Találatok a következő kifejezésre: Egy recept nem (31 db)

Egy recept mellé nem mindig irják oda, hogy hány személyre szól, ilyenkor honnan lehet ezt tudni?

és ha csak 4 személyre szól,de én 6 személyre akarok csinálni vmit? akkor hogyan csináljam meg?:) még kezd? vagyok ilyenben:)

Legjobb válasz: A receptek-ha nem emelik ki külön-, akkor mindig négy személyre szólnak. Hogy miért? Egy barátom szerint azért, mert az ötvenes években a kétgyermekes családmodellt tartották ideálisnak (Ratkó Anna), ami tulajdonképpen máig berögzült az emberekbe. Éppen ezért két szülõ-két gyermek az négy fõ, tehát a recept hozzávetõlegesen négyszemélyes. Persze, ehhez hozzászámoljuk azt is, hogy nem vagyunk egyformák, egyikünk étkesebb, mint a másik, és nem eszük ugyanakkora adagokat. Tehát a recepteket úgy állatják össze, hogy négy fõ mindenképpen jóllakjon. Ha több személyre fõzöl, akkor arányosan próbáld a hozzávalókat belerakni. Pl. ha azt olvasod, hogy 10 dkg valami kell a kajába, akkor hat fõnél tegyél bele 15 dkg-ot.

A receptek-ha nem emelik ki külön-, akkor mindig négy személyre szólnak. Hogy miért? Egy barátom szerint azért, mert az ötvenes években a kétgyermekes családmodellt tartották ideálisnak (Ratkó Anna), ami tulajdonképpen máig berögzült az emberekbe. Éppen ezért két szülõ-két gyermek az négy fõ, tehát a recept hozzávetõlegesen négyszemélyes. Persze, ehhez hozzászámoljuk azt is, hogy nem vagyunk egyformák, egyikünk étkesebb, mint a másik, és nem eszük ugyanakkora adagokat. Tehát a recepteket úgy állatják össze, hogy négy fõ mindenképpen jóllakjon. Ha több személyre fõzöl, akkor arányosan próbáld a hozzávalókat belerakni. Pl. ha azt olvasod, hogy 10 dkg valami kell a kajába, akkor hat fõnél tegyél bele 15 dkg-ot.
Az elõzõ válaszadó vagyok. Szóval, próbáld arányosan pakolni a hozzávalókat. Akkor biztosan nem rontod el. Csak mindenbõl ugyanolyan arányba rakj. Aztán, ha már sokat fõztél, akkor kezd el kísérletezni nyugodtan. Idõvel magadtól is ráérzel a megfelelõ arányokra. Gondolok itt arra, hogy egy idõ után lesz annyi gyakorlatod, hogy amikor elolvasol egy receptet, akkor tudni fogod, hogy az adott ételt hány ember fogja megenni, abból ki mennyi adagokat szokott elfogyasztani. Pl. hány gyerek vagy hány felnõtt lesz a társaságban, és hogy van-e valaki, akinek nem ízleni alapból. Ha ismered a másik embert, akkor kapásból tudni fogod, hogy neked nagyon-nagyon fog ízleni, neki meg nagyon nem. Ehhez gyakorlat kell. Én is így kezdtem, eleinte dekázgattam, mert attól féltem, hogy elrontok valamit, ha két dekával több megy bele, vagy épp egy dekával kevesebb. eleinte sok kaja maradt meg, mert túl sokat csináltam. aztán kitapasztaltam, hogy a férjem-gyerekem-testvérem mibõl mennyit eszik, mik a kedvenceik, és az alapján készítettem el az ételeket és az adagokat.

Belgiumban hogy lehetne venni egy recept nélkül kapható nyugtatót? Gondolom más a neve minden országban. A nyelvet se beszélem. Nem kellene erős, csak valami egyszerű.

Legjobb válasz: Ha a patikában nyugtatót kérsz, eléd raknak jónéhány félét. Azkból választhatsz. Nézd meg jól, mit tartaolmaznak, nehogy éppen a legerõsebbet válaszd. Én egy meg nem nevezett országban próbáltam olyan gyógyszert venni, amit itthon csak receptre adnak. Mit ad isten, ott adtak volna recept nélkül is kb. hatszoros áron.

Ha a patikában nyugtatót kérsz, eléd raknak jónéhány félét. Azkból választhatsz. Nézd meg jól, mit tartaolmaznak, nehogy éppen a legerõsebbet válaszd. Én egy meg nem nevezett országban próbáltam olyan gyógyszert venni, amit itthon csak receptre adnak. Mit ad isten, ott adtak volna recept nélkül is kb. hatszoros áron.
A kérdező hozzászólása: Jó, de azt se tudom hogy kell mondani a nyugtatót:D
Sédatif /franciául, mivel ott az egyik hivatalos nyelv a francia/
A kérdező hozzászólása: Köszike:) Kiejtés szerint írtad ugye?
A kiejtés: szédatif

SOS (többi lent) Ez egy recept, ami nem jut eszembe, segíts benne. (Kérdőjelet rakok bele mert máshogy nem lehet kérdezni :D)?

Van az a csoki pohár recept amit meg lehet enni(tudjátok...csoki olvasztása,lufi belemártása...ilyesmi)és kéne neki a receptje. Ha lehet magyar legyen, videó is jó,de még ma estig kellene. Előre is köszi.És itt egy kép ha nem tudnátok miről van szó:

Legjobb válasz: Én ezt sima táblás csokival csináltam, nem használtam semmilyen receptet. Fele tortabevonó, fele valami táblás csoki, hogy feljavítsa az ízét. Ezt feloldottam teavajban, jó sokban, hát kb mint a csoki tömegének a fele. Vízgõz felett összeolvasztottam, mikor hûlt egy kicsit, akkor bele a lufi. Arra kell figyelni, hogy ne hûljön hirtelen, mert valamitõl kidurran a lufi. Én szilveszterre csináltam ilyet, kb ilyen idõ lehetett, és kiraktam õket a szabadba. Egy csomó szétdurrant. Hûvös száraz hely kell neki.

Én ezt sima táblás csokival csináltam, nem használtam semmilyen receptet. Fele tortabevonó, fele valami táblás csoki, hogy feljavítsa az ízét. Ezt feloldottam teavajban, jó sokban, hát kb mint a csoki tömegének a fele. Vízgõz felett összeolvasztottam, mikor hûlt egy kicsit, akkor bele a lufi. Arra kell figyelni, hogy ne hûljön hirtelen, mert valamitõl kidurran a lufi. Én szilveszterre csináltam ilyet, kb ilyen idõ lehetett, és kiraktam õket a szabadba. Egy csomó szétdurrant. Hûvös száraz hely kell neki.
A kérdező hozzászólása: Köszi, és ha vaj nélkül/vagy kevés vajjal csinálom gõz felett, akkor is jó lesz ? :)
Jó lesz, én is csak inkább szaporítottam vele. Mert amúgy elég sok csoki kell. De kevesebb vajjal még tán a tartása is jobb, mert amúgy ha túlzásba viszed, és nagyon zsíros, akkor törik, mikor kidurrantod a lufit. Amúgy is érdemes elõbb 1-t megcsinálni, (tudom, sok idõ mire teljesen megszilárdul, de akkor is) hogy rendesen mûködik e.
A kérdező hozzászólása: nah kész lett, jó lett végül összesen 600 gramm csokival csináltuk


Ha egy recept azt írja hogy csak egy késhegyni gyömbér kell a süti tésztájába akkor elhagyhatom a gyömbért vagy vegyek meg azért egy egészet? Magyarul muszáj bele vagy nem? :D

Legjobb válasz: nem feltétlen kell. De ha késhegynyit ír, az õrölt és zacskóban kapod. Jó ha van otthon, mert az ételekbe is sokszor kellhet.

nem feltétlen kell. De ha késhegynyit ír, az õrölt és zacskóban kapod. Jó ha van otthon, mert az ételekbe is sokszor kellhet.
Semmi se muszáj..: ) Persze az hogy elhagyható-e vagysem, az attól függ hogy mit fõzöl.. Ha csak "kiegészítésképp" írja a recept, akkor elhagyható, de ha pl ázsiai kaját csinálsz, akkor ott a gyömbér meghatározó, és ha elhagyod máris más lesz:)
A késhegynyi mindig a száritott, örölt gyömbérre vonatkozik, nem a frissre. Abból viszont ennyi elég észrevehetö ízt ad, ha kihagyod, az egész étel jellege megváltozik. Az örölt gyömbért nem helyettesíti az ugyannyi fiss, ennél sokkal több kellene (5-10-szeres) belöle. Viszont semmilyen receptbe nem MUSZÁJ semmit beletenni, csak ha kihagysz belöle ezt-azt, akkor egész más lesz az eredménye.

Van egy recept! 2tojás kellene bele. De nekem nincs. Nem tudom mással helyettesíteni?

Tésztához: 10 dkg cukor 10 dkg vaj 2 tojássárga 18 dkg liszt 1 cs vanília 1/2 sütőpor

Legjobb válasz: Hát a tojás egy eléggé lényeges alkotóeleme.

Hát a tojás egy eléggé lényeges alkotóeleme.
Kérj a szomszédtól:)
A tojást nem tudod mással helyettesíteni. Miért ezt a receptet akarod megcsinálni, ha nincs meg hozzá mindened? Vagy, miért nem veszel tojást?
Ez hülye?
De, pl. kakaóval, sajttal, almával - csak abból nem tudod ezt megsütni. Mi akadályoz meg benne, hogy elmenj a boltba 2 tojásért?
Kanál tejfölt és kicsivel több vajat tennék bele

Rajtam kívül van még olyan akinek nem jött be a kalóriaszámlálgatós, odafigyelek a fehérjére, szénhidrátra, zsírmennyiségre diéta? Tényleg ennyire egyszerű lenne, egy recept a fogyásra az összes embernek?

Ha valóban mindenkinek ugyanannyi kalóriát szabad megennie egy nap, én hogyhogy nem híztam el napi kb 3000-4000 kalória elfogyasztásától, miközben én csak egy 160 centis pici lány vagyok és hogyhogy nem történt nagy változás, mikor feleannyit vittem be naponta? Fogytam ugyan 2 kilót, de inkább csak a mellemen látszott, testzsír arányom nemigen változott, alakom nem lett jobb, pedig rengeteget sportoltam és sok csirkemellet ettem brokkolival+ fehérjeport ittam vacsora helyett. Nem lehet, hogy ennél azért bonyolultabb lenne az emberi test? Pl van egy vega csaj, aki alig eszik fehérjét mégis izmos és sportos. Hogy lehet ez mikor itt mindenki azt szajkózza, hogy fehérje nélkül nincs izomzat? Én kezdem azt hinni, mindenkinek meg kell találnia a saját megfelel? étrendjét, ami nem biztos, hogy másnak is jó. Ti hogy gondoljátok? Van még aki csalódott ebben a diétában?

Legjobb válasz: a képletedbõl kihagytad a kalória igény megállapítás,és a kalória deficitbe rakott étrend dolgot. olvasgass utána. a kérdésre válaszolva meg. azoknak nem jöhet be,akik nem veszik figyelembe a fentebb írt kiegészítéseim,vagy a diétát 2-3 hétben álmodják.

a képletedbõl kihagytad a kalória igény megállapítás, és a kalória deficitbe rakott étrend dolgot. olvasgass utána. a kérdésre válaszolva meg. azoknak nem jöhet be, akik nem veszik figyelembe a fentebb írt kiegészítéseim, vagy a diétát 2-3 hétben álmodják.
Tudod, van azért genetika is. A fogyás képlete márpedig a kalóriadeficit, és természetesen nem mindegy milyen CH mikor a CH és mikor a fehérje, de van 3 testalkattípus (és ezek keverékei). Ha te ektomorf vagy, nem is fogsz hízni soha, semmitõl. Mivel nincs felesleges testzsírod, így fogyni sincs mibõl, az anyagcseréd változásával eléri a tested, hogy a minimális zsír ami az élethez kell, az megmaradjon. Aki endomorf, attól is hízik ha más eszik. Könnyen épít viszont izmot, az izom zabálja a kalóriát ha pihen is, így neki a kalóriadeficit melletti izommegtartás, minimális izomnövelés az útja. Mert neki lehet. A mezomorf ember az ideális testalkat... de nem is folytatom, ha érdekel utánaolvasol, ezt hívják genetikának. DE kalóriadeficit nélkül NINCS fogyás, és kicsit az az érzésem, hogy te csak cáfolni akarsz egy ezerszer bebizonyított dolgot anélkül, hogy utánajártál volna.
A kérdező hozzászólása: Pont ezt magyarázom, hogy nekem e szerint maximum 2000 kalóriát ehetnék egy nap hízás nélkül, de én mint írtam, símán megeszek napi 3000-4000-et, úgy hogy nem hízok... Na?
A kérdező hozzászólása: Ja és mint írtam betartottam, pont eszerint diétáztam, 1500 kalóriát ettem és nem fogytam, csak 2 kilót és éheztem! Félreértések elkerülése véget nem vagyok és sose voltam kövét, csak jobb alakra vágytam.
Nem pontosan számolgatással, de ha érdekel leírhatom én mit kombináltam össze.
Az egyáltalán NEM igaz, hogy minden embernek ugyanannyi kalória kell, nem is tudo, honnan szeded ezt a hülyeséget. Itt ki tudod a SAJÁT szükségletedet számolni, és ha EZT betartod, akkor tényleg tudsz fogyni: http://orvosilexikon.hu/wrap.php?file=dcc.html
Mert 4-5 adat alapján számol, de nem látja, hogy mégis mennyire gyors az anyagcseréd, mennyi izom van rajtad, a sport intenzitását is csak néhány fokozaton tudod belõni. Amit kiad, az csak egy támpont, amibõl már ki lehet indulni. Egyébként szerintem a Kalóriabázis pontosabb, ott a tápanyagok %-os arányát is lehet állítani. Azt ne várd, hogy grammra pontosan úgy fog menni a fogyás, ahogy az ilyen kalkulátorok elõrejelzik.
A kérdező hozzászólása: 1500 kalória hogy lenne sok, fõleg ha sportolsz??? Te olvasd el elõbb mit írtam, mielõtt hülyeséget válaszolsz! Köszi!
A kérdező hozzászólása: Mielõtt az illetõ vega lett egy túlsúlyos hájas tini volt. Persze a genetikára mindent rá lehet fogni, de akkor ne vegyünk már egy kalap alá mindenkit...
A kérdező hozzászólása: Ektomorfok tudtom szerint vékony emberek, én viszont átlagos vagyok.
sztem 3 hónap
3 hónap
3 hónap
Igen, 3 hónap!
tuti a 3 hónap
Én úgy tudom 1 hónap.
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat!

Legjobb fatörzs tora recept? Szeretnék fatörzs tortát készíteni, de annyi különféle receptet találtam, hogy nem tudom eldönteni, melyikkel próbálkozzak. (Sosem csináltam még, nem vagyok sajnos egy nagy cukrászmester. )

Csokisat szeretnék, és mindenképpen tennék bele kis reszelt narancshéjat is, meg esetleg rumaromát. Magára a piskótára is nagyon eltérõ hozzávalókat meg instrukciókat találtam, meg a krémre is. :s

Legjobb válasz: http://www.mindmegette.hu/fatorzs-torta.recept Én így szoktam és finom nagyon, szerintem a krémbe nyugodtan tehetsz egy kis rumaromát

http://www.mindmegette.hu/fatorzs-torta.recept Én így szoktam és finom nagyon, szerintem a krémbe nyugodtan tehetsz egy kis rumaromát
A kérdező hozzászólása: Nem késtél el, szerdán fogom csinálni. :) Köszönöm! Minden tipp és tanács érdekel!
Utolso vagyok. Ajanlom, hogy egyszer probald ki a fehercsokis variaciot is. En azt kakaos piskotabol keszitem, fehercsokis kremmel es kokuszreszeleket vagy reszelt mandulat szorok ra. Nagyon finom!:)
En tennek bele egy kis sutoport, ugy levegosebb, konnyedebb a teszta, de lehet, hogy elkestem a tanaccsal.
A kérdező hozzászólása: Ok, köszönöm. :) Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz...
nem muszáj rakni bele fél csomag sütõpor amúgy sem emeli meg nagyon, mikor kiveszed a sütõbõl úgy is visszasüllyed te döntöd el raksz-e bele
A kérdező hozzászólása: Láttam olyan receptet, miszerint sütõpor nem kell bele. Gondolom azért, hogy vékony és feltekerhetõ legyen a tészta. Ha teszünk bele, nem dagad meg nagyon? Bocsi, ha buta a kérdés, tényleg nem vagyok jártas ezekben a dolgokban, most tanulom... :)
Ugyanúgy mint a tortához. Én 6 tojást külön ütök le, sárgáját 3-4 kanál cukorral kikeverem, a fehérjét kemény habbá verem egy tálba 6 kanál lisztet rakok, keverem fél csomag sütõporral és hozzáadom a sárgáját, majd a kemény habot beleforgatom
A kérdező hozzászólása: Ezt néztem én is, jónak tûnik! A piskótalapot hogyan készíted?
A kérdező hozzászólása: Hú, jól hangzik! Ha menni fog ez az "alap"variáció, akkor mindenképpen kipróbálom utána azt is!
[link] nekem bevált nagyonn joo recept
[link] tavaly karácsonykor sütötük és tényleg tökéletes lett, és elõször sütötünk beiglit


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!