Találatok a következő kifejezésre: E. Coli találtak a (9 db)

Hüvelytenyésztésem eredménye negatív lett a Streptococcusra, de E. coli bacit találtak a hüvelyváladékban. A szülés előtt kapunk antibiotikumot vagy a szülés közben intravénásan?

Köszi a válaszokat!

Legjobb válasz: Szia, téged már nem érint a dolog, mert 38 hetes vagy, de nekem nem csinált az akkori dokim tenyésztést egyáltalán és 32 hetesen spontán beindult koraszülésem volt. Mikor megszületett a fiam, és csináltak tenyésztést nála, kiderült, hogy E. coli volt a gyomrában, így kapott antibiotikumot. A gyerekorvos azt mondta, hogy ettõl a fertõzéstõl indulhatott be hamarabb. Örültem nagyon, mert úgy jött ki az egész, mintha én lettem volna a hibás. Azért írtam, hogy téged már nem érint, mert semmiképp nem lesz korababád. Viszont a dokid megmondhatná, hogy mit kellene tenni, mert nem árt minél hamarabb elkezdeni az antibiotikumos kezelést. És még, ami fontos, hogy ha antibiotikumot szedsz, akkor feltétlenül írjon fel a doki mondjuk Canesten hüvelykúpot v. tablettát, mert ha nincs is gombád, az antibiotikum kiírtja a természetes hüvelyflórát is és akár egy nap után is be lehet gombásodni. A mostani dokim odafigyelt erre is. Egy 16 hónapos fiú anyukája, 24 hetes kismama

Szia, téged már nem érint a dolog, mert 38 hetes vagy, de nekem nem csinált az akkori dokim tenyésztést egyáltalán és 32 hetesen spontán beindult koraszülésem volt. Mikor megszületett a fiam, és csináltak tenyésztést nála, kiderült, hogy E. coli volt a gyomrában, így kapott antibiotikumot. A gyerekorvos azt mondta, hogy ettõl a fertõzéstõl indulhatott be hamarabb. Örültem nagyon, mert úgy jött ki az egész, mintha én lettem volna a hibás. Azért írtam, hogy téged már nem érint, mert semmiképp nem lesz korababád. Viszont a dokid megmondhatná, hogy mit kellene tenni, mert nem árt minél hamarabb elkezdeni az antibiotikumos kezelést. És még, ami fontos, hogy ha antibiotikumot szedsz, akkor feltétlenül írjon fel a doki mondjuk Canesten hüvelykúpot v. tablettát, mert ha nincs is gombád, az antibiotikum kiírtja a természetes hüvelyflórát is és akár egy nap után is be lehet gombásodni. A mostani dokim odafigyelt erre is. Egy 16 hónapos fiú anyukája, 24 hetes kismama
Hány hetes vagy?
A kérdező hozzászólása: 38 hetes, ahogy írtam
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ!Kedden mennék CTG-re meg UH-ra, de már péntekre most bejelentkeztem, hogy elõrébb legyek, ha kell antibiotikumot szednem, 3 nap is 3 nap! Hüvelykúpot mindig kaptam eddig is tõle, erre õ is nagyon odafigyelt.
Jól teszed, hogy nem ársz hétvégéig. Én sem tenném. s tényleg mindenképp kérdezz rá, hogy mi legyen. Ami még fontos leht, hogy maíg antibiotikumot szedsz nem szopiztathatsz. ( De kérdezz rá erre is!) Viszont, hogy késõbb tudjál fejjél mindig amikor evés idõ van. Jó babavárást és könnyû szülést!
A kérdező hozzászólása: A bacim olyan antibiotikumra érzékeny hála (sephalosporin), amit lehet adni terhességben, mellgyulladásra is azt szokták adni szoptatás alatt, mivel nem ártalmas a magzatra, ill. persze addig lehet, hogy nem szabad szoptatni, de remélem addig beszedem, amíg nem szülök meg és arra már ki is ürül a szervezetembõl. Egyébként megkérdeztem egy újszülött intenzíves orvos ismerõsömet, szerinte nem kell szedni semmit, mert nem bántja ababát, ez a baci ott van a végbelünkbe és csak koraszülött babáknál van esetleges veszélye, hogy tüdõgyulladást csinál nekik, de majd a dokim megmondja, végül is muszály benne bíznom és azt tennem, amit mond mivel én nem tudom sajna megítélni a dolgot, nem tudom, hogy ilyenkor mi a szakma szabálya!
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszod! :)
Emiatt nem kell abbahagyni. Valóban terheseknek is ezt írják fel (többek között). Ha gond lenne egyszerûen nem foganna meg a baba, ha meg megfogan akkor a gyógyszer nem befolyásolja a terhességet, mert a legelején a "mindent vagy semmit" elve érvényesül. Terhesség alatt nagyon sok antibiotikum adható. Nem azt mondom, hogy ez jó dolog, hanem azt, hogy nem kell félni, ettõl nem lesz baj.
Szerintem ne aggodj, nem veszelyes.

A hüvelyemben e. coli-t találtak! Mit kell tudni erről? Kinek mik a tapasztalataik vele? (kérdések lennt)

err?l a baktériumról mit lehet tudni?

Legjobb válasz: Igen ez elképzelhetõ lenne de valljuk be ez így elég bonyolult mégis :)

Akkor alárulom, hogy az E. Coli minden ember székletében megtalálható, és az, hogy bekerül-e a hüveléybe valakinek, nem biztos, hogy a higiénia hiányát jelzi. bármilyen körülmények között bejuthat oda. ezért nem javasolják a nõgyógyászok a tangabugyi használatát, mert hiába törlöd ki alaposan a feneked, maradhat szemmel nem látható székletmaradvány az altestededen, a tanga meg mivel jól bevág a fenekedbe, és ide oda csúszkál, így tulképp egy kis hidat képez, amin vidáman bejuthatnak a baktériumok a hüvelybe, de a húgycsõbe is. mielõtt jönne valami nagyokos, hogy hülyeséget beszélek, elmondom, hogy ez nem az én fejembõl pattant ki, urológus és nõgyógyász is elmondta nekem. nekem egy idõben rendszeresen volt visszatérõ colifetrõzésem, csak nekem épp a húgyhólyagomban. a tanga viselését abbahagytam, és láss csodát, azóta nem jött elõ. e. colit célzottan szoktak kezelni antibiotikummal, és pár dolgon változtatnod kell. ilyen pl a tangabugyi elhagyása, valamint kakilás után mindig le kell le kell mosni az altestedet. (sajnos nálunk Mo.n még nem elterjedt a bide használata, pedig nagyon hasznos dolog)
Igen ez elképzelhetõ lenne de valljuk be ez így elég bonyolult mégis :)
A coli szinte biztos h a végbélbõl került át, antibiotikummal kezelik, mivel baktérium.óvszerrel lehet szexelni, mondjuk nem tanácsos a tovább irritácio, dörzsölés miatt amig nem gyogyulsz meg.
Nekem volt ilyenem és igen ez egy elég csúnya baktérium fertõzés. Ugye ez a coli baktérium a végbélben található tehát ürülék kerülhetett a hüvelyedbe. Vagy saját magad által vagy pedig suliban/munkahelyen megfogtad vi után a kilincset és magadhoz nyúltál... Én kaptam rá 4 gyógyszert. Egy elég erõs antibiotikumot, egy erõs gombaölõ gyógyszert is (dermyc), hüvelykúpot és krémet. persze nem tudom a te orvosod mit fog fölírni. Nekem 1 hónapig tartott amire elfogyott minden. Addig nuku szex. Még óvszerrel sem ajánlatos, mert akár a kezeddel is újrafertõzheted magad. Pl: barátod ujjaz és megnyalja az ujját stb... A partnere is átterjed és õt is kell kezelni. Barátom antibiotikumot kapott és kenõcsöt.
2. válaszoló vagyok és a 3. válaszolónak üzennék, hogy nem feltétlen a higiénia miatt alakulhatott ki. Mástól is elkaphatta. Pl: valaki kik*akálta magát a suliban és a kezére került egy darabka amivel megfogta a kilincset a kérdezõ és aztán törlésnél magához ért pl.
Mível látom hogy nem tudod mi az az e-coli, ezért leírom tisztán, remélem nem haragszol meg érte. Ez kaki. Színtiszta kaki. Ez nem betegség, egyszerüen a higiénia hiánya, valamint ahogy az elõttem válaszoló is írta, a végbélbõl került át, ami önmagában is hatalmas felelõtlenség, anális szex után rögtön hüvelybe rakni a péniszt, óvszer nélkül.... fertõzést is simán kaphatsz tõle. Gondolj bele, ürülék van a hüvelyedben. Remélem megijedtél annyira hogy ezentúl nagyon odafigyelj a higiéniára! És remélem azért nem bántottalak meg, mert nem az volt a szándékom.
Egyik válaszoló vagyok és leírtam, hogy én kaptam antibiotikumot, egy gombaölõ gyógyszert, kúpot és krémet és 1 hónapig használtam ezeket... persze közrejátszott a mensim is szal inkább 3 hét mint 4...
A kérdező hozzászólása: tangát nem hordok, és csak pamut bugyijaim vannak, amit naponta cserélek, elõlrõl hátulra törlök, naponta min. 1x zuhanyozok vagy fürdök és mindig rendesen kitörlöm... rendszeresen használok intim törlõkendõt is !!! le lehet szállni arról, hogy biztosan én nem élek higiénikusan !!!! mert ez nem igaz! inkább arra a kérdésemre válaszoljatok, hogy milyen praktikákkal, gyógyszerekkel hogyan lehet minél gyorsabban kigyógyulni ....
Okozhatja az is, ha az ember lánya hátulról elõre felé töröl wc-zés után.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen a válaszokat, sokat segítettetek ! még arra lennék kíváncsi, hogy akinek volt ilyen, azt milyen gyógyszerekkel kezelték ki és mennyi idõ alatt ??
Egyetértek az elöttem szólóval. A tangabugyi is lehet ártalmas... Lehet jól néz ki benne egy csaj, de sok gondot is okoz. Inkább hordj franciabugyit vagy normál bugyit. persze aki még nem tapasztalta ezt a fajta "betegséget" annak hiába mondom hog ne hordjon tangát úgyis lefog fujjolni szal mindegy... Neem i volt ilyenem és azóta franciát hordok és azóta SEMMI bajom!!
"Nem feltétlenül a higiénia hiánya. Már bocsánat, de ha épp a kenetvétel elõtt kakiltál" Ezek szerint csak én gondolom természetesnek, hogy mielõtt elmegy orvoshoz, alaposan megfürdök?
Nem feltétlenül a higiénia hiánya. Már bocsánat, de ha épp a kenetvétel elõtt kakiltál pl. akkor akár úgy is oda kerülhetett. Tanácsos lenne úgy levenni kenetet, hogy elõtte közvetlenül alaposan letisztálkodsz ott alul.
A kérdező hozzászólása: köszi szépen a választ !!!

Tisztelt Főorvos Úr! Szülés után e-coli baktériumot találtak a vizeletemben. Háromszori antibiotikum kúra (monural, zinnat, curam) sem csökkent a csíraszám, a kellemetlen és fájdalmas tüneteim továbbra is megvannak. D-mannos-t szedek, de nem használ. Most

Tisztelt Főorvos Úr! Szülés után e-coli baktériumot találtak a vizeletemben. Háromszori antibiotikum kúra (monural, zinnat, curam) sem csökkent a csíraszám, a kellemetlen és fájdalmas tüneteim továbbra is megvannak. D-mannos-t szedek, de nem használ. Most Uro-vaxom-ot írtak fel. Mivel szoptatom még a kislányomat, érdeklődöm, hogy biztonsággal szedhető-e ez a gyógyszer? (olvastam a tájékoztatóban, hogy nem végeztek ilyen irányú vizsgálatokat) Köszönettel, Kata (37)

Legjobb válasz: Tisztelt Hölgyem! Ilyen vizsgálatokat nem végeztek, így erről valóban nem lehet biztonsággal nyilatkozni. Üdvözlettel: dr. Langmár Zoltán

Tisztelt Hölgyem! Ilyen vizsgálatokat nem végeztek, így erről valóban nem lehet biztonsággal nyilatkozni. Üdvözlettel: dr. Langmár Zoltán

E. Coli baktériumot találtak a hüvelyemben. Ez mennyire veszélyes a babára nézve?

Kaptam rá kupot, de nagyon meg vagyok ilyedve.28 hetes vagyok

Legjobb válasz: A kúp használni fog,nem kell félni.Akkor lenne baj,ha nem lennél kezelve.

A kúp használni fog, nem kell félni.Akkor lenne baj, ha nem lennél kezelve.

34 hetes kismama vagyok. A hüvelyváladékomban E coli baktériumot találtak és Aktil Duo tablettát kaptam rá 5 napig kell szednem. A babámnak nem lesz töle baja ugye? Más is szedte?

Legjobb válasz: Szia! Ha nem tévedek ez a gyógyszer valamilyen penicillin származék, és azt terhesen is lehet szedni. A gyógyszerek igazán nagy veszélyt a babára csak az elsõ 3 hónapban jelentenek. Ne aggódj, a doki nyilván minden körülményt mérlegelt és azzal is tisztában volt, hogy kismamának írta fel a gyógyszert.

Szia! Ha nem tévedek ez a gyógyszer valamilyen penicillin származék, és azt terhesen is lehet szedni. A gyógyszerek igazán nagy veszélyt a babára csak az elsõ 3 hónapban jelentenek. Ne aggódj, a doki nyilván minden körülményt mérlegelt és azzal is tisztában volt, hogy kismamának írta fel a gyógyszert.
Én is szedtem ezt a gyógyszert és hüvelykúpot is használnom kellett, csak nálam mást találtak a kenetben. Három hete szültem, és van egy gyönyörû kislányom :) semmi baja. Szinte mindenkinek ezt írják fel, ha a kenetben találnak valamit (vagy augmentint, mert az ugyanaz), a barátnõm és a kolléganõm is szedte. Majd szüléskor szólni kell, illetve a kenetrõl a papírt vidd magaddal és mutasd meg, mert akkor is kapnod kell antibiotikumot, és valószínûleg majd a babád is kap a születése után.
Szia! Megkérdezhetem, hogy milyen tüneteid vannak? Mert nekem terhesség elõtt volt ez, és nem tudtak kikezelni, viszont a dokim nem vesz le kenetet, és parázok, hogy mi lesz velem szülésnél.
A kérdező hozzászólása: Igazából én csak annyit vettem észre hogy sárgásabb a folyásom, más tünete egyáltalán nem volt.

Streptococcus agalactiae-t találtak a hüvelykenetemben és e. Colit. Nagyon-nagyon félek, hogy a baba megfertőződik a születésénél. Tudok valamit tenni a veszély csökkentésére?

Sok cikket olvastam ezzel kapcsolatban, hogy adnak antibiotikumot szülésnél, de akkor sem 100%, hogy nem betegszik meg a baba, ami nagyon súlyos is lehet nála.

Legjobb válasz: Szia Nekem csak hasonló a problémám, én HPV-s vagyok. Vettek mintát, és az eredmény sok alacsony és kevés magas kockázatú vírus jelenléte. Az a doki aki levette a mintát, közölte, hogy ennek semmi jelentõsége nincs. Az én dokim, viszont ennél lelkiismeretesebb, és mivel szülésnél a baba fertõzõdhet, ezért 100%, hogy császár lesz a babuci védelme érdekében. Szülés után pedig elkezdjük kezelni a problémát. Ne aggódj, az orvosod biztos nem, hagyja, hogy a babó fertõzõdjön. Szép babavárást :-) 25 hetes

Szia Nekem csak hasonló a problémám, én HPV-s vagyok. Vettek mintát, és az eredmény sok alacsony és kevés magas kockázatú vírus jelenléte. Az a doki aki levette a mintát, közölte, hogy ennek semmi jelentõsége nincs. Az én dokim, viszont ennél lelkiismeretesebb, és mivel szülésnél a baba fertõzõdhet, ezért 100%, hogy császár lesz a babuci védelme érdekében. Szülés után pedig elkezdjük kezelni a problémát. Ne aggódj, az orvosod biztos nem, hagyja, hogy a babó fertõzõdjön. Szép babavárást :-) 25 hetes
a barátom is elment és neki is találtak ilyen coccust õ is augmentint kapott, de nem érintkeztünk azóta amióta iylen bajom van, de nekem nem múlt el a folyás:((( pedig tegnap reggel vettem be az utolsót:((hozzáteszem hogy amikor benyúltam fürdés közben a hüvelyembe akkor más volt a folyás nem olyan taapdós mint korábban hanem fehéres vizes, és nincs szaga) te használtál vmiylen hüvelyflóra visszaállítós kúpot a doki nekem nem adott ilyet, ráadásul 3 hét múlva kell visszamenni.
A kérdező hozzászólása: Amikor az 1. babával terhes voltam, akkor voltak ezek a bacik bennem. Akkor kaptam többféle antibiotikumot, de nem penicillin származékot, mert azt hitték, hogy penicillin érzékeny vagyok. Így mentem szülni, hogy bennem volt ez a baci. Terhesség alatt kimondottan veszélyes a streptococcus, mert a babát megfertõzheti elég rendesen. Rá 1, 5 évvel megint babát vártunk, megint kitenyészett a terhesség elején, ekkor mondtam, hogy próbáljuk meg a penicillint, mert nem akarom végig izgulni a terhességet, így kaptam augmentint. És egész terhesség alatt nem tenyészett ki semmilyen baci, gomba, semmi. Tünet: 1. terhességnél: vizes, fehér folyás, doki szerint gennyes folyás volt. A baba születése után is volt valamennyi folyás, de a kúra után már semmi sem volt. Igaz, nem voltunk együtt a párommal, mert veszélyeztetett voltam. A párodat kezelték? Mert, ha nem akkor tuti, hogy tõle visszakapod a fertõzést.
szia! hm nem tudom hogy még él ez a fórum de a kérdezõtõl szeretném mgekérdezni hoyg elmúlt a bajod a gyógyszer hatássára??? mert nekem is ugyanaz a baci van benne ea hüvelyembe mint neekd volt.és augmentint kaptam rá
Szia!En kint elek kulfoldon es nekem is volt GBS fertozesem amit a 12.hettol kimutattak.Sokaig nem kapam semmit majd a harmadik trimeszterben kaptam augmentint es a kesobbiekben emeltek a dozist.A kismama konyvemre ragasztottak egy figyelmezteto matricat, (itt ugyanis nincs fizetett orvos es minden egys alkalommal mas doki latott, kommunikalni ok csak a kiskonyvemen keresztul tudtak)hogy nekem feltetlenul kell kapnom a vajudas alatt antibiotikumot.Azt mondtak, hogyha elfolyik a magzatvizem vagy beindulnak a fajasok azonnal rohanjak a korhazba es ne varjak az ot perces fajasokig, mert akkor mar nincs eleg ido a ket adag antibiotikumra.Rohantam, megaptam es meg csak eszukbe sem jutott megcsaszarozni hanem termeszetes uton indult el a szules.A kicsikem most 12hetes.Ne aggodj az antibiotikum mellet nagyon kicsi az esely, hogy a babaval tortenik valami a szulocsatornaban.Sok sikert.
Én is így vagyok vele, mint Te. A terhesség alatt a szervezet legyengül, ezért, ha fogékonyak vagyunk rá, sajnos elszaporodnak. Egyébként nekem a doki azt mondta, hogy azért nem leet kiírtani õket, mert a normál hüvelyflórának is részei, csak akiknek nagyobb az ellenállása velük szemben, azoknál nem szaporodik el és nem is lehet kitenyészteni õket olyan gyengék és kis mennyiségûek. Én is kaptam rá Augmentint és a kezelés után a kenetem negatív lett, de ettõl függetlenül fogok kapni antibiotikumot, mert lehet, hogy szülés elõtti nap még nincs jelen, szülésre meg elszaporodik. :( Nem a tisztálkodással van a probléma sajnos, egyszerûen fogékonyak vagyunk rá. Én próbálom azt programozni, hogy nem fogja elkapni a babám, egészségesen jön világra. Én is nagyon féltem õt. :( Pozitív gondolkodás!!! Sajnos mást nem tehetünk...
A kérdező hozzászólása: Nem használtam, mert terhesen nem lehet, egyébként használtam volna. A két terhesség között használtam Vitagin C-t, de nem használt, hisz ugyanúgy kitenyészett a baci. Csak a tenyésztés tudja kimutatni, hogy mi a helyzet most veled. Addig ne izgulj. 3 hét azért jó, mert addig vagy visszatelepszik a baci vagy sikerült kiírtani. Ha most mennél, több, mint valószínû, hogy nem találnának semmit. Ne aggódj, ez tényleg "csak" terhesség alatt okoz(hat) bajt, ott is "csak" a babánál. A nõk 30-40%-ban megtalálható a streptococcus. Az e.coli pedig egy sima bélbaktérium. Ne izgulj ennyire. Egyébként ezzel a bacival 2x azonnal teherbe estem, abban sem okozott gondot, pedig 35 éves vagyok.
szia! utolsó vagyok én nem avgyok terhes még csak 21 éves vagyok, már vége az augmentin kúrának de még mindig van enyhe folyásom. most akkor várjál nem értem , szóval találtak nálad e.colit és streptococcust kaptál rá antibiotikumot és nem múlt el?? utána megint kaptál a babával együtt és utána elmúlt?? neked okozott amúgy vmilyen tünetet? nekem enyhe viszketést és iylen fehéres túrós tapadós folyást, , miután végeztél a kúrával mit tapasztaltál? avgy nem is okozott nálad tüntetet?jaj én úgy félek hoyg nem múlik el n már készen vagyok!!! amúgy GRATULÁLOK!!és örülök hogy írsz!! sokat segítessz ezzel!!
A kérdező hozzászólása: Kedves Utolsó Ezt a kérdést az 1. babám terhessége alatt írtam ki. Akkor nem tudták kiírtani, így szülésnél kaptam antibiotikumot, és a baba is kapott gyógyszert. Semmi bajunk nem lett szerencsére. Éppen 2 hete született meg a 2. babánk és érdekes módon ezen terhességnél nem volt streptococcus egyáltalán a szervezetemben. E.coli volt, augmentin kiírtotta, így szülésnél semmit sem kaptunk egyikõnk sem, mert negatív lett a 36. heti tenyésztés is. Szerintem neked is hatni fog az augmentin, legfeljebb szülésnél ti is kaptok antibiotikumot. Minden jót nektek!!!!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat és a bíztatást. Mindenkinek sok boldogságot.
Nekem azt mondta a dokim, hogy a császár Streptococcus esetén még veszélyesebb is. Hát nem tudom, miért...
És ha megreped a burok magától, akkor automatikusan kap a baba is antibiotikumot, tehát még inkább odafigyelnek Rátok.
A kérdező hozzászólása: Én is rákérdeztem a császárra, de azt mondta az orvos, hogy ez nem indok. Egyébként csak szülésznõm van, mert ez az SZTK-s orvos szülést nem vezethet le és ez a 30. héten derült ki. Mostmár senki sem vállalna el.
Megint 1. vagyok. Ne aggódj a burok miatt! Nekem már a méhszájam is nyitott, mégsem repedt meg. Kíméld magad, ne hasból kelj fel az ágyból (akkor szokott magától megrepedni állítólag). Gurulj oldalra, tedd magad alá a kezed és karból nyomd fel magad. Az unokatesóm egyébként 34 hétre szült és inkubátor sem kellett.
A kérdező hozzászólása: Veszélyeztetett kismama vagyok. Már a 9. héttõl nem szerelmeskedhetünk:(((( Most s 34. hétben vagyunk és azzal ijesztegetnek, hogy tuti, hogy idõ elõtt megreped emiatt a burok és tuti koraszülöt lesz a baba. Ami az aggodalmamat tovább növeli, hisz még nem érett újszülött és az immunrendszere sem olyan, mint egy éretté.
1. vagyok. Még annyit tudsz tenni, hogy ha téged is kikezelnek, akkor óvszer nélkül ne szeretkezzetek a pároddal, mert sajnos õk is visszafertõzhetnek minket. :(
de akkor miért nem múlik el miért érzem úgy hogy még mindig néha viszket ráadásul folyásom is van:(( nem hiszem el hogy nem leeht kiírtani. jaja bocsi hogy itt nyavajgog de én már fél éve szenvedek iylen nõgyógyászati problémával , elõszõr az sztkban voltam és ott mindig azt mondták hogy gombás vagyok , most küldték el tenyésztésre a kenetetet és nekem is az van benne mint ami neked volt, gombám nincs , , akkor miért nem últ el az antibiotikumtól:(lehet fel kéne hívni a dokit?

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!