Találatok a következő kifejezésre: Elváltam, szeretném a (13 db)

Elváltam, szeretném ha a 2 kiskorú gyermekem az én családi nevemet viselhetné. Megléphetem-e a névváltoztatást az apa tudta nélkül? Van beleszólási joga?

Gyerektartást fizet, a 4 évest 2hetente elviszi hétvégére, a picire nem kíváncsi...

Legjobb válasz: Nem lépheted meg. Van beleszólási joga.

Nem lépheted meg. Van beleszólási joga.
Abban az esetben van beleszólási joga, hogy a felügyeleti joga megmaradt az apának. Én pedig vélelmezem, hogy a válás során a közös felügyeletet nem szüntette meg a bíróság (ez függetlenül attól, hogy kinél él a gyerek), így az apa a gyerek minden olyan kérdésébe jogosult beleszólni, amely "nagy kaliberû", legyen az névváltoztatás vagy iskolaválasztás. Tehát az apa tudta nélkül ugyan meglépheted a névváltoztatási kérelmet, de azt az elsõ ajtó utasítják el az apa beleegyezõ nyilatkozatának hiánya miatt.
Nem, sajnos az apa beleegyezése nélkül nem változtathatod nem a gyerekek nevét. Szinte röhej, de attól függetlenül, hogy elváltatok, és te vagy a gyerekek hivatalos gondozója, nem dönthetsz ilyen ügyekben egyedül. Nekem pl. 16 éves koromig azért nem volt útlevelem, mert apám egyszerûen nem járult hozzá, bár a hivatalos gondozóm az anyám volt, apám pedig évente kb. kétszer látott engem fél órákra, a gyerektartást meg hol fizette, hol nem... Sajnos ilyen a magyar jogrend.
Nem lehet! Most csináltuk meg az apasági nyilatkozatot, mert nem vagyunk házasok, hogy a gyermek az apja nevét kaphassa, és ekkor megkérdeztem, mivel mondták, hogy így az apának ugyanazok lesznek a jogai , mint házasság esetén, szóval megkérdeztem mit jelent..azt mondták, hogy a név visszavonhatatlan, csak a gyermek 18 éves kora után módosíthatja, vagy ha az apa bíróság elõtt lemond róla.
Én úgy tudom, hogy csak akkor kerülhet le az apa nevéröl a gyermek, ha az teljesen lemond róla (láthatás, felügyelet, gyerektartás). Magyarul, ameddig valamilyen kapcsolatot szeretne fenn tartani a gyermekkel, nem fogja a bíróság engedni a névváltoztatást.
De lemondani sem tud egyszerûen a gyerekrõl.

11 éve elváltam és a férjem nem fizette a gyerektartást és nem is látogatta a gyereket. Van-e lehetőség most évek múlva bírósági úton követelni az elmaradt gyerektartást, ha a volt férjem látni szeretné a gyereket és mi ennek a módja?

Legjobb válasz: Az utolso 6 honapot kerheted csak, a tobbi mar sajnos eluszott. Irjal a birosagnak egy levelet, gyerektartas behajtasaval kapcsolatban. Lesz majd targyalas, ahol megallapitja a biro hogy az apa mennyit koteles fizetni.

Az utolso 6 honapot kerheted csak, a tobbi mar sajnos eluszott. Irjal a birosagnak egy levelet, gyerektartas behajtasaval kapcsolatban. Lesz majd targyalas, ahol megallapitja a biro hogy az apa mennyit koteles fizetni.
Nincs összefüggés a nem fizetés és a láthatás között ilyen értelemben. Nem értelek, eddig nem zavart, hogy nem fizet? Csak most, hogy látni szeretné a gyereket? Ha eddig is zavart, akkor miért nem kérted a behajtást? Ezt a pénzt a gyerekednek félrerakhattad volna ugyanis, szép kis kezdõtõke lett volna... Most nem a teljes összeget, csak pár hónapot kérhetsz visszamenõleg. Kérd annak behajtását. Õ meg láthatja a gyereket...
Utolsó hsz: gratulálok! Nagyon kevesen vannak - sajnos, ezen a fórumon még kevesebben -, akik tudják, hogy a gyermektartásdíj és a láthatás egymástól teljesen független jogosultságok-kötelezettségek és nem függenek össze. Az elõttem szólók helyesen válaszolták: ha a tartásdíjra jogosult a saját felróható hibájából nem érvényesíti a tartásdíjat, akkor csak 6 hónapra visszamenõlegesen lehet azt követelni, a többi elúszott. Ügyvéd voltam.
A kérdező hozzászólása: Mindenkinek nagyon köszönöm a választ. Igazából nem szeretnék bírósághoz fordulni, tudom, hogy a gyerek sínylené meg. Nem akarok acsarkodást. Eddig is az volt a véleményem, hogy a gyereknek elsõsorban apa kell és nem pénz. A volt férjem se egyiket, se másikat nem akarta. Most igen. Nem tudom mit tegyek, csak puhatolózom a lehetõségekrõl. Még egyszer köszi.

Előző kapcsolatomból született 2 gyermekem, az apjuk nevét viselik.8 éve elváltunk. A mostani párom az esküvőnk után szeretné őket a nevére venni. Hogyan lehet megvalósítani?

Azóta 6x látta ?ket, pedig van rendszeres láthatási joga. Gyermektartást nem fizet, az államtól kaptam 3 évig. Lemondani a gyerekekr?l nem akar. Ha jól tudom, most van valakije, és közös babájuk lesz. Mit tehetünk?

Legjobb válasz: 1. Olyan nincs, hogy a jelenlegi párod a nevére veszi öket, ahhoz, hogy az ö családi nevét viselhessék, örköbe kell öket fogadnia. 2. Az örökbefogadáshoz a vérszerinti apának bele kell egyeznie az örköbefogadásba. Az, hogy nem látogatja öket, annak nincs semmilyen jogi következménye, a gyerektartás nem fizetését viszont (6 hónapra) visszamenöleg lehet követelni, viszont ha nem fizet, attól még nem lehet lemondatni az apaságról. 3. Ezt kikényszeriteni nem lehet. 4. Azt viszont nem árt tudnia a jelenlegi partnerednek, hogy ha netán örökbefogadta a gyerekeidet és utána elváltok, akkor NEKI úgyanúgy kell utánuk gyerektartást fizetnie, mintha ténylegesen ö lenne az apa, és erröl többé nem tud lemondani.

1. Olyan nincs, hogy a jelenlegi párod a nevére veszi öket, ahhoz, hogy az ö családi nevét viselhessék, örköbe kell öket fogadnia. 2. Az örökbefogadáshoz a vérszerinti apának bele kell egyeznie az örköbefogadásba. Az, hogy nem látogatja öket, annak nincs semmilyen jogi következménye, a gyerektartás nem fizetését viszont (6 hónapra) visszamenöleg lehet követelni, viszont ha nem fizet, attól még nem lehet lemondatni az apaságról. 3. Ezt kikényszeriteni nem lehet. 4. Azt viszont nem árt tudnia a jelenlegi partnerednek, hogy ha netán örökbefogadta a gyerekeidet és utána elváltok, akkor NEKI úgyanúgy kell utánuk gyerektartást fizetnie, mintha ténylegesen ö lenne az apa, és erröl többé nem tud lemondani.
Tegyük fel, hogy az igazi apa lemondana róluk. Akkor sem helyes ilyet csinálni szerintem. Mert lehet, hogy a gyerekek ragaszkodnak a nevükhöz. Persze ha még csak 2-3 évesek, akkor nyilván nem. Mellesleg a jövõ kiszámíthatatlan, nem biztos, hogy nagykorukra olyan jó viszonyban lesznek az új apukával. És lehet, hogy haragudni fognak rád, amiért elvetted tõlük az igazi nevüket, és egy általuk nem kedvelt személyét viselik. Mert akkor inkább az eredeti apa neve, aki lehet, hogy semmit nem fog nekik jelenteni, de legalább a nevét nem kötik rossz élményekhez se. Tehát ha örökbe akarná fogadni õket a párod, akkor úgy kéne, hogy a vezetéknevük a gyerekeknek ne változzon. Ha egyáltalán lehet ilyet. Vagy kapják a te vezetéknevedet.
De hát nem a párod az apjuk! Nem értem miért elterjedt az a felfogás, hogy a mostohaapa igazi apává lépjen elõ. Van apjuk, csak éppen nem törõdik velük. Viszont a helyébe nem léphet senki. A gyerekeidnek ezt hogyan gondoltad elmagyarázni? Hány évesek?
Õk az exed gyermekei. Ha nem kíván róluk lemondani, akkor nem tehetsz semmit. A kapcsolatuk változhat is idõvel, akár nagyon jó irányba, ne vedd el tõlük a lehetõséget. Amikor összejöttem a párommal, nem volt kapcsolata az apjával, mert pici gyermekkorában az apa külföldön volt. Késõbb szerette volna megismerni, de anyósom mindent elkövetett az ellen, hogy a találkozó létrejöjjön. Hosszas rábeszélésemre végül nyitott a férjem az apa felé. Megbeszéltek minden sérelmet, mára nagyon jó a kapcsolatuk. Vannak testvérek is abból a házasságból, akikkel szintén jól kijön. Anyósom persze ezt sosem fogja megbocsátani nekem, de tojok rá. Az apja és a tesók éppúgy a férjem családja, mint õ, nem veheti el egy féltékeny nõszemély.
A kérdező hozzászólása: 9 és 11 évesek. A kisebbik nem is emlékszik rá. A nagyobbik igen, de nagyon haragszik rá. Azt mondja, látni sem akarja, pedig tõlem soha semmi rosszat nem hallott róla. A párommal 6 éve vagyunk együtt, és imádják. Szinte a kezdetektõl apunak szólítják, teljesen maguktól. Mindenben kikérik a véleményét és hallgatnak rá. Egyébként mindig minden õket érintõ dolgot megbeszélek velük.


Elváltam, és szeretném vissza a lánykori nevemet. Mennyibe kerül?

Lakcímkártya,személyi,taj,adó kártya,jogosítvány.mennyibe kerülhetnek?Úgy halottam legelőször is bekell fizetni az anyakönyvvezető által adott 5000ft-os illetéket,és utána tudom intézni a többit?

Volt egy férfi akit nagyon szerettem. Sok év multán elváltam tőle. Most vissza jött hozzám, csak az a kérdésem miért? Nem érzem hogy szeretne. Akkor miért van velem, nem értem. Vagy még mindig tart a kapcsolata, mert volt.

Legjobb válasz: Ha nem szeret, akkor nem lehet, hogy azért ment vissza hozzád, mert valamiért mégis ragaszkodik hozzád? Vagy mert te vagy most az egyetlen és nem akar egyedül maradni? Vagy mi van, ha szeret csak nem tudja kellõképp kimutatni? Beszéltél már vele errõl?

Ha nem szeret, akkor nem lehet, hogy azért ment vissza hozzád, mert valamiért mégis ragaszkodik hozzád? Vagy mert te vagy most az egyetlen és nem akar egyedül maradni? Vagy mi van, ha szeret csak nem tudja kellõképp kimutatni? Beszéltél már vele errõl?
Hogy miért, azt tõle kellene megkérdezni.Ha tartana a kapcsolata, nem megy hozzád vissza.
vagy nincs hol laknia, vagy szeret, és neked az a hibád, hogy nem tudod elfogadni a szeretetet abban a formában, ahogy adni tudják. Ezen a jóga segíthet.
Nálam ugyanez a helyzet. Bár mi csak 1 évig jártunk, azóta is szoktam nála aludni, stb. Szokott más is történni, de mikor mondom neki hogy béküljünk ki közli, hogy neki ez így jó. Nem értem miért, és hogy tud egyik pillanatról a másikra elmúlni a szerelem a részérõl. Lassan 1 éve szakítottunk, de én még mindig bármikor kibékülnék vele. :(
Tõlünk kérdezed, hogy miért jött vissza? :D

Esküvőre készülünk, és a szülők is szeretnének beleadni a költségekbe. Részemről elváltak. Hogy legyen elosztva, ki mennyit fizessen?

Legjobb válasz: Szia!Szerintem nem kell elosztani,hogy ki mennyit adjon,adjon mindenki amennyit tud vagy akar.Segítsen mindenki amivel és amennyivel tud.

Szia!Szerintem nem kell elosztani, hogy ki mennyit adjon, adjon mindenki amennyit tud vagy akar.Segítsen mindenki amivel és amennyivel tud.
Szia! Egyetértek az elsõ válaszolóval. Ha már most azt számolgatjátok, hogy ki részérõl ki mennyit adott, régen rossz.Aki segíteni akar jó szívvel, és önzetlenül tegye, ne egymást akarják felüllicitálni.Ez nagyon aljas szintre el tud fajulni, saját tapasztalat, semmiképp ne hagyjátok. Ne kelljen annak a szülõnek aki kevesebbet tud adni emiatt rosszul éreznie magát. Minden jót, sok boldogságot.
Szia! Nálunk a férjem és az én szüleim is elváltak. Ráadásul mind a négy fél újra családot alapított. Mi úgy oldottuk meg, hogy mindenki ugyanannyi pénzt beleadott, nem nézegettük, hogy kinek hány vendége van, de azért korrektül igyekeztünk kb ugyanannyi embert meghívni. Sok sikert és sok boldogságot!
Mi megkérdeztük anyuékat, hogy tudnának e belesegíteni, és rájuk bíztuk, hogy mennyit adnak. És csak az én szüleim adtak bele, mert a párom szülei el sem jöttek:-( De nálunk ebbõl nem volt probléma sem sértõdés. Örültünk, hogy nem nekünk kell kifizetni az egészet.
Szia! Egyébként meg az a szokás, hogy a szülõk házasítják ki a gyerekieket, vagyis õk fizetik az esküvõt. S hogyan annak arányában kinek mennyi vendége volt-lesz-van. Vagyis a lány szülei fizetek a saját és a fiú szülei is a saját vendégeik szórakozását.

Elmúltam 18 szüleim elváltak, édesapám fizeti a gyerektartást 1998 októbere óta, de nem tartom vele a kapcsolatot, most azt szeretném elintézni hogy a gyerektartás nekem jöjjön ne anyámnak . Lehetséges?

Legjobb válasz: Ha elmúltál 18 éves akkor neked gyerektartás már nem jár, csupán rokontartás. Ennek vannak különbözõ kritériumai (pl. nappali tagozaton tanulj, ne legyél házas vagy élettársi kapcsolatban, stb...). Ha ezeknek megfelelsz akkor igen, kérheted, hogy te kapd. Legegyszerûbb módja apádtól kérni...

Ha elmúltál 18 éves akkor neked gyerektartás már nem jár, csupán rokontartás. Ennek vannak különbözõ kritériumai (pl. nappali tagozaton tanulj, ne legyél házas vagy élettársi kapcsolatban, stb...). Ha ezeknek megfelelsz akkor igen, kérheted, hogy te kapd. Legegyszerûbb módja apádtól kérni...
Nem még mindig nem.
18 éves kortól CSAK rokontartás járna, de csak akkor, ha többek közt rendszeresen tartod vele a kapcsolatot, ha nem, akkor érdemtelenség miatt nem jár semmi sem.
A kérdező hozzászólása: próbáltam minél több infót megszerezni errõl
Miért kell neked bármilyen tartás, ha elmúltál 18? Fõleg, ha nem is vagy kíváncsi sem apádra. Keress munkát.
Rokkontartási pert kell inditanod de csak akkor jár ha nappalin tanulsz tovább.
Gyerektartást csak az eltaró szülõ kaphat, a gyerek nem. Mivel elmúltál 18, így gyerektartást már nem köteles fizetni édesapád. Ilyenkor már rokontartás van, aminek mértéke jóval alacsonyabb a gyerektartástól és indokolt esetben jár. Pl. ha középiskola után elsõ nappali iskolát végzel és nem dolgozol. A rokontartás összegébe édesapád is beleszólhat, ott már figyelembe veszik az õ anyagi helyzetét, körülményeit, és indokait.

Elváltam a férjemtöl és szeretné elvinni a gyereket pár napra de még csak 2éves . Jogilag hány éves kortól viheté el ottalvásra ha egyáltalán létezik ilyen) Odaadhatom neki?

Legjobb válasz: Azért senki nem fog megbüntetni, hogy te odaadod ottalvásra. Amúgy a válásnál nem határozták ezt meg? Az elõírtnál te többször is megengedheted, csak kevesebbszer nem.

Azért senki nem fog megbüntetni, hogy te odaadod ottalvásra. Amúgy a válásnál nem határozták ezt meg? Az elõírtnál te többször is megengedheted, csak kevesebbszer nem.
Ha akarod odaadhatod neki már most is! Három évesen viszont ha akarod ha nem oda kell majd adnod. Szóval ha neked nincs ellenedre akkor enged meg! Hiszen csak õ az apukája.
Nem fognak megbüntetni, ha odaadod neki. Szerintem jót is tesz a gyereknek. Lányok is fiúk is nagyon apásak ebben a korban. Egyébként igaza van az elsõnek, csak kevesebbszer nem adhatod oda, többször igen. Ha semmi kizáró oka nincs, tehát nem agresszív, nem iszik stb. akkor add oda nyugodtan.
hát én olyanról tudok, h 3 éves korig az anya passzív jelenléte elfogadható/elvárható....ez viszont megegyezés kérdése ha megbízhatónak tartod a gyereked apját, tud róla gondoskodni, jól kijönnek, nem veszti el a türelmét, nem iszákos, drogos...stb....akkor végül is csak ti váltatok a gyerek nem, ennek semmi köze a törvényhez, viszont ha te nem akarod megakadályozhatod viszonylag könnyen

Két éve elváltam. Kisfiam most 5 éves. Én szeretném ha 7 évesen menne iskolába és nem 6 évesen. Az apukája beleszólhat-e abba, hogy mikor és melyik iskolába kezdje a sulit a kisfiam?

Legjobb válasz: Dehogynem! Mégis szerinted ki mondja meg az anyának , és ki kötelezi rá ,hogy a 6 éves gyerekét iskolába küldje ha nem akarja? Senki.

Dehogynem! Mégis szerinted ki mondja meg az anyának , és ki kötelezi rá , hogy a 6 éves gyerekét iskolába küldje ha nem akarja? Senki.
minednképpen vedd figyelembe a szakértõi véleményt, de egy anya szeme többet lát.... apunak hivatalosan nincs beleszólása , de érdemes vele beszélni, én pedagógus vagyok, a szülõi döntés a végleges, a tanácsadó, csak tanácsot ad.
Ha veled él a gyereke akkor nem szólhat bele. Az elsõnek egyáltalán nincs igaza ezért is lett lepontozva. A szülõ igen is beleszólhat abba mikor , menjen a gyerekiskolába. amennyiben az év elsõ 5 hónapjában született akkor még csak indokolni sem kell miért hagyod még az oviban. A 6. hónapban és az az után születõ gyerekeknél csinálnak iskolaérettségi vizsgálatot. A Nevelési tanácsadótól kell kérni igazolást, hogy még nem érett a gyereke ezért marad oviban. S igen 8 éves korig maradhat oviban ha az indokolt. Szóval ez a te döntésed te ismered a fiad.
Ha te vagy a törvényes gyámja vagyis veled él a gyerek akkor nem. Egyébként 8 éves koráig lehet iskolában a gyerek, valóban számít az iskolaérettség és a pedagógusok szakemberek véleménye, de ha a szülõ úgy dönt , hogy vár még vele , megjegyzem nyílván okkal , akkor övé az utolsó szó.
11:51. tévedés, hogy egyáltalán nincs igazam. én arra utaltam, hogy az édesanya nem döntheti el kizárólagosan, mintegy a hasára csapva, hogy a gyerek 7 évesen fog iskolába menni, és punktum. ha jobban kinyitottad volna a szemed, akkor észrevehetted volna, hogy megjegyeztem, hogy ezért szükséges szakvélemény felállítása a gyerekrõl, hogy iskolérett-e avagy sem, mert ezt az anya önhatalmúlag nem tarthatja távol a gyereket az iskolától, ha betöltötte a 6. évét.
Szerintem beleszólhat, elvégre az õ fia is. De, ha te úgy érzed, hogy nem akarod suliba vinni, mindenképpen beszéld meg vele, biztosan megérti az indokaidat. Én is késõbb vittem a fiamat, januárban volt 7 éves, tehát több mint 7 és fél évesen és csak jót tett neki. Könnyen veszi az akadályokat és felvették a nyolc osztályos gimibe is :) Amúgy nem kötelezõ 6 évesen vinni, tudomásom szerint 8 éves koráig kell elkezdeni az elsõ osztályt.
Nem, de még csak te sem. a gyereknek 6 éves korában kell elkezdeni az iskolát. akkor kezdheti késõbb, ha óvodapszichológus és logopédus szakvéleménye alapján még nem iskolaérett.
Szerintem illik megkérdezned tõle, hiszen a gyereked apja... úgyis Te döntesz, de avasd be õt is. Amúgy én jobban örültem volna, ha 6 évesen megyek iskolába, az sokkal jobb szerintem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Természetesen nem szeszélybõl nem szeretném, hogy 7 évesen menjen iskolába. A bátyja évvesztes(júliusi), õ ezért kezdte 7 évesen a sulit. És õ sokkal érettebb volt mint a pici. A pici csak 4 hónappal lesz idõsebb a bátyjánál, mikor suliba szeretném küldeni. De a véleményemet nem magam alakítottam így, az óvónõk is egyet értenek velem. (Csak zárójelben jelzem, hogy ma már rengetegen visszatartják + 1 évet az oviban a gyereket. Olyannyira bevett szokás ez, hogy az óvóda is alkalmazkodott ehhez oly módon, hogy két középsõs csoport van: kisközépsõs és nagyközépsõs. Utána jön a nagycsoport, majd a suli. ) Mégegyszer köszönöm a válaszokat.

Ha egyedülállóként szeretném kérni a családi pótlékot, mivel elváltunk, azt írásban is megtehetem v. csak személyesen?

Legjobb válasz: Írásban is kérheted.Leírod az adataid és a gyerek(ek) adatait és azt hogy 2014 (a dátum amióta egyedül vagy)-tól egyedülállóként kérem a családi pótlékot mert férjemtõl külön élek. Köszönettel:XY

Írásban is kérheted.Leírod az adataid és a gyerek(ek) adatait és azt hogy 2014 (a dátum amióta egyedül vagy)-tól egyedülállóként kérem a családi pótlékot mert férjemtõl külön élek. Köszönettel:XY


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!