Találatok a következő kifejezésre: GYED-nél a év (10 db)

A gyed-nél a 365 biztosított napba mennyi ideig számít bele a középiskolai tanulmányok után járó 180 nap? Én már 4 éve végeztem és nem tudom hogy még beleszámít e vagy sem. Vagy csak akkor ha a szülést megelőző 2 éven belül végeztem?

Legjobb válasz: A kérdés az, hogy a szülést megelõzõ két évben dolgoztál-e. Ha nem dolgoztál, csupán a négy évvel ezelõtti tanulmányaid képeznek biztosítási alapot, akkor nem beszélhetünk GYED-rõl esetedben, csak alanyi jogon járó GYES-rõl.

A kérdés az, hogy a szülést megelõzõ két évben dolgoztál-e. Ha nem dolgoztál, csupán a négy évvel ezelõtti tanulmányaid képeznek biztosítási alapot, akkor nem beszélhetünk GYED-rõl esetedben, csak alanyi jogon járó GYES-rõl.
4 év elteltével semennyire. A szülést megelõzõ 2 évben kell meglennie a biztositotti jogviszonynak, nálad ez csak munkával és álláskeresésivel lehet meg.

Ha idén szülök akkor a Gyed-nél a 2007-es évet veszik alapul? Egyébként január 7-re vagyok kiírva.

Legjobb válasz: Ha idén megszülnél, akkor elõször a Terhességi gyermekágyi segélyt kapod 168 napig, aminek az alapja a jogosultság kezdõnapját közvetlenül megelõlõ naptári évben elért, egészségbiztosítási járulék alapját képezõ jövedelem naptári napi átlaga alapján lesz megállapítva. A tgyás annak jár, aki a szülést megelõzõen két éven belül 180 napos át biztosított volt és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszûnését követõ 42 napon belül szült.(röviden lényegében ennyi). A tgyás(szülési szabadság) lejárta után vagy jogolt a gyed-re, aminek az alapja már a 2008. év lesz.

Ha idén megszülnél, akkor elõször a Terhességi gyermekágyi segélyt kapod 168 napig, aminek az alapja a jogosultság kezdõnapját közvetlenül megelõlõ naptári évben elért, egészségbiztosítási járulék alapját képezõ jövedelem naptári napi átlaga alapján lesz megállapítva. A tgyás annak jár, aki a szülést megelõzõen két éven belül 180 napos át biztosított volt és a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszûnését követõ 42 napon belül szült.(röviden lényegében ennyi). A tgyás(szülési szabadság) lejárta után vagy jogolt a gyed-re, aminek az alapja már a 2008. év lesz.

Dec 28-ra vagyok kiírva, akkor a Gyed-nél a 2007 évi kereset számít?

Ha túlhordom és januárban szülök akkor meg a 2008 évi? Szeretnék elmenni táppénzre és nem mindegy hogy mennyi lesz az évi kereset. És ha a TGYS- s decemberben elkezdem kapni akkor is 2007 évi számít?

Legjobb válasz: Mindig az utolsó 180 nap munkaviszony alapbére számít, ami atáppénz elõtt a bejelentett bruttó alapbér.

Mindig az utolsó 180 nap munkaviszony alapbére számít, ami atáppénz elõtt a bejelentett bruttó alapbér.
elsõ válaszoló vagyok a bejelentett br.alapbérem 95000 ft, már tp-re kerültem, mert veszélyeztetett vagyok , de a járandóságokat a táppénzt megelõzõ 180 napon lévõ átlag alapbérembõl fogják számolni. Pl ha vot egy munkahelyed 2 hónapig ami br 65000 és volt egy utána 4hõnapig ami br 75000 akkor 65x2+ 75x4 osztva 6 és megbvan az átlag. Ennek a 70% minusz járulékok lesz a tgyas, meg a gyed is.
A gyed-et úgy számolják, hogy a baba születése elõtti évet veszik a számítás alapjául. Tehát, ha 2008-ban szülsz, akkor a 2007-es fizetésedet veszik alapul. Ha 2009-ben szülsz, akkor a 2008-as fizud veszik számításba. Ebben nem vagyok biztos de, ha a tgyes-t decemberben kezded kapni, akkor a 2007-es év számít.
http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/egeszseg/gyerta.. http://www.csaladinet.hu/index.php?target=cool&category=0&ty.. ezeket olvasd el!én úgy értelmeztem, hogy a tgyásnál is, és a gyednél is az igénybevételi elötti év számít.
Szia én novemberben szülök így nekem is áthúzódik a dolog a jövõ évre. Elõszõr kapod a tgyást 6 hónapig a 2007-es béred után és mire meg kell állapítani a gyedet addigra 2009-et írunk és ahhoz viszonyított elõzõ év az már 2008. Én a TB-nél kérdeztem meg.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a választ.


GYED-nél a 2007-es év bruttó vagy nettó átlagkeresetét veszik figyelembe?

Legjobb válasz: Szia. Én tájékozódtam ezügyben és olyan infóhoz jutottam, hogy a 2007-es bruttó átlagból levonják az egészségbiztosítási alapot (6+2%)és ennek veszik a 70%-át. Remélem jó az infóm. Üdv.: 18 hetes kismama

Szia. Én tájékozódtam ezügyben és olyan infóhoz jutottam, hogy a 2007-es bruttó átlagból levonják az egészségbiztosítási alapot (6+2%)és ennek veszik a 70%-át. Remélem jó az infóm. Üdv.: 18 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ, hasznos az info.
nyugdíjjárulékot és szem. jövedel adót vonnak le! TB-t nem!

Akik munka nélkül, GYED nélkül vállaltátok a babát: nem féltetek? Hogy képzelitek az életetek 5-10 év múlva?

6 éve vagyunk együtt a párommal, én 25 éves vagyok. Most 2 hónapja vagyok munkanélküli. Eddig próbálkoztunk a babával 6. hónapja, de most én várnék.

Legjobb válasz: Hogy mi lesz 5 -10 év múlva azt senki nem tudja elõre. Lehet , hogy vársz és nem lesz munkád sokáig , kifuthatsz az idõbõl a gyerekvállalás terén. Meg ha új munkát vállalsz , akkor azt nem fogják jó szemmel nézni , ha megtudják , hogy rövid idõn belül gyereket akarsz. Ha a párodnak van munkája és meg tudtok élni , akkor próbálkozzatok tovább szerintem

Hogy mi lesz 5 -10 év múlva azt senki nem tudja elõre. Lehet , hogy vársz és nem lesz munkád sokáig , kifuthatsz az idõbõl a gyerekvállalás terén. Meg ha új munkát vállalsz , akkor azt nem fogják jó szemmel nézni , ha megtudják , hogy rövid idõn belül gyereket akarsz. Ha a párodnak van munkája és meg tudtok élni , akkor próbálkozzatok tovább szerintem
Nem attól lesz egy baba boldog , ha mindenbõl a legdrágábbat kapja , neki elsõsorban a szeretetre és gondoskodásra van szüksége , az hogy milyen ruha van rajta és milyen márkájú a pelenkája egyáltalán nem érdekli. Amikor meg már érdekeni fogja akkor már olyan nagy lesz , hogy el tudsz menni dolgozni , mert õ ovis-sulis lesz.
Ha arra vártunk volna hogy jobb lesz, soha nem szültem volna.
Egyet értek az elsõvel. :)
Hogy képzelem a jövõt: hát egy szép 5szobás házban, yachttal, tengerparti nyaralóval... Mi lesz? Ha ilyen frankó vezetõink maradnak, a dolgozó-gyeden lévõk is éhen halnak, annyi, hogy a gyesesek 40000ft(minel) hamarabb fognak éhenhalni...(ha a minimálbért veszem alapul asszem ennyi a különbség a gyes-gyed között) és nem kell 5év se:( És remélem mi lesz: diplomázok, ovit kezd a kisebb gyerekem is, elmegyek dolgozni...
A kérdező hozzászólása: És hogy élitek meg, ha valamit nem tudtok megadni a gyereketeknek mert nincs rá pénz?
Egyetem mellett szültem, de már mindenünk megvolt, lakás, autó, tartalék pénz. Szóval nálunk ez nem okozott gondot.

Ha idén májusban szülök, és január 15-től vagyok táppénzen, előtte gyed-en voltam, akkor a 2007-es évet nézik a gyed-nél?

És ugyanannyit fogok kapni, mint eddig?

Legjobb válasz: A wwww.hazipatika.com-on van jogi szakértõ akitõl meg lehet kérdezni.

A wwww.hazipatika.com-on van jogi szakértõ akitõl meg lehet kérdezni.

Külföldön élek, de szülni Magyarországon szeretnék. A külföldi munkaviszonyt bele számítják-e a GYED-nél? Nekem csak így lenne meg az elmúlt 2 évben a 18O nap jogviszony.

5 hónap külföldi munkaviszony, 1 hónap munkanélküli.

Legjobb válasz: Én is hazaakartam menni,de mivel nem kapnék csak a fent emlitett segélyt,igy maradok a helyemen külföldön.... Söt a biztositàsokrol ne is beszöäljünk,ha a tb-vel elvagy maradva még rosszabb a helyzet. Én màr belenyugodtam......

Én is hazaakartam menni, de mivel nem kapnék csak a fent emlitett segélyt, igy maradok a helyemen külföldön.... Söt a biztositàsokrol ne is beszöäljünk, ha a tb-vel elvagy maradva még rosszabb a helyzet. Én màr belenyugodtam......
itthon a gyest és a családit kaphatod csak... nézz utána, hogy a kinti munkahelyeden jogosult lehetsz-e valamire. Én onnan kapom amíg kaphatom, nem rossz pénz, kár, hogy csak 9 hónap és nem 3 év.
NEM. Egyedül a GYESre vagy jogosult ami havi 25 000 kb. Én is így jártam, végigjártam minden utat, hiába...
Hát sajna nem jár mivel nem a magyar államnak fizetted a durva járulékokat hanem egy másik országnak..szóval valahol érthetõ hogy nem jár:(

1 év 7 hónapot dolgoztam megszakítás nélkül legutóbb, gyereket szeretnénk de lehet h egy év múlva ill lehet h 1 évig pl addig munka se lessz. Kaphatok e majd gyedet ha igénybe kell vennem úgy h ha most kimerítem a munkaügyi járadékokat?

Legjobb válasz: GYED-re és elõtte TGYÁS-ra akkor vagy jogosult, ha van munkaviszonyod az igényléskor. Ha nincs, illetve a szülést megelõzõ két évben nincs legalább 365 biztosított napod, akkor csak GYES- t igénylehetsz.

GYED-re és elõtte TGYÁS-ra akkor vagy jogosult, ha van munkaviszonyod az igényléskor. Ha nincs, illetve a szülést megelõzõ két évben nincs legalább 365 biztosított napod, akkor csak GYES- t igénylehetsz.

Augusztusban lesz 4 éve hogy a cégnél dolgozom, de június óta itthon vagyok táppénzen mert veszélyeztetett 14 hetes kismama vagyok. Előreláthatólag szeptemberben jogutód nélkül megszűnik a cég. Mit tudok tenni hogy mégis kapjak majd gyedet?

Legjobb válasz: Szia! Az álláskeresési járadék folyósítása (erre jogosult leszel) ad biztosítási jogviszonyt a tgyás-hoz, gyed-hez. Csak valami olyan variálást kell vele csinálni, hogy amikor megigényled a tgyást, akkor le kell mondanod a járadék folyósítását. Ha lejár a tgyás, akkor újra igényelni kell a járadékot, majd a járadékról kell menni gyed-re. Ha ezt a közbensõ lépést nem teszed meg, akkor gyed-re nem leszel jogosult.

Szia! Az álláskeresési járadék folyósítása (erre jogosult leszel) ad biztosítási jogviszonyt a tgyás-hoz, gyed-hez. Csak valami olyan variálást kell vele csinálni, hogy amikor megigényled a tgyást, akkor le kell mondanod a járadék folyósítását. Ha lejár a tgyás, akkor újra igényelni kell a járadékot, majd a járadékról kell menni gyed-re. Ha ezt a közbensõ lépést nem teszed meg, akkor gyed-re nem leszel jogosult.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod!Kérdeznék még:a tgyást bármikor meg lehet igényelni?A másik hogy a m.járadékot ha megigényelem akkor mennyi pénzt fogok kapni vagy hogy, mibõl számolják ki?Válaszod elõre is köszönöm!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen részletes segítséged!Nagyon sokat segítettél!!!

Beleszámít ha valaki kisvállalkozó volt bevétel nélkül az 1 éves munkaviszonyba ami a gyed-hez kell? csak ezzel lenne meg az egy évem

Legjobb válasz: Munkaviszony alatti biztosítás a feltétel, tehát ha magadnak fizetted a TB-t, az az idõ nem számít bele. Ha a vállalkozásba be vagy jelentve és a járulékok rendesen fizetve vannak, akkor jár tgyás és gyed. Nem kell összefüggõen lennie a 365 napnak, a szülést megelõzõ 2 évben kell lennie, lehet benne megszakítás. Illetve a tgyás igénylésekor vagy szüléskor is biztosítottnak kell lennie, vagyis munkahelyen vagy a vállalkozásba bejelentve kell lenni és a járulékok rendesen fizetve vannak.

Munkaviszony alatti biztosítás a feltétel, tehát ha magadnak fizetted a TB-t, az az idõ nem számít bele. Ha a vállalkozásba be vagy jelentve és a járulékok rendesen fizetve vannak, akkor jár tgyás és gyed. Nem kell összefüggõen lennie a 365 napnak, a szülést megelõzõ 2 évben kell lennie, lehet benne megszakítás. Illetve a tgyás igénylésekor vagy szüléskor is biztosítottnak kell lennie, vagyis munkahelyen vagy a vállalkozásba bejelentve kell lenni és a járulékok rendesen fizetve vannak.
A kérdező hozzászólása: tehát a vállalkozásban nem volt, ill. alig volt bevétel, ráadásul adó és járulékfizetési közelezettségek alól mentes
A kérdező hozzászólása: megkérdeztem a MÁK-ot, mondta, hogy budapesti nemzeti vagy nemzetközi nem tudom mi foglalkozik a kinti, meg itthoni biztosítási jogviszony összeadásával, szóval nekem nem kell köszönöm mindenkinek a segítséget
Az aktív korúak ellátása nem számít bele az 1 évbe, csak ha álláskeresési támogatást kaptál, mer abból vonnak járulékokat is. Te magad írtad, hogy álláskeresési segélyen lévõ biztosított, az aktív korúak ellátása nem számít bele sajnos, ez így van, hiába is fogsz mást írni, ezt bármelyik önkormányzatnál vagy munkaügyi központban megkérdezheted.
A kérdező hozzászólása: de a városháza fizette addig is utánam a biztosítást. amúgy az aktív korúak ellátása, az nem maga az álláskeresési támogatás? tekintve, hogy hol ez a neve hol az, már futott foglalkoztatást helyettesítõ támogatás címen is
Nem, az álláskeresési támogatás régi neve "munkanélküli segély". Ez most max. 90 nap. 1 év munkaviszony kell hozzá, de a 90 naphoz 3 évet kell dolgozni. Az összegét a volt béredbõl számolják. Az aktív korúak ellátása fix összeg, valami 22 ezer Ft és ha jól tudom 1 évig jár. Ezt ugye az igényelheti aki már nem jogosult álláskeresési támogatásra és együttmûködik a Munkaügyi Hivatallal. Szóval elég nagy a különbség. Az, hogy az önkormányzat fizeti helyetted a TB-t, az nem elég, a tgyáshoz és gyedhez, ez olyan, mint ha magadnak fizetnéd a TB-t, az sem jogosít fel a tgyás és gyed igényléséhez.
Aktív korúak ellátásával a TB- fizetve van, de nem jogosít fel tgyás és gyed igényléséhez. Az álláskeresési támogatás nem az aktív korúak ellátása, az álláskeresési támogatás az, amit 1 év munkaviszony után adnak és max. 90 napig jár. A 90 naphoz 3 év munkaviszony kell. Tehát, majd ha jövedelembõl vagy álláskeresési támogatásból vonnak neked TB-t, akkor jogosult leszel tgyásra és gyedre. Bármelyik OEP-ben megkérdezheted! Aki magának fizeti a TB-t, annak sem jár tgyás és gyed, pedig biztosított, de nincs jövedelme, legalábbis legálisan sehova nincs bejelentve, azért nem jogosult tgyásra és gyedre. Tehát, az aktív korúak ellátása nem elég biztosítottság, hiszen fix összeg, a TB-t nem vonják belõle, még adót sem, csupán jár az ingyenes orvosi ellátás mellette, de nem vagy olyan biztosított, mint aki dolgozik vagy álláskeresési támogatást kap! Ugyanakkor, szüléskor munkahellyel kell rendelkezni vagy ÁLLÁSKERESÉSI TÁMOGATÁSON kell lenni, nem pedig AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSÁN. A kettõ, még mindig nem ugyanaz. "Álláskeresõk támogatása, keresetpótló juttatás 2013-ban 2013.04.16 Álláskeresési járadékra jogosult az a személy, aki álláskeresõ, és az álláskeresõvé válását megelõzõ három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idõvel rendelkezik, és keresõ tevékenységet nem folytat, tehát munkaviszonyban nem áll, és sem folytat, és munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud megfelelõ munkahelyet felajánlani." Álláskeresési járadék (folyósítási idõ maximum 90 nap)1991. évi IV. tv. 26-27.§ Munkaerõpiaci járulékalap 60%-a, legfeljebb a jogosultság kezdõ napján hatályos minimálbér 100%-a: 98.000, -Ft/hó 3.267, -Ft/nap Az álláskeresési járadék az álláskeresési támogatás, mielõtt belekötnél.
A kérdező hozzászólása: hát akkor remélem összeszedik azt az egy év munkaviszonyom valahogy 2012 jan 11- szept 27-ig volt egy magyar munkahelyem meg 2013 aug 21- okt 31-ig voltam kint alkalmazottként 2013 márciustól vagyok kinti kisvállalkozó (adómentesen)ami állítólag semmit nem számít ahogy nézem ez valahol csak 11 hónap és 10 nap :((( szóval gyorsan ezévben még dolgoznom kell legalább 10 napot HA ezt a hivatalok is így számolják ahogy én
A kérdező hozzászólása: lehet hogy 11 hónap és 27 nap az, már szá, olni sem tuodk, szóval ez évben még 3 nap munkaviszony kell legalább
A kérdező hozzászólása: csak most ezzel az egy évvel sakkozok, azért futtatom ezt a kérdést itt
A kérdező hozzászólása: kint is vannak ezek a gyed meg gyes, csak éppen teljesen más a neve, vagy mondhatnám más jogcím alatt futnak, de ugyanúgy egy év a feltétele, semmi más, de ugye ott is jár alanyi jogon mint itthon jóval kisebb összeg már okosítanak konkrétan az adott ország szabályaival, eddig minden egyezõ az itthonival.
A kérdező hozzászólása: röviden tömören, hol kint, hol itthon, de mindig biztosított voltam (nem magánként fizetve, hanem vagy munkáltató, vagy a városháza fizette) ami elég a gyedhez, mint feltétel. amit vioszont kintrõl akarok igényelni, az ottani törvények nagyban hasonlóak, pl ott is kell az az egy év.
Kint valószínûleg egész más szabályok vonatkoznak ezekre az ellátásokra, a 2 év alatt 365 nap éppen a magyar jogszabály, külföldön egész más lehet, úgyhogy mindenképp kint kell utánajárnod, mi jár neked és hogyan (pl. látod, a vállalkozásra is más szabályok vonatkoznak, mint itthon). Nálunk mindjárt van háromféle juttatás, a TGYÁS, a GYED és a GYES, mindegyikre más szabályok vonatkoznak, de lehet, hogy abban az országban, ahol ezek szerint szintén biztosított voltál, éppen csak egyféle ellátás jár, teljesen más idõszakra, mint itthon. Vagy tegyél fel új kérdést, konkrétan olyan kismamákat megcélozva, akik szintén abban az országban élnek vagy onnan kapják az ellátásukat, ahonnan te is fogod kapni.
Ja, és az is tökmindegy, hogy volt-e egy kanyi vas bevételed vagy nem, viszont most esik le, hogy lehet, hogy szüneteltetted is emiatt a vállalkozásod? Akkor a szüneteltetés idejére bizony semmiféle biztosítási jogviszonyod nincs, hacsak nem dolgoztál közben. Tényleg beszélned kellene a könyvelõddel...
Ha egyéni vállalkozó voltál/vagy, és nem volt mellette 8 órás munkaviszonyod, akkor kellett volna fizetned járulékokat. Úgyhogy ezek szerint volt valami más jogviszonyod is ez idõ alatt (hacsak nem katás vagy, de az sem "járulék- és adómentes"). Az adófizetési kötelezettség alól mentes alatt mit értesz? Netán, hogy alanyi áfamentes vagy? Mert azt ide ne keverjük bele, semmi köze a TB-járulékokhoz. Szerintem elég komplikált a te eseted, elég sokfelé dolgoztál és nem dolgoztál, legjobb lenne, ha bemennél a legközelebbi egészségbiztosítási ügyfélszolgálatra a TAJ-számoddal, és ott bõvebb felvilágosítást tudnak adni, milyen biztosítotti jogviszonyaid voltak, és hogy járnak-e vagy mennyi idõre járnak a TGYÁS és a GYED. De esetleg az is egy megoldás, hogy "ügyfélkapus regisztrációt" váltasz (lehet, hogy van is már ilyened, az újabban indult egyéni vállalkozóknak már szükséges). Az ügyfélkapun (ugyfelkapu/magyarország.hu) a saját jelszóddal belépve le lehet kérdezni, hogy milyen munkáltatók milyen idõszakokra, hány órás munkaviszonyban jelentettek le téged biztosítottként. Ebben a könyvelõd tud segíteni, ha van.
Nem számít bele, mivel nem fizettél járulékot!
A kérdező hozzászólása: köszi nem gondoltam, hogy a kérdésem, újabb kérdést fog szülni, remélem nem õszülök bele ebbe az egészbe szóval nem is az a lényeg, hogy munkaviszonyom volt, vagy van, hanem hogy biztosításom volt, vagy van e. hát ja az szerintem mindig volt, hol itthon, hol kint, hol munkanélküli idõ alatt, itthoni segély folyósításánál, hol kint munkaviszony alatt, csak ugye ezt hogy igazolom külföldre a magyar munkaügyitõl, vagy egybefüggõen kell e az a 365 nap, stb
A kérdező hozzászólása: jah meg szept 27-tól kaptam álláskeresésit úgy emlékszem... akkor megvan a vállalkozási idõm nélkül. remélem...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!