Találatok a következő kifejezésre: GYED, GYES, Mi (301 db)

GYED, GYES mi a különbség?

Mi a GYED és a GYES között a különbség? úgyértem mikor kapom az egyiket és mikor a másikat? a GYED ha jól tudom a fizetés bizonyos százaléka.. ha nem dolgoztam még ezelőtt akkor is kapok GYED-et? és ha igen mennyit? hol kell ezeket igényelni? bocsi a hülye kérdésekért de első gyerek és fogalmam sincs ezekről...

Legjobb válasz: Ha nem dolgoztál még akkor csak gyest kapsz, 28 ezer Ft... Egyébként aki dolgozott annak 2 évig jár a gyed, utána a gyermek 3 éves koráig a gyes...

Ha nem dolgoztál még akkor csak gyest kapsz, 28 ezer Ft... Egyébként aki dolgozott annak 2 évig jár a gyed, utána a gyermek 3 éves koráig a gyes...
Csak a GYES jár ha nem dolgoztál, bruttó 28 ezer nettóba 25600 körül.A gyest az államkincstárnál kell igényelni ha megszületett a baba a családi pótlékkal együtt.
A kérdező hozzászólása: értem köszönöm szépen a válaszokat :)

TGyás, Gyed, Gyes mi után jár? Mit fogok kapni alanyi jogon a kicsi után?

TGyás, Gyed, Gyes mi után jár? 2009.május 22.-éig voltam otthon 3 éves kislányommal. Utána nem sikerült bejelentett munkahelyet találnom, mert egészségügyi gondjaim voltak, amikr?l leleteim is vannak. Jelenleg 10 hetes kismama vagyok és mivel egy nap 8x is hányok, sajnos alíg tudok kimozdulni itthonról.

Legjobb válasz: Szia! A Tgyáshoz és a gyedhez is kell a 365 nap? Gyes alanyi jogon 3 évig jár? A fõállású anyasághoz milyen feltételek kellenek? Köszönöm.

A kérdező hozzászólása: Szia! A Tgyáshoz és a gyedhez is kell a 365 nap? Gyes alanyi jogon 3 évig jár? A fõállású anyasághoz milyen feltételek kellenek? Köszönöm.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, értem. Pedig nagyobb értelmét látnám úgy, ha egymás mellett is kaphatnánk a kettõt...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a gyors válaszokat, sikerült elolvasnom mindent.
"A fõállású anyasági támogatást gyes mellett is igénybe lehet venni?" Nem, mert mint írták, a három v. többgyerekeseknek jár, a legkisebb gyerek 3. életévétõl a 8. életévéig. Ha jogosult vagy gyesre, akkor nem jár gyet. "Rendszeres pénzellátásnak a fizetés számít?" A fizetés, a tgyás, a gyed, a nyugdíj, a gyes, a táppénz stb. is rendszeres pénzellátás. "Akkor az egyszeri anyasági támogatás nekem is fog járni?" Az egyszeri anyagági támogatás feltétele az, hogy legalább 4 alkalommal megjelenj terhesgondozáson. (Koraszülés esetén egy alkalom vagy ha min 5 hónapot igazoltan külföldön tartózkodsz, akkor nem kell.) "A CSP mindegyik gyermeknél egyforma vagy számít, hogy hányadik?" A csp a gyerekek számával nõ. egy gyermek esetén: 12.200, - egy gyermeket egyedül nevelõ esetén: 13.700, - kétgyermekes család (gyermekenként): 13.300, - két gyermeket egyedül nevelõ esetén (gyermekenként): 14.800, - három vagy több gyermek esetén (gyermekenként): 16.000, - három, vagy több gyermeket egyedül nevelõ esetén (gyermekenként): 17.000, - tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermek esetén: 23.300, - tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelõ esetén: 25.900, -
A kérdező hozzászólása: A fõállású anyasági támogatást gyes mellett is igénybe lehet venni? Rendszeres pénzellátásnak a fizetés számít? Nem regisztráltak, mint munkakeresõ a munkaügyi központnál egészségügyi gondjaim miatt, csak igazolást adtak ki, hogy nem szerepelek a nyilvántartásukban. Akkor az egyszeri anyasági támogatás nekem is fog járni? A CSP mindegyik gyermeknél egyforma vagy számít, hogy hányadik? Nagyon köszönöm a tanácsokat!
Szia! Tgyás, gyed nem fog járni, mivel nincs bejelentett munkád. Ha most sikerülne valahova bejelenteni, akkor sem járna, mert nincs meg az igénylést megelõzõ két évbõl 365 nap. Gyes alanyi jogon jár, 2010-ben 25792 Ft nettóban, arról szólnak a híradások, hogy a kormány nem szándékozik jövõre emelni.
Nem kapsz TGYÁSt, a biztositsod arra kell, hogy a szülésért és egyéb orvosi ellátásokért ne kelljen fizetned. A GYES és a fõállású anyasá egymást KÖVETIK. Tehát elõbb gyesen vagy, majd a legkisebb 3 éves korától gyet-en (fõállású anyaság). De ehhez 3 kiskorú gyerek kell. Az összege a kettõnek egyébként egyforma, nettõ 25.500 Ft körüli.
A kérdező hozzászólása: TB által biztosított vagyok, akkor a Tgyást kaphatom? Akkor vagy Gyes vagy Gyet, egyszerre a kettõt nem igényelhetem? Köszönöm
A GYES mellett nem jár a "fõállású", mert csak a legkisebb gyerek 3. évétõl a 8. évének betöltéséig jár. Addig kapod az egyszeri anyaságit, majd a GYES-t és a családi pótlékot amit itt tudsz megnézni:http://www.csaladipotlek.info/csaladi-potlek-osszege
És a családi pótlék.
Egyszeri anyasági támogatás is fog járni alanyi jogon, az olyan 64.000 ft.
Nincs jelentõsége, hogy regisztrált munkanélküli vagy sem.
A gyesre leszel jogosult.Nem vagy regisztrálva a munkaügyi központnál?
Szia megint! A tgyáshoz és a gyedhez is kell a 365 nap. A gyes 3 éves koráig jár. A fõállású anyaságiról már írt valaki.
Hát, pont az a gyet értelme, hogy gyes UTÁN nem kell visszamenni, aki nem akar, vagy nem tud 3 gyerek mellett, hanem maradhat még otthon.

A TGYÁS, GYED, GYES mi alapján számolódik és mennyi lesz? A táppénzes idõszak számít, vagy a táppénz elõtti fizetés vagy mindkettõ?

Kislányunk 2014. 05.18-án született. Párom 2013.10. 01-tõl táppénzen volt. ELõtte 2012-tõl folyamatos munkaviszonya volt. Táppénz elõtti fél évben az új munkahelyén 180. 000Ft bruttót keresett. A TGYÁS, GYED, GYES mi alapján számolódik és mennyi lesz? A táppénzes idõszak számít, vagy a táppénz elõtti fizetés vagy mindkettõ?

Legjobb válasz: 2013-as évi átlagbére alapján fog tgyást és gyedet is kapni. A táppénzes idõszak ebbe nem számít bele. tgyás 105 ezer gyed 93 ezer Ezekre az összegekre számíthattok.

2013-as évi átlagbére alapján fog tgyást és gyedet is kapni. A táppénzes idõszak ebbe nem számít bele. tgyás 105 ezer gyed 93 ezer Ezekre az összegekre számíthattok.
Hasonlót tudnék mondani, mint az elõttem szóló csak kiegészítem, hogy mivel idén szült megnézik a tavalyi év folyamán összesen mennyit kereset (amibõl egészségbiztosítási járulékot is vontak) ezt elosztják a napok számával és ennek 70%-a lesz a tgyás, gyed bruttó alapja.


Ha valaki a GYES ideje alatt esik teherbe a második gyermekével, akkor a TGYÁS-t és a GYED-et mi alapján számolják a mai jogszabályok szerint? Ugyanannyi lesz, mint az első babánál, vagy kevesebb?

Legjobb válasz: Az attól függ, hogy mikor szül. Az ellátások alapját mindig aszerint számolják, hogy az igénylést megelõzõ évben volt-e jövedelem (180 bérezett nap), és ha nem volt, akkor miért nem. Ha azért nem mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesültél, akkor az ellátások alapját a korábban folyósított ellátás alapjának figyelembevételével kell megállapítani, azonban ha azért nincs 180 bérezett nap, mert nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyesen voltál, akkor a minimálbér az alap. Persze ha a szerzõdés szerinti béred alacsonyabb a minimálbérnél, akkor az lesz az alap. Ha gyes alatt esel teherbe, érdemes megszakítani a gyest, és elmenni táppénzre, mert így nagyjából ugyanannyi gyedet kapsz, mint az elsõ babával. Ebben az esetben is elmondható azonban, hogy a tgyás is maximált lesz, annyi lehet maximum, mint a gyed.

Az attól függ, hogy mikor szül. Az ellátások alapját mindig aszerint számolják, hogy az igénylést megelõzõ évben volt-e jövedelem (180 bérezett nap), és ha nem volt, akkor miért nem. Ha azért nem mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesültél, akkor az ellátások alapját a korábban folyósított ellátás alapjának figyelembevételével kell megállapítani, azonban ha azért nincs 180 bérezett nap, mert nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyesen voltál, akkor a minimálbér az alap. Persze ha a szerzõdés szerinti béred alacsonyabb a minimálbérnél, akkor az lesz az alap. Ha gyes alatt esel teherbe, érdemes megszakítani a gyest, és elmenni táppénzre, mert így nagyjából ugyanannyi gyedet kapsz, mint az elsõ babával. Ebben az esetben is elmondható azonban, hogy a tgyás is maximált lesz, annyi lehet maximum, mint a gyed.

Segítség Anyukák! Teljesen elvesztem a TGYÁS-GYED-GYES információhalmazban! Ha GYES ideje alatt szülök mi jár?

Annyi ellentmondásos információt olvastam a napokban, hogy elvesztem köztük. Kisfiam most 14 hónapos, szeretnénk kistestvért, de lehet, hogy nem jön össze úgy, hogy még a GYED ideje alatt megszülessen. GYED/GYES ideje alatt mehetek inkább táppénzre (az több volt nekem, mint amennyi a GYED-em most) Mi történik, ha már GYES-en leszek, ha születik? Kapok újra TGYÁS-t, GYED-et, vagy csak a GYES lesz? Ha az előbbi, akkor ugyanannyit kapok, mint a nagynál, vagy kevesebbet? (12 évet dolgoztam, mielőtt várandós lettem) Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

Legjobb válasz: Ha gyesbe szülsz, arra figyelj, hogy 180 napnál többet, ne legyél gyesen, mert akkor a minimálbér lesz az új gyeded alapja. Tehát, ha mondjuk 2 hónapja vagy gyesen, és kiderül, hogy terhes vagy, akkor mond le a gyest, vedd ki a felhalmozott szabikat, majd menj táppénzre. Így kapsz tgyást és gyedet is, ha továbbra is fennáll a munkaviszonyod. Ha jól tudom, a szerzõdés szerinti béred lesz az alap.

Ha gyesbe szülsz, arra figyelj, hogy 180 napnál többet, ne legyél gyesen, mert akkor a minimálbér lesz az új gyeded alapja. Tehát, ha mondjuk 2 hónapja vagy gyesen, és kiderül, hogy terhes vagy, akkor mond le a gyest, vedd ki a felhalmozott szabikat, majd menj táppénzre. Így kapsz tgyást és gyedet is, ha továbbra is fennáll a munkaviszonyod. Ha jól tudom, a szerzõdés szerinti béred lesz az alap.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a gyors választ és a tippet is! :)
ugyanez a bajom nekem is. 2 eves lett a gyerkoc, most kezdem a gyest, de oktoberben szuletik a teso. Az elso gyerekkel nagyon jo kis tgyast kaptam, de most nem tudom mire szamithatok. Ma kerdeztem a hr-t a munkahelyemen, de nem tudtak valami pontos valaszt adni. Azt mondtak a gyed lesz az alapja es hogy ne vegyek ki szabit mert egyreszt az osszeget nem befolyasolja masreszt megszakad az eddigi folyamat es akkor az meg vmi plusz hatranyt jelent. de igazabol a sotetben tapogatozott aki nekem valaszolt... Elso valaszolo: honnan tudod ezeket amiket leirtal tudsz edetleg belinkelni vmi oldalt, vagy szakmabeli vagy? koszonom en is a segitseget
Vagyis, ha gyesen maradsz, több mint 180 napot, akkor nem lesz meg a 180 nap bérezett nap, tehát a minimálbér lesz az alap. Viszont, ha szabadságon, táppénzen, vagy gyeden vagy, akkor ezek kiesnek ez alól, itt a szerzõdés szerinti bért kell nézni. Ha kiveszitek a szabit, majd táppénzre mentek, akkor megvan a 180 bérezett nap a szülésig, mert a szabadság és táppénz beletartozik a bérezett napba. Így a szerzõdés szerinti bér lesz az alap. A 180 bérezett napba még a tgyás is beletartozik, de mivel az 168 nap csak, így érdemes elõtte táppénzre menni, hogy a 180 nap meglegyen. A lényeg, hogy ne legyen 180 napnál vagyis fél évnél többet az illetõ, mert sajna akkor a minimálbér az alap, akkor is, ha a szerzõdé szerinti béred pl. bruttó 130 ezer forint.
3-as! Neked már érdemes táppénzre menni, hisz amúgy is havonta jobban járnál, hiszen több pénz, mint a gyes. Így a szülés napjától visszafele számolva megvan a 180 napod és a jelenlegi szerzõdés szerinti béred lesz a tgyás alapja.
3as vagyok, én sajnos azt olvastam tegnap több helyen, hogy a táppénz nem szamit berezett napnak, csak a ledolgozott munkanap, fizetett szabadsag, betegszabadsag. Tehat a szerzödes szerinti berem semmikeppen nem lesz a tgyas alapja, mert nem tudok 180 napot összegyujteni, vagy igen?
Mivel idén szülsz, a tgyást is idén igényled. így az igénylést megelõzõ évbõl fogják számolni. Nem tudom, akkor gyeden voltál? A 2012-es év szerzõdés szerinti béredet veszik alapul. A táppénz beleszámít a bérezett napba, a gyes nem számít bele, de ez a gyed igénylésénél fontosabb. A gyedet már 2014-ben fogod igényelni, szintén az elõzõ évet nézik, vagyis 2013-at. Gyes, táppénz nem lehet gyed vagy más ellátás alapja, így megint csak a 2013-as szerzõdés szerinti béredet nézik. De ha a gyes a több, értem ez alatt, több mint 180 nap, akkor sajna a minimálbér lesz az alap, ezért kell táppénzre menni, mert ebben az esetben szintén a 2013-as szerzõdés szerinti béred lesz az alap, mivel 2014-ben igényled már a gyedet.
Azért zavaros, mert a jogosultsági idõbe beleszámítják a táppénzt, de az összeg meghatározásánál márt nem, mivel egy ellátás nem lehet másik ellátás alapja. Mivel ténylegesen nem mész vissza dolgozni, így a szerzõdés szerinti béredet nézik. Mindenképpen azt nézik. Egy olyan dolog van még, hogy ha a szerzõdés szerinti béred eléri a minimálbér kétszeresét, azaz 186 ezer forintot, mivel 2012-ben gondolom gyeden voltál, így a 186 ezer forint harmincad része lesz a tgyás alapja, akkor is, ha a szerzõdés szerinti béred pl. 220 ezer volt.

Jelenleg gyeden vagyok. Mire megszületik a kis tesó már gyesen leszek. Így akkor gyesen maradok tovább vagy vissza kerülök gyedre?

A lányunk januárban lesz 2 éves, a pici majd csak áprilisban jön. Hogy is lesz akkor ez a gyed-gyes???

Legjobb válasz: Ha nem igényled meg a tgyás-t majd a gyed-et akkor gyesen maradsz. Szóval, ha megszületik a kicsi és van biztosításod vagyis munkaviszonyod akkor le kell mondani a gyes-t és meg kell igényelni a tgyás-t majd késõbb a gyed-et.

Ha nem igényled meg a tgyás-t majd a gyed-et akkor gyesen maradsz. Szóval, ha megszületik a kicsi és van biztosításod vagyis munkaviszonyod akkor le kell mondani a gyes-t és meg kell igényelni a tgyás-t majd késõbb a gyed-et.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszaitokat! Akkor jó, ennek most örülök. Pedig azt hittem hogy gyesen maradok tovább, de így legalább tudom hogy igényelhetem majd újra a gyedet és tgyást :)
Igen, igényelheted a TGYÁS-t, a szerzõdés szerinti béred, de maximum a minimálbér 2x-ese lesz az alapja ( mivel nincs / nem lesz 180 bérezett napod, már nem "korlátlan" a TGYÁS összege- ez akkor érdekes, ha magas a fizud). Max TGYÁS idén br. 130200 Ft. GYED alapja a minimálbér lesz- feltéve, ha a béred legalább ennyi, vagy ennél több - ( mivel nem lesz 180 bérezett napod), maximum a mbér 2X-esének a 70%-a ( Ez idén bruttó 130200 Ft).
A fentiek mellett még az is nagyon fontos h legyen munkaviszonyod. Mert ha az esetleg a gyed alatt megszûnt, akkor nem biztos h meglesz a leg. 180 biztosított napod.
A kicsi megszületésétõl jogosult leszel úja tgyás-re és gyedre, ha van biztosításod ahogy az elsõ írta.
Igen, csak lehet, hogy jóval kevesebbet kapsz: kistestvér után járó GYED számításánál viszont, ha a GYED/GYES folyósítása alatt születik meg a baba, akkor vizsgálni kell, hogy nagyobb részben miért nem volt meg a 365 napi jövedelem. Ha azért, mert a kismama az irányadó idõszakban táppénzben, TGYÁS-ban vagy GYED-ben részesült, akkor az elõzõ ellátás alapja lesz a következõ GYED alapja is (azaz ugyanannyi lesz, mint a tgyás-é is volt).​ Ha viszont a kismamának azért nincs 365 napi rendszeres jövedelme, mert javarészt GYES-ben részesült, akkor az új GYED alapja a minimálbér lesz (kivéve, ha a tényleges vagy a szerzõdés szerinti jövedelem kevesebb, mint a mindenkori minimálbér, ebben az esetben a GYED alapja a kevesebb összeg lesz)

Mi van akkor ha szeretnénk második babát, hogyan fog változni a gyed, gyes?

Arra szeretnék választ kapni, hogy most a kisfiam másfél éves, én még beleestem abba hogy 3 évet maradhatok itthon, most 50000ezer a gyed, utána lesz 28000ezt pontosan nem tudom, és ha lesz kistesó akkor is a harmadik évben 28000 kapok és ha nem akkor ha meglesz a baba akkor miben fog ez változni. Ne értsetek félre csak azt szeretném megtudni, hogyan lenne ésszer?bb, ha visszamegyek egy évet dolgozni vagy inkább jöjjön a második baba.

Legjobb válasz: Annyiban javítanék, hogy az igényléskor megvizsgálják, hogy miért nem volt 180 bérezett nap. Ha azért, mert az év nagyobbik részében gyes-en voltál, akkor a minimálbér lesz a következõ gyed alapja. Értsd úgy, hogy pl. 2010. októbertõl gyes-en vagy, és a tesó 2011-ben születik, akkor a korábbi gyed alapja lesz az alap. Ha májustól vagy gyes-en, és 2011-ben születik a tesó, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz.

Annyiban javítanék, hogy az igényléskor megvizsgálják, hogy miért nem volt 180 bérezett nap. Ha azért, mert az év nagyobbik részében gyes-en voltál, akkor a minimálbér lesz a következõ gyed alapja. Értsd úgy, hogy pl. 2010. októbertõl gyes-en vagy, és a tesó 2011-ben születik, akkor a korábbi gyed alapja lesz az alap. Ha májustól vagy gyes-en, és 2011-ben születik a tesó, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz.
Bocs az offért, de akkor mikor érdemes a 2. babát tervezni, hogy anyagilag ne fulljunk bele? Nekem most 11 hós a babám.
Neked úgy érdemes tervezni, hogy 2012-ben szülessen a tesó:) Mivel ekkor 2011 lesz az alapja, amikor te még legalább 200 napot gyed-en voltál. Vagy 2011-ben is születhet, akkor a legbiztosabb:)

Mi a véleményetek? Mikor fog Gyed és mikor fog Gyes járni? Hol tudok ennek hivatalosan utána nézni?

Ami biztos,négy év munkaviszony egy helyen,kilenc hónapja nem sikerül a baba.Váltanék,de mi van ha a próba idõ alatt sikerül teherbe esni és persze az is lehet hogy nem!Eléggé stresszes a mostani helyen,váltott mûszak,12.órában.

Legjobb válasz: Ha szülés pillanatában nincs élõ munkaviszonyod akkor nem jár tgyás, gyed csak a sima gyes 1mi 25 ezre Ft, és azt akkor is kapnád ha életedbe egy pillanatott nem dolgoztál volna. Nem tudom milyen a munkahelyed pontosan én nem válatnék. Többb okból is. - próbaiõ alatt bármikor felmondhatnak, illetve nem kötelesek meghosszabitani a szerzõdésed így bukod a gyed-et. -átmész nem leszel egyszeree terhes csak 3-4 hónap után elmész pár hónap után táppénre, akkor összesen dolgoztál ott 5 hónapot, oda 3 év múlva biztos nem vesznek vissza. Gyed-et itt tudod kiszámolni. http://www.profession.hu/kalkulatorok/gyes

Ha szülés pillanatában nincs élõ munkaviszonyod akkor nem jár tgyás, gyed csak a sima gyes 1mi 25 ezre Ft, és azt akkor is kapnád ha életedbe egy pillanatott nem dolgoztál volna. Nem tudom milyen a munkahelyed pontosan én nem válatnék. Többb okból is. - próbaiõ alatt bármikor felmondhatnak, illetve nem kötelesek meghosszabitani a szerzõdésed így bukod a gyed-et. -átmész nem leszel egyszeree terhes csak 3-4 hónap után elmész pár hónap után táppénre, akkor összesen dolgoztál ott 5 hónapot, oda 3 év múlva biztos nem vesznek vissza. Gyed-et itt tudod kiszámolni. http://www.profession.hu/kalkulatorok/gyes
A kérdező hozzászólása: Benzinkúton dolgozom, éjjel-nappali mûszakváltásban, napi 12.órát, semmi rendszeresség a mûszakokban, se hétvége, se ünnepnap! Boltba vagy másik, nem éjjel nappali benzinkútra mennék. Folyamatosan jár az agyam!Mi van ha a rendszertelen mûszakbeosztás is közrejátszik, hogy nem sikerül a baba?Mi lesz ha maradok és még hosszú hónapokig nem sikerül? Mi lesz ha sikerül mondjuk a bolt és a próba idõ alatt sikerül a baba? Az biztos, akkor mondok fel, ha lesz biztos másik helyem!
Ha tudsz jobb munkahelyet, akkor mindenképpen válts. De ha jót akarsz magadnak, próbaidõ alatt (3 hónap) nem próbálkoztok. Mert ha kiderül, hogy terhes vagy, vagy épp arra hajtasz, akkor kitesznek, és tényleg nem jár se tgyás, se gyed. Ha lejárt a próbaidõ, akkor ismét lehet próbálkozni. Ha terhesen el tudsz menni táppénzre, akkor nem rúghatnak ki. (más kérdés, hogy visszavesznek-e gyerek után)

Gyed, Gyes stb. Ezen kívül milyen pénzbeni juttatást kaphat egy kismama és kispapa? Mi mettől meddig jár és mik a feltételei, hol kell intézni?

Gondolom mindet a munkabér alapján számolják, ami nekem mondjuk nem sok, de ez van. Már több, mint 3 éve dolgozom megszakítás nélkül.

Legjobb válasz: Szülés után (vagy elõtte 28 nappal) igényelhetsz tgyást. Ez 168 napig jár, (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a , mínusz szja. Ha letelt a tgyás, akkor jön a gyed, neked a gyerek 2 éves koráig. Ez is (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a, ebbõl szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak. A gyerek 2 éves korától 3 éves koráig van gyes, ez br. 28500 Ft, ebbõl nyugdíjjárulékot vonnak, heti 30 órában lehet mellette dolgozni. (Tgyás és gyed mellett egyáltalán nem lehet keresõtevékenységet folytatni) Tgyást, gyedet az oepnél kell intézni, ill. ha a munkáltatód tb. kifizetõhely, akkor náluk. Gyest a MÁk-nál. A magzat 91. napjától jár a családi adókedvezmény, egy gyereknél (ill. magzatnál) ez 10eFt-ot számít, ha van annyi levonandó szja-d vagy a férjednek (ha nincs, akkor megosztható kettõtök között). Munkáltatónál kell intézni, mindkét munkáltatónak alá kell írnia. Családi pótlék: MÁK, egy gyerekre 12200Ft. Egyszeri anyasági segély: MÁK, feltétel: min. 4 alkalommal meg kell, hogy jelenj terhesgondozáson, 64127 Ft. Nem pénzbeli: Gyerek után járó pótszabi: mindkettõtöknek évi 2 nap Apa szabi: szülés után 5 nap Babakötvény: automatikusan megnyitják, 42eFt-al, erre rakhatsz te is, átviheted bankba, kamatozik, a gyerek 18. éves korában jut az összegyûjtött pénzhez, amit csak bizonyos célra fordíthat (pl. iskola).

Szülés után (vagy elõtte 28 nappal) igényelhetsz tgyást. Ez 168 napig jár, (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a , mínusz szja. Ha letelt a tgyás, akkor jön a gyed, neked a gyerek 2 éves koráig. Ez is (leegyszerûsítve) a fizud 70%-a, ebbõl szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak. A gyerek 2 éves korától 3 éves koráig van gyes, ez br. 28500 Ft, ebbõl nyugdíjjárulékot vonnak, heti 30 órában lehet mellette dolgozni. (Tgyás és gyed mellett egyáltalán nem lehet keresõtevékenységet folytatni) Tgyást, gyedet az oepnél kell intézni, ill. ha a munkáltatód tb. kifizetõhely, akkor náluk. Gyest a MÁk-nál. A magzat 91. napjától jár a családi adókedvezmény, egy gyereknél (ill. magzatnál) ez 10eFt-ot számít, ha van annyi levonandó szja-d vagy a férjednek (ha nincs, akkor megosztható kettõtök között). Munkáltatónál kell intézni, mindkét munkáltatónak alá kell írnia. Családi pótlék: MÁK, egy gyerekre 12200Ft. Egyszeri anyasági segély: MÁK, feltétel: min. 4 alkalommal meg kell, hogy jelenj terhesgondozáson, 64127 Ft. Nem pénzbeli: Gyerek után járó pótszabi: mindkettõtöknek évi 2 nap Apa szabi: szülés után 5 nap Babakötvény: automatikusan megnyitják, 42eFt-al, erre rakhatsz te is, átviheted bankba, kamatozik, a gyerek 18. éves korában jut az összegyûjtött pénzhez, amit csak bizonyos célra fordíthat (pl. iskola).
GYED elõtt félévig TGYÁS-t kapsz! Ez is, ahogy a GYED a béred 70%-a! Van még egyszeri anyasági, amit akkor kapsz, ha megszülsz, az 65 ezer!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat, fõleg a 2. válaszolóét! Nagyon hasznos volt.

Mikor érdemes bevállalni a 2. babát ha anyagi szempontokat veszünk alapul (TGYÁS, GYED, GYES)?

Mindenféleképpen szeretnénk még egy , vagy lehet , hogy két babát. A párom azt mondta nem akarja hogy vissza kelljen mennem dolgozni már. Tehát az érdekelne , hogy ha jön a második baba akkor , hogy fogják kiszámolni mennyit kapok.

Legjobb válasz: Szia! Én idén márciusban szültem. Úgy tudom, ha még akkor megszületik a 2.baba, amikor még az elsõvel gyed-en vagy,akkor a gyedet kapod tovább a 2.után is. Viszont, ha már akkor születik a kistesó,amikor már gyesen vagy, akkor sajna csak gyest kapsz... Nekem legkésõbb juniusban teherbe kéne esnem... Én sem akarok visszamenni dolgozni a 2.baba elõtt,mertaz megint évekbe telik,és nincs sok olyan melóhely,ahonnan el lehet menni szülni. Persze már hallottam olyant, hogy letelt a gyed,, kivett szabadsáot a kismama, táppénz, és megint gyed... De nekem ez zavaros, meg az én munkahelyem nem egy fair "cég".

Szia! Én idén márciusban szültem. Úgy tudom, ha még akkor megszületik a 2.baba, amikor még az elsõvel gyed-en vagy, akkor a gyedet kapod tovább a 2.után is. Viszont, ha már akkor születik a kistesó, amikor már gyesen vagy, akkor sajna csak gyest kapsz... Nekem legkésõbb juniusban teherbe kéne esnem... Én sem akarok visszamenni dolgozni a 2.baba elõtt, mertaz megint évekbe telik, és nincs sok olyan melóhely, ahonnan el lehet menni szülni. Persze már hallottam olyant, hogy letelt a gyed, , kivett szabadsáot a kismama, táppénz, és megint gyed... De nekem ez zavaros, meg az én munkahelyem nem egy fair "cég".
zia sztem ne ezt vedd alapul hanem amikor vágysz rá, én 3.éve vagyok itthon s most próbálkozunk 19hós korától...én most értem meg rá...de ha 2 év vagy kevesebb van köztük, akkor ugyanannyit kapsz pontosan mint elsõvel
Szerintem ez sokmindentõl függ, de én is azt mondanám, hogy addig szülj, amíg gyedet kapsz. Nekem 4 órás minimálbére állásom volt, tehát nem gyedet, gyest kapok, mert az így is több. Elõször úgy gondoltuk, hogy elmegyek a gyerek 2 éves korában egy évet dologzni, hogy több legyen majd a gyed, és jöhet a második. De rájöttem, ennek nem sok értelme van, ezért minél elõbb akarjuk a másodikat, és majd ha õ is legalább 2 éves lesz, elmegyek dolgozni, és ki tudjuk akkor fizetni a lakáshitelet. 5 hós volt a lányom, mikor abbahagytuk a védekezést, és várjuk a következõ gyermeket:-)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!