Találatok a következő kifejezésre: Gyed és alatt (134 db)

Ha én gyed ideje alatt teherbe esek, akkor mehetek-e táppénzre, vagy marad a gyed? A már meglévő gyermekemmel elmehet-e a nagymama gyes-re még én pl. táppénzen leszek a terhességemmel?

Legjobb válasz: Én is gyed alatt lettem terhes, így pontosan tudom a választ. :) Ha a munkáltatódnál bejelented, hogy "visszamész dolgozni", akkor elõször kiveszed a felhalmozott szabijaidat, majd szülésig táppénzre mész. Amint visszaálltál a munkaállományba, természetesen le kell mondani a gyed-et, de a nagyszülõ közben megkérheti a gyes-t (persze csak a szülésig).

Én is gyed alatt lettem terhes, így pontosan tudom a választ. :) Ha a munkáltatódnál bejelented, hogy "visszamész dolgozni", akkor elõször kiveszed a felhalmozott szabijaidat, majd szülésig táppénzre mész. Amint visszaálltál a munkaállományba, természetesen le kell mondani a gyed-et, de a nagyszülõ közben megkérheti a gyes-t (persze csak a szülésig).
Gyed alatt nem dolgozhatsz sehány órában.
ha dolgozol gyed alatt megszüntetik, a gyerek másfél éves korátol vállalhatsz munkát és akkor gyest kapsz.
A kérdező hozzászólása: A GYED helyett GYES-t igényelnék, merthogy az jár a gyermek 3 éves koráig, ha dolgozom akkor is.
Hát akkor a 6 órás bruttó munkabérednek veszik a 60%-át (vagy 70???) az lesz a gyeded. Mint most. Csak kevesebb arányaiban. De ha az érdekel, hogy új gyerek elõtt nem dolgozod le a két évet (ugye annyi ideig kap majd gyedet a mama májustól, amennyit a szülés elõtt munkaviszonyban töltött) de legfeljebb két évig. Szóval ha ez a része érdekel a dolognak a 2. gyerek esetében, azt passzolom. Ez viszont engem is igen érdekel, remélem kapsz választ.

Babám 10 hónapos és most vagyok 5 hetes terhes. Ilyenkor ha Gyed alatt születik a következő, akkor le kell mondani az első utáni Gyedet, és újra igényelni kell a Gyást?

Vagy megvárhatom, h lejárjon az els? utáni Gyed? Akinek ilyen irányú tapasztalata van az légyszi írjon, h ilyenkor mit hogyan kell intézni. Mi lesz a köv. Juttatás alapja?

Legjobb válasz: A szerzõdés szerinti béred az alap tehát ugyan ennyi gyedet fogsz kapni a 2. babára is.Persze ha volt béremelésed akkor nõhet az összeg!Lehet igényelned a szülést megelõzõ 28.naptól a tgyást de ügyelj arra,hogy ettõl a naptól mondd le a gyedet is!Vagy megvárod míg megszülsz és azzal a nappal lemondod a gyedet és igényled a tgyást!

A szerzõdés szerinti béred az alap tehát ugyan ennyi gyedet fogsz kapni a 2. babára is.Persze ha volt béremelésed akkor nõhet az összeg!Lehet igényelned a szülést megelõzõ 28.naptól a tgyást de ügyelj arra, hogy ettõl a naptól mondd le a gyedet is!Vagy megvárod míg megszülsz és azzal a nappal lemondod a gyedet és igényled a tgyást!
A kérdező hozzászólása: köszi-köszi!!!


Ha letelik a gyedem, és gyes alatt újból teherbe esek, akkor érdemes e visszamenni dolgozni, hogy a következő tgyás, gyed ne legyen nagyon kevés?

A bérem amikor gyedre jöttem 133.800 volt, most 140.000 körül.Ez közel annyi mint minimálbér 2x-e-ilyenkor mib?l számolnak majd új tgyást, gyedet?

Legjobb válasz: Ha nem mész vissza dolgozni, csak gyesre vagy jogosult ( alanyi jogon jár, bértõl független) Ha visszamész dolgozni, és megvan a 180 nap biztosítási idõd, jogosult vagy a tgyás-ra és utána gyedre is, ami az átlagkereseted függvénye. Elsõ hat hónapban tgyás, ami az átlagkereset 80 %-a és nincs maximálva, utána gyed, ami szintén bérfüggõ, de a mindenkori költségvetési törvény maximum összeget állapít meg. ( Ezt most pontosan nem tudom jelenleg mennyi )

Ha nem mész vissza dolgozni, csak gyesre vagy jogosult ( alanyi jogon jár, bértõl független) Ha visszamész dolgozni, és megvan a 180 nap biztosítási idõd, jogosult vagy a tgyás-ra és utána gyedre is, ami az átlagkereseted függvénye. Elsõ hat hónapban tgyás, ami az átlagkereset 80 %-a és nincs maximálva, utána gyed, ami szintén bérfüggõ, de a mindenkori költségvetési törvény maximum összeget állapít meg. ( Ezt most pontosan nem tudom jelenleg mennyi )
A kérdező hozzászólása: "Abban az esetben, ha nem rendelkezik 180 napi tényleges keresettel az irányadó idõszakban, akkor a terhességi gyermekágyi segély és a gyermekgondozási dij összegét a szerzõdés szerinti bérébõl számitják, de az maximálva van a minimálbér kétszerese összegében."-ezt a véleményt egy másik topicon kaptam. Eszerint nem kell visszamennem dolgozni, mert a bérem alapján így is a maximum gyedet kapom majd. Most mi az igazság? Segítsen valaki!!!:-)
Én ebben a szituban voltam, a gyes utolsó hónapjában mentem táppénzre, mint veszélyeztetett terhes.Kaptam rendesen a táppénzt, most pedig a tgyást, ami annyi, mint az elõzõnél.Biztosítva vagy a gyes által.
Szia! Nekem sikerült a gyed utolsó hónapjaiban teherbe esni, így azt választottam, hogy kivettem a rengeteg szabimat, ami már ugye jobb pénz, mintha csak a gyest kapnám. Persze kapom a gyest is mellette, aztán szülésig elmegyek tp-re, ha lejár a szabi. A legjobban azt hiszem úgy lehet járni, ha visszamész fél évet dolgozni következõ szülés elõtt, de minden esetben érdemes a mai világban tb szakértõ vagy pedig a munkahelyeden a munkaügy segítségét kérni.
Szia! Ismerõs a dilemma. A második gyermekem akkor született, mikor az elsõ 2 éves 4 hónapos volt. Én úgy oldottam meg, hogy kivettem az otthon töltött évek alatt összegyûlt szabadságomat (ami mint kiderült 1 évnyi szabadság lehet) és utána táppénzre mentem. Ha nagyon rendes a fõnököd, akkor meg tudjátok beszélni, hogy legyen.
Az elõzõ hozzászóló vagyok. Még annyit tennék hozzá, hogy érdemes bemenni az OEP-hez és konkrétan rákérdezni, így Te is megnyugszol. Nekem mást mondott a munkahelyem könyvelõje, mást a háziorvos, szóval megéri szerintem rákérdezni az OEP-nél. Ha szerencséd van, telefonon, de inkább személyesen.

Mi van akkor ha a gyed ideje alatt megszűnik a munkaviszonyom és még a lányom 2 éves kora előtt szeretnénk másik babát? Ebben az esetben mi alapján számítják ki a TGYÁST és a GYEDET?

Mindez 2010 május 30-a után esedékes, a változtatások után, hogyan jönnék ki legjobban?

Legjobb válasz: Ha megszûnik a munkaviszonyod akkor az elsõ babára passzív jogon jár tovább a gyed. A passzív gyedet lehet tovább "örökíteni" a következõ babára.

Ha megszûnik a munkaviszonyod akkor az elsõ babára passzív jogon jár tovább a gyed. A passzív gyedet lehet tovább "örökíteni" a következõ babára.
Bocsi! Kimaradt a NEM szó. A passzív gyedet NEM lehet tovább vinni a következõ babára.
A kérdező hozzászólása: Akkor ez azt jelenti, hogy el kellene mennem valahová dolgozni, de azt mennyi idõre, hogy újból babát vállalhassunk?
Igen el kéne menni dolgozni mert amíg te otthon vagy és babázol addig én dolgozok és tõlem vonják le. Te csak azért akarsz még egy gyereket hogy ne kelljen dolgoznod és még több támogatást kapj . LEHET HOGY TE PONT NEM ILYEN VAGY DE EZ A VÉLEMÉNYEM . BOCSI

Passzív gyed alatt biztosított vagyok? Munkaviszonynak számít? Esetlegesen a Munkaügyi Központ fog majd fogadni, ha lejár a gyedem és nem találok munkát?

Legjobb válasz: A passzív gyed elõtti munkaviszonyod számít természetesen, ha megvan a megfelelõ munkában töltött idõd a gyed elõtt, akkor járni fog álláskeresési segély.

A passzív gyed elõtti munkaviszonyod számít természetesen, ha megvan a megfelelõ munkában töltött idõd a gyed elõtt, akkor járni fog álláskeresési segély.
Igen biztosított vagy és utána mehetsz a munkaügyibe ha nem találnál munkát a gyes alatt sem.
Olyan szinten nem vagy biztosított, hogy a passzív gyed nem örökithetõ át egy kis tesóra. Munkaügybe természetesen mehetsz.
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó. azt akarod mondani, hogy közel 2 évig vagy magam után kell fizetni a tb-t vagy nem leheteg beteg, nem mehetek orvoshoz??????
A kérdező hozzászólása: A passzív tgyás és gyed összeköti a biztosításokat, ami ennek köszönhetõen folyamatos marad. Egészségügyi ellátáshoz jogosultságot biztosít. Nyugdíjhoz szolgálati idõnek minõsül. Következõ szülés esetén a Tgyás jogosultságának megállapításánál a passzív tgyás és a passzív gyed beszámít az elõzetes biztosításba, ezért lehetséges az, hogy tesó születése esetén a terhességi gyermekágyi segély jogosultságát rendbe lehet hozni. ezt találtam. több gyereket nem szülök, kistesó nem érdekes.
Nem dehogy. Passzív gyed nem számít bele a következõ baba születésekor. Mert most nincs élõ munkaviszonyod, így nem örökithetõ át Nem tudom ezt jobban megfogalmazni de úgyis lényegtelen ha nem akarsz most szülni.

Már teljesen belezavarodtam. Jelenleg gyeden vagyok a második gyerekemmel. A harmadik a gyed ideje alatt fog megszületni. Mi alapján fogom kapni a tgyást és a gyedet?

Legjobb válasz: Mivel nem lesz bérezett napod a szülést megelõzõ 1 évben, így a minimálbér alapján fogják számítani mind a 2-õt. Azaz a mindenkori min. bér 2-szeresének 70%-a lesz mind a kettõnél a kindulási alap. A Tgyás annyival lesz több, mint a gyed, hogy abból majd csak szja-t vonnak le, járulékot nem.

Mivel nem lesz bérezett napod a szülést megelõzõ 1 évben, így a minimálbér alapján fogják számítani mind a 2-õt. Azaz a mindenkori min. bér 2-szeresének 70%-a lesz mind a kettõnél a kindulási alap. A Tgyás annyival lesz több, mint a gyed, hogy abból majd csak szja-t vonnak le, járulékot nem.
Szerintem adót sem vonnak a t.gyásból, én is a harmadikat várom gyeden vagyok a másodikkal, de tõlem már a terhesség 91.-dik napjától nem vonnak adót a gyedbõl mivel a harmadik gyermek.Ha jól gondolom akkor a minimálbér kétszeresének a 70%.-a az meg 100.100.- , ha adót se vonnak belõle akkor ezt szerintem tisztán meg kell kapjuk, 6 hónapig(t.gyás), ha rosszul tudom valaki világosítson fel bennünket, legyenszíves.A gyedünk meg gondolom marad annyi amennyit most is kapunk, az enyém 90.590.- adó nélkül.Ha neked is magas volt a bruttód terhesség elött (az enyém kb 150.000.- volt)akkor neked is valahogy így alakul.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen. Én nem is tudtam errõl a 91. napos dologról.

A magánnyugdijat vonják a gyed és gyes alatt vagy nekem kell befizetnem, mint a táppénz alatt?

vagyis most tp-en vagyok és igy nem vonnak nyugdijt ha már szülés után a gyed és gyes az ugye rendes bérnek számit akkor vonni fogják mint mikor rendesen kapom a fizut vagy még akkor sem?

Legjobb válasz: Szülés után, a gyes gyed rendes munkaviszonynak számít,és automatikusan vonják a magánnyugdíjat belõle.Amikor igényled,kérni fogják a nyugdíjtagsági irataidat,ezt vidd magaddal.

Szülés után, a gyes gyed rendes munkaviszonynak számít, és automatikusan vonják a magánnyugdíjat belõle.Amikor igényled, kérni fogják a nyugdíjtagsági irataidat, ezt vidd magaddal.

A GYED és a GYES között ki lehet venni a GYED alatt felhalmozódott szabikat?

Én úgy tudom, hogy igen, de ma beszéltem a munkahelyemmel és azt mondták, hogy ez így nem szokás :( hanem csak közvetlenül a munkába állás el?tt vegyem ki. Viszont nekem az lenne a jobb, ha a GYED lejárta után kivehetném. Ha valaki be tudná nekem linkelni az erre vonatkozó jogszabályt, amiben ez benne van, nagyon hálás lennék! Köszönöm szépen!

Legjobb válasz: Nincs ilyen jogszabály, de értelmetlen is lenne kivenned most. Egyrészt újra munkába kellene állnod, aztán kivenni a szabit, utána meg újra kellene igénylened a munkahelyeden a fizetésnélküli szabit. Ráadásul ha GYED után nem kezded meg a GYES-t, akkor rövidebb ideig jár, a lejárta után pedig kész, nincs semmi jövedelmed.

Nincs ilyen jogszabály, de értelmetlen is lenne kivenned most. Egyrészt újra munkába kellene állnod, aztán kivenni a szabit, utána meg újra kellene igénylened a munkahelyeden a fizetésnélküli szabit. Ráadásul ha GYED után nem kezded meg a GYES-t, akkor rövidebb ideig jár, a lejárta után pedig kész, nincs semmi jövedelmed.
Én pont így csináltam, kényszerûségbõl, és a munkáltatóm javaslatára. A Gyed lejárta után elkezdtem a szabadságot letölteni, miután letöltöttem Gyes-en és fizetésnélküli szabadságon vagyok. Azért így csináltuk, mert pedagógusként dolgozom, és csak idén szeptember 1-jétõl tudnak újra foglalkoztatni, és akkor már aktívan kell dolgoznom, tehát nem lehetek szabin. És nekem is így volt jobb, mert a téli fûtésszámla mellett nem jöttünk volna ki a pénzbõl. Szóval, lehet így csinálni, ha meg tudsz egyezni a munkáltatóval, nekik tudniuk kell a jogi hátterét is.
Elõzõ vagyok: az viszont igaz, hogy rám még a régi Gyes szabály érvényes, nem tudom az új milyen változást hozott ezen a téren.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a válaszokat! igen, jól értetted Kedves Elsõ, a több pénz miatt gondoltam erre nincs most helyettem senki, rám várnak egyelõre nem lesz 2. baba, csak a kisfiammal szeretnék egy kicsit még itthon lenni amíg anyagilag bírnánk a GYES melletti itthonlétet egyszer pár hónapja már feltettem ezt a kérdést, és akkor mindenki azt írta rá, hogy ez így mehet
Én kivettem. Szükségem volt a pénzre!!! Mielõtt munkába kellett volna állnom, írtam egy kérvényt, hogy kérem a továbbiakban a fizetés nélküli szabimat!
14.02.-es vagyok. Írásbeli nyilatkozatot kell küldeni tértivevényesen a munkáltatóhoz, vagy személyesen átadni, hogy mikortól szeretnéd a szabikat elkezdeni letölteni, és egy pontos dátummal arról, hogy mikortól szándékozol AKTÍVAN munkába állni.

A második babával még a gyed ideje alatt kell teherbe esni, hogy tgyást és gyedet is úgy kapjak mint az első babával?

Legjobb válasz: Gyes alatt is szülhetsz, akkor is ugyan úgy jár minden! Szóval a nagy 3 éves koráig meg kell születnie a második babának!

Gyes alatt is szülhetsz, akkor is ugyan úgy jár minden! Szóval a nagy 3 éves koráig meg kell születnie a második babának!
Úgy kalkulálj, hogy a baba születése elõtti évben a gyes ideje ne haladja meg a 180 napot. Ha ugyanis nagyobbrészt gyes-en vagy az irányadó idõszakban, akkor minimálbér lesz a gyed alap, ha azonban nagyobbrészt gyed-en, akkor a korábbi ellátás alapja lesz a következõé is.
Utolsó, nem csak attól függ, hanem attól is, miért nem volt 180 bérezett nap jövedelme. De természetesen számít a munkaviszony. Te is kaphatsz a második babára mindent, csak jelentkezz be álláskeresési támogatásra. Amikor igényled a tgyás-t lemondod, majd a gyed elõtt pár napra újra igényeled, és amíg újra álláskeresésin vagy, igényelheted a gyedet, az is járni fog. Azért nem hagyd ezt ki, mégis több pénz, mint a gyes.
Ha jól tudom, az is lényeg, hogy van-e szerzõdésed közben. Mert nekem épp az elsõ baba születése elõtt 3 nappal járt le a szerzõdésem, aztán "mentem Isten hírével". SZóval nincs jelenleg szerzõdésem, és így - most babát várok, a második az elsõ két éves kora elõtt születik majd - ha jól tudom, nem kapok majd TGYÁS-t és GYED-et sem.
Én ugyanannyit kaptam a 2. babával is:)
Én gyesbe szültem, és nem annyit kapok, mint az elõzõnél, kevesebbet. Állítólag mert ténylegesen nem dolgoztam a két gyerek közt, és az én munkahelyemen vannak pótlékok, ami az elõzõ ellátás összegét megemelte, most meg nem, mivel nem dolgoztam. :(
Viszont a nagymamának lehet igényelni a gyest, te meg visszamész dolgozni, kiveszed a szabidat aztán elmész táppénzre. Nekem egy szaki ezt javasolta, hogy normális pénzem legyen. sok sikert..
Kihagytam, hogy az kevés, ha a tesó 3 éves koráig megszületik a kicsi, mert ha a nagyobbik pl. februárban tölti a 3-at, és a kicsi januárban születik, akkor csak a minimálbér lesz a gyed alapja a második babánál! Vagyis mindenképp figyelned kell az idõket. Legjobb a gyes elsõ 6 hónapjában szülni, akkor nem érhet meglepetés.
Csak akkor egy ideig gyesbõl élsz, ami nagyon kevés, én is ezen agyalok....
Húúú, nagyon köszi, hogy írtad!!! Utánajárok, hogy mikor mit igénylejek. Köszi, mégegyszer!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!