Találatok a következő kifejezésre: GYED igénylése, hogy (10 db)

Gyed igénylés hogyan történik?

Elég ha felhívom a munkáltatómat és ? a szükséges nyomtatványokat elküldi az OEP felé? Vagy hogyan történik ez ma?

Legjobb válasz: A gyedet neked kell igényelned, nem a munkáltatódnak (és nemcsak ma, ez mindig is így volt). Kitöltöd az igénylõlapot, csatolod a szükséges iratok másolatát, és az egész paksamétát elküldöd a munkáltatódnak, aki 30 napon belül köteles továbbítani az oep felé.

A gyedet neked kell igényelned, nem a munkáltatódnak (és nemcsak ma, ez mindig is így volt). Kitöltöd az igénylõlapot, csatolod a szükséges iratok másolatát, és az egész paksamétát elküldöd a munkáltatódnak, aki 30 napon belül köteles továbbítani az oep felé.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszodat! Azért kérdezem, mert a tgyás igénylésekor is letöltöttem a nyomtatványokat és kitöltve odaadtam. Késõbb hívott a munkáltatóm, hogy nem kellett volna, mert valami kódos rendszer van már, és ez alapján intézi majd a könyvelõje. sajnos el is húzódott a dolog, de meglett.
A cég TB kifizetõhely?
õszintén szólva, nekem ez új, ez a fiz. nélk. szabi---sose hallottam róla, nem is kellett, és senki nem is kötött bele. kapom a gyedet immár 9. hónapja....
Oké, jogos, én tévedtem, oda kell beadni, és õk küldik tovább. De kell hozzá a fiz. nélküli szab. kérelem, és magán az igénylõn tényleg nem kell kitölteniük semmit. Bocsi. ҝ
Akkor a te munkáltatód önállóan intézte:) Érdekes, az enyém állami cég, de kellett kérnem, a törvény szerint nem küldhetnek fizetés nélküli szabadságra, csak saját kérésemre. Fizetés nélküli szabadság nélkül meg nem vagy jogosult a gyed-re. Mindegy, a lényeg, hogy csináld ahogy leírtam, azzal nem tévedsz. A gyed igénylõlapon nincs olyan rész, amit a munkáltatónak kellene kitölteni (legalábbis a mostanin), mindent te töltesz. ҝ
"Hol és mikor kell igényelni a gyermekgondozási díjat (GYED)? A gyermekgondozási díj megállapítása iránti igényt, a munkáltatóhoz kell benyújtani. A munkanélküli, álláskeresési támogatásban részesülõ édesanyának a munkaügyi központhoz kell fordulnia, az egyéni vállalkozó igénylõnek pedig a székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárhoz kell benyújtania igénylését. Amennyiben az igény elbírálására a Magyar Államkincstár az illetékes, akkor közvetlenül hozzájuk kell fordulnia az igénylõnek. A gyermekgondozási díjat visszamenõleg legfeljebb 6 hónapra lehet igényelni." további részletek: http://www.gyerekabc.hu/biztositasi-jogviszonyhoz-kotott-ell.. utolós voltam.
bocsánat, én írtam a MÁKot, OEPre gondoltam... de nekem a munkahelyem töltötte ki, vannak rajta részek, amiket a munkáltató tölt ki. és nem kellett szabit se kérnem hozzá.
Ja és a MÁK-nak a gyed-hez semmi köze, az OEP fizeti, oda is kell bevinni! ҝ
A gyed igénylõlapot nem a munkahelyed tölti ki, hanem te. A munkahelyedtõl kérned kell fizetés nélküli szabadságot, amit õk jóváhagynak, azt is be kell mutatni az igényléskor. Vidd magaddal a baba születési akvi kivonatát (másolatban és eredetiben is, mert pl. tõlünk elkérték az eredetit megnézni). Itt az ûrlap: http://www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34, 35358&_.. Lap közepe, a neve igénybejelentés gyermekgondozási díjra. ҝ
ha nem kifizetõhely amunkaheléyed, akkor egy nyomtatványt kell velük kitölteteni, (a MÁKnál lehet beszerezni, gyed igénylõlap), ezt kötelesek kitölteni. Aztán õk visszaküldik nekd, és te meg elviszed a MÁKhoz.
/Feleségemrõl van szó/ A napokban kiderült, hogy az intézmény ahol dolgoztam és elmentem "Gyedre" közölte, hogy az elejétõl kezdve nem gyedet utaltak, hanem teljes fizetést. Ez 2 hónappal a gyed lejárta elõtt derült ki. A következõ 2 hónap kiutalását így le is állították, tehát pénz nélkül maradok 2 kisgyerekkel. Kérdésem az lenne, hogy hogyan nem vették észre (mivel jelenléti íves elszámolás van) azt a hibát, amit Õk követhettek el? A másik, hogy részemre milyen kedvezõ jogorvoslat lenne a megfelelõ? Mit tehetek, hogy ne kelljen visszafizetnem?

Az érdekelne, hogy a tavalyi évben dolgoztam 7 hónapot, idén 5 hónapot, hogy ez a biztosítási idő megfelel-e a gyed igényléséhez? Tehát jogosult leszek-e rá?

Legjobb válasz: Ha jól gondolom, akkor 2011. június 1-tõl dolgoztál, és dolgozol azóta is megszakítás nélkül? Ha igen, akkor bõven megvan a 365 napod, ami kell a gyedhez. Ha igényléskor még él a munkaviszony(vagy legkorábban a tgyás alatt szûnik meg) akkor igen, jogosult leszel a gyedre.

Ha jól gondolom, akkor 2011. június 1-tõl dolgoztál, és dolgozol azóta is megszakítás nélkül? Ha igen, akkor bõven megvan a 365 napod, ami kell a gyedhez. Ha igényléskor még él a munkaviszony(vagy legkorábban a tgyás alatt szûnik meg) akkor igen, jogosult leszel a gyedre.
A kérdező hozzászólása: Szia sajnos nem, ugyanis tavaly összesen az évben dolgoztam 7hónapot, idén márciustól él a munkaviszonyom ami remélem életben is marad. Tehát a tavalyi évben 186nap munkaviszonyom volt.
Teljesen mindegy, hogy megszakítva dolgoztál vagy sem. Ha a szülést megelõzõ 2 éven belül van 365 nap munkaviszonyod, de bele számít ha tanultál vagy munkanélkülin voltál... akkor jár a gyed, de jár a tgyás is. De a szülés elõtt biztosított kell legyél, vagy a biztosítás lejárta után 40 napon belül szülni kell. (Ilyenkor méltányosságból lehet kérni a tgyást)
Ja, értem. Akkor még kell 87 nap, vagyis végig a június, július és az augusztusból is majdnem az egész (2 nap híján). Mivel tavaly 186 napot dolgoztál, így nem 7 hónapod van, csak 6. Még majdnem ugyanennyi kell mellé. Mikor szülsz?
Utolsó válaszoló válaszát helyesbítem: "De a szülés elõtt biztosított kell legyél, vagy a biztosítás lejárta után 40 napon belül szülni kell. (Ilyenkor méltányosságból lehet kérni a tgyást)" 42 napon belül, és ilyenkor nem méltányossági alapon jár a tgyás, hanem passzívan. Méltányosságból akkor lehet kérni, ha él a munkaviszonyod, de nincs meg a 365 nap.
Bocs, a 14.54-es választ helyesbítettem.
A kérdező hozzászólása: Jaj nagyon szépen köszönöm a válaszokat, nem tudtam kiigazodni a neten, annyiféle verzió van már teljesen belegabalyodtam, azok alapján októberig kellett volna végig dolgoznom ami azért szerintem 12órás munka iszonyat lenne. December 6. a várható idõpont, és akkor a munkáltatónak kell az OEP felé jelezni az igénylést, vagy nekem kell ?
Ha megszületik a kicsi (vagy a kiírt idõpont elõtt 28 nappal) kérheted a tgyást - ez 168 napig jár, utána lehet igényelni a gyedet. MIndkettõnek az igénylése ugyanúgy zajlik: kitöltöd az igénylõlapot, csatolod másolatban a kért mellékleteket, és az egész paksamétát beadod a munkáltatódnak, aki 30 napon belül köteles továbbítani (vagy ha kifizetõhely, akkor elintézni)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen mindenkinek !!


A Gyed igényléséhez mikor le kell adni a papírokat, akkor vinni kell azt a levelet is, amelyikben az OEP tájékoztat, hogy mikor jár le a TGYÁS?

Csak mert anyósom intézi(meghatalmazással)a gyedemet,ma odaadtam neki hozzá a papírokat,én meg már vidéken vagyok és most vettem észre,hogy ez a bizonyos papír meg a táskámban maradt.

Legjobb válasz: az a papír nem kell, viszont kérdeznék: neked kiadta a munkáltató az igazolást, hogy jogosult vagy gyed-re?

az a papír nem kell, viszont kérdeznék: neked kiadta a munkáltató az igazolást, hogy jogosult vagy gyed-re?
A kérdező hozzászólása: Igen.A munkáltatóm töltötte ki a papírokat.Miért?
csak kiváncsi voltam, mert nekem azt mondták, nem adják oda:) mondjuk nem bántam, így intézték õk, nem kellett utánajárnunk:)
A kérdező hozzászólása: Jó neked, nekem csak kitöltötték.Persze elõször rosszul, aztán meg lemaradt valami papír.Szegény anyósom holnap már harmadszorra megy.

GYED igénylése, járulékfizetés, hogy is van ez?

Jelenleg nincs bejelentett munkahelyem, de apósom bejelent a vállalkozásába alakalmazottként maximum bérre, amint 2 hónapos terhes leszek, hogy szülés el?tt közvetlen meglegyen a 180 nap biztosításom és én fizetném magam után a járulékokat.

Legjobb válasz: A 180 napot a gyed iránti igény bejelentését megelõzõ KÉT ÉVBEN vizsgálják, hogy meg van-e, de az igény bejelentésekor biztosított nak kell lenned (munkaviszony, egyéni vállalkozó, munkanélküli támogatásban részesülõ ..) Egyébként a párod is igényelheti.

A 180 napot a gyed iránti igény bejelentését megelõzõ KÉT ÉVBEN vizsgálják, hogy meg van-e, de az igény bejelentésekor biztosított nak kell lenned (munkaviszony, egyéni vállalkozó, munkanélküli támogatásban részesülõ ..) Egyébként a párod is igényelheti.

Második gyermeknél hogyan zajlik a t-gyás igénylése abban az esetben, ha a nagyobb 2 éves korára születik meg, tehát a nagy után még kapom a gyed-et vagy már épp lejár?

Munkahelyem nem kifizetőhely, az OEP-től kaptam annó a t-gyást és a gyedet is jelenleg. Az addig rendben van, hogy az OEP felé kell benyújtanom a kérvényt, és adott esetben lemondani a gyedről, amit a nagyobb gyermek után kapok, de a munkahelyemről ilyen esetben kell valamilyen igazolást kérnem, hogy még mindig folyamatos a munkaviszonyom, vagy valamilyen hivatalos nyomtatványt aláíratni, amin ezt elismerik? Köszönöm előre is a válaszokat!

Legjobb válasz: Ugyanúgy kell az igénylést benyújtanod, mint az elsõnél. Vagy a saját igénylõdet adod be a mellékletekkel együtt a munkahelyedre, és õk továbbítják az oep-nek (lemondót is), vagy elkéred tõlük a saját nyomtatványukat, és azt is beviszed. Mivel ezek nem folytatólagos ellátások, mindig ugyanúgy kell igényleni, mintha az elsõ eset lenne, teljesen lényegtelen, hogy korábban az oep folyósított-e neked valamit, vagy sem.

Ugyanúgy kell az igénylést benyújtanod, mint az elsõnél. Vagy a saját igénylõdet adod be a mellékletekkel együtt a munkahelyedre, és õk továbbítják az oep-nek (lemondót is), vagy elkéred tõlük a saját nyomtatványukat, és azt is beviszed. Mivel ezek nem folytatólagos ellátások, mindig ugyanúgy kell igényleni, mintha az elsõ eset lenne, teljesen lényegtelen, hogy korábban az oep folyósított-e neked valamit, vagy sem.

Olyan lehetséges, hogy valakinek a munkaviszonya megszűnt és a passzív gyedet a munkáltatója fizette volna (tb kifizetőhely) nem fogadták el az igénylést és nem kapott semmit?

Legjobb válasz: Olyan nincs, ha jogosult a passzív gyed-re, akkor meg is kapja, de nem a munkáltató fizeti, hanem a tb.

Olyan nincs, ha jogosult a passzív gyed-re, akkor meg is kapja, de nem a munkáltató fizeti, hanem a tb.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm..valahol azt olvastam, hogy a munkáltató dönti el..
Ha tgyás alatt szûnik meg a munkaviszony, vagyis jogosult vagy passzív gyed-re a törvény erejénél fogva, akkor nincs választási lehetõsége a munkáltatónak:)
A kérdező hozzászólása: A tgyást õ dönti el, hogy kaphatok-e?:o
Nem a tgyásnak is törvényi feltételei vannak, ha azok fennállnak, akkor az utalás nem kívánságmûsor, hanem kötelezõ. Megvan minden jogosultságod?
A kérdező hozzászólása: Igen megvan..csak mondom valahol azt olvastam...nem kéne összevissza olvasgatnom:D
Nem :DD Jó babavárást:)
A kérdező hozzászólása: Köszike:)

GYED igénylőn azt olvasom, hogy be kell mutatni igényléskor: Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészség bizt. Ellátásokról elnevezésü nyomtatványt. Mi ez, ezt tényleg kérik?

Legjobb válasz: A gyedet a munkahelyen keresztül kell igényelni akkor is ha az nem TB kifizetõ hely. Szerintem neked csak az igénybe jelentõt kell kitölteni. A szükséges egyéb igazolásokat a munkahely állítja ki.

A gyedet a munkahelyen keresztül kell igényelni akkor is ha az nem TB kifizetõ hely. Szerintem neked csak az igénybe jelentõt kell kitölteni. A szükséges egyéb igazolásokat a munkahely állítja ki.
A kérdező hozzászólása: Köszi.

Gyed, tgyás igénylés pontosan hogyan?

Valaki részletesen írja le nekem legyen kedves, hogy honnan mit kell letöltenem és mit kell írnom. Van egy egy évesem, vele gyesen vagyok. Most fogok áprilisba szülni, vele lehetek gyeden, mert egy éve őstermelő vagyok. Tgyást és gyedet szeretnék igényelni. Részletesen valaki megmondaná, hogyan tovább?

Legjobb válasz: Be kell menni az OEP-hez, ott mindent elmondanak részletesen! http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35161&_dad=portal&_..

Be kell menni az OEP-hez, ott mindent elmondanak részletesen! http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34, 35161&_dad=portal&_..
Ja és úgy tudom, hogy a vállalkozóidat fel kell függeszteni!
A kérdező hozzászólása: nincs vállalkozóim, õstermelõ vagyok. oep honlapjára navigáltak, hogy töltsem le a dokumentumot. letöltöttem egyet, de nem vagyok benne biztos, hogy jót. melyiket kell pontosan? mert itt azt irja, hogy a tgyáshoz is meg a gyedhez is ugyan az kell. azért vannak kétségeim. meg a kitöltésnél hogy mit írjak pár helyre, pl hogy mikor fog megszületni, neve ilyesmik, amikor még nincs neve sem. ezért szeretnék valakitõl, aki jártas ebben segítséget kérni, részleteset. és ugye postán kell visszaküldenem az anyakönyvi kivonattal, de az sincs, mivel még nem született meg...
Elõször csak tgyást tudsz igényelni. Mikor az orvos szülési szabira vesz, ad egy táppénzes papírt, azt kell visszaküldeni. Egyértelmû, hogy ilyenkor még a gyerek adatait nem kell kitölteni, ha még nem született meg. A tgyás 168 napig jár. A lejárta elõtt érdemes egy hónappal a gyedet megigényelni, akkor meg már megvannak a gyerek adatai.
Csak ne felejtsd, hogy gyed alatt õstermelõi tevékenységet sem folytathatsz!
A kérdező hozzászólása: Akkor az orvosomtól kell lapot kérnem tgyás igényléséhez. Köszönöm
Nem, az orvos egy táppénzes papírt fog adni, amit le kell majd adnod az OEP-nél, a tgyás igénylõpapaírt vagy letöltöd az OEP oldaláról, vagy bemész személyesen!
21.03-as vagyok. Hát ha én akkor nem küldöm el az eredetit akkor még most is várnék a pénzemre mert addig semmit sem küldtek volna. Persze én is azt hittem elég a másolat, de nem. Egyébként visszaküldték az eredetit, nem veszett el.
Soha semmibõl ne postázz eredetit, csak másolatot. Mindig ajánlva, de inkább tértivevényesen küld, az a legbiztosabb.
Én azt szeretném megtudni a kérdezõtöl és a kommentelõktöl, hogy ha október 4.én jár le a tégyás (24.hét), akkor a gyed igénylést mikor adjam be, illetve a munkáltatóhoz kell valamit küldeni ilyenkor? Köszi elõre is választ.
Ha Pesten elfogadtak a masolatot akkor Debrecenben is elfogadjak.Februarban szultem en is.Eredetit sose kuldj sehova
Nem elég a másolat eredeti kell. Én most igényeltem februárban, csak másolatot küldtem és felszólítottak hiánypótlásra. Debrecenbe ment nekem is.
A kérdező hozzászólása: Nagyon-nagyon köszönöm!!Mire én kigondolom, addigra te már el is küldöd!!Nagyon rendes tõled!!Köszönöm szépen!!!Szép napot Neked!!!:) )
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a segítséged!!!!:) )
A kérdező hozzászólása: Értem, mindjárt megkeresem a Debreceninek a címét.
OEP-hez küldtem, ugyanoda ahova a t-gyást is elötte:)
A kérdező hozzászólása: Nem a MÁK-hoz kell küldeni?
A kérdező hozzászólása: Ohh jaj de jó , nem szívesen postázgatom az eredetit.Remélem minden papíromat idead a könyvelõ ami szükséges hozzá:S:S
Igen elég a másolat, OEP-et fel is hívtam direkt.Elsõ válaszoló vagyok
A kérdező hozzászólása: A másolata is elég?A lapokat a héten megkapom a könyvelõtõl, én már csak átnézem.
Kivonat bõven elég, és ajánlva.Igénylõ lapokat kitöltötted?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!