Találatok a következő kifejezésre: Elváltam, szeretném a 2 kiskorú gyermekem (1 db)

Elváltam, szeretném ha a 2 kiskorú gyermekem az én családi nevemet viselhetné. Megléphetem-e a névváltoztatást az apa tudta nélkül? Van beleszólási joga?

Gyerektartást fizet, a 4 évest 2hetente elviszi hétvégére, a picire nem kíváncsi...

Legjobb válasz: Nem lépheted meg. Van beleszólási joga.

Nem lépheted meg. Van beleszólási joga.
Abban az esetben van beleszólási joga, hogy a felügyeleti joga megmaradt az apának. Én pedig vélelmezem, hogy a válás során a közös felügyeletet nem szüntette meg a bíróság (ez függetlenül attól, hogy kinél él a gyerek), így az apa a gyerek minden olyan kérdésébe jogosult beleszólni, amely "nagy kaliberû", legyen az névváltoztatás vagy iskolaválasztás. Tehát az apa tudta nélkül ugyan meglépheted a névváltoztatási kérelmet, de azt az elsõ ajtó utasítják el az apa beleegyezõ nyilatkozatának hiánya miatt.
Nem, sajnos az apa beleegyezése nélkül nem változtathatod nem a gyerekek nevét. Szinte röhej, de attól függetlenül, hogy elváltatok, és te vagy a gyerekek hivatalos gondozója, nem dönthetsz ilyen ügyekben egyedül. Nekem pl. 16 éves koromig azért nem volt útlevelem, mert apám egyszerûen nem járult hozzá, bár a hivatalos gondozóm az anyám volt, apám pedig évente kb. kétszer látott engem fél órákra, a gyerektartást meg hol fizette, hol nem... Sajnos ilyen a magyar jogrend.
Nem lehet! Most csináltuk meg az apasági nyilatkozatot, mert nem vagyunk házasok, hogy a gyermek az apja nevét kaphassa, és ekkor megkérdeztem, mivel mondták, hogy így az apának ugyanazok lesznek a jogai , mint házasság esetén, szóval megkérdeztem mit jelent..azt mondták, hogy a név visszavonhatatlan, csak a gyermek 18 éves kora után módosíthatja, vagy ha az apa bíróság elõtt lemond róla.
Én úgy tudom, hogy csak akkor kerülhet le az apa nevéröl a gyermek, ha az teljesen lemond róla (láthatás, felügyelet, gyerektartás). Magyarul, ameddig valamilyen kapcsolatot szeretne fenn tartani a gyermekkel, nem fogja a bíróság engedni a névváltoztatást.
De lemondani sem tud egyszerûen a gyerekrõl.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mennyi idő különélés után válik a házasság semmissé?

Ha hivatalos válás nem történik, de a felek külön élnek egymástól teljesen, a feleségnél a kiskorú gyerek.

7

Válóperes "megállapodás" ítélkezési szünetben leadva?

Beadtuk a válásról szóló megállapodásnkat. Ítélkezési szünet van, ezért még nem volt semmilyen tárgyalás.

Kérdésem annyi volna, hogy a leadott közös megegyezéses megállapodás még támadható, módosítható, ha behívnak minket az első tárgyalásra?
Köszönöm a segítséget!

3

Elvehetik tőlem a gyereket vállás esetén, ha?

Az apa a szüleivel él. Én, az anya, albérletben a 2 éves lányunkkal. Az anyósom megfenyegetett, hogy elintézze, azt, hogy a lányunkat elvegyék tőlem és az apának ítéljék. Megteheti? Szerinte, mivel az apának ott vannak ők, vagyis a szülei, én meg egyedül élek, ezért nekik ítélhetik. Még nem válltunk el, most intézzük a papírokat.

6

Tartásdíj átadásának mi a bizonyítéka?

Úgy értem, hogy ha valaki készpénzben odaadja a tartásdíját rendesen, de annak papíron sehol nincs nyoma, akkor később a bíróság beleköthet ebbe vagy csak akkor ha az anya azt állítja, hogy nem kapta meg?

9

Anyumat elhagyja a férje, de válni nem akar mert akkor fizetnie kéne az adósság felét. Mit lehet tenni?

Anyut egyébként pont az adósság miatt hagyja el,szépen sunyiba becsajozott és mikor már neki biztos volt a helye,bejelentette,hogy lelép. Fél éve indítottak egy kis élelmiszer boltot ami anyu nevén van,és sajnos azon is van adótartozás.A közüzemi számlák is anyu nevén vannak.A férje kijelentette,hogy hamarosan költözik de mindent anyura hárít és fizetni nem fog.Megteheti ezt? Ha anyum adja be a válókeresetet és a férje nem akar válni akkor hogyan zajlik majd az adósság elosztása? Van rá remény,hogy meg lehet osztani? Kérlek segítsetek aki tud. Köszönöm!

15

SOS! Mit lehet tenni? Többi lent.

A párom elvált több mint 1 éve, és a volt feleség állandóan hívogatja, sms-ekkel zaklatja hogy menjen vissza hozzá, de ő nem akar és ezt meg is mondta neki többször is. Volt olyan is, hogy a ház ahol lakunk odajött, ott kiabált, és mindíg a gyerekekkel takarozik.Van 3 gyerek. Páromat provokálja szándékosan, és hazudozik összevissza. Mit lehet tenni Rendőrségi, jogi úton??Hozzáteszem nem miattam váltak el,hanem mert a feleség bepasizott,és megfogta a gyerekeket összepakolt és lelépett önszántából.

8

3éve kislánnyal hogyan lehet túlélni egy válást ha apa itt hagy minket?

Férjemmel már a gyerek születése óta nem olyan a kapcsolatunk ami egy normális hazásságban kéne. Õ azt mondja h nem kívánja már velem a sexet sem. Egyik nap bekattant h ő így nem boldog és váljuk. El is cuccolt az anyjáékhoz, de azóta ő is nagyon ki van. Az apjáék is mondják h el kell vinni orvoshoz mert teljesen magába zárkózott és legyengül, nem eszik... stb. De nekem meg sürgeti a válást, mert ő nem boldog velem. De úgy látom így még amúgy se. Van egy 3éve lányunk is aki most kezdi majd az ovit én meg megyek vissza dolgozni, az apja meg elhagyta. Szegény gyerek, őt sajnálom a legjobban. Hogy lehet ezt feldolgozni? Van esély rá h visszajön az apja hozzánk?

10

Ismertek-e olyan embert, aki tudja, hogy kellene, de nem lépi meg a válást?

Nem válik, mert a bölcsebbik fele azt diktálja, hogy az élet sok területén sokkal nehezebb lesz utána és a saját boldogsága nem olyan fontos, mint a többi tényező. Nem válik, pedig szellemi fejlődésre vágyik, ami helyett szellemi alámerülésben van része. Ismertek olyat, aki ezt kivitelezte hosszú távon és nem lett idegbeteg?

18

Férjemmel elválunk, mindenben megegyeztünk, amit persze hivatalossá is teszünk. Anyukám viszont szerint túl keveset kapok, kérnem kéne mindennek a felét és a fizetése 20%-át gyt-nak (? )

Igaza van anyukámnak? Szerintem a jó kapcsolat ér annyit, hogy anyagilag engedjek neki. Lesz hol laknunk, jó gyt-t kapok, minek szítani a feszültséget?

6

A bírósági szünet alatt időpontot sem adnak a válóperes tárgyalásra?

3

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!