Találatok a következő kifejezésre: Gyed mikor a (717 db)

Mi a GYED? Mi a GYES és GYED közötti különbség? Melyiket éri meg jobban igénybe venni?

Elég rugalmas munkahelyen dolgozom. (Megoldható baba mellett.) Lehet, hogy jobban megérné tovább dolgoznom, és nem felvenni egyiket sem? (Netto 73-at keresek.)

Legjobb válasz: A GYED alatt a fizetésed 70 %-át kapod. A GYES 25700 FT. A GYED a gyerek 2 éves koráig jár, plusz kapsz 11000 ft családi pótlékot. Szerintem legalább eddig maradnod kéne a babával, és két év után ha meg tudod oldani menj vissza.

A GYED alatt a fizetésed 70 %-át kapod. A GYES 25700 FT. A GYED a gyerek 2 éves koráig jár, plusz kapsz 11000 ft családi pótlékot. Szerintem legalább eddig maradnod kéne a babával, és két év után ha meg tudod oldani menj vissza.
Én úgy tudom, hogy ha valaki szül, az köteles a gyermek 1 éves koráig otthon maradni vele. Elõször Gyed jár, ha betölti a gyermek a 2.évet, akkor Gyes. Sõt, legelõször a Gyás jár, az kb. hat hónapig majdnem annyi, mint a fizetésed, nekem is így volt/én közalkalmazott vagyok/, utána a Gyed, Gyes, . Ha igazán jól akarsz járni, már lehet teljes 8 órában is Gyes megtartása mellett dolgozni.Remélem nem voltam bonyolult.

Március óta dolgozom, ha most teherbe esnék járna-e nekem a gyed, mire a baba megszületne?

Legjobb válasz: Én is úgy tudom, hogy ha a gyerek 2 éves koráig akarsz gyedet kapni, akkor kell 2 év munkaviszony.

Én is úgy tudom, hogy ha a gyerek 2 éves koráig akarsz gyedet kapni, akkor kell 2 év munkaviszony.
Igen, akkor meglenne a 365 nap biztosítotti jogviszonyod.
A TGYÁS 168 napra mindenképp jár, ha megvan a 365 nap. A GYED-nél, ami a 168 nap TGYÁS után a gyerek max. 2 éves koráig tart, van egy olyan kritérium, hogy a jogosultság kezdetét (ha ezt jól értelmezem, akkor az a szülés napja) megelõzõ két éven belül megszerzett biztosítási jogviszony alapján jár, tehát ha itt nincs meg a két év biztosítotti jogviszony, akkor lehet gond. De ha most teherbe esel és teszem azt végig dolgozol szülésig, akkor lesz kb. 16-17 hónap biztosítotti jogviszonyod. Enyi ideig kaphatnál tehát gyedet, ami a tgyás lejártát követõen indulna. Buknál 2-3 hónapot kb.
A kérdező hozzászólása: Na ezt például még nem hallottam, és érdekelne. Mert egy év nem túl sok...
De ha csak 365 nap munkaviszony van, akkor csak egy évig van GYEd (ha van 2 év munkaviszony, akkor 2 éves koráig jár a gyermeknek), vagy ez már megváltozott??
A kérdező hozzászólása: Idén március elõtt külföldön dolgoztam. Március óta közalkalmazott vagyok. A GYED összegét hogy lehet kiszámolni?
Nemkell 2 év munkaviszony. Az a lényeg hogy a szülés elõtti 2 évben meglegyen a 365 nap biztosított idõd. A munkaviszonyod elõtt munkanélkülin voltál ? Volt e biztosítási idõ kiesésed ? Ez mind fontos
Egy év munkaviszonynak kell meglennie (egész pontosan 365 napnak), de nem muszáj folyamatosan, hanem az elõzõ két évben kell összejönnie (nem két év munkaviszony a feltétel tehát, itt egyfajta engedményrõl van szó, hogy két évre visszamenõleg összeszámítják a biztosítotti napokat, és abból kell összesen legalább egy évnyinek összejönni). És ez vonatkozik a TGYÁS-ra és a GYED-re is.
A kérdező hozzászólása: Utoljára én is azt olvastam, hogy a megelõzõ két évben kell meglennie a 365 napnak. Akkor elvileg ha átlagosan egy hónapot 30 napnak számolunk, 12 hónap alatt, azaz egy év alatt megvan. Tehát mire a baba megszületne simán meglenne. Viszont többen azt mondták hogy 2 év munkaviszonynak kell meglennie. Addig nem merünk a baba projektbe belevágni amíg biztosan nem kapok gyedet.
Akkor 2014ben szülnél, így a 2013as évi jövedelmedet veszik figyelembe Bár úgy tudom hogy a szülést megelõzõ 2 évben ( tehát 2012-13 ) ban összesen megkell lennie a 365 nap biztosított idõd. Ezt nemtom megvan e ?! Ha igen..akkor jár tgyás és gyed is... Javítsatok ha rosszul írtam
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat.
Egy jogviszony alapján egyszerre csak egy ellátás jár. Ez jogszabályi és nem igazságossági kérdés.
Szerintem igazságos. Gondolj bele, ha minden megélhetési gyerekgyáros annyi ellátást kapna, ahány gyerek... Valahol muszáj határt szabni. Én ugyanígy vagyok, mint te, de akkor is igazságosnak tartom.


Gyermekgondozási támogatás (gyermekgondozási díj) a gyes? TGYÁS jár az apának, ha ő megy majd gyedre? Mi a gyet?

Nem vagyok tisztába a fogalmakkal, pedig nézem a jogosultságokat. SEGÍTSETEK!!!!

Legjobb válasz: T-GyÁS-ra nem mehet az apa.De gondolom nem is egy újszülöttet szeretnél ráhagyni.Az kb 5 hós korig jár,utána gyed(gyerek gondozási segély)ezek munkaviszonyhoz kötöttek,a gyerek 2 éves koráig jár.Utána gyes 3 éves korig,ez már alanyi jogon jár. Ne haragudj,hogy megkérdezem,de nem tudsz majd otthon maradni a kisbabáddal?

T-GyÁS-ra nem mehet az apa.De gondolom nem is egy újszülöttet szeretnél ráhagyni.Az kb 5 hós korig jár, utána gyed(gyerek gondozási segély)ezek munkaviszonyhoz kötöttek, a gyerek 2 éves koráig jár.Utána gyes 3 éves korig, ez már alanyi jogon jár. Ne haragudj, hogy megkérdezem, de nem tudsz majd otthon maradni a kisbabáddal?
a gyermekgondozási támogatás = gyet a gyermekgondozási díj = gyed gyerekgondozási segély = gyes tgyás neked jár, az a szülési szabadság másnéven, arra te mehetsz, hisz te szülsz. ez 6 hónap. apa gyedre mehet nyugodtan. 2 jó oldal a sok közül: http://velvet.hu/poronty/2007/01/24/gyermekszuletessel_kapcs.. http://www.babazo.hu/bebi/20070515gyas.html
Akkor csak gyesre vagy jogosult szerintem.Így valóban jobban járnátok, ha találnál otthoni munkát, és a férjed venné igénybe az ellátásokat.Vagyis a gyedet, mert gyes mellett már lehet akár 8 órában is dolgozni, az megjár akkor is. Változtak most jan 1-tõl a jogszabályok sajnos nem jó irányba.Én úgy jártam, hogy szültem 2005-ben, de a munkahelyemen szerzõdéssel voltam, természetesen nem hosszabbították meg amint megtudták, h terhes vagyok. Akkor még kihúztam szülésig, minden ellátás megilletett.Most pedig a gyes-be szültem, és nem jár semmi csak gyes, ami 25000ft.Szóval ugyanaz illet meg a 18 éves munkaviszonyommal, mint aki soha egy órát nem dolgozott.Szép nem?Érdemes ebben az országban dolgozni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a jó tanácsokat! Mindenkinek Kellemes ünnepeket kívánok!
Gyes, Tgyas, gyed, gyet? Ennyi minden letezik, nem is tudtam?!
A kérdező hozzászólása: Jaj, dehogyis nem!!! Itthon vagyok vele most is éppen ez az! Nincs munkahelyem, mert suliba járok. A párom meg dolgozik tudod, és lehet jobban járnánk ha eljönne gyedre és én a baba mellett itthon végezhetõ munkát vállalnék. Próbáljuk a legjobban kihozni.
Mi az indok?
A kérdező hozzászólása: Nincs meg a biztosítási idõm hozzá, csak két hónap hiányozna.

Ha az apuka megy gyedre mi a teendő? Szülés után én visszamennék dolgozni kb.6 hét után, mert nincs más választásunk (albérlet, rossz anyagiak stb. ) 30 hkm

Legjobb válasz: Uganúgy ki kell tölteni mndent, mintha te mennél, csak a párod nevére. Az oep honlapján megtalálod az igénylõt, kell még hozzá a párod munkáltatójától kérni fizetés nélküli szabadságot, és csatolni kell egy másolatot a baba anyakönyvi kivonatából.

Uganúgy ki kell tölteni mndent, mintha te mennél, csak a párod nevére. Az oep honlapján megtalálod az igénylõt, kell még hozzá a párod munkáltatójától kérni fizetés nélküli szabadságot, és csatolni kell egy másolatot a baba anyakönyvi kivonatából.
Ja, elsõ vagyok, rosszul olvastam a kérdésedet, nem lehet gyed-et igényelni, csak ha lejárt a tgyás! Ha nincs tgyás akkor is csak az annak megfelelõ idõ elteltével igényelhetitek. Viszont a tgyás a fizetésed 70%-a, és kevesebb a levonás belõle, így nem sokkal lesz kevesebb mint a nettó béred. Ha lejárt, csak utána mehet apuka gyed-re. És a tgyás csak neked jár, neki nem. A családi pótlékkal lesz annyi a bevételed havonta az elsõ 24 hétre, amennyi a fizetésed. Csak utána tudtok gyed-et igényelni, és akkor mehetsz vissza dolgozni, addig nem.
7 napra is jár GYED, éppen 7 napi összeg.
Így van. Most megkapod az áprilisi 7 napi gyedet, és a gyest. Már ha idõben beadtad a gyes igénylést.
A kérdező hozzászólása: Nem adtam be gyes igénylést. Dolgozok jelenleg. Csak olyan kevésnek tûnt a fizum!

Márciusban fogok szülni, mikor a kislányom 2 éves lesz. A gyedem 98. 000, adójóváírással. Mennyi lesz a gyásom, gyedem a második gyerkőcnél? Mi alapján számolnak?

Legjobb válasz: Mindkettõ bruttó 109200 forint lesz. Mivel gyed miatt nem lesz 180 bérezett napod, így mind a tgyás, mind a gyed alapja az a jövedelem, ami alapján az elsõ gyedet megállapítottak, és mindkettõnek 109200 a maximuma.

Mindkettõ bruttó 109200 forint lesz. Mivel gyed miatt nem lesz 180 bérezett napod, így mind a tgyás, mind a gyed alapja az a jövedelem, ami alapján az elsõ gyedet megállapítottak, és mindkettõnek 109200 a maximuma.
A kérdező hozzászólása: a nagy március 15.-én lesz éves, , a kicsivel meg március 5.-re vagyok kiírva...ha idõben leszek, akkor elvileg épp lejár majd, nem?
igen, mindent ugyanúgy intézel, mint az elsõ babánál, a munkahelyeden. Az egyszeri támogatás az anyasági támogatás, vannak olyan munkahelyek, akik ezt is intézik, a családi pótlék változásbejelentéssel együtt. Ha a kicsi hamarabb megszületik, mint ahogy a naggyal lejárna a gyed, akkor a tgyás igényléssel egyidejûleg a gyed lemondást is küldd el.
A kérdező hozzászólása: minden évben a munkhelyemen megkérdezik, hogy havonta kérem-e, vagy 1 összegben amikor az adóbevallást beadják.ki kell tölteni egy nyilatkozatot.
ne haragudj, de hogyan kell adójóváírás kérni?
A kérdező hozzászólása: nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél!!még az érdekelne, hogy ha munkahelyem kifizetõhely, ugyanúgy kell majd benyújtani az igényléseket??illetve van-e még az az egyszeri összeg, ami szülés után jár, már nem emmlkszem a nevére.
A szabályozásnak ez a része elég régen nem változott. A tgyást csak akkor számolják a fizetésed alapján, ha volt az igénylést megelõzõen 180 bérezett (nem biztosításban töltött!) napod. Amennyiben nem volt, mint a kérdezõ esetében sem, úgy az elõzõ ellátás alapja lesz a tgyás alapja is, de nem korlátlan, hanem maximum a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet.
Kedves Válaszoló! Nem értem a válaszod, én úgy tudom, hogy a tgyást a fizud alapján számolják akkor is, ha már otthon voltál babával, max. az õ 2 éves koráig. Legalábbis nekünk így volt a 2. baba születésekor, másfél éve. Vagy esetleg azóta változott? a gyed is biztosított idõnek minõsül, én úgy tudom.
Ja, és nettóban a gyed ugyanannyi lesz mint most, a tgyás meg egy tizessel több:)
Elvileg:) De ha gyakorlatilag mégsem, akkor is csak pár soros levelet kell írnod az igénylõ mellé:)

2 éves a kisfiam, eddig gyedet kaptam, szeretnék teherbe esni minél előbb, munkahelyemre nem vesznek vissza, szabikat még kivehetem. Ha hamarosan terhes leszek mik a lehetőségek? Kaphatok ismét gyedet még az előző munkahelyemtől vagy hogy megy ez?

Legjobb válasz: A gyed lejárta után kiveheted a szabadságaidat. Ha viszont nem leszel terhes a szabi alatt (mivel kiveszed a szabidat ez azt jelentei hogy visszamész dolgozni) akkor megszûntehetik a munkaviszonyodat, akkor viszont nem jár Tgyás és gyed sem utána. Ha viszont gyesen maradsz még egy évig, akkor nem rúghatnak ki, tehát több idõd marad a teherbe esésre és persze akkor kapsz tgyást és gyedet is.

A gyed lejárta után kiveheted a szabadságaidat. Ha viszont nem leszel terhes a szabi alatt (mivel kiveszed a szabidat ez azt jelentei hogy visszamész dolgozni) akkor megszûntehetik a munkaviszonyodat, akkor viszont nem jár Tgyás és gyed sem utána. Ha viszont gyesen maradsz még egy évig, akkor nem rúghatnak ki, tehát több idõd marad a teherbe esésre és persze akkor kapsz tgyást és gyedet is.

Mi a véleményetek? Mikor fog Gyed és mikor fog Gyes járni? Hol tudok ennek hivatalosan utána nézni?

Ami biztos,négy év munkaviszony egy helyen,kilenc hónapja nem sikerül a baba.Váltanék,de mi van ha a próba idõ alatt sikerül teherbe esni és persze az is lehet hogy nem!Eléggé stresszes a mostani helyen,váltott mûszak,12.órában.

Legjobb válasz: Ha szülés pillanatában nincs élõ munkaviszonyod akkor nem jár tgyás, gyed csak a sima gyes 1mi 25 ezre Ft, és azt akkor is kapnád ha életedbe egy pillanatott nem dolgoztál volna. Nem tudom milyen a munkahelyed pontosan én nem válatnék. Többb okból is. - próbaiõ alatt bármikor felmondhatnak, illetve nem kötelesek meghosszabitani a szerzõdésed így bukod a gyed-et. -átmész nem leszel egyszeree terhes csak 3-4 hónap után elmész pár hónap után táppénre, akkor összesen dolgoztál ott 5 hónapot, oda 3 év múlva biztos nem vesznek vissza. Gyed-et itt tudod kiszámolni. http://www.profession.hu/kalkulatorok/gyes

Ha szülés pillanatában nincs élõ munkaviszonyod akkor nem jár tgyás, gyed csak a sima gyes 1mi 25 ezre Ft, és azt akkor is kapnád ha életedbe egy pillanatott nem dolgoztál volna. Nem tudom milyen a munkahelyed pontosan én nem válatnék. Többb okból is. - próbaiõ alatt bármikor felmondhatnak, illetve nem kötelesek meghosszabitani a szerzõdésed így bukod a gyed-et. -átmész nem leszel egyszeree terhes csak 3-4 hónap után elmész pár hónap után táppénre, akkor összesen dolgoztál ott 5 hónapot, oda 3 év múlva biztos nem vesznek vissza. Gyed-et itt tudod kiszámolni. http://www.profession.hu/kalkulatorok/gyes
A kérdező hozzászólása: Benzinkúton dolgozom, éjjel-nappali mûszakváltásban, napi 12.órát, semmi rendszeresség a mûszakokban, se hétvége, se ünnepnap! Boltba vagy másik, nem éjjel nappali benzinkútra mennék. Folyamatosan jár az agyam!Mi van ha a rendszertelen mûszakbeosztás is közrejátszik, hogy nem sikerül a baba?Mi lesz ha maradok és még hosszú hónapokig nem sikerül? Mi lesz ha sikerül mondjuk a bolt és a próba idõ alatt sikerül a baba? Az biztos, akkor mondok fel, ha lesz biztos másik helyem!
Ha tudsz jobb munkahelyet, akkor mindenképpen válts. De ha jót akarsz magadnak, próbaidõ alatt (3 hónap) nem próbálkoztok. Mert ha kiderül, hogy terhes vagy, vagy épp arra hajtasz, akkor kitesznek, és tényleg nem jár se tgyás, se gyed. Ha lejárt a próbaidõ, akkor ismét lehet próbálkozni. Ha terhesen el tudsz menni táppénzre, akkor nem rúghatnak ki. (más kérdés, hogy visszavesznek-e gyerek után)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!