Találatok a következő kifejezésre: Egy 40 akváriumunk van, (5 db)

Van egy 40 literes akváriumom amiben sajnos nagyon sűrűn kell vizet cserélnem, mert a cserétől számított harmadik vagy negyedik napra tejszínű zavarossá válik. Mitől lehet ez?

Az akváriummal lassan egy éve foglalkozom, van benne keringető és szűrő berendezés, amit folyamatosan használok, emellett időről -időre szoktam fertőtleníteni az eszközöket és amű növényeket, valamint a kavicsot az aljában szintén átmosom,a vizet forralva és forralás nélkül egy napig állva hagyva is próbáltam már beletenni, de ugyanazt az eredményt hozta. Éppen tegnap mostam és fertőtlenítettem ki mindent és emellett lecseréltem a vizet, mégis a vízen lehet érezni azt az állott szagot, amit a halastavak környékén lehet érezni, pedig nem csak forralom, hanem próbálom "tisztítani" is (egy akvariszta szaküzletben tanácsolták, hogy ne csak sima vízzel, hanem háztartási sósavas oldattal fertőtlenítsek, mert az jól átmosva nem árt a halaknak) Ezenkívül próbáltam már javítani víztisztító tablettákkal (azt hiszem valami kristályvíz tabletta volt a neve a bogyónak), meg raktam már bele sok mindent a metilénkéktől kezdve sok más szerig, de az eredmény ugyanaz lett. Etetni egyébként szoktam lemezes haltáppal, néha vizibolhával és az algaevőknek olykor-olykor dobok be tablettát, vagy algakockát morzsolok, de amennyien vannak nem sok hullik le a cuccból az aljzatra. Egyenlőre a gurámikat nem zavarja a dolog, meg a Black mollykat meg az algaevő harcsáimat sem, de a guppikat, meg az egy szem sziámi harcos halamat féltem. Nem tudnátok tanácsot adni, mit tehetnék még, mert már azon agyalok, hogy ha rámegy ingem gatyám lehet akkor is fel fogom tölteni az akváriumot ásványvízzel, hátha az használ... Előre is köszönöm a válaszotokat.

Legjobb válasz: Úristen... Hát barbárság amit csinálsz, 1 év alatt még nem jöttél rá? Nem olvastál? Olyan durva hibákat vétesz, ami durva állatkínzásnak minõsül. 1. 40 literbe gurámi, molly, harcsáK, guppik, sziámi?! Ez ugye csak egy kib*szott vicc? Egyek a halak 200 literre valóak basszus, legalább. 2. Fertõtlenítesz? Semmit nem hallottál még a biológiai bontásról, a nitrifikációról, az egyensúlyról, az egészséges akváriumról? Sósav, metilinkék, fertõtlenítés? Szerinted így mûködik a természet? 3. Mû növények? Minek? Ahhoz mûhal dukál, és problémád sem lesz annyi. Döntsd el, hogy akvarizálni szeretnél, vagy csak egy kupac mûanyagot. Most AZONNAL kezdd el kiolvasni a Horn-Zsilinszky: Akvarisztikát, valamint akvarista.hu-n az ingyenes e-bookokat. A hangnememért pedig elnézést, ne vedd sértésnek, csak vedd észre, hogy nagyon súlyos hibák azok, amiket elkövetsz.

Úristen... Hát barbárság amit csinálsz, 1 év alatt még nem jöttél rá? Nem olvastál? Olyan durva hibákat vétesz, ami durva állatkínzásnak minõsül. 1. 40 literbe gurámi, molly, harcsáK, guppik, sziámi?! Ez ugye csak egy kib*szott vicc? Egyek a halak 200 literre valóak basszus, legalább. 2. Fertõtlenítesz? Semmit nem hallottál még a biológiai bontásról, a nitrifikációról, az egyensúlyról, az egészséges akváriumról? Sósav, metilinkék, fertõtlenítés? Szerinted így mûködik a természet? 3. Mû növények? Minek? Ahhoz mûhal dukál, és problémád sem lesz annyi. Döntsd el, hogy akvarizálni szeretnél, vagy csak egy kupac mûanyagot. Most AZONNAL kezdd el kiolvasni a Horn-Zsilinszky: Akvarisztikát, valamint akvarista.hu-n az ingyenes e-bookokat. A hangnememért pedig elnézést, ne vedd sértésnek, csak vedd észre, hogy nagyon súlyos hibák azok, amiket elkövetsz.
Pont ez az..a szûrõt csak végsõ esetben, akkor szabad kimosni8az akváriumból kimert vízben)amikor már annyira koszos, hogy nem forgatja a vizet.Különben a szûrõbacik elpusztulnak és ez történik mint amit leírtál.
Amit most megtehetsz az állatokért: A Betta maradhat. Ha az algaevõk törpe szívó harcsák, azok is maradhatnak. Ha bármi más fajta, akkor nekik is menniük kell, az összes többivel együtt! Hogy kinek passzolod el õket, az legyen a te gondod, ajándékozd el, vagy bármi. A legpraktikusabb az lenne, ha el tudnád cserélni õket valami szívósabb vízinövényekre. A szûrõt soha ne kapcsold, ki és 3-4 naponta cserélj kb 7-8 liter vizet. A cserevizet legalább fél napig hagyd állni! SEMMI MÁST NE CSINÁLJ! Nem kellenek semmiféle kimosás, meg fertõtlenítés. Tudnék olyat mondani, amit át kéne mosni, de az nem az akvárium...
Elvileg segítene a beállt akváriumvíz, de csak ismételni tudom magam, semmi mást ne csinálj!!! Nem poénból mondtam! Nem tudhatod milyen a vize, nem látsz bele, nem tudhatod mit hurcolsz be, milyen algaspórákat stb.
A kérdező hozzászólása: Rendben, én sem szeretnék nagyon reckírozni. Akkor marad a pihentetett víz. Nemsoká elkezdem az elsõ cserét. Úgy 9 körül jár le az egy nap. Egyébként mint ha tisztult volna picit a víz. Apám egy kicsit megnövelte a levegõztetõm teljesítményét, így több levegõ jut a vízbe. Úgy tûnik, ha nem is sokat, de ez is segített picit... Mindenkinek kellemes vasárnapot és jó pihenést.
A kérdező hozzászólása: Úgy tûnik a vízcsere beválik. Nem akarom elkiabálni, de egy hete folyamatosan leszedem és pótlom azt a 6-8 litert és végre, tegnap már nem volt zavaros a víz. A szaga is javulgat. El nem múlt még teljesen, de gondolom, majd ez is változik. A nagyobb (150 l-es) akváriumot már megrendeltem, addig a halaim kényszernyaraltatáson van (már mint a többségük) Még egyszer köszi a segítséget.
Látod, mindig mondom, hogy az akvárium türelemre tanít.:)
A kérdező hozzászólása: Gyors segítségre van szükségem:( Végre tiszta a víz és most a maradék hal, ami az akváriumban maradt sorra pusztul el. tegnap az egyik kis harcsám, ma meg a többiek szépen sorban. Azt nem tudom, hogy a kint lévõ halak hogy állnak, mert nem beszéltem barátommal, de ez nagyon aggaszt. Ez volt annak idején is. Végre, mikor szép volt az akvárium akkor hullott el a halak nagy része. Bevallom, bent hagytam 6 kisebb guppit, mert nagyon üresnek tûnt az akvárium, de a 6-ból ma reggelre elpusztult 3. egy meg nagyon úgy állt, hogy az akvárium alján volt, és ugyan a kis háló elõl elúszott, de nem túl fürgén. Este volt ugyan egy vihar és pár percig nem ment sem a levegõ, sem a keringetõ, de ez úgy 3 perc volt. A fûtés most nem megy, de tegnap délután 23 fokvolt a volt a víz, reggelre 20 fokig hûlt (azt olvastam, éjszaka 3 fok hõingás az ideális)Most minden halat kipecáztam és adtam nekik egy kis edényben annyi parakillt amennyi a vízhez kell... Mást nem tudok kitalálni. Szerintem visszamondom a rendelést is, mert mire ideér az akvárium, úgy sem marad egy halam sem. És még egyszer nem csinálom végig.

Egy 40 literes akváriumunk van, melyben sumátrai díszmárnák, malabári dániók és két páncélos harcsa van, mit tegyünk a hasvízkor ellen?

Sziasztok! Egy 40L akváriumunk van melyben sumátrai díszmárnák, malabári dániók és két páncélos harcsa van. Vízh?mérséklet állandó 27 fok. A szumátrai díszmárnák egyesével halnak meg ún. -t HASVÍZKORBAN. Az akvárium teljes tartalmát lecseréltük, az el?irtak alapján végezzük a karbantartást és mégis elpusztult egy újjabb díszmárna. Utánanéztünk szakirodalmakban, gyogyszert adtunk nekik és semmi.

Legjobb válasz: Nekem aranyhalam pusztult el hasvízkórban! Aztán egy zebradánióm is elkapta! Ekkor kezdtem el használni a sera baktopurt és nekünk használt! Bár egy kicsit drága, úgy 1200-1500 Ft között van egy kisebb kiszerelés! Az nagyon fontos, hogy a beteg halakat külön karanténmedencébe zárjuk! Fõleg ha már nagyon felvannak puffadva, mert akkor az is elõfordulhat, hogy a hal szétpukkan és akkor biztos a baj! Szinte 100%, hogy a többit is megfertõzi!remélem egy kicsit segítettem! Sok szerencsét!

Nekem aranyhalam pusztult el hasvízkórban! Aztán egy zebradánióm is elkapta! Ekkor kezdtem el használni a sera baktopurt és nekünk használt! Bár egy kicsit drága, úgy 1200-1500 Ft között van egy kisebb kiszerelés! Az nagyon fontos, hogy a beteg halakat külön karanténmedencébe zárjuk! Fõleg ha már nagyon felvannak puffadva, mert akkor az is elõfordulhat, hogy a hal szétpukkan és akkor biztos a baj! Szinte 100%, hogy a többit is megfertõzi!remélem egy kicsit segítettem! Sok szerencsét!
Én is Sera bactopur direct-et használtam és bevált...de figyelni kell arra hogy ha van módunk a karantén jó megoldás de a többit is kezelni kell a megelõzés miatt. A vizet 24 de legkésõbb 48 órát lehet gyógyszeresen hagyni. Erre figyelj!!!!!! És min 1 nap eltéréssel add be a köv adagot. (De ennek az idõnek olvass utána hátha véletlenül tévedek) Nem szabad sokat a megsárgult gyógyszeres vízben áztatni õket. De ha profi az eladó akkor ezt tudja és felvilágosítást ad:)

Van egy 40 literes akváriumom amiben van pár hal de még szeretnék bele venni kis vitorláshalakat azok kb 3 hónapig kibírják benne mert utána szeretnék venni egy nagyobb kb 100 literes akit és hogy mien gyorsan nőnek ezek?

Legjobb válasz: Hát megnõni olyan hamar nem fognak, viszont nagyon könnyen agresszívak lesznek ilyen kis helyen, én a halaid érdekében megvárnám, azt a 3 hónapot. Az akvarisztika türelem játék:)

Hát megnõni olyan hamar nem fognak, viszont nagyon könnyen agresszívak lesznek ilyen kis helyen, én a halaid érdekében megvárnám, azt a 3 hónapot. Az akvarisztika türelem játék:)
Ez egy értelmes válasz volt.Egyetéertek!Várj!É mi van ha közbe jön valami, és nem lesz 3 hóünap mulva se akv.?Várj!!!
Való igaz, én is azt mondom, várd meg azt a 3 hónapot. De azt tudnod kell, hogy a vitorláshalak tartása 100 literes akváriumtól kezdõdik, de úgy, hogy abban az akváriumban (mármint a 100 literesben)CSAK õk vannak. Ugyanis párválasztó halak - ami miatt legalább 6 db-ot kell venned belõlük -, és az úszóik növekedéséhez is hely kell. Én a helyedben nagyobb akváriumban gondolkodnék (legalább 150 liter) - már ha mindenáron vitorlásokat akarsz,
Ne vegyél most vitorlásokat! Ha normális ütemben tudnak fejlõdni, akkor hamar kinövik a 40 literes akváriumot. Jó étvágyú, gyorsan növõ fajta a vitorlás.


Kezdõ akvarista vagyok. Van ill. lesz egy 40 literes akváriumom. Karantén kialakítása?

Belátható, hogy egy akkora akvárium ez, amit pont, hogy karanténnak szoktak használni, de nincs pénzem külön akváriumra. Azonban belátom, hogy a karantén használata eléggé ajánlatos. Alternatívák, ajánlatok? Tapasztalatok, vélemények?

Legjobb válasz: Ha teljesen új akváriumot telepítesz, akkor fölösleges a karantén!

Ha teljesen új akváriumot telepítesz, akkor fölösleges a karantén!
Megbízható forrásból származó halak, alapos megfigyelés vásárlás elõtt. Én ha vásárolok halak, elõtte hetekig megfigyelem õket a boltban(ha addig el nem viszik õket). Persze én nem szoktam sietni a vásárlással, alaposan átgondolom, kialakítok több lehetséges összeállítást, mielõtt döntök.
Ha ugyanonnan veszed az összes halat, pár hét különbséggel, ahogy betelepítéskor ideális, akkor fölösleges a karantén. Ha hónapok múlva akarsz hozni új halakat, vagy több boltból, akkor viszont erõsen ajánlott. A magyar boltokban nem ügyelnek az akváriumok elszeparálására, ugyanazzal a hálóval nyúlkálnak bennük, nem fertõtlenítik a kezüket meg hasonlók. Ami egy boltban egy akváriumban van, az van a többiben is. Így nem sok értelme van a karanténnak sem. Viszont a különbözõ boltok különbözõ fertõzéseket hordozhatnak, meg hosszabb idõ alatt is sok minden változhat.
A kérdező hozzászólása: Ok, rendben. Csak azért nem szeretném, ha elõször beleteszek mondjuk 2 hím guppit, aztán a következõ betelepítéskor mondjuk 3 db istentudjamit, amik közül az egyik beteg, és ez a betegség átterjedne a 2 guppira, aki már megszerettem, és kinyiffanna mind az 5 db.
hát igen, ennél az, tényleg
Ja, én nem olvastam az eddigi válaszokat, természetesen egy karantén akváriumot nem lehet összekötni a rendessel, minden funkcióját elveszti. De egy 40 literesbe úgyis 1, max 2féle hal fér el, amit 1-2 lépésben be kell tenni az akváriumba, szóval tök fölösleges a karantén.
A korallszirt akvarisztikában, ami egy elismert bolt, nem kötik össze az akváriumokat. Mindegyiknek külön meg van csinálva a szûrése jól. Ott egyszer rákérdeztem, azért állítom biztosra. Azt mondták, ha az egyik akváriumba bekerül egy beteg hal, nem kockáztatják hogy az összeset megfertõzze. Nem hülyültek meg. A karantént sem szokás összekötni. A szó jelentése is tartalmazza, hogy el van szeparálva a többitõl: http://hu.wikipedia.org/wiki/Karant%C3%A9n Persze van ahol nagyon sok pici akvárium van, ott érdemes összekötni, csak azért, mert az a vízmennyiség túl kevés lenne a halaknak, ha egyenként hagynák, de ott is gondolom csak 5-ösével kötik. Most csak mondtam valamit, de az biztos hogy nem az összeset.
A kérdező hozzászólása: Köszi!
A kérdező hozzászólása: Nos, megbízható-e a forrás, az jó kérdés, sarki bolt, de nincs más halker. :) a városban, persze napi szinten járok egy közeli nagyvárosba (na jó, elmondom: Szfvárra), ahol pedig van...csak ugye emberi idõben kéne hazaéni általában... Megfigyelés bajos lenne, fõleg nanohalak esetén, úgyhogy attól el lehet tekinteni (vélemény a következõrõl: milyen mennyiségben befolyásolja leendõ halacskám egészségét, ha elõtte egy kb. 60 literes akváriumban tartották úgy 50 társával együtt? persze, ezek nanohalak, errõl nem megfeledkezni) Ja, és igen: egy hal nanohal volta megkönnyítené valamilyen alternatív karantén kialakítását?
A kérdező hozzászólása: Kösz! Egy boltból lesznek, kb. 1-2 hét késéssel, de a boltosnéni mindent 'fertõtlenít' , szóval valószínû, hogy egy biológiai szûrésük nincs is... de legalább talán nem lesznek beteg halaim...

Van egy 120x35x35-ös akváriumom 40 literes szűrőakváriummal. Ha csak korallokat akarok tartani az akváriumban, milyen felszerelés kell?

Mik kellenek hogy össze tudjak hozni egy sós vízi akváriumot? Azt tudom hogy ha halat is akarok kell lehabzó. Lehabzó nélkül miket tarthatok? milyen fénycs? kellene az akvárium fölé? Milyen neoncs??

Legjobb válasz: egy ilyet: http://www.korallosakvarium.hu/?modul=shop&reszletes=24644

Én most mindent lehabzó nélkül tartok vagy 2 hónapja, halakat is, mert elegem lett a hangjából. De van egy csomó caulerpa algám benne, tisztítja az is a vizet gondolom, mert semmi változás nem történt, hogy kivettem a lehabzót.
Kellenek áramoltató motorok is bele. Ez a legolcsóbb http://www.aquadepo.hu/product_info.php/aquael-reef-circulat.. ebbõl kettõt a két végébe
A Xenia, meg a lapanemona elég igénytelen virágállat.
RO készükél, vízlágytáshoz: http://www.aquadepo.hu/product_info.php/aquariobest-ro-vizla.. Ezt a lágy vizet kevered 5 kiló tengeri sóval Atlantiszban olcsóbb a só. Sûrûségmérõ: http://www.aquadepo.hu/product_info.php/sera-hydrometer-p-2153 Talajnak korallzúzalék. Élõkövek.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!