Találatok a következő kifejezésre: Elsősegélynyújtáskor a ki (1 db)

Elsősegélynyújtáskor a gépkocsiból ki kell venni az eszméletlen sérültet Rautek féle műfogással, vagy nem?

Legjobb válasz: ha jól emlékszem csak akkor veheted ki, ha közvetlen életveszélyben van. pl. ég a kocsi, nem lélegzik, artériásan, vagy aortásan vérzik és nem tudod máshogy ellátni. Egyébként gerincsérülést okozhatsz, ezért nem mozgathatod

ha jól emlékszem csak akkor veheted ki, ha közvetlen életveszélyben van. pl. ég a kocsi, nem lélegzik, artériásan, vagy aortásan vérzik és nem tudod máshogy ellátni. Egyébként gerincsérülést okozhatsz, ezért nem mozgathatod
Az, hogy a baleset gépjármûvel történt, még "nem jogosít fel" téged a Rautek-féle mûfogás alkalmazására. Ez akkor alkalmazható, ha a gépjármû ajtaja nyitható, és a sérültet egyéb sérülés nélkül el tudod távolítani. Egyéb esetben a mûfogás használata során igen komoly sérüléseket okozhatsz a sérültnek, sõt a késõbbiekben akár felelõsségre is leszel vonható miatta. Ami a legfontosabb: Gépjármûbõl embert csak akkor távolítunk el, ha az eltávolítás nem jár különös vagy nehéz manõverrel és HA VÉSZHELYZET (robbanásveszély, tûz, stb.) VAGY SZÜKSÉGSZERÛ ÁLLAPOT (erõs, hozzáférhetetlen vérzés) nem indokolja. Ez vonatkozik a sérült megmozdítására is. Ha a körülmények a sérült eltávolítását a gépjármûbõl nem teszik lehetõvé, akkor a tûzoltókat és a mentõket értesíteni kell. Ne hívj mentõt, ha az élettel össze nem egyeztethetõ állapot van, akkor csak az ügyeletes orvosra van szükség, a halál beálltának megállapítására. Mentõorvos hivatalosan nem igazolhatja a sérült halálát, ezért biztos és menthetetlen halotthoz NE HÍVJ MENTÕT. Tehát csak akkor távolítod el a sérültet a gépjármûbõl, ha szükségszerû vagy veszélyhelyzetben van.
hát azért ezzel a ne hívj mentõt dologgal én nem érek egyet. Elvileg igazad van, de mivel nem a nyugodt, megfontolt jelzõk lesznek rá konkrétan igazak, nameg nem orvos, inkább azt mondom, hogy telefonáljon, mondja el mi van (úgyis elvileg az elsõsegély után kell telefonálni, részletes beszámolóval), aztán majd a diszpécser eldönti mi legyen.
Ha nincs közvetlen veszély, mint a robbanás, tûz, veszélyes vegyi anyag, hozzáférhetetlen súlyos sérülés, akkor hagyjuk a kocsiban a sérültet. Ha élettel öszeegyeztethetetlen sérülés (fej a törzstõl elválasztva, test több darabra szakadva, láthatóan végzetes roncsolódás, mint bazi lyuk a koponya közepén vagy ott ahol a szíve kéne legyen) akkor is hagyjuk. Ha közvetlen veszély van, akkor a sérültet a lehetõ legóvatosabban kivesszük (na ez nem így van a könyvben, de inkább csináljak valamit minthogy nézzem hogy élve megég), lehetõleg segítõkkel. Ha nincs tûz vagy robbanásveszély, stb, akkor ellenõrizzük nincs-e beszorulva, nincs-e gerincsérülése, egyéb mozgatást kizáró sérülése, és csak akkor vesszük ki ha valamilyen okból nem hagyhatjuk bent (nem férünk hozzá a másik sérülthöz pl.). Egyébként elsõa helyszín biztosítása, a helyzet felmérése, sérülések súlyosságának megállapítása, a segélyszám hívása (persze ha valakibõl spriccel a vér, azért lássuk már el), stb. Mentõhíváskor pontosan el kell mondani, hogy a baleset hol történt (út, útszakasz, melyik irány, hanyas kilóméterkõ, hogy lehet legegyszerûbben megközelíteni), hány sérült van (egy halott, fej a törzstõl elválasztva; egy súlyos sérült, erõs vérzés, szorítókötést alkalmaztam; stb.)... Ez mind benne van a tankönyvben.
Csak ha életveszélyben van

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Lassan gurulok be egy sávba, hogy körbe tudjak nézni. De mégis rám dudáltak, és mutogattak. Mi mást tudtam volna tenni?

Azt mondta az oktató, hogy nem lehet vakon kigurulni sehova, hogy "ahh, tuti nem jönnek, vagy ha igen, majd látnak, és fékeznek ők..."
Mégis most lassan gurultam ki bele a sávba centiről centire, és mégis az egyik autós, hirtelen fékezett, rám dudált, és bemutoatott, majd csikorgó kerekekkel elhajtott. Ilyen menő gyerek volt, feltuningolt Matizban. besötétített hátsó ablakokkal, és mutogatott a fejére.
Most csak ez volt flegma, és ezt fogtam ki, vagy tényleg elrontottam valamit?
Kilátni nem lehetett balra, mert villanyoszlop, meg parkoló autó félig az úton mögötte, és kis szűk utcából jöttem ki, ami ráadásul el is volt kanyarítva, nem egyenes volt.
Most nem tudtam volna mást csinálni nem? Ki kell gurulni szépen lassan ha nem lehet körbe nézni ugye?
Lassan gurultam ki, nem izomból még fél-1 métert.
Mégis ezt kaptam...
Mit rontottam el?

5

Mire jó az egész, ha a radar control-t elöre tábla jelzi az autópályán (meg akárhol)?

3

Akkor se lehet elütni valakit, ha szétveri a kocsit?

Oroszoknál a videókban látom, hogy kiszállnak, és pajszerral, fémrúddal, akármivel, elkezdik szétverni a kocsit.
A kamerán is látszik tisztán, hogy befékeznek, kiszállnak, mutogatnak, és elkezdik verni a kocsit.
Ilyenkor az illető vagy elhajt, vagy kiszáll.
Miért nem üti el, és kész?
Akkor se lehet elütni valakit, ha rátámad a kocsira?
Ott a kamera felvétel bizonyítéknak.

5

Az nem baj, ha nappal is felkapcsolom a világítást nem?

Lakott területen kívűl amúgy is kötelező.
De oktatóm azt mondta, hogy "minek kapcsolod fel? Süt a nap!"
De én szeretem, hogy jobban észrevesznek.
Azt utálom, mikor valaki fekete/szürke kocsival jön borult, felhős, időben, és ha egy pillanatra nézek el arra, alig lehet észre venni.
Szóval azzal nincs gond, ha égetem a világítást nappal is nem?

10

Alufelni méretei 7jx15 5x112 ET20 milyen autóra való?

1

Miért nincs Paks egyes részein közvilágítás napok óta?

Pl. főutca egy szakaszán...

3

Ez a megcsúszás mitől volt? Poros ott az út?

http://www.youtube.com/watch?v=uAOzZgKX01s

3

Hosszú autópályázások + utána 100 km országút (nagyjából egybefüggő 5-7 óra menetidőkkel) mennyire fárasztóak? (Heti rendszerességgel oda és másnap vissza).

7

Szerintetek időszerű már a téli gumi lecserélése, vagy várjak még vele?

12

Mi az új neve annak a programnak ami a BKV dolgozói házi vizsgán volt?

A réginek a neve Tesztmester 2.1 volt Ezen rajta volt a Villamos Troli Metro Busz szakmai kérdések minden nem tudom mi az új neve esetleg valami tud valamit erről ?
Köszi előre is a helpet! :)

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!