Találatok a következő kifejezésre: Futás közben szúr az (8 db)

Futás közben szúr az oldalam. Miért?

Már több mint 2 hónapja rendszeresen futok, szépen elértem azt, hogy már közel 4km-t lefutok egyhuzamban. Ám mostanában jelentkezett az a tünet, hogy iszonyatmód, pár száz méter után, elkezd szúrni az oldalam. Hol a bal, hol a jobb, hol mindkettő, és nem kapok levegőt. Mitől van ez? Hiába melegítek be, meg nyújtok futás után, nem használ. Azt nem hinném, hogy a levegő rosszul vételével lenne gond, mivel eddig semmi baj nem volt, csak pár napja jelentkezett ez. Mi lehet az oka? Izomgyulladás?

Legjobb válasz: beszorul a levegõ... ilyenkor tedd a magasba a kezed és hirtelen ereszkedj rá.:) akkor kijön belõle a levegõ.:)) (kicsit rosszul néz ki,de megvan az eredménye)

beszorul a levegõ... ilyenkor tedd a magasba a kezed és hirtelen ereszkedj rá.:) akkor kijön belõle a levegõ.:) ) (kicsit rosszul néz ki, de megvan az eredménye)
beszorul a levegõ, ami annak a következménye, hogy rosszul vetted a levegõt.. a megoldást meg az elsõ elmondta:) )
Hát itt nem csak a levegõbeszorulást kell megemlíteni, hanem azt, hogy futás/edzés elõtt ettél! Optimális lenne, ha edzés elõtt 2 órával nem ennél semmit! De legyen meg addigra az energiabeviteled, mert nem lesz erõd futni! Bevált módszerem: reggel bezabálsz mindent, megiszol 1, 5-2l folyadékot(ha sportoló vagy, akkor az alkoholt és a kólát mellõzd), aztán még folyamatosan napközben pótolom a vizet, kaját, de edzés elõtt 2 órával nem eszek semmit! Úgyhogy véleményem szerint a helytelen táplálkozásod okozza a szúrást(velem is megesett)!
ez nem igaz.... edzõ vagyok..hadd tudjam már jobban..(kézilabda)(benne vagyok az országos nõi kézilabda csapatába)és nagyon.nem igaz amit irtal..
lehet igazad van, de nekem ez bevált módszer
A kérdező hozzászólása: Nagyon odafigyelek a táplálkozásra, mert sportoló vagyok! Pontosan tudom, hogy mikor, mennyit ehezetek/ihatok, és mint mondtam, biztosan nem ez a baj, mert EDDIG semmi nem volt, csak MOSTANÁBAN jelentkezett a tünet, nem gyõzöm hangsúlyozni. Egyébként az a karfelemeléses módszer tényleg bevált, azóta már kevésbé szúr, de még mindig nem múlt el.
akkor szerintem menj el orvoshoz..:s remélem tud valami hasznosabbat mondani..jóbulást .;)
Biaa: Ha ilyen okos vagy nem ártana a helyesÍrást is gyakorolni egy kicsit. Azon kÍvül hogy megmondtad a megoldást még mindig nem világÍtottál rá, hogy mi okozza...
Meg azt sem teljesen értjük, hogy ha magasba teszük a kezünket hogyan ereszkedjünk rá???

Miért szúr be mindig az oldalam futás közben?

Legjobb válasz: rossz ütemû levegõvétel vagy beszélgetés futás közben... nekem ezek az okok szoktak lenni órán...:)

rossz ütemû levegõvétel vagy beszélgetés futás közben... nekem ezek az okok szoktak lenni órán...:)
Rossz kondi. Plusz az elõzõk.
Így van, próbálj több levegõt venni, mélyebbre szívni. Nekünk amúgy azt mondták, hogy attól szúr, hogy nem kap elég levegõt a szervezet, és a vese összehúzódik, kipréseli magából a vért, hogy több jusson a többi szervnek addig.
mûtöttek már arrafele? lehet, benn hagytak egy csipeszt.


Futás közben mitől szúr az oldalunk?

Legjobb válasz: Hát ha beszélsz közbe akkor szúrni is fog =/

Hát ha beszélsz közbe akkor szúrni is fog =/
Ezt a lép dolgot megcáfolnám, ugyan is nekem egy balesetbõl kifolyólag eltávolították a lépemet és mégis szúr az oldalam futás közben!
Látom sok okostojás van itt, eü-s, stb. Menjetek szépen vissza a szakiskolába, ugyanis a lép a bal oldalon van nekem pedig rendszeresen a jobb oldalam szúr. Továbbá ha a lép okozná akkor néhány nyújtozkodó és préselõ mozdulat után nem múlna el a szúrás.
Annak a válaszadónak, aki azt írta, hogy a lépnek nincs fontos vér raktározási szerep üzenem: bátya bennem, és még sok ember barátomnak igen is fontos az a vérmennyiség amit raktároz, lévén 1liternél is több lehet benne. Szóval ez egy nagy butaság volt! Fontos, de nem a legfontosabb így a helyes!
rosszul veszed a levegõd és a bordáid közé beakad egy levegõ buborék azért kell karkörözni vagy nyomni ahol fáj és közben kifelé fújni a levegõt.
télleg a lép miatt van.
én elhiszem, hogy a lépre vezethetjük rá, meg biológiailag amiatt van. de akkor fog szúrni az oldalad ha helytelenül veszed a levegõt. egy gyakorló futó...
Igen a lép miatt van.
Valaki még egy anatómialilag és élettanilag helytelen dolgot? Igenis a lép feszülés miatt. Egy gyak eü-s.
mert nyitva hagytad a zsebedben a pillangód :) bocs, szóval, légzésen múlik csak, ez a nekiiramodásos dolog hülyeség, max ha iramot váltasz gyakrabban rontod el a légzést.
Harmadiknak: már hogy lenne tévhit?! Egy túrót. Nagyon fontos a helyes légvétel!
Azoknak az állatoknak, amelyek gyorsan tudnak futni, mint pl. a kutya vagy a ló, sok vérre van szükségük, hogy a lábizmaikat elegendõ oxigénnel láthassák el. A lép ezeknél az állatoknál vérraktárként szolgál. A gyors hajrában a lép összehúzódik, és további adag vért juttat a mozgásszervek számára. Bár az emberben a lépnek, mint vérraktárnak nincs már jelentõsége, gyors futás közben összehúzódhat, és ezt érezzük szúrásként az oldalunkban. http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=268
Ez MIND nem a kérdésrõl szól - még, ha igaz is van benne. Az oldalad AKKOR szúr, amikor a szervezeted érzi, hogy kevés a vér, és mozgósítja a tartalékot. Ez a lépben van, és ahogy kipréselõdik belõle, az adja a szúró érzést.
Nem egészen igaz hogy tévhit a levegõvételes dolog...bár igaz hogy nem csak az játszik közre!A levegõ beszorulásához vezethet, hogyha nem egyenletes tempóban futsz, vagy túl gyorsan túl nagy levegõket veszel és miközben fáradsz ennek egy részét szó szerint lenyeled!!!És javaslom h egyenes háttal fuss mert a görbe testtartás is benne van a dologban.Én igazolt atléta vagyok és a sportorvosom mondta...Szóval elvileg így is van!!!Remélem segítettem!!!
A helytelen légzés tévhit. Attól szúr, hogy hirtelen nekiiramodsz, a szíved gyorsabban pumpálja a vért, és a véredényeid, jelen esetben a léped telítõdnek vérrel, és feszülnek. Valahogy úgy, mint mikor nagyon kell pisilned. Ezért fontos elõtte a megfelelõ bemelegítés.
a helytelen levegõvételtõl, nekem ez suliban anno állandó problámám volt, meg is utáltam a a futást miatta.a lényeg h. figyelj az egyenletes légzésre!
javaslom mindenkinek a cikket (hogy megértsétek, egyértelmûen csak egy dologra -lépfeszülés, légzési probléma- fogni nem lehet): http://www.hazipatika.com/eletmod/mozgas/cikkek/a_futok_reme.. "Tranziens abdominális fájdalom: sportolás közben jelentkezõ, átmeneti hastáji tünet. Hirtelen jelentkezik a bordák alatt és a gyomor fölött, általában jobb oldalon, de éppúgy lehet a bal oldalon is, vagy kisugározhat nagyobb területre. Jóllehet sokat tudunk róla, a pontos oka nem ismert, mégpedig azon egyszerû oknál fogva, hogy nem igen lehet, és nem igen szokták mesterségesen elõidézni, amikor pedig kialakul, mire tüzetesebben megvizsgálhatnák, elmúlik."

Miért szúr be az oldalam és a hasam futás közben?

Egy éve rendszeresen futok, hidegebb időben inkább teremben, futópadon, és az utóbbi néhány edzésen bemelegítés után, olyan 4 km-nél elkezdett szúrni az oldalam, hol a jobb- hol a bal oldalon, de volt olyan is, amikor a középen a hasamnál. Volt amikor annyira szúrt, h le kellett állnom. MI lehet az oka? bemelegítek, fokozatosan emelem a sebességet, orron veszem a levegőt-szájon fújom ki, a tartásomra is próbálok figyelni. Mivel lehet elmulasztani?

Legjobb válasz: Szerintem a levegõt rosszul veszed.

Szerintem a levegõt rosszul veszed.
A kérdező hozzászólása: 4 lépésre beszívom, 4 lépésre kifújom... Azt mondták ez elég jó így... nem?
orrn be szan ki
A kérdező hozzászólása: Köszi mindenkinek! Igen, mostanában emeltem egy nagyobbat a távon, lehet ez okozza... Kipróbálom a fentieket :)

Futás közben 10ből 8szor folyamatosan szúr az oldalam/hasam a bal oldalon. Mit lehet ez ellen tenni?

Szeretek futni, és id?nként a kutyát is muszály elvinni ezért heti 3x - 4x szoktam menni futni, de szinte sose bírok rendesen futni, mert irdatlanul fáj az oldalam. Próbáltam már kevés bemelegítéssel, próbáltam 10perces bemelegítéssel, próbáltam azt, h el?tte semmit nem eszek, iszok, de semmi javulás...Tudjátok miért lehet ez? Hogyan tudnám kiküszöbölni?

Legjobb válasz: Egyszerûen gyenge a rekeszizmod. Fuss tovább rendszeresen, esetleg járj mellé úszni és majd kijavul.

Egyszerûen gyenge a rekeszizmod. Fuss tovább rendszeresen, esetleg járj mellé úszni és majd kijavul.
A kérdező hozzászólása: Ooh(: értem. Azt is próbáltam már amit mondtál, h azért is hajtom, de akkor ezt kell folytatnom!(: köszi a választ. De az miért van, h 1x fáj máskor nem?..
Egy ember állóképessége a pillanatnyi állapotától is függ. Én pl. hûvös idõben (10°C alatt) szeretek és tudok legjobban futni. Régebben nekem is szúrt az oldalam, de ez mára megszûnt.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszaid!!(:
A légzéstechnikával lesz a baj. Rendszerint akkor fordul elõ a szúró érzés, mikor kezdesz fáradni, és kezded kapkodni a levegõt. Hogy hány lépésre hány be és kilégzés van az embertõl függ, miként az is, hogy orron vagy szájon lélegzik, de kilégzéskor mindig fújjad a levegõt, vagyis ürítsed a tüdõd amennyire csak tudod, magyarán: lélegezz mélyeket. A felületes, kapkodós lélegzetvétel okozza a szúró érzést.

Futás közben miért görcsöl/szúr be nagyon az oldalam?

Itthon mikor futok, csak ritkán szokott, de tornaórán rendszeresen és nagyon idegesít?, mivel a fájdalomtól meg kell állnom. Tegnap itthon is begörcsölt, de szerencsére egy id? után elmúlt. Mit lehet ellene tenni, esetleg megel?zni? 17/L

Legjobb válasz: beszorul a levegõd.-.- komolyan 17évesen erre nem jöttél rá ? normálisan vegyél levegõt, és nemfog beszorulni.

beszorul a levegõd.-.- komolyan 17évesen erre nem jöttél rá ? normálisan vegyél levegõt, és nemfog beszorulni.
A kérdező hozzászólása: kösz a kedves választ, azért felpontozlak.
A kérdező hozzászólása: amúgy azt tudtam, hogy a légzés miatt van, de próbáltam nromálisan levegõt venni, de nem mindig múlik el... Hiába van az "orron be - szájon ki".
hát ha utólag kezded el ki-be fújni normálisan a levegõt akkor persze hogy szúrni fog még egy ideig. Ha mindig figyelsz rá hogy orron be szájon ki akkor nem fog szúrni.
Velem is ez volt. Sajnos orrsövényferdülésem van, így nem tudok rendesen lélegezni futás közben, muszáj a számon át is levegõt vennem. Viszont egy idõ után szerencsére elmúlt. 24F
Elméletileg az is megeshet, hogy a fizikai megterhelésre a lépbõl túl gyorsan "mozgósítódik" az oxigénszállító vértartalék, mert fizikai megterhelés esetén oxigénhiány léphet fel. A lép erei összehúzódnak, hogy a szerv hirtelen kiadhassa magából a szükséges vérmennyiséget. De még ez se biztos csak egy lehetséges ok, mert még nem tudták tudományosan alátámasztani...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!