Találatok a következő kifejezésre: Gyed mikor a kismamának (17 db)

Gyed mikor jár a kismamának?

Azt tudom hogy munkaviszony után jár, legalább 180 nap kell hozzá. De a szülést megel?z? két évben ha volt ennyi biztosított napom, akkor igényelhetem? Ezzel nemigazán vagyok tisztában, ha valaki le tudná írni úgy hogy meg is értsem, megköszönném.

Legjobb válasz: GYEDre azok a kismamák jogosultak,akik a szülést megelõzõ két évben,legalább 180 napig biztosítottnak számítanak.Vagyis igényelheted.Én a www.origo.hu oldalról szoktam olvasgatni,ott le van írva részletesen mikor mi jár.Sztem sokan nem vagyunk ezekkel tisztába,ne izgulj.

GYEDre azok a kismamák jogosultak, akik a szülést megelõzõ két évben, legalább 180 napig biztosítottnak számítanak.Vagyis igényelheted.Én a http://www.origo.hu oldalról szoktam olvasgatni, ott le van írva részletesen mikor mi jár.Sztem sokan nem vagyunk ezekkel tisztába, ne izgulj.
pl nekem. tgyás 110.000 a gyed 82000
Azt meg nem tudom miért nulláztátok le, hogy a ged kb. annyi mint a tgyás. Ténylkeg kb. annyi. Oké a gyed maximalizálva van, de hadd lássak már olyan kismamát, aki ezt a maximumot kapja, és a tgyás sokkal több volt neki.
A Tgyást a szülés elõõt is lehet igényelni egy bizonyos idõvel, de aki táppénzen van, annak felesleges. Na, válasz: A GYED-et szülés után tudod igényelni.
Köszönöm
Köszi. Neked is jó babavárást. Akkor március 28-tól igényelheted te is a tgyást. Sok sikert
Rendben, átadom! Biztos fog örülni a felvilágosításnak! Ja és én is örülök, mert legalább így én is majd az asztalra csapok, hogy szülés elõtt igénybe akarom venni! Mert én is április 25-re vagyok kiírva! Köszönöm a "felvilágosítást" magam és a "tudatlanok"nevébe is! Boldog babavárást!
Igen én sem vitázom, én biztos nem szülés után igénylem a tgyást mert a tudatlanság valószínû attól származik aki félre vezet másokat. Amúgy meg a legtisztább, ha a védõnõtõl megkérded, õ ugyan azt fogja mondani mint én, meg a munkáltatód is.De figyu már amikor elõször a védõnõhõz mész kell kapj egy olyan könyvet aminek az a címe hogy várandós kismamák könyve. Abba is benne van ugyan ez.Én azt hiszem egyértelmû voltam. De ha a közszolgálati dolgozónk szerint nem így van akkor ajánlom figyelmébe a http://www.szulokhaza.hu oldalt ez egy fórum ahol le van írva pontosan hogy a szülés elõtt 28 nappal igényelheted. És szakember állítja. AKKOR KI IS A TUDATLAN?????Szerintem erre hadjuk a választ, nézd meg az oldalt, és mond meg a kolleganõdnek a hivatalba hogy olvasa el gondolom neki is van nete õ is megnézheti.
Örülök hogy nálatok hamarabb lehet igényelni, te is örülj neki szerintem hogy nem szülés után kell a párodnak vagy éppen neked rohangálni!
Elõször is, szerintem aki feltette itt a kérdést, nem a te hülyeségeidre kiváncsi hogy fel vagy háborodva, hanem arra hogy GYED mikor jár kismamáknak!!! A személyes problémákat nem itt kell megbeszélni! Mert ez nem az a forum. Másrészt hivatali dolgozó vagyok, és most kérdeztem rá a pénzügyes kollegámtól, lehet hogy tudatlan, vagy nem tudom, de nálunk pl. csak szülés után lehet igényelni a Tgyást! De ismételten elmondom, lehet hogy tudatlan! A vitának pedig ITT NINCS HELYE!!!!
Hiába 0-zod le a válaszaimat, hidd el jobban tudom egy kicsit nálad. Aki most a helyemre került bérszámfejtõ, õ csinálja az enyémet, én április 25 re vagyok ki írva, és március 28.-án kell bevinnem az orvostól az igazolást, akis rózsaszín papírt, és mindent ami a tgyáshoz kell.A kolleganõm 1 éve szült és én csináltam neki is, és ugyan így csináltam neki, de neki postán kellett kérni mert nem volt bankszámlája, és szülés után 3 héttel kapott elõször tgyást
Ja és ad egy igazolást a szülés várható idõpontjáról.Amit én a küldök az igénylõvel együtt tovább.És 30 nap a határozat az igaz, de utána még 2 hét is lehet a kifizetés.Én ajánlo ilyen helyzetbe ha van valakinek bankszámlája, akkor arra kérni mindent, mert sokkal gyorsabb, mint a posta
Azt a rózsaszín papírt a házi orvos is ki adja, csak terhes állományt kell rá írni, és kész. Én meg bérszámfejtõ vagyok, és ezeket én intézem az oep felé
Én nem akarok vitatkozni itt senkivel, de én már szültem egyszer és a Tgyás-t szülés után kell igényelni, mivel a kórházban adnak egy rózsaszín kis papírt, amit csatolni kell a többihez és úgy lehet beadni a kérelmet! Egyébként a tb-nek max.30 nap alatt (nálam 1 hét alatt megvolt)ki kell adnia a határozatot.
Ja és még valami, nem a baba születését követõen igényelheted a tgyást, hanem a kiskönyvbe le írt szülési dátum elõtt 4 héttel a munkáltatónal igényelni kell, hogy mire megszülsz meg legyen az elsõ havi tgyás, de ez is attól függ hogy mennyire ül rá a tb. De ha szülés után igényled az sem baj, de késõbb kapsz pénzt az tutti.
Mielõtt még félre vezetnének, a tgyás, és a gyed soha nem ugyan annyi, mivel a gyed maximalizálva van:96600 ebbõl vonnak le 8, 5% magángyudgíj pénztárt. A tgyás nincs maximalizálva, az átlag kereseted 70% bruttó, de a 180nap legyen meg, és az útolsó 2 év átlagából kapod a tgyást. A gyednél kereshetsz te bruttó 300 000-et is akkor is csak a 96600-at minusz 8, 5%. Remélem érthetõ volt. Csak sokan nem tudják a törvényt és sok hülyeséget írnak a kismamáknak. Ha tudod a bruttó keresetedet, írd be, én kiszámolom neked a tgyást is meg a gyedet is. sok sikert 31 hetes kismama
A szülést megelõzõ két évben kell meglenni a 180 munkanapnak, és az is fontos, hogy a szüléskor is munkaviszonyod legyen. Mindkettõ kell hozzá. Nekem megvolt a 180 nap, de a szülés elõtt megszûnt a munkaviszonyom, és hiába kérelmeztem egy csomó helyen, nem vették figyelembe, és csak az alanyi jogon járó gyes maradt :-(
szia! Elõször is ha a baba megszületik, akkor Tgyás-t kell igényelni, ami 168 napig jár. Ez a napi bruttó átlagkereseted 70 %-a. (gondolom az után számolják amikor még dolgoztál-ezt nem tudom)Ha lejárt a Tgyás, akkor igényelheted a GYED-et, a gyermeked 2.éves koráig, amit a tgyás után számolnak. kb. annyi a gyed is mint a tgyás. Ez még talán segíthet!! http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 55452&_dad=portal&_.. Üdvözlettel: 30 hetes kismama
Akkor jó neked. Nekem még a fizetésem se volt annyi se, mint neked a GYED-ed.

Gyed, Gyes stb. Ezen kívül milyen pénzbeni juttatást kaphat egy kismama és kispapa? Mi mettől meddig jár és mik a feltételei, hol kell intézni?

Gondolom mindet a munkabér alapján számolják, ami nekem mondjuk nem sok, de ez van. Már több, mint 3 éve dolgozom megszakítás nélkül.

Legjobb válasz: Szülés után (vagy elõtte 28 nappal) igényelhetsz tgyást. Ez 168 napig jár, (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a , mínusz szja. Ha letelt a tgyás, akkor jön a gyed, neked a gyerek 2 éves koráig. Ez is (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a, ebbõl szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak. A gyerek 2 éves korától 3 éves koráig van gyes, ez br. 28500 Ft, ebbõl nyugdíjjárulékot vonnak, heti 30 órában lehet mellette dolgozni. (Tgyás és gyed mellett egyáltalán nem lehet keresõtevékenységet folytatni) Tgyást, gyedet az oepnél kell intézni, ill. ha a munkáltatód tb. kifizetõhely, akkor náluk. Gyest a MÁk-nál. A magzat 91. napjától jár a családi adókedvezmény, egy gyereknél (ill. magzatnál) ez 10eFt-ot számít, ha van annyi levonandó szja-d vagy a férjednek (ha nincs, akkor megosztható kettõtök között). Munkáltatónál kell intézni, mindkét munkáltatónak alá kell írnia. Családi pótlék: MÁK, egy gyerekre 12200Ft. Egyszeri anyasági segély: MÁK, feltétel: min. 4 alkalommal meg kell, hogy jelenj terhesgondozáson, 64127 Ft. Nem pénzbeli: Gyerek után járó pótszabi: mindkettõtöknek évi 2 nap Apa szabi: szülés után 5 nap Babakötvény: automatikusan megnyitják, 42eFt-al, erre rakhatsz te is, átviheted bankba, kamatozik, a gyerek 18. éves korában jut az összegyûjtött pénzhez, amit csak bizonyos célra fordíthat (pl. iskola).

Szülés után (vagy elõtte 28 nappal) igényelhetsz tgyást. Ez 168 napig jár, (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a , mínusz szja. Ha letelt a tgyás, akkor jön a gyed, neked a gyerek 2 éves koráig. Ez is (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a, ebbõl szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak. A gyerek 2 éves korától 3 éves koráig van gyes, ez br. 28500 Ft, ebbõl nyugdíjjárulékot vonnak, heti 30 órában lehet mellette dolgozni. (Tgyás és gyed mellett egyáltalán nem lehet keresõtevékenységet folytatni) Tgyást, gyedet az oepnél kell intézni, ill. ha a munkáltatód tb. kifizetõhely, akkor náluk. Gyest a MÁk-nál. A magzat 91. napjától jár a családi adókedvezmény, egy gyereknél (ill. magzatnál) ez 10eFt-ot számít, ha van annyi levonandó szja-d vagy a férjednek (ha nincs, akkor megosztható kettõtök között). Munkáltatónál kell intézni, mindkét munkáltatónak alá kell írnia. Családi pótlék: MÁK, egy gyerekre 12200Ft. Egyszeri anyasági segély: MÁK, feltétel: min. 4 alkalommal meg kell, hogy jelenj terhesgondozáson, 64127 Ft. Nem pénzbeli: Gyerek után járó pótszabi: mindkettõtöknek évi 2 nap Apa szabi: szülés után 5 nap Babakötvény: automatikusan megnyitják, 42eFt-al, erre rakhatsz te is, átviheted bankba, kamatozik, a gyerek 18. éves korában jut az összegyûjtött pénzhez, amit csak bizonyos célra fordíthat (pl. iskola).
GYED elõtt félévig TGYÁS-t kapsz! Ez is, ahogy a GYED a béred 70%-a! Van még egyszeri anyasági, amit akkor kapsz, ha megszülsz, az 65 ezer!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat, fõleg a 2. válaszolóét! Nagyon hasznos volt.

Mit kell tartalmaznia egy GYED-en lévő kismama bérlapjának? Fel kell tüntetni a családi pótlékot ha azt is a cégen keresztül kapom? Vagy összevonják a kettőt?

Sziasztok!Nagyon fontos lenne megtudnom hogy mik szerepelnek egy hivatalos GYED-en lév? kismama bérlapján.

Legjobb válasz: Nekem rajta van csp is. Amúgy ezek vannak rajta:(tavaly novemberin éppen) Jövedelmek: GYED 102900 családi pótlék 26600 levonások: Érdekképv. tagdíj Önk. Nyptár tgdíj Eü ptár tagdíj Eü jár pénzben (0) EÜ ját term-ben (0) Gyed Gyes Mnypt tagdíj Gyed, Gyes nyjár Munkaerõpiaci jár (ez mot 0) Nyugdíjjárulék (ez is 0) SZJA elõleg

Nekem rajta van csp is. Amúgy ezek vannak rajta:(tavaly novemberin éppen) Jövedelmek: GYED 102900 családi pótlék 26600 levonások: Érdekképv. tagdíj Önk. Nyptár tgdíj Eü ptár tagdíj Eü jár pénzben (0) EÜ ját term-ben (0) Gyed Gyes Mnypt tagdíj Gyed, Gyes nyjár Munkaerõpiaci jár (ez mot 0) Nyugdíjjárulék (ez is 0) SZJA elõleg
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!Ez nagyon érdekes!Az ismerõsömnek csak a GYED van rajta és persze a levonások!Lehet hogy nem is kapja mert sehogy sem jön ki az összeg!besorolási bér 91000ft átutalt összeg a levonásokkal 63000ft :-(
A kérdező hozzászólása: Köszi! Tudomásom szerint a munkáltató tb kifizetõ de annó nála kellet intézni és utalva kértem!A kincstártól egy vasat sem kapott de a papírokat beadta a munkahelyére.Akkor ha jól értelmezem akkor a családi pótlékot külön kellett volna megkapnia a kincstártól?
Nekem a munkáltató kifizetõhely, onnan kapom a gyed-et és csp-t A gyest is onnan fogom kapni elsõ voltam
Jé, akkor én ezt nem értem! 4, 5 éve, mikor elõször mentem gyed-re, a munkahelyemrõl kaptam azt és a csp-t is, de idõközben a csp-t átvette a mák, így azt most már onnan kapom, míg a gyed-et továbbra is a munkahelyemrõl. Így a mostani bérlapomon nekem is csak a gyed van. Akkor most mi az igazság?


32 hetes kismama vagyok! A Gyedet vagy a Gyest hol és mikor kell intézni? Egyáltalán melyik jár előbb? Köszönöm

Legjobb válasz: Elõször is ha jogosult vagy akkor a TGYÁS jár elõbb, utána Gyed, majd Gyes. Megkell kérdezned, hogy a munkahelyed kifizetõ hely-e! Ha igen akkor tõlük kell beszerezned a papírokat, amiket kitöltve nekik kell leadnod! Ha nem, akkor nem tudom, hogy mi van, mert az én munkahelyem kifezetõ. De a bérszámfejtõk tutira tudnak segíteni!

Elõször is ha jogosult vagy akkor a TGYÁS jár elõbb, utána Gyed, majd Gyes. Megkell kérdezned, hogy a munkahelyed kifizetõ hely-e! Ha igen akkor tõlük kell beszerezned a papírokat, amiket kitöltve nekik kell leadnod! Ha nem, akkor nem tudom, hogy mi van, mert az én munkahelyem kifezetõ. De a bérszámfejtõk tutira tudnak segíteni!
A kérdező hozzászólása: Rendben köszönöm !!
A kérdező hozzászólása: Ha kifizetõ hely, akkor mikor kell elkezdenem ezeket intézni?
ha nem kifizetõhely akkot be kell menni az oep-hez, kapsz formanyomtatványt amin beadod az igénylést. ha jogosult vagy tgyás az elsõ, amit már a baba születése elött igényelhetsz, a kiirt várható szülés idõpontja elött 28nappal. de amint megszületik a kicsi be kell ujra küldeni az õ adatait.(születési hely, idõ, név stb) elõször azt deritsd ki h jogosult vagy e tgyásra és gyedre.(elöbbihez a szülést megelõzõ 2 évben ötszáz-valahány munkaviszonyban töltött napra van szükség, gyednél 1 évre)
A kérdező hozzászólása: igen igen kifizetõhely!!
Az én munkahelyem is kifizetõhely. Minden papírt elintéznek nekem, kitöltve kiküldik a címemre, nekem már csak alá kell írnom és visszaküldenem. Egyedül a tgyáshoz kellett kérnem egy igazolást az orvostól, hogy felvett terhesállományba. Amúgy ezt a 36. héttõl tudod megtenni. De egyébként biztosan szívesen elmondanak mindent a munkahelyeden, mert valószínûleg nem ugyanúgy megy mindenkinél. Dolgozol még?

Az a multi, aki kiszervezi egy kisebb cég alá az egyik csoportját, az mit csinálhat az ahhoz a csoporthoz tartozó tégyáson, gyeden, gyesen lévő kismamáival?

És azokkal, akik táppénzen vannak, mert babát várnak? Akár az els?t, akár úgy,hogy a két gyereke között nem jön vissza dolgozni, hanem táppénzre van kiírva? Ezekkel a védett munkavállalókkal jogilag mit lehet tenni, mi lesz velük?

Legjobb válasz: Semmit nem lehet tenni, mivel az illetõ részleg jogilag egyszerûen megszûnt, nem tartozik az eredeti céghez.

Semmit nem lehet tenni, mivel az illetõ részleg jogilag egyszerûen megszûnt, nem tartozik az eredeti céghez.
Semmit, ez annak a kisebb cégnek a dolga. Az viszont általában egy évre védettséget szokott vállalni a dolgozóira (ami azt jelenti, hogy csak egy év múlva kezdi majd el kihajigálni a dolgozói felét).

Hogyan alakul 2011-ben a TGYÁ-s, GYES és a GYED? Mennyi munkaviszony szükséges ahhoz, hogy jogosult legyen a kismama? (Tényleg 365 nap? ) Mivel még nem vagyok várandós, ezért inkább a jogosultsági kérdés érdekelne.

Legjobb válasz: Igen 365 nap kell, de ha nappalis suliba jártál akkor abból 180 nap beleszámít a táppénz is beleszámít. http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE.. http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..

Igen 365 nap kell, de ha nappalis suliba jártál akkor abból 180 nap beleszámít a táppénz is beleszámít. http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE.. http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.

Van olyan kismama, aki dolgozik GYED alatt? Én szeretnék néha a vállalkozásunkban dolgozni, de mivel nem lehet számlat adni gyed alatt, így nem fog menni. Van olyan munka, amit lehet vállalni gyed alatt?

Legjobb válasz: Gyed alatt nem lehet dolgozni. Az szokott a megoldás lenni ha a gyerkõc már elmúlt egy éves (ha anyagilag jobban jársz), hogy lemondasz a GYED-rõl és helyette GYES-t igényelsz. GYES folyósítása mellett egy éves kor után lehet dolgozni.

Gyed alatt nem lehet dolgozni. Az szokott a megoldás lenni ha a gyerkõc már elmúlt egy éves (ha anyagilag jobban jársz), hogy lemondasz a GYED-rõl és helyette GYES-t igényelsz. GYES folyósítása mellett egy éves kor után lehet dolgozni.
Nekem elõtte is olyan munkám volt, ami csak heti 10 óra alatti elfoglaltsággal járt (sajnos), ez a vendégek igénye szerint. Már 3 hónappal a szülés után újra jelentkeztek a vendégek. Egyelõre nem vállaltam, de amint lehet, fogom újra csinálni, mert szeretem. De legfontosabb a gyerekem, õ az elsõ! (Itt külf-ön, úgy tudom, hivatalosan is végezhetnék 10 óra alatti munkát.)

Augusztusban lesz 4 éve hogy a cégnél dolgozom, de június óta itthon vagyok táppénzen mert veszélyeztetett 14 hetes kismama vagyok. Előreláthatólag szeptemberben jogutód nélkül megszűnik a cég. Mit tudok tenni hogy mégis kapjak majd gyedet?

Legjobb válasz: Szia! Az álláskeresési járadék folyósítása (erre jogosult leszel) ad biztosítási jogviszonyt a tgyás-hoz, gyed-hez. Csak valami olyan variálást kell vele csinálni, hogy amikor megigényled a tgyást, akkor le kell mondanod a járadék folyósítását. Ha lejár a tgyás, akkor újra igényelni kell a járadékot, majd a járadékról kell menni gyed-re. Ha ezt a közbensõ lépést nem teszed meg, akkor gyed-re nem leszel jogosult.

Szia! Az álláskeresési járadék folyósítása (erre jogosult leszel) ad biztosítási jogviszonyt a tgyás-hoz, gyed-hez. Csak valami olyan variálást kell vele csinálni, hogy amikor megigényled a tgyást, akkor le kell mondanod a járadék folyósítását. Ha lejár a tgyás, akkor újra igényelni kell a járadékot, majd a járadékról kell menni gyed-re. Ha ezt a közbensõ lépést nem teszed meg, akkor gyed-re nem leszel jogosult.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod!Kérdeznék még:a tgyást bármikor meg lehet igényelni?A másik hogy a m.járadékot ha megigényelem akkor mennyi pénzt fogok kapni vagy hogy, mibõl számolják ki?Válaszod elõre is köszönöm!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen részletes segítséged!Nagyon sokat segítettél!!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!