Találatok a következő kifejezésre: Forma-1 vagy 1 Melyik (7 db)

Forma-1 vagy formula 1? Melyik a helyes kifejezés?

Hallottam igy is, úgy is mondani, mikor melyik kifejezést használjuk?

Legjobb válasz: eredetileg hivatalosan "formula 1" a "forma 1" a magyar változat az elnevezésre, valószínûleg azért, mert a formula nálunk mást jelent.

eredetileg hivatalosan "formula 1" a "forma 1" a magyar változat az elnevezésre, valószínûleg azért, mert a formula nálunk mást jelent.
Így van, mind a kettõ helyes. De a Forma 1-et nem biztos, hogy külföldön is megértik...
Én Spanyolországban élek, itt persze a Formula 1-t használják de Magyarországon csak Forma 1-ez tényleg csak a magyarosított neve.
Ezt eddig nem is tudtam :P De szerintem a Forma 1 jobban hangzik, de lehet, hogy csak azért mert ehhez vagyok hozzá szokva:)
F1=Formula 1=Forma 1 Rövidítések:D
szerintem mind a 2
hát a forma1 az formula 1 csak rövidítve van nem?:D
Formula 1 az eredeti neve Forma-1-et csak Magyarországon használják

Melyik sorozat a jobb a forma 1 vagy az indycar?

Legjobb válasz: Ez valóban nézõpont kérdése. Európában az Indycarnak soha nem volt olyan a hírverése mint a Forma-1-é. Néztem én az Indycart is az F1 mellett, de teljesen más a kettõ. Ettõl még mindegyik szerethetõ. Barichello meg nem az elsõ aki átment, de ez nem jelent semmit. Viszont ha belegondolok, még Amerikában is jól ismert pilóták az F1-es versenyzõk, míg az Indycarból egy európai nem sokat tudna felsorolni...

Ez valóban nézõpont kérdése. Európában az Indycarnak soha nem volt olyan a hírverése mint a Forma-1-é. Néztem én az Indycart is az F1 mellett, de teljesen más a kettõ. Ettõl még mindegyik szerethetõ. Barichello meg nem az elsõ aki átment, de ez nem jelent semmit. Viszont ha belegondolok, még Amerikában is jól ismert pilóták az F1-es versenyzõk, míg az Indycarból egy európai nem sokat tudna felsorolni...
na most mondok neked valamit.. Barichello 1 közepes pilóta az F1-ben, átment az Indycar-ba, és olyan köröket ment elsõre, mint a legjobbak, akkor mirõl beszélsz te?!
F1 sokkal színvonalasabb, izgalmasabb "közelebb vannak" (személyiségre gondolok) a pilóták. Az indycar meg lemásolta az f1-et, csak az indyben 50 csõlátású ember köröz egy ovális pályán 400al, ahová nem is kell autóvezetési tudás, csak tartani egy irányba a kormányt és padlógáz.
forma 1 sokkal jobb
Átment az Indybe és ugyanúgy egy közepes pilóta. Pedig ott ugyanolyan technika van alatta mint a bajnokság éllovasai alatt. Eddig a legjobb helyezése egy 8. Az F1-ben is kb így ment pedig ott az egyik leggyengébb technika volt alatta.
" "közelebb vannak" (személyiségre gondolok) a pilóták" Ha ezzel most arra célzol hogy néhány versenyzõ mát járt a másikban az oké, csak az sokat nem ad hozzá a színvonalhoz, hogy melegek versenyeznek. "Az indycar meg lemásolta az f1-et, " Õh F1 elsõ szezonja 1950. Indy elsõ szezonja 1902. Akkor most ki másolt kit? :) "csak az indyben 50 csõlátású ember köröz egy ovális pályán 400al, ahová nem is kell autóvezetési tudás, csak tartani egy irányba a kormányt és padlógáz." Az indyben nem csak ovál pályák vannak. Az meg hogy ehhez tehetség sem kell... azért nem merik bevállalni az F1-es barbifiúk. Aki meg bevállalta csúnyán felsült :)
Az f1 az idomított majmok versenye az indycar az igazi versenyzõké. Hogy kinek mi tetszik jobban? Azt döntse el maga. Én a versenyre szavazok a majomparádéval szemben.
# 34 Az indyben komolyabb G hatások vannak mint az F1-ben és nem csak oválon versenyeznek.
Nekem az F1 jobban tetszik.Nem hiába hívják királykategóriának.Az F1 nem arról szól, hogy egy oválpályán nyomjuk mint állat. Legalább akkora jelentõsége van a gumiknak, a taktikának, bokszkiállásnak, (és még sorolhatnám), mint a sebességnek, és az elõzésnek.Továbbá aki lemajmozza az F1-es pilótát.Megnézném, hogy 1-2 jelenlegi Indys pilóta, hogy tudná elviselni azokat az erõket, amiket egy F1-es pilóta kap, valószínûleg sehogy.És mit jelent a kamuelõzés?Én inkább kemény test-test elleni küzdelmeknek hívnám.Szal errõl ennyit.
Igaz-igaz! Button, Alonso valóban sokoldalúbb és harcos, egyben autókímélõ.. És Power is nagy lehetne F1-ben ... csak hát a legnagyobbak nem cserélnek ugye.. :D (Csak egy hétvégére lécci-lécci.. :D )
#29 Van magyar kommentár a sportklubon. És nem is rossz. Jobb mint makogós Wéber meg Mezei Dönci.
#26 Akkor a "futottak még" versenyzõ sok ilyet csináljon még.. :) Na de komolyan: teljesítmény tekintetében Kimi és csapattársa Grosjean igen szépet mutatott. Miért nem sikerült ez másoknak? De mindegy is. Néztem az Indy-s Long Beach-i versenyt, de nekem az nagyon mûanyag még annak ellenére is, hogy amúgy szoktam nézni ha idõm engedi.. max utólag. Itt nem karattyolja mindenki a végeredményt, így egy hét szünettel is megnézhetem. De komolyan unalmasabb volt számomra mint az F1. De van azért ellen példa is, elismerem... csak ritkábban. Most ott tartunk, ahol már régen. Négy futam és négy gyõztes az F1-ben. Ez azért tök jó szerintem. Barichello meg most ugyanott versenyez, ahol az F1-ben abbahagyta. Bár hagyjunk idõt neki, szoknia kell a kocsit. Sato-tól majd tanulgathat.. :) )))
#27 Nekem az szuper izgalmas versenyrõl nem egy rajt-cél gyõzelem jut eszembe néhány mûelõzéssel megfûszerezve. Az IndyCar-ban nagyon jó versenyek vannak annak ellenére, hogy ott gyakran vissza kell venniük, mert az új mocik elõszeretettel füstölnek el, míg az f1-ben az ezer éves V8-asok bírják a strapát, de még így is jóval látványosabb csatákat, elõzéseket lehet látni az Indyben, az F1-ben meg megy a zónában az elengedõsdi, azon kívül egy darab manõver nem volt ma. Szóval lehet ezt akárhogy ragozni, én inkább nézek igazi versenyzést mint celebparádét háborús övezetben meg kamu elõzéseket.
#28 Oké, igazad van, vannak mûbalhék a Forma-1-ben, de azért remek kis csatákat látok ott. És ami még az Indy ellen szól, hogy nincs magyar kommentár, ami jó lenne. Komolyan többen néznék Magyarországon is... Mert angol tudás ide-angol tudás oda, az mégis csak jobb lenne. Tavaly kicsit elegem volt a Forma-1-bõl, de most van remény, hogy visszakapom a "játékom" azzal, hogy kiegyenlítettebb eddig a verseny. Félre ne érts, én nem vagyok az Indy ellen, mindkettõ jó a maga nemében, de közelebb áll az F1 hozzám. Meg lehet gyõzni, nem vagyok bigott F1-es rajongó, de nem szükséges, látom, nézem mindkettõt. Bár megnézném Franchittit, Castroneves-t F1-ben, éppen úgy mint Vettelt, Hamiltont Indy-ben.. Vicces lenne. :D
de a nézõknek biztos nem nagy élvezet az, hogy körbe-körbe mennek az autók :)
#37 Indianapolisban tegnap 300 ezren voltak kint. Monacoban hány nézõ is volt tegnap? Ja hogy közzé sem merik tenni olyan szánalom a helyi nézõszám? Akkor asszem ez a kérdés meg van válaszolva.
#38 - mert Monacóban olyan sokan elférnek ugye? pff...
Monaco-t felhozni példának elég nagy lámaság volt, az egy egyedi pálya. Indycarra meg persze hogy sokan mennek(oválra) mivel egy k*rva nagy aréna az egész és jóval olcsóbb az F1-nél. Ez kell az amcsinak, hogy olcsó legyen a jegy, mellé tudjon még venni tonnaszámra hotdog-ot, ne kelljen érte meg erõltetni magát és lásson nagy baleseteket.
#39 Monaco a legnépszerûbb verseny, és van ott hely bõven. De jó akkor nézzük kínát, vagy koreát, vagy akármelyiket. Mennyien mennek ki egy versenyre? 10-20 ezren? Akkor errõl ennyit, hogy mi érdekli jobban az embereket.
Amíg az indyben belátod az ovált teljesen 1 nézõpontból, addig az F1-nek maximum 2 kanyart vagy 1hosszú egyenesét látod. Nyílván az is nagyon élvezetes, de nem annyira. Ezért sokan inkább a TV-be nézik. Tehát a nézõszámot ezért nem lehet összeveteni a 2sorozatban. Amúgy az egész olyan, mint az amerikai "foci" vs európai foci. Amerikai focit amerikában nagyon sokan nézik, ismernek minden játékost, addig európában aztmondják, hogy nincs értelme az amerikai focinak. Nyílván van olyan aki mind2-t szereti, de ez a 2 mindig ellentéte lesz egymásnak.
Az f1, mert mostanában nagyon izgalmas, és sok elõzés van benne. Am meg az f1 és az Indy nem egy súlycsoport (szerintem), mert az f1-ben a technikás pályákra koncentrálnak, addig az Indyben a gyors pályákra figyelnek oda...
Pityeeesz - egyébként a kóreai pályát folyamatosan építik a lelátokat is beleértve (egész várost akarnak kiépíteni a pálya köré)... És amint azt már leírták, az indycarban belehet látni az egész pályát, míg az F1-ben nem, és nem 10-20 ezren mennek ki, hanem 50-60 ezren... ERRÕL ENNYIT.
# 44 Korea nem tudom hogy jön ide, ott pl voltak kint 20 ezren legalábbis a hivatalos adatok szerint, de akik ott voltak a versenyen fele ennyit nem tartottak reálisnak. De oké legyen 60 ezer, az hol is van a 250 ezerhez képest? Errõl ennyit ;)
Azoknak akik itt szájalnak, hogy az F1-ben vannak a legjobb a versenyzõk ajánlom a mai F1 futamot. Egy futottak még kategóriás rali versenyzõ ment át a fél mezõnyön minden nehézség nélkül. Ez ám a színvonal :P
vortex123 válasza: Ott van Birka. Az F1-ben egy sereghajtó Williamssel hozta azt amit az Indyben a legjobb technikával. Ez jól demonstrálja a különbségeket. ;)
Minõségre az F1, az IndyCar meg sokszínûbb izgalmasabb. Az F1 inkább az autók versenye, az IndyCar meg inkább a versenyzõké. Versenyzõk az F1-ben a jobbak, de az F1 után a legkomolyabb mezõny pályaautózás terén az Indyben van, az ottani legjobbak vannak olyan jók mint az F1-es élmenõk.
Sorozat a "Sport" kategóriához? eltévedtél, haver:)
#10 Ez gigalol hogy amerikában az F1-esek jól ismertek. A kutya sem ismeri õket, nem véletlen dõlt be minden F1 futam az USA-ban. Senna neve az egyetlen ami ott is mond valamit persze azokén kívül akik az IndyCarban is megfordultak(Fittipaldi, Clark). Szvsz rosszabb a helyzet mint fordítva mert ha neked nem is de egy autóversenyzésben kicsit jártas embernek azért egy Franchitti, Castroneves, Power név elég sokat mond.
utolsó Igen és ez ugyanúgy igaz Amerikára is szal bukta. Ha veszünk egy átlag európait tuti nem tud 1 indycar pilótát se mondani ahogy fordítva is igaz. Ha viszont egy autósport szeretõ embert veszünk mindkét fél tudna. Ez amit te mondtál csak egy begyöpösödött amcsi felfogás.
Utolsó: Csak míg Amerikában egy F1 versenyt jó ha néznek 100 ezren a tv-ben addig európában jóval többen néznek IndyCar-t. Konkrét adatot nem tudok az egész földrészre, de csak Angliában többen nézik az Indy versenyeket átlagosan 100 ezernél. :) Szal ez nem gyöpösödött akármilyen felfogás szimplán a valóság. Õk nézik a sajátjukat, mi erre felé meg nézünk mindent.
na hogy amerikába biztos hogy sokkal tobben nézik az F1-et az 100%! 1 millio a minimum de talán 2 millioan is nézik
#11 Amerikában sokan ismerik az F1 pilótákat, persze itt az autóversenyt figyelemmel kisérõkre gondolok, hiszen számtalan híresség is folyton a futamokon van. De tovább megyek: Ha nem lenne nézettség, nem lenne Amerikában futam. Indy nincs európában. És terveznek egyet még F1-et az Amcsiknál. Hozzáteszem, én jártas vagyok a forma autóversenyekben és a nevekkel is tisztában vagyok. Látom, tapasztalom, hogy a Forma-1 határozottan ismertebb Amerikában, mint az Indy Európában. De isten õrizz, hogy ezen vitázzak, csak a szubjektív tapasztalataimat osztottam meg.
vortex123! Pontos adatot nem tudok mondani, de magáért beszél az, hogy (még ha voltak bukták is) folyton visszatér Amerikába a verseny. Ott megbukik valami, ha nem nézik 5 millióan legalább, tehát szerintem az ötös is reális kép lehet, bár nem tudok pontos adatot, de rajta leszek, mert most már izgat a kérdés. :)
A SpeedTV-n (csak ez a csatorna adja ott az f1-et) a versenyt felvételrõl(mert más hogy nem adják, de élõben amúgy sem nézné a kutya se a nézhetetlen idõpont miatt) a Nielsen rating szerinti 0.15-ös nézettséget ért el. Ez pontos, hivatalos adat. Tavaly a legnézettebb versenynek volt 0.45 a nézettsége ami majdnem fél millió ember. Egyébként az butaság az uccsó hozzászólótól hogy amit nem néznek 5 millióan blablabla. amerikában nem csak 3 csatorna van. Ott az 1-2 milliós nézettség elég komolynak mondható pl a NASCAR versenyeket nézik átlagban 2-3 millióan és az ott toronymagasan a legnézettebb autósport.
Formula1 szerintem sokkal jobb mint az indycar :)
A fenti viták ellenére én hozzáteszem, hogy a Forma-1 sokkal izgalmasabb. Mindkettõt nyomon követem, de az Indy bizony kicsit uncsibb. Ettõl még mindkettõt élvezem...
Szerintem is elég egyértelmû a dolgot. Meg kell nézni a két legutóbbi versenyt, Kína vs Long Beach. Az IndyCarban egy körben volt annyi akció mint az egész kínai gp-n. És ott még nincs is drs meg egyé mû dolgok hogy látványosabbá tegyék a versenyt. :)
Az Indy egy unalmas szar. Bár nem minden pálya ovális de legtöbbször akkor is csak esztelen körözés az egész. Ha nincs egy csattanás törés zúzás akkor nem is érdekelne senkit. Amcsiknak pont jó. Európai szemmel az F1 az autós sport királya.
Az F1 egy unalmas kakkancs rakás, csak akkor van elõzés ha a csapat rászól valakire, hogy engedje el a másikat. Két óra nulla történéssel. Kínába is mi történt, egy elõzést nem tudok felidézni, Rosberg elindult az elsõ helyrõl és befutott az elsõ helyen. Az ilyen 12 éves i love kimis pólóban feszítõ agymosott tinilányoknak persze az F1 az isten, de ha a sportértékét nézzük egy hatalmas nulla. Egy megtervezett show celebekkel.
Az indycar egy unalmas semmi... F1-ben vannak a legjobb pilótak, ha egy F1-es pilóta most indycarba lenne, simán ott lenne az elsõk között, de egy indycaros pilóta semmit se érne az F1ben!
Szerintem ez attól is függ milyen beállítottságú vagy. Európai nézõhöz elvileg közelebb áll az F1, szerintem is ez a jobb kategória. Többségében minõségi pilóták, konstruktõri harcok, viszonylag jó pályák. Indycarban egyen kaszni van, pilótákból csak 1-2 nagy szám a többi elmegy.

Elõször megyek Forma 1-re. Hogyan megy ott a bejutás? Lehet venni valamilyen tárgyakat (póló, stb)? Van normális wc? :D A futam után mindenki megy el vagy esetleg még körül lehet nézni? Melyik a legjobb hely szerintetek?

Állójegyünk van, és csak vasárnap tudunk menni.

Legjobb válasz: Ezt akartam én is megkérdezni :) Csak azért írok, hogy bent legyen a megválaszolt kérdéseim között így jobban nyomon tudom követni, bocsi :/

Ezt akartam én is megkérdezni :) Csak azért írok, hogy bent legyen a megválaszolt kérdéseim között így jobban nyomon tudom követni, bocsi :/
Kb azt hogy az embertömeg legszélén fogtok állni. Persze, onnan is lehet látni, de azért... Érted
A kérdező hozzászólása: sajnos sehogy sem tudja megoldani, meg így is már 7 órakor elindulunk.. mit takar az, hogy vacak helyünk lesz?
Ahogy a fentebb hozzászóló írta, dél az már nagyon késõ! Vacak helyetek lesz, plusz lemaradtok a betétfutamokról, ( az is benne foglaltatik az árba). Apud próbálja meg elintézni hogy ne kelljen bemennie reggel.
A kérdező hozzászólása: tömegközlekedés, sajnos nem tudunk elõbb indulni, igen azt beleszámoltuk, azért írtam dél körült. apunak még reggel be kell mennie a munkahelyére...
Figyi, ez attól függ Lotusat már kapsz egész olcsón, pl sapit akár egy ezresért is a Ferraris méregdrága. De körül kell nézni, ha nem idei évjárat, akkor valamivel olcsóbb. Mikor én voltam, akkor a Mercis még nem ment annyira, most gondolom már van keletje. Szóval sok mindentõl függ. Ha délre mész biztos, hogy nem lesz jó helyed és nagyon idõd sem lesz körülnézni. 1 felé már megy a pilóta felvonulás és fél kettõkor már felállnak a rajtrácsra. Gondoljátok ezt át. Nem tudom mivel mentek, ha kocsival akkor számoljatok a dugóval is, tömegközlekedéssel meg fél óra séta legalább a pálya.
A kérdező hozzászólása: köszi a választ, sajnos nem tudunk kapunyitásra menni, messze lakunk (veszprém megye legtávolabbi pontja pesttõl), dél körül érnénk oda :/ kb. mennyibe kerülnek ezek a pólók, tárgyak?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (véletlenül elküldtem, folytatom még)szóval lehet, hogy csak a 6-os kapun mehetsz be, erre figyelj ne keljen megkerülni az egész pályát, ez is biztos rá van írva a jegyre. Ja, arra figyeljetek, hogy legyen kivetítõ, ott ahol álltok és így simán követni lehet a futamot. Wc van simán, nekem még egyszer sem kellett várni rá és viszonylag kultúrárt is. A pálya körül is fel van állítva nagyon sok, szóval van hova elmenni. Pólók és más tárgyak mindenhol kaphatóak a pálya körül és benn is egy elkerített helyen. Simán lehet ki be járkálni napközben nyakadba a jegyeddel, csak egyszer kezelik le. F1 elõtt is vannak betétfutamok, szóval nem unatkoztok egész nap. Ekkor megnézhettek mindent. Futam után én még nem maradtam, de beengedek a célegyeneshez és onnan lehet nézni a díjátadót és lehet összeszedni gumidarabkákat, egyéb lehullott alkatrészeket. Azt nem tudom mikor van kapuzárás, de nem is nagyon érdemes sietni, mert tömegek indulnak egyszerre haza. Jó szórakozást! Ha van még valami kérdés leírhatjátok.
Ha álló jegyetek van, már korán reggel kapunyitásra 7 óra oda kell mennetek, hogy jó helyetek legyen. Jó helyrõl annyira nem tudok én tribün jeggyel mentem mindig, de a célegyenes környékén vannak jó helyek. Bejutás megy simán, nyakadba akasztod a jegyed, letépik amit le kell, esetleg személyit kérnek, meg lehet megnézik a táskád. Széket, hûtõtáskát nem engednek bevinni. Enni-innivalót vihetsz, de azt hiszem sörösüveget nem. Ez rá van írva a jegyre néd meg. Nincs nagyon fennakadás, megy simán. Ha klubos jegyed van, akkor lehet, hogy csak a
A kérdező hozzászólása: aha, értem, köszi, majd valahogy megoldjuk :D


Szerintetek melyik Forma 1-es pilóta jobban balesetveszélyes? Pastor Maldonaldo vagy Takuma Sato?

Legjobb válasz: Takuma is így kezdte idõvel visszavett,és rosszabb kocsiba is került. De az eddigiek alapján Takuma.

Takuma is így kezdte idõvel visszavett, és rosszabb kocsiba is került. De az eddigiek alapján Takuma.

Melyik a biztonságosabb sport? A WTCC vagy a Forma 1?

Legjobb válasz: egyik se minden sportnak megvan a maga veszélye.

egyik se minden sportnak megvan a maga veszélye.
A Formula1 veszélyesebb, mert 300 fölött száguldozni soha nem lesz biztonságos. A WTCC-ben az autók lassúak, és ott van kasztni ami megvéd, persze ott sem egy életbiztosítás versenyezni, mert a WTCC esetében nincsenek olyan komoly elõírások a pályákra vonatkozóan, mint az F1 esetében. De összességében az F1 veszélyesebb.
WTCC

1. Melyik savból és milyen alkoholból keletkezhettek az alábbi észterek? A, etil-formiát b, pentil-acetát c, etil-butanoát d, glicerin-trinitrát.2. Az ecetsav vagy a belőle készített metil-acetát forráspontja nagyobb? Miért?

Legjobb válasz: A elil-alkohol + hangyasav B pentil-alkohol + ecetsav C etil-alkohol + butánsav (vajsavnak is mondják) D glicerin + salétromsav 2 A hidrogénkötések a legerõsebb 2-lagos kötések. Mivel az ecetsevban van hidrogénkötés, a metil-acetátban nincs, így az ecetsavat kell tovább melegíteni.

A elil-alkohol + hangyasav B pentil-alkohol + ecetsav C etil-alkohol + butánsav (vajsavnak is mondják) D glicerin + salétromsav 2 A hidrogénkötések a legerõsebb 2-lagos kötések. Mivel az ecetsevban van hidrogénkötés, a metil-acetátban nincs, így az ecetsavat kell tovább melegíteni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. :)
Az ecetsavból aligha lehet metil-acetátot készíteni!

Hogyan lehet a Forma 1-es pilótáktól autogramot kérni? Melyik nap kell kimenni a Hungaroringre vagy hogy van ez?

Én elméletileg csütörtökön vagyok a közelben, akkor van valami esélyem? :/

Legjobb válasz: Ha jól tudom, egész hétvégés jeggyel (péntek-szombat-vasárnap) vehetsz részt a csütörtöki boxutca látogatáson. Ott valószínûleg ha van egy kis szerencséd, kaphatsz autogramot.

Ha jól tudom, egész hétvégés jeggyel (péntek-szombat-vasárnap) vehetsz részt a csütörtöki boxutca látogatáson. Ott valószínûleg ha van egy kis szerencséd, kaphatsz autogramot.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!