Találatok a következő kifejezésre: Fogamzásgátló tablettát ha (309 db)

Miért forgalmazzák és alkalmazzák tömegesen a fogamzásgátló tablettákat ha ennyire káros?

Manapság már szinte hetente jelennek meg olyan hírek amikben egyértelműen a fogamzásgátló tablettákra vezethető vissza emberek halála illetve visszafordíthatatlan károsodása (tanulmány szól arról pl hogy 10 év alatt több mind 200 000 nő lett meddő a tablettának köszönhetően, miután letették felborult a ciklusuk és nem tudtak teherbe esni). A nőgyógyászok és az egészségügyi egyetemen oktató docensek is egyre negatívabb véleményen vannak róla, pedig elméletileg az új, alacsonyabb hormontartalmú készítmények jobbak mint az elődeik. Az én nőgyógyászom pl sem a feleségének sem a lányainak nem engedi hogy tablettát szedjen - nyilván indokkal. Másnak viszont mégis felírja mindenféle kérdés nélkül.. Olyan mellékhatások mellett, mint: fokozott ingerlékenység, fokozott hajlam a depresszióra, súlygyarapodás, csökkent nemi vágy, vérrögök kialakulása, szívroham esélyének a növekedése, magas vérnyomás kialakulása, migrén vagy stroke, ciklus teljes felborulása vagy megszűnése, meddőség (ez egy biokémiai jegyzetből kimásolt részlet) illetve ilyen orvosi vélemény mellett: "Valaha ifjúkoromban én voltam Magyarországon a hormonális fogamzásgátlás egyik élharcosa. Lényegében az összes akkori fogamzásgátló gyógyszer kipróbálási folyamatában tevékeny részem volt és azt gondoltam, hogy ezzel meg fogjuk váltani a világot, megoldjuk a koraszülés kérdésének egy fontos részét, és még a végül meg nem valósult kandidátusi disszertációm is ebben a témakörben íródott. Ma megrettenek magamtól, hogy mit is szabadítottunk a világra. Ha most mindent kifejtenék ezzel kapcsolatban, akkor még holnapután is itt zongoráznék. A lényeg az, hogy valamit megoldottunk és nagyon sok mindent alapvetően tönkretettünk, sajnos nemcsak a nők, hanem minden ember számára és miután nem számoltunk azzal, hogy receptet írni sokan tudnak, viszont a hormonrendszerhez viszonylag kevesen értenek, így számtalan ciklus- és meddőségi problémát alapoztunk meg, annak minden hozadékával együtt." hogyan lehet hogy rengetegen mindenféle kérdés, aggodalom nélkül csak úgy simán, hosszú évekig bekapkodják a gyógyszereket mint ha Tic Tac lenne.

Legjobb válasz: "hogyan lehet hogy rengetegen mindenféle kérdés, aggodalom nélkül csak úgy simán, hosszú évekig bekapkodják a gyógyszereket mint ha Tic Tac lenne?" Csak olvas el ezen az oldalon pár kérdést pont itt, a fogamzásgátlás témakörben és megkapod rá a választ. A tabletta a legegyszerûbb, azt csak bekapod és kész. Ennek ellenére is vannak naponta olyan kérdések hogy "elfelejtettem bevenni" "rossz tablettát vettem be" "a 21. napi tablettát vettem be az 1. nap" és hasonlók. Ilyen szellemi szinttel és érettséggel szerinted utánanéznek az ilyenek a hátrányainak és majd veszik a fáradtságot hogy esetleg más módszer után nézzenek? De volt itt azt hiszem tegnap is egy érdekes kérdés, ahol egy felnõtt nõnél a fogamzásgátlási opciók kimerültek abban, hogy tabletta és gumi - kész ennyi, számára nem létezett más módszer csak ez a kettõ. Szerinted? Ezt a gyógyszergyártók nagyon is jól tudják + leszerzõdnek pár orvossal aki felírja a tablettát ugyanúgy a 40 év felettinek mint egy 14 évesnek, sõt mondok jobbat, nekem az egyik nõgyógyász pajzsmirigybetegség mellett akarta felírni a tablettát. Õket aztán nem érdekli hogy milyen mellékhatása lesz, teszik zsebre a több pénzt. + egy kis önmarketing (gyógyszerreklámok, hirdetések az újságban stb stb) és máris megetetnek mindent a néppel. Mondjuk igen, elég szomorú hogy MO-n sem az iskolában, sem a nyilvánosság elõtt, sem az orvosi rendelõben nem világosítanak fel senkit a hátrányokról, csak majd ha beüt a baj akkor suttogja a füledbe a doki a betegágyon hogy "ja hát igen, a gyógyszereknek vannak ám mellékhatásaik is".

"hogyan lehet hogy rengetegen mindenféle kérdés, aggodalom nélkül csak úgy simán, hosszú évekig bekapkodják a gyógyszereket mint ha Tic Tac lenne?" Csak olvas el ezen az oldalon pár kérdést pont itt, a fogamzásgátlás témakörben és megkapod rá a választ. A tabletta a legegyszerûbb, azt csak bekapod és kész. Ennek ellenére is vannak naponta olyan kérdések hogy "elfelejtettem bevenni" "rossz tablettát vettem be" "a 21. napi tablettát vettem be az 1. nap" és hasonlók. Ilyen szellemi szinttel és érettséggel szerinted utánanéznek az ilyenek a hátrányainak és majd veszik a fáradtságot hogy esetleg más módszer után nézzenek? De volt itt azt hiszem tegnap is egy érdekes kérdés, ahol egy felnõtt nõnél a fogamzásgátlási opciók kimerültek abban, hogy tabletta és gumi - kész ennyi, számára nem létezett más módszer csak ez a kettõ. Szerinted? Ezt a gyógyszergyártók nagyon is jól tudják + leszerzõdnek pár orvossal aki felírja a tablettát ugyanúgy a 40 év felettinek mint egy 14 évesnek, sõt mondok jobbat, nekem az egyik nõgyógyász pajzsmirigybetegség mellett akarta felírni a tablettát. Õket aztán nem érdekli hogy milyen mellékhatása lesz, teszik zsebre a több pénzt. + egy kis önmarketing (gyógyszerreklámok, hirdetések az újságban stb stb) és máris megetetnek mindent a néppel. Mondjuk igen, elég szomorú hogy MO-n sem az iskolában, sem a nyilvánosság elõtt, sem az orvosi rendelõben nem világosítanak fel senkit a hátrányokról, csak majd ha beüt a baj akkor suttogja a füledbe a doki a betegágyon hogy "ja hát igen, a gyógyszereknek vannak ám mellékhatásaik is".
Azért amiért minden más gyógyszert. Mert tetves nagy üzlet, és senkit sem érdekel, hogy ebbe néhány ezren esetleg belebetegednek. Azoknak majd el lehet adni más készítményeket is.
Egyébként csak Magyarországon ilyen felkapottak a gyógyszerek, olyanokat hogy méhszájsapka, pesszárium stb pl nem is lehet kapni, teljesen kivonták a forgalomból, az is egy érdekes kérdés hogy vajon miért? Ja mert hogy azt csak 2-3 évente kell újravásárolni, ellenben a tablettát 3 havonta 5-6-7 ezer forintért? Én éltem Németországban és Hollandiában, ott a nõk 60%-a már nem használ tablettát, helyette mással védekezik. USA-ban a hormonális fogamzásgátló tabletták csak a harmadikak a védekezési listán. De pl Amerikában ezt a filmet a felvilágosító órákon levetítik: http://www.youtube.com/watch?v=auv6c0-FsjU Itthon pedig mélyen hallgatnak a mellékhatásokról és csak a csilli-villi rózsaszín oldalát tüntetik fel, aztán meg elõfordul hogy jön a kopp annak, aki nem olvas utána.
Egyébként az, hogy manapság ennyi betegség van, a középkor a "hibás", amikor az orvostudomány úgymond kifejlõdött. Teljesen természetes módon az ember ragaszkodik a saját illetve a szerettei életéhez, nyilván nem fogja magát "feláldozni" a jövõ nemzedékeiért. De gondoljunk csak bele, ha nem jöttek volna létre a gyógyszerek, csak a legeslegeslegegészségesebb emberek maradtak volna életben, velük azok a vírusok, amik egy mostani átlagembert leterítenek, biztos nem bírnának el. Lehet, tized ennyien sem lennénk, de ennyi betegség/elváltozás se.. Nem csak a fog.gátlókra igaz, hogy hosszútávon nemhogy nem erõsítjük, de gyengítjük magunkat.
"egyértelmûen" Amíg nem rakják rá a DeLorean-re a fluxuskondenzátort, addig semmi sem egyértelmûen valami okozója.
Akinél ilyen problémák jelentkeznek, azoknál "alapból" is volt valami gond, a fog.gátló csak rásegített. Oké, rengeteg ember küszködik a tabletták letétele után, de mi van azokkal, akik az ellenpéldát képviselik? Több évig szedték a fog.gátlót, nem kaptak trombózist, nem lettek meddõk, sõt egészséges gyerekeik születtek... Akár hiszed, akár nem, van ilyen is. Az meg hogy minden aggodalom nélkül... Segít bármit is, ha aggódunk? Nincs elég dolog ezen kívül is, ami miatt aggódnunk kell? Nem halhatunk bele millió másik dologba? Rengeteg autóbaleset van, ezért senki ne üljön autóba?
Gyógyszerlobbi. De nem csak a fogamzásgátlókkal van így. Tudod pl a sertésinfluenza elleni védõoltásban mi volt? Hogy mivel etették a népet és miért fizetett több millió hiszékeny ember? Vagy hogy a 90 ezer forintért megvehetõ HPV elleni védõoltást 2 (!!) ezer forintból állítják elõ? És a többi és a többi..
Ha már összeesküvés elméletek: Mi van, ha így terelnek egy drágább gyógyszer felé.
A diane35-re visszatérve: Azért voltak ott gáz dolgok, mert az a tabletta hivatalosan nem fogamzásgátló. Teszoteron-túltengéses nõknek írják fel, hogy nem nõjön szakálluk, ne legyen egymillió pattanásuk, stb. Elméletileg egy évnél tovább nem lehetett volna alkalmazni, viszont sokan szedték úgy mint a fogamzásgátlót, mert egy ilyen "szerencsés" mellékhatása van. Ennyit errõl, aki nem tudja, hogy mit szed.
A kérdező hozzászólása: #19, elmozdítja a pénisz? Kérlek, lapozz fel egy nyolcadikos biológiakönyvet és tanulmányozd a hüvely anatómiáját. A többszörösen szült nõk sem olyan tágak hogy el tudjon mozdulni a pesszárium bárhová is.. Ha te nálad ez a helyzet akkor hüvelyplasztikát javasolnék!
Még annyit, hogy nekünk nem drága. 3 hónapra 10.000 ft, tehát 1 hónapra 3300 ft körül. A páromra extra méretû óvszer kell, abból 3 db a legolcsóbb helyen 1200 ft. 3 db meg még kevés is egy hétvégén... Mondjuk a nagy pénisze miatt sem merek váltani a pesszáriumra/méhszájsapkára, hiába vákuum ésatöbbi...
Köszi, bioszból elég jó vagyok! Szerinted amikor egy férfi tövig behatol, nem mozdítaná el? Nem vízszintesen! Kicsit meglöki, oda a "vákuum", onnantól meg mehet a pesszárium amerre tud.
A kérdező hozzászólása: Akkor szerintem tanulgass még egy picit! HOVA mozdítaná el mikor rásimul a méhszájra és kitölti a teret?? De csak mert ilyen hitetlen vagy: http://www.orvostudakozo.hu/index.php?method=1&id=81&keys=pe.. bár gondolom a nõgyógyász véleményét is meg fogod vétózni, mert ezen az oldalon elég sok embernek csak az õ véleménye igaz! ;) Egyébként a Nuvaring Pearl indexe is 1-2, a pesszáriumé/méhszájsapkáé 2-3, tehát annyira nagy eltérés nincs közötte.
#25, órákkal aktus elõtt is fel lehet helyezni a pesszáriumot, nem kell közvetlen behatolás elõtt. Ezzel az erõvel számodra az óvszer is illúzióromboló? Ez olyan gyerekes felfogás!
Nyilván nem kell, hogy egész nap benned legyen, de mondjuk ha felteszed mielõtt találkozol a barátoddal akkor máris nincs veszve a spontaneitás. És a tévhittel ellentétben tényleg nem mozdulhat el, illetve velem még ilyen egyszer se fordult elõ, pedig jó pár éve használom és van, hogy néha nem annyira romantikus és finom 1-2 menet. :-) De nyilván, én nem vagyok ennyire a tabletta ellen mint a kérdezõ, én betegség miatt nem szedhetek tablettát, csak leírtam, mert elég sok tévhit terjed ezzel az eszközzel kapcsolatban és én a magam részérõl örülök neki hogy valaki feltalálta, mert így van más opcióm az óvszeren kívül is és nem kell lemondani a közvetlen testérzésrõl sem, ami gumival ugye nincs. :-)
együtt lakom a barátommal. de csak szõrszálhasogatás. persze, mindent meg lehet oldani, de nem véletlenül nem túl népszerû a pesszárium-már.
A kérdező hozzászólása: 1: Havi 2500 hasra csapva, ellenben ott van pl a pesszárium vagy a méhszájsapka amit akár 10 évig is lehet használni és 15 ezer forint, azaz havonta 120 forint kb :) 2: Egyébként ha másnak nem hiszed el hogy a legdrágábba akkor tessék: http://mindenkiterint.postr.hu/vedekezni-koltseges 3: Szerintem én normális hangnemben szóltam hozzád, akkor örülnék ha te sem pattognál feleslegesen!
Én azért használom (Nuvaring), mert ez a legegyszerûbb és a legbiztonságosabb. Mellesleg nem döglök meg a fájdalomtól és nem kell óránként a wc-re rohangálnom tampont cserélni... Gumi: nem tudok ellazulni mellette, mert 2x kiszakadt már. Nem, nem vagyunk bénák. Pesszárium: hagyjuk már... Elmozdítja a pénisz egy durvább lökésnél és ennyi volt! Spermicid: ... szóra sem méltatom... Pesszárium+spermicid: az elõbbiek mellett még mindig nem elég biztonságos!! 1 év alatt 2-3% a teherbeesés esélye, hát köszi, ez nekem túl sok! A természetes módszereket meg inkább hagyjuk, nekem valahogy sem kedvem, sem idõm reggelente hõt mérni, pláne ugyanabban az idõpontban, stb. Tehát tudnál esetleg más megoldást a hormonális fogamzásgátláson kívül? Ami lehetõleg olyan biztonságos, mint a tabletta - hiszen 18 évesen nem akarok abortuszra menni.
legdrágább? havi 2500 forint, hasra csapva. számold ki gumival, számold ki hüvelygyûrûvel, krémmel, stb.
A kérdező hozzászólása: Foley: "A gyógyszerfelügyeleti szerv bejelentette, hogy a Diane 35-öt és generikumait különleges vizsgálatnak vetették alá. A bejelentés elõzménye: a Le Figaro címû napilap hétvégi számában azt írta, hogy a Diane 35 1987-es forgalomba kerülése óta heten haltak meg ettõl a tablettától vagy generikumaitól. Ezek közül négy eset egyértelmûen a Diane 35 fogamzásgátlóként való használatához köthetõ. Valamennyi esetrõl az orvosok értesítették a hatóságot. Ez alapján az utóbbi 25 évben 125 olyan trombózisos esetet regisztráltak, amely a Diane 35 vagy generikumainak szedéséhez köthetõ." Azért ez így elegendõ bizonyíték nem? Ha már gyógyszerészek és orvosok is alátámasztják..
A kérdésre a válasz, mint ahogy elõttem is írták, hogy a fogamzásgátlók, ahogy az összes többi gyógyszer forgalmazása hatalmas profitot eredményez a gyógyszergyártó cégeknek, és gyakorlatilag nincs érdekeltség a forgalom csökkentésére. Ha a fogamzásgátlótól magas vérnyomás alakul ki, akkor még jobb a gyógyszeriparnak, hiszen akkor ugyanazon gyártó magasvérnyomás-elleni készítményét is meg fogja venni az illetõ. Tehát nincs érdekeltség a gyógyszerfogyasztás csökkentésére, és a társadalomba is ez nevelõdik bele. A TV-ben minden második reklám gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt reklámoz. A gyógyszeres fogamzásgátlás rohamos elterjedésének egyébként van egy máig még kevésbé kutatott káros hatása, amely mindenkire károsan hat, nem csak arra, aki a fogamzásgátlót beszedi. Ez nevezetesen az, hogy a fogamzásgátló magas hormontartalma a vizelet útján a természetes vizeinkbe jut, mivel a szennyvíztisztító berendezések technikailag nem alkalmasak ezen hormonok lebontására. A hormonok bekerülnek az ivóvízkészletbe, amelybõl pedig nap mint nap iszunk, nõk, férfiak, gyerekek, idõsek egyaránt, és még csak sejtés sincs arra vonatkozóan, hogy ez milyen betegségek és elváltozások elterjedésért felelõs.
Mert jó üzlet.Ugyanúgy az, hogy elhíresztelték káros a tehéntej, mert akkor a sok birka aki bedõl ennek veszi a tápszert a gyereknek több éven keresztül.vagy, mint bármilyen más gyógyszer, az orvosokat úgy képzik, hogy minél több gyógyszert el lehessen adni, ne gyógyulj meg betegebb legyél vagy tovább keljen szedni.
azt se felejtsük el azért, hogy senkibe nem tömik bele a tablettát. de momentán ez a legolcsóbb (és igen is számít, ha egészségrõl van szó, ha nem) és a legkényelmesebb megoldás. amúgy meg el kell menni rendszeresen kivizsgáltatni magad, és akkor nem lesz para. csak a magyar olyan, hogy hiába érzi a gázt, nem tesz semmit.értsd pl ha az orvos kivizsgálás nélkül írja fel a gyógyszert (sokan csinálják...) még ÖRÜL is neki, hogy hah, megúszta a vérvételt. mindenbe bele lehet ma már dögleni az van.
9-es! Végignézted te egyáltalán azt a videót, amit belinkeltél??? NEM csak a fogamzásgátló tabletták ellen szól, hanem az ÖSSZES fogamzásgátló módszer ellen! Egy demagóg propagandavideó arról, hogy EGYÁLTALÁN NE védekezz, mert kihalunk! Mindenért a fogamzásgátló eszközöket (NEM csak a tablettát) okolja. Azért, mert rosszul választunk párt, azért mert 1-nél több emberrel létesítünk EGÉSZ életünk során szexuális kapcsolatot, a videó készítõi szerint a válásokért is ez felel, sõt a homoszexualitásért is...
Ez is egy olyan kérdés amire úgysem kapsz választ, csak véget nem érõ vitákat eredményez. Még annyi ilyen kérdés van: miért dohányoznak, isznak kávét stb. Mindenki maga dönti el, hogyan rombolja, védi az egészségét.
A kérdező hozzászólása: A fogamzásgátló tabletta a legolcsóbb védekezési módszer??? Ezt így komolyan gondoltad? Pont hogy az egyik legdrágább! :)
Ott a # 12-es tökéletes példa a kérdésedre. :) Ez a legegyszerûbb, az hogy a szervezetre káros hatással van, az már nem számít. Bár az olcsót nem értem hogyan gondolhatta, hiszen a tabletta az egyik legdrágább fogamzásgátló eszköz.. :)
jó kérdés

Hölgyek/lányok! Esett valaki közületek teherbe, miközben megfelelően beszedtétek a fogamzásgátló tablettát? Ha igen, mi okozhatta a "balesetet"?

Legjobb válasz: Szia! A tabletták lényege,hogy meggátolják a peteérést, ha rendszeresen beveszed,99,9% hogy nem leszel terhes. A tabletta hatását gyengíti: hányás,hasmenés,más gyogyszer,ha az elfeljetett szemet 12 orán túl veszed be. Ilyen esetekben a ciklus többi napján védekezni kell. Más gyogyszer lehet akár egy algopiryn is! Én 10 évig szedtem,nem lettem terhes.

Szia! A tabletták lényege, hogy meggátolják a peteérést, ha rendszeresen beveszed, 99, 9% hogy nem leszel terhes. A tabletta hatását gyengíti: hányás, hasmenés, más gyogyszer, ha az elfeljetett szemet 12 orán túl veszed be. Ilyen esetekben a ciklus többi napján védekezni kell. Más gyogyszer lehet akár egy algopiryn is! Én 10 évig szedtem, nem lettem terhes.
Jó én ezt értem. Nekem két barátnõm is teherbe esett tabletta szedés mellett.Lehet hogy nem a legjobb tablettát szedték, de az biztos hogy mindig idõbe szedték be!!!! A spirált csak példaként írtam, nem akartam beléd kötni, mert az új fog.gátlók tényleg szinte maximális védettséget adnak, csak mondtam egy saját tapasztalatot is.(családból)
Hát nem értek egyet az elõttem szólóval, nekem pont azt mondták hogy még spirál mellett is teherbe lehet esni!!
Szia! Tudom, hogy vannak akik igen, az én környezetemben senki nem esett tabletta rendes szedése mellett teherbe. Épp múlt héten kérdeztem rá az orvosomtól (mert új gyógyszert írt fel), hogy teherbe lehet-e esni mellette, és teljesen egyértelmûen azt mondta, ha rendesen szedem, nem hagyom ki, nem keresztezem más gyógyszerrel, stb. Ezek a mai gyógyszerek már annyira megbízhatóak, hgoy a terhesség kizárható.
Kedves 2. válaszoló! A kérdezõ a tablettát kérdezte, nem a spirált. A spiráltól tényleg teherbe lehet esni, a barátikörömben is van aki 40 évesen egészsgés babát szült spirál mellett. És azt írtam, hgoy tudom, hogy teherbe lehet esni, de az orvosom mást mondott.
Hát én gyógyszerszedés mellet születtem :) Igaz 27 éve, ráadásul a doki állította nem terhes anyum, szedje csak tovább a gyógyszert, hiába ment el hozzá 2szer is, csak 4 hónapos terhesen, mikor már megmozdúltam hitte el a doki, hogy terhes.... dehát ez rég volt!
Igen lehetséges, ugyanis ha van egy hasmenés vagy hányás, akkor hamarabb kikerül a szervezetbõl a gyógyszer mielõtt felszívódhatna.De lehet pl.más is antibiotikum szedése is megváltoztathatja a gyógyszer erõsségét.A hugom így esett teherbe.
Aki azt mondja, hogy rendesen beszedte az magát védi.Kamuzik.

Szedhetek-e progeszteron tartalmú fogamzásgátló tablettákat ha migrénem van?

Azt olvastam hogy az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók a migrénes embereknél er?sen megnövelik a stroke esélyét,de vajon a progeszteron tartalmúaknál mi a helyzet ?

Legjobb válasz: Itt a két általam ismert minipillnek a betegtájékoztatója: - http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/cerazette_0.. - http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/azalia_75_g.. --- Külön nem említik a migrént az ellenjavaslatok között, de a trombózist és a magas vérnyomást ugyanúgy, mint a kombinált tabletták, ami nem biztató (trombózis -> stroke). Plusz a mellékhatások között igen elõkelõ helyen sorolja mindkettõ a fejfájást.

Itt a két általam ismert minipillnek a betegtájékoztatója: - http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/cerazette_0.. - http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/azalia_75_g.. --- Külön nem említik a migrént az ellenjavaslatok között, de a trombózist és a magas vérnyomást ugyanúgy, mint a kombinált tabletták, ami nem biztató (trombózis -> stroke). Plusz a mellékhatások között igen elõkelõ helyen sorolja mindkettõ a fejfájást.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ !
Nyugodtan szedhetsz minipillt, csak egyáltalán nem biztonságos.
Ha nem szoptatsz, akkor elég megbízhatatlan a csak progeszteront tartalmazó tabletta.

Több mint egy éve szedem a fogamzásgátló tablettát. Ha mindig beveszem és idõre meg is jön a megvonásos menzeszem, attól még lehetek terhes?

Legjobb válasz: Arra van, hogy ne legyél.. eddig bárki teherbe esett mellette, kiderült, hogy nem szedte rendesen, vagy rászedett valami antibiotikumot / antidepresszánst. Tehátm ég arra figyelj, hogy ha bármilyen antibiotikumot, vagy más gyógyszert felírnak neked, amit addig nem szedtél, kérdezz rá a nõgyógyászodnál.

Arra van, hogy ne legyél.. eddig bárki teherbe esett mellette, kiderült, hogy nem szedte rendesen, vagy rászedett valami antibiotikumot / antidepresszánst. Tehátm ég arra figyelj, hogy ha bármilyen antibiotikumot, vagy más gyógyszert felírnak neked, amit addig nem szedtél, kérdezz rá a nõgyógyászodnál.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a választ. Antibiotikumot most szedek, de mostanság nem leszünk együtt párommal. Amúgy igen, erre próbálok figyelni, hogy ne ütközzön. Meg amit szedek gyógyszert azt szehetem mellette, doki mondta, Csak nem egy idõben.

Hogyan kezdjem el szedni a fogamzásgátló tablettát, ha jó ideje meg se jön rendesen a menstruációm?

Elmentem orvoshoz, általános vizsgálat után annyit mondott, hogy a gyógyszer a ciklusomat is helyrehozza majd. De mikor kezdjem el egyáltalán szedni, ha meg se jön...

Legjobb válasz: 2-es válaszoló lehet idõsebb, tapasztaltabb és nem biztos, hogy arra alapozta a válaszát, hogy milyen emlékei vannak a tizedikes lányokról. Nincs olyan, hogy jó antibébi vagy rossz. Mindegyik hormont tartalmaz és így azt az érzést adja, hogy minden rendben van, elvégre rendszeresen vérzel. Az a vérzés nem menstruáció, egyáltalán nem lesz rendben a hormonháztartásod tõle, épp hogy elfedi és igen, ha abbahagyod derül ki, hogy mi történt közben a saját hormonjaiddal. Igenis felelõtlen az az orvos, akinek semmi más megoldása nincs egy szabálytalan menzeszre antibébin kívül. Az én orvosom elõször megnézte a hormonszintem és miután mindent rendben talált és ennek ellenére se jött még meg keresett más megoldást. Kezelhetik antibébivel a szabálytalan menstruációt, de nem ártana elõtte egy hormonvizsgálat, mert elég sok dolog okozhatja..

2-es válaszoló lehet idõsebb, tapasztaltabb és nem biztos, hogy arra alapozta a válaszát, hogy milyen emlékei vannak a tizedikes lányokról. Nincs olyan, hogy jó antibébi vagy rossz. Mindegyik hormont tartalmaz és így azt az érzést adja, hogy minden rendben van, elvégre rendszeresen vérzel. Az a vérzés nem menstruáció, egyáltalán nem lesz rendben a hormonháztartásod tõle, épp hogy elfedi és igen, ha abbahagyod derül ki, hogy mi történt közben a saját hormonjaiddal. Igenis felelõtlen az az orvos, akinek semmi más megoldása nincs egy szabálytalan menzeszre antibébin kívül. Az én orvosom elõször megnézte a hormonszintem és miután mindent rendben talált és ennek ellenére se jött még meg keresett más megoldást. Kezelhetik antibébivel a szabálytalan menstruációt, de nem ártana elõtte egy hormonvizsgálat, mert elég sok dolog okozhatja..
Mindenféleképpen ki kell várni, míg megjön. Akkor kezdheted csak el a gyógyszert szedni. Lakótársamnak, miután abbahagyta a gyógyszert (2 hónap után úgy döntött, mégis szedni kéne) még várnia kellett sajnos az abbahagyástól számítva fél évet. De õ alapból is nagyon sokat küzdött a menstruációval. Emellett a második válaszolótól kérdezném én: akkor az orvosok miért írnának fel fogamzásgátlót menstruáció szabályozására, ha nem használna? Amikor még tizedikes voltam 2 osztálytársamnak is szednie kellett, mert anélkül évente 3-4 alkalommal volt meg nekik. Így meg normálisan havonta megjött nekik, normális mennyiség. Tehát nem minden gyógyszer rossz. Az tény, hogy nem mindegy ki mit szed, kinek mi a jó.
4-es. Azért írnak fel, mert elfedi a problémát és valóban "rendszeressé" válik, de nem a menstruáció válik azzá, az megszûnik, hanem a gyógyszer okozta vérzést hiszed rendszeres menstruációnak!
Kár ennyire leugatni a második válaszolót, mert igaza van. A fogamzásgátló tabletta nem szabályozza a vérzést. Egészen egyszerûen kikapcsolja az egész, rosszul mûködõ ciklust, és meghatározott idõközönként megvonásos vérzést okoz amiatt, hogy abban a 7 napos szünetben az illetõ nem szedi a tablettát. Ha nem 21 naponta tartana 7 nap szünetet, hanem mondjuk 15 nap után, akkor hamarabb jönne meg. Ha meg nem hagy szünetet, akkor nm jön meg. Ennek az egésznek semmi köze nincsen a saját ciklusához, a gyógyszer irányítja. Ha abbahagyja, akkor újra a saját testének kell mûködnie, tehát ugyanúgy szar lesz a ciklusa, mint most. Sõt, sok esetben az egyébként is rosszul mûködõ hormonháztartást még tovább rontja. Vagy pl. ha esetleg PCOS-e van (ami persze nem biztos, de akár az is lehet, mivel manapság igen gyakori), és nem kezelik rendesen, akkor 2. típusú cukorbeteg is lehet belõle. A fogamzásgátló tabletta egyszerûen elfedi a bajt. Olyan, mintha minden nap fájna a fejed, és az orvos azt mondaná, hogy szedjél rá fájdalomcsillapítót. Ha késõbb nem szeretné, hogy gyerekvállalás elõtt meddõségi kezelésre is járnia kelljen, akkor célszerûbb lenne még most kezeltetni a problémát. És nem nõgyógyásszal (mert sajnos a nõgyógyászok 90%-a nem ért a hormonproblémákhoz), hanem endokrinológussal. És mielõtt vki nekem esik: nem, nem vagyok orvos. Még nem. Viszont orvostanhallgató igen, tehát tanultam "némi" nõgyógyászatot és farmakológiát is, ráadásul mivel magam is hasonló problémákkal küzdök, eléggé utánajártam már a dolgoknak. Ha annyira akarja, felõlem szedje, csak ne higgye azt, hogy meg fog tõle gyógyulni. Mert nem fog.
Kedves második válaszoló! Nem tudom honnan vetted amiket írtál, tán magad is nõgyógyász vagy? Szedtem én is sokáig, meg a családomban, ismerõseim körében is sokan szedték az antibébit, mégsem lettek meddõk. Nálam sem okozott egyéb nem kívánatos mellékhatást a fejfájáson kívül. Na ehhez mit szólsz? Azért mert te gyógyszerellenes vagy, még nem kéne a másik embert lebeszélni róla. Honnan tudhatod? Lehet, hogy a kérdezõ allergiás az óvszerre. Ezért lehet úgy döntött, hogy kipróbálja a gyógyszert.
Jah és: "Emellett a második válaszolótól kérdezném én: akkor az orvosok miért írnának fel fogamzásgátlót menstruáció szabályozására, ha nem használna?" Tudod ezen már én is sokat gondolkodtam. Több oka is lehet: 1. Tényleg azt hiszik, hogy ezzel jót tesznek, hiszen tulajdonképpen a vérzés hiánya a páciens gondja, így meg vérzik rendesen. Nah meg az emberek nagy része ugye él nemi életet, szóval így lerendeznek egyszerre két dolgot. 2. Baromira nincs kedvük/idejük azzal foglalkozni, hogy normálisan megoldják a problémát. Egy tabival szépen lerendezik a dolgot pár évre, aztán majd lehet kezelgetni a lányt akkor, ha gyereket akar. Vagy csak nem értenek hozzá. 3. A fogamzásgátlók felírásáért az orvosok szép összegeket kapnak. Nah meg mondjuk semmi értelme rendbe tenni egy ilyen ciklust, ha az illetõ 3 hónap után kitalálja, hogy neki nem tetszik a gumi és tablettát akar. Mert ha vkinek ennyire labilis a hormonrendszere, és nagy nehezen helyrerakják, akkor utána a tabi jó eséllyel megint szétcseszi. Kérdezõ: A te dolgod, hogy mit csinálsz. Csak tudjál róla, hogy ha elkezded a tablettát, attól még nem gyógyulsz meg. Ha majd abbahagyod, ugyanúgy nem fogsz menstruálni, mint most. Ha az alap gondot akarod megoldani, akkor vizsgáltasd ki magad endokrinológussal.
NE SZEDD! A gyógyszer nem hozza helyre a ciklusod! A gyógyszer mindenkinek a menstruációját elmulasztja és csak un. közti vérzést produkál. Azaz a bajt elfedi, de nem gyógyítja meg! És majd ha abbahagyod a gyógyszert, döbbensz rá, hogy nem történt semmi változás, esetleg még rosszabb lesz, mint volt és ha peched van még meddõvé is tesz! Csak pár esetleges mellékhatás: hízhatsz tõle, véred besûrûsödhet, de akár több hetes vérzést (nem menstruációs) is produkálhat. És akkor ott van a végén a lehetõség a meddõségre, ha már kellõképpen beavatkozott a szervezeted hormonháztartásába! A Te döntésed, de nagyon gondold meg, mert visszafordíthatatlan problémát is okozhat!
Várj türelemmel. Ha megjön a menzeszed, azon a napon kezd el szedni.

A fogamzásgátló tabletta ha elfogyott, akkor újra el kell menni az orvoshoz hogy feliratassam?

Legjobb válasz: HA orvos írta fel ,akkor nyilván õ fogja felírni a következõt is.(nem bántalak,de némelyik kérdéshez kell türelem)

HA orvos írta fel , akkor nyilván õ fogja felírni a következõt is.(nem bántalak, de némelyik kérdéshez kell türelem)
Igen újra fel kell íratni, hisz receptköteles. Régebben néhány gyógyszertár kiadta recept nélkül is, de ma ez már nehezebb. Szigorúbbak velük is. Ha van gyógyszertárban dolgozó ismerõsöd, akkor biztos odaadja. Lehet próbálkozni egy-egy gyógyszertárban, legfeljebb nem kapod, meg. Ezért nem árt inkább feliratni.
Arra gondoltál, hogy a nõdokihoz kell-e visszamenni felíratni újra? Nem, nem kell feltétlen a nõdokihoz menni, a háziorvosod is felírhatja! Én évek óta így csinálom, mert nincs mindig idõm elmenni a nõdokihoz! Persze ha panaszod van, akkor a nõdokihoz menj!
Én is akartam háziorvossal feliratni, de azt mondta neki, ahhoz nincs jogosultsága és nem tudja felírni. De hallottam már mástól is, hogy háziorvos is felírja.
Ugye nem felejted el, hogy ettõl függetlenül idõnként ellenõriztetni kell a vérképed? Elvileg ezért is kell visszamenni az orvoshoz. Csak sokan szeretik elbliccelni (orvosok is, sajnos).
Akkor a te dokid még bizonyára nem hallott arról, hogy ezzel szeretnék "tehermentesíteni" a nõgyógyászokat! Van fontosabb dolguk is annál, hogy állandóan recepteket írogassanak! Ha meg valami panaszod van, úgyis bemész hozzá! Nekem az idõm sem engedi, hogy a receptért állandóan nõdokihoz menjek a városba!
1. Vagy a nõdokival íratod fel 2. vagy a háziorvosoddal 3. vagy ha jó ismerõs a patikus, esetleg arcról megjegyzett, vény nélkül is kiadja. Ettõl drágább nem lesz, mert nem támogatja a TB. Nálunk pl. 2 gyógyszertárban is kiadják recept nélkül, mivel egy kisváros.
Én ritkán felíratom háziorvossal, vagy kiadják a patikából recept nélkül is
Nekem van gyógyszerész ismerõsöm aki az igazolványával váltja ki nekem, és csak évente egyszer megyek nõgyógyászhoz vizsgálatra. De nálunk a háziorvos is kiírja.

Okozhat meddőséget a fogamzásgátló tabletta, ha évek óta szedem?

Legjobb válasz: Én úgy tudom, hogy nem okozhat meddõséget, legalábbis remélem, mert én is évekig szedtem. De ha ártana nem írhatná fel az orvos és nem lehetne venni sem.

Én úgy tudom, hogy nem okozhat meddõséget, legalábbis remélem, mert én is évekig szedtem. De ha ártana nem írhatná fel az orvos és nem lehetne venni sem.
Szerintem, nem okozhat meddõséget. Nyugi!
NAGY RITKÁN hallani olyan esetekrõl, hogy valaki meddõlessz a fogamzásgátlótól. az orvosodtól kérd ki a vélemyényét, õ meg tudja neked mondani. bármijen kevés hormont is tartalmaznak a maig fogamzásgátlók, VAN kockázat...

Hat a fogamzásgátló tabletta, ha a menstruáció második napjától kezdem szedni?

Legjobb válasz: Kicsi, betûkkel teleírt cetlit, amit úgy hívnak betegtájékoztató, nem adtak mellé? Nagyon furcsa... Kedves Kérdezõ! TABLETTAFÜGGÕ, hogy el lehet-e kezdeni a menstruáció 2-5. napján is, vagy csak az elsõn! Az is tablettafüggõ, hogy mikortól hat!

Kicsi, betûkkel teleírt cetlit, amit úgy hívnak betegtájékoztató, nem adtak mellé? Nagyon furcsa... Kedves Kérdezõ! TABLETTAFÜGGÕ, hogy el lehet-e kezdeni a menstruáció 2-5. napján is, vagy csak az elsõn! Az is tablettafüggõ, hogy mikortól hat!
A kérdező hozzászólása: Kaptam hozzá betegtájékoztatót, csak mivel nem az anyanyelvemen írja gondoltam megkérdezem itt is. A tabletta Logest, ha esetleg van valakinek tapasztalata, azt is kíváncsian várom.
Pont jó helyen jársz, ugyanis ezen az oldalon szokott összegyûlni a hétfõ délutáni orvoskonferencia, kettõtõl négyig!
Menj és fordíttasd le valakivel! Be nem vennék olyan tablettát, aminek nem értem szóról szóra a tájékoztatóját...

Akkor is véd a fogamzásgátló tabletta, ha áttöréses vérzésem van?

Pár nap múlva kezdem a 2. adagot. 1 hónapot végig véreztem.

Legjobb válasz: valószínûleg még nem állt be a menstruációd. Ilyenkor még érdemes védekezni. Amikor már rendesen, napra pontosan jön meg onnantól már nem rizikós.

valószínûleg még nem állt be a menstruációd. Ilyenkor még érdemes védekezni. Amikor már rendesen, napra pontosan jön meg onnantól már nem rizikós.

Fogamzasgatlo tablettat ha abba akarom hagyni, akkor vegig kell szednem a levelet?

Libidocsokkenes miatt szeretnem abbahagyni,ha ez fontos lenne...

Legjobb válasz: igen végig, igy kisebb a kockázata a vérzés zavarnak, hormonális problémának.

igen végig, igy kisebb a kockázata a vérzés zavarnak, hormonális problémának.
Mióta szeded? Mert lehet csak meg kell szoknia a szervezetednek. Az elsõ pár hónapba nekem is csökkent a libidóm, aztán most már semmi gond:) Egyébként célszerû végig szedni a levelet, nehogy felborítsa a ciklusodat.
A kérdező hozzászólása: Tobb mint egy eve :(

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!