Találatok a következő kifejezésre: Elsősegélynyújtáskor a ki kell venni (1 db)

Elsősegélynyújtáskor a gépkocsiból ki kell venni az eszméletlen sérültet Rautek féle műfogással, vagy nem?

Legjobb válasz: ha jól emlékszem csak akkor veheted ki, ha közvetlen életveszélyben van. pl. ég a kocsi, nem lélegzik, artériásan, vagy aortásan vérzik és nem tudod máshogy ellátni. Egyébként gerincsérülést okozhatsz, ezért nem mozgathatod

ha jól emlékszem csak akkor veheted ki, ha közvetlen életveszélyben van. pl. ég a kocsi, nem lélegzik, artériásan, vagy aortásan vérzik és nem tudod máshogy ellátni. Egyébként gerincsérülést okozhatsz, ezért nem mozgathatod
Az, hogy a baleset gépjármûvel történt, még "nem jogosít fel" téged a Rautek-féle mûfogás alkalmazására. Ez akkor alkalmazható, ha a gépjármû ajtaja nyitható, és a sérültet egyéb sérülés nélkül el tudod távolítani. Egyéb esetben a mûfogás használata során igen komoly sérüléseket okozhatsz a sérültnek, sõt a késõbbiekben akár felelõsségre is leszel vonható miatta. Ami a legfontosabb: Gépjármûbõl embert csak akkor távolítunk el, ha az eltávolítás nem jár különös vagy nehéz manõverrel és HA VÉSZHELYZET (robbanásveszély, tûz, stb.) VAGY SZÜKSÉGSZERÛ ÁLLAPOT (erõs, hozzáférhetetlen vérzés) nem indokolja. Ez vonatkozik a sérült megmozdítására is. Ha a körülmények a sérült eltávolítását a gépjármûbõl nem teszik lehetõvé, akkor a tûzoltókat és a mentõket értesíteni kell. Ne hívj mentõt, ha az élettel össze nem egyeztethetõ állapot van, akkor csak az ügyeletes orvosra van szükség, a halál beálltának megállapítására. Mentõorvos hivatalosan nem igazolhatja a sérült halálát, ezért biztos és menthetetlen halotthoz NE HÍVJ MENTÕT. Tehát csak akkor távolítod el a sérültet a gépjármûbõl, ha szükségszerû vagy veszélyhelyzetben van.
hát azért ezzel a ne hívj mentõt dologgal én nem érek egyet. Elvileg igazad van, de mivel nem a nyugodt, megfontolt jelzõk lesznek rá konkrétan igazak, nameg nem orvos, inkább azt mondom, hogy telefonáljon, mondja el mi van (úgyis elvileg az elsõsegély után kell telefonálni, részletes beszámolóval), aztán majd a diszpécser eldönti mi legyen.
Ha nincs közvetlen veszély, mint a robbanás, tûz, veszélyes vegyi anyag, hozzáférhetetlen súlyos sérülés, akkor hagyjuk a kocsiban a sérültet. Ha élettel öszeegyeztethetetlen sérülés (fej a törzstõl elválasztva, test több darabra szakadva, láthatóan végzetes roncsolódás, mint bazi lyuk a koponya közepén vagy ott ahol a szíve kéne legyen) akkor is hagyjuk. Ha közvetlen veszély van, akkor a sérültet a lehetõ legóvatosabban kivesszük (na ez nem így van a könyvben, de inkább csináljak valamit minthogy nézzem hogy élve megég), lehetõleg segítõkkel. Ha nincs tûz vagy robbanásveszély, stb, akkor ellenõrizzük nincs-e beszorulva, nincs-e gerincsérülése, egyéb mozgatást kizáró sérülése, és csak akkor vesszük ki ha valamilyen okból nem hagyhatjuk bent (nem férünk hozzá a másik sérülthöz pl.). Egyébként elsõa helyszín biztosítása, a helyzet felmérése, sérülések súlyosságának megállapítása, a segélyszám hívása (persze ha valakibõl spriccel a vér, azért lássuk már el), stb. Mentõhíváskor pontosan el kell mondani, hogy a baleset hol történt (út, útszakasz, melyik irány, hanyas kilóméterkõ, hogy lehet legegyszerûbben megközelíteni), hány sérült van (egy halott, fej a törzstõl elválasztva; egy súlyos sérült, erõs vérzés, szorítókötést alkalmaztam; stb.)... Ez mind benne van a tankönyvben.
Csak ha életveszélyben van

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Autósok, ti ismeritek a vércsoportotokat?

Több mint 35 éve van jogsim, hellyel-közzel egyfolytában vezetek is. Legalább 50x elhatároztam, hogy megnézetem a vércsoportomat, és berakom egy cédulára írva a jogsimba, de eddig még nem került rá sor. Felelőtlenség szerintetek, vagy csak optimizmus?

10

Este városban elég a helyzetjelzőt bekapcsolni? Valamint napsütéses időben országúton?

Sajnos elég rossz a töltése az autómnak, ezért szoktam csak helyzetjelzőt kapcsolni városba, ahol ki van rendesen világítva az út. (persze ha rendőrt látok rákapcsolom rendesen a lámpát:) ) Csak olvastam, hogy akinek van az autójában DRL, azzal lehet menni nappal országúton pl, és nem világít erősebben szerintem mint a helyzetjelző. A hátsólámpák ugyanolyan erősen világítanak nálam helyzetjelzővel mint tompítottal, ezért az nem hinném hogy problémát jelentene a mögöttem haladónak. szemből pedig lehet látni az autót messziről, hogy ki van világítva ugygondolom. Ezért büntethet a rendőr, ha csak helyzetjelző világít? Mennyire büntethet ha igen? És pontosan mikortól büntethet, hogy nincs felkapcsolva világítás? én mindig a szembe forgalmat figyelem, amikor már mindenki világít kb, akkor szoktam én is felkapcsolni.

8

Miért kapnak a sunyi önző emberek jogosítványt?

Most írhatjátok, hogy ha ez így lenne, adjam vissza én is a jogsim, igen, néha én is lehet sőt biztos, hogy feltartok másokat, de nem ennyire!

Az a problémám, hogy r*hadtul elegem van, hogy vannak emberek, akik tudják, hogy úgy is jöhetnek vissza a sávba, de elmennek a külsőbe, és visszaerőszakolják magukat.

Egy ideig nem zavart, fel se tűnt, de mikor már 20. jára megyek ott, és 20.jára csinálja ezt 7-8 autós egymás után, akkor előjön a "f*szomat b+!"

Van két sáv, párhuzamos közlekedés van benne. és egy idő után a belső marad, és a külső megszűnik.
Na fogják magukat, és végig mennek a külsőbe, és beerőszakolják magukat, a sok marha meg engedi.
És amikor már 8. jára állok meg akkor kezd elegem lenni.
Az én sávom jól menne, már ott se lennénk, sőt azok se, akik ezt csinálják, de nekik muszáj előre menni leelőzni 7-8 autót, majd bepofátlankodni!
És nem lehet arra fogni, hogy elnézték, nem! 3x legalább ki van rakva a tábla, hogy le szűkül az út, és akkor mennek érdekes módon át, amikor lesz ez a szűkülés, addig jönnek szépen a belsőben!

Hogy lehet ilyeneknek jogsijuk? Azért, hogy ők előrébb jussanak 7-8 autóval képesek megállítani 20-30 autót legalább!!! Ha nem lennének ezek, szépen menne a sor lassan, de menne!
Miért ilyen k*csögök???

3

Ha a tűzoltóautók pirosak, a mentőautók sárgák/fehérek, akkor a rendőrautók miért nem kékek?

8

Részleges szintevesztonek jogositvany szerzesbe van valami korlatozas? Egy B-s es egy A2eset letehetek igy?

1

Mi a véleményetek Reze¹ová által okozott balesetről? A jó kapcsolatok és sok pénz megmentheti a felelősségre vonás alól?

6

Soforok! Milyen a WABERERS-nek dolgozni?

Vegyes tapasztalatokat hallottam, van aki azt mondta korrektek, egyesek szerint viszont mindenfele mondvacsinalt indokkal le-le vonnak a fizetesbol nagyon komoly osszegeket! Masik kerdesem! Hogyan lehet ott megoldani, hogy a parom velem johessen a kamionba? Egyutt megis csak jobb lenne :)

2

Olyan vonatra, ahol van bicikli szállító vagon is arra fel lehet vinni egy olyan motort ami 50ccm és nincs rajta tank? Blokk benne van?

2

Megbüntetnek ha leszedem a rendszámot?

egyik ismerősöm azt csinálta, hogy ne mérje be a trafi, hogy egyszerűen leszedte az első rendszámot, de bent van neki a fülkében a szélvédőnél, de úgy, hogy ne látszódjon, és ha látja távolról, hogy majd őt leinti a zsaru, akkor elhúzza előlle a papírt, hogy látszódjon.
szerintetek ez bejön?

6

Balatonkenese Fonyód között robogóval?

Tiltja valami? Úgy tudom főútvonal az a szakasz, azon mehet segédmotoros kerékpár, de nincs tiltótábla nekik azon a részen? Aki ismert azon a környéken segíthetne, hogy szokott-e arra látni robogósokat. Muszáj elmennem Fonyódra, de nem tudom, hogy elmerjek-e indulni, nincs-e valami tiltótábla ami vonatkozik ránk (esetleg autóút, SMKP-al közlekedni tilos tábla, stb...). Azt tudom, hogy bicikliúton lakott területen kívül mehetek, de csak nem fogok 25 -el döcögni végig. Köszönöm előre is.

0

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!