Találatok a következő kifejezésre: Elsősegélynyújtáskor a ki kell venni (1 db)

Elsősegélynyújtáskor a gépkocsiból ki kell venni az eszméletlen sérültet Rautek féle műfogással, vagy nem?

Legjobb válasz: ha jól emlékszem csak akkor veheted ki, ha közvetlen életveszélyben van. pl. ég a kocsi, nem lélegzik, artériásan, vagy aortásan vérzik és nem tudod máshogy ellátni. Egyébként gerincsérülést okozhatsz, ezért nem mozgathatod

ha jól emlékszem csak akkor veheted ki, ha közvetlen életveszélyben van. pl. ég a kocsi, nem lélegzik, artériásan, vagy aortásan vérzik és nem tudod máshogy ellátni. Egyébként gerincsérülést okozhatsz, ezért nem mozgathatod
Az, hogy a baleset gépjármûvel történt, még "nem jogosít fel" téged a Rautek-féle mûfogás alkalmazására. Ez akkor alkalmazható, ha a gépjármû ajtaja nyitható, és a sérültet egyéb sérülés nélkül el tudod távolítani. Egyéb esetben a mûfogás használata során igen komoly sérüléseket okozhatsz a sérültnek, sõt a késõbbiekben akár felelõsségre is leszel vonható miatta. Ami a legfontosabb: Gépjármûbõl embert csak akkor távolítunk el, ha az eltávolítás nem jár különös vagy nehéz manõverrel és HA VÉSZHELYZET (robbanásveszély, tûz, stb.) VAGY SZÜKSÉGSZERÛ ÁLLAPOT (erõs, hozzáférhetetlen vérzés) nem indokolja. Ez vonatkozik a sérült megmozdítására is. Ha a körülmények a sérült eltávolítását a gépjármûbõl nem teszik lehetõvé, akkor a tûzoltókat és a mentõket értesíteni kell. Ne hívj mentõt, ha az élettel össze nem egyeztethetõ állapot van, akkor csak az ügyeletes orvosra van szükség, a halál beálltának megállapítására. Mentõorvos hivatalosan nem igazolhatja a sérült halálát, ezért biztos és menthetetlen halotthoz NE HÍVJ MENTÕT. Tehát csak akkor távolítod el a sérültet a gépjármûbõl, ha szükségszerû vagy veszélyhelyzetben van.
hát azért ezzel a ne hívj mentõt dologgal én nem érek egyet. Elvileg igazad van, de mivel nem a nyugodt, megfontolt jelzõk lesznek rá konkrétan igazak, nameg nem orvos, inkább azt mondom, hogy telefonáljon, mondja el mi van (úgyis elvileg az elsõsegély után kell telefonálni, részletes beszámolóval), aztán majd a diszpécser eldönti mi legyen.
Ha nincs közvetlen veszély, mint a robbanás, tûz, veszélyes vegyi anyag, hozzáférhetetlen súlyos sérülés, akkor hagyjuk a kocsiban a sérültet. Ha élettel öszeegyeztethetetlen sérülés (fej a törzstõl elválasztva, test több darabra szakadva, láthatóan végzetes roncsolódás, mint bazi lyuk a koponya közepén vagy ott ahol a szíve kéne legyen) akkor is hagyjuk. Ha közvetlen veszély van, akkor a sérültet a lehetõ legóvatosabban kivesszük (na ez nem így van a könyvben, de inkább csináljak valamit minthogy nézzem hogy élve megég), lehetõleg segítõkkel. Ha nincs tûz vagy robbanásveszély, stb, akkor ellenõrizzük nincs-e beszorulva, nincs-e gerincsérülése, egyéb mozgatást kizáró sérülése, és csak akkor vesszük ki ha valamilyen okból nem hagyhatjuk bent (nem férünk hozzá a másik sérülthöz pl.). Egyébként elsõa helyszín biztosítása, a helyzet felmérése, sérülések súlyosságának megállapítása, a segélyszám hívása (persze ha valakibõl spriccel a vér, azért lássuk már el), stb. Mentõhíváskor pontosan el kell mondani, hogy a baleset hol történt (út, útszakasz, melyik irány, hanyas kilóméterkõ, hogy lehet legegyszerûbben megközelíteni), hány sérült van (egy halott, fej a törzstõl elválasztva; egy súlyos sérült, erõs vérzés, szorítókötést alkalmaztam; stb.)... Ez mind benne van a tankönyvben.
Csak ha életveszélyben van

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Valaki elmagyarázná, hogy az emberek miért nem indexelnek sávváltáskor/kanyarodáskor illetve miért mennek át a piros lámpánál?

ez valamiféle érzelmi beteljesülés, vagy az elcseszett életükön így állnak bosszút? Vagy netán kicsi a cerka és máshogy már nem is kooperál?

7

Aug 20-án a Batthyány téren lesz esélyem parkolóhelyet találni este 7 körül? A tüzijátékot szeretnénk megnézni, de nincs lehetőség előbb odaérni.

10-15 perc séta belefér

3

Ha mondjuk az életkorom kevesebb lenne, mint 14 és személyi igazolvány, lámpa és mellény nélkül közlekednék egy úton kerékpárral, viszont még világos van és a kerékpáron a fék is működik büntethető lennék?

12

Szerintetek a gyorshajtó vadállat sofőrök vagy a nagyon béna, kiszámíthatatlan, félős sofőrök okoznak több balesetet?

13

Itt az embereknek miért kell bele lépniük a fékbe? Hogy beléjük menjek, Nem látom indokát. Én sosem fékezek ott.

http://qsview.com/2lmgngz3rqia0z456zp6z0
Megyek át a síneken, és még ha egyenesen mennek, akkor is belelép a fékbe pár hülye, hogy majdnem bele megyek hátulról.
1. nem mehetnék rá a sínekre, amíg nem ment át előtte, de múltkor meg rámdudáltak, hogy mit állok még ott, amikor zöld van, más menne mögöttem.
2. minek fékezni? Nem fog leérni a kocsi alja, hátrafele "dől" a kocsi nem lehet olyan gyorsan felmenni ott, hogy végig fúrólja a kocsi alját.

Szóval minek fékezni ha egyenesen mennek, még csak nem is jobbra, hogy be tudják venni a kanyart, hanem mielőtt felérnének a sínekről bele lépnek a fékbe, én meg majdnem beléjük megyek hátulról.
Engem sz*patnak?

11

Szabályos, hogy valaki áll a stop táblánál, vagy csak els adásnál, és a mögötte lévő mellé megy, és elmegy jobbra?

Előttem történt az eset.
Nem tudtak kimenni balra, mert folyton jöttek jobbról-balról, már ott álltam vagy 1 perce, erre a mögöttem lévő megfogta, kikerülte az előttm lévőt, tehát asz elsőt, és elment jobbra.
Szabályos ez?

5

Milyen büntetésre számíthatok?

Tegyük fel, hogy egy traktorral szándékosan össze-vissza töröm valakinek a kocsiját. Azon túl, hogy megtérítem a kárt még mire számíthatok?

5

Ausztriában az autóüveg fóliához mit szólnak a rendőrök?

Lehet rajta vagy nem?
B oszloptól 2 oldalsó és hátsó ablakról lenne szó.

4

Az az állítás, hogy "van még idő, mire a keresztbe zöldet kapnak" így átmehetek helyes? Haverom jól csinálja?

Õ ezt csinálja. Tudja egyik kereszteztődésnél, hogy mikor lesz zöld a keresztbe jövőknek hány mp, és ha előtte bevált pirosra, még rágyorsít.
Nekem meg halál félelmem lett mellette, hogy a pirosat meglátva kezde nyomni a gázt.
Azt mondja minden nap ott jár 1 éve, és tudja, hogy ha piros lesz, hány mp múlva lesz keresztbe zöld, ilyen 3-4 mert nincs rendesen össze hangolva a kettő.
Így át mer menni.
Azt mondja max attól félhet, hogy megbüntetik piroson áthajtásért, de még sosem kapott csekket.

Én mondtam neki, hogy 1 nap átállítják a lápmákat, és szépen telibe ver egy kamiont majd ami előtte megy keresztben.
Azt mondja nem hiszi.

Ugye, hogy örökké ezt nem fogja csinálni?

7

Át lehet menni a sárgán, ha nem tudnánk időben megállni. Na de a piroson telibe?

Múltkor rendesen átmentem a piroson. Szégyellem is magam.

De 70 es táblás ilyen gyorsforgalmi úton, mentem előttem senki, ezért közel 70 el mentem. És beváltott előttem pirosra kb 1-2 mp múlva átmentem 70 el a kerszeteződésen.
Ezt nem lehetett volna ugye?
Sárgán át lehet menni, ha nem tudok biztonságosan megállni, de piroson?
Lehet meg tudtam volna állni, de ha 70 el el meg akarok állni 1-2 mp nyi távolságon belűl, szerintem akkorát kellett volna fékeznem, hogy a kereszteződés közepéig csúsztam volna.
De most törvényt szegtem?

9

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!