Találatok a következő kifejezésre: Gyed alatt dolgozni (35 db)

Van olyan kismama, aki dolgozik GYED alatt? Én szeretnék néha a vállalkozásunkban dolgozni, de mivel nem lehet számlat adni gyed alatt, így nem fog menni. Van olyan munka, amit lehet vállalni gyed alatt?

Legjobb válasz: Gyed alatt nem lehet dolgozni. Az szokott a megoldás lenni ha a gyerkõc már elmúlt egy éves (ha anyagilag jobban jársz), hogy lemondasz a GYED-rõl és helyette GYES-t igényelsz. GYES folyósítása mellett egy éves kor után lehet dolgozni.

Gyed alatt nem lehet dolgozni. Az szokott a megoldás lenni ha a gyerkõc már elmúlt egy éves (ha anyagilag jobban jársz), hogy lemondasz a GYED-rõl és helyette GYES-t igényelsz. GYES folyósítása mellett egy éves kor után lehet dolgozni.
Nekem elõtte is olyan munkám volt, ami csak heti 10 óra alatti elfoglaltsággal járt (sajnos), ez a vendégek igénye szerint. Már 3 hónappal a szülés után újra jelentkeztek a vendégek. Egyelõre nem vállaltam, de amint lehet, fogom újra csinálni, mert szeretem. De legfontosabb a gyerekem, õ az elsõ! (Itt külf-ön, úgy tudom, hivatalosan is végezhetnék 10 óra alatti munkát.)

1. Ha visszamegyek dolgozni GYED alatt és megbetegszik a gyerek, (vagy én) akkor ki vesz fel betegállományba minket (a munkahelyemen van üzemorvos is)? Lenti kérdés is.

2. GYED alatt visszamegyek dolgozni, akkor a GYES+családi pótlék még jár, ugye? A munkáltatónál kell kérnem papírokat a lemondáshoz?

Legjobb válasz: El kell szomorítsalak,gyed alatt nem lehet dolgozni.Ha visszamész dolgozni és még a gyed járna,kötelezõ lemondanod és gyes+ csp.kapsz ahogy írtad és természetesen a fizetésed,amiért megdolgozol. A háziorvos vesz fel betegállományba,de nagyon kevés a tp. ha gyest is kapsz.Ezért szokták,hogy az apa igényli a gyest és akkor ha beteg a gyerkõc,akkor rendes összegû tp.-t kap az anya aki otthon van a gyerekkel. A lemondáshoz,úgy tudom,az Oep honlapján van nyomtatvány,kivéve,ha munkahelyed tb.kifizetõhely,mert akkor náluk.

El kell szomorítsalak, gyed alatt nem lehet dolgozni.Ha visszamész dolgozni és még a gyed járna, kötelezõ lemondanod és gyes+ csp.kapsz ahogy írtad és természetesen a fizetésed, amiért megdolgozol. A háziorvos vesz fel betegállományba, de nagyon kevés a tp. ha gyest is kapsz.Ezért szokták, hogy az apa igényli a gyest és akkor ha beteg a gyerkõc, akkor rendes összegû tp.-t kap az anya aki otthon van a gyerekkel. A lemondáshoz, úgy tudom, az Oep honlapján van nyomtatvány, kivéve, ha munkahelyed tb.kifizetõhely, mert akkor náluk.
Viszont azt jó ha tudod, hogyha apa igényli a gyest akkor már nem leszel védett.
A kérdező hozzászólása: Az mit jelen, hogy nem leszek védett??? Ha a gyerek beteg, õt írja ki az orvos, ha én, engem?
Ha gyest te kapod , akkor nem rúghat ki a céged ha dolgozol a gyerek 3 éves koráig.Viszont ha apa igényli a gyest akkor te már nem leszel védett így kirúghat a céged.Ennek ebben a formában nincs köze a tp.-hez. Ha beteg a gyerek elmehetsz táppénzre, csak én úgy tudom, az összege más ha gyesen is vagy ill. ha nem vagy.Hívd fel az Oep-et, ott tudnak ilyen ügyben segíteni.

Gyed alatt lehet alkalmi munkavállalói kiskönyvvel időnként dolgozni?

heti maximum 2X2 óra lenne...

Legjobb válasz: Gyed alatt egyáltalán nem lehet dolgozni,még 1 órát sem,mert megszüntetik a gyededet. Csak Gyes alatt lehet munkát vállalni.

Gyed alatt egyáltalán nem lehet dolgozni, még 1 órát sem, mert megszüntetik a gyededet. Csak Gyes alatt lehet munkát vállalni.
Pontosan, GYED alatt semennyit sem lehet dolgozni, ha mégis dolgozol, akkor vissza kell fizetni a GYED-et.
Pontositsunk: feketen lehet... ill. nem lehet, de szoktak.
Ja, igen, feketén lehet (csak nem szabad).
Gyed alatt csak feketén.... Gyes mellett bárhogyan , a gyerek 1 éves kora után.


GYED-en vagyok és szeretnénk testvért. Ha anyagilag nézzük, vissza kellene-e mennem dolgozni (mennyi időt), vagy még GYED alatt jöhetne a testvér, vagyis a gyerekvállalás előtti bér lenne a 2. gyereknél számított TGYÁS, GYED alapja is?

Teljes béremmel be voltam jelentve, max. GYED-et kapom.

Legjobb válasz: A 2. gyerek születésekor érvényben lévõ szerzõdés szerinti bér lenne a tgyás és a gyed alapja, ha nem mész vissza dolgozni. Legalább 180 napot kell dolgozni, hogy a bruttó béred átlagát vegyék alapul.

A 2. gyerek születésekor érvényben lévõ szerzõdés szerinti bér lenne a tgyás és a gyed alapja, ha nem mész vissza dolgozni. Legalább 180 napot kell dolgozni, hogy a bruttó béred átlagát vegyék alapul.
Ha még GYED-en vagy, amikor születik a kistesó, akkor ugyanazt a TGYÁS-t és GYED-et kapod, mint az elsõvel. Nálunk is így lesz, 20 hó lesz a két gyerek között :)
A kérdező hozzászólása: Jaj de jó! Én is így reméltem. Köszönöm.
Elsõ vagyok. Elõttem szólónak van igaza, nem biztos, hogy ugyanannyi lesz, nekem pl. 10 ezerrel kevesebb lett a gyedem és gyed alatt szültem a 2. babámat. Barátnõmnek pl. havi 200 ezer körüli a nettója, de a szerzõdés szerinti bére bruttó 150 ezer. Nem mindegy, mennyi a túlóra, pótlékok, prémium és ha nincs 180 bérezett napod mert gyeden vagy táppénzen vagy, akkor csak a szerzõdés szerinti bér az alap, aminek jelenleg el kell érnie a 196 ezer forintot, ha max. gyedet akarsz kapni.
5-ös vagyok, javítok, barátnõmnek a havi bruttója 200 ezer körüli, de a pótlékok és túlóra miatt.
A kérdező hozzászólása: a havi bruttó bejelentett bérem 250 ezer Forint, akkor remélhetõleg közel azonos lenne a 2. babánál is a TGYÁS és GYED, ha GYED alatt esnék teherbe (-10-15 ezer), jól értelmezem?
A tgyásos alapja nem a bruttó 250 ezer lenne, hanem a szüléskor érvényben lévõ minimálbér kétszerese, ami jelenleg 196 ezer, ha gyed alatt szülsz vagy nem mész vissza legalább 180 napot dolgozni. Tehát a tgyásod az biztos, hogy kevesebb lesz, mint az elsõ babánál, mert nem a 250 ezer lenne az alap, hanem a minimálbér kétszerese (jelenleg 196 ezer forint). Viszont a gyed ugyanúgy a max. gyed lesz.

Ha már a Gyed alatt visszamegyek dolgozni, akkor megkapom a Gyest a gyerek 3 éves koráig a munka mellett? Hol találom meg azt a szabályt, hogy csak 1 éves kora után lehet visszamenni dolgozni, vagy ez munkahely függő?

Legjobb válasz: Gyed alatt egyáltalán nem lehet. Gyes alatt pedig csak 1éves kora után lehet dolgozni. Nem tudom hol van a szabály,de így van. Ennek semmi köze a munkahelyekhez.

Gyed alatt egyáltalán nem lehet. Gyes alatt pedig csak 1éves kora után lehet dolgozni. Nem tudom hol van a szabály, de így van. Ennek semmi köze a munkahelyekhez.
Szia! Igen, ha visszamész dolgozni a gyed alatt akkor át kell váltani gyesre és az jár a gyerkõc 3 éves koráig.Nem munkahely függõ hogy mikor lehet visszamenni, hanem szabály van rá.
A kérdező hozzászólása: Igen úgy értettem, hogy akkor a Gyed átváltozik Gyesre, de akkor azt megkapom 3 éves koráig. Ezek szerint csak akkor tudok visszamenni dolgozni, ha betölti az 1 éves kort. Akkor miért van az, hogy a bölcsödékbe kb. 5 hónapos kortól felveszik a csecsemõket? Hiszen oda beadni csak akkor lehet, ha dolgozol nem?
pont tegnap kérdeztem meg a munkaügyisünket. azt mondta ha hamarabb visszamegyek akkor ugye kapom a fizetést. a gyest meg csak akkor kapom ha a gyerek betölti a 2. évet. de akkor fizetés nélküli szabira kell menni és akkor kell megigényelni a gyest. nem értem én sem de nekem ezt mondták... bár az jó lenne ha hamarabb visszamegyek dolgozni és már hamarabb jár a gyes
Fõként a magánbölcsik, a fizetõsek veszik fel ilyen korán a babákat! Az elsõ év alatt, ha kapod a gyest vagy a gyed-et, se dolgozni, se bölcsibe nem adhatod a babát.Ha betöltötte az 1 évet, akkor átváltassz gyes-re és mehetsz dolgozni. Azt kapod 3éves koráig.
A gyereked 1 éves kora elõtt is visszamehetsz dolgozni, csak akkor semmilyen juttatást nem kapsz. Se gyed se gyes. mosolyt kapsz állambácsitól a pofidba. Mivel a gyereked 1 éves kora elõtt a bölcsödéknek sem jár állami támogatás a gyereked után 8se magán, se állami, se csanában) így ezt a különbözetet is Te fizeted a fenntartónak. Füge az arcába kedves nagyra vágyó (esetleg anyagi csõdhelyzetbe jutott) kismama, hogy a gyereke mellõl el akar menni dolgozni. Az állambácsi azt nem mondhatja azért még meg, hogy mikor mehetsz vissza dolgozni, csupán aládtesz.
utolsó válaszoló vagyok, tapasztalatból írtam.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat.

Ha GYED alatt megyek vissza dolgozni, és csak 6 órára szeretnék (vinnem-hoznon kell a kicsit a bölcsiből és másik városban dolgom) kérhetem a teljes fizetésem, vagy automatikusan 25%-kal kevesebb lesz?

Legjobb válasz: Gyed alatt -kivéve a szerzõi jogok alá esõ tevékenységeket- semmilyen munkát nem lehet végezni. Gyes folyósítása alatt lehet akár 8 órát is dolgozni. Ha anyagilag megéri akkor le kell mondani a gyedrõl és helyette gyest igényelni. A hat órás bér elsõ sorban a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás kérdése.

Gyed alatt -kivéve a szerzõi jogok alá esõ tevékenységeket- semmilyen munkát nem lehet végezni. Gyes folyósítása alatt lehet akár 8 órát is dolgozni. Ha anyagilag megéri akkor le kell mondani a gyedrõl és helyette gyest igényelni. A hat órás bér elsõ sorban a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás kérdése.
Úgy tudom, csak akkor, ha a baba elmúlt 1 éves.
Az elsõ dolog, hogy GYED mellett egyáltalán, de tényleg egyáltalán nem dolgozhatsz, mert akkor le kell mondanod a gyedrõl. Ha meg csak 6 órában mész vissza, akkor több, mint egyértelmû, hogy nem kapod meg a teljes pénzed.
A kérdező hozzászólása: Már mint úgy értettem GYED ideje alatt. Természetesen nem tehetem mindkét juttatást zsebre.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Ha lemondom a GYED-et és ismét munkába állok, a GYES-t kaphatom?
Ha elmúlt a baba 1 éves, dolgozhatsz, de akkor a gyedrõl le kell mondanod, gyest viszont kaphatsz.

Mi történik, ha gyed alatt visszamegyek dolgozni, január 1-től, és év közben megszületik a második baba, tehát nincs ledolgozott teljes évem, és az előző évben végig gyeden voltam? Mi lesz a juttatások (tgyás, gyed) alapja, és mennyi ideig kapom?

Továbbá ez mit jelent: Ha a szülés el?tt biztosítva volt a szül? 365 napot, akkor a jövedelem 70 százaléka lesz a GYED összege, amennyiben nem, akkor a minimálbér kétszeresének a harmincad része lesz a napi jövedelem. Ebb?l azt veszem ki, hogy bizonyos esetben jobban megéri nem biztosítottként szülni??

Legjobb válasz: Semmi nem történik. A folyamatos munkaviszony megvan gyed alatt is, mert állományban vagy. Biztosítva is voltál, hiszen a gyedbõl vonják a járulékokat is, ez jelenti a másik kérdésedre a választ. Tehát nyugodtan mehetsz szülni, nem lesz kevesebb a juttatásod, mint az elsõ babánál.

Semmi nem történik. A folyamatos munkaviszony megvan gyed alatt is, mert állományban vagy. Biztosítva is voltál, hiszen a gyedbõl vonják a járulékokat is, ez jelenti a másik kérdésedre a választ. Tehát nyugodtan mehetsz szülni, nem lesz kevesebb a juttatásod, mint az elsõ babánál.
A kérdező hozzászólása: Az elõzõ juttatásomat emelt minimálbér után kaptam, ezek szerint ha nem biztosítottként szülnék (mondjuk idõközben felmondanak nekem, és nem megyek vissza gyesre), akkor a minimálbér kétszerese után kapnám a juttatást?
Igen, de nem lennél vele elõrébb, mert járulékokat abból is vonnak, a tb-t meg neked kéne havonta fizetned magad után, ha nem akarsz fizetni ha orvoshoz mész. Egyébként a minimálbér kétszeresét bruttóban értsd, ami nettóban azért édeskevés a járulékok levonása után.
A kérdező hozzászólása: De a sima minimálbér utáni gyednél akkor is több ez a szám nem? A járulékokról nem sokat tudok sajnos.

GYED, munka ügyben kérnék segítséget! Mennék vissza dolgozni, de jelenleg a családi vállalkozásba vagyok bejelentve. Jelentkezzek ki és úgy menjek felvételizni? GYED alatt lehet így?

Mert az egy dolog hogy ha felvesznek akkor az új munkáltató úgyis bejelent, de mégis nem veszlik el a GYED hogy id?közben megsz?nt a munkaviszonyom?

Legjobb válasz: Pontosítok.Elmegyek dolgozni, akkor egyértelmû hogy még pár hónapig semmi, aztán GYES.De ha addig munkanélkülin vagyok marad a GYED ugye?

A kérdező hozzászólása: Pontosítok.Elmegyek dolgozni, akkor egyértelmû hogy még pár hónapig semmi, aztán GYES.De ha addig munkanélkülin vagyok marad a GYED ugye?
Szia! A válaszokat sajnos nem tudom, de itt kérdezhetsz: http://www.noiportal.hu/szakertok/kerdezek.290.html Nekem már aznap válaszolt a hölgy amikor elküldtem a kérdést.
Elmész melót keresni, és ha találtál, tudod mikortól vesznek fel, akkortól mondod le a gyedet, és akkortól jelented ki magad a vállalkozásbó!
Akár most is kijelentheted magad a családi vállalkozásból, mert a gyed alatt megszûnõ munkaviszony miatt nem veszik el a gyed, csak passzív jogon (nincs mögötte biztosítási jogviszony) jár tovább. Így el tudsz menni felvételizni, ha felvettek, akkor a tényleges munkavégzés elõtt mondd vissza a gyedet, vagy várd ki a gyes idejét, és akkor kezdj dolgozni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszaitokat! Meg nyugodtam:)

Hogy' működött, amiikor vissza akartál menni dolgozni (gyed alatt)? Amikor bejelentetted, hogy vissza szeretnél menni dolgozni, mennyi időre rá kezdhettél? Vagy mennyi időt vártál a válaszra, hogy visszavesznek, vagy milyen beosztásba?

Kisebb, de nagy munkamennyiséggel bíró vállalkozásban dolgoztam.

Legjobb válasz: Én is szóltam, hogy 1 év múlva mennék, de azt a választ kaptam, hogy még nem tudja, hogy vissza fog-e venni. Jelenleg 2 ember van a helyemen. Én még azt nem tudom, ha lemondom a gyest 8 órás meló miatt, viszont kirugnak amint tehetik, akkor vissza tudok-e menni gyesre. Vagy 2 szék közé esek? Én a postai ajánlott levelet tartom a legtisztábbnak, akár még tértivevénnyel is. Sosem lehet tudni, meg hát esetleg a munkaügyi aktádba kellhet is nekik. Tiszta gáz ez, az ember szeretne gyereket, aztán meg a gyed/gyest végig parázza, hogy mi lesz utána, mibõl fogunk megélni.

Én is szóltam, hogy 1 év múlva mennék, de azt a választ kaptam, hogy még nem tudja, hogy vissza fog-e venni. Jelenleg 2 ember van a helyemen. Én még azt nem tudom, ha lemondom a gyest 8 órás meló miatt, viszont kirugnak amint tehetik, akkor vissza tudok-e menni gyesre. Vagy 2 szék közé esek? Én a postai ajánlott levelet tartom a legtisztábbnak, akár még tértivevénnyel is. Sosem lehet tudni, meg hát esetleg a munkaügyi aktádba kellhet is nekik. Tiszta gáz ez, az ember szeretne gyereket, aztán meg a gyed/gyest végig parázza, hogy mi lesz utána, mibõl fogunk megélni.
Kedves Válaszoló, kérdezhetnék még tõled? Én a két székes vagyok. Ha jelzem, hogy a gyed után vissza akarok menni, akkor vissza kell-e hogy vegyen, vagy csak a gyes után? Annak idején olyan papírt íratott alá velem a munkaügyes, hogy 3 évre kérem a fizetésnélküli, én mondtam, hogy 2 év után vissza akarok menni, azt mondta, hogy nyugodtan írjam ezt alá. Valszeg rosszul tettem?!
Nem tetted rosszul, a törvény szerint bármikor irhatsz nekik egy hivatalos levelet (javasolt tértivevénnyel feladni a bizonyithatóság kedvéért) és abban megirni, hogy xy dátummal (ez legkorábban egy hónappal a levél után legyen, szóval idõben jelezz!) meg kivánod szakitani a fizetés nélküli szabadságodat és ismét munkába állsz. Kéred, hhogy adják meg, hogy attól az xy naptól számitva mikor jár le a felhalmozott, kötelezõen a visszatéréskor kiveendõ szabadságod letöltése, azaz mikor kell elsõ alkalommal ténylegesen megjelenned munkába a munkahelyeden. Erre kell válaszolniuk, és nem irhatja azt, hogy nem kellesz... Csak azt, hogy mikor kell elsõ alkalommal munnkába menned. És az xy dátumtól kezdve már a fizetésedet kapod, mivel szabadságon vagy.
Neked kell IRÁSBAN belejenteni, hogy mennél vissza xy dátumtól. A levelet xy dátum elõtt min. egy hónappal kell elküldened. Tehát ha te jelzel, akkor egy hónap múlva mehetsz dolgozni. Ezen nincs mit válaszolni, mivel köteles visszavenni. Mondjuk az xy dátumtól el kell kezdened kivenni a felgyülemlett szabikat, tehát nem tudsz TÉNYLEGESEN dolgozni kezdeni azzal a dátummal, csak 1-2 hónappal késõbb, de fizetést már kapsz xy dátumtól kezdve. éppezért nincs is mirõl dönteniük: vissza kell venniük, helyet meg ráérnek csinálni neked, hisz ténylegesen mátül számitott kb. 3 hónap múlva kopogsz be az ajtón elõször...
A kérdező hozzászólása: Köszi. Arra a munkára, amit én csináltam, most 4 ember van felvéve. Ergo nekem nincs beosztásom. Nem mintha szeretném vissza a régit, mert azt gyerek mellett nagyon nehéz lenne ellátni (16 órákat dolgoztam). Mindig minden megbeszélés kérdése volt a fõnökékkel, eddig is korrektül ment minden, csak mennék már, mert kéne a pénz. Viszont nem tehetem meg csak bejelentésként, mert magasabb fizura szeretnék visszamenni, ergo tárgyalás lesz az új munkakörrõl és a fizumról. Szívóskodni meg nem akarok, mert eszemben sincs máshova menni dolgozni, szeretem a munkahelyemet. Hát, eszerint marad a türelem, illetve ha februárban sem akarnak ezzel foglalkozni, akkor megírom, hogy megyek vissza. Email is jó? Vagy nagyon formálisan, postai úton kell jelezni? Ja, egy kérdés: ajánlhat a korábbi munkához képest alacsonyabb beosztást, ugyanannyi pénzért? Akkor mi van? Mármint ha nem akarom elfogadni.
Most januárban bementem és elmondtam, kislányom márciusban lesz 2éves, onnantól kivenném a szabimat és utána jönnék dolgozni.Március elején majd újra be kell mennem egyeztetni, mennyi lesz pontosan a szabi, és a papírokat elintézni.
Egyébként annyira flúgos a munkaügyes, azt a törvényi hivatkozást hol találom, hogy bármikor kérhetem, hogy visszamenhessek? Már csak hogy esetleg legyen mit az orra alá dugni. Köszi, mégegyszer és nagyon rendes vagy, hogy írsz!!! Remélem a kérdezõ nem haragszik meg.
Ezt találtam: Amennyiben ugyanis egy kismama lemond a fizetés nélküli szabadságról az effektív munkavégzés kedvéért, az addig szünetelõ munkaviszonya mintegy „feléled” – ugyanazok a jogok és kötelezettségek terhelik a két felet: a munkáltatót és a munkavállalót, mint a gyermek születése elõtt. Végül van még 1 évem, de nem akarok felkészületlen lenni.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a segítséget és a válaszokat, egyenlõre kivárok februárig, akkor béralku lesz. Jó lenne megkapni az elõléptetést.

Gyed alatt lehet dolgozni? (mint pld. :mobilbankár, magánvállalkozóként)?

Legjobb válasz: Én úgy hallottam, hogy gyed alatt nem lehet, gyes alatt már lehet.

Én úgy hallottam, hogy gyed alatt nem lehet, gyes alatt már lehet.
Hivatalosan nem lehet csak gyes alatt.Üdv 26hetes kismama
Szia! Csakis feketén, mert megvonják a gyededet
GYED alatt semmiféle munkát nem lehet végezni. Ha mégis végzel, akkor neked kell lemondani a GYED-et, ha nem teszed, akkor visszamenõleg kifizettetik veled. Persze feketén lehet, csak ha azzal lebuksz, akkor is bünti van.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!