Találatok a következő kifejezésre: Egy kismama támogatásokban (5 db)

Egy kismama milyen támogatásokban részesül szülés után, ha 1évet dolgoztam bejelentve? Ha megszültem a táppénzt mi helyettesiti?

Legjobb válasz: Ez attól függ, hogy a munkaviszonyod megvan-e még. Bár gondolom, ha táppézen vagy, akkor igen :) A baba születse után TGYÁS-t kapsz, azaz terhességi gyermekágyi segélyt. Ez nagyjából fél évig jár, ez a fizetésed ÁTLAGÁNAK a hetven százaléka, szóval ennek a kiszámításába beleszámít a túlóra, prémium, stb. is. Ha letelik a fél év, utána GYED-et kapsz, ami a törzsbéred hetven százaléka, tehát az, amire be voltál jelentve. Ez már picit kevesebb lesz, mint a TGYÁS, bár általában nem sokkal. Ezt a gyermek két éves koráig kapod. Ez után a GYES jön, ez huszon valahány ezer forint (nem tudom pontosan, azt hiszem 28), ez a gyermek három éves koráig jár. Ezen kívül még a családi pótlék jár rögtön a születéstõl kezdve, ez 12 ezer forint, ha férjed vagy élettársad van, egyedülállóknak 13 ezer 700. És kapsz még egy egyszeri anyasági támogatást is, ez olyan 60 ezer forint (az éppen aktuális öregségi nyugdíj 200%-a). Remélem tudtam segíteni.

Ez attól függ, hogy a munkaviszonyod megvan-e még. Bár gondolom, ha táppézen vagy, akkor igen :) A baba születse után TGYÁS-t kapsz, azaz terhességi gyermekágyi segélyt. Ez nagyjából fél évig jár, ez a fizetésed ÁTLAGÁNAK a hetven százaléka, szóval ennek a kiszámításába beleszámít a túlóra, prémium, stb. is. Ha letelik a fél év, utána GYED-et kapsz, ami a törzsbéred hetven százaléka, tehát az, amire be voltál jelentve. Ez már picit kevesebb lesz, mint a TGYÁS, bár általában nem sokkal. Ezt a gyermek két éves koráig kapod. Ez után a GYES jön, ez huszon valahány ezer forint (nem tudom pontosan, azt hiszem 28), ez a gyermek három éves koráig jár. Ezen kívül még a családi pótlék jár rögtön a születéstõl kezdve, ez 12 ezer forint, ha férjed vagy élettársad van, egyedülállóknak 13 ezer 700. És kapsz még egy egyszeri anyasági támogatást is, ez olyan 60 ezer forint (az éppen aktuális öregségi nyugdíj 200%-a). Remélem tudtam segíteni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél!
Ez nem teljen így van! Én most jártam utánna ez egészségbiztosítási pénztárnál és az apehnél! Ha meg van a 180 nap fizetett , bejelentetett biztosítótt napod , akkor jár a Terhes és gyermekágyi segély /TGYÁS/ akkor is ha tápénzen vagy! Ha nem lennél páppénzen a szülés napján hanem csak szülési szabadségon amit szülés elött 4 héttel lehet kivenni akkor a bejelentett béred 80% -át kapnád. - nyugdíj járulék és - személyi jövedelem adó elöleg. De mivel táppénzen vagy így azt a pénzt veszik alapul amit a táppénzre kapsz és csak annak a nettójának a 70%-át kapod!Ez a helyzet a gyedel is! Teljesen ugyan annyi a gyed is a te esetedben! 2 éves korátol viszont gyest kapsz aminek az összege 28200ft! + Családi pótlék 12200ft! Illetve az egyszeri anyasági támogatás 62400ft. Remélem hasznos infóval tudtam szolgálni! üdv 26.hetse kismama
Szia. A második válasz már pontosabb, de az a nyasági már 64125ft.És a tgyást, már a szülés elõtt 4 héttel igényelheted, és mire megszülsz már valószínû kapod is.Ez 24 hétig jár, utána igényelheted a gyedet, ami maximum 96600 ebbõl levonnak 8, 5% magánnyugdíjat.És ha egyedü álló vagy akkor a családi is valamivel magasabb, azthiszem 1000ft-al, de egyedüállóként, igényelhetsz rendkívûli gyermek ellátási segélyt is.Sok siekrt 36 hetes kismama
Sziasztok! Én is inkább úgy tudom, ahogy az elsõ válaszoló.A tgyás, ill. a gyed kiszámításának az alapja a SZÜLÉS IDÕPONTJÁT MEGELÕZÕ ÉV.

Milyen támogatást kaphat egy kismama és mennyit?

Dolgozik, pontosan nem tudom mióta, de két éve biztos.

Legjobb válasz: Mármint szülés után? Egyszeri anyasági támogatás, aztán tgyás vagy gyed, majd gyes. Plussz a családi pótlék.

Mármint szülés után? Egyszeri anyasági támogatás, aztán tgyás vagy gyed, majd gyes. Plussz a családi pótlék.
Nem azt írtam, hogy elnézést kell kérned! Sõt! Közel sem arra utaltam! Két gyermekünk van, tudom mennyire komoly és felelõsségteljes dolog. Ha még azt sem tudja valaki, hogy mikor szeretne teherbeesni, szülni, akkor nem igazán lehet tudni a pontos összegeket. Egy valamit észrevettem, te is, én is, mindketten ugyan olyan makacsak vagyunk! :) )) Tényleg elnézést, én befejeztem a "vitát".
Bocs de a lényeg nem ez hanem az, hogy a családi pótlékkal ugyanannyi lesz a bevétele (néha még több is), mint most, Vagyis nyugodtan belevághat a gyerekprojektbe, mert bevételben nem lesz kiesés. Semmi gond, rosszul írtad, elnézést kértél. De nekem miért is kellene? Én mindent jól írtam - így az én önérzetemnek nem hiányzik az elnézéskérés képessége, de csak akkor használom ezt a képességet, ha van rá ok. Jelen esetben meg nincsen. A kérdés az volt, mit kaphat. Te erre rosszul válaszoltál. Rendben így tudtad. Rosszul tudtad. Ez nem bûn, csak akkor ne háborogj ha kijavítanak olyanok, akik jobban értenek hozzá, mint te. És nem korai a támogatások összegérõl beszélni várandósság elõtt, mert a gyerekvállalás komoly dolog, nem árt felkészülni arra, hogyan is lesz a megélhetés egy gyerekkel.
Nem az én önérzetemrõl van szó! És nem vagyok felháborodva. Lényeg a lényeg, ha ebbõl akar törlesztõ részletet fizetni, akkor jól gondolja meg! És elnézést kérek, ha valamit nem jól írtam! Ez viszont a te önérzetednek hiányzik, úgy látom! Én így tudtam. Egyébként is a kérdés az volt, mit kaphat!?! Korai még a támogatások összegérõl beszélni, amikor még nem is várandós valaki.
Nem akartam (sõt még most sem akarok) vitatkozni, csak indig felbosszant, hogy mennyi ember gondolja azt, hogy ért valamihez, miközben gõze sincs a szabályokról. Ez aranyos - én meg jogászként dolgozom a REP-nél. Elhiszed, hogy jobban értek hozzá, mint te? Javaslom, olvasgasd a törvényt, és rájössz, hogy mennyi butaságot halmoztál itt össze. Attól, hogy te is ellátást kapsz, meg ne haragudj, de nem vagy szakértõ. Csak a sok összevissza szedett információkat továbbítod jól-rosszul (inkább rosszul). Csak hogy tudd: a tgyás és a gyed alapját az igénylést megelõzõ évben elért BRUTTÓ jövedelembõl számítják. MINDIG. Az adott év bruttóját befolyásolhatja, hogy mennyi idõt tölt valaki abban az évben táppénzen, ugyanis a táppénz összege nem számít bele a bruttó jövedelembe, ellentétben a betegszabadság alatt kapott 70%-os bér összegével, ami beleszámít - és mivel csökkentett összeg, a bruttót is lehúzhatja. A nettóból nem lehet számolni ellátást, tekintettel arra, hogy a munkabér terheihez képest kevesebb az adóteher mind a tgyáson (csak szja-t vonnak) mind pedig a gyeden (szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak). Ha a nettó bér 70%-át veszed, akkor a betegszabadság jövedelmét kapod, nem a tgyás-gyed jövedelmet. Ha valakinek nem ér el egy meghatározott összeghatárt a jövedelme, akkor igényelhet adójóváírást (ez jelenleg 12100Ft.) Íme egy kalkulátor, amibe ha beírod a bruttó béredet (kb. 73500 lehetett, ha 58-at kaptál belõle kézbe), akkor láthatod, hogy rosszul számoltál. http://adozona.hu/Gyed_Gyes_kalkulator_2011.aspx Én úgy számoltam, hogy amennyiben most esik teherbe, úgy november elõtt már nemigen fog tudni szülni. Ha ez így van, akkor a tgyás alapja valóban a 73500Ft-os minimálbér, azonban a gyed alapja már a 78000Ft-os minimálbér lesz! Vagyis a tgyás 52 ezer körül lesz, és a gyed 48-50. De ha a 73500Ft-os bérét veszem alapul, akkor is a tgyás 50-52 ezer adójóváírással, a gyed meg 45-47 ezer szintén adójóváírással. Az, hogy te csak 40-et kapsz, azt jelenti, hogy nem kértél adójóváírást. Kérlek ne vitatkozzunk, te tévedtél, én meg értek hozzá. Szerintem az a lényeg, hogy a kérdezõ helyes választ kapjon, nem a te önérzeted. És a válaszod nem volt helyes, hiába vagy felháborodva.
Akkor én vagyok az egyetlen, akinek a nettó bére alapján számolják a tgyást???? Érdekes!!! Tudom, mennyi a nettó és a bruttó, és hogy mennyi volt!
Ja, és köztisztviselõ vagyok, a fizetésem 6 órában nettó 58ezer volt, és a tgyásom most 40.000. Akkor mirõl beszélünk? Ne vezess félre senkit! Ha idén szül, akkor 43ezer körül kap, ha jövõre, akkor 46ezer körül. Nem pedig 50-60 akárhány ezret. Szerintem neked is jobban utána kellene járnod az ilyen dolgoknak. Én jelenleg is ebben vagyok.
Szia! Semmi baj! Jelenleg tgyáson vagyok, és nekem még ez kellett, mivel decemberben szültem. Nem a bruttó bér után kapja a tgyást, vagy a gyedet! Azért írtam, hogy ha decemberig szül, mert akkor a tavalyi bére alapján számolják, ami azt jelenti, hogy a 61000ft alapján!!! Tök mindegy mennyi most a minimálbér, az majd a jövõre szülõknél fog számítani! És igenis, minimum 180 biztosított jogviszony kell ahhoz, hogy ne csak a gyest kapja. Hanem a másik kettõt. Mák-nál mondták.
http://adozona.hu/kalkulator_tgyas_gyed_gyes.aspx Kiszámoltam. Ha idén legkésõbb december végéig szül, és 8 órás munkaviszonyban volt minimálbéren, legalább 180 napig szülést megelõzõ 2 éven belül akkor a tgyás 168 napig havi 40-43ezer között lesz. Gyed szintén 43ezer, a baba két éves koráig. A gyes az 25.795, -ft, az egyszeri anyasági támogatás 64125, -ft ebben az évben is. Ez a nyugdíjminimum 2, 25%-a.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a részletes leírást.
A minimálbérbõl kézbe kb. 60 ezer forintot kap (adójóváírással). Ha szül, akkor a tgyás 53-55 ezer forint lesz havonta, a gyed meg 48-50 ezer lesz havonta. Ehhez jön még a családi pótlék, tehát még több is lesz a bevétele, mint korábban volt, az elsõ 5 és fél hónapban 65-67 ezer, a fennmaradó idõben meg a gyerek két éves koráig 60-62 ezer.
A kérdező hozzászólása: Minimálbért kap.
Mennyit keresett? Ha minimálbér körül, akkor nem sokkal kap kevesebbet, mert a csp felhúzza. Az összegeket nagyon nehéz anélkül megmondani, hogy a jövedelmét ismernénk, így csak találgatni lehet.
A kérdező hozzászólása: És akkor ne szüljön soha életébe? Még van hátra 16 évük, és épp annyit keres, hogy a törlesztõt befizeti, plusz a számlákat, a férjének sajnos nincs fix jövedelme. Mi pedig próbáljuk bátorítani, hogy szüljön, hisz úgyis segít mindenki, és ha a támogatás elég lenne a törlesztõre, akkor talán kicsit könnyebben belevágna.
Szerintem aki a törlesztõ miatt nem akar szülni, az tényleg ne szüljön.
Az egyszeri anyasági 63eft, ez a szülés után egyszer jár!ha jogosult tgyásra, akkor azt ki tudja számolni az adózóna.hu-n, ez jár 168 napig.Utána jön a gyed(a gyerek 2 éves koráig), amit szintén ki lehet ott számolni, de csak akkor ha jogusult rá.Ha ezekre nem jogosult akkor csak a gyes van az 25 körül van de azt nem tudom pontosan.+ családipótlék, az olyan 12eft.
A kérdező hozzászólása: Igen, szülés után, amikor már nem dolgozik. Le tudnád írni, hogy ezeket hogyan lehet kiszámolni, hogy mégis mennyi pénz jön ebbõl össze? Nõvérem nagyon fél babát vállalni, mert fél, hogy a törlesztõre nem lesz elég ez a támogatás, ha már nem dolgozik, és így nem akar szülni.
Nem akartam vitatkozni, de igazad van, valóban hasonlóan makacsul ragaszkodunk a véleményünkhöz:) Szép estét neked!

Édesanyák, kismamák! Kaphatnék egy kis "támogatást"?

Párommal mostanában egyre többször kerül szóba a gyermekvállalás, hiszen lényegében már nincs akadálya. El sem tudom képzelni az életemet gyerekek nélkül, még is vacillálok még mindig. Nagyon félek az érzést?l és a fájdalomtól. A terhességgel már megbarátkoztam, ahogy a vele járó esetleges kellemetlenségekkel is, de a szüléssel nem tudok. Jól esne, ha válaszolnátok a kérdéseimre, hátha ez kicsit eloszlatja a képzeteimet. Nem sok ismer?söm beszélt eddig nekem nyíltan a szülésr?l, ezért csak halvány elképzelésem van az egészr?l. Nem a technikai dolgokra lennék kíváncsi, sokkal inkább az érzéseitekre! Mi játszódott le a fejetekben, milyen gondolataitok voltak a szülés id?pontja el?tt egy-két héttel, akkor amikor elfolyt a magzatvizetek, majd a vajúdás és a szülés alatt, végül pedig amikor a picit a kezetekben foghattátok? Mindenki csak annyit mond, hogy fáj-fáj, de amint a picit a kezében tartja az ember, az mindent elfeledted én még is mélyebb dolgokra lennék kíváncsi, hogy mi zajlik egy n? fejében ilyenkor!? Nagyon köszönöm el?re is a válaszokat!

Legjobb válasz: Én rettentõen féltem a szüléstõl, és a szoptatástól is. De ahogy közeledett az idõpont, úgy múlt a félelmem is, hiszen rájöttem, nincs kiút, ezt végig kell csinálni! :) Egyáltalán nem voltam ideges, csak izgatott, mikor hajnali 4-kor 3-4 perces fájásokra ébredtem. Onnantól számítva 4 órán belül megszületett a kislányunk. Igazából felocsúdni se volt idõm, már a kezemben is volt :) Rövid, gyors (ám igen fájdalmas) szülés volt, de örülök, hogy cirka egy óra volt belõle, ami nagyon xar volt, az utolsó egy óra. Tényleg elfelejt az ember mindent, mikor ott szuszog mellette a "kis csomag" :)) (mára már 3 éves nagylány).

Én rettentõen féltem a szüléstõl, és a szoptatástól is. De ahogy közeledett az idõpont, úgy múlt a félelmem is, hiszen rájöttem, nincs kiút, ezt végig kell csinálni! :) Egyáltalán nem voltam ideges, csak izgatott, mikor hajnali 4-kor 3-4 perces fájásokra ébredtem. Onnantól számítva 4 órán belül megszületett a kislányunk. Igazából felocsúdni se volt idõm, már a kezemben is volt :) Rövid, gyors (ám igen fájdalmas) szülés volt, de örülök, hogy cirka egy óra volt belõle, ami nagyon xar volt, az utolsó egy óra. Tényleg elfelejt az ember mindent, mikor ott szuszog mellette a "kis csomag" :) ) (mára már 3 éves nagylány).
Nahát én 1-2 héttel a szülés elött már nagyon figyeltem magam, ill kissé féltem mer sok ember ijesztegetett, aztán arra gondoltam h majdcsak kijön valahogy elöttem nagyon sokan kibirták:) Aztán amikor elkezdett szivárogni a magzatvíz nagyon megijedtem:) éppen az anyukám ünnepi vacsiján voltunk és érdekes h elöször le sem esett h mi történt azt hittem becsuriztam:) Mikor rájöttem h mi van akkor én is a párom is de még aszüleim is szóval mindenki megijedt ill tanácstalan volt(ugyanis fájásom nem volt):) aztán másnap teggel mikor nem volt fájásom még mindig burkot repesztettek(este még bementem a kórházba) na akkor jöttek a fájásaim és mondtam páromnak h üssön le ha még 1x is eszembe jut az h én gyereket akarok:) Végül császár lett.Nagyon féltem majd mikor kiemelték ugy éreztem h végrekapok levegöt:) majd fel mutatták a pici lila csomagomat majd elvitték mérni felöltöztetni stb közben kérdezõsködtem mondták formás a méreteket h egészséges stb...majd mikor megláttam teljesen beleszerettem:) a császár után 1 napig a fejemet sem volt szabad megemelnem de nem is nagyo tudtam mozogni nagyon fájt a sebem viszont mikor kihozták a islányomat az elsö szopira úgy fordultam meg mint akinek semmi baja:) után újra kellett tanulnom szinte járni de ha a kicsikém ott volt velem minden könnyebben ment....most lesz 13án 2 éves és most tervezzük apával a 2. babát :) ja és nem kaptam érte mert suóba hoztam:)
Én nagyon féltem a szüléstõl. Korábban sokat gondolkoztam rajta, hogy hogyan fogom túlélni. Ha már orvost látok felmegy a pulzusom. Félek a tûtõl, nem tudtam, mi lesz majd, ha vért vesznek. Aztán a terhesség során annyira "hozzászoktam", hogy a vége felé már remegés nélkül:) nyújtottam a karomat. Amikor pozitív lett a tesztem nagyon-nagyon örültem, de elfogott az érzés, hogy Úristen, hogy fogom ezt végigcsinálni, tuti meghalok majd. Aztán szépen lassan a félelem helyét átvette a várakozás, kíváncsiság (szóval jól ki van találva azért ez a 9 hónap:) ), biztos a hormonok is közrejátszottak a dologban. Nekem konkrétan úgy kezdõdött a szülés, hogy elfolyt a magzatvizem, de 0 fájásom volt, így örömmel, mosolyogva mentem be a kórházba. Ez egy pénteki napon volt, este fél 7 körül. Ott azért lehervadt a mosolyom, mert mondta a szülésznõm és a dokim, hogy ez nem a legoptimálisabb kezdet... Aztán szépen lassan jöttek a fájások, elõször gyengébbek, majd egyre erõsebbek. Egész éjszaka vajúdtam, feküdtem, sétálgattam, ültem a labdán... Nem kértem fájdalomcsillapítót, de nem is éreztem ott sem és így utólag sem, hogy szükségem lett volna rá. Hajnali ötkor mentünk be a szülõszobára, kaptam még oxitocint, ki is nyíltam teljesen, csak a lányom nem mozdult egy centit sem lefelé. Már tolófájásaim is voltak, de a baba nem jött. Reggel 8 elõtt mondta a dokim, hogy a mûtõben fejezzük be a szülést. Addigra azért már annyira kivoltam, hogy azt mondtam mindegy, csak legyen már vége. Ahhoz képest, hogy [email protected] a kórházaktól, némán tûrtem a gerincérzéstelenítést, na jó egy picit azért 180-ra szaladt a pulzusom:) , de az altatóorvos végig ott volt a fejemnél, beszélt és megnyugtatott. Aztán amikor levittek az osztályra, alig vártam, hogy hozzák a lányomat. Egész éjszaka ugye nem aludtam a vajúdás miatt + túl voltam egy mûtéten, de egyáltalán nem éreztem, hogy aludnék, vagy gond lenne.:) Olyan izgatott voltam, hogy végre megfoghassam a kis nunist. Estére azért elvitték, hogy kipihenjem magam, durmoltam is már fél 9-kor:) Azóta sem sikerült többször átaludnom egy éjszakát, pedig már 16 hónapos a kisasszony:)
én nem a szüléstõl féltem, hanem attól, hogy szülés közben megsérül és értelmi fogyatékos lesz.ettõl rettegtem.még ara is hajlandó lettem volna, hogy lefizessek egy orvost , hogy császározzon meg.végül örülök, hogy nem tettem. a vajúdás nagyon hosszú volt, elkezdõdött délután kettõkor és másnap este 7 után lett meg.de nem mentem a szülõszobára csak hatkor, így nem kellett feküdnöm.Sétáltam sokat, az segített.elõzõ héten már tudtam, éreztem, hogy akkor fogok szülni, nem hittek nekem, de igazam lett.a fájdalmakra valahogy egyáltalán nem emlékszek, de a szülésrõl is kiesett pár kép(semmiféle érzéstelenítõt nem kértem). amikor rám tették, engem nem öntött el az az érzés, amit szüléstörténetekor olvasok és nem kezdett el azonnal mohón cicizni.Én megkönnyebbülést éreztem, hogy egészséges, nem lett baj.majd akkor éreztem igazán, hogy anya vagyok, amikor hazajöttünk a kórházból és végre hármasban lehettünk.És nem [email protected] a csecsemõsök
Én sem féltem a szüléstõl. Más is túlélte már, és egy napot kibírok, gondoltam. 1-2 héttel elõtte már minden bajom volt fizikailag (vizesedés, zsibbadás, rossz alvás) ezért már tûkön ültem, hogy végre láthassam. Mikor elment a magzatvíz, akkor csak néztem (Mi? Most? Hát jó.) Vajúdás közben (15 óra, csak vége lesz egyszer és megláthatom) Megszületés: a leges legszebb és legjobb.
Megmondom neked õszintén. Ez a fájdalom édes, de ha volt már epegörcsöd (vagy hasonló cifraság)...no az fáj. Iszonyatosan nagyon fáj. A szülés ahhoz képest nem olyan rossz, és persze édes a fájdalom, mert a vége.... imádnivaló.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, egy részrõl megnyugodtam! :) Nyilván ti is leírtátok, hogy iszonyatosan fájdalmas, amit én így el sem tudok képzelni, csak a leges legrosszabbra gondolni... Régebben nagyon durva menstruációs görcseim voltak, akkor a fájdalomküszöböm még elég jó volt, mostmár viszont borzalmasan alacsonyan van, ezért is félek. A lényegen nem változtat, mindenképpen szeretnék kisbabát, csak kicsit meg vagyok ijedve, de amit ti is írtatok, pont az a jó a dologban, hogyha már összejön, akkor nincs visszaút. Ami miatt még kicsit aggódom az a nõvérek/doki viselkedése. Édesanyám mesélte, hogy neki nagyon rendes dokija volt, negyedóránként õ is ránézett mindig, megsimogatta a fejét, dícsérte, hogy mennyire jól bírja, bátorította, hogy nem sok van már hátra, stb, viszont a nõvérek nem voltak túl barátságosak. A mellette vajúdó nõhöz a dokija egyszer sem ment oda, a nõvérek folyamatosan leszólták, hogy ne hisztizzen már, nem igen volt segítsége. Én egy ilyen nõvért tuti elküldenék a retkes jó fenébe és akkor örülhet ha nem rúgom le az elborult agyammal a fájdalmaim miatt. :) Sajnos ha fáj, akkor iszonyatosan indulatos tudok lenni, nomeg hisztis és szükségem van némi "lélek simogatásra"... Függ pl. attól ez a dolog, hogy melyik kórházba megy az ember? Érdemes utána járni és esetleg egy távolabbi városban szülni, ha az ottaniakról jobb véleménnyel vannak, vagy abszolút szerencse kérdése és mindenhol vannak ilyen idióták? Egyáltalán ajánljátok azt, hogy 100 km-re lévõ kórházba menjen az ember szülni? Nem okozhat ez problémát?
A kérdező hozzászólása: Hajjaj, én a szülési videókról már régen lemondtam. A páromnak is azt mondtam, hogy ebbõl a szemszögbõl sem lesz könnyû végigcsinálni, de örülök, hogy nem látom teljes panorámában alulról magam, mert gyanítom ha ezt nézhetném 3D-ben én gyorsan lefordulnék ájultan az ágyról! :) Még õ sem nagyon tudott megbarátkozni az apás szülés gondolatával, de egyességet kötöttünk, azért cserébe hogy én megajándékozom õt egy ilyen nagyszerû kis lénnyel (és szenvedek érte nem keveset), õ bejön és üthetem kínomban, ha attól nekem jobb lesz. :) Azt hiszem a válaszok által sikerült belátnom, hogy nem könnyû, de gyönyörû dolog a gyermekvállalás, így a félelmem kicsit elmúlt. Nagyon köszönöm nektek a válaszokat! Még talán annyira ha válaszolnátok, hogy érdemes e terhes tornára járni, légzõgyakorlatokat tanulni, vagy bármi hasonló módon felkészülni, azt nagyon megköszönném! Illetve kb mikortól érdemes elkezdeni ezeket?

A szülés utáni első naptól kezdve milyen támogatások, segélyek miegymások járnak egy kismamának országos és regionális szinten? Ha most 160 ezer ft körüli a bruttó fizetésem, milyen pénzekre számíthatok és hány évig, ha vállalunk egy babát?

Legjobb válasz: tgyás,gyed,gyes + 10000 adókedvezmény+családi pótlék+szülés utáni egyszeri segély (64000 körül)+ valahol ad az önkormányzat is egyszeri pénzt,de ha ad is akkor önkormányzatonként eltérõ összeg. A fizetés utáni juttatások összegét itt tudod kiszámolni : http://adozona.hu/Gyed_Gyes_kalkulator_2011.aspx

tgyás, gyed, gyes + 10000 adókedvezmény+családi pótlék+szülés utáni egyszeri segély (64000 körül)+ valahol ad az önkormányzat is egyszeri pénzt, de ha ad is akkor önkormányzatonként eltérõ összeg. A fizetés utáni juttatások összegét itt tudod kiszámolni : http://adozona.hu/Gyed_Gyes_kalkulator_2011.aspx
Ha megvan a megfelelõ biztosítási napod, akkor elõször Tgyás, majd Gyed a gyermek 2 éves koráig. Ezt követõen jár a gyes még egy évet. A családi pótlék automatikusan jár a gyermeknek.
A családi pótlék sem automatikus, igényelni kell, ahogy minden mást is. Az önkormányzatnál érdeklõdj, hogy õk adnak-e támogatást. A fentebb felsoroltak mind igényelhetõk (tgyás, gyed jogosultságfüggõ), és kap a gyerek az államtól is pénzt, babakötvény formájában.
A kérdező hozzászólása: Ezen az adózónás kalkulátoron fél évig jár tgyás, aztán 1 évig gyed és fél évig gyes. Ebbõl ahogy nézem a gyes már nagyon csekély összeg. Tehát igazából 1, 5 évnél tovább nem érdemes otthon maradni egy gyerekkel ugye? Vagy jöjjön a következõ, vagy mars vissza dolgozni. :) Nem úgy volt, hogy 2 éves korig jár a gyed és még utána egy évig a gyes? Vagy én nézem félre ezt a kalkot?
A kalkulátoron be kell állítani, hogy hány napod van. Jogosultsági feltétel 2 éven belül (tgyás, gyed) (**) 365 napos biztosítási idõ: IGEN helyett azt kell kiválasztani, hogy 562 nap is (persze ha van ennyi napod:D)

Milyen támogatásokat kap egy egyetemre járó kismama? Ezeknek mennyi kb az összege? GYED vagy GYES fog járni?

Nyáron fogok szülni, majd utána szeptembert?l végz?s leszek egyetemen. Nappalis államira járok majd továbbra is, csak kedvezményes tanrendet kérek.

Legjobb válasz: Mivel nem dolgoztál még, ha jól gondolom, ezért csak gyes jár alanyi jogon. Pontos összeget nem tudok, olyan 20-25 ezer között van. A gyed csak 160 biztosított nap után járna.

Mivel nem dolgoztál még, ha jól gondolom, ezért csak gyes jár alanyi jogon. Pontos összeget nem tudok, olyan 20-25 ezer között van. A gyed csak 160 biztosított nap után járna.
Bruttó 28 eFt a gyes, ebbõl eljön a nyugdíjjárulék. Ezenkívül családi pótlék jár még, más nem, mert nem dolgoztál. Ja emg az egyszeri anyasági támogatás, ha van min. 4 pecséted a dokitól a kiskönyvben.
Amit a többiek leírtak, az mind igaz, viszont ne feledd, hogy az egyetemtõl is jár támogatás. Szociális támogatásban részesül minden hallgató, aki családfenntartó, azaz legalább egy gyereke van. Ez a normatíva 20%-a havonta, tehát kb. 20ezer forint (a jelenlegi állás szerint).
A kérdező hozzászólása: 28000Ft, bruttó a gyes? Ebbõl csak a 8, 5%-os nyugdíjjárulék jön le? Köszönöm a válaszokat!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!