a szálája is számit... Mire mindent összeszámolsz böven meglesz az a pénz.
kedves 45-ös azért nem mindegyik olyan a páromnál van kötelezõ túlóra de limitálták h max mennyi h mindenkire elég jusson és törölte a gyerek seggét :-D
Hát igen vannak beteg elmék itt.
#45 - 17:05 Lesír a válaszról hogy nõ írta. Legalább ne írnád oda, hogy "én férfiként". Szánalmas.
Látom megint ugyanaz a vita, hogy kell-e a gyereket nevelõ félnek is ugyanannyit beletennie vagy sem. Én erre csak annyit mondok, hogy aki úgy gondolja, hogy a neki anyagiakban kifejezhetõ ugyanannyi értékben a gyerekre szánt idõ, és ezt szembe akarja állítani a másik által fizetett pénzzel, akkor az inkább adja oda a gyereket a másik félnek, aki szívesen nevelné úgy is, hogy számára ez az idõ sokkal inkább öröm mint teher. Mert ha elkezdjük forintosítani a gyerekre szánt idõt, akkor vonjuk le belõle azt, ami örömet okoz és ebbõl nem jut a másiknak. Ez az egyenleg egy gyerekét szeretõ szülõnél pillanatokon belül negatív lenne, és csak annál pozitív, akinek a gyerek semmi örömet nem okoz. Az meg jobb is ha nem neveli. Ezek után már lehet tovább gondolkodni azon, hogy vajon kell-e beletennie ugyanannyit a másik félnek is, vagy nyugodtan költheti magára a tartásdíjat is akár.
Teljesen igaza van annak, aki azt írta, hogy NEM kell annyit hozzátenni a gyereket nevelõ szülõnek pénzben, mint annak, aki a tartásdíjat fizeti. Egyrészt mert valóban természetben látja el a gyereket, és ha ezt forintosítani akarnánk, bizony szép összeg lenne a bejárónõ, tanárnõ, ápolónõ, bébiszitter stb. óradíja. Másrészt pedig ha ragaszkodnánk a fele-fele megosztáshoz, akkor sem forintban, hanem százalékban kellene, hiszen ha az egyik fél keres nettó 300-at, a másik fél pedig 100-at, nehogy már ugyanannyit kelljen a gyerekre költeni. Ez akkor sem lenne így, ha közös háztartásban élnének, mert a kettõjük fizetésébõl lenne ellátva a gyerek. Rezsi... bizony, beleszámít, hiszen én pl. két gyereket nevelek, ha egyedül lennék, elég lenne egy garzon, így viszont fizetem a két és fél szobás lakótelepi lakás rezsijét, amibõl pl. ebben a hónapban csak a fûtés 44.000.- Ft volt. Ha meg egyedül vagyok, elég egy garzon, amit pl. 18 fokra fûtök, mert én nem rúgom le a takarót, de ezt egy gyerek esetében nem tehetem meg. Nyilván többe kerül a víz is, hiszen egy zuhanyozás ugyanannyi a gyereknek is mint a felnõttnek. Mosás: lehet, hogy kisebbek a cuccaik, de a gyerekekre jóval több ruha kell, hiszen míg én jó esetben nem eszem le magam, nem sározom össze a nadrágomat, egy gyerek igen. A gyereket nem etethetem moslékkal, neki kell a gyümölcs, a tejtermék, akkor is, ha magamnak nem veszem meg. Neki gyakran kell új ruha, cipõ, nekem nem. Neki kell tankönyv, tanszer, játék, nekem nem. Nekem elég lenne kisebb tv elõfizetési csomag, a gyerekek miatt a nagyobb kell. Egyszer kiszámoltam - mivel a nagyobbik fiam apja közölte, hogy õ nem fizet tovább gyt-t, ha a kölök leérettségizett - a gyerek havi eltartása kb. 90.000.- Ft. Ebben benne van a havi rendszeres kiadás (rezsi (30.000.-/fõ, kaja 30.000, higiéniai felszerelés, zsebpénz, stb.) és az éves szintû kiadások (ruha, cipõ, iskolai cuccok, szórakozás, gyógyszer, számítógéphez cuccok, stb.) 12 hónapra leosztva, ill. azok a kiadások, amik nem évente jelentkeznek, de minden évben van valami, pl. új bútor, tapétázás, festés, parketta, hiszen a normális körülményeket biztosítani kell a gyereknek is. Nem panaszkodom, mert egyenlõre elvagyunk, de aki errõl számlát kér, az elmehet a fenébe, mert akkor tényleg elé szórom a napi bevásárlások blokkjait, aztán szemezgessen, hogy abból mennyi jut a gyerekre.
Nem de nem is gondoltam soha még gyerekfejjel sem, hogy valakinek el kellene tartani mert szülõk egy gyereket. Aki a 38. ezer Ft gyes plusz családira alapoz az nem felelõsségteljes.
Na te aztán tudod utolsó! Biztos te vagy minden férfi álma, felépített karierrel, gratulálok neked!
Na az megint felelõs gyerekvállalás aki gyes-re szül.
És ha mondjuk én gyesen vagyok a 6 hónapossal, hogyan tudnék annyit beleadni mint az exem a gyerektartása?
Milyen jó egy elvált nõnek még a gyerekre sem kell költeni mert az csak az apa dolga, mert az anya neveli. Na azért ez sem normális hozzá állás.
"ha rendben van a gyerek szépen öltözködik van mindene akkor nincs miért elszámolni ...." Ez így van, viszont ha a gyerek panaszkodik (pl. hogy anya nem vesz neki ezt-azt) vagy ha látszik rajta, hogy el van hanyagolva, illetve ha sejthetõ, hogy az anya nem rá költi a gyerektartást (pl. luxuscikkekre költ, amikor a saját fizetésébõl nem telne rá) - akkor igen is kérheti a volt férj az elszámoltatást, és kötelezhetik is rá az anyát. Ha ez nem áll fenn, akkor persze nincs ok az aggodalomra. Ha el kell vele számolni, bele fog számítani a rezsi, de nem számolják ki fillérre. Egy gyereket egy fél felnõttnek vesznek tinikoráig a rezsiben és az étkezésben való részesedését tekintve. Magyarán 2 kisgyerek esetén a rezsi és a kaja árának felét számolnák bele.
nekem mikor volt a gyermek elhelyezés a bírónõ kihangsúlyozta h nincs elszámolási kötelezettségem a volt férj felé és soha nem is lesz mert a költségek nagyrészét nem lehet pontosan kiszámolni ilyen a rezsi és a kaja ha rendben van a gyerek szépen öltözködik van mindene akkor nincs miért elszámolni ....
ezen én is mindig kiakadok, amikor az okosok azt írják az anyának hozzá kell tenni ugyanannyit.Egyszerûen buta aki ezt írja.Hogy miért nem kell hozzátenni, azt az egyik válaszoló pontosan leírta. Helyzetem ugyan ez...apa kérte számoljak el azzal, h a gyerektartást a gyerekre költöm..Ügyvédem válasza: "bár tudom, h el tudna számolni a költségekkel, de az exnek nincs joga ezt kérni, másrészrõl ha vásárolunk 30e -ért élelmiszert, hogyan jár utána akár ex akár bíróság, h annak mekkora részét ette meg a gyerek.Anyuka, most mondja meg a kedves exnek, h nem igazol semmit, mielõtt belehergeli magát a hülyeségekbe!" -Én meg is mondtam...de további leendõ követelõzése miatt elkezdtem gyûjteni minden blokkok, számlát, 6 zsemlérõl is kértem! Ezt beledobtam egy nagy dobozba. Két hónap elteltével, igencsak megtelt:) Nem hajtogattam, nem rendszereztem, össze sem számoltam. Átkötöttem egy szalaggal és átadtam:) Ha van ideje nézegesse át! Ez másfél éve volt....azóta ex egy rohadt szót sem szólt ....
Lehet kapálózni, de igaza van itt valakinek: aki gyesre szül, az szimplán felelõtlen. Ennyi.
A másik, amit nem értek: ki a ráknak törik le a keze attól a kemény FÉL ÉV munkától, ami a gyedhez kell?! Ennyire hogy lehet lustának lenni?!
Nem fél év hanem egy év 365 nap kell hozzá, de teljesen igazad van. Egy év munka szülést megelõzõ két évben nem nagy karrier, aki akarja az megtudja csinálni.
30: Nézd, ott ahol az apuka azért megy el egy alacsonyabban fizetõ állásba - és ezért nemcsak a fizetendõ gyerektartás összege, hanem az õ jövedelme is jelentõsen kevesebb lesz- hogy a gyereke után ne 40 csak 30 ezer Ft-ot fizessen havonta, akkor arra a legjobb szó az, hogy szánalmas.....
" szóval ezért sem tartom reálisnak, hogy az anya fillérre pontosan annyit költsön a gyerekre mint az apuka." - így van, az sem reális... viszont a helyes megoldás még el sem hangzott, de itt van egész részletesen: http://www.foldes.hu/digitalcity/servlet/PublishedFileServle.. Ja, és újólag felhívnám a figyelmet a harcias amazonok által a #8-ban már lepontozott TÉNYRE, nevezetesen, hogy hogy a másik fél meg lazán megteheti, hogy elmegy egy szakmailag érdekesebb, ámde fele annyit fizetõ állásba... és máris teljesen megalapozottan és jogszerûen fognak csökkenni a magas tartásdíjak... A hosszú távú jó megoldás itt is a kommunikáció és a megegyezés...
Jó persze mindenre lehet kifogást találni. Nem tudom pontosan mennyi a minimálbér de a minimálbér 70% azért szerintem bõven 28.000Ft felett van.
12:13 ja fõleg ha valahol 6 órás minimálnál többért hajlandóak bejelenteni, különben ugyanott van mint ha gyest kapna kb.
Szerintem ez az a tipikus eset, ha igazad van akkor tudod bizonyítani is ha meg nem akkor meg is érdemled, hogy csökkentség. Azért ez tényleg nem kevés összeg, van aki ennyit nem keres egész hónapban, szóval családival és adókedvezménnyel bõven elég 2. gyerekre.
Na ja, a vízrõl nem is beszélve! Egy gyereknek feleakkora kád víz sem kell, mint egy felnõttnek.
Én nem ítélkeztem senki felett, leírtam egy adott kérdésre a válaszom. Ha nem tetszik akkor nem kell belekeverni a kérdésbe a te életed.
havi 30 000.- kapok a két gyerekre szal abból nem telik luxuscikkekre.... tény van h panaszkodnak a gyerekek de sajna akkor sem veszem meg neki a 50-100 000.- mobilt és nem engedem h havi 1500.- fölé menjen a feltöltés, nem veszem meg neki a 5000.- farmert csak mert márkás, és az xbox-ot sem csak mert az apjuknál van... persze panaszkodnak mint minden tini de az a 30 000.- simán elmegy a ebédre a suliban a bérletre és a feltöltésekre amit meg én kapok fizu + csp az meg a megélhetésre kiszámoltattam velük mennyibe kerül az élet hát igencsak elcsodálkoztak ... azóta nem követelõznek (gondolom az apjuk hergelte õket)
A kérdező hozzászólása: Na, már írni sem tudok: A VOLT férjem perelt be!

Milyen módszerekkel, indokokkal lehet csökkenteni az átlag 110 000 - 120 000 Ft-os gyerektartást egy gyerek esetében? Ennyi a 20%)

A expárom hazugságlistája szerint a gyermekem ellátása 200eFt-ba kerül. Olyan dolgok is szerepelnek benne, amit soha nem vett meg, vagy olyan különórák, ahová nem jár a gyerek. A kapcsolattartásunk folyamatos... látom mit csinál. Szerintem 60 000 Ft bőven reális lenne. Nem sajnálom a gyerektől, de anyukától igen, aki az elmúlt évben pl. kocsit cserélt, és luxus lakóparkba költözött. Szívesen kényeztetném én a gyerekemet, hogy legyek már jófej apuka, ha már a kapcsolatunk tönkrement az anyukával. Egy jó miskolci ügyvéd sem ártana (férfi! ) Köszönöm

Legjobb válasz: Kedves elsõ! Hajajj, ha tudnád mennyi olyan anya van, aki magának márkás ruhát, a gyereknek meg turkálósat vesz a gyerektartásból. Szégyen, de van ilyen. Mint ahogy van olyan férfi is, aki nem fizet egy fillér gyerektartást sem.

Mielõtt válaszolnék, szeretném leszögezni, hogy nõ vagyok. Miért csak egy férfi hagyhatja el a nõt??? Mibõl gondolod, hogy a kérdezõnek akár csak egy fokkal is kevésbé fontos a gyereke, mint az anyának? Azért mert veled valszeg az történt, amit leírtál, még nem kéne általánosítani. Mert persze ha két ember elválik, akkor a férjnek mindjárt pipije lesz... hát ez szép. Ráadásul a kérdezõ írja, hogy nem az összeggel van a baj, hanem hogy tudja, hogy az anyuka magára költi, nem a gyerekre. Bocs az offért! :)
Kedves elsõ! Hajajj, ha tudnád mennyi olyan anya van, aki magának márkás ruhát, a gyereknek meg turkálósat vesz a gyerektartásból. Szégyen, de van ilyen. Mint ahogy van olyan férfi is, aki nem fizet egy fillér gyerektartást sem.
Ha a gyerekedtõl nem sajnálod, adj 60000-et az anyának, de biztosítsd a gyerekednek, hogy ne kelljen lemondania a válás elõtt meglévõ dolgairól: pl. fizesd be a sítáborba, nyelviskolába. Nyiss számlát neki, és tegyél félre. Ebbe normális anya belemenne. Amúgy mi a francra költene el annyi pénzt az anya? Nem lehet, hogy gyûjt is neki, nem felélik?A gyerekével él, közösen költik úgyis. Nem hiszem, hogy mûkörmösre fizetné el. Ha meg vidámparkba, állatkertbe, nyaralni mennének, és nekem ennyi pénzem lenne, nem sajnálnám tõlük. Ha az anyát szívatod, az továbbadódik a gyerekre! Megbeszélés!
Én évek óta 15.000-t kapok. Már 6. éve. Amikor szép szelíden próbáltam az inflációt meg a gyerek növekedését emlegetni, rögtön meg lett magyarázva, hogy ez így miért jó és hogy pont elég. Bíróságra tuti nem megyek emiatt, a gondolatától is hányok. Ha ennyi pénzt kapnék, el se hinném. Egy gyerek eltartása egyébként (aminek te csak a felét kell hogy álljad!)tényleg nem kerül ennyibe. Az anyuka vajon mennyit tesz hozzá?
Vagy együttéreznek. Ha otthagyták, akkor kárpótlás :D.
Igen, vannak ilyenek, de a többség nem ilyen! Ne ezekre alapozzunk, hogy van aki egy fillért sem fizet, anya dolgozik éjt nappallá téve, a fáradtságtól-stressztõl csak üvölt a gyerekkel, és felnõ egy újabb elmebeteg. Oké, ne tartsa el az anyát, de a gyerekétõl ne sajnálja, õ nem tehet róla, hogy elváltak.(Ha pedig az anyarokkant/háztartásbeli volt eddig, és otthagyta, nagyon csúnya dolog tõle is sajnálni, mert akadt egy új pipi)Lehet adni a gyereknek is(névre szóló számla, ha nagyobb, zsebpénz, nyaralás, lakás)Ha egy anya nem akarja hogy a gyereke felnõttként többezer km-re menjen, mert máskülönben esélytelen, hogy lakása legyen, már most elkezdhet neki havi 50e-et félreteszegetni. Persze teheti ezt az apa is nyugodtan, bár neki kevésbé érdeke, gondolom van/lesz új család a dobott helyett, mit az az egy gyerek ha nem itt van.
Kissé elkanyarodtunk a témától. Ha anyuka a gyerektartás alatt szerzett szuper kocsit meg luxus lakást, lehet találgatni hova megy az a pénz. Kétlem hogy a gyereknek feltétlenül szüksége lenne ezekre az ép fejlõdése érdekében.
Emlékszem a kérdésedre. Kerestél azóta új ügyvédet, mert azt hiszem, írtad, hogy a jelenlegi nem éppen segítõkész. Arra is emlékszem, nõ a bíró és az anya felé hajlik erõsen. Valami indokkal úgy tudom, lehet kérni mást. Megkérdõjelezhetõ a pártatlansága, vagy valami ilyesmi. Józan eszû bíró megérti, hogy egy gyerekre nem kell 200ezer forint, de még 100ezer sem. Aki mást mond, hazudik. Mikor anyámnak évekig nem volt munkája, apám 120ezerbõl tartott el egy öttagú családot és soha nem nélkülöztünk.
Valahogy bizonyítani kéne, mire nem költ anyuka. De talán már a bíróságon is szemet szúr, hogy lett anyuci hirtelen ilyen gazdag! Egyébként csak egy javaslat: a nõk valahogy szenvedélyesebben tudnak egy ilyen jogtalanul kitartott nõtársuk ellen harcolni, én így inkább nõi ügyvédet szereznék.
http://cegvezetes.hu/2005/05/mikor-kerhetunk-uj-birot-a-perb.. Itt megnézheted. Írd össze amiket már fentebb leírtam, hogy menj be a suliba, ajánlj fel 60 ezret +..... nem írom le mégegyszer. De ha többször visszautasítottak, akkor adhatsz be kérvényt elfogultság ellen!!! Akkor másik bírót rendelnek ki. Van ügyvéded? Vele írjatok egy ilyen beadványt, õ biztosan tudja hová kell címezni. HA meg tutyi mutyi az ügyvéded keress másikat, 120 ezer iszonyat sok pénz, annyi nem megy el egy gyerekre. Egy hónapba. Én is 2 gyereket nevelek egyedül mégis megvagyunk, van mindenük.
Az jut eszembe, olcsóbban megúsznád, ha kinyíratnád az exnejedet egy bérgyilkossal... Meg is érdemelné. Nõként vallom ezt. Ilyen egy férget.
Akkor messzirõl, de kell kerítened egy hasonló profi ügyvédet. Vannak bõven, és lehet, hogy jobban meg kell fizetned, de ha megéri... És érdeklõdj azon lehetõségekrõl, hogy más bíró vezesse a tárgyalást.
A kérdező hozzászólása: Elfelejtettem, ez utóbbit is felajánlottam. Ezt is visszautasították. Elõször az exem ügyvédje, azzal az indokkal, hogy efelett nem rendelkezhet az anyuka, és mi van akkor, ha valami váratlan kiadás van. A bírónõ elfogadta :( Engem meg meg se hallgattak. Az exemnek nagyon jó ügyvédje van. Mindenre van már kidolgozott forgatókönyve. Több éve csinálja. És itt senki nem mer velük szembe szállni?
Ajánld fel, hogy fizetsz x összeget anyukának, a többit befizeted a fiad számlájára minden hónapban.
Járj utána, hogy lehet másik bírót kérni! Ez tényleg egy vicc, hihetetlen, hogy ilyen feminista mocskos bírónõk vannak... Elvenném az engedélyét is. Ügyvédet keress valami nagyon jót, ha nem is miskolcit, ha sokba is kerül, de képviseljen, mert hosszú távon megtérül!
A kérdező hozzászólása: Nagyon durva dolgok történtek a tárgyaláson... Már-már szappanoperába illõ :S Nos, felajánlottam a 60eFt-ot. Persze helybõl visszautasították. Felajánlottam, hogy ezen felül egy alkalommal fizetnék plusz egy havi gyerektartást az iskolai kezdéskor. Elutasították Felajánlottam a 15 %-ot ezt is visszautasították. A tárgyalásokon meg sem hallgatnak, pedig már kettõ is volt. Eláztattak a bírónõ elõtt úgy, hogy ki se nyithattam a számat a védelmemre. Az ügyvédem meg mulya. Megkérdõjelezték, hogy jó apa vagyok-e?! Mindezek után férfi létemre majdnem sírva fakadtam. Van egy egyéves fiam, aki ha meghallja a kapucsengõt sikítva fut az ajtóhoz, mert tudja, hogy hazajöttem. Pedig számtalanszor csak az esti puszira érek haza. Elviszem sétálni, hogy anyuka pihenjen egy kicsit. Amikor csak tehetem én fürdetem esténként. És nagyokat játszunk. Ugyanezeket megtettem amikor a nagyobbik fiammal még egy család voltunk. Sõt mindig én porszívóztam, és töröltem a port, szekrényeket építettem, fúrtam, faragtam, javítottam, felújítottam, megszereltem, a feneküket is "kinyaltam" az excsaládomnak, amikor együtt voltunk. Most meg tisztára hülyének néznek. Lejáratnak, hogy nem vagyok jó apa, de a pénzem az kell. Nem nézem jó szemmel, hogy a gyerekem mindent megkap az anyától, mert nem hinném, hogy a 101. Byonicle legóra is szüksége lenne, ahhoz, hogy boldogabb legyen. Nem tudok azonosulni azzal, hogy ha a gyerek megtanul valamit, akkor jutalom jár neki érte. Nem azért, mert sajnálom, hanem azért, mert nem akarom, hogy pénzben mérje a szeretet. Nem akarom, hogy egy elkényeztetett, öntelt, és anyagias felnõtt legyen belõle. És ne az ajándékért tanuljon meg biciklizni, hanem azért mert biciklizni jó. Stb., stb., stb. A régi családdal való szakítás után még négy év telt el mire új családom lett. Szerencsés vagyok, mert támogatást kapok az "új asszonytól" :) Például õ találta ki, hogy mindentõl függetlenül tegyünk félre a gyerekemnek, mert okos, tehetséges és ha Anyabanya nem teszi meg, akkor pl. nem lesz mibõl tovább tanulnia. Ehelyett lecserélte a 3 vagy 4 éves autóját vadiújra. Jobb lesz ettõl a gyerekemnek? Nem hinném.
Menj be a lányod iskolájába és kérdezz meg minden információt. Mennyibe kerül az étkezés és ha lehet kérj róla igazolást. Az iskolának kutya kötelessége tájékoztatni téged, hosz te is felelõséggel tartozol a gyermekedért. KÉrdezd meg, hogy milyen különórákra jár és arról is adjanak igazolást, hogy az havi szinten mennyibe kerül. Így megkapod az iskolai költségeket + adj hozzá havi 10 ezer forintot ruhára + adj hozzá még 10 ezer forintot egyéb költségre. Nem hiszem, hogy ettõl többe kerüljön egy gyerek. HA tudsz 60 ezret adni, akkor ajánld fel azt a bíróságon. Ehhez még jön 13 300 forint családi pótlék és akkor anyukának megmarad a gyermeked rezsiköltsége, ami szerintem nem túl sok. Illetve ha megteheted akkor ajánld fel, hogy kifizeted a sítábort a gyreknek, megy a nyelvoktatást. A többit meg tedd be bankszámlára a gyereked jövõjére.
nincs valami módja arra, hogy hivatalosan lecsökkentsd a keresetedet? Ezek szerint magas keresettel rendelkezel, nem tudnád megbeszélni fõnökeiddel, hogy pl. természetben kapj meg egy csomó mindent, pl, lakhatás, benzin pénz stb. szomorú de ezt ügyvédek szokták ajánlani a magas keresettel rendelekezõ ügyfeleiknek. hozzáteszem hogy párom hasonló cipõben jár, hasonlóan magas a keresete, de nálunk a bíró(NÕ) átlátott anyukán. nálunk 60 ezer ftot ítélt meg gyermekenként, ez ha kiszámoljuk lenne kb 10 %-a a fizetésének. nagyon szörnyû amit olvasok, hogy tényleg ennyire anyapárti ez a bírónõ. ezt már tovább kéne vinni, hogy vizsgálják meg, hogy hogyan lehet valaki ennyire elfogult. én is a bírócserét látom esetedben.
TB szám alapján csak azt látják hogy van e érvényes biztosításod, az nem munkakönyv Te.
Talán, ha családsegítõ vagy a gyermekjóléti szolgáltatást vesz igénybe, mert ott Taj alapú nyilvántartás van ettõl az évtõl.
Elvált emberként én is rengeted dolgot intéztem a gyermekeim miatt, azonban sehol sem kérték a volt társam adatait, hiszen nekem azt nem kötelességem tudni. Ha tényleg egy hivatal kiváncsi az adatra, akkor az hivatalos módon fel fogja venni a kapcsolatot a volt társsal - ez a feladatuk. Valószínû a kérdezõnek van oka kételkedni, s ha ez így van, akkor ne adja ki az adatokat a volt társnak! Ennyi! Egyébként a TB kártya alkalmas arra, hogy megtudjuk ki-hol és mióta dolgozik egy adott munkahelyen.
semmihez nem kell a volt társ taj kártyája.elvált vagyok sose kérték még sehol a gyerekem dolgaihoz az apja taj kártyáját
Az eszedbe se jutott hogy a bíróságon kéri az emelést és berendelik a kereseti kimutatásodat?? 30% egyébként sem ítélnek...
Taj szám alapján ezt meg lehet nézni? Szerintem nem. Mondd, a volt nejed mivel foglalkozik? Egyébként nem, miért ítélnének 30%-ot?
A kérdező hozzászólása: Természetesen odaadtam neki, mert a gyerek mögé burkolózott, de gondolkodtam, mire kellhet, hiszen minden papirhoz adószám kell... nekem azjutott az eszembe, hogy megnézi, mta hol vagyok bejelentve, és kér gyerektartás emelést, a fizum 30%-át... lehetséges ez?
Én négy éve elvált nõ vagyok gyerekkel, de eddig még soha, semmihez nem kellett a volt férjem TAJ száma. Semmiképp ne add neki oda, bár szerintem nem tudna visszaélni vele sehol...
Ha anyuka elvárja, hogy apuka ne titkolózzon, akkor anyuka mondja meg szépen mire kell, neki se legyenek titkai.
Ahhoz nem kell TB kártya ott az APEH... Ha most simán mentek a dolgok eddig nem értem miért kéne kukacoskodni "nemadomodaaaa" tiszta dedó. NEM tud vele visszaélni. Apuka se titkolózzon és ennyi.
Miért félted a TB számodat? Nem fog rá csípõprotézis mûtétet elkönyveltetni. Mást nem nagyon tud vele csinálni. Nyugodtan odaadhatod....az csak egészségügyi ellátásban fontos.
Ha a gyermeked bármilyen ügyéhez kell, akkor úgyis köteles megmondani, hisz mindannyiótokat érint.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, én sem tudok róla, akkor ezt fogom tenni.
Én még sem segélyes, sem munkahelyi papírok esetében nem találkoztam azzal, hogy a volt házastárs TB számát kérték volna. Ha a feleséged továbbra is kéri, te viszont kételkedsz, akkor mond meg neki, hogy adja oda a papírt vagy menjél el vele és együtt töltsétek ki.

Milyen indokkal lehet a gyerektartást emeltetni?

Amikor szétmentünk, exférjem minimálbérre volt bejelentve a munkahelyén (persze többet kapott), ezért azt kértem, hogy 20.000 Ft gyerektartást kelljen fizetnie, amit meg is ítéltek. Ez az akkori fizetésének több mint 20%-a volt. Most úgy alakult a helyzet, hogy olyan helyen dolgozik, ahol rendesen be van jelentve, így a fizetésének a 20%-a is 20.000 Ft, de ha emelkedik a fizetése, akkor se lesz köteles fizetni 20.000-nél többet. Lehet kérni a bíróságon, hogy változtassák meg az ítéletet, hogy 20%-ot legyen köteles fizetni? Milyen indokkal lehet ezt kérni?

Legjobb válasz: Úgy tudom, hogy 3 évente lehet újítani és alapos indokkal. Az én indokomat, amikor anyaotthonba kényszerültem a gyerekkel, mert nem tudtam kifizetni egy albérletet sem nem találta elegendõnek a bíróság...

Úgy tudom, hogy 3 évente lehet újítani és alapos indokkal. Az én indokomat, amikor anyaotthonba kényszerültem a gyerekkel, mert nem tudtam kifizetni egy albérletet sem nem találta elegendõnek a bíróság...
Az az indok, ha megnövekednek a gyerek igényei, pl. idõsebb lesz, iskolába megy, különórákra jár... Nem pedig az, hogy "fizessen, mert csak".
20%-nál többet miért kellene fizetnie egy gyerekre? Úgy tudom, 1 gyereknél 20% jár, vagy kevesebb, ha az apa megélhetését veszélyeztetné az összeg.
Mindattól függetlenül, hogy be van rendesen jelentve nem biztos, hogy több pénz is jut neki. Ezt emberileg át kellene gondolni mielõtt bármit lépsz.
Amilyen anyagiasnak tûnsz remélem megkapod a fizetése 20 %-át és hamarosan csökken a pénze! Bár senkinek nem kívánok rosszat
Ha gyanúsan többet keres, mint amennyi után fizet, akkor lehet kérni vagyonosodási vizsgálatot, ott minden kiderül. Persze ezután valszeg kicsit ideges lesz. Elképesztõ, hogy mindig pénzéhesnek nevezik itt az elvált anyukákat... Ti is csak a fizetésetek 20%-át költitek a gyerekeitekre?
Pedig leírtam, hogy mire hivatkozva lehet emeltetni, ez jogi válasz volt, attól még, hogy lepontozták. A két év az más, a gyerekelhelyezésre is vonatkozik. Elõtte is lehet, csak nyomós indok kell. De még egyszer mondom: az NEM a tartásdíj.
A kérdező hozzászólása: Nem veszekszem, hanem próbálom megvédeni az álláspontomat. Tudom, hogy csak a bejelentett fizetése után kérhetem a gyerektartást, ez ellen nem is kívántam harcolni. Most is a bejelentett után szeretném kérni, csak nem szeretném, ha maradna a fix összeg, hanem ha százalékos arányban határoznák meg. És a kérdésem annyi, hogy ezt meg lehet-e változtatni, de erre még nagyon válasz nem jött, csak a fikázás.
Nem elnézted hanem annyira volt bejelentve, tényleg kérést jöttél feltenni, de csak veszekszel. Mindig a bejelentett fizetés alapján lehet gyerektartás kérni. Mi lenne ha nem bemondom, hogy 1 milliót keres aztán igazság szerint minimálbéres ez nem kívánságmûsor.
A kérdező hozzászólása: Anyagiasság, ha szeretném megkapni, ami jár? Az apa nem anyagias, ha elnézte, hogy a minimálbére alapján ítéljék meg a gyerektartást, amikor annál jóval többet keres? Amúgy meg kösz, de ez nem tanács. Akkor inkább ne is írj, köszi.
A kérdező hozzászólása: Annyi még nem. De már azt is hallottam, hogy két évente lehet változtatni a gyermekelhelyezésen, de akkor ez a gyerektartásra nem vonatkozik? Amúgy 3 év múlva már iskolába fog járni, szal akkor lesz indokom is. Már ha akkor is többet fog keresni az exem.
Eltelt 3. év a régi megítéléstõl?
A kérdező hozzászólása: Én sem kérnék 20%-nál többet. Lehet, nem voltam világos. Tehát elsõ körben fix 20.000 Ft-ot ítéltek meg. De most, hogy a bejelentett fizetése nagyobb lesz, a fizetésének a 20%-a így több mint 20.000 Ft. Ezért szeretném megváltoztatni, hogy ne fix 20.000 Ft-ot kapjak, hanem a fizetésének a 20%-át.
A kérdező hozzászólása: Hivatalosan több pénzt fog kapni, vagyis a bíróság így többet tudna megítélni. Korábban hiába keresett többet, mivel minimálbérre volt bejelentve nem ítélhetett a bíróság többet, és az exférjem sem ajánlotta fel, hogy többet ad. Most miért érdekeljen, hogy mennyi jut neki? A bíróság annyit ítéljen meg, amennyi jár.
A kérdező hozzászólása: Most már ugye nem keres többet, mint amennyire be van jelentve, ezért szeretném a 20%-ot, nem a fixet. A vagyonosodásinak meg nem lett volna értelme szerintem, mert vagyona az nincs. Akkor megvárom, amíg a gyerek iskolás lesz, akkor megpróbálom felülíratni a gyerektartást. Más választásom ezek szerint úgysincs.

Milyen összegû egy gyerektartás és hány évnyi nélkülözésre lehet számítani?

Legjobb válasz: Fizud bizonyos %-át állapítják meg amíg a gyermek 18 éves...

Fizud bizonyos %-át állapítják meg amíg a gyermek 18 éves...
1 gyerekre a nettó bér 20-25%-a minimum.....
A gyermektartás amúgy kivétel a fõszabály alól, akkor is köteles vagy rá, ha ezáltal neked nincs elég pénzed. Ptk. 4:211. § (1) bek.
A fizud x százaléka. Addig kell fizetned, amíg a gyerek megnem szerzi az elsõ szakmáját.
A fizud x százaléka. Addig kell fizetned, amíg a gyerek tanul.
Nem lehet rossz, mert rengeteg nõ él abból, hogy felcsináltatja magát, elválik és utána nem kell többé dolgoznia.
Az én apám a tesómra is meg rám is havonta összesen 24 ezer forintot fizet, úgy, hogy százezreket keres havonta... Úgyhogy nem általános az, hogy kötelezõen megállapított az összeg...

Milyen esetben lehet kérni az államtól a gyerektartás megelőlegezését?

A gyerekeket az apa neveli, az anya már egy éve nem is látta ?ket, egy fillért sem fizet. Van valamennyi id?, amelynek el kell telni, vagy valamely összeghatárt el kell érnie a tartozásnak, hogy az államtól kérhesse az apa a gyerektartást? Onnantól kezdve az állam folyamatosan fizeti majd, és behajtja (ha tudja) az anyán?

Legjobb válasz: A gyámügyön segítenek mindenben! Ha kell a gatyáját is elveszik!!!!!! Azt hiszem fél évre visszamenõleg kérhet tartásdíjat,nincs megszabott keret.Ha az anya nem tudja fizetni, akkor vagy leültetik és az állam fizet, vagy kénytelen munkát vállalni.De a pénzt ÍGY IS-ÚGY IS behajtják,hisz itt a lurkók a fontosak! Az õ szava itt már nem oszt,nem szoroz.

A gyámügyön segítenek mindenben! Ha kell a gatyáját is elveszik!!!!!! Azt hiszem fél évre visszamenõleg kérhet tartásdíjat, nincs megszabott keret.Ha az anya nem tudja fizetni, akkor vagy leültetik és az állam fizet, vagy kénytelen munkát vállalni.De a pénzt ÍGY IS-ÚGY IS behajtják, hisz itt a lurkók a fontosak! Az õ szava itt már nem oszt, nem szoroz.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ. Akkor még várni kell, mert a vagyonmegosztás még mindig nem történt meg, a lakás, ahol az apa a gyerekekkel lakik, közös néven van az anyával, annak meg nem sok értelme van, hogy az állam ráterhelje az anya tartozását az õ részére...
Na ez azért nem ilyen egyszerû. 1/Beadod a gyermektartás megállapításának a kérelmét.Ez nem lesz kis idõ 2/A bíróság megállapítja az összeget.Jogerõre emelkedik.. 3/Anyuka nem fog fizetni, így kérned kell a végrehajtást. 4/A végrehajtó hónapokig fog rajta tötölni, míg kapsz egy papírt, hogy behajthatatlan. 5/Ezzel elmész a gyámhivatalba, és kéred a megelõlegezést amit három évre meg fognak adni. 6/És most jön a lényeg.Ha az anyuka felad akár egy havi összegnek az 51%-át, akkor a gyámhatóság a folyósítást azonnal leállítja. 7/Kezdheted elölrõl az egészet, és anyukának a haja szála sem fog görbülni.Tapasztalat....
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a jótanácsokat. Nem az én ügyem, csak segíteni szeretnék egy ismerõsömnek, aki szintén nincs tisztában a jogaival, lehetõségeivel és teendõivel.

A gyerektartás növelését milyen gyakorisággal lehet kérni?

Az apa rendszeresen fizeti a gyerkektartást, amit az anya kevésnek talált, ezért az emelését kérte (tavasszal). A bíróság lecsökkentette az addigi összeget, most az anya újból kérvényezni akarja az emelést... Ezt évente hányszor játszhatja el?

Legjobb válasz: Én nem értek hozzá, de most olvasgattam errõl oldalakat nem rég, és két évet láttam, de ez csak irányadó, és nem tény

Én nem értek hozzá, de most olvasgattam errõl oldalakat nem rég, és két évet láttam, de ez csak irányadó, és nem tény
Két évente emelés és csökkentés is csak 2 évente kérhetõ ennek mértéke pár ezer forint csak akkor nagyobb ha az egyik félnél komoly változás áll be, ne adj isten a gyerek súlyos beteg lesz akkor az apa fizetésének a felét is megítélhetik.

Milyen esetben lehet kérni a gyerektartás csökkenését?

Eddig a párom havonta 40 ezret fizetett a gyerekre, nem a bíróság állapította meg, hanem megegyeztek az exével. 7 hónapos terhes vagyok, és a párom másik munkahelyre került, ahol kevesebb fizetést kap. Az ex azt mondta, ha eddig tudtuk fizetni azt a 40 ezret, ezután is oldjuk meg. Csak a párom eddig 220 ezret keresett, most meg 130at fog.

Legjobb válasz: Ne törõdjetek azzal hogy az ex mit akar hallani meg mit nem, ezt nem õ dönti el, hanem a bíróság,neki meg be kell nyelni a cumit, ennyi.

Ne törõdjetek azzal hogy az ex mit akar hallani meg mit nem, ezt nem õ dönti el, hanem a bíróság, neki meg be kell nyelni a cumit, ennyi.
Ha elmentek a biroságra, kaptok egy határozatott, hogy a párod fizetésének a 20% a volt feleségé mint gyerek tartás. ezt le kell adni a munkáltatónak. és igen a minimálbérböl 15ezer ft. az a párodon múlik mennyit ad még ezen kivül. de az már nem kötelezö!
A biróság az apa jövedelmének 20%-át itéli meg gyerekenként, akárhány gyerek is van, de ebbe a közös gyerek(ek) is beleszámit(anak). Ha az apa ennél többet ad önszántából, az magánügye, arra kényszeriteni nem lehet. Az, hogy eddig a hivatalosan járó 15ezer helyett 40-et adott, nem indokolja, hogyy ezután is ennyit akarjon az ex. Ha nem tudtok a megitélt összegen felül adni, akkor nem is követelheti senki. A legjobb, ha minél elöbb kéritek a gyerektartás hivatalos összegének megállapitását, mert attól kezdve az ex nem követelözhet.
mindenképp csökken, hiszen egy gyerekkel több lesz. Viszon ez a minimálbérre van bejelentve mégis eddig is 40 ezret fizetett nem jó, simán felnyomhat az asszony a NAV-nál (és igaza is lenne) Tehát jobb lenne, ha megállapodnátok
Szerintem meg egyik indok sem megfelelõ, mivel az apa eddig minimálbérre volt bejelentve, mégsem okozott neki gondot a havi 40ezer forint. Most papíron több a fizetése, mégis kevesebbet akar fizetni? De 26ezer forint minimum lesz a gyerektartás, és legyen is ha 130ezret keres. És az az indok is sántít, hogy mindkét gyereknek ugyanannyi jár, mert az új gyerekre se havi 20ezret fog költeni az apuka. Szóval szerintem ajánlja fel a 26ezret az anyukának, ha nem fogadja el, akkor meg hivatalos úton intéztesse el, de sokáig fog tartani, és tényleg nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb ötlet, mert így kiderül, hogy nem teljesen törvényes úton kapta a fizetése egy részét.
Nekem van egy olyan érzésem, hogy nem teljesen önzetlen döntés volt az apa részérõl a saját megegyezés, hiszen adót csalt, gondoltam nem hiányzott neki egy bírósági ügy ahola jövedelmét vizsgálják. Szóval nem, nem nézünk fel az apára, azért mert a minibérbõl járó 15ezer helyett az igazi jövedelme 20%-át fizette. Szar helyzet mindenkinek, az elsõ gyerek nagyon meg fogja érezni a havi mínusz 20 ezer forintot. És az a hozzáállás sem tetszik, hogy mivel jön a második gyerek, az elsõtõl kell elvenni. Ennek nem így kéne történnie. De hát örül az ember manapság annak is, ha dolgozik...
Ha tudtátok vállalni azt a gyereket, nektek is kell eltartani, nem a féltestvérének. Mit kellett a te pénzedbõl hozzátenni?! 220000-bõl nem tellett gyt-ra? Most is jut bõven, ott a gyed, családi+130000. Egy férfi annyi gyereket csináljon, amennyit normálisan el tud tartani. Ha nem megy, gumi a farkára, nem elvenni az elõzõtõl, van annak a szegénynek épp elég baja a link "apu" miatt. Ha meg 15-öt akart volna adni, én biztos a nyakára küldtem volna az APEh-ot, azt még munkahelye sem lenne.
A kérdező hozzászólása: Sajnálom, hogy páran nem tudnak olvasni. :) A bunkó stílusról nem is beszélek, biztos így tanulták otthon anyucitól-apucitól.
Ne foglalkozz azokkal a válaszadókkal, akik be vannak savanyodva és felháborodva írnak össze vissza mindent (tisztelet a kivételnek) Miért ne kezdhetne új életet az apa? Adjátok be a bíróságra a papírt, hogy mivel nektek a közös kasszából kiesik jó pár ezer forint a baba megszületésével ezért már nem tudjátok vállalni a havi 40 ezer forintos gyerektartás fizetést. Ha a párod minimálbérre van bejelentve, akkor arról amit e felett kap ne tudjon senki, mert amirõl nem tudnak az nincs. Lehet hívni a navot meg stb...ha jó cégnél dolgozik nem fog jelenteni semmit , hisz a legtöbb cég ezt csinálja, a magas adók miatt. A minimálbér 20-25 % -át itélik meg az elõzõ házasságból szöletõ gyermekre. Ez igaz nem sok kb 15 ezer forint. De akár ha belefér a keretbe akkor ajánljátok fel a havi 25 ezer forintot. Ez is szép összeg egy gyerekre. Az én gyerekemra havi 10 ezer ft-ot fizet az apja mégis megvan mindene. A bíróság figyelembe is fogja vennni a kéréseteket, mert változás áll be a családotokban. Remélem sikerrel jártok.
Biróság... egyébként egy gyerekre a fizetés 20, kettöre a fizetés 40%-a a kötelezö gyerek tartás.
Utolsóval egyet értek. Mondhatod, hogy eddig te adtál hozzá, hogy 40 legyen, de lassan te is tgyásra és gyedre mész, nem tudsz adni. Tudod, miért ilyen bunkók? Mert elsõ feleségek, akiknek nem sikerült a házasságuk, és abban a cipõben járnak, minta férjed exe. És most rajtad töltik ki a dühüket. Vagy tudod mit? Adjátok be a bíróságra ti. Aztán a kötelezõ 20 %-on felül adhattok, ha lesz rá keret.
Nem szabad a másik gyerek pénzébõl nevelni a sajátot! Miféle erkölcs ez?! Az is gyerek. A férj kezdhet új életet, de abban is legyen benn az 1. gyerek. Ma sokaknak a gyerektartáson kívül van vagy 70-80 e bevételük(ha épp munkanélküli, akkor meg annyi sem), meg sem élnek, ha szipolyozod õket. Hagyd békén õket, neked kellett az új gyerek és a férjednek, nektek kell eltartani is. Te is járhatsz ám még így, ha most nem is úgy tûnik! Egyedülállóként nagyon nehéz ma gyerket nevelni, a "kedvesed" így is betett már nekik azzal, hogy otthagyta õket. Én biztos tûzzel-vassal küzdenék a csökkentés ellen, mert van nektek elég. Ha mégis csökkentenék, csúnya bosszút állnék, remélem õ is ezt teszi.
Kedves kérdezõ!Mint ahogy már elõttem is írták, biztos, h csökkenteni fogja a bíróság az összeget!Csak adjátok be ti a megállapítást, ami lehet pl fix összegû is. Párom annyit keres mint a tiéd, és 20ezer Ftot ítélt meg fix összegnek a bíróság!Nálunk figyelembe vették, h a a kedves ex a páromra hagyta a lakáshitel teljes törlesztését is, mert neki egy másik faszi kellett!Nemrég akart emeltetni, de a bíróság elutasította!Szóval nyugodtan adjátok be a keresetet a megállapításra! Sok boldogságot, és boldog babavárást!
Attól, hogy születik egy új kisbaba, azért még nincs elfelejtve az elsõ gyerek. De a mai magyar helyzetben már az is becsülendõ, hogy fizetnek rendesen.
A kérdező hozzászólása: Nézd, kedves utolsó. Ha annyira szemét akart volna lenni a párom, akkor nem egyezkedik, hanem hagyja, hogy a bíróság itélkezzen. Minimálbérbõl kapott volna 15 ezer ft.-ot. Ehelyett a párom úgy döntött, hogy a gyerek kapjon többet, hiszen óvodásként hamar kinövi a dolgait. Most, hogy nagyobb, és lesz egy féltestvére, kevesebb jut neki. Nem csak azért, mert terhes vagyok, hanem mert a páromnak másik munkahelye lett. Nem úgy mûködik a dolog, hogy a pénzéhes ex miatt a páromat visszaveszik a munkahelyére, ami megszûnt.
Na nem úgy van az! Az a már meglévõ gyerek nem tehet róla, hogy apu újabbat vállalt, az a ti dolgotok. Úgy döntöttetek, belefér még egy gyerek, azt ne az exszel akarjátok már neveltetni a gyerektartásból! Ha nem elég a fizetés, apu menjen vissza a régi munkahelyre, vagy keressen újat. A gyt 15-25% /gyerek. 25% az 32500, ennyit kaphat. 1 új gyerek szintén kaphatja apu fizetésének 25%-át, és még nincs túllépve az 50%.Kapog a gyedet, palid a fizetését, ne más kontójára akarj már gyereket nevelni. Mi a francot kezdene 20000ft-tal? Majd mikor már téged hagy ott, te mit fogsz szólni? Ha gyereket vállalunk, tartsuk el. Tudtátok, hogy már van 1.
A kérdező hozzászólása: Minimálbérre volt bejelentve, kb 15 ezret kapott volna ez ex, ezért ajánlott fel a párom többet. De most, hogy jön a baba szeretné csökkenteni.
Ne aggódj! Az ex úgyis elmegy a bíróságra, hogy állapítsák meg a gyerektartás összegét. Akkor vagy jól jártok, vagy nem. Addig is a hivatalosan megállapított, a kereset 20, vagy 40%-át fizessétek.
2 okkal is tudjátok csökkenteni a gyerektartást. Egy jelentösen csökkent az apa fizetése, ezt papíron is tudjátok bizonyítani, a 2. ok, hogy közös babátok fog születni, bár mire a bíróság elé kerültök, addigra valószínû meg is lesz a babátok. Az apa második gyereke sem kaphat kevesebbet, mint az elsõ gyereke. Innentõl pedig százalékos megállapítást kell kérni. 13 ezer forintnak a 20 %-a az kb 25 ezer forint lesz.
A kérdező hozzászólása: Mi is kb arra gondoltunk, hogy 20-25 ezer legyen a gytartás. Az ex errõl hallani sem akar. Most is minimál bérre van bejelentve a párom, akkor csak 15 ezret kap, nem?
A kérdező hozzászólása: Mivel eddig én is dolgoztam, simán belefért a 40. Az, hogy én mennyivel járulok hozzá az exem gyerekéhez, az a magánügyünk, nem?
Ha kap egy nav vizsgálatot õ is és a cég is ahol dolgozik akkor már nem magánügy...
A párod bejelentett fizujának 20%a. azt meg nem kell tudni a volt asszonynak hogy zsebbe még mennyit kap :) neked meg lesz saját babád, még jó hogy ö lesz a fontosabb!
A kérdező hozzászólása: Eddig sem tudta az ex, hogy mennyit keres a párom. Azt tudta, hogy az én fizumból rakunk hozzá a pénzhez, hogy meglegyen a 40 ezer ft.
Nektek nem esett le, hogy nem az elõzõ gyerek pénzét veszi el az új gyerek??? Az elõzõ gyerek eddig is a megítéltnél sokkal többet kapott, többet, mint a duplája. Akkor? Mirõl beszélünk? Másrészrõl változtak a körülmények, csökken a fizetés. Ha nektek csökken a fizetésetek, akkor a ti is kevesebbet tudtok fordítani a gyerekre, akár házasságban éltek, akár nem.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!