Találatok a következő kifejezésre: Európában a Római Birodalomban (4 db)

Miért fejlõdött vissza Európa a Római Birodalom bukása után több évszázadra?

Legjobb válasz: Gondolom a vad hordák betörései miatt, hiszen azok törtek zúztak fosztogattak

Gondolom a vad hordák betörései miatt, hiszen azok törtek zúztak fosztogattak
Jó az egy bõ évezrednek is...
1: Európa a barbárok uralma alá került, akik jóval elmaradottabbak voltak, mint a rómaiak. 2: A kereszténység mindent elítélt ami római volt. Minden pogány és istentelen lett. Az örömök, a normális élet, a tisztálkodás. Ezért hirdették, hogy a fürdés káros az egészségre és ezer évig nem is fürdött senki. Elpusztították a tudást felégették a könyvtárakat eltûntek a tudósok és elpusztult az infrastruktúra is. Ami nem pusztult el azt sem tudták tudás híján mûködésben tartani.
Európa a római birodalom terjeszkedõ, sáska birodalmi jellegébõl adódóan fejlõdött, de ennek ugyan úgy meg volt a hátul ütõje, mint most az EU-val.
A barbárok, illetve a feudalizálódó, jobbágysorba kerülõ rómaiak pusztítottal el nagyon sok mindent. A megmaradt tudományokat a szerzetesek, papok igyekeztek átmenteni. Amúgyis fontossá vált az egyház szerepe az ókor végén. Az ókori római mûveltséget az egyház mellett az uralkodó réteg õrizte. Eltûnt az uralkodói réteg, már nem volt, akinek kellett a fürdõ, a padlófûtés vagy a mozaikpadló. A fûtõ pedig örült, hogy végre felszabadult. A városok is elpusztultak.
Egyes germán népek például a longobárdok elõszeretettel pusztították el a megmaradt és még jól mûködõ római infrastruktúrát ellentétben pl. a gótokkal. Az Itáliától távolabbi részeken pedig amúgy is gyengébb volt és a barbár királyságok egymás közti háborúi sem a fejlõdést szolgálták. Acelsziv második válaszába bele kell kötnöm; azért az egyház nem volt ilyen rosszindulatú. Egyrészt maga is a római hagyományokon alapult, mint szervezet, a szerzetesi közösségek az írás-olvasás és az ókori mûveltség egyetlen továbbörökítõi voltak, míg a barbárok gyújtogattak. Keleten a Bizánci Birodalomban (mely szintén keresztény volt) fennmaradt a fürdés szokása és tovább virágzott a görög-római kultúra.
Természetesen a fosztogatók nem törõdtek a károkozással, csak a saját tarisznyájuk megtömésével, de az igazi és a fõ ok még nem lett megemlítve. A Birodalom szétesésével sok kisebb és néhány viszonylagosan nagyobb területre, régióra esett szét az egykor egységes közigazgatás és mind gazdaságilag, katonailag, szervezetileg minden szétesett, alapvetõleg anyagiak hiányában, hiszen a kiépített rendszer fenntartása nagyobb erõforrásokat igényelt volna. Sok helyen pusztán csak a falvak maradtak meg, amelyek a szomszédos területekkel szinte azonnal kicsinyes ellenségeskedésekbe fogtak, egymást fosztogatták, sarcolták. A nagyobb városokban pártharcok zilálták tovább a rendet és teljes káoszt idéztek elõ, ahol sikerült némi rend
Valamiért elakadt, eltûnt a fele, a továbbiak: A nagyobb városokban pártharcok zilálták tovább a rendet és teljes káoszt idéztek elõ, ahol sikerült némi rendet teremteni, az jó alapja lett késõbb egy valamelyest központi hatalom, egy királyság, grófság kialakulásának, de ehhez több évszázad harcai voltak szükségesek. Az egyház nem volt abban a helyzetben, hogy stabilizálni tudta volna a helyzetet, különös tekintettel arra, hogy a legelsõ támadásokat éppen õk szenvedték el, hiszen viszonylag könnyedén jelentés vagyonhoz juthatott, aki a templomokat kifosztotta, így csak az alsó papságból maradt imitt, amott néhány túlélõ. Mindenhol tombolt az erõszak és ebben a barbár hordákon kívül maguk a volt polgárok is részt vettek, így meglepõen rövid idõ, csupán néhány nemzedék alatt sikerült mindent teljesen szétzilálni és anyagiak hiányában még a városokban is üresen álltak az egyetemek, a közintézmények, amelyek hamarosan fizikailag is megsemmisültek, leégtek, vagy karbantartás hiányában maguktól romba dõltek. Az igazi és mindent meghatározó ok valójában a széttagoltság, amely a Birodalom szétesésével mindenhol bekövetkezett. Mindent újra felépíteni csak nagy sokára sikerült, mert a civilizáltság hamar eltûnt, a felhalmozott tudás elfelejtõdött, az iskolák is megszûntek a legtöbb helyen és az analfabéta utódok el sem tudták volna olvasni a régi korok irományait, ezért azokból a legtöbb elpusztult és szinte mindent újra fel kellett fedezni, bár a késõbbiek során az a néhány megmaradt dokumentum mégis hatással volt a fejlõdésre, de csak részlegesen, mert ki kellett épülnie az alapoknak, amire támaszkodhat egy újabb szervezettség és ez mint tudjuk, egy roppant merev feudalista társadalom képében született meg, ahol a kialakult társadalmi korlátokat szinte lehetetlen volt átlépni.

'Európa "archetípusa" a Római Birodalom' Egyetértesz?

Válaszod indokold!

Legjobb válasz: A Római Birodalom (és jog) (2.) része az európai kultúrának; azt a görög filozófia elõzi meg, és a 3. a keresztény erkölcsök alakítják ki.

A Római Birodalom (és jog) (2.) része az európai kultúrának; azt a görög filozófia elõzi meg, és a 3. a keresztény erkölcsök alakítják ki.
Nagyon gagyi az Új Jobboldal nevû, néhány száz követõvel rendelkezõ irányzat. Egyfajta politikai jelmezbál. A római birodalom történelmi érdekesség, de abszolúte nem aktuális, nincs mit tanulnunk tõle. Még jó, hogy nem az egyiptomi óbirodalom vagy Mükéné a jövõnk.
Szerintem a tudományon és a fejlett technikán kéne alapozni a jövõt, nem olyan korok gondolatvilágán, amik azért születtek mert az akkor élt emberek megfelelõ tudományos tudás helyett csak az általuk kitalált fantáziavilággal tudták megmagyarázni a világ dolgait.
nincs túl világosan megfogalmazva.. (vagy csak nekem van még nagyon korán) de azzala részével nem értek egyet, hogy vissza kéne térni az önálló nemzeti léthez.. amit a kereszténységrõl is elég furcsa.. a keresztény értékek helyett a görög-római kultúrkör értékeit javasolja.. de azért ne felejtsük el, hogy a sok balgaságon túl amit a kereszténység jelszavai alatt mûveltek, a keereszténység rengeteget segített az egyes országoknak. a középkorban.. szerintem európa jó irányba halad a népek békés együtmmûködésében.

A Római Birodalomban olyan elfogadott volt a homoszexualitás, mint a jelenkori Nyugat-Európában?

Hadrianus császár is nyíltan élt együtt a férfi szeretőjével... Talán a mostani világban jobban elítélnék, ha egy miniszterelnök élne együtt nyíltan az azonos nemű társával.

Legjobb válasz: Németországban Westerwelle nyiltan vállalja, hogy homoszexuális és házasságban él egy férfival.

Németországban Westerwelle nyiltan vállalja, hogy homoszexuális és házasságban él egy férfival.
En azok utan, amiket itt olvastam a gyk-n nem emlitenem egy lapon. Akkor meg a pedofilia is legalis volt:S
Azért az ókorban kicsit máshogy ment ez. A nõket teljesen lenézték, és nem tartották méltónak, ha egy férfi beleszeretett egy nõbe. A pedofília az megint más. Nem gyerekeket molesztáltak, hanem egy idõsebb férfi kiszemelt egy fiatalabbat, ajándékokkal halmozta el, vele élt egy ideig, és lényegében felkészítette a férfi létre. Mondjuk ez inkább a görögöknél volt. Ha érdekel a téma, ajánlom ezt a könyvet: http://bookline.hu/product/home.action?id=45617&type=22&_v=E..


Európában a kereszténység Római Birodalomban való államvallássá tétele jelentette a Egyház irányította feudális uralom megalapozását?

Legjobb válasz: Igen. De errõl nem a keresztény tanok tehetnek, azokban semmi ilyenrõl nincs szó, hanem az egyházi emberek. Pápa, bíborosok ilyesmi (akikrõl szintén nincs szó a jézusi tanításokban).

Igen. De errõl nem a keresztény tanok tehetnek, azokban semmi ilyenrõl nincs szó, hanem az egyházi emberek. Pápa, bíborosok ilyesmi (akikrõl szintén nincs szó a jézusi tanításokban).
Hozzászólnék, és mégsem. A kereszténység hirdetõi az emberekben a boszorkányság ot úgy tüntették fel mint egy sátánizmussal foglalkozó, átkok és rontások és véráldozastok tömkelegével foglalkozó dolgot.... Gondolt valaki a csillagászat , gyógynövénytan , állat és növényvilág megfigyelése és felhasználása szerinti dologra? Jézus csodái boszorkányságok voltak ezekszerint? Mert azokra még annyi magyarázat sincs mint a gyógynövényekbõl készült fõzetekre. Jézus boszorkány volt? bocs, nem offolni akarom a témát de ez érdekelt. Aki gondolja hagyja figyelmen kívül, a téma off miatt.
Nem Az Egyháznak semmi köze a feudalizmushoz. Sokkal inkább a népvándorlás "tehet róla". Az állandó portyák miatt a parasztok nem tudták megtermelni maguknak a szükséges javakat, ezért egy gazdag és hatalmas földbirtokos mellé szegõdtek, aki adóért és szolgáltatásokért cserébe megvédte õket a portyázó barbároktól. Ismerõs, ugye? Ez volt a IV-V. század fordulóján. És ebbõl lett a feudalizmus. Ez akkor is megtörtént volna, ha nincs kereszténység


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!