Találatok a következő kifejezésre: Elváltam, szeretném a 2 kiskorú gyermekem (1 db)

Elváltam, szeretném ha a 2 kiskorú gyermekem az én családi nevemet viselhetné. Megléphetem-e a névváltoztatást az apa tudta nélkül? Van beleszólási joga?

Gyerektartást fizet, a 4 évest 2hetente elviszi hétvégére, a picire nem kíváncsi...

Legjobb válasz: Nem lépheted meg. Van beleszólási joga.

Nem lépheted meg. Van beleszólási joga.
Abban az esetben van beleszólási joga, hogy a felügyeleti joga megmaradt az apának. Én pedig vélelmezem, hogy a válás során a közös felügyeletet nem szüntette meg a bíróság (ez függetlenül attól, hogy kinél él a gyerek), így az apa a gyerek minden olyan kérdésébe jogosult beleszólni, amely "nagy kaliberû", legyen az névváltoztatás vagy iskolaválasztás. Tehát az apa tudta nélkül ugyan meglépheted a névváltoztatási kérelmet, de azt az elsõ ajtó utasítják el az apa beleegyezõ nyilatkozatának hiánya miatt.
Nem, sajnos az apa beleegyezése nélkül nem változtathatod nem a gyerekek nevét. Szinte röhej, de attól függetlenül, hogy elváltatok, és te vagy a gyerekek hivatalos gondozója, nem dönthetsz ilyen ügyekben egyedül. Nekem pl. 16 éves koromig azért nem volt útlevelem, mert apám egyszerûen nem járult hozzá, bár a hivatalos gondozóm az anyám volt, apám pedig évente kb. kétszer látott engem fél órákra, a gyerektartást meg hol fizette, hol nem... Sajnos ilyen a magyar jogrend.
Nem lehet! Most csináltuk meg az apasági nyilatkozatot, mert nem vagyunk házasok, hogy a gyermek az apja nevét kaphassa, és ekkor megkérdeztem, mivel mondták, hogy így az apának ugyanazok lesznek a jogai , mint házasság esetén, szóval megkérdeztem mit jelent..azt mondták, hogy a név visszavonhatatlan, csak a gyermek 18 éves kora után módosíthatja, vagy ha az apa bíróság elõtt lemond róla.
Én úgy tudom, hogy csak akkor kerülhet le az apa nevéröl a gyermek, ha az teljesen lemond róla (láthatás, felügyelet, gyerektartás). Magyarul, ameddig valamilyen kapcsolatot szeretne fenn tartani a gyermekkel, nem fogja a bíróság engedni a névváltoztatást.
De lemondani sem tud egyszerûen a gyerekrõl.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Lehetséges tartásdij előre fizetése? Tegyük fel hogy elváltam de most van pénzem. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos hogy ez mindig igy lesz. Tehát kifizetem előre a tartásdijat mondjuk a gyerekem 24 éves koráig

- feltételezem hogy egyetemre fog járni.

Az anyja tegyen vele amit akar, fektesse be, költse el bármi nem érdekel, csak egy: ha késöbb anyagi gondjaim lesznek ne perelhesse el tőlem a minimál bér felét, a házat a fejem fölül, ne csukhasson börtönbe stb. mert már lerendeztem e kötelességemet.
Jogilag lehetséges mindez?

47

Ha a szulok valasban vannak. Es a gyerek 16 eves akkor mar neki kell dontenie hogy kihez koltozik? Es ha van egy 21 eves novere akkor lehetseges hogy hozza koltozik?

a nover tanul, egyetemre jar igy o is a szulok tamogatasaval elt eddig is. ha tovabbra is (nagyobb) osszwggel tamogatnak akkor lehetseges hogy oda koltozik a 16 eves lany? donthet igy?
koszonom elore is a valaszokat

8

Miért ilyen lassan halad a válóper?

Miért csak a feleség érdekeit nézi a bíróság csoda,hogy ennyi hajléktalan apuka kerül az utcára önhibáján kívül ha ilyen a bírói igazságszolgatatás?

2

A volt házas párt mennyire viseli meg a válás?

1

Milyen törvény, vagy milyen bírók vannak Pest megyében?

Megítélték az 50% gyerektartást és a feleségemre írattam a fél házat,mivel közös meg egyezéssel adtuk be a válópert de sajnos ez már nem működik,mivel ezeket a dolgokat teljesítettem és tovább nem hajlandó szóba álni a feleségem velem. Sem az ingósákról sem a ház feléről nem akar beszélni mivel szerinte azt őt illeti hol ott sosem dolgozott. Én 75 ezer fizetésből élek másfél éve albérletben ,így 2 hónapja már nemtudom a gyerektartást fizetni ezért feljelentett a bíróságon és felszólítottak a gyerektartás fizetésére avval az inokkal,hogy nekem marad így is 15 ezer Ft-om megéli,de a ház árát,vagy többlethasználati díjat mikor vagy egyáltalán fogok-e kapni az őket nem érdekli. Hol itt az igazság,menjek az utcáról dolgozni,hogy tudjam őket fizetni?

3

Évekkel a válás után a fent említett okokkal van -e értelme, létjogosultsága visszamenőleg, beperelni a volt feleségemet, harcolni az igazamért? Szerintetek sikerrel járhatok?

4 éve, vagyonmegosztás után elváltam a feleségemtől.Azóta kiderült,hogy a munkahelyén elvégzett munka után súlyos milliós forint jutalmakat kapott, minden év végén.Ez a pénz NEM jelent meg a családi kasszában így a vagyonmegosztásban sem. 3 év végi jutalomról van szó amit még mint a feleségem kapott meg,ekkor ezekben az években nyoma sem volt a gondoknak, amik aztán tönkretették a házasságomat.A fantáziátokra bízom az okot...
A volt feleségem egy nagy világcégnél dolgozik így minden dokumentálva van,minden pénzmozgás...

28

Ti elválnátok ezért?

Eddig szép házasságban éltünk a férjemmel. Gyermekeink 25 és 30 évesek, mindketten kirepültek már. Két napja egy családi összeröffenésen fültanúja lettem egy beszélgetésnek, amely annyira felzaklatott, hogy azóta nem tudok aludni sem. A fiatalabbik húgom annak idején mikor én a kórházban feküdtem és megszültem az első fiamat, rajtakapta a férjemet az idősebb húgommal. Ez nyilvánvalóan kiderült a beszélgetésükből. Fiatalabb húgom azért hallgatott róla, hogy ne okozzon nekem fájdalmat. Ha belegondolok, hogy a másik húgom meg vígan hempergett a férjemmel, aztán azóta is úgy mászkál hozzánk mintha mi sem történt volna.... hányingerem van tőlük. Egyszerűen nem tudom, mit tegyek, szeretem a férjemet de nem tudom, ennyi év távlatából szemet kellene hunynom felette és élni tovább az életünket? A húgomat simán gyűlölöm, és nem érti miért nem állok szóba vele. Feje tetejére állt a 32 éve jól működőnek hitt házasságom, az életem. Ti mit tennétek?

33

Külföldi munka - gyerektartás?

Megtudtam, hogy a volt férjem külföldön dolgozik. Már több mint egy éve a bíróságon megállapított minimum összeget fizeti a jelenlegi felesége gyerektartásként. Ami 20000FT/2 gyerek. Azt hitették el velem, hogy csak a felesége dolgozik külföldön, Õ pedig itthon munkanélküli! Mit tudok tenni? Mehetek bíróságra ezzel az információval?
Még annyi info van, hogy májusban születik a közös gyerekük. Mit tehetek? A gyerekeitől sajnálja a pénzt??

24

Tehát most szakítok vele, vagyis már pár napja megy ez hogy nem hagy békén mert kiderült róla valami, és nem enged el, Szerintetek?

Tehát titeket fenyegettek már öngyilkossággal? Volt már ilyen lelki zsarolásban részetek? Nekem még senki nem mondott ilyet soha, és eléggé idegesítő, szét is csapta magát de nekem innentől nincs tovább, ti mit tennétek?

6

A szüleim esténként veszekedni szoktak mikor én már elmegyek aludni, de valójában mindent hallok. Mit tegyek?

a ti szüleitek is szoktak veszekedni?

7

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!