Találatok a következő kifejezésre: Esküvőkor a ujjára (25 db)

Szeretnék egy uj esküvöt a férjemmel. Szerintetek lehet tartani? Vagy egy másik vallásu templomban? Vagy hogy lehetne? Elcseszett egy esküvönk volt gáz ruhában ezért szeretnék ujat

Legjobb válasz: Ha tényleg csak a felhajtás kell menjetek el valahová, béreljetek ki valami kerthelyiséget, vagy akármi, és mondjátok azt: "ez itt most egy esküvõ".

Ha tényleg csak a felhajtás kell menjetek el valahová, béreljetek ki valami kerthelyiséget, vagy akármi, és mondjátok azt: "ez itt most egy esküvõ".
Ráadásul templomit? Szerintem menj oda a paphoz hogy "atyám, olyan gáz volt multkor a ruhám, csináljuk újra az egészet, nem mutatok jól a videón". Kiváncsi lennék a tisztelendõ reakcióira.
Félelmetes, hogy milyen emberek vannak... :( (A kérdezõre gondoltam.)
Nem csak a ruhád volt gáz!Inkább menjél iskolába!
Na pontosan ebbõl a kérdésbõl látszik, hogy egyes nõknek mennyire marhára nem a házasság a fontos, hanem a felhajtás, meg a ruha, meg a lagzi. Tré.
Én meg egy új életet.
FAKE
"Ráadásul templomit? Szerintem menj oda a paphoz hogy "atyám, olyan gáz volt multkor a ruhám, csináljuk újra az egészet, nem mutatok jól a videón". Kiváncsi lennék a tisztelendõ reakcióira." Attól függ, ha a siránkozást egy marék 10-ezressel teszi az újraházasulandó pár hatásosabbá, a pap is másképp áll hozzá...
Hát nagy hülyeségnek hangzik.Gondolod rajtad kívül minden embernek tökéletesre sikerül minden?Azt hiszem késöbb az életed során ha esetleg komoly problémák lesznek, mert sajnos az élet nem csak egy rózsaszín álom és nem fenékig tejfel, rájössz mennyire lényegtelen dolog volt a gáz ruhád stb.sokkal keményebb porblémák átvészelése után azt fogod mondani hogy tudtam én ilyen semmiségböl ügyet csinálni.
Szerintem nem annyira hülyeség, bár én nem csinálnám újra. Én most szervezem az esküvõnket... De mindenki megérdemli, hogy álom esküvõje legyen. Hangsúlyozom, nem értek vele egyet.
Mikor volt az elõzõ esküvõd? Olyan van hogy meg lehet újítani a házassági fogadalmat. De nem 1-2 hónap múlva, hanem tizen-huszon év múlva.
Én a helyetekben elutaznék Korfura, vagy Balira esküdni. Az biztos emlékezetes lesz+ rögtön nászút is.
Ez attól is függ, mikor volt az elsõ?
Rubint Reka nem a zsinagogaban tartotta ujbol eskuvojet?
IGEN GÁZ!! De jó lenne ha nekem is ennyi felesleges pénzem lenne, amit elverhetnék hülyeségekre...
no problem mani mani mani mehet esküvö szép ruhábá
Magyarul ilyet fiatalon azok szoktak, akiknek nem számít a pénz, a felhajtás annál inkább. Normális emberek ilyet legfeljebb a sokadik (pl. 25.) házassági évfordulóra csinálnak. De akkor se a ruha miatt.
Szoktak ilyet csinálni, mondjuk a sztárok körében divatos.De én nem nézlek hülyének emiatt.Nem a megszokott az biztos!!! Templomit tartott nem is olyan régen Rubint Réka.Vagy még az lenne a szép, ha külföldön mondjuk tengerparton ismételnétek meg:) .
Igen.
A kérdező hozzászólása: DE MOST EZ TÉNYLEG OLYAN HÜLYESÉGNEK HANGZIK?
A kérdező hozzászólása: UGY SZEREtnék uj esküvöt
Én voltam már olyan pár esküvõjén, akik egyszer már összeházasodtak. És a második is anyakönyvvezetõ elõtt történt. Templomi esküvõjük sem az elsõ, sem a második esetben nem volt. Ez így nem volt gáz. De csak azért, mert a nagyszüleim ötvenedik házassági évfordulóján újra "összeházasodtak". A gáz ruhát te választottad, a te ízlésed tükrözõdött rajta, ez van. Egyébként, ha annyira szeretnél, akkor váljatok el, térjetek át másik hitre, aztán kezdjétek újra az egészet. De ha én lennék a férjed, tuti csak az elsõ felébe mennék bele. :)

Esküvőkor a menyasszony ujjára még egy gyűrű kerül, vagy az ugyanaz, mint amelyiket az eljegyzéskor kap?

Legjobb válasz: Hát én úgy tudom hogy ugyanaz, feltéve ha arany. csak eljegyzéskor bal kézre húzzák, esküvõkör pedig a jobb kézre. És ehhez lehet még kísérõ gyûrût is adni, de nem muszáj. Ha esetleg az eljegyzési gyûrû ezüst, akkor esküvõkor arany kell helyette.

Hát én úgy tudom hogy ugyanaz, feltéve ha arany. csak eljegyzéskor bal kézre húzzák, esküvõkör pedig a jobb kézre. És ehhez lehet még kísérõ gyûrût is adni, de nem muszáj. Ha esetleg az eljegyzési gyûrû ezüst, akkor esküvõkor arany kell helyette.
Nincs ilyen, hogy "kell" vagy "nem kell". Az, hogy mi a szokás egyes országokban, családokban, az más kérdés. Magyarországon a bal kéz gyûrûs ujjára kerül az eljegyzési gyûrû és a jobb kéz gyûrûsujjára a jegygyûrû, vagy karikagyûrû. Az eljegyzési gyûrû gyakran egyezik magával a jegygyûrûvel, így átkerül egyik kézrõl a másikra házasság esetén. Ilyenkor mindkét fél hordja a jegyesség alatt a karikagyûrûjét a bal kezén. A másik megoldás, ami szintén megtalálható Magyarországon, az a köves eljegyzési gyûrû, amivel a fiú eljegyzi a kedvesét. Ez eredetileg gyémántköves, de ki-ki pénztárcája és ízlése szerint választ. Ezt a gyémántköves gyûrût eredetileg a nagymamától kapja az elsõ szülött fiú, hogy eljegyezze vele párját. Ilyenkor a fiú csak a házasság után hord ékszert, a karikagyûrût, azt is a jobb kezén.
Ugyan az amit az eljeggyézkor kap
Az eljegyzési gyûrû köves, a jegygyûrû meg a "karika" gyûrû..
én nem szimpatizálok a köves eljegyzési gyûrûvel amit csak a nõ hord. ha elakar jegyezni, feleségül akar venni akkor hordja már õ is a gyûrûnek a párját amivel eljegyzett! elvégre ez szimbolizálja hogy egy pár vagyunk! nem? de ízlések és pofonok, kinek hogy tetszik
A kettõ nem ugyanaz, mert amikor az eljegyzésen felhúznak, az a bal gyûrûsujjra kerül, ami az esküvõ napján átkerül a jobb gyûrûsujrra és a karikagyûrû pedig a balra.
Szia! Egy másik gyûrût is kapni fogsz, ami a bal gyûrûsujjadra fog kerülni!Sok boldogságot! :)
én ugy tudom hogy ujjat kell venni
Ujjat? Ha nincs neki meg a 10? :) A fenti vélemények különbözõsége is mutatja, hogy országon belül is többféle szokás dívik. Nálunk pl.: eljegyzéskor arany karikagyûrû, bal gyûrûsujjon hordva, esküvõkor ez kerül át a jobb kéz gyûrûsujjára (ami okozhat némi méretproblémát, mivel a legtöbb embernek a domináns kezén kissé "erõsebbek", vastagabbak az ujjai). Szokás viszont egy úgynevezett kísérõ gyûrû is, ami egyetlen apró kõvel díszített. Ez tetszés szerinti kézen, ujjon hordható. Lehet, hogy ezt anno azért találták ki, hogy legyen a menyasszonyon is új ékszer az esküvõ alkalmával :) A férfi az eljegyzéskor ugyanúgy a karikagyûrû párját a bal kezén hordja, esküvõ után pedig a jobb gyûrûs ujjon. Szegény võlegénynek nem jár kísérõ gyûrû :) Így járt :)

Mennyi idő alatt kell elintézni a névváltozást esküvő után? (Új iratok, stb. ) Meddig érvényesek a régi papírjaim?

Legjobb válasz: Szia!Személyit,lakcímkártyát én szinte azonnal megcsináltattam.Sok helyen nem fogadják el leánykori névvel.A TAJ kártyát is érdemes minél elõbb, mert ha ne adj' isten kórházba kerülsz,nem örülnek ha nincs átírva(kórházban dolgozom,ezért tudom).Adókártyát is át kell iratni,de én azt még mindíg nem tettem még,és ennek ellenére az APEH papírjaim a férjezett nevemre jönnek.Ezen kívül jogosítvány,forgalmi, mert a rendõr szeret okoskodni(elõfordult már szintén).Bankkártya, esetleg hitelkártya.(én megvártam míg lejárnak)Remélem tudtam segíteni.

Szia!Személyit, lakcímkártyát én szinte azonnal megcsináltattam.Sok helyen nem fogadják el leánykori névvel.A TAJ kártyát is érdemes minél elõbb, mert ha ne adj' isten kórházba kerülsz, nem örülnek ha nincs átírva(kórházban dolgozom, ezért tudom).Adókártyát is át kell iratni, de én azt még mindíg nem tettem még, és ennek ellenére az APEH papírjaim a férjezett nevemre jönnek.Ezen kívül jogosítvány, forgalmi, mert a rendõr szeret okoskodni(elõfordult már szintén).Bankkártya, esetleg hitelkártya.(én megvártam míg lejárnak)Remélem tudtam segíteni.
A kérdező hozzászólása: Köszi. Igazából az érdekelne, hogyha csütörtökön van az esküvõm, ráér a rákövetkezõ héten a papírokat elintézni? Pl. szerdán, csütörtökön. Vagy már pénteken(másnap) meg kell csináltatnom az új papírokat? Mert mi pár napos belföldi wellness nyaralást tervezünk az esküvõnk után. És nem szeretnék az esküvõ és a nyaralás között a hivatalokba rohangálni. Szóval emiatt kérdezem, hogy megbüntethet pl. a rendõr, ha a hotelig én is vezetek?

Mit tegyek, ha az esküvőm előtt 2 héttel jár le a személyi igazolványom? Nem veszem fel a férjem nevét, akkor is újat kell csinálni az esküvő után?

Legjobb válasz: Ha nem változik a neved, miért kellene újat csináltatni???? Nincs rajta a személyin a családi állapotod...

Ha nem változik a neved, miért kellene újat csináltatni???? Nincs rajta a személyin a családi állapotod...
Ha a neved nem változik meg miután férjhez mentél, akkor inkább most csináltasd meg mielõtt lejár. Ilyenkor fele annyiba kerül csak, mint amikor már lejárt az igazolvány.
Új személyit mindenképp kell csináltass, hiszen le fog járni. Én a lejárat elõtt menten újat csináltatni, szót nem szóltak érte; megcsinálták. Intézd el minél hamarabb, és akkor nem fog szorongatni az a 2 hét.
Ha van jogsid vagy útleveled, meg lakcímkártyád, akkor nem is kell új személyi amíg elõbbiek is érvényesek. Azokkal is igazolhatod magad. Okmányirodás honlapokon olvass utána!
A kérdező hozzászólása: És ha megcsináltatom most, akkor újat kell csináltatni az esküvõ után (marad az eredeti nevem)?

Ha volt már egyházi esküvő, aztán válás (és a volt pár még él), akkor ugye nem lehet még egyszer újra mással egyházi esküvője az adott személynek?

De a gyakorlatban is így van? Ha anno egy x városka templomában volt, most meg mondjuk vagyunk egy budapesti templomban, akkor ott tudják-e egyáltalán, hogy adott emberkének volt-e már egyházi esküv?je valaha, illetve, hogy él-e még a volt párja? (úgy tudom, ha meghalt az el?z? párja, akkor újra lehet egyházi)

Legjobb válasz: Elképzelhetõ, hogy be lehet csapni õket. De mi értelme? Ezzel az egész esküvõ értelmét és érvényét is veszti. Akkor meg minek?

Elképzelhetõ, hogy be lehet csapni õket. De mi értelme? Ezzel az egész esküvõ értelmét és érvényét is veszti. Akkor meg minek?
Ha volt már egyházi esküvõd , akkor hiába váltál el az egyház szerint még mindig házas vagy. Katolikus egyháznál nagyon szigorúan veszik. Lehet kérni érvénytelenítést, de azt nem tudom pontosan milyen fûbûnt kell hozzá elkövetni.
Valóban nem lehet újra templomban házasodni (ott ugyanis megfogadod Isten elõtt, hogy életed végéig kitartassz a másik fél melett), Úgy tudom akkor érvénytelenítik az egyházi házasságot, ha a pár "nem hálta el" a nászéjszakát.És egész házaságuk alatt nem is történt semmi szex. De lehet, hogy nem jól tudom.
Van erre egyházjogi szabály, hogy el lehet választani a párt egyházilag is, de nem olyan zökkenõmentes, mint a polgári kötés felbontása.
Hogy mennyire zökkenõmentes, ahhoz olvasd el a 'Különös házasság'-ot.
Valóban, az elhálás az érvényesség feltétele, a nélkül felbontható. De ez természetesen csak a nõ szüzességével bizonyítható. A házastárs verése még nem jelenti a másik gyengeelméjûségét (orvosi értelemben ). Gondolom, felbontható akkor is, ha a kötés idején az egyiknek szeretõje volt, hiszen akkor már az esküt sem tette le érvényesen.

Lehet-e az esküvő után 1 héttel a régi útlevéllel utazni nászútra külföldre? Vagy csak az új névvel ellátott okmányokkal lehet.

Legjobb válasz: Igen, lehet. Nekem esküvõ után azt mondta az anyakönyvvezetõ, hogy elvileg a házasságkötéstõl számított harminc napon belül kell elkezdenem az okmánycsere intézését, ha nevet változtatok.

Igen, lehet. Nekem esküvõ után azt mondta az anyakönyvvezetõ, hogy elvileg a házasságkötéstõl számított harminc napon belül kell elkezdenem az okmánycsere intézését, ha nevet változtatok.
Persze, lehet. Az új okmányok elkészülési ideje nálam 3-5 hét volt, miután bejelentettem az igényt. Utazz el nászútra, és ha hazaértél, utána kezdd el az új okmányok igénylését.

Összeköltözés és esküvő előtt állunk a jegyesemmel. Egy egyedi ajándékot szeretnék neki venni karácsonyra, azzal, hogy ezt az új lakásunkba visszük és emlékezetes marad. De mi lenne ilyen?

Bármilyen dizájn vagy díszítőelem vagy valami ami azt szimbólizálja hogy rövidesen a saját lakásunkba költözünk. Valami tipp?

Legjobb válasz: közös képekbõl montázs egy szép, érdekes keretben, amit majd kitehettek az új lakásban

közös képekbõl montázs egy szép, érdekes keretben, amit majd kitehettek az új lakásban
Ajtonevtabla kettõtök nevével.

A romai katolikus eskuvomon szeretnenk felovasni az uj testamentumbol egy reszt. Tudnatok nekem valamilyen konyvet ajanlani ( a biblian kivul! ) ami osszefoglal ilyen olvasmanyokat amibol valogatni tudnank?

Legjobb válasz: A plébánostól vagy a sekrestyéstõl kellene segítséget kérned, mert az erre az alkalomra szóló olvasmányos könyvbõl történik a felolvasás. Itt lehet benne találni 5-6 olyan újszövetségi olvasmányt, amibõl választani lehet. Leggyakrabban a Szeretet himnuszát szokták választani. A nõvérem esküvõjén én abból olvastam fel egy részt. 1 Kor 13 Sok boldogságot!

A plébánostól vagy a sekrestyéstõl kellene segítséget kérned, mert az erre az alkalomra szóló olvasmányos könyvbõl történik a felolvasás. Itt lehet benne találni 5-6 olyan újszövetségi olvasmányt, amibõl választani lehet. Leggyakrabban a Szeretet himnuszát szokták választani. A nõvérem esküvõjén én abból olvastam fel egy részt. 1 Kor 13 Sok boldogságot!
"Ha római katolikus vagy, miért újtestamentumnak hívod? " Hát nem tudom, ezt a sületlenséget honnan vetted, hogy a katolikusok nem hívják Új Testamentumnak. De igen hívják (sõt, más nyelveken CSAK úgy hívják).
Ha római katolikus vagy, miért újtestamentumnak hívod? Mi katolikusok újszövetségnek nevezzük, nálunk nem testamentum a neve. Ugye, nem díszbõl lesz katolikus esküvõd? Felelõsséggel jár a szentségi házasság, soha ki nem léphetsz belõle, és soha többet mást nem kereshetsz.
A kérdező hozzászólása: Igen romai katolikus vagyok es nem diszbol lesz romai katolikus eskuvom! Kulfoldon egyebkent igy emlitik igen Old & New Testamentum, de ujszovetsegnek is monhatom ha neked igy jobban tetszik! Egyebkent koszonom a valaszokat.
Méjbi ín Ínglend itsz kóld ould end nyú tesztamantum, bát disz iz a hángériön szájt end hír itsz kóld újszövetség, jú nó.
A kérdező hozzászólása: "Méjbi ín Ínglend itsz kóld ould end nyú tesztamantum, bát disz iz a hángériön szájt end hír itsz kóld újszövetség, jú nó" Te milyen fa**fej vagy!!! Csak azert mert ez a web oldal magyarul van, nem jelenti azt hogy Csak Mo-on elo magyarok hasznaljak!Ha nem tudnad sok magyar el kulfoldon es egy bizonyos ido utan ( pl 20ev utan) egyes magyar szavak elkopnak! Mindenki masnak koszonom a segitseget/tanacsat!

Ti, hogyan vennétek fel a neveteket az esküvőn? Teljesen a párotokét vagy az "új divat" szerint?

Van a hagyományos : pl: Horváth Jánosné

Legjobb válasz: Én felvettem a férjem nevét, tehát "Horváth Rózsa" lettem, de azt azért hozzá tenném, hogy ez nem új dolog, hanem az õsmagyarok így házasodtak (az új, a -né képzõ, és a többi).

Én felvettem a férjem nevét, tehát "Horváth Rózsa" lettem, de azt azért hozzá tenném, hogy ez nem új dolog, hanem az õsmagyarok így házasodtak (az új, a -né képzõ, és a többi).
Én valószínûleg megtartanám a sajátom, mert a szakmámban (mûvészeti) fontos lehet, hogy rám ismerjenek név alapján. De lehet, hogy felveszem teljesen: Horváth Rózsa, nekem az tetszik a legjobban.
Én kötõjeles lettem! Igaz, hivatalosan még mindig nem vettem fel a férjem nevét, pedig már másfél éve házasok vagyunk!:) Lusta vagyok bemenni elintézni a papírokat!:)
Nekem fontos, hogy a leánykori nevem teljesen megmaradjon. Azon is gondolkodtam, hogy nem veszem fel a párom nevét, de beszélgettünk errõl és õ szeretné, hogy felvegyem a nevét. Így én a kötõjeles verziót fogom választani: Horváth-Kovács Rózsa.
Én nem venném fel egyáltalán a nevét, mivel szeretem a sajátomat.
Eredeti nevekhez visszatérve (1 oldal) én "Szabó-Kiss Gizella" lettem. Férjem neve kötõjel én nevem, de csak a személyiben, akviban. Nem akartam -né lenni, nekem az olyan érzés, mintha utánfutó lennék. Bemutatkozáskor a leánykorit használom (Kiss Gizella) Hivatalos aláírásoknál pedig (Sz. Kiss Gizella) úgyis rövid a rublika :D Nálunk macerás volt, hogy én mindenképpen meg akartam tartani a nevem, a férjem pedig ragaszkodott volna a "Szabó Jánosnéhoz" Így némi kompromisszum született. Viszont az ügyfelek az üzlettársak a lánykori nevemen ismernek, ezért volt nekem fontos, hogy megmaradjon.
Én felvenném a férjem vezetéknevét és megtartanám a keresztnevem (tehát "Horváth Rózsa") de a "Horváth Jánosné" is tetszene, viszont ebbõl tényleg nem derül ki a keresztnév... Nekem az a lényeg, hogy ne a lánykori vezetéknevemet viseljem mert azt nem szeretem :)
Hopp, elment félben. Szóval megtartanám a lánynevem, mert nem akarok én is Horváth lenni. Mert én tényleg az lennék:-)
Megtartanám a lánynevem!!!
Uramisten! Mennyi Horváth vezetéknevû ember ír ide. :) )))
Nekem a Horváthné Kovács Rózsa tetszik a legjobban, a legkevésbé pedig ahol a nõ neve teljesen eltûnik. A kötõjeles se rossz, ha illenek egymáshoz a nevek.
Én is "Horváth Rózsa" lettem, mert a vezetéknevem egyrészt az egyik leggyakoribb, másrészt nem tetszik, a férjemé viszont se nem gyakori, se nem csúnya. :D
"Nekem fontos a -né..., egyáltalán nem érzem magam attól mellékesnek, nem is értettem, hogy ebbõl az hogyan következik. Nekem inkább az összetartozást jelképezné. :) " De ez nem egyoldalú "összetartozás"? (Nem kötözködök, csak nekem ez a véleményem :) ) Az õ nevén nem látszik, hogy Hozzád tartozik. Az egyenrangú összetartozást szerintem hívebben kifejezi a Horváth-Kovács Rózsa ÉS!! Horváth-Kovács János verzió. Ismerõseim így akarták, csak tényleg sokba kerül... De egy személynek is.
"Az egyenrangú összetartozást szerintem hívebben kifejezi a Horváth-Kovács Rózsa ÉS!! Horváth-Kovács János verzió" Ez is jogos. Mondjuk ezt nem tudom biztosra, de talán már a Nõ neve is felvehetõ, nem? 30/N
Lehet ilyet csinálni.
És akkor nem a -né, hanem a -fi a toldalék.
Ezek a nék különben is olyan rondák.
Sehogy. Ha elváltok, egy rakás macera lesz az új papírokkal. Maradj lánykori néven.
Szia!Én is az idén megyek férjhez, és én így fogom felveni: Horváth Jánosné Kovács Róza. vagy pedig: Horváth Jánosné Róza(bár ez nem hangzik jól a saját nevünkel, meg szeretném megtartani a vezeték nevemet is) /de pl a szüleim anno elváltak, és apu tavaly újra nösült õ igy vette fel a nevét: Horváth-Kovács Róza(mármint a felesége)/ Sok boldogságot!:) 20L
A kérdező hozzászólása: Maradok a "hagyományosnál" és felveszem teljesen a a leendõ férjem nevét szerintem.Akárki akármit is mond én ezt érzem jobbnak :-)
én biztos megtartanám a lánykori nevemet. elég sokszor hecceltük már egymást ezen a párommal. õ szeretné ha felvenném a nevét, nekem azonban ez olyan lenne mintha megszûnnék létezni. a né toldaléktól meg borsódzik a hátam, nekem tulajdonrag hatású. õ mindig azt mondja de ez a szokás, meg ezzel jelzem hogy házas vagyok. megkérdem: és rajtad mi jelzi? hát a gyûrû! ja, olyan nekem nem lesz? :D esetleg akkor venném fel a vezetéknevét, ha õ is az enyémet az övé mellé. és a gyereknek is két vezetékneve lenne, ha az nem lehet, az enyém. de én ilyen emancipunci vagyok :)
Én is Kovács Horváth Rózsa párti vagyok, plána, ha a férfi is felveszi Kovács Horváth Jánosként. Viszont eszembe jutott, hogy ha mondjuk a gyerekük, aki gondolom ezek után Kovács Horváth vezetéknevet fogja viselni, találkozik majd élete párjával, akinek a szülei anno szintén ezt a megoldást választották és így õ meg Szabó Nagy-ként éli életét. Na, õk hogy fognak dönteni?? :) :) :)
A társaság egyik része ezt választaná, a másik azt. Ne hallgass senkire, mert a neved neked kell majd viselned. Én mióta megkérte a kezem, tudtam, hogy "Horváth Rózsa" leszek, szerettem volna "Horváth-Kovács Rózsa" lenni, mert nekem ez is nagyon tetszik, de páromnak és nekem is ilyen szempontból elég buta nevünk van. Nem illik egymáshoz, sõt semmilyen vezetéknévhez nem illene a másik vezetékneve. Így maradok az elsõ variációnál. Amúgy sem szerettem a nevem. Minden 3. embernek ez a vezetékneve, ráadásul a keresztnevem sem egyedi. Így például ha elmentem egy vizsgára és ott név szerint szólítottak, 2-en is jelentkeztünk. Nem szerettem soha, olyan feleslegesnek éreztem ezeket a magyarázkodásokat. Páromnak ritka vezetékneve van, így ez marad.
Horváth Jánosné lettem, hogy ne kelljen sokat idõzni egy aláírással, de ma már inkább a Horváthné Kovács Rózsát választanám, mert volt már úgy, hogy telefonon beszéltem vkivel és utólag derült ki, hogy oszt társak voltunk, de õ nem tudta, hogy én vagyok a férjezett név mögött.
Én H. Kovács Rózsa vagy Kovács H. Rózsa szeretnék lenni. Megpróbálom hivatalosan is elintézni, de ha nem megy, akkor Horváthné Kovács Rózsa, vagy Kovács Rózsa, még nem tudom.
Én sem tudnék -né lenni....
A kérdező hozzászólása: "Horváthné Kovács Rózsa" vagy pedig "Horváth Jánosné" :-))
Miért kell felvenni a másik nevét? Mi a jó ebben? Mert ha még te vagy Kovács Margit a párod meg Tóth István és akkor kölcsönösen egymás nevét felveszitek; Kovács-Tóth. De mire jó, hogy egy másik személy miatt eldobod a saját neved? Nem elég, hogy a gyerek az apa nevét kapja?
Én is a kötõjeles megoldást választom majd, Horváth-Kovács Rózsa. Azért mert a saját vezetéknevem is megtartanám, de szívesen viselném a páromét is.
Én kötõjelesen szeretném, de az a helyzet, hogy az én vezetéknevem egy férfi keresztnév. Tehát mint pl. Balázs Klári. Na most, ha Balázs Klári esetleg úgy venné fel a Korda nevét, hogy Korda-Balázs Klári (és nem lennének híresek), akkor szerintem az zavaró, hogy Korda Balázs....Klára, ja, nem is Balázs, nem is férfi, hanem Klára, tehát nõ. Ha valamennyire érthetõ, amit próbálok elmondani. Balázs-Korda Kláriként meg fura, hogy középre odajön egy olyan, ami nem volt ott eddig. Egy szónak is száz a vége, én Horváthné Kovács Rózsa leszek, vagyis Nagyné Kis Éva.
Én "Horváth Rózsa" lettem :D Mindkét nevet felvenni hosszú, és ha sokat kell aláírnom, nem szeretnék szenvedni, míg leírom a nevem 600-szor! Másrészt nem lennék "mellékes" = tehát nem lennék .....-né! Nekem kettõ jött szóba: -vagy megtartom a saját nevem -vagy felveszem a páromét (Horváth- a példa alapján) Az utóbbi mellett döntöttem, mert ha megszületnek a gyerekeink majd "egy csapatban játszunk" :) Tehát mindenki egységesen Horváth lesz!:)
Én bajban vagyok, mert a páromnak és nekem ugyanaz a vezetéknevem. Elég gyakori. Így csak a Horváth Jánosné verzió maradna, azt viszont nem szeretném. Õ pedig szeretné, ha felvenném a nevét. Nehéz ügy :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, elnézést ha ostobaságokat írtam de nem voltam nagyon tisztában ezekkel a dolgokkal, mert még nem volt esküvõm :-) Párom teljesen rám bízza ezt.Szerintem még elgondolkodom a lehetõségeken, még van egy kis idõm átgondolni. :-))
Én így vettem fel hogy: Horváthné Kovács Rózsa de jobb lett volna így, hogy Horváth Rózsa mert rövidebb, de már nem változtatom meg mert 5 éve így van és pénzbe kerül...
Én a Horváthné Kovács Rózsa mintát választom, nekünk is idén lesz az esküvõnk. Nekem valahogy egyértelmû volt, hogy ez lesz, mert szeretném, hogy a férjem neve is benne legyen, de az enyém is megmaradjon, látszódjon hogy férjnél vagyok "-né". Nekem ez a változat tetszik a legjobban.
A kérdező hozzászólása: Kedves 11:04-es válaszoló :-)) Én is így gondolom, ahogyan te leírtad, egyetértek veled:-) Sok boldogságot Nektek :-)
Horváth Jánosné nálam ki van csukva, mert teljesen eltüntet engem, nem vagyok én utánfutó vagy függelék. Ráadásul hamarosan doktorálni is fogok, és az elég béna lenne, hogy "Horváth Jánosné dr." :) Dr. Senki :D Valószínûleg a Horváthné Kovács Rózsa is kiesik, mert az hosszú, és nem akarom, hogy a keresztnevem helyett úgy hívjanak, hogy "a Horváthné". Szerintem az nem szép, ha így hivatkoznak egy nõre. Horváth-KOvács Rózsa ami ma divatos, de ebbe is csak akkor mennék bele, ha a férj is HOrváth-Kovács János lesz. És a dr.-ral úgy tudom, az a gond, hogy csak saját vezetéknév elé illeszthetõ, tehát nem lehetnék Dr. HOrváth-KOvács Rózsa (de ebben nem vagyok biztos) Párommal egyelõre abban egyeztünk meg, hogy maradnak a saját nevek, nem változtatunk - bár az esküvõ még odébb van. :) 30/N
Akkor miért reagálsz rá? Amúgy a névválasztás szerintem vérmérséklet, hozzáállás kérdése. Én el sem tudtam volna képzelni, hogy né legyek, és ezzel a környezetem is egyetértett, így lettem "Horváth Rózsa". De van, akihez kifejezetten illik a né.
hatezredik ilyen kérdés
Horváthné Kovács Róza mindenképp Azért mert a nevem meg akarom tartani mindenképp, de a -né egy gesztus párom felé, igy azt is szeretném, és ez igy oldható meg de aláirni mindenhová csak Horváthné Rózát irok, és bemutatkozni is igy, kivéve a nagyon hivatalos helyeke, ott teljes nevet mondok
Azon mosolyogtam nagyon jót, hogy én TÉNYLEG Horváth Jánosné lehetnék akár..:D a Szerelmemet ugyanis pont így hívják :D Gondolom nem vagyok ezzel egyedül az országban, hiszen elég elterjedt név. :) Amúgy ha nem ezt, akkor szerintem a Horváthné Kovács Rózsát választanám. Nekem fontos a -né..., egyáltalán nem érzem magam attól mellékesnek, nem is értettem, hogy ebbõl az hogyan következik. Nekem inkább az összetartozást jelképezné. :) Ha nem akarnám, hogy a nevünkben is megnyilvánuljon ez, akkor akár maradhatnánk élettársak is. Mindenki el lenne a saját nevével, és egy rakat pénzt spórolnánk a lagzin. :D Jó.. nem azt mondom, nem csak ezért lesz esküvõ, na de ez már más témakör. Összesítve ez az én véleményem. :) 30/N
Én is a Horváth Rózsa verziót választottam, sosem bántam meg. Hozzá kell tennem, hogy nagyon nem szerettem a lánykori nevemet. És most jön a csavar: Elváltunk, újra férjhez mentem, de maradtam "Horváth Rózsa", nem vettem fel a második férjem nevét. Az ok? Három közös gyerekünk van, Õk szerették volna, ha ugyanaz marad a családi nevem, mint az övéké. Azóta született még egy kicsi lányom, de Õ már így szokja meg.
A kérdező hozzászólása: Igazad van :-)
11:04-es vagyok. Szerintem a Horváth Jánosné azért nem lenne jó, mert ha bemutatkozol ebbõl senki nem tudja meg a keresztneved.
Az elsõ felsorolásból kimaradt a Szabó Kiss Gizella, illetve a Kiss Szabó Gizella, amit akár a férj is adoptálhat, természetesen a saját keresztnevével. :) Amúgy én is maradtam a saját, lánykori nevemen. Viszont szerintem a se a 3-as, se a 2-es változatot ne válaszd. Borzalmasak. Legalábbis szerintem. A 3-ban a hossz idegesít, a 2-ben, meg az, hogy a nõ megszûnik létezni. Sok boldogságot!

A polgári esküvőn már az új névvel kell aláírni?

Legjobb válasz: Amikor az anyakönyvvezetõodahív , hogy írd alá a nagykönyvet, akkor már azt kell aláírni, amit választottál új nevet!!-ezt a nevet elõtte meg kell mondani,hogy mit fogsz használni.

Amikor az anyakönyvvezetõodahív , hogy írd alá a nagykönyvet, akkor már azt kell aláírni, amit választottál új nevet!!-ezt a nevet elõtte meg kell mondani, hogy mit fogsz használni.
Az esküvõ elõtt meg kell mondanod, hogy mi lesz az új neved és az esküvõn már azt a nevet kell írnod a könyvbe, különben érvénytelen lesz minden.
ezt jó hogy mondjátok nekünk pl nem mondta az anyakönyvvezetõ és kapásból nem gondoltam volna... na majd akkor most gyakorolhatom az új aláirásom :D

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!