Találatok a következő kifejezésre: Fél éve abba a (55 db)

Azok a közeli/távoli rokonok, akik nem járnak ki min. Egy évben egyszer rokonaik siremlékéhez évekig vagy soha, hogyan gondolkodnak? Miért nem teszik ezt? Tegyük fel, hogy abban a városban/településen élnek, ahol ezek vannak.

Legjobb válasz: Aki állandóan a sírhoz jár, viszi rá a virágot, az sem a halottra emlékszik. Csupán a külvilágnak akarja megmutatni, hogy mennyire "hiányzik" neki a halott. Édesanyám mondta, hogy nem a halottal kell törõdni, hanem az élõvel! Ne a sírjához járjunk ki, hanem, amíg él, addig szeressük és törõdjünk vele. A halottnak már erre nincs szüksége. Elég évente egyszer-kétszer kimenni a temetõbe, és a sír környékét rendbe rakni. Otthon is lehet a halottainkra emlékezni.

Aki állandóan a sírhoz jár, viszi rá a virágot, az sem a halottra emlékszik. Csupán a külvilágnak akarja megmutatni, hogy mennyire "hiányzik" neki a halott. Édesanyám mondta, hogy nem a halottal kell törõdni, hanem az élõvel! Ne a sírjához járjunk ki, hanem, amíg él, addig szeressük és törõdjünk vele. A halottnak már erre nincs szüksége. Elég évente egyszer-kétszer kimenni a temetõbe, és a sír környékét rendbe rakni. Otthon is lehet a halottainkra emlékezni.
"A temetõbe való olykori járás a minimum annak érdekében, hogy emlékezzünk." Szerintem nem ez a minimum. Nincs minimum, mert mint valaki elõttem leírta, a síremlék csak az egyik módja annak, hogy a halott rokonainkra emlékezzünk. Van, aki ennek más módját választja, és a síremlékkel nem is törõdik. Attól még, hogy a legtöbbünknek ez egy fontos része a halottakra való emlékezésnek, lehet, hogy valakinek nem fontos.
Ha valaki meghalt, az nincs többé. Emlékezni lehet rájuk, de ehhez NEM kell a temetöbe menni, söt egy sír is teljesen fölösleges. Ami meg egy idegen sírra rálép, az sokkal rosszabb, mint aki nem jár temetöbe.
Az élet az élõké. A többi csak színház.
Emlékezni nem csak a temetõben lehet és pláne nem csak november 1-én, hanem otthon is egész évben bármikor, amikor erre nem a tv hívja fel a figyelmedet, hanem magadtól, a szívedbõl jön.
A kérdező hozzászólása: Igen, ez igy van. A temetõbe való olykori járás a minimum annak érdekében, hogy emlékezzünk. De amúgy az jó tudat az otthon ülõ rokonnak, hogy a saját rokona siremléke már szinte nem is látszik, be van nõve erõsen gazzal és futó növényekkel és emiatt pl. véletlenül sokan rá is lépnek, szinte járdának használják?
A kérdező hozzászólása: 4-es: teljesen egyetértek és ugyanígy teszek én is. "Csupán a külvilágnak akarja megmutatni, hogy mennyire "hiányzik" neki a halott." - ez a mondat az én szemszögömbõl teljesen semmis. Többek közt a rokonok síremlékei egymástól eléggé messze vannak és a legtöbb temetõben csak gyalogosan lehet közlekedni, vagy biciklivel. Annyi gyaloglást és rászánt idõt biztos, hogy nem a rokonok bájvigyoráért vagy az ott járókelõk elismeréséért teszek meg.

Szerintetek folytassam-e a focit vagy sem? ! Mert fél éve abba hagytam egy csaj vegett! Nem akarok felvagni de iro jol focizok mar 19 eves vagyok

es mar hivtak csehorszaga focizni csak azert nem mentem mert a csaj elhagyott volna most mar nagyon banom de nem tudom ujra kezdjem e mert mar nem vagyok a régi en sem

Legjobb válasz: Hagyd a fenébe a focit, koncentrálj a helyesírásra!

Hagyd a fenébe a focit, koncentrálj a helyesírásra!
kezd újra neked is jót fog tenni
inkább menj a parlamentbe. Hazudni már tudsz, helyesen írni ott nem kell...

Megbeszéltem a nőgyógyászommal h fél évig szüneteltetem a fogamzásgátlót, 2-3 hete abba hagytam. Szeretkezés közben a gumi kiszakadt. Gondolom a szervezetemből nem ürül ki ilyen gyorsan. Van még hatása? 2évig szedtem.

Legjobb válasz: Menj el az orvosodhoz. Nem ad már ilyenkor védettséget, bár vannak nõk, akiknek több hónapig nincs peteérésük tabi abbahagyása után. De van, akik meg pont hogy könnyebben esnek teherbe ilyenkor...

Menj el az orvosodhoz. Nem ad már ilyenkor védettséget, bár vannak nõk, akiknek több hónapig nincs peteérésük tabi abbahagyása után. De van, akik meg pont hogy könnyebben esnek teherbe ilyenkor...
abszolút nincs...
szerintem még van, minimális.
A kérdező hozzászólása: rendszeres volt 3-4-5napos, még nem hagytam abba korábban.febr 27.én vettem be az utcsót
Látom nem érted a problémát:) Szóval ha tabit szedsz, akkor a tabi leállítja a peteérésed. Ha abbahagyod, akkor több lehetõség van: - Valakinek egybõl helyreáll, és már a következõ menzesze úgy jön meg, ahogy elõtte, ugyanolyan lesz a ciklusa, mint tabi elõtt. - Valakinek pár hónapig még nincsen peteérése, de pár hónap után helyreáll. - Valakinek meg nem is jön rendbe, csak orvosi segítséggel. Marhára nem lehet tudni, hogy te melyik kategóriába tartozol. Tabiszedés elõtt milyen volt a ciklusod? (Rendszeres volt? Hány napos?) Volt már olyan, hogy abbahagytad a tabit egy idõre? Pontosan mikor hagytad abba a tablettát? Azért mondtam, hogy menj el az orvosodhoz, mert õ tudja megmondani, van-e szükség 72 órásra vagy nincs.
A kérdező hozzászólása: nem az utolsó mensitõl számított tizen párnap?
Hát sehonnan. Nem véletlen mondtam, hogy menj el orvoshoz.
A kérdező hozzászólása: és azt honnan tudom h van e v nincs?
Hát 3:1-re nyertünk. 100%, hogy már kiürült. A kérdés az, hogy van.e m, ár peteérésed, vagy nincs.
A kérdező hozzászólása: uhh.elég megosztottak a vélemények:S.
El kell keserítselek, azonnal kiürül. Sõt az abbahagyás után az elsõ 1-2 hónapban sokkal nagyobb az esélyed ateherbeesésre, ahogy a szervezeted felszabadul a hormongátlás alól. Egyik barátnõm pl. a fogamzásgátló abbahagyása utáni elsõ hónapban úgy lett terhes, hogy megszakításosan védekeztek + pajzsmirigyproblémái vannak (tehát neki alapból elég nehéz lenne teherbe esnie). Sok nõnek néhány hónapra felírnak tablettát, ha nem jön össze a baba, úgy, hogy amikor abbahagyják, utána azonnal kell próbálkozniuk, ilyenkor nagyon megnõ az esélyük. Tehát nálad most sokkal inkább rizikós az óvszer kiszakadása :S
Most komolyan, felnõtt nõ létedre nem tudod, mi az a ciklus? Ciklus= menzesz elsõ napjától a következõ menzesz elsõ napjáig terjedõ idõszak. Nem a menstruációd hossza volt a kérdés.

3 évig szedtem a Lindynette20-at, és a 3 év alatt kb. 15kg-ot szedtem fel, 6 honapja hagytam abba és lement 5kg, de kb.1hónapja hullik a hajam csunya a bőröm. Adjatok tanácsot, mit szedjek? Diana35, Minervát szed valaki, ?

Legjobb válasz: Én másfél évig szedtem diana35.-öt, és az elsõ fél évben 20 kilót szedtem fel, utána egy évig tartottam a súlyom. Most hogy abbahagytam, fogytam 3 hó alatt 13 kg.-ot.

Én másfél évig szedtem diana35.-öt, és az elsõ fél évben 20 kilót szedtem fel, utána egy évig tartottam a súlyom. Most hogy abbahagytam, fogytam 3 hó alatt 13 kg.-ot.
A kérdező hozzászólása: húú az is komoly!akkor lehet a diana 35-öt hanyagolom, mondjuk mindekinél másképp hat
én lindynette 20at szedek 2 hónapja.. nem sok idõ, de azóta csak fogytam.. szóval meg vagyok elégedve vele..:) egyébként tényleg egyéntõl függ teljes mértékben.
A kérdező hozzászólása: hát igen egyén függõ, sajnos nekem nem vált be

Mi lehet az oka annak, hogy kb. fél éve nem jött meg? -nem vagyok terhes, viszont kb. fél éve hagytam abba a Triregol fogamzásgátlót mert állandó panaszaim voltak. -rendszeresen fogyasztok cannabis-t Ezek lehetnek okok? Egyéb panaszom nincs.

Legjobb válasz: Hány éves vagy? Hány éve menstruálsz? Hogyhogy eddig nem mentél el orvoshoz? nem vagy kórosan sovány? Nem ért stressz az utóbbi idõkben? A cannabistól nem lehet ilyen bajod.

Hány éves vagy? Hány éve menstruálsz? Hogyhogy eddig nem mentél el orvoshoz? nem vagy kórosan sovány? Nem ért stressz az utóbbi idõkben? A cannabistól nem lehet ilyen bajod.
Hallod! Fel eve nem jott meg, nem voltal orvosnal, es meg mindig ott tartassz, hogy ezt a problemat egy ilyen oldalon akarod megbeszelni, ahhelyett, hogy megvizsgaltatnad magad?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
A Tri-Regol-hoz nekem is volt szerencsém úgy 15 évvel ezelõtt. Három évig szedtem folyamatosan, és amikor abbahagytam szintén fél évig nem volt menzeszem, és még egy évig 40-50 napos ciklusaim voltak. Ezt háromféleképpen lehet kezelni: - elmész orvoshoz, õ felír egy újabb hormonkészítményt, tehát vérzésed lesz, de peteérésed továbbra sem - természetes hatóanyagokkal hozzásegíted a szervezeted, hogy ismét normálisan mûködjön (pl. aloe vera, barátcserje stb.) - ha fiatal vagy még, akkor ki is várhatod, amíg magától helyreáll. Én az utóbbit tettem, de sosem füveztem. A cannabis hosszabb távon hatással van a hormonháztartásra, ezáltal befolyásolja a peteérést. Nem írtad a korod, de feltételezem, hogy max. a húszas éveid elején járhatsz. Nem fogok papolni, hogy ne szívj, de akkor legalább szedj valamit, ami kicsit visszafogja a káros hatásait.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a 3. értelmes választ. Azért nem mentem orvoshoz, mert nincs munkám, így nincs Tb támogatásom se.25 éves vagyok különben.
Masodik vagyok! A TB-et el kellene intezni, amig meg nem buntetnek! Havi most nem tudom mennyi mert kulfoldon elek, de mintha anyu azt mondta volna, hogy 4900.-

Fél éve nem szopik a kislányom, magátol hagyta abba.14honapos koráig szopott, fél éve nem szopik A tejet hogy apaszthatom el?

Pár napja nagyon fáj a mellem,mint amikor megy bele a tej olyan érzés,nyomásra valoban jön belöle a tej.Nem tul kellemes.

Legjobb válasz: Magától el kellene apadnia, de ha nyomkodod, akkor nem fog. Ne piszkáld! Ha úgy sem apad el, akkor menj el nõgyógyászhoz és nézess prolaktin-szintet.

Magától el kellene apadnia, de ha nyomkodod, akkor nem fog. Ne piszkáld! Ha úgy sem apad el, akkor menj el nõgyógyászhoz és nézess prolaktin-szintet.
A kérdező hozzászólása: Nem szoktam nyomkodni, csak érdekes számomra hogy fél év alatt még nem apadt el a tejem.

Miért nem jön össze? Fél éve hagytam abba a fog. Gátlt. Létezik, hogy annyira elvékonyította a nyálkahártyát, hogy egyszerűen nem tud megtapadni?

Volt peteérésem, mert az ovu teszt pozitív volt.2 naponta voltunk együtt, nem keltem fel utána azonnal, megvártam míg "elfolyósodik". Már annyira szeretnénk babát. Ez lesz az 5. hónapja. Ja és ittam a cickafark teát is és Elevitet is szedek (tudom, az Elevit nem könnyíti meg a teherbeesést). Miért nem akar jönni?

Legjobb válasz: Szia! Az elõzõ kérdést én tettem fel. Nem tudom sajnos. Mi fél éve próbálkozunk, és semmi. De én még gyógyszert sem szedtem soha. A lányunk elsõre sikerült. Mondjuk nekem most 6 napja késik, de a tesztek negatívok. Sajnos biztosan van valami a levegõben, mert sokaknak nem sikerül. :-(((

Szia! Az elõzõ kérdést én tettem fel. Nem tudom sajnos. Mi fél éve próbálkozunk, és semmi. De én még gyógyszert sem szedtem soha. A lányunk elsõre sikerült. Mondjuk nekem most 6 napja késik, de a tesztek negatívok. Sajnos biztosan van valami a levegõben, mert sokaknak nem sikerül. :-(((
Meg én úgy hallottam, hogy a fogamzásgátló után, könnyebb a teherbeesés.
Ja, és egyébként cickafark tea nem is fontos, akkor ér meg egy próbát, ha már látható, hogy vannak problémák a peteéréssel - adj egy esélyt annak, hogy mindenféle méricskélés és rásegítések nélkül sikerül majd, és ne olvasgass mindenfélét, mert csak megõrülsz a sok tipptõl. Legyen az a kiindulás, hogy egészségesek vagytok, miért ne jönne a baba?!
nekem a tabi letétele után 3 ciklusban egyáltalán nem volt pé-m, utána meg hol lett hol nem. Januárban tettem le a tablettát és szeptember végén jelentkezett be a Pici :)
Szia! Én 5 évig szedtem bogyót, alacsony hormontartalmut, és onnantól számítva, hogy abbahagytam 2 év kellett, hogy teherbe essek. 1 év után elmentem hormonvizsgálatra, ahol mindent rendben találtak, úgyhogy kétlem, hogy a gyógyszer miatt lenne ez. De egy ismerõsöm azt tanácsolta, hogy együttlét után feküdjek a hasamra, mert nekik úgy jött össze, és 2 hónap ilyen típusú próbálkozás után nekünk is. Drukkolok, hogy neked ne kelljen ennyit várni a babára. Üdv: 16 hkm.

8éve szedtem a gyógyszert, egy fél évet szüneteltettem, mennyi idő kell ahhoz hogy kitisztuljon a szervezetemből? Április 24-én hagytam abba.

Legjobb válasz: Mi most kezdtünk el a babával próbálkozni. 3 évig szedtem gyógyszert és nekem azt mondta nem olyan régen az orvos, hogy ahogy abba hagytam, rögtön próbálkozhatunk, mivel már a menses alatt kiürülnek ezek a mai alacsony hormontartalmú tabletták. Nem véletlen egyébként, hogy kiegészítõ fogamzásgátlást javasolnak egy-egy szem elfelejtése esetén. Én Yasminelle-t szedtem, ez állítólag direkt fiatal nõknek ajánlott. Vannak, akik javasolják az 1-3 hónap óvszeres védekezést, de én azt mondom, hogy hiszek az orvosomnak, õ végzett egyetemet, jobban ért hozzá. Én is ezt tanácsolom Neked. Beszélj az orvosoddal, hogy az után a gyógyszer után, amit szedtél, kell-e szünetet tartani, vagy ti is belecsaphattok a lecsóba, mint mi.

Mi most kezdtünk el a babával próbálkozni. 3 évig szedtem gyógyszert és nekem azt mondta nem olyan régen az orvos, hogy ahogy abba hagytam, rögtön próbálkozhatunk, mivel már a menses alatt kiürülnek ezek a mai alacsony hormontartalmú tabletták. Nem véletlen egyébként, hogy kiegészítõ fogamzásgátlást javasolnak egy-egy szem elfelejtése esetén. Én Yasminelle-t szedtem, ez állítólag direkt fiatal nõknek ajánlott. Vannak, akik javasolják az 1-3 hónap óvszeres védekezést, de én azt mondom, hogy hiszek az orvosomnak, õ végzett egyetemet, jobban ért hozzá. Én is ezt tanácsolom Neked. Beszélj az orvosoddal, hogy az után a gyógyszer után, amit szedtél, kell-e szünetet tartani, vagy ti is belecsaphattok a lecsóba, mint mi.
Csak akkor kell három hónapos szünetet tartani ha régi tipusu magas hormontartalmu gyógyszert szedtél . a legtöbb doki egyetért abban hogy ha az abbahagyás után leszel akár azonnal terhes semmi bajt nem jelent az egyedüli negativuma hogy nem tudod feltölteni a szervezetedet hanem a baba egybõl az aktuális állapotodból szivja az éltetõ vitaminokat. a három hónap alatt szedjél vitamint és folsavat igy ha közben bármikor sikerül a baba meg van neki teremtve az ideális háttér.

A vércsoportom B RH negatív, a férjemé AB pozitív. Lehet, hogy amiatt nem sikerül fél éve teherbe esnem, mert negatív vagyok?

Nagyon el vagyok keseredve...

Legjobb válasz: nem hinném. hiszen attól még teherbe eshetsz, csak épp majd szurikat fogsz kapni. ja és fél év tényleg egyáltalán nem sok. mi 8 hónapja próbálkozunk, eddig sikertelenül, de talán a jövõ hónapban kiderül minden.

nem hinném. hiszen attól még teherbe eshetsz, csak épp majd szurikat fogsz kapni. ja és fél év tényleg egyáltalán nem sok. mi 8 hónapja próbálkozunk, eddig sikertelenül, de talán a jövõ hónapban kiderül minden.
Én még nem hallottam róla, hogy ez befolyásolhatja a teherbeesést, szerintem ahhoz nincs köze. Az viszont igaz, hogy késõbb gondot okozhat, de ha a doki tudja, hogy nem fér össze a vércsoportotok, akkor idõben fel lehet készülni rá, injekciót ad, stb és semmi baj nem lesz.
A 2. babánál okozhat gondot, esetleg már a megtapadásnál, de amúgy elsõnél nem.Az orvosodnak mindenképp említsd meg, hogy tudja mikor kell ellenanyagot adnia.Nem lesz baj, sok sikert!
Szia! A teherbeesést nem gátolja, hogy negativos vagy. Az elsõ babánál sem jelent gondott. Az elsõ baba megszületése után szoktak antiD injekciót adni, hogy a köv. terhességnél ne legyen gond. Én is az édesanyám vércsoportját örököltem 0 RH negativ. Idén sikerült teherbeesnem 5 év probálkozás után. Probálj megnyugodni, és ne görcsölj. Ha nem gondolsz folyton a terhességre meglátod sikerülni fog.
Szia az én vércsoportom is B rh negatív. Ne aggódj, ez nem kizáró ok, (az én férjem 0 rh poz) Nálunk is minden rendben ment a terhességek alatt. De ha aggódsz menjetek el orvoshoz, õ segíteni fog. Sok sikert és kitartást kívánok.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszaitokat!!

Tételezzük fel, hogy az időutazás lehetséges. Ha visszamegyek az 1 évvel ezelőtti magamhoz és lelövöm magam, akkor velem mi lesz abban a pillanatban?

Mint tudjuk az energia nem vész el csak átalakul, az anyag energia, és mi anyagok vagyunk. Tehát nem t?nhetünk el nyom nélkül, de máshogy meg nem t?nhetünk el az id?b?l. :D

Legjobb válasz: AZ idõben csak elõre lehet utazni, ellenben azt tetszõleges tempóban is akár. Minden azon múlik, mihez viszonyítasz, és mennyi abban az inerciarendszerben a sebességed.

AZ idõben csak elõre lehet utazni, ellenben azt tetszõleges tempóban is akár. Minden azon múlik, mihez viszonyítasz, és mennyi abban az inerciarendszerben a sebességed.
Nyílik egy másik idõvonal, ami teljesen eltér a mostanitól.. (Ld. Vissza a jövõbe 2.)
A kvantumfizika és relativitáselmélet számomra azt bizonyítja, hogy az idõ teljesen másképp mûködik, mint ahogy azt egy tanulatlan ember elképzeli. És mivel még tele vannak kérdõjelekkel ezek a területek, nem szabad végzetes kijelentéseket tenni, hogy nem létezik ez meg az, mert "nem tudom elképzelni"... Ez nem érv; rengeteg olyan dolog létezik, amit nem tudunk elképzelni. :)
ami volt elmult....nem leszel mar soha gyerek.
Mi az a "kicsi logika", mibõl rájövünk h nincs idõutazás? Sok mindent elképzelhetetlennek tartottak a korábbi századokban is, ami ma meg már természetes. És ami igazán döbbenetes, h a fizikusok eddig nem találtak olyan törvényt, ami lehetetlenné tenné az idõutazást.
szerintem meg kar itt boncolgatni, mert nincs idoutazas, nem is lesz, ami volt elmult.nem fog hitler ujra feltamadni :) ezeket a paradoxonokat is csak mi talaltuk ki, de nem erdemes filozofalni, mert nem lehetseges idoutazas, igy nem leteznek paradoxonok.kicsi logikaval kitalahato hogy az idoutazas csak fantazia lesz mindig.legalabbis visszafele.elorefele pedig bonyolultabb mar, az meg ha lehetseges lenne, az lehet nem is lenne idoutazas, hanem valami mas.
számomra ez inkább varázslatnak mint sem tudományos magyarázatnak tûnik
Nekem az a véleményem, hogy az egész idõutazás témakört az emberek többsége fizikai cselekményként fogja fel (beszállunk az idõgépbe, aztán ami csövön kifér, és vissza a dínókhoz). Ha ettõl a sztereotípiától eltekintünk, és belegondolunk mondjuk egy olyan szerkezetbe ami csak az elménket "röpíti" vissza, akkor már egybõl kiiktatódik a beavatkozás lehetõsége, megszünt egy paradoxon. Ebben az esetben mi (idõugrók), csak egy szemlélõi vagyunk az akkori idõnek. Fizikailad nem vagyunk ott mert a testünk maradt az abszolut jelenben (ahonnan indultunk). A gondolatot tovább vezetve, nem kizárható, hogy létezik a mûvelet, gondoljunk csak bele, sztem mindenkinek volt már deja vu (asszem így kell leírni) érzése, amikor jön a "mintha ez már egtörtént volna". Nem állítom, hogy a felvetésem lehtséges, de elméleti síkon akár ez is elgondolkodtató lehet. Várok hozzászólásokat pro és kontra.
Ken Follet Katedrális
Mint köztudott, mindenkinek van egy hasonmása valahol a világban. Tehát mindenkibõl 2 van. Valaki hasonmása a múltban él, valakié meg a jövõben.
Te ekkor meghalsz a múltban. És, ha visszaérsz a jelenbe, nem létezik többé a valódi éned, mintha nem is léteztél volna. Azt halottam csak a jövõbe lehet utazni, mert, ha a múltba mész, az megbontja a tér-idõt paradoxont. De ha valóban vége lesz a világnak 2012-ben, akkor minek a jövõbe menni, ha már nem lesz semmi. Nem is tudsz. Inkább a múltba kellene visszamenni, úgy 500 évet.
2010-12-30 17:58 vagyok, Utolsónak: Hát igen ez egy ilyen témakör... De felmérések szerint erre született a legtöbb elmélet az emberiség történetében, úgy hogy még mindig nem tudjuk megvalósítani (elvileg), és ez az, ami a legtöbb embert foglalkoztatja... Én ezért gondolkodok rajta ilyen sokat! :) A második legérdekesebb (értsd: a legtöbben foglalkoznak vele, és a legtöbb embert érdekli) az a "pillangó-effektus" néven ismertté vált "mi történt volna ha...?" kérdés! De ez egy másik story, és másik 500 oldalas elmélet :D
Egyrészt nem feltétlenül ezt jelenti az idõutazás, sok féle variációját is el tudjuk képzelni elméletben. Másrészt ezt sem tudhatod, hogy így van-e. Attól h eddig így tapasztaltad, nem biztos h a jövõben is igaz lesz. Repülõt sem láttak egészen a 20. sz. elejéig.
azert a tudomanyos felfedezeseket ne keverjuk ossze azzal, hogy vissza akarjuk porgetni az idot.kulonben en imadom az idoutazasos filmeket, kedvencem az idobunok, (ha meg nem lattad nezd meg), de ettol meg nem valik valora az idoutazas.kulonben valahol olvastam hogy valaki bebizonyitotta hogy soha nem lesz idoutazas.szervezett egy osszejovetelt idoutazok szamara, kozetette, igy a jovoben is fognak tudni rola, de senki nem jelent meg a bulin.hat ennyi :) ne felejtsd el megnezni a filmet ha meg nem lattad.tovabbi szep napot.
Ez esetben úgy élnénk meg "mintha" úgy történt "volna" meg kvázi úgy történt meg a megfigyelés mellékhatása miatt. A 2 szót nem véletlen raktam idézõ jelbe. Vagyis a jövõ mellékhatása a múltra, ami kvantumfizikában nem olyan meglepõ.
hat pont ezert zavaros ez az egesz, mert a megfigyeles is befolyasol.mert amugy a ketres kiserleten en is megdobbentem.
"hu ez egy kicsit zavaros volt, de azert korulbelul ertettem :) amugy ha lenne is utazas a multba az csak szemlelokent tehetnek valoszinu, mint egy videofelvetelnel." Sokan mondják ezt, és lehet, hogy így is van. Én mondjuk azért nem fogadom el ezt teljesen, mert ma már tudjuk, hogy maga a megfigyelés is befolyásolja a valóságot, tehát valószínûleg nem létezik olyan, hogy anélkül figyeld meg a múltat, hogy befolyásolnád azt.
Még valami: Mint mondtam, nem találtak eddig olyan törvényt, ami lehetetlenné tenné az idõutazást. Ez nem olyan, mint az örökmozgó, hogy be van bizonyítva, hogy nem hozható létre. Amúgy ha olvasol egy kis kvantumfizikát, hogy miféle furcsaságok zajlanak a részecskék világában, amelyek a "józan ésszel" teljesen ellentmondanak, azokhoz képest már nem is lenne olyan fura az idõutazás. :) Csak egy példa: Képzelj el egy mobiltelefont, amelyet a kezedben forgatsz. A telefont egy teljes körrel meg kell forgatni ahhoz, hogy önmagába visszaálljon. Most képzelj el egy kockát, aminek minden oldala teljesen egyforma méretileg, mintázatilag is. A kockát csak egy negyed körrel kell megforgatni, hogy önmagába álljon, vagy úgy is mondhatjuk, hogy egy kör alatt 4szer áll önmagába. Eddig stimmt, nem? Na most azt képzeld el, hogy a részecskék világában az is elõfordul, hogy a részecskét 2-szer kell megforgatni saját tengelye körül ahhoz, hogy ugyanazt a nézetet mutassa. De hogyan? Én személy szerint ezt nem tudom elképzelni, és valószínûleg a legtöbb ember sem. De mégis igaz. Na és erre mondom azt, hogy a kvantumvilág csodáihoz képest egy idõutazás már szinte egy fityfirity dolog. Azt gondolom, hogy ezen évszázad végén már meg is épül az elsõ idõgép prototípus. :) Vagy ha nem, akkor be fogják bizonyítani, hogy miért lehetetlen. Ez persze csak az én vízióm, de szerintem nem trafáltam túl mellé. :)
hu ez egy kicsit zavaros volt, de azert korulbelul ertettem :) amugy ha lenne is utazas a multba az csak szemlelokent tehetnek valoszinu, mint egy videofelvetelnel.
Köszi. :) Am van a párhuzamos világok elmélete, az is sokmindent megmagyarázhat. Oka lehet annak is, h miért nem jöttek el Steven Hawking bulijára. Egyébként meghirdette utólag a bulit vagy nem? Ha nem, akkor miért várta, hogy eljöjjenek? :D Érted: Ha nem jönnek el, minek hirdesse meg, mert már amúgy sem jöttek el... Ha meg eljöttek volna, akkor minek hirdesse meg, hiszen már eljöttek. :D De azt gondolom, ennél sokkal rejtettebb oka lehet, hogy miért nem jöttek el a bulira.
Am. szerintem rosszul írtad le a film címét, vagy nem tudom értelmezni...
Errõl a kísérletrõl én is hallottam: Steven Hawking szervezte a bulit. :) De ez nem bizonyítja h nincs idõutazás, csak egy BIZONYOS FAJTÁJA nincs az idõutazásnak. Olyan elmélet is van, hogy csak az elsõ idõgép megépítéséig lehet visszamenni a múltba, annál korábbra nem, az elsõ idõgép meg még nem épült meg (valószínûleg). :) De pl. bizonyos részecskéket úgy írnak le, mintha az idõben visszafelé haladó részecskék lennének (pl. pozitronok). Ne keverjem a felfedezéseket az idõutazással? Nézd, tényleg nagy õrültség volt h az ember valaha fog tudni repülni. Nem igazán látom h mi az elvi különbség a kettõ között. Dehát mindig azok a tudósok találtak fel valamit, akik hittek valamiben, amiben a többiek nem. :)
uristen végigolvastam a válaszokat lezsibadt az agyam
És az mitõl érdekes? A honfoglaláson se voltál ott:)
És mi van, ha én a jövõbõl egy korábbi idõpontba megyek vissza? Pl. Elindulok a jövõbe 2010-ben, és 2020-ba megyek. Utána 2020-ból 2015-be. Ott nem találkozhatok önmagammal, mert eleve nem is lennék ott.
"Buchernek a gondolatmenenete azért hibás mert akkor csak azt engedi meg az univerzum számunkra hogy szemléljünk, és nem szabad semmin se változtatnunk(pl lelõni magunkat vagy meginni egy kávét)Pedig a változtatást már a jelenlétünkel elõidéztük (ugye a káoszelmélet és a pillangóhatás)!Szóval ha úgy lenne ahogy õ mondja, akkor az idõgép gombja megnyomása után azonnal megsemmmisülnénk." Ez azért van, mert nem érted a dolog logikáját. Pedig szerintem elég jól leírta.
Nem nagyon olvastam el a válaszokat, és lehet hülyeséget írok de én a múltkor arra jutottam hogy: Ha visszamegyek az idõben, és lelövöm magam, akkor nem lesz aki visszautazzon mivel meghaltam, de akkor nem fogok a jövõben visszautazni mert lelõttem magam, tehát akkor mégsem lõttem le magam?:) (Remélem érthetõen írtam).
A kérdező hozzászólása: nemtom melyik hozzászólónak: az idõutazás azt jelenti hogy a jelenlegi idõt elhagyod, átlényegülsz máshova. ha haladsz elõre az nem az :D mondjuk érdekes dolog, mert gyakorlatilag az idõt is az ember találta ki hogy könnyebben éljen nem? van idõ egyáltalán?
Azzal, hogy visszamész az idõben egy alternatív valóságot hozol létre és amit ott teszel az nem arra a jövõre lesz következményekkel ahonnan jöttél, mert az a jövõ megszûnt azzal, hogy felbontottad a tér-idõ kontíniumot(remélem jól írtam) és mindössze a te emlékeidben és testedben létezik. És am saját magadhoz is hozáérhetsz nem úgy mint a legtöbb sci-fiben.
Illetve rosszul írtam; ez a párhuzamos világok lméletének egyik fajtája, vagy talán egyetlen, paradoxonmentes fajtája.
A párhuzamos világok az egyik megoldás, vaaagy: Hogy idõutazás létezik-e? Hát miért ne létezne? Hiszen most éppen mit csinálunk? Szépen folyamatosan (vagy nem folyamatosan) utazunk a jövõ felé. Elõfordult bárkivel is, hogy találkozott a jövõbeli énjével? Nem? Akkor miért feltételezik sokan azt, hogy a múltba való utazásnál feltétlen találkoznánk önmagunkkal? Sztem az is egy megoldás, hogy múltba utazáskor ugyanúgy 1 db lesz belõled, mint jövõbe utazáskor, ebbõl azonban persze az is következhet, hogy egy teljesen más múltba kerülsz vissza, mint amit elõzetesen átéltél. Én nem a múltba való utazást tartom lehetetlennek, hanem az UGYANABBA a múltba való utazást. Ugyanabba a múltba csak akkor utazhatsz, ha te magad is ugyanaz vagy, olyannyira, hogy még információd (azaz emléked) sincs a jövõrõl, ekkor lesz pontosan ugyanaz a múlt mint volt. Ekkor azonban nem érsz semmit a múltba utazásoddal, mert nem emlékszel rá, hogy te visszautaztál a múltba, és nem tudod, hogy valamit éppen megváltoztatni jöttél vissza. :)
Igen ez a paradoxon bizonyíték arra, hogy soha nem fog létezni idõutazás ahogy mi értelmezzük ezt a szót általában. (legalábbis a múltba nem, de én a jövõbe idõutazást se hívnám idõutazásnak, mind1) Amit a felettem lévõ két hozzászóló írt, az egy feloldása lehetne ennek a paradoxonnak, de azt se hívnám idõutazásnak, hanem dimenzióutazásnak. Elutazol egy olyan dimenzióba, ahol minden ugyanúgy történt, mint a te dimenziódban, viszont még csak ott jár az idõben, ahova utazol. Így tényleg bármit megtehetnél, hiszen nem a saját múltadban ölöd meg magad, hanem egy másik dimenzióban. Ettõl persze innentõl ennek a dimenziónak a jövõje teljesen megváltozna a tiédhez képest, de önmagához képest semmi extra nem történne, történt +1 érdekes haláleset, meg esetleg ittragadt egy dimenzióutazó, aki a halott alteregója, nagy dolog! :P
Amint visszaértél az már egy másik idõegyenes lesz, amiben kettõ van belõled, fizikailag is, ha tehát lelövöd magad, az a hulla el fog rohadni te meg maradsz tovább.
Ugyan az a véleményem, mint Sir Butcher-nak. Tõle függetlenül jutottam erre a megállapításra.
Tökéletesen értem, és tényleg jó gondolatmenet, csak gondolj bele. Ha visszamész az idõben, már azzal megváltoztatod teljesen a dolgok menetét.Szóval ha egy pillangó meglegyinti a szárnyát és a föld másik oldalán(az elmélet szerint) vihar keletkezhet ebbõl, akkor gondolj bele milyen következménye lehet a megjelenésednek.
Igen azzal én is egyet értek, hogy nemcsak hogy a gyilkosságnak nem szabadna megtörténnie, hanem gyakorlatilag semminek sem, annak sem hogy visszamész az idõben, ha végigkövetjük Butcher logikáját. A másik gond meg az hogy, egy tündérmesébe illõ feltevéssel áll elõ, hogy valami vagy valaki megakadályoz abban hogy megöld magad. Egyébként az alapgondolatát ennek a dolognak, felteszem az idõgép címû film, vagy az eredetije, a könyv adta. Amikor meg akarja menteni a feleségét az arc. A lényege az egész gondolatnak, hogy ez a dolog egy paradoxon, ebben a "tényleges idõutazós" formában. A múlt már megtörtént, nem lehet megváltoztatni. Ha megváltoztatnád, akkor nem is létezett volna soha a múlt, de mi tudjuk hogy létezett. Szóval csak a lazán értelmezett múltba lehetne utazni. Ami más dimenziót vagy síkot vagy nemtudommit jelentene, de az meg megint csak tündérmese kategória, számomra. :P
Párhuzamos világok nélkül pedig: a) Nem tudod meggyõzni a múltbeli énedet. b) Nem emlékszel, hogy a saját meggyõzésed végett utaztál vissza a múltba. c) Meggyõzöd magad, a világegyetem nevû program fatal errort jelez, és felrobban, vagy csak lefagy, és újra kell indítani. :D:D
Mármint a cigis példádra gondolsz? Abban a példádban ugyanaz történik, mint az öngyilkosos példában. Vagyis: Erõs dohányos vagy, és öreg korodra rádöbbensz, hogy ezt helytelenül tetted. Visszamész ezért az idõben, és elmondod a fiatalabb énednek, hogy tegye le a cigit. És õ (vagyis te) megfogadja a tanácsod. Így az az éned egy olyan párhuzamos világba kerül, amelyben egészséges életmódot él, és te mint az öreg éned is ott van jelenleg. Ettõl még nem fogsz eltûnni, nem robban fel a világegyetem, meg semmi ilyesmi, mert a motiváció megmaradt, ugyanis te egy olyan párhuzamos világból jöttél, ahol tüdõrákot kaptál. Az is valóság, meg ez is. Ez egyáltalán nem abszurdum, amióta a fényrõl, meg minden másról azt mondjuk, hogy kettõs természetû. Fogadni mernék, hogy a kettõs természet is ennek a problémának tulajdonítható.
Én is. Ha nem párhuzamos akkor egyszerre megtorténhet mind a kettõ és ezesetben meg is torténne mint azt az alkoholistás példámmal írtam fentebb, de az nem lehet.
Igen, mondom ez csak egy variáció. Ha lehet információt hozni a jövõbõl, akkor kénytelenek vagyunk egy párhuzamos világba lépni, vagy azt létrehozni. Vagy pedig, a múltban nem lehet információm arról, hogy a jövõbõl majd vissza fogok utazni. Mert ha lenne információm errõl, akkor dönthetnék úgy, hogy ezt megváltoztatom, vagyis hogy nem fogok visszautazni. De ha nincs információm errõl, akkor nem tudom, hogy mit kell megváltoztatni, így a történet megoldódik párhuzamos világok nélkül is: Ha visszautazok, akkor az volt elrendelve hogy vissza fogok utazni, ha pedig nem utazok vissza, akkor az volt elrendelve, hogy nem fogok visszautazni. A magam részérõl viszont inkább a párhuzamos világok elméletét támogatom.
19:46 Oké a jovõbõl nem hozhatunk emléket, de ha már létezik ilyen gép, biztos lesz egy valamilyen monitor amin valaki elmondja, ki õ és miért van ott.
Nem, ha a z idõben visszakerülve egy szakadék felett, vagy egy tehervonat elõtt jelesz meg, vagy valami más, elõre nem látható dolog következk be. Az idõutazás mechanikáját (már ha ez lehetséges) sem ismerjük. Az univerzumben minden állandó mozgásban van. Rosszul kiszámítva a dolgokat, akár a viéágûrben is megjelenhetnél. Ha pedig mégis találkozol magaddal, akkor már korábban is kellet, hogy találkozz magaddal, egy évvel az elõtt, a jövõbeli éneddel. Ha nincs ilyen emléked, nyilván nem találkozhatsz önmagaddal.
Hu, jó vitát generáltam :D Amúgy, jó a felvetés, hogy ha tudod, hogy fehér ruhában mész, akkor csakazért is felveszel kéket, és abban mész vissza. Igen ám, de gondolj bele: a múltban fehér ruha volt rajtad. Te kékben indultál el, azonban mire az eseményt akárki rögzítette (akár te magad, amikor találkoztál magaddal) már fehérben vagy. Valami, vagy valaki kényszerített, vagy egyéb, általad (akkor még) nem ismert ok miatt fehéret vettél fel. És mi erre a bizonyíték? Hát, hogy fehér ruhában találkoztál magaddal :) Ha kékben mentél volna oda, akkor kék ruhában láttad volna magad, és az egész elképzelésed a "csak azért is" kék ruháról megszûnt, hiszen kékben mentél :) Szóval ezért írtam, hogy nem lõheted le magad. Ha igen, akkor elõjön a jó öreg régi paradoxon, amit valaki feljebb is írt: ha lelövöd magad, nem mehetsz vissza, (hiszen meghalt az, aki a jövõben vissza fog menni) vagyis nem lõtted le magad, tehát mégiscsak visszamehetsz lelõni magad :) Viszont, ha a másik elgondolást követjük (vagyis megkísérelted lelõni magad, de sikertelenül, hiszen túlélted, és visszamentél) tehát valami közbejött. Ez a valami nem váratlan, hanem múltbéli esemény, ami már maga is történelem. Tehát te lehet, amikor le akartad lõni magad, valaki mást lõttél le, vagy valaki elütött téged, és börtönbe került. De ez nem a jövõ megváltoztatása, hiszen ezek az események megtörténtek akkor már, amikor visszautaztál a múltba. Tehát nem módosítottál a múltban semmit, hiszen ezek mind-mind megtörtént események: te csak megtetted õket. Így máris megszûnik a paradoxon. És nem az univerzum nem engedi, hanem maga az idõ folyása. Az, hogy milyen ok miatt nem következik be az adott esemény, hát, a fantáziádra bízom, elvégre bármi, de bármi megtörténhet. Lehet, hogy az miatt olyan a jelened, amilyen, mert visszamentél a múltba. Mondjuk miattad találkoznak a szüleid. Ha nem mész vissza a múltba, nem is születsz meg. De ha ezen elgondolkodsz, és nem mész vissza a múltba, akkor meg lehet, hogy minden azért történt, mert nem tetted meg :D
13:58 "csak az eredeti eseménysor létezik." De erre már írtam hogy miért nem lehet igaz. Ha csak egyfajta, megmásíthatatlan eseménysor létezne, attól még találkozhatnék magammal. De ha találkozok magammal, és õ fehér ruhát viselt, aztán én úgy dontok csakazértsem fehér ruhát viselek, nincs az az isten aki rám aggatja hogy abban menjek vissza. Így már is két "eredeti" sztori lesz. Plusz, õ mond nekem XY dolgokat, majd hozzáteszi, hogy õt is meglátogatta sajátmaga anno, donthetek úgy hogy én nem fogom megmondani ezt. Vagy fordítva, õ nem mondta de én mondom.
"Tökéletesen értem, és tényleg jó gondolatmenet, csak gondolj bele. Ha visszamész az idõben, már azzal megváltoztatod teljesen a dolgok menetét.Szóval ha egy pillangó meglegyinti a szárnyát és a föld másik oldalán(az elmélet szerint) vihar keletkezhet ebbõl, akkor gondolj bele milyen következménye lehet a megjelenésednek." Nem, te nem érted. Itt nem egyszeri visszautazásról van szó. Már az eredeti is úgy zajlott le, hogy te visszamentél, nem pedig úgy, hogy megtörtént, késõbb visszamentél, és már a puszta jelenléted is megváltoztatja a dolgokat. Az eredeti eseménysornak is része a visszautazás, így csak az eredeti eseménysor létezik.
A kérdező hozzászólása: jogos... rohadt idõmechanika. honnan tudom hogy nem az csinálja a jövõt amit a múltban megteszek? tehát ha visszamegyek, és leülök egy székre, akkor elfoglalhatom a helyet egy másik ember elöl, és az az ember sosem találkozik a mellettem ülõvel, pedig nagyon jó barátok lennének és együtt rabolnának bankot, de az egyiket lelõnék pedig annak a fia lett volna a következõ hitler vagy sztálin....és ha nem ülök le akkor mindez bekövetkezik, vagy mésem? :D

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!