Találatok a következő kifejezésre: Fogok gyest gyed-et (17 db)

Ha még gyesen vagyok és teherbe esek, akkor mit fogok kapni ha megszületik a 2. ik baba? Csak gyest? Gyed-et azt hogy kaphatok? újra kezdjek el dolgozni gyes alatt terhesen?

határozott idejü munkaviszonyom volt, ami már lejárt. Akkor már csak gyest kaphatok nem? vagy hogy van?

Legjobb válasz: Szia...ha jól tudom gyest fogsz kapni továbbra is gyedet 32 év letelte után kapod...régen én gyest kaptam tovább...2 év van lányaim közt...de hogy most is ez a szabály abban nem vagyok teljesen biztos...Dolgozni nem kell elmenned az nem változtat semmit mivel legalább 3 hónap vagy 1 év munkaviszony kell hogy onnan mehess gyesre...remélem tudtam segíteni!

Szia...ha jól tudom gyest fogsz kapni továbbra is gyedet 32 év letelte után kapod...régen én gyest kaptam tovább...2 év van lányaim közt...de hogy most is ez a szabály abban nem vagyok teljesen biztos...Dolgozni nem kell elmenned az nem változtat semmit mivel legalább 3 hónap vagy 1 év munkaviszony kell hogy onnan mehess gyesre...remélem tudtam segíteni!

Mit fogok kapni Gyed-et vagy Gyes-t a második gyermekem után?

Két évet dolgoztam, lejárt a szerz?désem 2009.12hóban. Utána álláskeresési járadékot kaptam és közben 2010.03.19-én megszületett a kisfiam és gyed-et kapok 2012.márciusáig utána 1év gyest. Szerintetek ha születik második babám akkor kaphatok utána gyed-et vagy csak gyest? Vagy ez attól is függ, hogy gyes alatt vagy gyes után szülök???

Mennyi GYED-et, GYES-t fogok kapni?

Helyzetem a következő: van egy 1,5 éves lányom, mostanában szeretnék teherbe esni újra, tehát talán idén, decemberben fogok szülni, ha összejön. A munkahelyemre 100.000 Ft-tal voltam bejelentve, így ezután kaptam 63.000 Ft GYED-et. Idén júliusban lejár a GYED és a GYES-t fogom kapni, a 25.000 Ft-ot. A 2. baba születéséig ezt az alacsony összeget fogom kapni. Amint megszületik a 2. baba, mit fogok kapni? 2*13.300 Ft családi pótlék, és megkapom az első gyerek utáni GYES-t és a 2. után mit kapok? Még annyit, hogy a munkahelyemről kiléptettek mindenkit cégváltás miatt közös megegyezéssel. Mindenkit beléptettek az új cégbe, engem nem, mert GYED alatt nem lehet senkit bejelenteni. Így nem állok munkaviszonyban. Ez befolyásolja a TGYÁS-t, a GYED-et, a GYES-t? Kérném azt, aki ért hozzá, hogy pontosan írja le nekem, hogy mire számíthatok! Köszönöm!

Legjobb válasz: Jaj, de jó, hogy írtál nekem! Már most tisztábban látok. Szóval, én 2010. július 14.-én szültem az elsõ gyermekemet. Szülési szabadságot kivettem szülés elõtt 1 hónappal. Aztán behívtak mindenkit decemberben, engem is, és közölték, hogy megszûnik a cég, de azt nem tudom, hogy miért! És mindenki írja alá a közös megegyezéssel történõ felmondást, és mindenki aláírhatja az új szerzõdést is már az új cégnévvel. Ez nem biztos, hogy egy napra esett. Mindenki megkapta az új szerzõdést, én viszont nem, és rákérdeztem, hogy én miért nem kapok. És azt mondták, hogy mivel most GYED-en vagyok, nem jelenthetnek be, mert nem lehet munkaviszonyom GYED alatt, majd menjek vissza 2 év múlva, amikor GYES-en leszek, és akkor vissza tudnak venni állományba. Ez volt 2010.12.01.-jén. Tehát akkor volt az elsõ babám 5 hónapos. Most szeretnék teherbe esni, tehát nyáron, amikor lejár a GYED-em, és a GYES-t kell kapnom, akkor már terhes leszek a 2. babámmal. És akkor vissza kell mennem a munkahelyemre, hogy vegyenek vissza állományba, de dolgozni nem szeretnék, mert megint terhes vagyok? És mondjam meg nekik, ha visszavesznek, hogy elmegyek táppénzre? És az mennyi lehet? Mennyi idõre lehet elmenni? mennyi összeg lenne, ha 100.000 Ft-tal voltam bejelentve? És, ha azt mondják, hogy nem vesznek vissza? Mit tehetek? Akkor nem kapok a 2. gyerek után GYED-et? Csak GYES-t?

A kérdező hozzászólása: Jaj, de jó, hogy írtál nekem! Már most tisztábban látok. Szóval, én 2010. július 14.-én szültem az elsõ gyermekemet. Szülési szabadságot kivettem szülés elõtt 1 hónappal. Aztán behívtak mindenkit decemberben, engem is, és közölték, hogy megszûnik a cég, de azt nem tudom, hogy miért! És mindenki írja alá a közös megegyezéssel történõ felmondást, és mindenki aláírhatja az új szerzõdést is már az új cégnévvel. Ez nem biztos, hogy egy napra esett. Mindenki megkapta az új szerzõdést, én viszont nem, és rákérdeztem, hogy én miért nem kapok. És azt mondták, hogy mivel most GYED-en vagyok, nem jelenthetnek be, mert nem lehet munkaviszonyom GYED alatt, majd menjek vissza 2 év múlva, amikor GYES-en leszek, és akkor vissza tudnak venni állományba. Ez volt 2010.12.01.-jén. Tehát akkor volt az elsõ babám 5 hónapos. Most szeretnék teherbe esni, tehát nyáron, amikor lejár a GYED-em, és a GYES-t kell kapnom, akkor már terhes leszek a 2. babámmal. És akkor vissza kell mennem a munkahelyemre, hogy vegyenek vissza állományba, de dolgozni nem szeretnék, mert megint terhes vagyok? És mondjam meg nekik, ha visszavesznek, hogy elmegyek táppénzre? És az mennyi lehet? Mennyi idõre lehet elmenni? mennyi összeg lenne, ha 100.000 Ft-tal voltam bejelentve? És, ha azt mondják, hogy nem vesznek vissza? Mit tehetek? Akkor nem kapok a 2. gyerek után GYED-et? Csak GYES-t?
Azt pedig, hogy jól látom-e, megtudhatod Te is abból, hogy kéred az új céget, hogy azzal a kezdési idõponttal, amikortól lejár a GYES-ed, írjanak Veled egy elõ-munkaszerzõdést. Ez arra szolgál, hogy kötelezik magukat, hogy alkalmazni fognak, Te pedig kötelezed magad arra, hogy XY naptól felveszed a munkát. Ha ebbe nem mennek bele, akkor szinte 100 %, hogy nekem lesz igazam.
A kérdező hozzászólása: Basszus...mondták páran, hogy tuti átvertek, de azért nem gondoltam, hogy igazuk van, mert én úgy tudom, hogy GYED alatt tényleg nem lehet dolgozni, csak GYES alatt. De akkor ezek szerint rosszul tudom. Akkor lehet írok az igazgatónak, hogy amint lejár a GYED-em, engem vegyenek vissza állományba. De én nem szeretnék visszamenni dolgozni! Ugye ezt írtam neked? De ennek tudatában is kötelességük lenne visszavenni, nem? Vagy már nem is tudom, mivel aláírtam önként a közös megegyezéssel történõ felmondást. Lehet, így nem kötelesek. Akkor viszont fenyegetõzni fogok a bírósággal, hogy megtévesztettek, mert amint Te is írtad, annak tudatában írtam alá, hogy azt mondták visszavesznek állományba.
Bocsi, hogy ilyen késõn reagálok, de "fagyszabin" vagyok, csak néha dolgozom. Ha aláírtad a közös megegyezésest, akkor csak a "megtévesztéses" dolog jöhet szóba, fõleg ha van rá fül- és szemtanúd is. GYED alatt nem lehet dolgozni, hiszen azért kapod az ellátást, hogy a babával otthon legyél, és gondozd. De ez nem egyenlõ a munkaviszonnyal. Tehát dolgozni nem lehet, de munkaviszonyban lehetsz alatta, csak arra az idõre fizetés nélküli szabit kapsz a munkáltatódtól. A kettõ nem ugyanaz, és ezzel kapcsolatban is megtévesztettek... Én drukkolok Neked!
A kérdező hozzászólása: Szia! Most már értem!!!! De jó, hogy segítesz!!! Még 1 kérdésem lenne: ha most megírom neki, hogy tudom, hogy dolgozni nem dolgozhatok, de munkaviszonyban állhatok GYED alatt, és legyen kedves most azonnal visszajelenteni, akkor megteheti még a GYED lejárta elõtt, nem? Attól függetlenül, hogy nem a kezdetektõl voltam állományban, hanem most vennének vissza? Vagy, ha már az elején nem "kértem", akkor már cseszhetem? És felhívjam rá a figyelmét, hogy ebbõl következik, hogy az ez idõre járó szabit is fizessék majd ki? Visszamenõleg nem lehet ezt kérni mi? Mármint a GYED kezdetétõl a GYES-ig nem vehet állományba? Ha jó fej, akkor csak mostantól vehet vissza, amikor szóltam és akkor a GYES-ig kapnám rá a szabit? Bocsi a sok kérdésért, de tudnom kell, hogy mit követelhetek tõle a levélben vagy majd személyesen.
Visszamenõleg nem vehet fel, hiszen percre pontosan be kell a dolgozót jelenteni az adóhatósághoz, amint munkaviszonyt létesít, egyébként feketemunkásnak számít. Én úgy gondolom, hogy nem vagy egyenlõre olyan helyzetben, hogy Te diktálj. Beszéld meg ezt a dolgot azzal, aki ígéretet tett Neked a jövõre nézve. Ha kiderül számodra, hogy tényleg átvertek, akkor finoman hozd fel neki azt, hogy adott esetben messzire is elmész az igazadért, és megtévesztésért munkaügyi perre adod a dolgot, attól függetlenül, hogy aláírtad a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést. Persze mindezt diplomatikusan, nem hõbölögve! Majd utána meglátjuk, hogy mi lesz a legjobb lépés, addig csak tippelgetni lehet. Én ugye nem ismerem a helyzetet, csak mint kívülálló, nem tudom, milyen ember az, aki ígérgetett tett Neked és a többieknek...
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a segítséget!! Írtam levelet az Igazgatónak, várom a válaszát. Majd írok, hogy mi lett..
A kérdező hozzászólása: Nem válaszolt a levelemre, be kell menjek...:-(


Fogok gyest vagy gyed-et kapni?

Szakmunkás vizsga el?tt állok, és 5hetes terhes.2év munkavizonyom van a tanulóéveim alatt, (rende munkaviszonynak számít) az érdekelne hogy ilyen esetben kaphatok e gyedet ill. gyest?s van e a gyed-nél valami minimál kitétel amit igy is megkapok?

Legjobb válasz: Ha van a szülést megelõzõen 180 nap biztosításod - ezek szerint van - akkor jogosult vagy a GYED-re. Ez a béred 70%-a. Illetve még a GYED elõtt kapod a TGYÁS-t fél évig, ami megfelel a kereseted összegének. Úgy tudom, a GYED-nek minimuma nincs, csak maximuma. A GYES-t a babád 2 éves korától kapod, ez 30ezer körüli összeg. Ha a GYED nem elõnyös számodra, mert annyira kevés kereset után kapnád, akkor kaphatod 3 évig a GYES-t is, amúgy a védõnõ elvileg segít neked kiigazodni ezekben a dolgokban. A szülés után kapsz egy egyszeri juttatást, amit valami anyasági segélynek hívnak, ennek összege ha jól emlékszem 67 ezer Ft. Plusz jogosult leszel a családi pótlékra is a baba születése után, ez kb 12 ezer gyerekenként, ha egyedülálló anya vagy, valamivel több, de nem sokkal. Remélem, tudtam segíteni! Boldog babavárást!

Ha van a szülést megelõzõen 180 nap biztosításod - ezek szerint van - akkor jogosult vagy a GYED-re. Ez a béred 70%-a. Illetve még a GYED elõtt kapod a TGYÁS-t fél évig, ami megfelel a kereseted összegének. Úgy tudom, a GYED-nek minimuma nincs, csak maximuma. A GYES-t a babád 2 éves korától kapod, ez 30ezer körüli összeg. Ha a GYED nem elõnyös számodra, mert annyira kevés kereset után kapnád, akkor kaphatod 3 évig a GYES-t is, amúgy a védõnõ elvileg segít neked kiigazodni ezekben a dolgokban. A szülés után kapsz egy egyszeri juttatást, amit valami anyasági segélynek hívnak, ennek összege ha jól emlékszem 67 ezer Ft. Plusz jogosult leszel a családi pótlékra is a baba születése után, ez kb 12 ezer gyerekenként, ha egyedülálló anya vagy, valamivel több, de nem sokkal. Remélem, tudtam segíteni! Boldog babavárást!
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszodat:) ))azért kicsit kétségbe vagyok esve, (nem egyedül álló vagyok)mert amit a tanuló éveim alatt kaptam az olyan 10.000ft/hó volt(egy hónapban 2hetet dolgoztam)
Én annyit tudok, hogy GYES-t mindenképpen kapsz, mert az alanyi jogon jár mindenkinek. A GYED-ben sajnos nem vagyok egészen biztos, de szerintem lehet, hogy jogosult vagy rá, ha nem tanulószerzõdésed van, hanem rendes munkaviszonyban vagy. De azt sajnos nem tudom, hogy mi van akkor, ha lejár a szerzõdés. Mert gondolom, mint tanulót, nem határozatlan idõre vettek fel. De szerintem a legjobb, ha miután megvan a terhes kiskönyved, megkérdezed a munkahelyeden. Ha megvan a kiskönyv, akkor nem rúghatnak már ki, így nyugodtan kérdezhetsz ilyeneket.
Szia, az elsõ válaszoló vagyok. A te esetedben, ha ilyen kevés volt a fizud, akkor mindenképp a GYES való neked, ami alanyi jogon jár és munkától függetlenül fix összeg. De az egyszeri anyasági juttatást is meg kell kapnod. Nem kell hozzámás, csak rendesen járni terhesgondozásra. Ellenõrzik ugyanis, hogy vannak-e pecsétek a kiskönyvedben. Azt hiszem, 4 pecsét kell minimum. De az úgyis meglesz, ha elmégy az alap vizsgálatokra, ultrahangra, meg az eredményt mindig beviszed a védõnõhöz. Minden jót!
A kérdező hozzászólása: és a gyest akkor kapnám szülés után közvetlen?és akkor az lenne fix 30.000??nem járok már dolgozni de addig céges dolgozó vagyok míg be nem viszem a megszerzett szakbizonyitványt.bocsána hogy ennyit kérdezek de nem igazán vagyok tisztában az ilyenekkel.

2013. 04.10-re vagyok kiírva a babámmal.2013. 01.25-én lesz 2 éves a kisfiam.2 éves kora után gyes-t fogok kapni a mostani gyed helyett.2013. 04.10. től mit fogok kapni? Marad a gyes? Vagy a picikére is gyed-et kapok?

Legjobb válasz: A fiad 2. szülinapjától elmész táppénzre, ha megszületik a pici, akkor pedig újra igényled a tgyást, majd ha az lejárt, akkor a gyedet.

A fiad 2. szülinapjától elmész táppénzre, ha megszületik a pici, akkor pedig újra igényled a tgyást, majd ha az lejárt, akkor a gyedet.
én is ebben a cipõben járok lassan, ha összejön a tesó, és úgy teszek majd, ahogy az elsõ válaszoló írta.
Nekem kb. 2 hét lesz a gyerekek között, szeptember legelejére várjuk a kistesót, a kislányom holnap lesz 2 éves. A köztes idõre az eddig felgyülemlett szabimból használok fel, de 4 héttel a szülés elõtt már meg lehet kezdeni a tgyás-t is.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!

Miből számítják a GYED-et a következő babámnál, ha 2011. 07.27-ig GYED-en voltam, 07.28-tól GYES, a baba 2012. márciusban fog megszületni?

Érdemes visszamennem dolgozni szeptembert?l? Ez beleszámítana a TGYÁS és a GYED számításába?

Legjobb válasz: A következõ tgyás és gyed szempontjából mindegy, hogy gyesen maradsz, vagy visszamégy dolgozni, kivéve, ha legalább 6 hónapot dolgozol. Ha nem, akkor ugyanabból a jövedelembõl számolják mindkét ellátást, mint az elõzõt, csak a tgyásnak is lesz maximuma, annyi, mint a gyednek.

A következõ tgyás és gyed szempontjából mindegy, hogy gyesen maradsz, vagy visszamégy dolgozni, kivéve, ha legalább 6 hónapot dolgozol. Ha nem, akkor ugyanabból a jövedelembõl számolják mindkét ellátást, mint az elõzõt, csak a tgyásnak is lesz maximuma, annyi, mint a gyednek.
Hú, köszi a kérdést és a választ is, nekem is nagyon hasznos volt!! (ugyanebben a cipõben járok)

2. babánk a GYES ideje alatt fog megszületni. Hogyan számolják a TGYÁS-t és a GYED-et?

Kisfiam 2011.07.14-én tölti be a 2. életévét. A kistesó még a GYES ideje alatt megszületne. Ilyen esetben hogyan számolják az ellátásokat? Bruttó bérem 110 000 ft, határozatlan idej? szerz?désem van. Ha GYED lejárta után kiveszem a felgyülemlett szabikat, elmegyek betegszabira és táppénzre, akkor rosszabbul járok? Ahány oldalt olvasok, annyiféle válasz van, nem igazodok már ki a dolgon. Aki tud, kérem segítsen!

Legjobb válasz: Ha maradsz gyesen, akkor is a szerzõdés szerinti béred lesz az ellátások alapja, mert a kistesó utáni ellátások alapja az idei év lesz, amikor 6 hónapot meghaladóan gyeden voltál. Ha a szabikat kiveszed, és elmégy táppénzre, akkor is a szerzõdés szerinti béred lesz az alapja, amit a szabi alatt is kapsz, csak annyival jártok jobban, hogy valamivel többet kapsz, mint a gyes, mert a te bruttóddal a táppénz is magasabb, mint a gyes.

Ha maradsz gyesen, akkor is a szerzõdés szerinti béred lesz az ellátások alapja, mert a kistesó utáni ellátások alapja az idei év lesz, amikor 6 hónapot meghaladóan gyeden voltál. Ha a szabikat kiveszed, és elmégy táppénzre, akkor is a szerzõdés szerinti béred lesz az alapja, amit a szabi alatt is kapsz, csak annyival jártok jobban, hogy valamivel többet kapsz, mint a gyes, mert a te bruttóddal a táppénz is magasabb, mint a gyes.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a segítséget. :) így már kicsit megnyugodtam, hogy nem a minimálbér után fogják számolni. tehát ha a két gyerek között nem lesz meg a 180 bérezett napom, akkor is a szerz. szerinti bér lesz az alap

Ha GYED-en vagyok a kisbabámmal, és kistestvért szeretnénk, akkor az újabb babára megint jár a TGYÁS, vagy csak a GYED-et kapom tovább? Esetleg csak GYES-t fogok kapni?

Biztos sokan vannak/voltak hasonló helyzetben.

Legjobb válasz: Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.

Szia! Ehhez tudni kéne az elsõ gyermeked korát ugyanis 2 éves koráig kapod ugye a GYEDet ha 2 éves elmúlt az elsõ babád akkor szintén GYEDet fogsz kapni 2 évig a másik babádra is de ha az elsõ babád nem múlt el még 2 éves addig és közben születik meg a másik pici akkor a két babára csak 1 GYED jár.de ha majd elmúlt 2 éves az elsõ gyermeked akkor a másik pici után annak 2 éves koráig szintén GYEDet fogsz kapni.
Csak gyest kapsz, a gyedhez nincs elég munkaviszonyod.
Gyedet nem fogsz kapni, ha jól tudom, csak Gyest. És egy egyszeri anyasági támogatást, valamint családi pótlékot. A Magyar Államkincstár honlapján utána tudsz olvasni, hogy pontosan hogy mûködik, igénylõlapok, stb. :)
A szülés elõtt 28 nappal lehet legkorábban megigényelni a tgyást. Ha ettõl a dátumtól visszafelé két éven belül volt egy évnél hosszabb nappali tagozatú suli (közép v. felsõfokú), akkor az kapásból 180 nap. Így pedig akár meg is lehet a szükséges 365 nap. A kérdés az, hogy a fél éved most is él-e, illetve volt-e így sulid. Ha nem-nem a válasz, akkor csak gyes (+csp + egyszeri anyasági).
Ha 2013-ban fog szülni, és akkor is veszi igénybe a thgy-t, akkor a 2012. évi bére lesz az alap annak összegének kiszámításához. Ezeket az idõszakokat mindig úgy veszik figyelembe, hogy legalább 180 bérezett nap legyen bennük, amibõl az ellátás összegét ki tudják számolni. Ha nincs, akkor más lesz az irányadó idõszak, amiben szintén legalább 180 bérezett napot keresnek. Van egypár varia, én az alapesetet írtam le. Mivel a thgy-nál nincs korlát, ezért minél többet fizetnek neki, annál magasabb lesz az ellátása is. Ha még 2012-ben veszi igénybe, akkor a 2011. év lesz az irányadó idõszak, tehát az abban megkeresett, pénzbeli egészségbiztosítási járulékköteles bére lesz az alap az ellátás kiszámításához. A GYED-et akkor szintén 2013-ban fogja kapni, tehát a 2012. évi lesz az irányadó. A GYED-nek van korlátja. Maximális havi összege a minimálbér kétszeresének 70 %-a lehet, hiába keresett többet. Ez most 130.200, - Ft. Ez a plafon. Ahhoz, hogy ezt megkapja, a minimálbér kétszeresét kell megkeresnie. Az összegek bruttó összegek! A GYES összegét nem befolyásolja semmi, hiszen az egy állandó érték, keresettõl függetlenül mindenkinek, mindig ugyanannyi. 28.500, - Ft bruttó havonta. Thgy-ra, GYED-re az jogosult, aki biztosítási jogviszonyban áll. Magyarul munkaviszonya van. Még a biztosítás fennállása alatt kell, hogy jogosult legyen ezekre az ellátásokra. Passzív jogon van még lehetõség a thgy-ra, de a GYED-re már nincs. Ha a biztosítása megszünését követõ 42. napig megszül, akkor még jogosult thgy-ra, de GYED-re már nem. Ha a thgy. alatt szünne meg a munkaviszonya, akkor automatikusan jár a GYED is. GYES-re bármelyik anyuka jogosult, nem kell hozzá munkaviszony, biztosítási jogviszony. A thgy-hoz és a GYED-hez a szülést megelõzõ két éven belül 365 nap biztosítási idõ (munkaviszony) szükséges. Ennek nem kell folyamatosnak lennie!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen az érthetõ választ, teljesen összeállt a kép ezekrõl a dolgokról.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!