Találatok a következő kifejezésre: Eljegyzéskor melyik és (11 db)

Férfinak és nőnek, melyik kezének gyűrűs ujjára húzzák az eljegyzési gyűrűt, és melyikre az esküvőit?

Legjobb válasz: Karikagyûrû: Eljegyzéskor: bal kéz, gyûrûs ujj Esküvõn: jobb kéz, gyûrûs ujj Kísérõgyûrû (köves) ha van (és csak a nõnek van), a karikagyûrûvel azonos ujjra, tehát 2 gyûrû van együtt.

Karikagyûrû: Eljegyzéskor: bal kéz, gyûrûs ujj Esküvõn: jobb kéz, gyûrûs ujj Kísérõgyûrû (köves) ha van (és csak a nõnek van), a karikagyûrûvel azonos ujjra, tehát 2 gyûrû van együtt.
Elõzõ jól írta, csak arra kell vigyázni, hogy a balkezes eljegyzési gyûrû menjen fel a jobb kézre is, ami általában "erõsebb", mert ha sor kerül az esküvõre, akkor vehetik a másikat. (Több olyat láttam, aki inkább az eljegyzésit is a jobbon hordja a nagy napig.)
Itt nálunk Erdélyben éppen fordítva van, az esküvõ után a szív felõli oldalon, azaz a bal oldalon hordják a karikagyûrût.
Egyet értek az elsõ hozzászólóval.
mi is úgy hordjuk, ahogy az elsõ írta, de volt egy pár ilyen kérdés volt már itt, és az egyikre érkezett egy olyan válasz, hogy náluk a férfi a jobb, nõ meg a bal kezén hordja, mert így, ha kézen fogva sétálnak, akkor a két gyûrû összeér. ez nekem nagyon szimpatikus hozzáállás.
Amerikában, angliában bal kézre a köves gyûrût és elé a karikagyûrût. Mo-n hagyományosan csak egy gyûrû van a karika amit a bal kézre eljegyzésnél, és a jobbra az esküvõn. De manapság divat a köves gyûrû ami a balra megy és a jobbra a karika, de én mindkettõt egy kezemre teszem majd az esküvõ után, mert szerintem állati jól néz ki :) Majd addig még megálmodom melyikre :D
Nõvérem Olaszországban ment férjhez, és ott bal kézre rakatták a gyûrût az olaszok. (Nõvéremék automatice jobb kézre húzták, de rájuk szóltak, hogy nem úgy van a')
Vagy ahová jólesik, ez ugyanis országonként változó. Mo-n úgy a szokás, ahogy az elsõ leírta, de pl. mi a bal kezünkön hordjuk, mert így kényelmesebb, és nem kell messzire menni, h olyan népet találj, akik így viselik
én a karikának örülnék... :)
Karika /jegy!/ gyûrû, de mind a kettõtöknek egyszerre. Necsak a menyasszonyodon lássék, hogy elkötelezte magát, hanem rajtad is!
Mind a kettõ csodaszép! :) De azt hiszem, ha te most nem húzol gyûrût, akkor a köves jobban illik a helyzethez.
Mind a kettõ nagyon szép. Én kaptam eljegyzéskor karikagyûrût (páromnak is volt) és köveset is.
Karika. Gyönyörû. :)
Nekem a 2. tetszik, a karika. Az egyszerûbb dolgok tutira beválnak! :) Sok boldogságot!
Ahogy így elnézegetem a választékot, nekem pl. ez is nagyon tetszik: http://www.steeel.hu/nemesacel_ekszer_gyuruk/nemesacel_noi_g..
Ha most csak te húzol gyûrût az õ ujjára és tényleg össze is akartok házasodni majd késõbb, szerintem jobb ötlet a köves, mert az esküvõre úgyis karika lesz mindkettõtöknek. Amúgy mindkettõ nagyon szép.
Nekem egyik sem nyerte el a tetszésemet, számomra túl bumszlik. Viszont ha neked és a menyasszonyodnak ez tetszik, akkor hajrá. A kettõ közül inkább a karika, az kevésbé otromba.
Eljegyzésre a köves, majd az esküvõn lesz karika. De egyébként meg ismered a párod ízlését gondolom...
utolsó vagyok, aki azt a sokat linkelte. Hát én dec.22.-e óta vagyok menyasszony és ezek azok amiket szívesen hordanék, ha ebbõl kéne választani... : http://ekszer-eshop.hu/193-acel-jegygyuru-arany-es-fekete-fe.. http://ekszer-eshop.hu/3851-finom-eljegyzesi-gyr-tiszta-cirk.. http://ekszer-eshop.hu/4020-eljegyzesi-gyr-kor-alaku-cirkoni..
Azért ha a karikát megveszi, és aranyat vesz, az a csillagos ég is lehet a pár... És ha a menyának nem tetszik, még bunkó is lesz, nem? Ha vesz egy lánykérõ kísérõ gyûrût, aminek a piaci értéke nem hatalmas, nagyon nem lõ mellé. Én a köveset adnám a páromnak, és azt fogadnám szívesebben, mint egy örökre szóló, de nekem nem tetszõt. És ha nem tetszik, akkor amint van karikagyûrû lecserélem arra...
Magyarországon "kísérõ gyûrûnek" hívták és édesanyámnak is volt köves gyûrûje, amivel megkérték a kezét. Szóval szerintem van ennek itt is hagyománya, felénk mindenki köveset kap elõször. Én is ezt pártolom, szerintem az összetartozás jelképét, a karikagyûrût, érdemes együtt kiválasztani, hogy tényleg mindkét félnek tetsszen. Ezt pedig a család elõtt, a hivatalos eljegyzési vacsorán szokták egymás kezére húzni. Ami persze manapság már elhagyható.
Kedves 14-es: Sajnálattal kell közölnöm, hogy ez nem a legújabb "amerika-majmolás", hanem már elég régóta egy elfogadott szokás Magyarországon is. Én sem pártolom az amerikai hagyományok (valentin, halloween, stb.) átvételét, de konkrétan az, hogy ki hogy kéri meg a párja kezét és milyen gyûrûvel, szerintem magánügy - és akkor is menyasszony és võlegény lesznek, ha a magyar hagyomány ezt máshogy határozza meg. AMi még elkeserítõbb információ lehet számodra, hogy ez a szokás nem csak amerikai, hanem pl. Németországban és más európai országokban is ez volt a hagyomány, bár ezzel sokan nincsenek tisztában.
Köves gyûrûvel NEM lehet senkit eljegyezni, ez a legújabb Amerika majmolás. Az eljegyzéshez nem csak menyasszony, hanem võlegény is kell. Akkor pedig mindkettõnek fel kell húzni a karikagyûrûket!
a karika!
Szerintem a köves. Nálunk is úgy volt, hogy eljegyzésre én kaptam kövest, és esküvõre vettük meg együtt a karikát.
még mindig utolsó vagyok :) Én ezt kaptam tõle szülinapomra (szerintem eljegyzési gyûrûnek is szép lenne: http://kepkezelo.com/images/wxli4dqw7tgujdbc9ig.jpg EZ pedig az eljegyzési gyûrûm (nekem is meglepetés volt, mert nem tudtam milyen lesz, bár ilyenre számítottam, mert amikor kérdezgetett, hogy majd milyet szeretnék, mindig ilyennek írtam le) :) http://kepkezelo.com/images/eign26qdgy9qvq4cq9vx.jpg http://kepkezelo.com/images/hu0poxkhq33l4mq49x9h.jpg

Eljegyzéskor melyik ujjra és kézre kerül a gyűrű? A fiú is hordja? Ez kísérőgyűrű, és esketéskor újat vesznek?

Legjobb válasz: Szia. A gyürü a gyürüs újjra kerül,és a bal kézre.Esküvökor húzzák a jobb kéz gyürüs ujjára,pl.nekem a középsö újjamon van,mert nagy a gyürüsre.(lefogytam) termászetesen a fiú is hordja,ha akarja.A párom csak hétvégén,mert építkeze´sen dolgozik.Ez egyénileg változó. A kisérö gyürüd,nem a karika gyürü lesz,hanem egy másféle forma´s,vagy köves gyürü.Ezt nem mindenki veszi meg.Attól függ,hogy mennyit szántok rá. Sok boldogságot.

Szia. A gyürü a gyürüs újjra kerül, és a bal kézre.Esküvökor húzzák a jobb kéz gyürüs ujjára, pl.nekem a középsö újjamon van, mert nagy a gyürüsre.(lefogytam) termászetesen a fiú is hordja, ha akarja.A párom csak hétvégén, mert építkeze´sen dolgozik.Ez egyénileg változó. A kisérö gyürüd, nem a karika gyürü lesz, hanem egy másféle forma´s, vagy köves gyürü.Ezt nem mindenki veszi meg.Attól függ, hogy mennyit szántok rá. Sok boldogságot.
Eljegyzéskor a bal kéz gyûrûs újjára kell húzni a karikagyûrût. A kísérõt arra az újjadra teszed, amelyikre akarod. Az esküvõn kell a karikagyûrût átrakni a jobb kéz gyûrûsújjára. Viszont az esküvõn azt mondják, hogy nem szabad más gyûrût felvenni, csak a karika gyûrût.(de lehet, hogy ez egy régi babona) Nálunk a férjem is az elsõ pillanattól hordta a gyûrûjét. Sok boldogságot! :D
hogy megy a házasság? elváltatok?
miért váltak volna el?


A nagybátyám fia az nekem ki? És a gyűrűt melyik ujjon viselik eljegyzéskor, házasságkor, és akkor ha csak még nincsenek eljegyezve? Jobb v bal?

1. édesanyám testvérének a fiai nekem az uncsitesóim. akkor édesapám testvére a nagybátyám, mert n?véremnek az keresztapja. tehát akkor a nagybátyámnak a fia és lánya az nekem kik ?

Legjobb válasz: a nagybátyád gyereke az unokatesód

a nagybátyád gyereke az unokatesód
Unokatestvérek azok, akiknek a szülei testvérek. Így, ha az édesanyádnak illetve az édesapádnak van(nak) testvére(i), és azoknak vannak gyerekeik, akkor azok az unokatesóid. Másod unokatestvérek azok, akiknek a nagyszüleik testvérek. Ha pl. az egyik nagymamádnak van/volt testvére, és annak van unokája, akkor õ neked másod unokatestvéred.
A kukta fazék hány bár nyomáson kezdi kiengedni a gõzt? Hány autómárkánál alkalmaznak boxermotort? Le tudnád írni a kakaóscsiga receptjét?
Üdvözöllek, Humor Herold!
Kicsit bonyolultan tetted fel a 2. kérdést. Ha nincsenek eljegyezve, akkor nem hordanak gyûrût. Egyébként házasság elõtt a bal kézen hordják, majd házasságkötéskor átkerül a jobb kézre. A nagybátyád gyerekei szerintem másodunokatestvéreid.
1. A nagybátyádnak (anyukád vagy apukád fiútestvérének) a gyereke az unokatestvéred. A testvéred gyereke az unokahugod vagy unokaöcséd. 2. Általában nálunk az ejlegyzéskor a bal kézre húzzák a gyûrût, és ott viselik az esküvõig. Az esküvõn kerül át a jobb kézre. Ha van kísérõgyûrû (eljegyzési gyûrû) az addig van a bal kézen, amig nincs meg a karikagyûrû, utána a másik kézan van. Azaz bal kézen amig nincs karikagyûrû, utána a karika van a bal kézen és a kísérõ a jobbon. Esküvõ után fordítva. Más országokban az elõbb leírtaknak pont ellenkezõje az igaz. :)
...akinek humora nincs, mindenre képes! Elsõ voltam.
Kérdezõ, nem tudom, hogy mire a lepontozás, amikor te ilyen kis vicceket kérdezel, hogy az eljegyzési gyûrût melyik ujjon hordják, amikor még nincsenek eljegyezve. A másik kérdése pedig, ha valaki a nõvéred keresztapja, az nem játszik abban szerepet, hogy milyen rokonsági fokban vagytok . Elsõ voltam. Ha teljesen így gondoltad, akkor irány a humor kategória, a családfa rovat nem a cirkuszi bohócok színtere.

Melyik család "szokta" állni az eljegyzést, és melyik az esküvőt?

Apum azt mondta h a lányos család állja az eljegyzést,a fiús az esküv?t,ez így van?

Legjobb válasz: Szia! Ez ma már teljesen családfüggõ. Sokszor elõfordul az is, hogy mindkét eseményt a fiatalok maguk állják a saját fizetésükbõl felesben. Nálunk 5 éve úgy volt, hogy az eljegyzés nálunk volt (én vagyok a lány), és az én Szüleim állták, az esküvõbe meg mindenki belefizetett, mi házasulók is, és a Szüleink is. Kb úgy nézett ki, hogy fele-fele volt az esküvõ. Amúgy szerintem az, hogy az eljegyzés lányos, esküvõ fiús család, szerintem igazságtalan is eléggé, mivel az eljegyzés egy szûkebb családi esemény szokott lenni, általában szülõk-testvérek-nagyszülõk, esetleg legjobb barát van jelen, míg az esküvõn elõfordul 60-100-150 fõ is akár. Nálunk az eljegyzés 50.000 Ft volt kb, az esküvõ meg másfél millió, és semmi extra nem volt benne. Úgyhogy ezt kizárólag a fiús családra hárítani szerintem nem lehet.

Mifelénk a lányos ház állja az eljegyzést, mivel a fiú odamegy a családdal megkérni a lány kezét. Csekély ajándékokkal.Az esküvõt pedig, ki , hogy engedi meg magának az anyagiak.Egyéni , mindenki a magáét vagy közös.De már az is elõfordult, hogy kevesebb vendég és a fiatalok elkapják a szülöktõl a rá szánt összeget induló tõkeként.Manapság többe kerül mint ami vissza jön.
Szia! Ez ma már teljesen családfüggõ. Sokszor elõfordul az is, hogy mindkét eseményt a fiatalok maguk állják a saját fizetésükbõl felesben. Nálunk 5 éve úgy volt, hogy az eljegyzés nálunk volt (én vagyok a lány), és az én Szüleim állták, az esküvõbe meg mindenki belefizetett, mi házasulók is, és a Szüleink is. Kb úgy nézett ki, hogy fele-fele volt az esküvõ. Amúgy szerintem az, hogy az eljegyzés lányos, esküvõ fiús család, szerintem igazságtalan is eléggé, mivel az eljegyzés egy szûkebb családi esemény szokott lenni, általában szülõk-testvérek-nagyszülõk, esetleg legjobb barát van jelen, míg az esküvõn elõfordul 60-100-150 fõ is akár. Nálunk az eljegyzés 50.000 Ft volt kb, az esküvõ meg másfél millió, és semmi extra nem volt benne. Úgyhogy ezt kizárólag a fiús családra hárítani szerintem nem lehet.
Még annyit fûznék hozzá az elõzõ válaszomhoz: a kérdezõ apukájának van igaza.Eljegyzést sehol, soha nem tartottak éa vidéken még ma sem tartanak a fiús háznál, épp azért, ahogy az elõzõekben leírtam.Éppenígy a menyasszonyért az esküvõ elõtt is a lányosházhoz megy a võlegény.Sok helyen a násznagy vagy ha van võfély, ekkor kéri ki a menyasszonyt a szüleitõl. Emiatt fontos a helyszín.
Ma már általában a fiatalok állják az esküvõt. A régi hagyomány szerint a fiús ház állja az eljegyzést, a lány családja az esküvõt, de szerintem ezt ma már semki nem tartja be. Vagy a fiatalok, vagy fele-fele arányban fizetnek.
A kérdező hozzászólása: Szia, igen én is így gondolom ahogy írtad ! Tényleg igazságtalan lenne, csak érdekelt h ez régen hogy volt mert én is fordítva tudtam csak apummal nem lehet ilyeneken "vitázni".
A kérdező hozzászólása: Köszi, igen mi is felesben fogjuk majd állni, csak érdekelt mert én is így tudtam ahogy írod h ez fordítva van/volt.Köszi szépen a választ:)
Én pont ezért nem fogom elvenni a barátnõm belátható idõn belül, honnan lenne rá ennyi pénzem?
Ha precízem érdekel, nézz utána néprajzi munkákban! (Így hirtelen nekem az ugrik be, hogy az eljegyzés -- miután teljesen más lebonyolítású volt --, továbbá a hirdetés gyakorlatilag költségtelen volt, a lakodalmat a võlegény szülei állta, a kárlátót pedig a menyasszonyé.) Ma már teljesen megállapodás kérdése, hogy ki mit vállal és milyen arányban. Nyilván gesztusértékû, hogy ki mit akar vállalni, vagy "rásózni" a másikra.
11.42.-nek! Ha csak ez az akadály, és szeretnél a barátnõddel házasségot kötni, nyugodtan elveheted.Nem kell lakodalmat tartani.Sok ismerõsöm van, akik összeházasodtak, és utólag értesítették errõl a rokonokat, iesmerõsöket.
Régen tudtommal a lányos család állta a költségeket (viszont a fiús családhoz költözött az ifjú pár). Manapság nekem a legszimpatikusabb, ha az esküvõ felét a pár fizeti, negyedét az egyik szülõk, negyedét a másik szülõk. (Nálunk mi, az ifjú pár, álltuk az egészet, spóroltunk is, amin lehetett.)
Én ezt nem értem! Hogy lehet egy eljegyzést az esküvõhöz hasonlítani? Szerintem az utóbbi nagyságrendekkel többe kerül. Akkor ez régen nem volt igazságos...

Eljegyzési gyűrű, jegygyűrű, karikagyűrű, köves gyűrű, kísérő gyűrű - mi melyikkel egyezik meg és mikor/hogyan használják? Főleg a magyar (hagyományos) szokások szerint érdekelne

Légy szíves, segítsetek. Elolvastam néhány kérdést, és összezavarodtam.

Legjobb válasz: Nálam az eljegyzési gyûrû és a jegygyûrû ugyanaz, csak a jegygyûrû rövidebb. Ez a karikagyûrû. Nálunk az a hagyományos szokás, hogy ezzel történik az eljegyzés, családi körben, mindkét fél felhúzza bal kézre. Kísérõ vagy köves gyûrû nálunk igazán nem szokás, csak a tehetõsebbek ezt adták még ajándékba a lánynak eljegyzéskor a karikagyûrû mellé. Csak újabban jött be az, hogy ezzel kérik meg a lányok kezét.

Nálam az eljegyzési gyûrû és a jegygyûrû ugyanaz, csak a jegygyûrû rövidebb. Ez a karikagyûrû. Nálunk az a hagyományos szokás, hogy ezzel történik az eljegyzés, családi körben, mindkét fél felhúzza bal kézre. Kísérõ vagy köves gyûrû nálunk igazán nem szokás, csak a tehetõsebbek ezt adták még ajándékba a lánynak eljegyzéskor a karikagyûrû mellé. Csak újabban jött be az, hogy ezzel kérik meg a lányok kezét.
Igen, csak a másik kézre teszik át. Ebben az a szép, hogy a jegyesség alatt is mind a két fél hord gyûrût
Na most azt elárulná már valaki, hogy miért lett mindenki lepontozva? :O Mindenki leírta, h h tudja, és nem kizárt, h Mo-n belül is tájegységenként, néprétegenként változó szokások éltek. Ezért ugyan, hogyan lehet bárkit is lepontozni? Komolyan mondom, ez az oldal kezd nagyon gáz lenni...
Eljegyzési=köves=kísérõ. A karikagyûrû a jegygyûrû. Hagyományosan kõmentes, egyszerû. Magyaroknál nincs eljegyzési, hanem esküvõ elõtt bal, utána jobb kézen viselték hagyományosan a karikagyûrût. De már azért itt is elterjedt a köves gyûrû használata...
Az eljegyzési gyûrû, köves gyûrû Amerikából átvett szokás, semmi köze a magyar hagyományokhoz. A magyar szokások szerint lánykéréskor nem adott a fiú gyûrût a lánynak. Eljegyzéskor mind két fél karikagyûrût húz egymás ujjára. Eredetileg ez csak sima arany (esetleg ezüst) gyûrû volt. Ma már ez is lehet díszesebb. Mellé a jobb módúaknál a lány kapott egy köves kísérõ gyûrût, és a fiú egy pecsét gyûrût.
A kérdező hozzászólása: És akkor ezek szerint az esküvõn is azt a két karikagyûrût használják, amiket az eljegyzéskor?

Melyik kézre (újjra) kell húzni a gyűrűt házasságkor és eljegyzéskor?

Legjobb válasz: Szerintem ez egyezség kérdése. Nekünk a jobb kéz gyûrûsujján van a gyûrû, bár még csak eljegyzés volt, a házasság még várat magára. Megegyeztünk, hogy mindig a jobb kezünkön fogjuk hordani. Házasságban élõ kollégáim esetén is változó, hogy melyik kezén hordja.

Szerintem ez egyezség kérdése. Nekünk a jobb kéz gyûrûsujján van a gyûrû, bár még csak eljegyzés volt, a házasság még várat magára. Megegyeztünk, hogy mindig a jobb kezünkön fogjuk hordani. Házasságban élõ kollégáim esetén is változó, hogy melyik kezén hordja.
eljegyzés bal kéz, házasság után jobb kéz a hivatalos szokás szerint.

Melyik kézen hordják az eljegyzési és melyiket a házasság utáni gyűrűt?

mindig összekeverem:)

Legjobb válasz: Az eljegyzési gyûrû a bal kézen van, az esküvõkor meg átkerül a jobb kézre! Amerikában meg pont fordítva van, ha jól tudom!

Az eljegyzési gyûrû a bal kézen van, az esküvõkor meg átkerül a jobb kézre! Amerikában meg pont fordítva van, ha jól tudom!
minden országban más szokás van. ahogy az elöttem író írta magyarországon ez a szokás.
Mi meggyûrûztük egymást az eljegyzésünkkor, és újat vettünk a házasságkötésre. Hordjuk mindkettõt, az eljegyzésit a balon, a másikat a jobbon.
Így van - és vigyázz, mert a jobb kezed valószínûleg nagyobb, mint a bal. Arra kell próbálni a gyûrût!
A kérdező hozzászólása: köszönöm:)
eljegyzéskor a bal kézre, esküvõkor a jobb kézre kell felhúzni. ez biztos! tehát ha menyasszony vagy, akkor a bal kezeden, ha már feleség vagy, akkor a jobb kezeden kell hordani a karikagyûrût.
Igaz amit ìrtak!a jobb kézen valóban nagyobb az ujj.mi is a jobbra vettük most meg félek hogy leesik a balról :)

Ha eljegyzést tartunk, akkor melyik ujjra kell felhúzni a kísérőt (és az hova kerül az esküvő napján)?

Én úgy tudom, hogyha egy fiú megkéri egy lány kezét akkor a gy?r?t a bal gy?r?sujjra kell felhúzni, ami az esküv? napján átkerül a jobb gy?r?sujjra, Most akkor hogy is van ez igazából, mert mindenki mondd mindent!

Legjobb válasz: Szia! Én is pontosan így tudom, mint te és szerintem mindenki így is használja. Nálunk is eljegyzéskor a karika gyûrû bal kézre került mindkettõnknél és esküvökön került át a jobbra. Igaz a karika gyûrû mellé kaptam kísérõt azt a középsõ ujjamon hordtam, de igazából szerintem a kisérõ gyûrû felesleges, én csak a karikagyûrûmet hordom már csak.

Szia! Én is pontosan így tudom, mint te és szerintem mindenki így is használja. Nálunk is eljegyzéskor a karika gyûrû bal kézre került mindkettõnknél és esküvökön került át a jobbra. Igaz a karika gyûrû mellé kaptam kísérõt azt a középsõ ujjamon hordtam, de igazából szerintem a kisérõ gyûrû felesleges, én csak a karikagyûrûmet hordom már csak.
NEkem úgy mondták, hogy a bal kézre kerül eljegyzéskor, mert az egyenesen a szívhez megy és nem szökik meg a szerelem, . Míg az esküvõ után a jobb kézre, mert utána sz eskü és az akarat tartja össze párt. Nekem ezt a nagymamám mondta, lehet hogy kicsit szentimentális, de én így hallottam.
Mi bal, aztán jobb. Aztán váltunk, de az mindegy. A házasságkötõ teremben a nõci azt mondta, ha bal kézen szeretnénk hordani az esküvõ után akkor eljegyzes a jobbra, de az a fordított eset. Te írtad jól : bal-jobb.
Minden héten van két ilyen kérdés, miért nem nézel szét? :-S


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!