Találatok a következő kifejezésre: Egy hónapja táppénzen, nem (9 db)

Borzasztoan megbántam már. Egy honapig táppénzen voltam és most tudtam meg hogy kaptam 60 e ft fizetést, idegességembe elszivtam egy fél szál gyenge cigit, 15+5 vagyok. Ugye ezzel nem ártottam a pocaklakomnak?

13 hetesen láttam utoljára és még kb 2 hét mire ujra láthatom , remélem minden rendben ! ?

Legjobb válasz: Nyugi, mert az idegesség többet árt, mint az az egy szál cigi. Azért persze ne szívj többet, de ettõl nem lesz baja a babódnak.

Nyugi, mert az idegesség többet árt, mint az az egy szál cigi. Azért persze ne szívj többet, de ettõl nem lesz baja a babódnak.
Én is néha rágyújtottam (havi 1 Szál) terhességem alatt, nem lett semmi gond. Az idegesség jobban árt. de a cigi se használ. Nekem is volt miatta lelkiismeret furdalásom.
Ne aggódj, egy fél szál cigitõl semmi baja nem lesz a babának. Igaza van az elõttem szólónak, az idegesség többet árt mint a cigi. De ne aggódj, minden rendben van odabent! :)
A kérdező hozzászólása: Köszi :-) valamennyire sikerült megnyugodni.

Október hetedikén lesz egy hónapja, hogy munkába álltam (2 hónap a próbaidőm). Most viszont pár napja elég beteg vagyok (nem megy le a lázam, köhögök, stb). Próbaidő alatt el lehet menni táppénzre? Vagy esetleg 1-2 nap szabit lehet kivenni?

Legjobb válasz: beszéld meg a munkáltatóddal. én inkább táppénzre mennél, nehogy azt gondolja, hogy lógni akarsz. de ha nem égetõen fontos, én nem mennék el, inkább kihúznám valahogy, de ugye 3 hónapon belül elküldhet egyik napról a másikra is

beszéld meg a munkáltatóddal. én inkább táppénzre mennél, nehogy azt gondolja, hogy lógni akarsz. de ha nem égetõen fontos, én nem mennék el, inkább kihúznám valahogy, de ugye 3 hónapon belül elküldhet egyik napról a másikra is
A kérdező hozzászólása: Igen, próbálom kihúzni, csak hogy akármit veszek be a lázam nem megy le...percenként fújom az orrom, úgy köhögök mint még soha, hát nem tudom...ma megyek délutánra, majd kiderül mi lesz. Köszönöm a választ :)
El lehet menni, a szabit meg a fõnökkel beszéld meg. Egyetlen gond, hogy próbaidõ alatt indoklás nélkül azonnal fel lehet mondani, de te tudod hogyan állna hozzá a fõnök.
Nem leszek vészmadár, de amint visszamész, már más lesz a helyeden. /Tapasztalat/
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Valahogy megpróbálom kihúzni...bár elég nehéz így dolgozni...de valahogy csak kibírom... :) még egyszer köszi

Vállalkozónál dolgozom egy hónapja, a próbaidő lejárt határozott időre szól a szerződésem hat hónapra és ha lejár utána hosszabítunk, szabit nem fizet és nem is vehetünk, hogy fogok tudni elmenni táppénzre gyesre?

Legjobb válasz: Táppénzre ugyanúgy, mint szabira, sehogy. Illetve gondolom elmész, de nem fizeti ki. Gyes az alanyi jogon jár, nincs munkaviszonyhoz kötve, tehát arra mehetsz. Valami 26500 ft az összege. Munkád nem lesz, mert ha lejár a határozott idõ nyilván, ha terhes vagy, esetleg már babád van, nem fogja meghosszabítani. Sajnálom, hogy ilyen fantasztikus a munkaadód!

Táppénzre ugyanúgy, mint szabira, sehogy. Illetve gondolom elmész, de nem fizeti ki. Gyes az alanyi jogon jár, nincs munkaviszonyhoz kötve, tehát arra mehetsz. Valami 26500 ft az összege. Munkád nem lesz, mert ha lejár a határozott idõ nyilván, ha terhes vagy, esetleg már babád van, nem fogja meghosszabítani. Sajnálom, hogy ilyen fantasztikus a munkaadód!
Na azért a munkaadót is meg lehet ám érteni, ki a fene akar hónapokig táppénzt fizetni?
A munkaadó 15 nap táppénzt fizet !!! Utána a TB !
Bocsi, de tévedsz. Az a 15 nap nem táppénz, hanem beteg szabadság es a munkáltatónak X százalék táppénz hozzájárulást kell fizetnie a tbnek, ha a munkavállalóra táppénzen van.
Dolgoz minél tovább ameddig bírod aztán a baba születése után megigényelheted a gyest.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a választ.


A táppénz összege nem a brutto kereset 70%? 135. 000. Ft bruttóra kpatm egy hónapra 02. 09. -03. 09-ig 70120 ft-ot.

Ez hogyan lehetséges, hiszen 94000 ft -ot kellett volna, hogy kapjak.NEM??

Legjobb válasz: Újra én...2 éve dolgoztam a cégnél végig bejelentve.Ugye nem a nettóból nézik a 70 %-ot?

A kérdező hozzászólása: Újra én...2 éve dolgoztam a cégnél végig bejelentve.Ugye nem a nettóból nézik a 70 %-ot?
A kérdező hozzászólása: De lehetséges, hogy 22 hónapos munkaviszony után ami végig 135.000.-os brutto bért jelent nekem csak 70.120 Ft a táppénzem?Kérek valakit, hogy számoljon, mert nem tudom , h ogy mennyi az szja. Elvileg ugye 135e ft-nak a 70%-a 94.500Ft .Mennyi sz szja??Nagyon keveslem, h ogy ennyi bruttora alig 70-et vágtak a fejemhez :o(
Bruttóból számolják.
A táppénzt az elõzõ év bruttói és az idei év bruttói alapján számolják. Ezek összegének a 70%-a éves napi szintre való átlagolással, mínusz SZJA, . 70 bruttónak 18% az adója, 135-nek kicsit több. A betegállományt az év elsõ 15 munkanapjában a munkáltatód fizeti betegszabadságként, és dönthet róla, hogy 80-90-100%-ot fizet-e ki. Ez így van, én sokáig számfejtettem. Délutános pótlék meg ilyeneket nem vesznek alapul innentõl kezdve nálad, merthogy nem dolgozol, csak az alpbéredet. Így minden hónapban más összegû bruttód lesz, ezen ne lepõdj majd meg. Nem nettóból számolják! További szép babavárást
Kedves kismamák! El vagyok hülve azon amiket írtok! Ennyire nem vagytok tisztában a béretekkel? A táppénzt úgy állapítják meg, hogy egy évben ha táppénzre mész, akkor az elsõ 15 munkanapot a munkáltatód fizeti betegszabadságként, és dönthet róla, hogy a bruttó béred 80%-át, 90%-át, esetleg a 100%-át fizeti. Utána a táppénz folyósítása az OEP-en és a munkahelyeden keresztül megy, melyet úgy számolnak ki, hogy nézik visszamenõleg az elõzõ évi, havi bruttóidat, valamint az idei évi havi bruttó kereseteidet és ezek összegének 70%-át napokra lebontva átlagolják. Nem beszélve arról, hogy Mo-n többsávos adórendszer van, éves szinten bruttó 135.000 forint után Te nem annyi adót fogsz fizetni, mint pl. bruttó 70.120 után. A 70 bruttó az csak 18%-os, a 135 az már kicsit több. Ejnye bejnye. Ezért tér el minden hónapban annak a táppénze aki esetleg több helyen dolgozott az elmúlt évben, vagy eltérõ bruttójai voltak :-) További szép babavárást kívánok
A hülye pont azt a választ értékeli nullára, ami a helyes, paraszt!
Nem tudom, ki pontozza le a választ, de kapja be....ha már az ember próbál segíteni, miért kell szívózni?
Sziasztok! Én nem tudom kinél, hogy jön ki de az biztos, hogy én a bruttó 84.500 után 59.000-et kapok. Vagyis ez pontosan a bruttó alapfizetésem 70%-a.
A táppénz a bruttó bér 70%-a, ez tuti.Ha most mentél táppénzre, és ez az elsõ amit most kapsz, akkor a fele betegszabadság, amit a munkáltató fizet.A következõ lesz a reális, de azért nem árt ha utána jársz.Az enyém elsõre 94000 volt, a második 74000, és a harmadik 98000.De én minden esetben levezettettem a munkaügyessel.
Az OEP-nél nagyon oda kell figyelni, én elvileg két hónapja kapom tõlük a családi pótlékot, de még semmit nem kaptam (korábban a munkahelyem fizette ki), mert egy olyan igazolásra vártak, amit már régen megkaptak. Vigyázni kell velük, rohadt egy banda.
Nézd meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján..több oldal szól a táppénzrõl
A nettóból számolják a táppénzt. És természetesen a törzsbérbõl, tehát ahány órára vagy bejelentve, annyinak a 70%-át fizetik, tehát nincs benne semmi túlóra, délutános vagy éjszakás pótlék, meg ilyesmik.
A kérdező hozzászólása: Könyvelõnél utána nézek, mert szerintem az OEP-nél valamit nagyon elszámolgatnak.A bruttonak kellene a 70%-nak lennie.Régen is ennyit kaptam ha beteg voltam.Nem szabad ezt hagyni.Nekem az egéászségpénztár még anno a bejelntésemet is félrekezelte és nekem kellett utána járnom.IDIÓTÁK!
Persze hogy a nettó 70%át kapod kézhesz.Hiszen ha a brottónak vesszük a 70%át abból jönnek még a levonások, és ugyanott vagy.A GYEDnél ugyanez a helyzet.
Nekem a nettóm 27ezer volt és kb 16 ezer a táppénzem. Igazából ez még nekem sem tiszta, hogy mibõl számolják...De nekem is kevesebb, mint amire gondoltam...
Szia! Ha minden hónapban 135.000 forint volt a bruttód, nem voltál elõzõ évben táppénzen, és a munkáltatód betegszabadségként is az alapbéred 70%-át fizeti, ebben az esetben bruttó 135.000 forintnak a 70%-a valóban 94.500 forint, mármint ugye ez bruttó. Azonban a táppénzbõl csak SZJA-t vonnak, magánnyugdíjt meg ilyeneket nem. A 94.500 forintból csak 18% SZJA-t vonnak le (az eredeti bruttó 135.000 forintod 70%-ából), így az SZJA-d 17.010 forint lesz, tehát 94.500-17.010 forint= 77.490. Tehát ha az elõzõ évben és idén sem voltál táppénzen, nem volt a bruttód az elõzõ évben és most sem kevesebb 135.000 forintnál, akkor most nettóként 77.490 forintot kell hogy kapj. Nettóként és a 11.340 forint adójóváírás nélkül!!!!!! Remélem segítettem. 27 hetes kismami

Egy hónapja vagyok táppénzen, nem kellene már kapnom pénzt?

Legjobb válasz: Igaza van az elõzõ hozzászólónak, de amikor a munkahelyed nem kifizetõhely, akkor a TÁKISZ utalja a tp-ed. Érdeklõdj a munkáltatódnál vagy az illetékes OEP pénztárnál.

Igaza van az elõzõ hozzászólónak, de amikor a munkahelyed nem kifizetõhely, akkor a TÁKISZ utalja a tp-ed. Érdeklõdj a munkáltatódnál vagy az illetékes OEP pénztárnál.
Helló! elméleltileg ez úgy mûködik, hogy mikor az OEP-hez beérkeznek a papírjaid akkor onnantól számtott 30 napon belül kell utalniuk. De egyik orvos ismerõsöm felvilágosított hogy a 30 nap az induló 30-akár 90 nap múlva is utalhatnak, ez sokmindentõl függ. mennyien várnak utalásra, minden rendben volt e a papírokkal. egyik ismerõrömnek kb 3-3, 5 hónap után utalt az oep mert még be kért tõle más papírokat is. bármikor küldhet az oep egy levelet hogy további 15 napig vagy 30 napig felfüggeszti a kifizetést amig nem kapja meg a neki kellõ papírokat.

8 hónapja vagyok bejelentve egy cégnél. Jövő hónapban kirúgnak, mert nincs megrendelés. Babát szeretnénk, de ha addig nem leszek terhes csak majd ha kirúgnak utána, akkor mit kaphatok? Jogosult vagyok e táppénzre, tgys-re, gyed-re?

Legjobb válasz: A kismamák munkajogi védelme csak a munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik. Ha határozott idejû munkaszerzõdésed van vagy a cég jog utód nélkül megszûnik akkor a terhesség nem véd meg a munkaviszony megszûnéstõl. Passzív jogon akkor lehet 45 napig táppénzen lenni, ha a keresõképtelenség a munkaviszony megszûnésétõl származó 3 napon belül kezdõdik. Passzív jogon akkor jár tgyás ha valaki a munkaviszony megszûnésétõl számított 42 napon belül szül. Passzív jogon akkor járhat gyed, ha valakinek a tgyás folyósítása szûnik meg a munkaviszonya.

A kismamák munkajogi védelme csak a munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik. Ha határozott idejû munkaszerzõdésed van vagy a cég jog utód nélkül megszûnik akkor a terhesség nem véd meg a munkaviszony megszûnéstõl. Passzív jogon akkor lehet 45 napig táppénzen lenni, ha a keresõképtelenség a munkaviszony megszûnésétõl származó 3 napon belül kezdõdik. Passzív jogon akkor jár tgyás ha valaki a munkaviszony megszûnésétõl számított 42 napon belül szül. Passzív jogon akkor járhat gyed, ha valakinek a tgyás folyósítása szûnik meg a munkaviszonya.
szia, nem egyhelyen kell lennie fél évig kedves elsõ hsz. Folyamatos biztosítottsága kell legyen szülést megelõzõen fél évig, és a szülés pillanatában biztosítottnak kell lenni, m.nélkülire idõarányosan mehetsz hiszen nyolc hónapot dolgoztál, nem hiszem hogy kitart szülésig, ha kitartana mert mondjuk nem rögtön mész m.nélk.re akkor bizonyos esetekben passzív jogon járhatnak tgyás és gyed
gyedet csak akkor kapsz, ha elõtte (most még azt hiszem fél év) egy helyre vagy bejelentve. munkanélküli??

A munkáltatót hol kell feljelenteni? 2 hónapja vagyok táppénzen és egy forintot nem kaptam még. Az első 15 napot nem akarják kifizetni azt mondják még meggondolják, hogy megkapom e.

Legjobb válasz: Nem biztos, hogy megéri visszamenni, ha lábbal tiporják a dolgozó alapvetõ jogait. A betegszabadság elszámolása, kifizetése nem kegy kérdése! Kérd ajánlott levélben a betegszabadság és a táppénz kifizetését, elszámolását hivatkozva dátumra, hogy mikor adtad le a betegpapírt, és ajánlottan küldd el nekik a levelet. Másodszor már fenyegetheted APEH-es feljelentéssel. Ha hagyod, hogy azt csináljanak ami tetszik, magadat alázod meg.Mindenesetre kezdj el munkahelyet keresni.

Nem biztos, hogy megéri visszamenni, ha lábbal tiporják a dolgozó alapvetõ jogait. A betegszabadság elszámolása, kifizetése nem kegy kérdése! Kérd ajánlott levélben a betegszabadság és a táppénz kifizetését, elszámolását hivatkozva dátumra, hogy mikor adtad le a betegpapírt, és ajánlottan küldd el nekik a levelet. Másodszor már fenyegetheted APEH-es feljelentéssel. Ha hagyod, hogy azt csináljanak ami tetszik, magadat alázod meg.Mindenesetre kezdj el munkahelyet keresni.
sok helyen fel lehet jelenteni, többek közt az APEHnél is, csak gondold meg, hogy megéri-e. ha feljelented õket, az tuti, hogy ki fog onnan túrni/rúgni, amint visszamész. ha utálod a helyet, és megvan már a másik állásod, akkor jelentsed, de ha nincs, akkor sztem inkább maradj csöndben, "olcsóbban megúszod".
Egy ismerõsöm hasonló helyzetbe került, Õ írt egy levelet az OEP-nek melyben leírta mióta van táppénzes állományban, majd kérte küldjenek tájékoztatást mi az oka, hogy nem folyósítanak neki táppénzt. Erre az OEP felvette a kapcsolatot a munkahellyel és bekérte a szükséges papírokat. Erre a munkáltató nem "mert" nemet mondani így kifizették neki a táppénzt. Felháborító némely munkáltató mit megenged magának!
Sziasztok! Január óta vagyok táppénzen, de még egy fillért sem kaptam eddig.
Hogy a fizud kevés-e azt én nem tudhatom, errõl tárgyalj a munkaadóddal. de a táppénz jól van számolva 110 bruttóból
Bevezették az 50 százalékos táppénzt.
Igen, lehet hogy külföldön nem adnának semmit, de nem is 110000 ft-ot keresne elõtte.
Hát örülj, hogy itt élsz. Külföldön a legtöbb országban nem kapnál semmit.
Adójóváírást figyelembe veszik? Meg lehet igényelni a terhesség 91. napjától a gyermek után járó adókedvezményt, ami 10.000 Ft. Egész pontosan úgy van, hogy 62.500 Ft adóalap csökkentõ tétel, tehát akkor érdemes ha van ennyi adóalapod. Lehet hogy sógornõdnél ez is benne van.
A kérdező hozzászólása: Igen táppénzen voltam.De mostmár végképp nemtudom hogy 50, -60, -%a táppénzem, valaki ezt írja, valaki azt.A sógornõmnek ugyanígy 110.000 a bruttója, mégis 63.000 körül kap.Egyik könyvelõ így számol, a másik pedig amúgy?Valaki légyszi mondjon konkrétumot!?.
nem kapott kevesebbet, mert a 110 bruttó
Akkor elszámolhatták. Viszont még kérdezek: egész hónapban táppénzen voltál? Mivel neked 2 éves folyamatos biztosítotti jogviszonyod megvan, így 60% a táppénz mértéke. Vagyis kb. 10 ezerrel kaptál kevesebbet, mint kellett volna.
A kérdező hozzászólása: Igen, 2005 óta melózom itt, és kértem adójóváírást is!
Nem vezették be az 50%-os táppénzt, már elég régóta van:S Annak 50%, aki két évnél kevesebb folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik, aki többel, annak 60%, függetlenül attól, hogy kismama-e. Neked volt 2009 júniustól kezdve folyamatos munkaviszonyod? Mert ha nem, akkor 50% a táppénz. Kértél adójóváírást?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszotokat!Hurrá!Aki kismama fürdeni, és enni nem kell már!Szeretem Magyarországot!
A 110 ezres bruttóra a táppénz 65 ezer bruttó körül van. Ez kiszámolni nem nagy ördöngösség (még úgy sem, hogy a bérszámfejtés nem egészen így mûködik, hiszen pontos összeget az ad, ez meg közelítõ összeget ad). A táppénz alapja az elõzõ évi jövedelem, vagyis a 2010-es. Mértéke a te esetedben 60%. Ha 2010-ben is 110 ezer volt a havi bruttód, és nem kaptál más jövedelmet, akkor az éves jövedelmed 1320 ezer volt, a naptári napi jövedelem meg 3616. A táppénz napi összege bruttóban így 2170Ft. Ez 30 napos hónapban bruttó 65100Ft táppénzt jelent. Ennek adótartalma 20, 32%, vagyis 13230, amibõl igényelhetõ 12100Ft adójóváírás, így a táppénz nettó összege 30 napos hónapban 63900Ft körüli összeg. Ezt nem számolhatják eltérõen különbözõ könyvelõk, max. elszámolni tudják. Tavaly mennyi volt a béred?
Fogsz, de valószínû kirugnak
50%-os táppénzt fogsz kapni, és kb 1 hónap után lefog járni a táppénz jogosultságod.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!