Találatok a következő kifejezésre: Esküvőkor a ujjára még (4 db)

Esküvőkor a menyasszony ujjára még egy gyűrű kerül, vagy az ugyanaz, mint amelyiket az eljegyzéskor kap?

Legjobb válasz: Hát én úgy tudom hogy ugyanaz, feltéve ha arany. csak eljegyzéskor bal kézre húzzák, esküvõkör pedig a jobb kézre. És ehhez lehet még kísérõ gyûrût is adni, de nem muszáj. Ha esetleg az eljegyzési gyûrû ezüst, akkor esküvõkor arany kell helyette.

Hát én úgy tudom hogy ugyanaz, feltéve ha arany. csak eljegyzéskor bal kézre húzzák, esküvõkör pedig a jobb kézre. És ehhez lehet még kísérõ gyûrût is adni, de nem muszáj. Ha esetleg az eljegyzési gyûrû ezüst, akkor esküvõkor arany kell helyette.
Nincs ilyen, hogy "kell" vagy "nem kell". Az, hogy mi a szokás egyes országokban, családokban, az más kérdés. Magyarországon a bal kéz gyûrûs ujjára kerül az eljegyzési gyûrû és a jobb kéz gyûrûsujjára a jegygyûrû, vagy karikagyûrû. Az eljegyzési gyûrû gyakran egyezik magával a jegygyûrûvel, így átkerül egyik kézrõl a másikra házasság esetén. Ilyenkor mindkét fél hordja a jegyesség alatt a karikagyûrûjét a bal kezén. A másik megoldás, ami szintén megtalálható Magyarországon, az a köves eljegyzési gyûrû, amivel a fiú eljegyzi a kedvesét. Ez eredetileg gyémántköves, de ki-ki pénztárcája és ízlése szerint választ. Ezt a gyémántköves gyûrût eredetileg a nagymamától kapja az elsõ szülött fiú, hogy eljegyezze vele párját. Ilyenkor a fiú csak a házasság után hord ékszert, a karikagyûrût, azt is a jobb kezén.
Ugyan az amit az eljeggyézkor kap
Az eljegyzési gyûrû köves, a jegygyûrû meg a "karika" gyûrû..
én nem szimpatizálok a köves eljegyzési gyûrûvel amit csak a nõ hord. ha elakar jegyezni, feleségül akar venni akkor hordja már õ is a gyûrûnek a párját amivel eljegyzett! elvégre ez szimbolizálja hogy egy pár vagyunk! nem? de ízlések és pofonok, kinek hogy tetszik
A kettõ nem ugyanaz, mert amikor az eljegyzésen felhúznak, az a bal gyûrûsujjra kerül, ami az esküvõ napján átkerül a jobb gyûrûsujrra és a karikagyûrû pedig a balra.
Szia! Egy másik gyûrût is kapni fogsz, ami a bal gyûrûsujjadra fog kerülni!Sok boldogságot! :)
én ugy tudom hogy ujjat kell venni
Ujjat? Ha nincs neki meg a 10? :) A fenti vélemények különbözõsége is mutatja, hogy országon belül is többféle szokás dívik. Nálunk pl.: eljegyzéskor arany karikagyûrû, bal gyûrûsujjon hordva, esküvõkor ez kerül át a jobb kéz gyûrûsujjára (ami okozhat némi méretproblémát, mivel a legtöbb embernek a domináns kezén kissé "erõsebbek", vastagabbak az ujjai). Szokás viszont egy úgynevezett kísérõ gyûrû is, ami egyetlen apró kõvel díszített. Ez tetszés szerinti kézen, ujjon hordható. Lehet, hogy ezt anno azért találták ki, hogy legyen a menyasszonyon is új ékszer az esküvõ alkalmával :) A férfi az eljegyzéskor ugyanúgy a karikagyûrû párját a bal kezén hordja, esküvõ után pedig a jobb gyûrûs ujjon. Szegény võlegénynek nem jár kísérõ gyûrû :) Így járt :)

Juniusban lejár a személyim, de csak augusztusban lesz az esküvő. Most akkor újra meg kell csináltatnom? Vagy van valamilyen kiskapu?

Legjobb válasz: Nincs. Érvényes személyi igazolvány kell a házasság megkötéséhez.

Nincs. Érvényes személyi igazolvány kell a házasság megkötéséhez.
Én most újítattam személyit, mivel jogsim is volt, meg útlevelem, így 1500 Ft volt az illeték. Azt hallottam még, ha újtípusú a személyid, de semmi másod nincs akkor is ennyi, de ebben nem vagyok biztos. Ha nem vonatkozik rád semmi, akkor 3000 Ft az illeték. Érdeklõdj az okmányirodánál hátha van valami kibúvó, mert így 6000 Ft lenne neked. Ráadásul minimum 2 hét míg megérkezik az új személyi.
Kell bizony, sõt a tanúknak is.
Ideiglenes személyivel igen, de az csak 30 napig érvényes, és ugyanannyi az illeték, hiszen az új személyi megrendelésekor állítják ki. Tényleg nincs kiskapu, hasonló helyzetben voltunk az esküvõnk elõtt, így biztosan tudom.
Illetve ha van érvényes jogosítványod, útleveled az megfelel! Csak most jutott eszembe, mert nekem az sem volt, és a magam példájából indultam ki. (utolsó válaszadó)
Az esküvõ napján nekünk nem kellett vinni a személyiket, csak a két tanúnak. A miénket a részletek egyeztetésekor (kb. 1 hónappal esküvõ elõtt) lefénymásolta az anyakönyvvezetõ. De lehet ez településenként más és más.
Szerintem ideiglenes papírral csak el lehet intézni valahogy... menj be érdeklõdd meg!
tartsd meg elõbb az esküvõt, ti ketten meg két tanú, és onnantól érvényes a férjes neved, csináltathatod a személyit. a nagy napon meg vagy csak templomi lesz, vagy megerõsítõ polgári, vagy lehet csinálni olyat, mint még egy polgári, csak nem a hivatalos anyakönyvet írjátok alá, hanem valami "mû"-t
A kérdező hozzászólása: Sajnos nincs se jogsim, se útlevelem (ami érvényes lenne akkor). De amúgy kell egyáltalán vinni a nagy napon is a személyit? Vagy mikor látja az anyakönyvvezetõ?
A kérdező hozzászólása: És akkor elõrántom a harisnyakötõmbõl? :DDDD
Nincs kibúvó, ugyanebben a helyzetben voltam én is. Meg kell csináltatnod elõtte és újracsináltathatod utána. Ez van.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek! Úgy döntöttünk, hogy elõrébb hozzuk a dolgot. A nagy napon úgyis csak megerõsítõ szertartás lenne. Bár nem akartam ennyivel hamarabb férjhez menni, de ez van.
a bejelentéshez kell csak a személyi sztem, késõbb a születési anyakönyvit nem fogadják el? kérdezd meg õket, meglehet, hogy eltekintenek...

Ha valaki már házas (polgári és templomi esküvő is volt) és 7 év után újra meg szeretné erősíteni a fogadalmát a férjével egy a lakóhelyén kívűl eső templomban (református), akkor ezt megteheti e és ha igen akkor mik kellenek ehhez?

Legjobb válasz: Megteheted, akár évente is. Elõször is fel kellene keresni a helyet, és idõpontot kérni, valamint egyeztetni a részleteket (kell-e zene, díszítés, mekkora a vendégkör).

Megteheted, akár évente is. Elõször is fel kellene keresni a helyet, és idõpontot kérni, valamint egyeztetni a részleteket (kell-e zene, díszítés, mekkora a vendégkör).


Ha volt már egyházi esküvő, aztán válás (és a volt pár még él), akkor ugye nem lehet még egyszer újra mással egyházi esküvője az adott személynek?

De a gyakorlatban is így van? Ha anno egy x városka templomában volt, most meg mondjuk vagyunk egy budapesti templomban, akkor ott tudják-e egyáltalán, hogy adott emberkének volt-e már egyházi esküv?je valaha, illetve, hogy él-e még a volt párja? (úgy tudom, ha meghalt az el?z? párja, akkor újra lehet egyházi)

Legjobb válasz: Elképzelhetõ, hogy be lehet csapni õket. De mi értelme? Ezzel az egész esküvõ értelmét és érvényét is veszti. Akkor meg minek?

Elképzelhetõ, hogy be lehet csapni õket. De mi értelme? Ezzel az egész esküvõ értelmét és érvényét is veszti. Akkor meg minek?
Ha volt már egyházi esküvõd , akkor hiába váltál el az egyház szerint még mindig házas vagy. Katolikus egyháznál nagyon szigorúan veszik. Lehet kérni érvénytelenítést, de azt nem tudom pontosan milyen fûbûnt kell hozzá elkövetni.
Valóban nem lehet újra templomban házasodni (ott ugyanis megfogadod Isten elõtt, hogy életed végéig kitartassz a másik fél melett), Úgy tudom akkor érvénytelenítik az egyházi házasságot, ha a pár "nem hálta el" a nászéjszakát.És egész házaságuk alatt nem is történt semmi szex. De lehet, hogy nem jól tudom.
Van erre egyházjogi szabály, hogy el lehet választani a párt egyházilag is, de nem olyan zökkenõmentes, mint a polgári kötés felbontása.
Hogy mennyire zökkenõmentes, ahhoz olvasd el a 'Különös házasság'-ot.
Valóban, az elhálás az érvényesség feltétele, a nélkül felbontható. De ez természetesen csak a nõ szüzességével bizonyítható. A házastárs verése még nem jelenti a másik gyengeelméjûségét (orvosi értelemben ). Gondolom, felbontható akkor is, ha a kötés idején az egyiknek szeretõje volt, hiszen akkor már az esküt sem tette le érvényesen.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!