Találatok a következő kifejezésre: Egy benzines autóban (75 db)

Ha egy benzines autóra teszek egy diesel sportd dobot lessz sportos hangja? A motor nem károsodik?

Legjobb válasz: nem hozzá való. a dízelek állandó légmennyiséggel dolgoznak, a benzinesek viszont nem

nem hozzá való. a dízelek állandó légmennyiséggel dolgoznak, a benzinesek viszont nem
Ez így hülyeség. Ha csak a hangon akarsz variálni, akkor kapsz olyan csõvéget, ami öblösíti.

Ha egy elektromos autó tönkremegy akkor az akkumulátor újrafelhasználási folyamata nem környezetkárosítóbb mint egy benzines autó egész élettartama során?

Legjobb válasz: Dehogynem. Iszonyat környezetszennyezõ az is, ezt csak az "okosok" találták ki, hogy jajj de szuper az elektromos autó. Na meg az áram ugyanúgy kõolajnak született, mint a benzin, szóval teljesen tök mindegy.

Dehogynem. Iszonyat környezetszennyezõ az is, ezt csak az "okosok" találták ki, hogy jajj de szuper az elektromos autó. Na meg az áram ugyanúgy kõolajnak született, mint a benzin, szóval teljesen tök mindegy.
#16-nak (#15 vagyok). Nem azt mondtam, hanem csak azt, hogy ne valahova máshova akarjátok a hulladéklerakót, hanem oda ahol keletkezik a veszélyes anyag. Üldögéljen mindenki a saját szemétdombján!
Oké, #15, akkor biztos jobb, ha az esetleg, véletlenül, ritkán bekövetkezõ balesetek helyett biztosan, garantàltan és állandó jelleggel nyomjuk a füstöt egymás arcába... hány ember hal meg légúti megbetegedésekben és hány vegyi balesetben?
#14-nek, #8-as vagyok. Gondolom kapósak is a püspökszilágyi ingatlanok! A kolontári tározó nem volt zárt, de biztonságosnak minõsítették. Kb. ennyire bíznék a zárt megoldásban is, bármikor történhet valami elõre nem várt dolog.
#7 vagyok. Igen, ha garantáltan zárt rendszerû egy lerakó, azt elfogadnám a környezetemben. A #8 által említett tározó nem zárt rendszerû volt, ezért nem értem az összefüggést. Ott van inkább példának Püspökszilágy, ahol lassan évtizedek óta ücsörögnek az atomon, békében, egészségben.
#1-es téged melyik bolygóról deportáltak ide? Áram = kõolaj? LOOOL!!!
A kérdező hozzászólása: Szerintetek mi az a megoldás amelyet érdemes lenne fejleszteni úgy értem hogy se az elõállítása a használata és a forgalomból való kivonása sem jelent akkora környezetterhelést (és ez nem bicikli és 5 embert el tud szállítani) valakinek ha van ötlete azt szívesen meghallgatom.
A használt aksikat nagyon jól újra tudják hasznosítani(mûanyagot, fémet, lehet még a savat is) Egy hõerõmû hatásfoka sokkal jobb mint egy benzin/dízel motoré(dízelé jobb mint a benziné) Itt jön az hogy fel-le transzformáljuk az áramot, feltöltjük vele az aksit... Nem számolgattam, de a hatásfok szerintem itt kiegyenlítõdik. Persze ha nem megújuló energiaforrást vagy atomot használnak az áram elõállítására. Aztán a környezetszennyezés. Egy belsõégésû autónál eléggé silány a kipufogógáz szûrõrendszere, de nem is nagyon lehet jobb mivel ott sokat számít a hely és a súly. Egy hõerõmûnél pedig ott vannak a rohadt nagy filterek, és még egy 50-60 éves erõmû kéményén is szinte csak gõz jön ki. És ez a nem mind1. Persze ha 100%-ban atom és megújuló energiát használnánk akkor meg még jobb lenne a dolog.
Amíg nem kezdik el komolyan a megújuló energiák kihasználását addig az egész csak szarlapátolás a szõnyeg alá.
#7-nek. Ezt el tudnád magyarázni azoknak az embernek is, aki a legközelebb lakik az "egy mindentõl távol esõ, zárt lerakó"-hoz? Miért õk szopjanak a nagyvárosok helyett? Budapest szemetét most is vidéki lerakókba hurcolják (nem mindet égetik el). Ami tõled távol van, az máshoz közel! Vagy te szívesen laknál egy zárt lerakó szomszédságában, ami a mások hulladékával van tele? Mondjuk egy frankó biztonságos "Kolontár 2" lerakó mellett? Az rendben van, hogy ne füstöljetek egymás orra alá, de mindenki tartsa helyben a saját hulladékát!
Azért ne temessük a villanyautókat. Ugyanis baromira nem mindegy, hogy ha szennyez is, akkor HOL szennyez: a város közepén mindenki orra alatt, vagy egy mindentõl távol esõ, zárt lerakóban.
A gáz nem nyírja ki a motort, ez óriási tévhit.De sokkal kevésbé szennyezi a levegõt egy gázüzemû kocsi mint egy benzines.Ostoba módon nincs rá támogatás idehaza, pedig jó lenne. Villanyautó jelenlegi formájában nem alkalmas kiváltani a hagyományos autókat, akku újrahasznosítás viszont megoldható , összességében kevésbé szennyez mint egy benzines kocsi egész élettartam alatt.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az akkumulátor elõállítása (az ahhoz használt különleges fémek kinyerése)is durván környezetszennyezõ.
A gázautókat nem ismerem ilyen szempontból, annak inkább az a hátránya, hogy sok esetben kinyirja motort, pedig épp a spórolás miatt kerül az autókba.
Jó lenne elõször is tudni, mégis hogy zajlik egy ilyen akkumulátor újrafelhasználása, és csak azután nyilatkozni arról, hogy mennyire környezetkárosító. Szerintem sokan csak azért szidják az elektromos autót, mert nem berreg meg nincsen benzin/gázolaj és kipufogógáz-szaga. Én meg, városi lakosként és kerékpárral közlekedõként, pont ezért szeretem :) A hõerõmû is termel CO2-t, persze. De kevesebb zaj, kevesebb melléktermék (optimálisabb égés, hatékonyabb szûrõberendezések), és kiváltható atommal, megújulóval.
A kérdező hozzászólása: és mi a véleményed a gázautóról környezetvédelmi szempontból?
Ha valaki az autóját napelemmel tölti, és nem környezetszennyezõ, sokat bíró LiFePo4 akkumulátort használ, akkor környezetkímélõ.

Egy benzines autó akkumulátorában mennyi a töltés (ha normális)?

Legjobb válasz: Valóban faramuci a kérdés,mert például a töltésnél abban nincs semmi különbség ,hogy benzines vagy dízel autóról van e szó.

Valóban faramuci a kérdés, mert például a töltésnél abban nincs semmi különbség , hogy benzines vagy dízel autóról van e szó.
Újkori kapacitásától és pillanatnyi töltöttségétõl függ, a mai átlagos autóknál : 36, 44, 55, 60Ah.. Ez teljesen töltött és új állapotúra igaz, idõvel csökken a lehetséges max. kapacitása. 3-6 év után csere...
Ha 14-14, 2V-ra szabályoz a generátor és az alapjáraton is van már 12, 8-13V. Mindezt az akkumulátoron mérheted..
Kb mint árvaházban a szülõi értekezlet. Egyébként nem gond ha szõke vagy , csak olyant/úgy kérdezzél amire értelmes választ is lehet adni.


Hány ezer kilométerrel vennél meg egy dízel és egy benzines autót?

Mi az a kilométer ami után már azt mondanád az autóra, hogy nem vennéd meg? Számít egyáltalán a km óra állása? Autó vásárlása előtt állok. 600-700 ezer ft-ig gondolkozom. Opel astra g a kiszemelt. Inkább vegyek egy picit nagyobb fogyasztású 120 ezer kilométeres benzinest vagy kevesebb fogyasztású, de drágábban javítható 270 ezer kilométeres dízelt?

Legjobb válasz: Nem vagyok km fetisiszta. Ha épp az tetszene és jó állapotú simán vennék 350-400 000km-rel is autót :D

Nem vagyok km fetisiszta. Ha épp az tetszene és jó állapotú simán vennék 350-400 000km-rel is autót :D
Soha ne nézd a km óra állást. Oda tekerik ahova akarják, és az sem mindegy, hogy azt a 200e km-t autópályán 700km-es távokkal teszik meg egyenletes tempóban, vagy városban hideg motorral... A hideg üzem gyilkolja legjobban a motort, meg persze az elhanyagolt karbantartás... Dízelt nem csak a nagyobb futás miatt kockázatosabb a szívó benzinesnél, hanem a motor drágább alkatrészei miatt is. Bár azt hiszem a G astra még nem egy olyan gép amihez százezrekbe kerülne pl egy turbó, a H astra common rail dízelmotorjánál már szép összegekbe kerül egy nagy javítás. Egyébként attól függ megéri-e neked a dízel "kockázat", hogy mennyit mész egy évben, annak éri meg dízelezni, aki évente legalább 20-25 ezret megy.
Az állapot a fontos, nem a km. Az én Nissanomban 560e km van, a kopó alkatrészeken kívül még nem kellett hozzányúlni, de csak azért, mert jól karbantartom. Dízelt akkor vegyél, ha sokat mész, mert így lesz kevesebb az 1km-re jutó javítási költség.
ilyen összegnél nem a km a fontos, hanem hogy mennyire van egyben a kocsi kívül, belül. Én az 5 év körüli autókat elsõ körben km-re szûrtem. Ott nem vettem volna 100e fölött. Nekem lett igazam, 47 ezerrel vettem autót. Gyári illat van a kocsiban
Nos, ez nehéz kérdés. Alapesetben én se szoktam nézni a km állást, de azért 4-500 ezreket futott kocsit se vennék. Az más kérdés, hogy nagyon sok 250 ezerrel hirdetett kocsi benézett már a 400 ezres határ fölé. :) Emellett az se mindegy, hogy hol használták azt a kocsit. Pl Budapestrõl nemigen hoznék autót, mert sok ember csak a városon belül járkál vele, ott meg nagyon sokat áll lámpánál, sokat váltogat, stb... Az általad említett 120 ezer és 270 ezer futott km még egyáltalán nem sok, ha tényleg annyi van benne. Erre pedig lehet következtetni az állapotról, vannak felismerhetõ jelek az utastérben, és magán a kocsin is.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Magamhoz tértem. Csak kicsit elkalandoztam, mert egy kinézett autó dízel motorral van szerelve. De inkább maradok az 1, 2 1, 4 1, 6-os benzinmotorral szerelt G-s astráknál. 150 ezer km körül :)
1.2 gyenge. 1.4 vagy 1.6
ha nem sokat mész autópályán akkor 1.4-et vegyél, ha sokat akkor 1.6, 1.2-t meg akkor vegyél ha csak városban vagy max országúton jársz, mert autópályára nagyon gyenge lesz és sokat fog enni, meg nem is fogja szeretni...
a G-s astra oké, de tényleg legalább 1.4-es legyen. Na meg számíts rá, hogy mindegyik eszi az olajat 100.000 felett. Én még nem találkoztam ellenpéldával, pedig baráti körben is van, céges autóként is van, és mindegyik eszi. Kb. 2000 km-ként 7-8 dl-t. Más bajuk nincs

Ha gázositok egy benzines autót mire kell odafigyelni?

egy 120 skodát szeretnék gázositani.Mennyire birja a motorja?

Legjobb válasz: Arra kell odafigyelni ,hogy 100Km erenként benzinnel is használva legyen. Így a hengerek kapnak az üzemanyagból felülrõl is kenõanyag utánpótlást és sokkal tovább üzemeltethetõ a motor. Meg arra kell még odafigyelni hogy a kipufogóból a víz eltudjon folyni mert ha benne marad akkor jól bele bír fagyni a kanyaroknál a víz és akkor lefullad az autó indítás után pár percel mintha be lenne dugva a kipu.

Arra kell odafigyelni , hogy 100Km erenként benzinnel is használva legyen. Így a hengerek kapnak az üzemanyagból felülrõl is kenõanyag utánpótlást és sokkal tovább üzemeltethetõ a motor. Meg arra kell még odafigyelni hogy a kipufogóból a víz eltudjon folyni mert ha benne marad akkor jól bele bír fagyni a kanyaroknál a víz és akkor lefullad az autó indítás után pár percel mintha be lenne dugva a kipu.
Nem.
igen, a mérnökök meg hülyék hogy erre nem jöttek rá a gyárban... NEM!
Hát már hogyne lehetne. Még szép, hogy lehet. Magyarországon lehet mindent. Nézz csak körül, tele az ország autógyárakkal. Jaj, és az autós magazinok. Hú, azok is naon királyok. A szakújságírók vetekszenek a túlcsordult szürkeállományú magyar autófejlesztõ mérnökökkel. Világszínvonal. Világszinvonal! Ó, az a sok meg nem értett zseni. Ugye jól sejtem, Te is egyik vagy közülük. Ne add fel. Soha ne add fel! Meg tudjátok csinálni, ne hallgassatok se a japánokra se a németekre se senki alja népre, nem tudnak õk autót csinálni. Fényévekre vannak õk a zseniális nagy tudású magyar szakemberektõl.
ha egyedi motorvezérlést írnak neki, és nem bûvészkednek a teljesítménnyel, hanem az optimális mûködésre mennek és emellett egy hengerenként leömlõ sportkatalizátort és sportkipufogó rendszert szerelnek fel, akkor talán 1 literrel kevesebbet enne (persze ugyanolyan vezetési stílus mellett) ez a kettõ legalább 5-600ezer forint, szóval nem éri meg annak, akinek számít 1 liter többletfogyasztás
Tulajdonképpen a kérdezõ most tuningolni akar vagy fogyasztást csökkenteni? Ha tuningolni, akkor a bivaly üzemmódhoz etetni kell a gépet! Ha fogyasztást akar csökkenteni, akkor javaslom az OMV kúton a MaxxMotion típusú adalékos benzin tankolását. Én is azt használom már évek óta. 100km-en MÁSFÉL literrel eszik kevesebbet a kocsim. (Renault 19, injektoros, benzines) Jobban is húz. Ami a benzin árát illeti, mindössze csak 10 forinttal drágább. Tehát az 55 literes teli tank csak 550 forint többletet jelent, ami már 100 km megtétele elõtt is bõven visszahozza az árát.
10-es , de a Mustang (és más gyártók) autóiban is van olyan V8-as blokk, ami alacsony teljesitményigény esetén minden második henger szelepeit kitámasztja - igy jelentõsen csökken a fogyasztás. Persze ez csak egy kis kitérõ , nem tartozik ide szorosan.
NEM lehetséges, csak a teljesítmény drasztikus csökkentésével; pl. kiiktatod valamelyik hengert. Régen ezt alkalmazták (kis teljesítményszükségletnél nem ment mindegyik henger), ma már nem.
Nem vagyok autóguru. 4 éves SX4 szedánom van. (Benzines). Egy szívességért cserében 1 éve chiptuningolták. Jobb lett a nyomatéka; és KISEBB A FOGYASZTÁSA! Ez pont városban (BP) feltûnõ. Sikerül a "gyári érték" környékén, illetve picit alatta is menni. Országúton nem vettem észre, hogy kisebb lenne a fogyasztása, sõt néha úgy látom, picit több is.
Egy szivo benzinmotor eseteben semmi ertelme a chiptuningnak . Egyszeruen nem tudsz elegendo levegot adni neki , igy minek adnal tobb benzint ? Feltoltott motor eseteben siman realis lehet egy 10-15%-os csokkenes is , de a 2 liter meg egy nagyon nagy motor eseteben is irrealisnak tunik nekem.
IGEN. CSAK ÉPPEN TÖBBET FOG ENNI ENNYIVEL- ha nem többel -
Szerintem a sportrendszertõl csak többet enne. De van olyan chiptuning, amitõl a benzinesnek is csökken a fogyasztása. Szóval igen.
Annyival csökkenhet a fogyasztása amennyivel nõ a teljesítménye, és csak akkor ha a vezetési stílus nem változik. Tehát ha egy 100 lóerõs 8 litert fogyasztó autó kap egy chiptuningot és 10%-al erõsebb lesz, akkor 110 lóerõvel és 7, 2 literrel számolhatsz, DE csak akkor, ha továbbra is ugyanolyan stílusban használod, tehát ha kihasználod a plusz erõt, akkor csak többet fog enni, nem kevesebbet. A sportrendszer MINDEN ESETBEN javítja a HATÁSFOKOT, tehát ismét jön a szokásos mondat... CSAK azonos vezetési stílus mellett CSÖKKEN a fogyasztás.

átlagosan miért fogyaszt többet egy benzines autó mint egy dízeles?

Legjobb válasz: kisebb a hatásfoka az Otto körfolyamatnak

kisebb a hatásfoka az Otto körfolyamatnak
Ahogy mondták, a dízel hatásfoka magasabb, és ami még fontos, hogy a gázolaj energiatartalma magasabb, tehát kevesebb kell belõle ugyanakkora munka elvégzéséhez.
4. Nem kilóra tankolsz, és nem is abban méred a fogyasztást, hanem literben. A benzin sûrûsége 750 kg/m3 körül van, a gázolajé 840 körül. Ha kiszámolod, látod, hogy literre vetítve a gázolaj energiatartalma nagyobb.
Hat az egesonek es a hatasfoknak sincs sok koze egymashoz .. Az elso irta jol : a dizel motoroknak jobb a hatasfoka, 50% koruli , szemben az ottomotorokkal, amik 30% korul mozognak . Mivel a gazolaj lassabban is eg el, tobb ideje marad, hogy hasznos munkat vegezzen szemben a benzingoz robbanasszeru egesevel, ahol az energia nagy resze hangga es hoenergiava alakul
A "benzinmotor" pörgõsebb, nagyobb a teljesítménye. Ebbõl adódóan kell több üzemanyaggal ellátni, mint dízeles társát. A dízel kevésbé pörgõs, a hangján is hallja az ember, meg egy utcai dízelt vagy nem tudsz, vagy nem szerencsés felpörgetni például 6000-ig. Az Otto-motorral szemben viszont nyomatékosabb (erõsebb).
A második csak zagyvál, gõze nincs a dologról, a harmadik legalább félig képben van, de azért õ sincs a helyzet magaslatán. A benzin égéshõje 47, 3 MJ/kg a gázolajé 44, 8, tehát a benzinben van több energia.
A többiek jól leírták a választ. Csak mellékesen ehhez szólnék hozzá: "egy utcai dízelt vagy nem tudsz, vagy nem szerencsés felpörgetni például 6000-ig." Értem mit akarsz írni, de mûszaki vizsgán környezetvédelmi mérésen, nekem simán szemrebbenés nélkül többször is lepadlózták. 5300 körül tiltott a motor. A hangján is lehetett hallani, hogy még forogna, csak az elektronika leszabályoz. Utcai normál használatkor én még kihúzatva sem mertem még 3500-4000 fölé pörgetni.
Hát, ha kevesebbet is fogyaszt a dízel, viszont literje drágább is!Ez pár éve még nem így volt!:S

Mennyire nehéz egy dízel merci kuplungját benyomni más (főleg egy benzines) autókhoz viszonyítva?

Egyre jobban érlelődik bennem a felismerés, hogy a Mercedes sajátossága, hogy az átlagosnál nehezebb benyomni a kuplungpedált. Azonban hogy kizárjam az esetleges műszaki hibából eredő kellemetlenség a márkával kapcsolatos viszonyát, szeretném a Mercedesek véleményét is kikérni.

Legjobb válasz: Ne feltûnõen nehezebb. Ha nagyon nehéz akkor valamelyik kuplung munkahenger kezdi megadni magát.

Ne feltûnõen nehezebb. Ha nagyon nehéz akkor valamelyik kuplung munkahenger kezdi megadni magát.
Semennyire. kb ugyanolyan.

Mennyivel nehezebb vezetni egy benzines autót, mint egy dízelest?

Mondjuk, hogy ötös skálán a dízelest vezetni 1-es nehézségű, hanyas a benzines?

Legjobb válasz: 1

1
1
1
Attól hogy lassabban kell a kuplungot felengedni még nem jeleni hogy nehezebb vezetni csak más az elindulás. Utána már nem sok különbséget érzel de nem lehet összehasonlítani mert rengetegféle dízel és benzin motor van.
A benzines pörgõsebb, dinamikusabb, a dízeles nyomatékos de nem versenyautó (a turbó segít ezen kicsit.) De ezek miatt nem lesz nehezebb vezetni egyiket sem, csak kicsit más.
Minden autónál más és más a pedálok érzékenysége, de ez nem a motortól függ. Egy gázpedál lehet bóvdenes vagy elektromos, a fék lehet szervós vagy szervó nélküli, a kuplung érzékenysége pedig folyamatosan változik, ahogy kopik a tárcsa. Vezetéstechnikailag lehet különbség benzines és dízeles között, hiszen egészen más egy dízel karakterisztikája, mint egy benzinesé, de hogy nehezebb vagy egyszerûbb lenne, olyan nincs. Kicsit más, de hamar meg lehet szokni.
Ha mindenáron skálában kérded, akkor 1. Semmivel sem könnyebb vagy nehezebb.
vegyél automatát, az nem ugrál...se benzines, se dízel...
A kérdező hozzászólása: Komolyan??? Én teljesen meg voltam róla gyõzõdve, hgoy egy benzines kuplungja sokkal érzékenyebb, sokkal óvatosabban kell felengedni. Valamint a gázpedál is sokkal érzékenyebb, és emiatt ugrál alattam az autó (alattam, akinek nem túl régi a jogsija és eddig dízeles autónk volt).
-5 Sokkal könnyebb a benzinest vezetni.
Dízelesnél csak felengedem a kuplungot és elindul. Benzinesnél kis gázt kell adni, h nem fulladjon le.. Dízel-t könnyebb, bár ki-mit szokott meg..
1-bár azt el tudom képzelni esetleg hogy friss jogsival ha valaki dízelen tanult vezetni és elõször vezet benzinest akkor egy nagyon kicsit a benzinest nehezebb.
Bírom ezeket az általánosításokat. Csücsülj be egy jó három-négyezres benzines v6-ba, v8-ba, aztán majd rájössz, hogy könnyebb vele elindulni, mint apuci traktorjával :D Az egész nyomaték meg karakterisztika kérdése, de amúgy aki szerint egy AKÁRMILYEN benzinest nehezebb vezetni egy bármilyen dízelnél, az csak annyit jelent röviden, h az illetõ nem tud vezetni...
V6, V8? Te hol élsz? Ez Magyarország, ahol a jellemzõ a 3-4 henger és az 800-2000 ccm. Ennyi erõvel üljön be egy V12 Biturbo-ba, automatával és xarjon a világba.. Hasonló lökettérfogatú motorok esetén elindulni a dízelessel könnyebb, fõleg kisebb blokkoknál, és menet közben kevesebbet kell a váltót használni, mert nyomatékosabb.
#11/14: Nem feltétlen az én 1.6-os benzinesemmel ha finoman engedem fel elindul gázadás nélkül is szóval.
Mi az, hogy hol elek wazz? Hat Magyarorszagon. Nem mondtam, h vegyen maganak egy nagymotoros autot, csak azt, hogy ha szerinte nehez elindulni a benzinessel, probalkozzon egy olyannal aminek ereje is van. Mellesleg azert v6-bol eleg sok szaladgal itthon, meglepodnel, hogy mennyi. Nyilvan sornegybol van tobb, csak mondom. Amugy nekem is 1.6 van, es nekem is siman elindul gaz nelkul, ugyesen csusztatva a kuplungot meg otodikben is, csak azt nem szoktam probalgatni, de egyszer kiprobaltam. Szal meg egyszer: aki nem tud elindulni egy benzinessel barmikor barhol gyorsan es frissen, az bena.

Az igaz, hogy minél erõsebb, minél több lóerõs egy benzines autó, annál nehezebb lefulladni vele?

Pl. az új Ford Focus ST3-at valamiért csak manuális váltóval lehet kapni, automatával nem. Ilyen erõs benzines autókat manuálissal is könnyû vezetni?

Legjobb válasz: Ha gondot okoz, hogy lefullad a motor, embertársaid biztonsága érdekében maximum Dongó segédmotoros kerékpárral közlekedj!

Ha gondot okoz, hogy lefullad a motor, embertársaid biztonsága érdekében maximum Dongó segédmotoros kerékpárral közlekedj!
Sok szeretettel köszönöm a "nyócvanasíkús" olvtársak irántam való jóságát! :-DDD
Nekem mindig manuális autóim voltak és most is az van, ráadásul az utolsó kettõ benzines (köztük a mostani is) kisköbcenis benzines, de egy hét alatt megszoktam, talán ha 4-5 ször fulladtam le velük össz-vissz. Azóta pofonegyszerû kezelni, rutinnná vált, mondom egy hét alatt. (Nekem az autómata váltó volt furcsa, amikor kipróbáltam, mindig a kuplung helyét rugdostam piros lámpánál való megálláskor, nehogy "lefulladjak" :D)
Persze, hogy el lehet indulni gázadás nélkül. Nem azt írtam hogy lehetetlen! Sõt, elég óvatos kuplunghasználattal sík úton egy 1.2-es benzines Ladával is el lehet indulni gázadás nélkül. Nekem legalábbis már sokszor sikerült. Dízel autóm van. (1.7 CR változó geometriás turbó dízel) És ha kicsit határozottabban emeled fel a kuplungot, gázadás nélkül az is ugyan úgy lefullad.
Ha nem vagy falábú akkor egy dízel autóval simán el tudsz indulni úgy hogy lassan felengeded a kuplungot és már el is indult az autó. Ezen még tudsz segíteni hogy egy kis gázt adsz.
Pedig hidd el csak annyi a titok, hogy nem leugrasz a kuplungpedálról, hanem lassan, fokozatosan engeded fel és emellett nyomsz egy kis gázt is! Igen, jól írják, inkább a nyomaték számít. De az általában arányos szokott lenne a lóerûvel. Egyébként nem csak benzines autóknál van ez így. Egy dízel is simán lefullad ha hirtelen, fõleg gázadás nélkül szállsz le a kuplungról.
A nyomatéktól függ, nem a lóerõtõl. Egy F1-es autó hiába 1000 LE simán lefullad, ha gáz nélkül akarnál vele indulni. Azt ugyan nem tudom megérteni, hogy hogyan lehetséges, hogy nem vagy képes egy olyan egyszerû dolgot, mint a kézi váltás megtanulni, de végülis semmi gond, van automata váltó szerencsére, ha azzal biztonságosan tudsz közlekedni használd azt. Az ST3 Focus amúgy csak 250 LE, nem egy gyenge autó de azért nagyon messze van az "ilyen erõs" kategóriától 3-400 LE-ket is kordában lehet tartani kéziváltóval gond nélkül.
köbcenti+nyomaték
A kérdező hozzászólása: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hát nem tudom. Anno autósiskolában 96-os Mercedes E220-on tanultam. Manuális dízel. Kb. 200 órát vettem, végül lefizettem a vizsgabiztost, mert annyira nem tudtam kezelni a manuális váltót. A vége felé már csak-csak ment azért valamennyire, de hogy napi szinten ilyennel közlekedjek, hát azt el nem tudom képzelni. Na de több mint 3 és fél éve van egy automata váltós autóm és nagyon szeretem vezetni. Soha nem volt még koccanásom se, semmi baleset. Kizárólag apró parkolási vackok, de az meg váltótól független. Kipróbáltam pár barátom benzines manuális autóját néha-néha. Hát egyszerûen elindulni nem tudtam velük.. Egyszer egy benzines manuálissal mentem 6 km-t városban, de ezalatt 8-szor fulladtam le. Vagyis az összes lámpánál minimum 2-szer. Nemrég pedig egy barátomnak a dízel manuálisát próbáltam ki, de irányítani nem tudtam egyszerûen. Én nem értem hogy bírnak napi szinten manuálissal közlekedni. Csodálom. De mondjuk néha szoktam arra gondolni, hogy jó lenne váltani, de ez nekem nem megy. Egyik álomautóm egy ilyen Ford ST3, de ha csak manuális váltóval lehet kapni, akkor inkább nem kell. Márpedig az oldalon mást nem látni.
A világon van kb 1 milliárd ember aki megtanulta kezelni a kuplungot + a manuális váltót.szó-szó ...gyakorlás, és gyakorlás de mindenkinek sikerül. Neked biztos nem fog menni ez???, elkönyvelted ? Annyit még hozzá tennék ha megérted a mechanizmust, azaz hogy 2 db tárcsát ha erõsen összeszorítasz egymásnak így adódik át a forgatás a motor és a kerekek közt. A kuplung pedál ezen 2 tárcsa között képez 1 mm hézagot amikor azt kinyomod. Ezt ha megérteted, pillanatok alatt megtanulod a kuplungozás lényegét.
Ha leugrasz a kuplungról és nem adsz gázt, lefulladsz akár egy impreza wrx-el is.Semmi összefüggés a rutinvizsga, és a lóerõk száma közt.
A kérdező hozzászólása: Na hát én mikor megszereztem a jogsit, egybõl mentem is automata váltós autót venni, tehát rögtön a 200 óra után. Hát egyetlen alkalommal se rúgdostam a kuplung helyét, de errõl olvastam, hogy sokan megszokják és tényleg így van. Na lehet pont ezért volt így, mert annyira nem tudok manuálissal közlekedni. Automatára egybõl ráéreztem és egybõl tudtam vele menni.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!